Till innehåll på sidan

Det här får du ta del av som anställd

Riksdagsförvaltningen strävar efter att vara en arbetsplats med både yrkesmässiga utmaningar och möjlighet att nå balans mellan jobb och fritid. Som statligt anställd får du även goda villkor för semester, tjänstepension och föräldraledighet.

Kurser och utbildningar

Kunskaper måste hela tiden vässas, och inget samarbete är så bra att det inte kan bli bättre. Därför erbjuder Riksdagsförvaltningen sina medarbetare goda möjligheter till kompetensutveckling. För chefer finns ledar­- och chefsutvecklingsprogram i flera steg.

Vi erbjuder ett brett utbud av kurser och utbildningar. Som nyanställd får du delta i riksdagens introduktionsutbildning. Kompetensutveckling kan också innebära att du får delta i projekt eller till exempel kompetensutbyte med Regeringskansliet.

Friskvård

I riksdagens lokaler finns gym och träningslokal med olika träningspass varje dag. Du kan också få ett mindre friskvårdsbidrag att använda till annan träning. Du får använda en timme per vecka av arbetstiden till friskvård.

Semester och föräldraledighet

Du som är under 30 år har rätt till 28 dagar semester per år. Har du fyllt 30 har du 31 dagar och när du fyller 40 får du 35 semesterdagar per år.

Som anställd får du också ersättning från arbetsgivaren vid föräldraledighet så att din föräldrapenning uppgår till cirka 90 procent av lönen.

Det finns även möjlighet att växla semester mot mer lön eller tvärtom samt lön mot ökat pensionsavsättning.

Föreningar och klubbar

Inom riksdagen finns föreningar och klubbar med olika intresseinriktningar som är öppna för ledamöter och tjänstemän. Exempelvis finns personalklubben, idrottsklubben och konstklubben.

Fackförbund och kollektivavtal

Inom Riksdagsförvaltningen finns tre fackliga organisationer representerade: Saco, Seko och ST. Organisationerna sluter kollektivavtal med Riksdagsförvaltningen om löner och anställningsvillkor.

Broschyr: Att arbeta i Riksdagsförvaltningen

I broschyren kan du läsa om Riksdagsförvaltningens verksamhet, organisation och hur det är att arbeta i Riksdagsförvaltningen.

Att arbeta i Riksdagsförvaltningen för Sveriges riksdag (pdf, 9,3 MB)

Om artikeln

Publicerad
Uppdaterad