Utskotten och EU-nämnden

I utskotten förbereder ledamöterna de beslut som riksdagen fattar. I EU-nämnden förankrar regeringen sin EU-politik. Utskotten och EU-nämnden är som en miniriksdag, ju större ett parti är desto fler platser har det.

Pågående ärenden

De här förslagen arbetar utskotten med.

Välj ärendestatus

Utskottens och EU-nämndens kalender

Lördag 10 maj2025

TidHändelse
Det finns inga kalenderhändelser att visa.

Aktuellt

  • Finansutskottet redovisar sin utvärdering av penningpolitiken 2024

    Förslag till beslutI sin utvärdering av penningpolitiken 2024 bedömer finansutskottet att den penningpolitiska måluppfyllelsen 2024 var god. Inflationen fortsatte att sjunka och var i slutet av året nära målet på 2 procent, och de långsiktiga inflationsförväntningarna har hållits stabila.

  • Ja från finansutskottet till regeringens ekonomiska vårproposition

    Förslag till beslutFinansutskottet föreslår att riksdagen säger ja till regeringens förslag till riktlinjer för den ekonomiska politiken i vårpropositionen.

Se alla aktuelltnotiser

Utskotten förbereder besluten

Motorn i riksdagsarbetet är de 15 utskotten. Det är där ledamöterna förbereder riksdagens beslut. När ett utskott presenterat sitt förslag till beslut ska alla riksdagens 349 ledamöter ta ställning till förslaget. I varje utskott sitter 17 ledamöter. Utskotten är som en "miniriksdag", vilket innebär att sammansättningen på ledamöterna i utskottet speglar fördelningen i riksdagen.

Så arbetar utskotten

Samråd om EU-frågor

Regeringen ska samråda med riksdagen i EU-frågor. Samråd innebär att regeringen diskuterar med riksdagen om vilken linje som Sverige ska driva i EU. Regeringen diskuterar med utskotten men även med ett särskilt organ för samråd, EU-nämnden. Till skillnad från utskotten förbereder inte EU-nämnden riksdagsbeslut.

Så arbetar EU-nämnden