Om biblioteket

Här hittar du adressen till Riksdagsbiblioteket och information om öppettider och tillgänglighet.

Om Riksdagsbiblioteket

Riksdagsbiblioteket ligger i vackra lokaler på Storkyrkobrinken i Stockholm och alla är välkomna att besöka och använda biblioteket. I biblioteket hittar du allt riksdagstryck. Vi har också en stor samling litteratur inom ämnesområden såsom juridik och samhällsvetenskap. Du hittar dessutom tidskrifter inom våra ämnesområden, offentligt tryck och FN- och EU-material. Olika lånetider gäller för olika typer av material.

Hitta hit

Biblioteket ligger på Storkyrkobrinken 7 A i Gamla stan i Stockholm. Ring på porttelefonen så blir du insläppt av vakten och får gå igenom en säkerhetskontroll. Större grupper får gärna meddela oss i förväg om sitt besök för att underlätta inpasseringen till biblioteket.

 

Riksdagsbiblioteket - öppet för alla

Tillgänglighet

Det finns en handikappanpassad entré i markplan. Dörröppningen är cirka 84 cm bred och försedd med dörröppnare. Biblioteket ligger en trappa upp i två våningsplan och går att nå med hiss. Rullstolsanpassade toaletter finns på varje våningsplan. I biblioteket finns höj- och sänkbara bord vid datorerna. Det finns en läs-tv med förstoringskamera.

Läsplatser i biblioteket

Det finns gott om bra läsplatser i biblioteket. Dessutom finns en tyst läsesal och två grupprum för studier. Båda rummen har plats för fyra personer.
Det finns trådlöst nätverk i biblioteket. Be personalen om inloggningsuppgifter.

Fotografera i biblioteket

Du får fotografera i biblioteket, men tänk på att fotografera på ett sådant sätt att du inte stör. Av integritets- och säkerhetsskäl får du inte fotografera bibliotekets besökare. Du ansvarar själv för att fotografier inte sprids och att enskildas integritet inte kränks. Fotografering för spelfilm, reklam och annan produktion som inte är nyhetsproduktion och som saknar samband med riksdagens verksamhet eller riksdagsledamöternas uppdrag får inte ske i riksdagens lokaler.

Visningar och studiebesök

Om du är nyfiken på Riksdagsbibliotekets verksamhet, samlingar eller arkitektur är du välkommen att kontakta oss för en visning eller ett studiebesök.

Ingången till Riksdagsbiblioteket på Storkyrkobrinken. I förgrunden en skylt med orden Riksdagsbiblioteket.
Foto: Melker Dahlstrand

Riksdagsbiblioteket ligger lättillgängligt mitt i Gamla stan. Huset, vars fasad är utformad som ett italienskt renässanspalats, byggdes som bankhus på 1870-talet av arkitekten Ernst Jacobsson.

1 / 4

Kontakt

Öppettider

 • Måndag–torsdag klockan 10–18
 • Fredag klockan 10–15

Avvikande öppettider

Under 2023 är biblioteket stängt följande dagar:

 • Påsk: 6–10 april
 • Första maj: 1 maj
 • Kristi himmelsfärd: 18 maj
 • Nationaldagen: 6 juni
 • Midsommar: 22–23 juni
 • Sommar: 3 juli–13 augusti
 • Planeringsdagar: 21–22 september
 • Allhelgona: 3 november
 • Jul 2023/24: 23 december–7 januari

Om artikeln

Publicerad