Till innehåll på sidan

Högskolan

Betänkande 2021/22:UbU19

  1. 1, Förslag, Genomförd
  2. 2, Beredning, Genomförd
  3. 3, Debatt, Genomförd
  4. 4, Beslut, Genomförd

Ärendet är avslutat

Beslutat
16 juni 2022

Utskottens betänkanden

Betänkanden innehåller utskottens förslag till hur riksdagen ska besluta i olika ärenden. 

Hela betänkandet

Beslut

Nej till motioner om högskolan (UbU19)

Riksdagen sa nej till cirka 280 förslag i motioner om högskolan från den allmänna motionstiden 2021. Motionerna handlar bland annat om dimensionering och utbyggnad av högskoleutbildning, högskoleutbildningars innehåll samt vissa lärar- och studentfrågor.

Anledningen till att riksdagen sa nej till motionerna är att arbete redan pågår inom en del av de områden som motionerna tar upp, att åtgärder redan vidtagits eller att det redan finns gällande bestämmelser på området.

Utskottets förslag till beslut
Avslag på motionerna.
Riksdagens beslut
Kammaren biföll utskottets förslag.

Ärendets gång

Förslag, Genomförd

Motioner: 131

Motioner från ledamöterna

Beredning, Genomförd

Senaste beredning i utskottet: 2022-05-10
Justering: 2022-06-09
Trycklov: 2022-06-09
Reservationer: 16
Betänkande 2021/22:UbU19

Alla beredningar i utskottet

2022-05-10

Nej till motioner om högskolan (UbU19)

Utbildningsutskottet föreslår att riksdagen säger nej till cirka 280 förslag i motioner om högskolan från den allmänna motionstiden 2021. Motionerna handlar bland annat om dimensionering och utbyggnad av högskoleutbildning, högskoleutbildningars innehåll samt vissa lärar- och studentfrågor.

Anledningen till att utskottet föreslår att riksdagen säger nej till motionerna är att arbete redan pågår inom en del av de områden som motionerna tar upp, att åtgärder redan vidtagits eller att det redan finns gällande bestämmelser på området.

Beslut är fattat. Se steg 4 för fullständiga förslagspunkter.

Debatt, Genomförd

Bordläggning: 2022-06-15
Debatt i kammaren: 2022-06-16
Stillbild från Debatt om förslag 2021/22:UbU19, Högskolan

Debatt om förslag 2021/22:UbU19

Webb-tv: Högskolan

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 28 Marie-Louise Hänel Sandström (M)

Fru talman! Det har varit en väldigt intressant förmiddag med debatter om utbildning, vilket jag tycker är ett av de viktigaste och mest spännande ämnena.

Högskolan

Min kollega Josefin Malmqvist pratade på ett förtjänstfullt sätt om hur vi måste utveckla gymnasiet. Vi måste anpassa det efter samhällets behov och även se till att det är hög kvalitet på gymnasiet. Vidare har vi pratat om fusk vid högskoleprovet, och högskoleprovet är ju ett sätt att komma in på högskolan. Man kan alltså säga att vi har följt en röd tråd, och det kanske är talmanspresidiet som har stått för den smarta planeringen: Vi började med gymnasiet, som ska hålla hög kvalitet, och sedan kom vi till att man måste kunna komma in på högskolan. Sedan går vi in på just högskolan, som det ska handla om nu.

I går var jag på en paneldebatt som Svenskt Näringsliv anordnade och som hade rubriken "Kvalitet och relevans - håller svensk utbildning måttet?". Det var en ganska tuff rubrik, och tyvärr var det en ganska tuff rapport som det handlade om. Man har sett att det finns en stor brist vad gäller kopplingen mellan vad det utbildas i på högskolor och universitet och vad som krävs i samhället. Det är en stor förändring som sker snabbt nu, och utbildningsområdet hinner inte med.

Flera branschföretag var där, bland annat Teknikföretagen och Northvolt. De var rörande överens om att högskolan måste förändras och kunna anpassa sig mycket mer. Det måste finnas mer flexibilitet när det gäller innehållet i utbildningar, och det måste finnas både korta och långa kurser. Utbildningarna måste helt enkelt anpassas både till studenterna och till arbetsmarknadens behov.

Moderaterna instämmer i detta. Det finns även många studenter som berättar att den som går en längre utbildning inom till exempel it upptäcker att den är irrelevant när man kommer ut på arbetsmarknaden, för det har hänt mycket mer än vad man hunnit studera under sin utbildning.

Vi måste alltså finnas med hela tiden. Vi får inte hamna på efterkälken, utan vi måste ställa om på högskolor och universitet nu. Vi måste hänga med i vad som händer i samhället. Det som händer är väldigt spännande, men utbildningarna måste hänga med. Detta är viktigt både för individen och för samhället. Det är viktigt för Sverige och hela vår utveckling. Det är alltså ganska stora krav som vi ställer på våra högskolor.

Fru talman! Vi står förstås bakom alla våra reservationer, men jag kommer att yrka bifall endast till reservation nummer 6 som handlar om akademisk frihet.

Moderaterna vill värna den akademiska friheten. Den debatterades ganska flitigt här när vi diskuterade högskolepropositionen, och den kom in som en principbestämmelse från den 1 juli förra året. Det kom alltså in som princip att det ska vara akademisk frihet, och det krävs ganska mycket aktivt arbete på lärosätena för att implementera det i praktiken. Man har också diskuterat en lagstiftning kring detta, för det är så pass viktigt.

Vi vill se nya innovationer, och vi vill se nyfikenhetsstyrd forskning och utveckling. Det är oerhört viktigt. Samtidigt vill vi i Moderaterna ställa krav på samhällsnytta både i utbildning och i forskning, alltså att det - som vi har pratat om tidigare - ska matcha samhällets behov och utveckling.

När det gäller ledning och styrning av universitet och högskola vill vi se en förändring av hur högskolestyrelser ser ut. Vi vill ha färre politiska pekpinnar, och vi vill att det ska finnas mer kunskapsbaserad kompetens i dessa styrelser. Vi vill alltså se en ordentlig förändring av hur man styr högskolor och universitet. Stora krav kommer att ställas på styrelserna, men det ska vara färre politiska pekpinnar. Tyvärr ser vi en del negativt inflytande som inte passar på högskola och universitet, så det är viktigt att vi får denna förändring.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Högskolan

Slutligen, fru talman, vill vi se ytterligare en förändring. Det finns två statliga myndigheter som styr över Sveriges lärosäten. Det ena är UKÄ, Universitetskanslersämbetet, och det andra är UHR, Universitets- och högskolerådet. De fyller en stor funktion båda två, men vill se en samsyn här.

Moderaterna har därför som förslag att man ska se över om det går att slå ihop dessa myndigheter och på så sätt få ett ännu effektivare nyttjande av dem. Det skulle göra att vi styr lärosätena bättre. Just eftersom det är så mycket som händer just nu och så mycket som påverkar vad som ska hända inom lärosätena vill vi se en förändring på detta område relativt snart.

Jag vill avsluta med att återigen säga att det har varit en väldigt bra förmiddag. Det är intressant att diskutera de här viktiga frågorna - hur gymnasiet måste utvecklas, anpassas och få högre kvalitet samt hur högskolorna kommer att utvecklas.

Moderaterna ser också ett bekymmer, och det är att de som kommer till högskolan från gymnasiet ibland har bristfälliga kunskaper inom till exempel matematik. Många högskolor erbjuder i dag sommarkurser och baskurser för att studenterna ska klara matematiken på utbildningen, till exempel inom ingenjörsyrken. Man ser nämligen att det tyvärr är så få som 40 procent som klarar utbildningen på stipulerad tid. Ganska många hoppar också av utbildningen för att den är för svår.

Det är alltså en röd tråd, kan vi säga: Om vi inte har tillräckligt hög kvalitet på gymnasiet kommer studenterna inte heller att klara högskolan. Det behövs faktiskt en stor kvalitetsförbättring inom hela utbildningsområdet. Jag är därför väldigt glad att vi har haft en hel förmiddag om detta - och vi kommer ju att fortsätta en stund till.


Anf. 29 Robert Stenkvist (SD)

Fru talman! Jag hoppas att det blir rätt nu när jag yrkar bifall till reservation 2. Förra gången blev det fel därför att det var skillnad mellan utkastet och det färdiga betänkandet. Det brukar stämma, men i det fallet gjorde det inte det.

När vi står här och pratar om högskole- och universitetssystemet pratar vi ofta om enskildheter - delar - i systemet. Vi glömmer den viktiga uppgift som hela vårt högskolesystem har, nämligen att förse arbetsmarknaden med kvalificerad arbetskraft. Det har redan talats jättemycket om detta i dag, vilket jag inte visste om när jag funderade på det här anförandet. Det blev bara så att det föll in, så jag känner ett massivt bifall här.

Matchningen mellan våra högskoleutbildningar och arbetsmarknaden fungerar inte riktigt bra i dag. Det kommer och ska aldrig matcha till hundra procent, men matchningen är för dålig i dag. Ett tecken på det är det förslag från någon obskyr studentorganisation som jag läste, nämligen att vi bör inrätta en arbetslöshetskassa för studenter som gått färdigt sin utbildning. Då tänkte jag att något har gått fel. När studenter har genomgått en lång och dyr utbildning är det meningen att de ska börja jobba; vi kan inte starta en arbetslöshetskassa för dessa studenter. Publiken ler, fru talman, men det var ett seriöst förslag - och det är ett tecken på att vi behöver skruva i systemet.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Högskolan

Regeringen har redan i dag verktyg med ett maxantal studenter på ett antal olika utbildningar vid olika lärosäten. Det redskapet, verktyget, bör användas skarpare än vad som görs i dag. Därmed är inte sagt, som vi också har varit inne på tidigare i dag, att vi ska tvinga in en konstnärssjäl på en spetsingenjörsutbildning på KTH. Det kommer aldrig att fungera, och det är heller inte meningen.

