Riksdagens internationella arbete
Riksdagsledamöterna arbetar internationellt för demokrati, fred och mänskliga rättigheter. De tar till exempel emot besök av utländska parlamentariker, deltar i valobservationer i andra länder och arbetar i interparlamentariska församlingar. Därutöver deltar riksdagsledamöter i en lång rad parlamentariska nätverk och partnerskap av olika slag.
Senaste nytt
Barentssamarbetets framtid i fokus vid den 11:e parlamentariska Barentskonferensen
InternationelltDen 25–27 september arrangerades den 11:e parlamentariska Barentskonferensen. Rubriken för årets konferens var ”Barentssamarbetet: Vägen framåt”. Årets konferens samlade cirka 60 deltagare och hölls i Rovaniemi, Finland.
Riksdagen deltar i den 78:e generaldebatten i FN:s generalförsamling
InternationelltRiksdagen deltar med en delegation till generaldebatten i FN:s generalförsamling i New York den 17–22 september.
Parlamentariska församlingar
Cirka 100 riksdagsledamöter ingår i riksdagens delegationer till nio olika parlamentariska församlingar. Syftet är att bygga nätverk mellan parlamentariker, skapa erfarenhetsutbyten och arbeta för förbättringar inom utvalda områden.
Valobservationer
Vid valobservationer reser riksdagsledamöterna till ett land för att besöka vallokaler och se om medborgarna i landet ges möjlighet att rösta. Detta uppdrag gynnar demokratisk utveckling.
Vänskapsgrupper
Riksdagsledamöter med särskilt intresse för ett visst land kan bilda en vänskapsgrupp. I riksdagen finns ett 40-tal vänskapsgrupper.
Demokratifrämjande samarbete
Från 2020 genomför riksdagen ett demokratifrämjande bilateralt samarbete. Huvudsyftet med samarbetet är att stärka demokratiska institutioner och förmedla demokratiska värden.
Interparlamentariskt samarbete i EU
Riksdagsledamöter deltar också i det interparlamentariska samarbetet inom EU. Samarbetet består av olika konferenser och möten mellan ledamöter från EU-ländernas nationella parlament och från Europaparlamentet.
Interparlamentariskt samarbete i EU
Utländska besök
Riksdagen tar varje år emot 100–150 utländska besök. Gästerna kan vara talmän och parlamentariker från andra länder som får träffa kollegor och diskutera frågor av gemensamt intresse. Riksdagsledamöterna åker också själva på resor för att studera hur andra länder har löst en viss fråga.

Riksdagen tar emot många internationella besök varje år. I april 2023 tog talman Andreas Norlén tog emot Kanadas talman Anthony Rota som var på ett officiellt besök i Sverige.
Riksdagens internationella kansli
Riksdagens internationella kansli (RIK) hjälper talmannen, de vice talmännen, riksdagsdirektören och riksdagsledamöterna i deras internationella engagemang. RIK har också huvudansvaret för sekretariatsstödet till riksdagens olika parlamentariska församlingar.