Riksdagens internationella arbete

Riksdagsledamöterna arbetar internationellt för demokrati, fred och mänskliga rättigheter. De tar till exempel emot besök av utländska parlamentariker, deltar i valobservationer i andra länder och arbetar i interparlamentariska församlingar. Därutöver deltar riksdagsledamöter i en lång rad parlamentariska nätverk och partnerskap av olika slag.

Senaste nytt

  • Svensk representant sökes till Europarådets kommitté för förhindrande av tortyr

    InternationelltDen svenska delegationen i Europarådets parlamentariska församling ska nominera kandidater till den svenska posten i Europarådets kommitté för förhindrande av tortyr, European Committee for the Prevention of Torture (CPT). Uppdraget är oavlönat och kan innefatta upp till 40 dagar per år. Det sträcker sig från december 2025 till december 2029. Sista dag för ansökan är den 28 februari.

  • Georgiens deltagande i Europarådets parlamentariska församling i fokus på vintersession

    InternationelltDen 27–31 januari hölls Europarådets parlamentariska församlings (PACE) vintersession i Strasbourg. Tio ledamöter från riksdagens delegation deltog vid sessionen som bland annat fokuserade på den humanitära situationen i Gaza och kriget i Ukraina. Georgiens ackreditering till PACE fick också stor uppmärksamhet.

  • Den humanitära krisen i Gaza på agendan vid Europarådets parlamentariska församlings vintersession

    InternationelltDen 27–31 januari 2025 hålls Europarådets parlamentariska församlings (PACE) vintersession i Strasbourg. Elva ledamöter från riksdagens delegation deltar vid sessionen som bland annat kommer att fokusera på den humanitära situationen för kvinnor, barn och gisslan i Gaza.

Se alla senaste nytt

Parlamentariska församlingar

Cirka 100 riksdagsledamöter ingår i riksdagens delegationer till nio olika parlamentariska församlingar. Syftet är att bygga nätverk mellan parlamentariker, skapa erfarenhetsutbyten och arbeta för förbättringar inom utvalda områden.

Valobservationer

Vid valobservationer reser riksdagsledamöterna till ett land för att besöka vallokaler och se om medborgarna i landet ges möjlighet att rösta. Detta uppdrag gynnar demokratisk utveckling.

Vänskapsgrupper

Riksdagsledamöter med särskilt intresse för ett visst land kan bilda en vänskapsgrupp. I riksdagen finns ett 40-tal vänskapsgrupper.

Demokratifrämjande samarbete

Från 2020 genomför riksdagen ett demokratifrämjande bilateralt samarbete. Huvudsyftet med samarbetet är att stärka demokratiska institutioner och förmedla demokratiska värden.

Interparlamentariskt samarbete i EU

Riksdagsledamöter deltar också i det interparlamentariska samarbetet inom EU. Samarbetet består av olika konferenser och möten mellan ledamöter från EU-ländernas nationella parlament och från Europaparlamentet.

Interparlamentariskt samarbete i EU

Utländska besök

Riksdagen tar varje år emot 100–150 utländska besök. Gästerna kan vara talmän och parlamentariker från andra länder som får träffa kollegor och diskutera frågor av gemensamt intresse. Riksdagsledamöterna åker också själva på resor för att studera hur andra länder har löst en viss fråga.

Talman Andreas Norlén står bredvid Kanadas talman Anthony Rota vid kopparporten med flaggor i bakgrunden.
Foto: Melker Dahlstrand

Riksdagen tar emot många internationella besök varje år. I april 2023 tog talman Andreas Norlén tog emot Kanadas talman Anthony Rota som var på ett officiellt besök i Sverige.

Riksdagens internationella kansli

Riksdagens internationella kansli (RIK) hjälper talmannen, de vice talmännen, riksdagsdirektören och riksdagsledamöterna i deras internationella engagemang. RIK har också huvudansvaret för sekretariatsstödet till riksdagens olika parlamentariska församlingar.

 

Om sidan

Publicerad

Relaterat innehåll

Flaggor framför Östra riksdagshuset.

Utrikespolitiken

En av riksdagens uppgifter är att tillsammans med regeringen forma den svenska utrikespolitiken. Foto: Melker Dahlstrand