Det är fråga om lite nudging. Det var ett populärt ord förr i tiden. Vi ska försöka putta in studenter på utbildningar där samhället har ett behov också för studenternas egen skull. De vill väl naturligtvis ha ett jobb när de kommer ut och blir färdiga, känna sig meningsfulla och behövda.

Vi sverigedemokrater har ett förslag. Det är ett jättebra förslag tycker vi. Det handlar om att ge studenter som går en utbildning där det råder samhällsbrist en extra tusenlapp i månaden. Vi tror att det kommer att ha stor effekt. Det kommer att bli vinn-vinn för både samhället och studenter.

Jag tar de stora dragen i här dag. En annan mycket viktig princip för vårt högskolesystem är högskolesystemets arv från upplysningstiden. Det innebär att undervisningen ska vila på vetenskaplig grund, vara objektiv och utgå från verkligheten utan starka politiska influenser.

Jag läser artiklar, jag hör på sociala medier och jag talar med människor och vet att så icke alltid är fallet. Det finns lärare - jag vet inte hur många de är, och jag hoppas att de är ganska få - som ägnar sig mer åt politisk aktivism är renodlad undervisning. Är de få är det jättebra. Men det förekommer. Vi får rapporter om det.

På våra universitet och högskolor ska man acceptera verkligheten och inte försöka förändra den. Det får man göra efteråt i sådana fall. Det har ingenting med akademisk frihet att göra, tvärtom. De lärare det handlar om är inte folkvalda. De representerar i vissa fall uppfattningen hos en extremt liten del av befolkningen. Jag tycker att vi alla bör markera mot det.

En annan långkörare som jag har pratat väldigt mycket om i den här kammaren är bristen på studentbostäder. Jag kom i förra veckan över och läste en rapport från Boverket som hade gjort en undersökning. Det hade undersökt situationen när det gäller studentbostäder på 17 olika stora lärosäten. Man fann att det råder brist på studentbostäder på alla dessa 17 lärosäten.

Det kanske är ett svårt problem att rätta till. Annars skulle det väl ha rättats till för länge sedan. Men vi måste göra någonting åt det. Vi är en civiliserad industrination och ingen bananrepublik. Vi föreslår att högskolor och universitet ska få hyra ut studentbostäder i andra hand till alla studenter och inte bara, vilket är på försök i dag, till utländska forskare och utländska betalande studenter.

Det här är ingen verksamhet som de ska driva i någon jättestor omfattning. Dessa akademiker är förmodligen inga hejare på att förvalta och driva bostäder. Det var därför vi en gång i tiden skapade Akademiska Hus. Men möjligheten bör finnas.

Det finns ett gammalt förslag från oss som är lika vettigt i dag som tidigare. Har vi en högskola där det råder uppenbar brist på studentbostäder får de inte höja antalet studieplatser förrän de har ordnat fler studentbostäder. Det är ingen raketforskning. Det är enkla samband.

Utökar man antalet studieplatser utan att göra någonting åt tillgången på studentbostäder blir problemet ännu värre. Man ska inte få göra så, helt enkelt. Det kommer att vara ett effektivt redskap för att se till att det blir fler studentbostäder.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Högskolan

Kommunerna har ett stort ansvar. Det är de som till stor del ska ordna studentbostäder. Skrivningarna kanske bör bli kraftigare. Det bör skrivas in att de har ett ansvar att tillse att det finns studentbostäder. De har redan i dag ett ansvar för bostadsförsörjningen i den egna kommunen. Den skrivningen bör bli starkare.

Sedan får man se över skrivningarna och direktiven också för Akademiska Hus. Det ska väl inte vara ett affärsverk, som jag antar att det är i dag. Det ska tillse att det finns studentbostäder, helt enkelt. Det behöver inte heller gå med förlust. Det är inte bra.

Fru talman! En annan viktig fråga är kvaliteten på vår undervisning. Jag tror att vi ligger i topp i Europa och förmodligen i världen när det gäller andelen studerande som går teoretisk högskoleutbildning. Där ligger vi i topp. Det finns inte så mycket mer att göra.

Kvaliteten har sjunkit i samma grad som vi har ökat andelen högskolestudenter, tyvärr. Det verkar vara lite som kommunicerande kärl. Utbildningarna blir ingenting värda om de inte håller en viss kvalitet. De blir ingenting värda för studenterna, och de blir ingenting värda för samhället.

Samtidigt som vi ligger i topp när det gäller andel som går teoretiska högskoleutbildningar ligger vi i botten när det gäller lärarledd undervisningstid. Vi ligger lägst i Europa, enligt den rapport jag läste för inte länge sedan.

Det här är inte okej. Den här regeringen och framtida regeringar, vilken det nu blir efter valet, bör fokusera på kvaliteten på undervisningen i stället för kvantiteten, och finansieringssystemet bör förändras. Jag tror att det är det som är kvantitetsdrivande i dag Vi bör ha ett kvalitetsdrivande finansieringssystem.

I samband med det har vi vårt gamla förslag om att man ska skippa produktivitetsavdragen. Det var helt rätt att införa dem. Jag tror att det var 1992, 1993. Vi hade kris och alldeles för stor administration på våra statliga myndigheter och kanske på högskolorna.

Vi införde ett produktivitetsavdrag för att slimma överbyggnaden. Det var helt rätt då. I dag är det lika rätt att ta bort det, i varje fall på våra högskolor och universitet. De pengar som blir över på våra högskolor ska användas till kvalitetshöjande åtgärder. Det handlar till exempel om mer lärarledd undervisningstid.

Jag ser att tiden går. Jag måste också nämna någonting om Polishögskolan. Jag var alltid emot att polisutbildningen fördes över och blev en universitetsutbildning. Nu är den en universitetsutbildning. Vi kan inte och kommer inte att rulla tillbaka den, utan den måste fortsatt vara kvar på universiteten och högskolorna.

Det var en lärare på Södertörns högskola som skrev en artikel om hur illa det var med nivån på dem som hade blivit antagna på polisutbildningen. Det var brist på basala läs- och skrivkunskaper. Läraren som gick ut med artikeln fick visa på körkortet var personnumret stod för dem som hade blivit antagna till polisutbildningen.

Så här kan vi inte ha det, mina vänner. Det kommer att bli en framtida katastrof, helt enkelt. Det här är inte okej. Läraren skrev bland annat att de som blivit antagna till polisutbildningen aldrig skulle ha blivit antagna till militärtjänsten, för de uppfyllde inte kraven.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Högskolan

Alla härinne förstår att det måste ställas lika höga krav på våra framtida poliser. Ingen kan säga att ingen såg det komma. Nu har vi fått en varningssignal. Vi måste höja kraven på polisutbildningen. Ja, vi har en polisbrist. Men vi kanske får acceptera några färre poliser hellre än att ha vandrande katastrofer som poliser i framtiden.

Blir ni stoppade på E4:an i framtiden och polisen frågar: Vet ni varför ni blev stoppade? kanske det inte är en retorisk fråga. Det kanske är en uppriktigt menad fråga. Så kan vi inte ha det. Vi måste se över kraven på antagningen till Polishögskolan.

Fru talman! Jag ska till slut säga något jättekort om styrelserna. Jag tror att jag håller med Marie-Louise Hänel Sandström om att vi måste ha mer kollegial vikt på styrelserna på högskolan. Det är dels för att få mer kvalitet, dels för att högskolor och universitet inte är några företag. De kan inte drivas som företag.

Vi har ett förslag. Det finns i vår kommittémotion, och alla kan läsa den. Det innebär att det blir fler människor från universitetsvärlden i styrelserna. De ska dock inte bara vara från universiteten. Då blir det en ny bubbla, och vi ska inte ha några bubblor.

Fru talman! Jag hade tänkt ta upp någon mer punkt, men jag ser att tiden har rusat iväg. Av respekt för denna ärorika institution avrundar jag och tackar för mig.


Anf. 30 Fredrik Christensson (C)

Fru talman! Vi debatterar ett betänkande gällande motioner om högskolan från allmänna motionstiden. Vi i Centerpartiet har ett antal reformer som vi skulle vilja få på plats. Nu närmar vi oss en valrörelse. En del av reformerna behöver komma på plats under nästa mandatperiod. Jag kommer att lyfta några delar.

Jag skulle vilja inleda med en fråga som flera ledamöter redan har lyft och där Centerpartiet har presenterat en rad reformer, nämligen att stärka den akademiska friheten inom högskolan. För att vi ska utveckla och värna vår liberala demokrati är det viktigt att den akademiska friheten är tydlig och stark. Vi har presenterat förslag - som också lyfts i betänkandet - om hur tillsättningarna till styrelser ska ske; majoriteten ska vara från lärosätena.

Vi har under den här mandatperioden tagit initiativ kopplat till att den akademiska friheten stärks i högskolelagen. Men vi kan också konstatera att det i den forskningspolitiska propositionen nämns att det finns starka skäl att stärka den även i grundlagen, vilket vi från Centerpartiets sida tycker är viktigt.

Vi ser behov av att man gör en stiftelsereform för att öka autonomin för lärosätena. Man bör ta steg mot detta under nästa mandatperiod. Vi tycker också att det är viktigt att man stärker basanslagen till lärosätena för att på det sättet möjliggöra tryggare anställningar och därmed stärka den akademiska friheten. Det är några av de reformer vi förespråkar i den delen.

