Till sidans huvudinnehåll
  • Start
  • Ledamöter & partier
  • Utskotten & EU-nämnden
  • Debatter & beslut
  • Dokument & lagar
  • Så funkar riksdagen
  • Webb-tv
Sveriges riksdags logotyp, tillbaka till startsidan Sveriges riksdags logotyp, tillbaka till startsidan
  • Lyssna
  • Lättläst
  • Teckenspråk
  • In English
  • Other languages
  • Ordbok
  • Start
  • Ledamöter & partier
  • Utskotten & EU-nämnden
  • Debatter & beslut
  • Dokument & lagar
  • Så funkar riksdagen
  • Webb-tv
Lyssna
  • Start
  • Så funkar riksdagen
  • Riksdagsförvaltningen
  • Verksamhet

Verksamhet

På sidan:

Riksdagsförvaltningen ska skapa bästa möjliga förutsättningar för riksdagens och ledamöternas arbete genom att

  • svara för väl fungerande stöd till arbetet i kammare och utskott med mera
  • svara för väl fungerande stöd och service till ledamöter och partikanslier
  • främja kunskapen om riksdagen och dess arbete
  • vårda och bevara riksdagens byggnader och samlingar
  • vara en väl fungerande myndighet och arbetsgivare.

Årsredovisning

I Riksdagsförvaltningens årsredovisning redovisas förvaltningens arbete och utvecklingsinsatser samt kostnader och intäkter. 

Riksdagsförvaltningens årsredovisningar

Upphandlingar

När upphandlande myndigheter och enheter inom offentliga sektorn gör inköp måste de följa vissa bestämmelser för att på bästa sätt ta till vara på konkurrensen på marknaden och hushålla med statens medel. Reglerna om offentlig upphandling bidrar även till att motverka korruption, bland annat genom att det ställs krav på transparens och insyn i upphandlingsprocessen.

Lagarna bygger på olika EU-direktiv och är till stor del likadana inom hela EU. Det finns även nationella regler som gäller de upphandlingar under särskilda beloppsgränser – så kallade tröskelvärden.

Upphandlingslagarna är en typ av förfarandelagstiftning. Det innebär att lagarna anger hur upphandlande myndigheter och enheters inköp ska gå till men de reglerar inte vad som ska köpas in.

Mer information om offentlig upphandling finns på Upphandlingsmyndighetens webbplats

Upphandlingsmyndigheten

Riksdagsförvaltningens upphandlingar genomförs vanligtvis enligt bestämmelserna i lagen (2016:1145) om offentlig upphandling (LOU) men i vissa fall enligt bestämmelserna i lagen (2011:1029) om upphandling på försvars- och säkerhetsområdet (LUFS).

Riksdagsförvaltningen använder sig av upphandlingsverktyget Mercell TendSign vid upphandlingar vars kontraktsvärde beräknas överstiga lagens tröskelvärde för direktupphandling. I TendSign finns upphandlingsdokumenten att hämta kostnadsfritt. För att få tillgång till handlingarna behöver leverantören skapa ett konto hos Mercell TendSign. Kontot är kostnadsfritt och behövs även för att kunna lämna anbud i upphandlingen. 

Riksdagsförvaltningens pågående annonserade upphandlingar

Tillgänglighet

Personer med funktionsnedsättning ska kunna arbeta på samma villkor som andra i riksdagen. De ska också kunna besöka riksdagen och ta del av riksdagens information på samma villkor som andra. Det säger Riksdagsförvaltningens policy för tillgänglighet.

Policyn slår fast att:

Riksdagsförvaltningen ska sträva efter att utforma och bedriva sin verksamhet så att den är tillgänglig för alla. Det innebär att förvaltningen ska använda Myndigheten för delaktighets riktlinjer för tillgänglighet som ett stöd i arbetet. I alla sammanhang ska Riksdagsförvaltningen visa omtanke och respekt för allas lika värde.

Riksdagen ska vara en arbetsplats där personer med funktionsnedsättning kan arbeta på samma villkor som andra. Det innebär att arbetsförhållandena ska anpassas till människors olika förutsättningar i fysiskt och psykosocialt avseende. Personer med funktionsnedsättning ska kunna besöka riksdagen och ta del av riksdagens information på samma villkor som andra personer.

