Resa i EU

Här får du hjälp att hitta vilka svenska myndigheter eller institutioner inom EU som kan ge svar på dina frågor om pass och visum, att resa med djur, att handla eller bli sjuk på resan och om mobiltelefoni och surf.

Information om länder

Vad gäller på resan? Resenärer omfattas av lagen i det land man besöker. Vissa EU-länder har krav på att man måste bära med sig sina ID-handlingar, andra har infört tillfälliga gränskontroller.

Ambassadernas reseinformation

Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Informationen gäller exempelvis aktuella händelser, sjukvård och lokala lagar. 

Appen UD-resklar

Sveriges ambassaders reseinformation finns i Utrikesdepartementets app UD-resklar. I appen kan resenärer också ta del av kontaktuppgifter till svenska ambassader och konsulat samt UD:s råd inför resan.

Appen Resklar på regeringens webbplats

Polisens information om att resa i EU

På polisens webbplats kan du läsa mer om kravet på pass eller nationellt id-kort under resan och om gränskontroller.

Resor inom EU på polisens webbplats

Pass och nationellt id-kort

När du som är svensk medborgare reser inom EU eller till Schengenländerna Norge, Schweiz, Island och Lichtenstein ska du alltid ha med dig passet eller det nationella id-kortet som polisen utfärdar. Det är viktigt för att du ska kunna legitimera dig och visa i vilket land du är medborgare. Ett vanligt id-kort eller ett svenskt körkort duger inte som resehandling.

Ditt Europa om resehandlingar inom EU

Ditt Europa är en EU-webbplats som ger råd till EU-medborgare, bland annat om vilka resehandlingar du behöver ha med dig när du åker till ett annat EU-land. 

Resehandlingar för EU-medborgare på webbplatsen Ditt Europa

Polisen utfärdar pass och nationellt id-kort

Giltiga resehandlingar när du reser inom EU är de som utfärdats av nationella myndigheter. Kontakta polisen för mer information om hur du skaffar pass eller nationellt id-kort.

Pass och nationellt id-kort på polisens webbplats

Handla på resan i EU

Du kan fritt köpa varor i andra EU-länder och ta med dem till Sverige. Det finns några få undantag. Sverige har på samma sätt som andra länder regler för införsel av till exempel läkemedel, vapen, utrotningshotade djur och livsmedel.

Tullverket om köp på resa i EU-land

Tullverket ger information om reglerna när du handlar i ett land inom EU.

Handla i ett annat land på Tullverkets webbplats

Resa med djur i EU

Om du ska transportera eller resa med djur från eller till Sverige gäller olika regler, bland annat beroende på om det handlar om sällskapsdjur eller andra djur.

Jordbruksverket ansvarar för regler

Jordbruksverket är den myndighet som ansvarar för reglerna och kan svara på frågor om införsel och utförsel av djur.

Tullverket utför kontroller vid gränsen

Tullverket utför kontroller vid gränsen åt Jordbruksverket. När du vill ta med ett djur till Sverige måste du ofta anmäla djuret till Tullverket. 

Resa med djur på Tullverkets webbplats

Ringa och surfa i EU

När du ringer, sms:ar eller surfar i ett annat EU-land så betalar du samma pris som hemma i Sverige. Kolla alltid upp vad som gäller hos din operatör innan du reser!

PTS om maxpriser och roaming

Post- och telestyrelsen (PTS) är tillsynsmyndighet för EU:s regler kring så kallad nätneutralitet och internationell roaming. Till PTS vänder du dig för information om maxpriser och regler för att ringa och surfa med mobilen när du reser inom EU.

Mobiltelefoni utomlands på Post- och telestyrelsens webbplats

Sjuk på resan i EU

Inom EU har du rätt till samma vård som invånarna i landet du besöker. Du ska alltid ta med ditt europeiska sjukförsäkringskort när du reser.

Sjukvård och tandvård i annat EU-land

Försäkringskassan ger information om vad som gäller om du tillfälligt vistas i ett annat EU-land och behöver söka sjukvård eller tandvård. Där kan du också beställa det så kallade EU-kortet, ett europeiskt sjukförsäkringskort som under vissa förutsättningar ger dig rätt till sjuk- och tandvård när du är i ett EU/EES-land, Schweiz eller Storbritannien. 

Resa utomlands på Försäkringskassans webbplats

Ditt Europa är en EU-webbplats som ger råd till EU-medborgare. Här hittar du information om och svar på vanliga frågor gällande det europeiska sjukförsäkringskortet.

Resor och köp av läkemedel

Läkemedelsverket ger information om till exempel regler för resor med samt köp och införsel av läkemedel samt så kallade Schengenintyg för narkotikaklassade läkemedel.

Problem på resan i EU

Som passagerare inom EU har du en rad olika rättigheter beroende på hur du reser. Flyg-, tåg-, båt- och busspassagerare har rätt till ekonomisk ersättning och assistans vid problem på resan. Reglerna gäller för inställda resor, förseningar och överbokningar.

Villkor för ansökan om ersättning

Ditt Europa är en EU-webbplats som ger råd till EU-medborgare. Här finns information om dina rättigheter som passagerare och om hur du gör för att kräva ersättning.

Passagerarrättigheter inom EU på Ditt Europas webbplats
 

Om sidan

Publicerad