Så fungerar riksdagen
Riksdagen är den högsta beslutande församlingen i Sverige. Här hittar du mer information om riksdagens uppgifter och arbete.
Utskotten – motorn i riksdagsarbetet
I utskotten förbereder ledamöterna de beslut som riksdagen fattar. I EU-nämnden förankrar regeringen sin EU-politik.
Talmannen leder arbetet i riksdagen
Talmannen leder riksdagens arbete i samråd med gruppledarna och med stöd av Riksdagsförvaltningen.
Så fungerar riksdagen
Riksdagens fem grundläggande uppgifter
Riksdagen är den högsta beslutande församlingen i Sverige. Till riksdagens uppgifter hör att besluta om lagar och om statens budget. Riksdagen kontrollerar också hur regeringen sköter sitt arbete.
Beslutar om lagar
En av riksdagens viktigaste uppgifter är att besluta om lagar. Förslag till en ny lag, eller ändring i en lag som redan gäller, kommer oftast från regeringen i en proposition. Men ett lagförslag kan också komma bland annat i en motion från en eller flera riksdagsledamöter.
Beslutar om statens budget
Riksdagen beslutar om statens utgifter och inkomster i statens budget. Det gör riksdagen efter att regeringen i budgetpropositionen lämnat förslag på hur staten ska använda sina pengar. När riksdagen har beslutat om statsbudgeten är det regeringen som ansvarar för att genomföra riksdagens beslut.
Kontrollerar regeringen
Riksdagen kontrollerar på flera sätt hur regeringen och myndigheterna sköter sitt arbete.
- Konstitutionsutskottet, KU, granskar att regeringen följer reglerna.
- Ledamöterna kan ställa frågor till regeringen.
- Om riksdagen inte har förtroende för en minister eller statsministern kan riksdagen besluta om en misstroendeförklaring.
- Medborgare som är missnöjda över myndigheters handläggning kan vända sig till JO.
- Riksrevisionen granskar hur staten använder sina pengar.
Arbetar med EU-frågor
Sverige är medlem i Europeiska unionen, EU. Det innebär att riksdagen inte är ensam om att fatta beslut om lagar som ska gälla i Sverige. Det gör också EU-länderna tillsammans genom EU:s lagstiftande institutioner. Regeringen företräder Sverige i EU. Men även riksdagen har möjlighet att påverka EU:s arbete. Regeringen samråder med riksdagen om vilken linje som Sverige ska driva i EU. Riksdagen arbetar med EU-frågor på flera olika sätt i riksdagens utskott, i EU-nämnden och i kammaren.
Utrikespolitiken
I första hand är det regeringen som har ansvaret för utrikespolitiken, men det finns vissa frågor som endast riksdagen kan besluta om. Det är utrikesutskottet som förbereder de utrikespolitiska besluten innan hela riksdagen tar ställning i kammaren. Det finns även en nämnd för samråd mellan regeringen och riksdagen om utrikespolitiken. Den heter Utrikesnämnden.
Sverige är medlem i EU
I och med Sveriges medlemskap i Europeiska unionen så kan EU:s institutioner fatta beslut som innebär att lagar behöver införas i Sverige.
Ledamöterna arbetar med internationella frågor
Riksdagsledamöterna arbetar internationellt för demokrati, fred och mänskliga rättigheter.
Demokrati betyder folkstyre
En grundtanke med demokrati är att den som är medborgare eller bor i ett land ska ha möjlighet att vara med och tycka till om hur landet ska styras.
Riksdagens historia
Den moderna demokratin har funnits i ungefär hundra år. Men det svenska folkstyrets rötter går djupare än så. Sveriges riksdag har spår i sig ända från 1200-talets ting och stämmor. Det här är riksdagens historia.