Utskotten och EU-nämnden

I utskotten förbereder ledamöterna de beslut som riksdagen fattar. I EU-nämnden förankrar regeringen sin EU-politik. Utskotten och EU-nämnden är som en miniriksdag, ju större ett parti är desto fler platser har det.

Pågående ärenden

De här förslagen arbetar utskotten med.

Välj ärendestatus

Utskottens och EU-nämndens kalender

Onsdag 12 mars2025

TidHändelse
Det finns inga kalenderhändelser att visa.

Aktuellt

  • KU:s utfrågningar om granskningsärenden 2025

    UtfrågningKonstitutionsutskottet, KU, håller öppna sammanträden med utfrågningar i april inom ramen för sin granskning av statsrådens tjänsteutövning och regeringsärendenas handläggning. Granskningen bygger på riksdagsledamöternas KU-anmälningar.

  • Seminarium om framtidens arbetsmarknad på riksdagens forskningsdag

    SeminariumTorsdagen den 27 mars anordnar riksdagen ett seminarium om kunskap för framtidens arbetsmarknad. Seminariet är en del av riksdagens forskningsdag, som inleds med utskottsspecifika seminarier.

Se alla aktuelltnotiser

Utskotten förbereder besluten

Motorn i riksdagsarbetet är de 15 utskotten. Det är där ledamöterna förbereder riksdagens beslut. När ett utskott presenterat sitt förslag till beslut ska alla riksdagens 349 ledamöter ta ställning till förslaget. I varje utskott sitter 17 ledamöter. Utskotten är som en "miniriksdag", vilket innebär att sammansättningen på ledamöterna i utskottet speglar fördelningen i riksdagen.

Så arbetar utskotten

Samråd om EU-frågor

Regeringen ska samråda med riksdagen i EU-frågor. Samråd innebär att regeringen diskuterar med riksdagen om vilken linje som Sverige ska driva i EU. Regeringen diskuterar med utskotten men även med ett särskilt organ för samråd, EU-nämnden. Till skillnad från utskotten förbereder inte EU-nämnden riksdagsbeslut.

Så arbetar EU-nämnden