Fru talman! Vi ser också ett starkt behov av att stärka kvaliteten inom den högre utbildningen. Det är oroande att det är relativt lite lärarledd tid på ett antal utbildningar och att studenterna inte får den utbildning som skulle krävas för att de ska få den kunskap som de behöver och som arbetsmarknaden efterfrågar. Även för att stärka kvaliteten behövs det ett antal reformer.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Högskolan

Vi vill att en analysfunktion kommer på plats. Styr- och resursutredningen presenterade för tre år sedan förslag på en oberoende analysfunktion som skulle analysera arbetsmarknadens behov av utbildningsutbud för att ge ett bättre underlag för lärosätenas bedömning av dimensioneringen av utbildningarna. Detta kan såklart också stärka kvaliteten genom att utbildningarna blir mer användbara för studenterna och för arbetsmarknaden.

Vi ser ett behov av mer frihet och långsiktighet för lärosätena. Det är viktigt att lärosätena får förutsättningar att över tid anpassa verksamheter och ha långsiktiga spelregler.

Vi hade för ett tag sedan i den här kammaren en diskussion om en riksrevisionsrapport där man kunde se att regeringens politik för utbyggnad av platser inte var ändamålsenlig. Det fanns lärosäten som uttryckligen meddelade att man inte hade praktiska möjligheter eller söktryck på vissa utbildningar som fick utbildningsplatser. Andra lärosäten konstaterade att utbildningar som mötte arbetsmarknadens behov och där man kunde hålla en hög kvalitet ändå inte fick utbildningsplatser.

Det finns skäl att skapa bättre och mer långsiktiga spelregler för lärosätena. Men det behövs också bättre samverkan mellan lärosätena för att stärka kvaliteten. Därför är det viktigt att dialogen mellan regeringen och lärosätena förbättras kraftigt. Vi har också ett ansvar för att minska statens detaljstyrning kopplat till utbudet inom högre utbildning.

Vi ser också från Centerpartiets sida ett behov av att se över resursfördelningssystemet inom den högre utbildningen. Det är framför allt en del vi ser som viktig, nämligen att öka fokuset på kvalitet och skapa möjlighet för omställning och vidareutbildning. I den nuvarande modellen får lärosätena ersättning för helårsstudenter men också ersättning för helårsprestationer genom hur regeringen har hanterat de pengar som finns kopplat till livslångt lärande.

Vi har föreslagit att pengarna kommer i en "påse" i stället. Det kan bidra till att utveckla kvaliteten inom den högre utbildningen. Man slopar därmed hela prestationen i fråga om lärosätenas samtliga utbildningsersättningar. Vi tror också att det bidrar till att fler lärosäten vågar ha fler kortare kurser med mer av omställningskaraktär för dem som är yrkesverksamma. Det vore inte minst viktigt i det läge där vi har ett omställningsstudiestöd som skapar nya möjligheter för människor mitt i livet att ställa om. Det gäller att då se till att utbildningsutbudet möter det i större utsträckning.

Vi ser också från Centerpartiets sida ett behov av att höja ersättningarna för de utbildningar som har halkat efter mest. Det finns ett antal utbildningar där den lärarledda tiden är oroväckande låg och där vi vill se kraftfulla satsningar just på utbildningskvaliteten. Ett första steg i det är att höja ersättningen för de utbildningar som halkat efter mest de senaste årtiondena.

Fru talman! Det är också viktigt för Centerpartiet att högre utbildning är tillgänglig i hela landet. Vi har presenterat förslag tidigare, inte minst i budgetdebatten i höstas, om att göra en särskild satsning på lärcenter och möjligheter för människor till högre utbildning i hela landet.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Högskolan

Det behövs kraftfulla satsningar och stöd från staten för att möjliggöra högkvalitativa utbildningar, till exempel på mindre lärcenter. För människor som mitt i livet, efter att ha bildat familj och stadgat sig, bestämmer sig för att vidareutbilda sig eller utbilda sig behöver det finnas förutsättningar för utbildning nära hemmet. Därmed kan man möta det behov som finns på arbetsmarknaden av kompetens i såväl offentlig sektor som privat sektor. Det lyfter vi också fram i betänkandet, inte minst kopplat till läkarutbildningen, som är särskilt viktig att möjliggöra detta för.

Fru talman! Jag skulle också vilja ta upp en fråga som Centerpartiet lyft fram i betänkandet men som jag inte noterat att andra partier nämnt, nämligen möjligheten till anpassad högskoleutbildning för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Att dessa ska kunna ta del av eftergymnasial utbildning är en fråga som en partikollega till mig, Per Lodenius, som nu har lämnat riksdagen, har varit väldigt drivande i. Det handlar om att skapa förutsättningar att läsa vidare för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Vi ser ett behov av reformer för att möjliggöra detta i en anpassad högskola.

Jag fick i dag information om att detta kommer att tas upp som en punkt vid en konferens med UHR i höst. Sverige är ett land som inte har denna typ av utbildningar. Vi har haft sådana - Högskolan i Gävle hade det under 2011-2014. Men i dagsläget har vi det inte. Jag tycker att vi gemensamt borde ta ansvar för att skapa förutsättningar för personer med intellektuell funktionsnedsättning att läsa vidare, precis som för alla andra människor i Sverige.

Sammanfattningsvis ser vi från Centerpartiets sida ett behov av reformer för den akademiska friheten, för att stärka utbildningarnas kvalitet, för att utbildning ska finnas tillgänglig i hela landet och för att möjliggöra för alla människor att läsa vidare.

(Applåder)


Anf. 31 Ilona Szatmari Waldau (V)

Fru talman! Osäkra anställningsförhållanden utgör ett stort problem på den svenska arbetsmarknaden, och problemet är särskilt stort inom högskolan. År 2020 var 28 procent av den forskande och undervisande personalen tidsbegränsat anställd. Det kan jämföras med att det är 14 procent på arbetsmarknaden som helhet, varav de allra flesta är ungdomar, en grupp som inte hunnit bli forskande eller undervisande personal inom akademin. Inom akademin såväl som på arbetsmarknaden i stort är kvinnor i majoritet bland dem som har tidsbegränsad anställning.

En forskares arbete kan bli lidande om personen i fråga måste oroa sig för sin egen ekonomiska situation. Det gäller för alla yrken. På en arbetsplats med många professioner blir arbetsmiljön inte bra om vissa ständigt oroar sig över sin tjänst och sin kommande försörjning. Man kan också fundera på hur fri forskningen och utbildningen är om forskare och lärare måste anpassa sig för att få förnyad tjänst eller finansiering.

Tidsbegränsade anställningar ger arbetstagaren en svagare ställning och kan utgöra ett betydande problem för denne och för möjligheterna att upprätthålla goda arbetsvillkor. Visstidsanställningar kan också missbrukas av arbetsgivare genom att olika slags tidsbegränsade anställningsformer varvas och staplas på varandra.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Högskolan

Inom konstnärliga utbildningar finns dessutom en specialregel som innebär att en lärare kan anställas i fem plus fem år, alltså tio år, innan LAS träder in. Fackförbundet Sulf kallar det för en tioårig provanställning och uppmanar i en debattartikel alla partier att ta sitt ansvar och en gång för alla fatta det enda rimliga beslutet och stryka paragrafen som tillåter dessa tioåriga visstidsanställningar. Jag hoppas verkligen att riksdagens partier tar Sulfs uppmaning på allvar och röstar på Vänsterpartiets reservation, nummer 4, som jag nu yrkar bifall till, det vill säga att den särskilda regeln i 4 kap. 10 § högskolelagen tas bort.

UKÄ har i uppdrag att följa upp antalet tidsbegränsade anställningar till 2024, men det är inget skäl, som utskottsmajoriteten anför, för att inte i dag ändra villkoren för lärare inom konstnärliga utbildningar så att dessa blir lika övriga akademins. Därefter kan man gå vidare med akademin i sin helhet utifrån UKÄ:s slutliga rapport.

Fru talman! Möjligheterna ser i dag mycket olika ut för olika människor när det kommer till att arbeta inom akademin. Bakgrund, klass, ekonomiska faktorer, kön och inte minst funktionsnedsättningar spelar in. Eventuella yttre hinder för människor att arbeta med vad de önskar måste motverkas. Det gäller även inom universitets- och högskolevärlden.

I dag är kunskaperna om tillgänglighet för forskare och lärare för dåliga. Därför föreslår Vänsterpartiet att förutsättningarna för forskare och lärare med funktionsnedsättning inom universitet och högskolor och vilka åtgärder som krävs för att öka tillgängligheten ska utredas. Samma sak behöver göras när det gäller tillgängligheten för studenter.

I dag får utbildningarna en finansiering som styrs av en prislapp, där olika utbildningar får olika anslag. Lägst belopp har humaniora. Den låga prislappen för humaniora går ut över kvaliteten på utbildningarna, bland annat på grund av för lite lärarledd tid. Sedan prislappssystemet infördes 1993 har visserligen vissa justeringar i beloppen gjorts, men modellen bygger på utbildningarnas kostnader i början av 1990-talet.

Jag menar att dessa prislappar behöver ses över och tydligare anpassas till högskolans och utbildningarnas behov och förändringar i kostnaderna så som de ser ut i dag. Därutöver krävs en höjning av prislapparna, vilket Vänsterpartiet också föreslog i sin budgetmotion. Vi bör också ändra systemet så att lärosätena får hela anslaget när studenten går utbildningen, inte utifrån prestation.

Fru talman! Lika tillgång till utbildning är en fråga om rättvisa och jämlikhet. För Vänsterpartiet är därför breddad rekrytering och ökad mångfald viktiga mål för högskolan. För att minska den sociala, etniska och könsmässiga snedrekryteringen inom högre utbildning krävs förändringar inom en rad områden. Det krävs utökade satsningar på kvaliteten för att bland annat möta de behov som nya grupper av studenter kan tänkas ha. Det behövs ett studiemedelssystem och sjukförsäkringssystem som ger ekonomisk och social trygghet. Dessutom fordras ett öppet, flexibelt och samtidigt tydligt antagningssystem som inte sorterar bort sökande till högskolan utifrån deras bakgrund.

