Registrera dig som låntagare

Alla som har fyllt 18 år kan bli låntagare på Riksdagsbiblioteket. Lånevillkoren finns längst ned på sidan. Glöm inte att ta med fotolegitimation när du besöker biblioteket.

Fält som är markerade med (*) är obligatoriska. 

Lånevillkor

Alla som har fyllt 18 år och har personnummer eller samordningsnummer kan få både hemlån och läsesalslån. Övriga kan endast få läsesalslån.

  1. Du är ansvarig för att anmäla ändrade personuppgifter och e-post till biblioteket, till exempel om du flyttar eller byter e-postadress.
  2. Dina inloggningsuppgifter till biblioteket är personliga och får inte lämnas ut.
  3. Du är personligen ansvarig för alla dina lån.
  4. Lånetiden för hemlån är 90 dagar med ett automatiskt omlån på ytterligare 90 dagar om ingen ställer sig i kö. Om en annan låntagare ställer sig i kö stoppas lånetiden och du får ett meddelande om nytt återlämningsdatum. I de fall någon inom riksdagen reserverar boken, kan du behöva lämna tillbaka den direkt.
  5. Om du inte återlämnar dina lån i tid blir du efter två påminnelser spärrad från att låna. Efter tredje påminnelsen betraktas materialet som borttappat och du blir ersättningsskyldig. Spärren kvarstår tills lånet är återlämnat eller fakturan betald.

Visst material kan du bara läsa på plats i biblioteket som läsesalslån. Det gäller framför allt böcker publicerade före 1900 och tidskrifter. 

Enligt offentlighets- och sekretesslagen (SFS 2009:400, 40 kap. 3 §) lämnas inga uppgifter ut om enskilda personers lån, beställningar eller reservationer.

Behandling av personuppgifter

Personuppgifterna samlas in i syfte att ge tillgång till Riksdagsbibliotekets tjänster. Riksdagsförvaltningen sparar uppgifterna så länge du är aktiv som låntagare. Om du inte är aktiv som låntagare sparas uppgifterna i tre år. Därefter tas de bort.

Mer om behandling av personuppgifter

Kakor

Genom att skicka blanketten samtycker du till att kakor används.

Mer om kakor

Om sidan

Publicerad
Uppdaterad