Ansvaret fördelas så här:

  • Riksdagsdirektören har det yttersta ansvaret för att Riksdagsförvaltningen arbetar för att samtliga delar av verksamheten ska vara tillgänglig för alla. Det innebär bland annat att riksdagsdirektören fastställer Riksdagsförvaltningens policy och handlingsplan för tillgänglighet.
  • Varje chef har ansvar för att tillgänglighetsperspektivet beaktas inom sitt ansvarsområde. Det innebär bland annat att planera och genomföra konkreta åtgärder för att uppnå målen i policyn och handlingsplanen för tillgänglighet.
  • Alla medarbetare ska känna till Riksdagsförvaltningens policy för tillgänglighet och arbeta efter den.
  • En samordnare har utsetts med uppgiften att samordna och följa upp åtgärder samt sammanfatta arbetsläget för riksdagsdirektören.

Lämna synpunkter

Kontakta riksdagsinformation om du har synpunkter eller klagomål på tillgängligheten.

Kontakt

Likabehandling

Riksdagsförvaltningen ska vara en modern och inkluderande arbetsplats med ett öppet arbetsklimat som värnar om alla medarbetares lika värde och rättigheter.

Förvaltningen arbetar systematiskt mot all slags diskriminering, men ska också bedriva ett långsiktigt arbete för ökad jämställdhet och mångfald.

Likabehandlingsarbetet bygger på diskrimineringslagen. Enligt lagen ska arbetsgivaren främja lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, etnisk tillhörighet och religion eller annan trosuppfattning. I förvaltningens likabehandlingsarbete ingår att förebygga och förhindra diskriminering på grund av de övriga diskrimineringsgrunderna som finns reglerade i lagen: könsidentitet eller könsuttryck, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder.

Likabehandlingsplanen

Riksdagsförvaltningens likabehandlingsplan för 2019–2022 innehåller mål och åtgärder som rör arbetsförhållanden, möjligheter att kombinera föräldraskap och arbete, trakasserier, intern rörlighet och rekrytering. Arbetet med att förhindra osakliga löneskillnader med mera redovisas i förvaltningens lönekartläggning. Åtgärder för att motverka diskriminering på grund av funktionsnedsättning behandlas i en särskild handlingsplan för tillgänglighet.

Kränkande behandling

Förvaltningen har också en policy mot kränkande särbehandling samt riktlinjer för hantering av och utredning om kränkande särbehandling.

Ansvar

Riksdagsdirektören har ett övergripande ansvar för att förvaltningen följer diskrimineringslagen och likabehandlingsplanen. Det operativa ansvaret har till exempel personalchefen eller medarbetarens närmaste chef.

Miljöarbete

2009 blev Riksdagsförvaltningen certifierad enligt miljöledningssystemet ISO 14001. Det innebär att förvaltningen systematiskt arbetar med att planera, genomföra, följa upp och förbättra sitt miljöarbete. Certifieringen innebär också att det görs externa miljörevisioner av miljöarbetet.

Resultatet av miljöarbetet följs upp och redovisas tre gånger per år i samband med Riksdagsförvaltningens tertialrapportering. Resultatet redovisas också i årsredovisningen. Sedan certifieringen har en rad miljöförbättringar uppnåtts. Till exempel har pappersanvändningen minskat kraftigt, koldioxidutsläppen från förvaltningens fordon har gått ner och återanvändningen av uttjänt teknisk utrustning och inredning har ökat.

Den parlamentariska processen i riksdagen ingår inte i miljöledningssystemet. Det är inte en del av Riksdagsförvaltningen. Med den parlamentariska processen menas ledamöter, partigruppskanslier och beslutsprocessen i kammaren. Däremot påverkas ledamöter och partikanslier indirekt av Riksdagsförvaltningens miljöarbete genom de tjänster, lokaler och teknisk utrustning som förvaltningen tillhandahåller.

Cerifieringsmärket för ISO 14001 på ett foto av Riksdagshuset med vatten i förgrunden och Storkyrkan i bakgrunden

Riksdagsförvaltningen är miljöcertifierad enligt standarden ISO 14001. Foto: Melker Dahlstrand

Miljöpolicy

Som ett led i miljöarbetet har förvaltningen antagit en miljöpolicy. Den innebär att Riksdagsförvaltningen ska bedriva sin verksamhet så att påverkan på miljön minimeras, ohälsa förebyggs och resurserna används effektivt.

Miljömål

Riksdagsstyrelsen har fastställt övergripande miljömål för Riksdagsförvaltningen 2023–2027. Dessa utgår från de nationella miljökvalitetsmål som har beslutats av riksdagen, samt från Riksdagsförvaltningens miljöaspekter.