Under coronapandemin har vi sett hur snedrekryteringen förstärkts. Allt tyder på att de sociala grupper som redan var överrepresenterade på högskolan före pandemin i högre grad än andra grupper sökt sig till högskolan under pandemin.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Högskolan

Vänsterpartiet föreslår därför att lärosätena ska åläggas att i högre grad använda lokalt beslutade urvalsgrunder i syfte att bredda rekryteringen och att varje lärosäte ska ta fram en strategi för sitt arbete med breddad rekrytering och breddat deltagande. Ett sådant sätt skulle kunna vara att erbjuda basårsutbildningar inte bara inom bristyrken utan som ingång till fler program och med det uttryckliga målet att bidra till en breddad rekrytering.

Fru talman! Kvinnor och män gör olika val, vilket märks vid ansökan både till grundutbildning och forskarutbildning. Trots att kvinnor länge har varit i majoritet på grundutbildningen har män varit i majoritet på forskarutbildningen. Samtidigt skiljer sig valet av forskningsområde mellan kvinnor och män åt, där kvinnor är överrepresenterade inom medicin och folkhälsovetenskap medan männen är överrepresenterade inom teknik och naturvetenskap.

Det finns mycket att göra för att åtgärda ojämställdheten vid Sveriges universitet och högskolor. Studenter väljer utbildningsplats baserat på stereotypa könsrollsmönster. Professorer är till största delen män och har lättare att avancera på positioner. Olika universitets och högskolors jämställdhetsarbete skiljer sig dessutom åt. Vissa arbetsplatser är framsynta och ambitiösa medan andra ser jämställdhet som en icke-fråga.

Regeringen bör införa en jämställdhetsbonus i lärosätenas basanslag för att främja en jämnare könsfördelning inom forskning och akademi. Jämställdhetsmyndigheten konstaterar att det behövs ett långsiktigt riktat uppdrag om jämställdhetsintegrering för att ge förutsättningar för ökat genomslag av jämställdhetspolitiken. Ett sådant uppdrag borde ges till Jämställdhetsmyndigheten och lärosätena. Jämställdhetsarbetet måste prioriteras.

Fru talman, jag står självklart bakom samtliga Vänsterpartiets reservationer - några av förslagen har jag redogjort för här, om andra går att läsa i vår motion - men jag yrkar som sagt bifall endast till reservation 4.


Anf. 32 Pia Steensland (KD)

Fru talman! Kvalitet och excellens ska vara ledande inom högre utbildning och forskning. Den högre utbildningens viktigaste uppgift är att förmedla kunskap och säkerställa landets kompetensförsörjning. För att nå dit krävs kompetenta högskolelärare och forskare, en stimulerande arbetsmiljö och studiesocial trygghet.

Jag vill särskilt lyfta fram att studentkårerna har en betydelsefull roll i att identifiera kvalitetsbrister ur ett studentperspektiv. Genom att förmedla förbättringsförslag till lärosätena kan studentkårerna bidra till att främja studenternas studiesociala hälsa och driva på för en hög kvalitet inom högre utbildning. Det är därför viktigt att stödja studentkårerna och deras verksamhet.

Fru talman! För att stimulera unga forskare och deras utveckling till framstående högskole- eller universitetslärare och världsledande forskare måste vi skapa förutsättningar för tryggare anställningsformer. Som forskare är det naturligt och självklart att utsättas för konkurrens. Det är viktigt oavsett om det gäller anställningar eller anslagsansökningar. Excellens ska vara ledande. Men samtidigt är det oerhört tärande med de synnerligen otrygga anställningsvillkoren som finns inom akademin.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Högskolan

Fru talman! Låt mig ta mig själv som exempel. Jag disputerade 2002. Efter år av flera olika postdoktorsstipendier som i sin tur följdes av flera tidsbegränsade anställningar som staplades på varandra och som främst baserades på extern finansiering fick jag till slut, efter närmare 14 år, mitt livs första tillsvidareanställning - men då med villkoret att jag skulle dra in min egen lön genom externa forskningsanslag. Då var jag 43 år och hade varit docent i flera år.

Fru talman! Mitt fall är inte på något sätt unikt. Men jag tror att det är få utanför den akademiska sfären som vet hur osäkra och otrygga anställningsvillkoren faktiskt är på lärosätena i vårt land.

Fru talman! Det är uppenbart att det krävs mer förutsägbara karriärvägar för att minska stressen i forskarnas och lärarnas vardag och för att minska oron för om man ska lyckas dra in pengar till sin egen lön det kommande året. Pressen och stressen som är kopplad till att dra in externa medel till doktorandernas löner och till de faktiska kostnaderna för forskningen är mer än tillräcklig.

Kristdemokraterna vill därför se en nationell karriärstege med tydliga steg där tillsättningen av tjänsterna baseras på vetenskaplig kvalitet och pedagogisk kompetens. Transparenta, kvalitetssäkrade och jämlika kriterier och att granskning av meriter görs av externa oberoende experter är en självklarhet.

I sammanhanget är det också viktigt att nämna de hinder som finns i dag när det gäller anställningsformen biträdande lektor. Kristdemokraterna instämmer i likhet med regeringen i att fler lärosäten och fakulteter borde använda sig av biträdande lektorat i större utsträckning än vad som görs i dag. Det är en viktig del i att skapa bättre arbetsvillkor inom akademin och för unga forskare.

Vi anser dock inte att regeringens strategi att ge lärosätena specifika mål när det gäller antalet biträdande lektorer kommer att lösa problemet. I stället är det angeläget att undanröja två konkreta hinder i högskoleförordningen som i dag begränsar möjligheten att anställas som biträdande lektor.

I dag får den sökandes doktorsexamen inte vara äldre än fem år vid ansökningstidens utgång. Detta utgör ett stort problem för många fakulteter, som tycker att tidsgränsen är alldeles för kort. Enligt samstämmiga enkätsvar i en undersökning gjord av Sveriges unga akademi försvårar det rekrytering av de bästa kandidaterna samtidigt som det försämrar mobiliteten mellan länder, lärosäten och samhällssektorer. Det påverkar också jämställdhetsarbetet negativt. Kristdemokraterna anser därför att den aktuella tidsgränsen bör utökas från fem till sju år efter disputation.

Ytterligare ett problem är att biträdande lektorat inte kan kombineras med en anställning inom klinisk verksamhet inom sjukvården, en möjlighet som finns för exempelvis lektorer och professorer. Men eftersom högskoleförordningen inte explicit nämner biträdande lektorer i detta avseende har många lärosäten bedömt att det inte går att kombinera biträdande lektorat med en klinisk tjänst i så kallade kombinationsanställningar. För att undanröja detta hinder är det angeläget att högskoleförordningen uppdateras för att tydligt ange att en kombinationsanställning är tillgänglig även för personer med anställning som biträdande lektor. Detta vore lätt för regeringen att fixa.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Högskolan

Fru talman! Jag nämnde inledningsvis att högskolan har en avgörande roll i att säkerställa kompetensförsörjningen i landet. Vi kan ta hälso- och sjukvården som exempel. Där ser vi i Kristdemokraterna att det behövs ett tydligare nationellt ansvar för planering och samordning av behovet av legitimerad vårdpersonal. I dag har vi ingen nationell kunskap om hur många personer vi har inom de olika kompetenserna och heller inte om hur stort behovet faktiskt är och kommer att vara.

Det handlar också om att identifiera nya kompetenser som behövs inom den moderna sjukvården, inte minst matematiker, som kommer att behövas för att hantera och analysera den stora mängd hälsodata som krävs för att vi ska kunna fortsätta utvecklingen av precisionsmedicin och precisionshälsa. Med en tydligare nationell samordning och planering av behovet av personal inom vården kan det sammantagna nationella behovet av antalet utbildningsplatser vid lärosätena förutses på ett mycket bättre sätt och därmed skapa förutsättningar för en långsiktig planering och fördelning av antalet platser mellan de olika lärosätena.

Regeringen förespråkar lärosätesspecifika mål för examina för vissa yrkesexamensutbildningar inom hälso- och sjukvården. Vi menar att det finns en risk för att den bristande tillgången till platser för verksamhetsförlagd utbildning, så kallad VFU, som finns i dag i vissa regioner, kommer att begränsa möjligheterna att utöka utbildningsplatserna på vissa lärosäten. I dag är det stora skillnader i tillgången till VFU-platser mellan landets 21 regioner.

Kristdemokraterna har länge förespråkat ett samlat nationellt ansvar för hälso- och sjukvården. Detta tror vi skulle kunna bidra till en likvärdig tillgång till VFU-platser över landet. Sammantaget skulle ett nationellt ledarskap i dessa delar skapa bättre förutsättningar för att säkra kompetensförsörjningen i hela landet och skapa en mer jämlik vård.

Fru talman! Det krävs också krafttag för att säkra kompetensförsörjningen inom skolan. Vi vill tillsätta en statlig utredning med syfte att reformera och kvalitetssäkra lärarutbildningarna. Vi tror att det krävs mer ledarskap och konflikthantering inom utbildningen, och vi behöver säkerställa likvärdiga lärarutbildningar i hela landet. Därför, fru talman, vill jag yrka bifall till vår reservation 14 under punkt 6, som berör just detta.

Att sprida forskningsresultat inom forskningssfären är en väsentlig del i att upprätthålla Sverige som kunskapsnation. Inte minst coronapandemin har belyst vikten av att forskarsamhället bidrar till att vetenskapligt korrekt information sprids till allmänheten genom det som vi kallar den tredje uppgiften. Detta är viktigt både för att understryka allvaret i situationen, så som den var under pandemin, och för att minska risken för att spridning av felaktig information och konspirationsteorier skapar panik och obefogad rädsla hos befolkningen. Det vore därför önskvärt med en nationell strategi för spridning av vetenskapliga resultat och forskningskommunikation. Forskarens engagemang inom den tredje uppgiften bör också premieras inom meriteringssystem i högre utsträckning än vad som sker i dag.

