Utskotten och EU-nämnden

I utskotten förbereder ledamöterna de beslut som riksdagen fattar. I EU-nämnden förankrar regeringen sin EU-politik. Utskotten och EU-nämnden är som en miniriksdag, ju större ett parti är desto fler platser har det.

Pågående ärenden

De här förslagen arbetar utskotten med.

Välj ärendestatus

Utskottens och EU-nämndens kalender

Tisdag 1 oktober2024

TidHändelse
Konstitutionsutskottets sammanträde - granskning

Aktuellt

  • Öppet sammanträde i EU-nämnden

    EuEU-nämnden håller ett öppet sammanträde tisdagen den 15 oktober. Under sammanträdet informerar och samråder statsminister Ulf Kristersson (M) med EU-nämnden inför möte i Europeiska rådet den 17–18 oktober 2024.

  • Finansutskottet håller öppen utfrågning av Riksbankens direktion

    UtfrågningTisdagen den 15 oktober håller finansutskottet ett öppet sammanträde med utfrågning av Riksbankens direktion om den aktuella penningpolitiken.

Se alla aktuelltnotiser

Utskotten förbereder besluten

Motorn i riksdagsarbetet är de 15 utskotten. Det är där ledamöterna förbereder riksdagens beslut. När ett utskott presenterat sitt förslag till beslut ska alla riksdagens 349 ledamöter ta ställning till förslaget. I varje utskott sitter 17 ledamöter. Utskotten är som en "miniriksdag", vilket innebär att sammansättningen på ledamöterna i utskottet speglar fördelningen i riksdagen.

Så arbetar utskotten

Samråd om EU-frågor

Regeringen ska samråda med riksdagen i EU-frågor. Samråd innebär att regeringen diskuterar med riksdagen om vilken linje som Sverige ska driva i EU. Regeringen diskuterar med utskotten men även med ett särskilt organ för samråd, EU-nämnden. Till skillnad från utskotten förbereder inte EU-nämnden riksdagsbeslut.

Så arbetar EU-nämnden