För perioden 2023–2027 gäller följande övergripande miljömål:

  • Minska utsläppen av växthusgaser
  • Minimera förekomsten av farliga ämnen
  • Minska energianvändningen
  • Minska mängden avfall
  • Begränsa miljöpåverkan genom hållbara inköp

Riksdagens byggnader

Inför renoveringar av förvaltningens byggnader har ett miljöprogram tagits fram. Det utgår från det svenska miljöklassificeringssystemet Miljöbyggnad, som tar hänsyn till miljöaspekter. Riksdagens hus kommer att granskas på cirka femton punkter vad avser energi, inomhusmiljö och material. Det nyrenoverade kvarteret Mercurius uppfyller kraven för att byggnaden ska kunna klassas som miljöbyggnad.

Allmänna handlingar och arkiv

De flesta dokument som ligger till grund för riksdagens beslut eller som kommer in till eller upprättas i Riksdagsförvaltningen är allmänna handlingar. Däremot är i regel den post som ledamöterna får i egenskap av partiföreträdare från till exempel allmänheten inte allmänna handlingar. 

Om allmänna handlingar

Diariet på riksdagens webbplats

Nu är det möjligt att söka bland ärenden och begära ut handlingar direkt från webbplatsen. Diariet innehåller inledningsvis handlingar som har registrerats från den 12 september 2017 och framåt.

Diariet

Riksdagens dokument

Propositioner, motioner och utskottsbetänkanden ligger till grund för riksdagens beslutsfattande och är allmänna handlingar. Dokumenten ingår i det så kallade riksdagstrycket. Du kan beställa dem från riksdagens tryckeriexpedition eller läsa dem på avdelningen Dokument & lagar. Där hittar du också kammarprotokoll, interpellationer, skriftliga frågor med mera.

  • Dokument & lagar
  • Beställ riksdagstryck

Riksdagens arkiv och registratur

Riksdagens arkiv och registratur diarieför riksdagens och Riksdagsförvaltningens allmänna handlingar. De bevarar, vårdar och tillhandahåller handlingar från kammaren, utskotten, EU-nämnden, Riksdagsförvaltningen och andra riksdagsorgan. I Riksdagshuset förvaras över 1 500 hyllmeter pappersarkiv. Här finns även foton och ritningar samt ljud- och bildupptagningar från kammaren.

Huvudregeln är att handlingarna från tvåkammarriksdagen (1866–1970) och ståndsriksdagen förvaras hos Riksarkivet.

Riksarkivets webbplats

Registrator och forskarservice

  • E-post: registrator.riksdagsforvaltningen@riksdagen.se
  • Telefon: 08-786 60 18
  • Fax: 08-786 51 30

Registratorsexpeditionens öppettider

Vardagar klockan 9.00–11.30 och 13.00–16.00. Under sommaren kan andra öppettider förekomma.

Följande dagar är öppettiden begränsad till klockan 9.00–12.00:

  • Trettondagsafton (5 januari)
  • Skärtorsdag
  • Valborgsmässoafton
  • Dagen före midsommarafton
  • Dagen före Alla helgons dag
  • Dagen före julafton (23 december)
  • Dagen före nyårsafton (30 december)

Ledamöternas post

Normalt gäller att inkommande handlingar till en riksdagsledamot, till exempel brev och e-post från allmänheten, är riktade till ledamoten i dennes egenskap av partiföreträdare. Sådana handlingar måste inte diarieföras, vare sig hos ledamöterna eller i Riksdagsförvaltningens centrala diarium.

Handlingar som skickats till eller från en ledamot i dennes egenskap av ordförande i ett utskott är däremot i regel allmänna handlingar och ska diarieföras i förvaltningens centrala diarium.

I princip betraktas samtliga handlingar och uppgifter som utväxlas mellan en ledamot och Riksdagsförvaltningen som allmänna hos Riksdagsförvaltningen. Det kan handla om till exempel reseräkningar.

Riksdagsförvaltningens författningssamling

Riksdagsförvaltningens författningssamling, RFS, innehåller föreskrifter som Riksdagsförvaltningen (riksdagsstyrelsen eller riksdagsdirektören) har beslutat om och ges ut som en tryckt publikation. RFS innehåller även föreskrifter beslutade av andra myndigheter under riksdagen, förutom Riksbanken och Riksrevisionen.

Hitta föreskrifter

Beslutade föreskrifter samt ett RFS-register finns digitalt på riksdagens webbplats. På webbplatsen går det att hitta tryckta nu gällande, men även upphävda föreskrifter, liksom föreskrifter i konsoliderad version, så kallad fulltextversion.