Avslutningsvis, fru talman, är det ytterst angeläget att det tas fram en ny resursfördelningsmodell för basanslagen. Att regeringen har valt en modell som baseras på antalet helårsstudenter missgynnar de forskningstunga universiteten. Detta system urholkar de äldre universitetens möjlighet att bedriva världsledande forskning som är nödvändig för att lösa de stora samhällsutmaningar som finns i dag. Jag menar att detta är ett hot mot Sverige som kunskapsnation.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Högskolan

(Applåder)


Anf. 33 Ilona Szatmari Waldau (V)

Fru talman! Pia Steensland talade väl om problemet med långa, osäkra anställningar. Jag skulle därför vilja veta hur ledamoten ser på Sulfs krav på att avskaffa den särskilda regel som gör att lärare inom konstnärlig utbildning kan ha tio års tillfällig anställning utöver de osäkra och tillfälliga anställningar som finns inom akademin i stort. Vi pratar inte om tio år utan om tio år plus.


Anf. 34 Pia Steensland (KD)

Fru talman! Tack, Ilona Szatmari Waldau, för frågan! Jag kan bara hålla med. Det finns olika kategorier inom akademin, och det handlar om hela formen för den anställningstrygghet som finns inom många andra delar av Sveriges yrkesverksamhet. Det är en stor brist. Det är ett jätteproblematiskt system. Det finns inom många områden, och vi måste få bort det.

Vi måste skapa ett system där vi har tryggare anställningsformer inom flera olika fakulteter. Som ledamoten lyfter fram skiljer det sig också mellan flera olika fakulteter och ämnesområden inom akademin, och detta måste vi se över.


Anf. 35 Ilona Szatmari Waldau (V)

Fru talman! Tack, Pia Steensland, för svaret! Jag tror dock inte att jag riktigt fick svar på min fråga. Jag talar om 4 kap. 10 § högskolelagen, som säger att just inom konstnärlig utbildning kan en lärare först anställas på fem år och därefter på fem år och att man först därefter måste göra en fast anställning. Det blir tio års provanställning.

Jag tror att vi i alla riksdagens partier är överens om att vi behöver jobba med att få ned de tillfälliga anställningarna inom akademin, just när det gäller de konstnärliga anställningarna. Det är enkelt. Det är bara att avskaffa en särskild paragraf i högskolelagen. Detta har Vänsterpartiet motionerat om.

Fackföreningen Sulf har skrivit en debattartikel i Svenska Dagbladet som jag uppmanar alla partier och ledamöter att läsa. Det är enkelt för oss i riksdagen att ta bort paragrafen. Det är svårare för lärarna inom de konstnärliga utbildningarna eller, för den delen, för fackföreningen Sulf att ta bort den. Det är bara vi som kan göra det.

När vi röstar om detta i eftermiddag räknar jag inte med att något parti kommer att trycka ja till Vänsterpartiets reservation och se till att paragrafen plockas bort i dag, för det är inte så vi brukar göra. Jag hoppas ändå att jag genom denna debatt kan så ett frö hos både Kristdemokraterna och andra partier i kammaren för att ta bort paragrafen. Men jag hoppas naturligtvis på bifall till vår reservation redan i dag.


Anf. 36 Pia Steensland (KD)

Fru talman! Ledamoten har sått ett frö hos mig. Jag tackar för att bli uppmärksammad på denna detalj. Jag kommer att ta med mig frågan framöver.


Anf. 37 Gunilla Svantorp (S)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Högskolan

Fru talman! Vi debatterar ju ett betänkande om motioner från den allmänna motionstiden som handlar om högskolan. Motionerna handlar om alltifrån akademisk frihet, dimensionering av högre utbildning och utbildningens innehåll till rekrytering, antagning, organisation och mycket annat. Det är så det brukar se ut när motioner skrivs.

Förslaget från utskottet är att avslå samtliga yrkanden. Det beror inte på att man tycker att det är dumma förslag, utan det beror på att det oftast pågår arbete i den riktning som efterfrågas i motionerna.

Härommånaden läste jag UKÄ:s rapport Förändring och kontinuitet - Reformer inom högre utbildning och forskning 1940-2020. Den handlar om högre utbildning och hur den har växt fram. Det är en oerhört intressant rapport om hur högre utbildning har gått från att vara någonting för smala elitinstitutioner till att i dag vara någonting som omfattar väldigt många fler människor än vad det gjorde då. På 40-talet fanns det några tusen studenter och 200 professurer. Lund, Uppsala och ett fåtal till var de orter där man erbjöd högre utbildning. Det man utbildade då var präster, lärare och ämbetsmän. Det fanns också några fackhögskolor som knöts till det akademiska systemet.

I takt med att detta växte fram tillkom den organisation som vi ser i dag, med rektor, fakulteter, institutioner, forskningsråd och så vidare.

Man konstaterar någonting viktigt i den här rapporten. De förändringar som har skett inom högre utbildning har i allra högsta grad skett genom politiska reformer. Det är ju bra för oss att veta att det faktiskt ser ut så - vad som kommer att ske när det handlar om ramen för högre utbildning hänger på oss.

Några viktiga reformer listas i rapporten. Jag vill lyfta fram några av dem, framför allt studiefinansieringen, som har varit en viktig möjliggörare för framför allt dem som inte har med sig bakgrunden att studera hemifrån. Jämställdhetsfrågan är också någonting som lyfts fram; vi har ställt politiska krav på att det ska finnas jämställdhet. Vi är inte i mål än - långt därifrån - men vi har åtminstone pekat ut åt vilket håll politiken vill se utvecklingen gå.

Även studentinflytande, som nämndes tidigare, är någonting som har reglerats politiskt. Jag vill också lyfta fram samverkan med det omgivande samhället.

Man konstaterar i den här rapporten att införandet av enhetsskolan, som vi har diskuterat i andra debatter de senaste veckorna, har betytt oerhört mycket för den breddade rekryteringen eftersom fler fick möjlighet att plugga längre tid även i grundskolan.

Antalet studenter i högre utbildning är i dag rekordstort - 450 000. Detta är, som vi precis har gått igenom, säkert lite grann påverkat av pandemin.

Jag kan varmt rekommendera den här rapporten. Den är en jättefin historiebeskrivning av hur högre utbildning har växt fram.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Högskolan

Många i den här kammaren har de senaste veckorna tagit upp vad vi behöver titta mer på nästa mandatperiod; det har jag hört ofta när jag har suttit här och lyssnat. Jag vill också lyfta fram detta lite grann.

Vi behöver verkligen diskutera utbildningens betydelse mer. När vi pratar om högre utbildning fastnar vi ofta i forskning och forskningssatsningar, men just utbildningsbiten är viktig. Om vi inte har en kvalitativt bra utbildning lär vi heller inte se så värst mycket forskning. De hänger ihop.

Vi har några utmaningar. Jag vill nämna några av dem som jag tycker är viktiga, fru talman. Några av dem har nämnts av andra ledamöter i utskottet.

Vissa utbildningar har alldeles för lite lärarledd tid. Detta är ett uppenbart faktum som vi behöver prata mer om. Jag håller verkligen med Fredrik Christensson i den frågan, liksom i frågan om anpassad högskola. Det är också någonting som flera partier behöver ta tag i gemensamt, tror jag.

Pia Steensland från Kristdemokraterna talade om osäkra anställningar. Det är ju inte okej att det ska ta så lång tid innan man får en fast tjänst. Vi har gett direktiv, och vi har tryckt på det här. Uppenbarligen räcker det dock inte, utan det behöver göras mer.

Den stora frågan som kommer framöver är frågan om omställningsstudiestödet och hur det kommer att påverka den högre utbildningen. Jag tror personligen att det kommer att ställas mycket högre krav på att förändra organisationen. Jag tror att lärcentrum kommer att vara en jätteviktig faktor för att lösa det stora behov som uppstår bland dem som redan är etablerade på arbetsmarknaden, som bor på sin ort och som inte tänker flytta till någon annan ort för att plugga. Lärcentrum är ett jätteviktigt hjälpmedel för att man ska kunna bo kvar där man bor.

Avslutningsvis: Det finns jättemånga bra förslag i det här betänkandet, men jag yrkar ändå bifall till förslaget i betänkandet.

(Applåder)


Anf. 38 Ilona Szatmari Waldau (V)

Fru talman! Gunilla Svantorp sa att samtliga motioner avslås, inte därför att de är dåliga utan därför att arbete redan pågår. Därför skulle jag vilja fråga ledamoten, tillika ordföranden i utbildningsutskottet, vilket arbete som pågår när det gäller 4 kap. 10 § tredje stycket högskoleförordningen, det vill säga att lärare inom konstnärlig utbildning kan anställas på tillfälliga anställningar i tio år - fem plus fem - utöver de tillfälliga anställningar som finns inom akademin i dess helhet och som naturligtvis finns även på konstnärliga högskolor.


Anf. 39 Gunilla Svantorp (S)

Fru talman! Jag sa - om jag får rätta till - att arbete oftast pågår. När det gäller just den fråga som ledamoten ställde tror jag inte att det pågår något arbete; ledamoten har helt rätt i det.

Detta är en fråga som vi såklart får ta med oss. Ledamoten har lyft en viktig fråga. Jag har inget svar på den i dag, men jag tar den med mig.


Anf. 40 Ilona Szatmari Waldau (V)

Fru talman! Tack, Gunilla Svantorp, för svaret!

