Hur mycket pengar ska staten lägga på olika områden som arbetsmarknad, utbildning och hälso- och sjukvård? Vilken inriktning ska den ekonomiska politiken ha? Finansutskottet har det övergripande ansvaret för riksdagens arbete med statens budget. Utskottet har också hand om frågor om penningpolitiken och finansmarknaden.
De här förslagen arbetar finansutskottet med.
Filterar dokument på:
Torsdag 25 maj 2023 Utfrågning Den 30 maj klockan 9 kommer Riksbankens direktion till finansutskottet för en öppen utfrågning om penningpolitiken 2022. Utskottet har gett Centrum för penningpolitik och finansiell stabilitet (CeMoF) vid Stockholms universitet i uppdrag att utvärdera penningpolitiken med fokus på 2022. CeMoF har utsett professor John Hassler, professor Per Krusell och docent Anna Seim att genomföra utvärderingen för finansutskottets räkning.
Tisdag 23 maj 2023 Uppföljning Trovärdigheten för inflationsmålet som ett nominellt ankare för ekonomin upprätthölls trots att inflationen kraftigt överskred målet 2022. Därmed bedöms Riksbanken i stort ha uppfyllt prisstabilitetsmålet under 2022. Dock borde styrräntan ha höjts redan i februari och värdepappersköpen vänts till försäljningar tidigt under året. Riksbankens inflationsprognoser var undermåliga, även med hänsyn tagen till den stora osäkerhet som förelåg. Den bedömningen görs i en aktuell forskningsrapport om penningpolitiken 2022 som skrivits på uppdrag av finansutskottet.
Motorn i riksdagsarbetet är de 15 utskotten. Det är där ledamöterna förbereder riksdagens beslut. När ett utskott presenterat sitt förslag till beslut ska alla riksdagens 349 ledamöter ta ställning till förslaget. I varje utskott sitter 17 ledamöter. Utskotten är som en "miniriksdag", vilket innebär att sammansättningen på ledamöterna i utskottet speglar fördelningen i riksdagen.
Betänkanden och utlåtanden, förslag som utskottet behandlat, yttranden, föredragningslistor, protokoll och verksamhetsberättelser.
Utskotten gör resor för att hålla sig uppdaterade om samhällsutvecklingen och studera hur andra länder löst ett visst problem.
Utskotten följer upp och utvärderar riksdagens beslut. Tanken är att det utskott som förberett ett beslut ska utvärdera resultatet.
Det är viktigt att ledamöterna får väl underbyggda beslutsunderlag. Därför arbetar utskotten med forsknings- och framtidsfrågor.