Observera att fel kan förekomma i de digitala filerna, det är alltid de tryckta föreskrifterna som är originalversionerna och som är gällande.

Tryckta föreskrifter

Gällande och upphävda föreskrifter i tryckt version. 

  • Gällande föreskrifter grund
  • Gällande föreskrifter omtryck
  • Gällande föreskrifter rättelseblad
  • Gällande föreskrifter ändring
  • Upphävda föreskrifter grund
  • Upphävda föreskrifter omtryck
  • Upphävda föreskrifter ändring

Gällande fulltexter

Konsoliderade versioner av föreskrifterna, det vill säga fulltextversioner med alla ändringar införda. 

Gällande fulltexter

RFS-register

Ett RFS-register är ett numeriskt ändringsregister över gällande RFS-författningar.

RFS-register

Du kan mot en kostnad beställa gällande föreskrifter i tryckt version. 

Beställ föreskrifter bland riksdagens riksdagstryck

Utredningar

Inom Riksdagsförvaltningen finns två olika utredningsserier:

  • Utredningar från Riksdagsförvaltningen (URF)
  • Utredningar från utredningstjänsten

Riksdagsförvaltningens utredningar

Utredningar från Riksdagsförvaltningen (URF) tillsätts av riksdagsdirektören eller riksdagsstyrelsen.

Riksdagsförvaltningens utredningar

Utredningar från Riksdagsförvaltningen går också att beställa från riksdagens tryckeriexpedition:

  • E-post: order.riksdagstryck@riksdagen.se
  • Fax: 08-786 61 76
  • Telefon: 08-786 58 10

Riksdagens utredningstjänst

Riksdagens utredningstjänst (RUT) gör främst utredningar på uppdrag av riksdagens ledamöter och partier. Det kan handla om att ett partikansli eller en ledamot bättre vill förstå ett fenomen. Kanske vill man ha underlag för att internt utveckla sin politik. En annan vanlig situation är att man vill underbygga ett politiskt förslag med fakta.

Utredningarna används bland annat i mediedebatter, motioner, interpellationer och i kammardebatterna.

RUT:s rapporter omfattas av uppdragssekretess. Det betyder att de blir offentliga endast om uppdragsgivaren själv hänvisar till utredningen eller delar av den i ett offentligt sammanhang, till exempel i media eller på internet, eller om uppdragsgivaren godkänner att sekretessen hävs.

Offentliggjorda rapporter kan beställas via e-post: offentliggjorda.rut.pm@riksdagen.se

Uppsatstävling för studenter

Riksdagen bjuder varje år in högskolestudenter till en uppsatstävling om riksdagen. Uppsatserna kan skrivas inom valfritt ämne, så länge de har en tydlig koppling till riksdagen. Två vinnare utses per år. Sista dag att skicka in tävlingsbidrag är den 31 augusti.

Uppsatstävling för studenter

Texten granskades: 9 mars 2023

  • Dela på facebook
  • Dela på twitter
  • Dela på linkedin
  • Dela via e-post
  • En säkerhetsvakt visar besökare till rätta på åhörarläktaren i kammaren

    Riksdagsförvaltningen

    • Verksamhet
    • Organisation
    • Riksdagsstyrelsen
    • Arbeta hos oss
    • Lediga jobb
    • Diariet
    • Riksdagen firar demokratin 2018-2022

Våra andra webbplatser

EU-information Öppna data Fira demokratin!

Följ Sveriges riksdag

Sveriges riksdag på Twitter Sveriges riksdag på YouTube Sveriges riksdag på Instagram Sveriges riksdag på LinkedInn

Följ talman Andreas Norlén

Talmannen på Twitter Talmannen på Instagram

Prenumerera

För dig som vill bevaka arbetet i kammaren och utskotten finns det flera olika sätt att välja mellan.
Följ & prenumerera
Växeln
08-786 40 00
Frågor om riksdagen och EU?
020-349 000
riksdagsinformation@riksdagen.se
Frågor om Riksdagsförvaltningens diarium?
registrator.riksdagsforvaltningen@riksdagen.se
Kontakt Press Besök riksdagen
Arbeta hos oss För lärare Riksdagsbiblioteket Beställ och ladda ned
Sveriges riksdags logotyp, tillbaka till startsidan
All offentlig makt i Sverige utgår från folket och riksdagen är folkets främsta företrädare.
  • Om webbplatsen
  • Kakor
  • Tillgänglighet
  • Lyssna
  • Lättläst
  • Teckenspråk
  • In English
  • Other languages
  • Ordbok
Till toppen