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Högskolan

Då hoppas jag att vi inom kort kommer att få ett förslag om att den här paragrafen i högskoleförordningen stryks. UKÄ har fram till 2024 på sig att komma med en slutrapport, och sedan dröjer det lång tid innan regeringen har utrett färdigt och eventuellt kommer med ett förslag, så jag hoppas att just den här frågan kan få en snabb behandling.


Anf. 41 Gunilla Svantorp (S)

Fru talman! Jag vill tacka för att ledamoten har tagit upp en fråga som vi kan grotta lite mer i. Det här är en fråga som uppenbarligen är av stort intresse för ledamoten men som jag inte har uppmärksammat tidigare, så det är jättebra att vi kan få titta på den. Sedan kan det ju vara så att det finns orsaker till att det ser ut som det gör, men man kan ändå få ett svar på varför det ser ut så här. Om det ska ändras får vi återkomma till det.


Anf. 42 Fredrik Christensson (C)

Fru talman! Jag blev informerad om att jag glömde att yrka i mitt anförande, så jag vill passa på att yrka bifall till Centerpartiets reservation 3.

Jag har noterat att detta nog är den sista debatt som jag har tillsammans med Gunilla Svantorp; i utbildningsutskottets debatt nästa vecka är det andra företrädare för Socialdemokraterna som deltar. Jag vill därför ta tillfället i akt att tacka utskottsordföranden för ett gott arbete under mandatperioden och för att hon har lett utbildningsutskottet till att ta många kloka beslut och ha ett gott samarbetsklimat.


Anf. 43 Gunilla Svantorp (S)

Fru talman! Jag vill såklart återgälda detta med att tacka jättemycket.

Vilken tur att Fredrik Christensson begärde ordet! Vi satt just och pratade om det - är det sista debatten som Fredrik är uppe i? Det var ju inte det. Jag vill verkligen också tacka för ett jättegott samarbete och önska lycka till fortsättningsvis.


Anf. 44 Maria Nilsson (L)

Fru talman! Det är svårt att komma efter den breda mitten.

Först och främst yrkar jag bifall till motion 2021/22:3996, yrkande 22.

Liberalerna vill införa ett nytt mål som ska vara övergripande men vägledande för högre utbildning i Sverige. Målet är att Sverige ska vara en framstående kunskapsnation där högre utbildning, forskning och innovation bedrivs med hög kvalitet och effektivitet och bidrar till samhällets utveckling och näringslivets konkurrenskraft.

Samtidigt vill vi vara lika tydliga med att det finns ett värde i högre utbildning som inte endast omsätts till anställbarhet. Bildningsbegreppet, herr ålderspresident, behöver få en större plats i samhället och i samhällets diskussion.

Därför är ett av de initiativ som Liberalerna har tagit den här mandatperioden, som vi drev inom ramen för forskningspropositionen och där de första stegen har tagits, ett initiativ för ett liberalt bildningslyft.

Humanistisk forskning lär oss mer om vår historia, vår omvärld och oss själva. Humaniora är en viktig del av det akademiska uppdraget. Även om det finns en tydlig nyttoaspekt av humanioraämnen, som sällan kommer fram, är behovet av stark undervisning och forskning något som går utöver den omedelbara samhällsnyttan. Men de klassiska bildningsämnena på lärosätena har länge varit styvmoderligt behandlade. Anslagen har urholkats och så vidare.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Högskolan

Det här behöver vi fortsätta att arbeta med. Som sagt har de första stegen tagits, men vi måste göra mer. Jag kommer själv ihåg mina år på Slaviska institutionen i Lund, där jag läste ryska. Det var en av de genuint mest värdefulla delarna i min utbildning med många lärarledda timmar, stor dedikation från lärarkåren men också väldigt styvmoderligt behandlad. Att läsa ett språk är som att öppna en dörr till en ny värld, oavsett om det är ryska, kinesiska eller något annat språk. Denna tradition, som nu urholkas i Sverige, måste vi utveckla och förbättra.

För en högkvalitativ högskola menar Liberalerna att vi behöver tydligare fokus på och kontinuerlig utveckling av högskolepedagogiken. Det är också ett inte sällan bortglömt område.

Någon här före mig här i talarstolen - jag tror att det var ordföranden i utbildningsutskottet - sa att vi inte bara ska fokusera på forskning. Nej, det ska vi verkligen inte. I och med att vi fokuserar på högskolepedagogiken inser vi också värdet av pedagogik inom högre utbildning. Det är inte bara en disputerad forskare som kan lära ut, utan en viktig del är att också kunna lära ut. Därför är högskolepedagogiken viktig.

Herr ålderspresident! Vi har under den här mandatperioden också pratat, och inte bara pratat skulle jag vilja hävda, om den akademiska friheten. I forskningspropositionen finns nu skrivningar om att ytterligare stärka begreppet akademisk frihet och att skriva in det i grundlagen. Tyvärr är det inga skarpa skrivningar. För att detta ska vara möjligt krävs en parlamentarisk utredning. Och jag hoppas att de som kommer efter mig i utbildningsutskottet och riksdagen och nästa regering, vilken jag hoppas är en liberal och borgerlig regering, verkligen tar det här på allvar.

Men jag vill även skicka med till den andra sidan, om jag får uttrycka mig så, att vi inte får underskatta behovet av att tillsätta en parlamentarisk utredning för att utreda att akademisk frihet skrivs in i grundlagen. Den akademiska friheten är alltför viktig för att vi inte ska skriva in den i grundlagen. Den får inte bli ett slagträ i en politisk debatt, vilket den riskerar att bli nu.

Avslutningsvis skulle jag också vilja fästa blicken på något som vi ganska sällan pratar om men som jag hoppas också kommer upp på den politiska dagordningen alltmer; det handlar om replikationskriser.

Under de senaste åren har allt fler röster inom akademin höjts för att varna för en så kallad replikationskris. Det innebär att när man försökt upprepa resultaten av tidigare vetenskapliga studier har man misslyckats och inte fått samma resultat. Det pekar på att studiernas resultat inte är trovärdiga, och då är vi väldigt illa ute, för vad vet vi om vi inte vet?

Det här är så pass allvarligt att det måste upp på den politiska dagordningen. Det kanske inte låter jätteallvarligt, och enskilda händelser är inte jätteallvarliga. Men att felaktiga forskningsrön sprids kan få direkta allvarliga konsekvenser för såväl individer som samhälle. Det riskerar att drabba allmänhetens förtroende för vetenskap och forskning.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Högskolan

Låt oss ta tag i replikationskrisen, helst i dag! Jag uppmanar er att göra det under nästa mandatperiod, för, herr ålderspresident, vi måste veta att vi vet.


Anf. 45 Gunilla Svantorp (S)

Herr ålderspresident! Eftersom det här är ledamotens sista debatt, i alla fall i utbildningsutskottet, vill jag i likhet med Fredrik Christensson tacka jättemycket för den här tiden. Vi har uppskattat dig, dina kunskaper och ditt engagemang i utskottet väldigt mycket. Lycka till fortsättningsvis!


Anf. 46 Maria Nilsson (L)

Herr ålderspresident! Det var väldigt fint sagt, Gunilla Svantorp. Jag uppskattar det mycket och önskar dig detsamma.

Överläggningen var härmed avslutad.

(Beslut fattades under § 16.)

Beslut, Genomförd

Beslut: 2022-06-16
Förslagspunkter: 9, Acklamationer: 6, Voteringar: 3
Stillbild från Beslut 2021/22:20220616UbU19, Beslut

Beslut 2021/22:20220616UbU19

Webb-tv: Beslut

Protokoll med beslut

Riksdagsskrivelser

    Förslagspunkter och beslut i kammaren

    1. Övergripande om universitet och högskolor
    Beslut:

