Miljö- och jordbruksutskottets forskningsfrågor

Här kan du läsa mer om det arbete med forsknings- och framtidsfrågor som pågår eller som utskottet har genomfört.

För mer information, kontakta kanslichef Magnus Blücher, miljö- och jordbruksutskottets kansli, e-post: magnus.blucher@riksdagen.se.

Hållbara städer – med fokus på transporter, boende och grönområden

Städer växer i snabb takt. Samtidigt är målet att utvecklingen ska vara hållbar ur ett ekologiskt, ekonomiskt och socialt perspektiv.

Miljö- och jordbruksutskottet, civilutskottet och trafikutskottet lät göra en forskningsöversikt och framtidsanalys 2010. Syftet var att sammanställa befintlig kunskap och att ta fram scenarier och goda exempel för hur hållbara och klimatsmarta städer kan se ut.

Fokus ligger på:

  • Grönområden, luft- mark- och vattenmiljö samt biologisk mångfald
  • Hållbara bostäder och samhällsplanering
  • Hållbara transporter i staden, inklusive försörjning med förnybara drivmedel


Rapporten

Utskottens behandling

Medborgarkonsultation

I syfte att ta del av ungdomars syn på stadsutveckling gjordes rundabordssamtal och scenarioframställning med gymnasieungdomar från tre skolor; Tensta gymnasium och Globala gymnasiet i Stockholm och en gymnasieskola i Kalmar. Medborgarkonsultationen resulterade i en tidning:

Seminarium

Den 18 februari 2011 hölls ett kunskapsseminarium med tre forskare för att belysa hållbar stadsutveckling ur olika synvinklar.

Styrgrupp

Sju ledamöter med representanter från respektive utskott fungerade som projektets styrgrupp.

Miljö- och jordbruksutskottet:

  • Lars Tysklind (FP), styrgruppens ordförande
  • Tina Ehn (MP)
  • Lars Hjälmered (M)

Civilutskottet:

  • Lennart Pettersson (C)
  • Johan Löfstrand (S)

Trafikutskottet:

  • Annelie Enochson (KD)
  • Désirée Liljevall (S)

Svenska fiskebestånd med framtidsfokus

I den andra delen av miljö- och jordbruksutskottets forskningsöversikt belyses våra fiskbestånd ur ett framtidsperspektiv.

Hårt fisketryck, övergödning och miljögifter är tre viktiga faktorer som har haft såväl direkta som indirekta effekter på fiskekosystemen. I utskottets forskningsöversikt, del 1 (2008/09:RFR4), är slutsatserna av befintlig forskning att fisket är den enskilt viktigaste faktor som påverkat situationen för fiskpopulationer i Sveriges sjöar och havsområden. Förutom att överfiske har lett till en nedgång i hela fiskpopulationer har det selektiva fisket efter stora individer även resulterat i betydande förändringar av åldersstrukturen i kvarvarande bestånd. Forskningen visar också att avsaknad av rovfiskar, till exempel torsk, kan förvärra effekterna av övergödning.

Många fiskpopulationer i Sverige har genomgått stora strukturella förändringar där både ett högt fisketryck och övergödning spelat en viktig roll. I ett ekosystem som redan genomgått sådana storskaliga förändringar kan effekten av miljögifter potentiellt ha betydelse för fiskpopulationers förmåga att återhämta sig. Ökad kunskap om effekterna av olika förändringar i de akvatiska ekosystemen kan ge ett underlag inför beslut om statliga insatser som berör fiskresurser i våra sjöar och hav. Inte bara politiska beslut påverkar våra bestånd utan även omvärldsfaktorer, som klimatförändringar och introduktion av främmande arter.

I rapporten nedan belyses våra fiskbestånd ur ett framtidsperspektiv. Rapporten består av tre delar: en litteratursammanställning av vetenskapliga artiklar och rapporter, en sammanfattning av ett offentligt seminarium och dokumentation av endags scenarioverkstad där sex experter deltog.

Rapporten

Utskottets behandling

Fiskepopulationer i svenska vatten

Hur påverkas de av fiske, övergödning och miljögifter? Det här är den första delen i en tvådelad översikt av forskning på fiskeområdet.

Mot bakgrund av miljö- och jordbruksutskottets tidigare arbete med en uppföljning av de fiskepolitiska insatserna beslöt utskottet år 2007 att en forskningsöversikt ska genomföras inom fiskeområdet för att i första hand belysa de ekologiska konsekvenserna av fisket.

Det övergripande syftet var att ge ledamöterna ett fördjupat kunskapsunderlag för beslutsprocessen som berör fiskenäringen.

Översikten består av två delar, där del ett genomfördes under 2008 och innehåller forskning om de omvärldsfaktorer som har såväl direkt som indirekt effekt på fiskpopulationer. Del två genomfördes 2009 och innehåller framtidsscenarion.

Rapporten

Utskottets behandling

Forskning och framtid

Det är viktigt att riksdagsledamöterna får kvalificerade underlag över samhällsutvecklingen för att kunna fatta beslut. Riksdagen har därför beslutat att mer strategiskt föra in forsknings- och framtidsfrågor i riksdagsarbetet.

Så arbetar utskotten

Om sidan

Publicerad
Uppdaterad