Beställ och låna

Alla kan bli låntagare på Riksdagsbiblioteket. Här får du information om hur det går till att låna hos oss.

Bli låntagare

Alla som har fyllt 18 år kan bli låntagare på Riksdagsbiblioteket.

När du har blivit låntagare kan du beställa, reservera och låna böcker. När du är på biblioteket har du också tillgång till tidskrifter, e-resurser och databaser, wifi och många bra läsplatser.

Registrera dig som låntagare

Låna och låna om

För att kunna låna på Riksdagsbiblioteket behöver du ha med dig fotolegitimation.

Lånetiden är i de flesta fall 90 dagar med ett automatiskt omlån på ytterligare 90 dagar om ingen ställer sig i kö. Om en annan låntagare ställer sig i kö stoppas lånetiden och du har 14 dagar på dig att lämna tillbaka boken. I de fall någon inom riksdagen reserverar boken, kan du behöva lämna tillbaka den direkt. Du får ett meddelande med information om den nya lånetiden.

Visst material kan du bara läsa på plats i biblioteket. Det gäller framför allt böcker publicerade före 1900 och tidskrifter.

Söktjänsten RBsök

I RBsök hittar du både tryckta och elektroniska tidskrifter. Du hittar också de databaser biblioteket abonnerar på och ett urval fria informationskällor i RBsök. Vissa databaser är av licensskäl endast tillgängliga på plats i Riksdagsbiblioteket.

Håll koll på dina lån i RBsök

Du kan ha koll på dina lån och beställningar via ditt bibliotekskonto Mina sidor i RBsök. 

Riksdagsbibliotekets söktjänst RBsök

Låna böcker utanför Stockholmsområdet

Du som bor utanför Stockholmsområdet och inte själv kan besöka Riksdagsbiblioteket kan vända dig till ditt lokala bibliotek som kan hjälpa dig.

Alla låntagare kan nå söktjänsten RBsök där det mesta av bibliotekets samlingar finns. Bland annat kan du hitta bibliotekets böcker och e-böcker, artiklar och tidskrifter i RBsök.

RBsök

Beställa böcker

Mycket av bibliotekets material står på öppna hyllor i biblioteket där du själv kan hämta och låna det. Material som står i magasin behöver du däremot beställa i förväg via RBsök. Du kan också ställa dig i kö på utlånade böcker. Du får ett meddelande när materialet du har beställt kan lånas av dig. Materialet står undanställt till dig i tre arbetsdagar.

Lämna tillbaka böcker

Du kan lämna tillbaka dina lån i biblioteket under våra öppettider eller i entrén när den är bemannad.

Du kan även skicka tillbaka dina lån med post till postadressen:

Riksdagsbiblioteket
Godsmottagningen Norrbro
100 12 Stockholm

Du får själv stå för portokostnaden och ansvarar för boken ända tills den har tagits emot av Riksdagsbiblioteket.

Det går inte att lämna tillbaka våra böcker på andra bibliotek.

Om sidan

Publicerad