    Kammaren biföll utskottets förslag

    Utskottets förslag:
    Riksdagen avslår motionerna

    2021/22:461 av Nooshi Dadgostar m.fl. (V) yrkande 7,

    2021/22:917 av Ilona Szatmari Waldau m.fl. (V) yrkande 3,

    2021/22:1490 av Boriana Åberg (M),

    2021/22:1534 av Carina Ödebrink m.fl. (S),

    2021/22:2544 av Patrick Reslow m.fl. (SD) yrkandena 10 och 18,

    2021/22:3222 av Fredrik Christensson m.fl. (C) yrkandena 82 och 84,

    2021/22:3245 av Niels Paarup-Petersen m.fl. (C) yrkande 35,

    2021/22:3509 av Annie Lööf m.fl. (C) yrkande 10,

    2021/22:3775 av Jessika Roswall m.fl. (M) yrkande 25,

    2021/22:3993 av Kristina Axén Olin m.fl. (M) yrkande 17,

    2021/22:3996 av Joar Forssell m.fl. (L) yrkande 22,

    2021/22:4090 av Mats Berglund m.fl. (MP) yrkandena 1, 12 och 15 samt

    2021/22:4105 av Camilla Hansén och Emma Hult (båda MP).
    • Reservation 1 (M)
    • Reservation 2 (SD)
    • Reservation 3 (C)
    • Reservation 4 (V)
    • Reservation 5 (MP)
    Omröstning i sakfråganUtskottets förslag mot reservation 2 (SD)
    PartiJaNejAvståendeFrånvarande
    S840016
    M105613
    SD05209
    C00265
    V00225
    KD17005
    L00164
    MP10105
    -0011
    Totalt1035213163
    Ledamöternas röster. Sorterat efter "Namn" i fallande ordning
    Acketoft, TinaLAvstårsakfråganSkåne läns västra
    Ahlberg, Ann-ChristinSJasakfråganVästra Götalands läns södra
    Akhondi, AlirezaCFrånvarandesakfråganStockholms län
    Ali-Elmi, LeilaMPFrånvarandesakfråganGöteborgs kommun
    Alm, Ann-SofieMAvstårsakfråganVästra Götalands läns norra
    Alm Ericson, JanineMPAvstårsakfråganVästra Götalands läns västra
    Amloh, SofiaSJasakfråganSödermanlands län
    Andersson, DanielSJasakfråganÖrebro län
    Andersson, TobiasSDNejsakfråganVästra Götalands läns östra
    Andersson, PontusSDNejsakfråganSkåne läns västra
    Andersson, UllaVAvstårsakfråganGävleborgs län
    Andersson, JonasSDNejsakfråganVästerbottens län
    Andersson, JonasSDNejsakfråganÖstergötlands län
    Andersson, LarsSDNejsakfråganSkåne läns södra
    Andersson, JohanSJasakfråganÖstergötlands län
    Andersson, Jan RMAvstårsakfråganKalmar län
    Anefur, MichaelKDFrånvarandesakfråganSkåne läns västra
    Ankarberg Johansson, AckoKDJasakfråganJönköpings län
    Anstrell, AlexandraMAvstårsakfråganStockholms län
    Aranda, ClaraSDNejsakfråganSkåne läns södra
    Aspling, LudvigSDFrånvarandesakfråganStockholms län
    Avci, GulanLAvstårsakfråganStockholms kommun
    Axén Olin, KristinaMAvstårsakfråganStockholms kommun
    Bali, HanifMAvstårsakfråganStockholms län
    Baylan, IbrahimSJasakfråganStockholms län
    Beckman, LarsMAvstårsakfråganGävleborgs län
    Begic, DenisSJasakfråganÖrebro län
    Bengtsson, AngelikaSDFrånvarandesakfråganBlekinge län
    Bergheden, StenMAvstårsakfråganVästra Götalands läns östra
    Berginger, EmmaMPFrånvarandesakfråganSkåne läns södra
    Berglund, JörgenMAvstårsakfråganVästernorrlands län
    Bergstedt, HannahSFrånvarandesakfråganNorrbottens län
    Billström, TobiasMAvstårsakfråganMalmö kommun
    Bjellqvist, ElsemarieSJasakfråganStockholms kommun
    Björck, PatrikSJasakfråganVästra Götalands läns östra
    Björk, MalinCAvstårsakfråganStockholms kommun
    Björklund, HeléneSJasakfråganBlekinge län
    Björnsdotter Rahm, ElisabethMFrånvarandesakfråganVästerbottens län
    Bladelius, YasmineSJasakfråganSkåne läns västra
    Blom, JunoLAvstårsakfråganÖstergötlands län
    Bohlin, Carl-OskarMAvstårsakfråganDalarnas län
    Bolund, PerMPAvstårsakfråganStockholms kommun
    Bouveng, HelenaMAvstårsakfråganJönköpings län
    Brodin, CamillaKDJasakfråganStockholms län
    Broman, BoSDNejsakfråganStockholms län
    Brunegård, GudrunKDJasakfråganKalmar län
    Brännström, KatarinaMAvstårsakfråganKronobergs län
    Burwick, MarleneSJasakfråganUppsala län
    Busch, EbbaKDFrånvarandesakfråganVästra Götalands läns östra
    Bäckström, DanielCAvstårsakfråganVärmlands län
    Bäckström Johansson, MattiasSDNejsakfråganKalmar län
    Büser, JohanSJasakfråganGöteborgs kommun
    Carlson, AndreasKDFrånvarandesakfråganJönköpings län
    Carlsson, ClasGöranSFrånvarandesakfråganKronobergs län
    Carlsson, ChristianKDJasakfråganStockholms kommun
    Carlsson, GunillaSJasakfråganGöteborgs kommun
    Carvalho, TeresaSJasakfråganÖstergötlands län
    Cato, JonnyCAvstårsakfråganSkåne läns västra
    Cederfelt, MargaretaMFrånvarandesakfråganStockholms kommun
    Christensson, FredrikCAvstårsakfråganVästra Götalands läns norra
    Christiansson, AlexanderSDFrånvarandesakfråganGöteborgs kommun
    Coenraads, ÅsaMAvstårsakfråganVästmanlands län
    Dadgostar, NooshiVAvstårsakfråganStockholms kommun
    Dahlqvist, MikaelSJasakfråganVärmlands län
    Damm, SofiaKDJasakfråganSkåne läns södra
    Damsgaard, MikaelMAvstårsakfråganVästmanlands län
    Danielsson, MalinLAvstårsakfråganStockholms län
    Delgado Varas, LorenaVAvstårsakfråganStockholms län
    Deremar, CatarinaCAvstårsakfråganUppsala län
    Dibrani, AdnanSFrånvarandesakfråganHallands län
    Dioukarev, DennisSDNejsakfråganGöteborgs kommun
    Drougge, IdaMAvstårsakfråganStockholms län
    E Weinerhall, JohnMAvstårsakfråganÖstergötlands län
    Ek, MagnusCAvstårsakfråganÖstergötlands län
    Eklind, HansKDJasakfråganÖrebro län
    Eklöf, StaffanSDNejsakfråganHallands län
    Ekström, HansSJasakfråganSödermanlands län
    El-Haj, JamalSJasakfråganMalmö kommun
    Eliasson, BengtLAvstårsakfråganHallands län
    Emilsson, AronSDNejsakfråganVästra Götalands läns västra
    Engblom, AnnickaMFrånvarandesakfråganBlekinge län
    Engdahl, KarinSJasakfråganVästra Götalands läns norra
    Enholm, MatheusSDFrånvarandesakfråganVästra Götalands läns norra
    Enström, KarinMAvstårsakfråganStockholms län
    Ericson, JanMFrånvarandesakfråganVästra Götalands läns södra
    Eriksson, YasmineSDNejsakfråganStockholms kommun
    Eriksson, SofieSJasakfråganDalarnas län
    Eriksson, ÅsaSJasakfråganVästmanlands län
    Esbati, AliVAvstårsakfråganStockholms kommun
    Eskilandersson, MikaelSDNejsakfråganSkåne läns norra och östra
    Ezelius, ErikSJasakfråganVästra Götalands läns östra
    Falkhaven, ElisabethMPAvstårsakfråganHallands län
    Farid, JasminMAvstårsakfråganStockholms län
    Fazelian, AylinSJasakfråganVästra Götalands läns västra
    Ferm, MariaMPAvstårsakfråganStockholms kommun
    Filper, RunarSDNejsakfråganVärmlands län
    Forslund, Kenneth GSFrånvarandesakfråganVästra Götalands läns västra
    Forssell, JoarLAvstårsakfråganStockholms kommun
    Forssell, JohanMAvstårsakfråganStockholms kommun
    Forssmed, JakobKDJasakfråganStockholms län
    Fransson, JosefSDNejsakfråganVästra Götalands läns östra
    Frimert, AndersSJasakfråganJämtlands län
    From, IsakSJasakfråganVästerbottens län
    From Utterstedt, Ann-ChristineSDFrånvarandesakfråganVästmanlands län
    Fundahn, MarianneSJasakfråganSkåne läns södra
    Gabrielsson, IdaVAvstårsakfråganStockholms län
    Gardfjell, MariaMPAvstårsakfråganUppsala län
    Gellerman, HelenaLFrånvarandesakfråganVästra Götalands läns västra
    Granlund, MarieSJasakfråganMalmö kommun
    Green, MatsMAvstårsakfråganJönköpings län
    Grubb, JörgenSDNejsakfråganÖstergötlands län
    Gunnarsson, HannaVAvstårsakfråganSkåne läns södra
    Gustafsson, ElinSJasakfråganSkåne läns södra
    Güclü Hedin, RozaSFrånvarandesakfråganDalarnas län
    Haddad, RogerLFrånvarandesakfråganVästmanlands län
    Haddou, TonyVAvstårsakfråganGöteborgs kommun
    Hagman, HampusKDJasakfråganGöteborgs kommun
    Haider, MonicaSJasakfråganKronobergs län
    Halef, RobertKDJasakfråganStockholms län
    Hammar Johnsson, Ann-CharlotteMFrånvarandesakfråganSkåne läns västra
    Hannah, RobertLAvstårsakfråganGöteborgs kommun
    Hansson, AndersMAvstårsakfråganSkåne läns södra
    Hansén, CamillaMPAvstårsakfråganÖrebro län
    Haraldsson, JohannaSJasakfråganJönköpings län
    Hedin, JohanCFrånvarandesakfråganStockholms kommun
    Hedlund, RogerSDNejsakfråganGävleborgs län
    Heie, UlrikaCAvstårsakfråganVästra Götalands läns östra
    Heindorff, UlrikaMFrånvarandesakfråganSkåne läns västra
    Helander, PeterCAvstårsakfråganDalarnas län
    Helmersson Olsson, CarolineSJasakfråganSödermanlands län
    Herrey, RichardMAvstårsakfråganStockholms län
    Hirvonen, AnnikaMPAvstårsakfråganStockholms län
    Hjälmered, LarsMAvstårsakfråganGöteborgs kommun
    Hoff, HansSJasakfråganHallands län
    Holm, JensVFrånvarandesakfråganStockholms kommun
    Holmqvist, PaulaSJasakfråganVästra Götalands läns norra
    Hult, EmmaMPFrånvarandesakfråganJönköpings län
    Hultberg, JohanMAvstårsakfråganVästra Götalands läns norra
    Hänel Sandström, Marie-LouiseMAvstårsakfråganGöteborgs kommun
    Håkansson, Per-ArneSJasakfråganSkåne läns norra och östra
    Höj Larsen, ChristinaVAvstårsakfråganVästernorrlands län
    Jacobsson, MagnusKDJasakfråganVästra Götalands läns norra
    Jallow, Momodou MalcolmVFrånvarandesakfråganMalmö kommun
    Jansson, KjellMAvstårsakfråganStockholms län
    Jansson, Eva-LenaSFrånvarandesakfråganÖrebro län
    Jilmstad, LarsMAvstårsakfråganStockholms kommun
    Johansson, MartinaCAvstårsakfråganSödermanlands län
    Johansson, AnnaSJasakfråganGöteborgs kommun
    Johansson, OlaCAvstårsakfråganHallands län
    Johnsson Fornarve, LottaVAvstårsakfråganSödermanlands län
    Jomshof, RichardSDNejsakfråganBlekinge län
    Jonson, PålMAvstårsakfråganVärmlands län
    Jonsson, MattiasSJasakfråganGöteborgs kommun
    Josefsson, DavidMAvstårsakfråganGöteborgs kommun
    Juntti, EllenMAvstårsakfråganVästra Götalands läns västra
    Järrebring, JoakimSJasakfråganVästra Götalands läns västra
    Jönsson, PatrikSDNejsakfråganVästra Götalands läns södra
    Jörgensen, UlrikaMFrånvarandesakfråganHallands län
    Kakabaveh, Amineh-AvstårsakfråganStockholms län
    Karapet, ArinMAvstårsakfråganStockholms kommun
    Karlsson, MattiasMAvstårsakfråganNorrbottens län
    Karlsson, NiklasSJasakfråganSkåne läns västra
    Karlsson, AnnelieSFrånvarandesakfråganSkåne läns norra och östra
    Karlsson, ÅsaSJasakfråganVästerbottens län
    Karlsson, MajVFrånvarandesakfråganGöteborgs kommun
    Karlsson, MattiasSDNejsakfråganKronobergs län
    Karlsson, UlrikaMAvstårsakfråganUppsala län
    Kayhan, SultanSJasakfråganStockholms kommun
    Kihlström, IngemarKDFrånvarandesakfråganVästra Götalands läns södra
    Kinnunen, MartinSDNejsakfråganStockholms län
    Kristersson, UlfMFrånvarandesakfråganStockholms kommun
    Kronlid, JuliaSDFrånvarandesakfråganStockholms län
    Kronståhl, TomasSFrånvarandesakfråganKalmar län
    Köse, SerkanSJasakfråganStockholms län
    Lahti, BirgerVAvstårsakfråganNorrbottens län
    Laitinen Carlsson, DianaSJasakfråganJönköpings län
    Lantz, GustafSJasakfråganUppsala län
    Larsson, MalinSJasakfråganVästernorrlands län
    Larsson, MikaelCAvstårsakfråganVästra Götalands läns södra
    Larsson, RikardSFrånvarandesakfråganSkåne läns södra
    Larsson, Lars MejernSJasakfråganVärmlands län
    Le Moine, RebeckaMPAvstårsakfråganÖstergötlands län
    Lennström, SanneSJasakfråganUppsala län
    Lifvenhage, Ann-SofieMAvstårsakfråganSödermanlands län
    Lindahl, FredrikSDNejsakfråganStockholms län
    Lindahl, HelenaCAvstårsakfråganVästerbottens län
    Lindberg, LindaSDNejsakfråganSkåne läns västra
    Lindberg, TeresSFrånvarandesakfråganStockholms kommun
    Lindestam, ÅsaSJasakfråganGävleborgs län
    Lindh, EvaSJasakfråganÖstergötlands län
    Ling, RasmusMPAvstårsakfråganMalmö kommun
    Lund Kopparklint, MarléneMFrånvarandesakfråganVärmlands län
    Lundberg, AngelicaSDNejsakfråganJönköpings län
    Lundgren, ElinSJasakfråganGävleborgs län
    Lundgren, KerstinCAvstårsakfråganStockholms län
    Lundh Sammeli, FredrikSJasakfråganNorrbottens län
    Lundqvist, PatrikSFrånvarandesakfråganGävleborgs län
    Lundström, NinaLAvstårsakfråganStockholms län
    Lång, DavidSDNejsakfråganÖrebro län
    Löberg, PetterSJasakfråganVästra Götalands läns södra
    Löfstrand, JohanSFrånvarandesakfråganÖstergötlands län
    Lööf, AnnieCFrånvarandesakfråganJönköpings län
    Malm, FredrikLAvstårsakfråganStockholms kommun
    Malmberg, BettyMAvstårsakfråganÖstergötlands län
    Malmer Stenergard, MariaMAvstårsakfråganSkåne läns norra och östra
    Malmqvist, JosefinMFrånvarandesakfråganStockholms län
    Manhammar, MagnusSJasakfråganBlekinge län
    Manouchi, NoriaMAvstårsakfråganMalmö kommun
    Marmgren, MartinMPFrånvarandesakfråganStockholms län
    Marttinen, AdamSDNejsakfråganSödermanlands län
    Meijer, LouiseMAvstårsakfråganSkåne läns södra
    Melki, AphramCAvstårsakfråganStockholms län
    Modig, LindaCAvstårsakfråganNorrbottens län
    Morell, ThomasSDNejsakfråganGävleborgs län
    Möller, OlaSJasakfråganSkåne läns västra
    Naraghi, LailaSFrånvarandesakfråganKalmar län
    Niemi, PyrySJasakfråganUppsala län
    Nilsson, SofiaCAvstårsakfråganSkåne läns norra och östra
    Nilsson, MariaLAvstårsakfråganGöteborgs kommun
    Nilsson, KristinaSJasakfråganVästernorrlands län
    Nilsson, PiaSJasakfråganVästmanlands län
    Nilsson, JennieSJasakfråganHallands län
    Nordberg, MatsSDNejsakfråganDalarnas län
    Nordborg, GudrunVAvstårsakfråganVästerbottens län
    Nordengrip, CarolineSDNejsakfråganVästra Götalands läns södra
    Nordin, RickardCAvstårsakfråganGöteborgs kommun
    Nordquist, LinaLAvstårsakfråganUppsala län
    Nyberg, KatjaSDNejsakfråganStockholms kommun
    Nylander, ChristerLAvstårsakfråganSkåne läns norra och östra
    Nylund Watz, IngelaSFrånvarandesakfråganStockholms län
    Nysmed, LeifSJasakfråganStockholms län
    Ohlsson, CarinaSJasakfråganVästra Götalands läns östra
    Ojanne, AlexanderSJasakfråganStockholms kommun
    Olofsgård, JakobLFrånvarandesakfråganJönköpings län
    Olsson, LottaMAvstårsakfråganÖrebro län
    Olsson, KalleSJasakfråganJämtlands län
    Omanovic, JasenkoSJasakfråganVästernorrlands län
    Oscarsson, MagnusKDJasakfråganÖstergötlands län
    Oscarsson, MikaelKDJasakfråganUppsala län
    Oskarsson, AnneSDNejsakfråganKalmar län
    Ottoson, ErikMAvstårsakfråganStockholms län
    Ottosson, Kjell-ArneKDJasakfråganVärmlands län
    Ottosson, MattiasSJasakfråganÖstergötlands län
    Paarup-Petersen, NielsCAvstårsakfråganMalmö kommun
    Palmqvist, EricSDNejsakfråganNorrbottens län
    Palmstierna, AmandaMPJasakfråganStockholms län
    Pehrson, JohanLFrånvarandesakfråganÖrebro län
    Perez, DavidSDNejsakfråganUppsala län
    Persson, MagnusSDNejsakfråganDalarnas län
    Persson, MatsLAvstårsakfråganSkåne läns södra
    Petersson, BjörnSFrånvarandesakfråganKalmar län
    Pettersson, HelénSFrånvarandesakfråganVästerbottens län
    Plath, StefanSDNejsakfråganMalmö kommun
    Posio, YasmineVAvstårsakfråganGöteborgs kommun
    Püss, LarsMAvstårsakfråganHallands län
    Qarlsson, AnnikaCAvstårsakfråganVästra Götalands läns västra
    Quensel, CharlotteSDNejsakfråganVästra Götalands läns västra
    Quicklund, SailaMFrånvarandesakfråganJämtlands län
    Ramhorn, PerSDNejsakfråganMalmö kommun
    Redar, LawenSJasakfråganStockholms kommun
    Reslow, PatrickSDFrånvarandesakfråganVärmlands län
    Riazat, DanielVAvstårsakfråganDalarnas län
    Richthoff, Roger-FrånvarandesakfråganSödermanlands län
    Riedl, EdwardMAvstårsakfråganVästerbottens län
    Rojhan Gustafsson, AzadehSJasakfråganStockholms län
    Rosencrantz, JessicaMAvstårsakfråganStockholms kommun
    Roswall, JessikaMAvstårsakfråganUppsala län
    Rothenberg, HansMAvstårsakfråganGöteborgs kommun
    Rubbestad, MichaelSDNejsakfråganUppsala län
    Rågsjö, KarinVAvstårsakfråganStockholms kommun
    Sacrédeus, LennartKDJasakfråganDalarnas län
    Sandell, JoakimSJasakfråganMalmö kommun
    Schöldberg, PerCAvstårsakfråganKronobergs län
    Segerlind, ElinVAvstårsakfråganVästra Götalands läns norra
    Selin, MarkusSJasakfråganStockholms län
    Sibinska, AnnaMPAvstårsakfråganGöteborgs kommun
    Sjölund, Anne-LiCAvstårsakfråganVästernorrlands län
    Sjöstedt, OscarSDNejsakfråganVästmanlands län
    Skalin, JohnnySDNejsakfråganVästernorrlands län
    Skånberg, TuveKDJasakfråganSkåne läns norra och östra
    Sköld, LinusSJasakfråganNorrbottens län
    Steensland, PiaKDJasakfråganSödermanlands län
    Stenkvist, RobertSDNejsakfråganStockholms län
    Stockhaus, MariaMAvstårsakfråganStockholms län
    Storckenfeldt, HelenaMAvstårsakfråganHallands län
    Strandman, MikaelSDNejsakfråganStockholms län
    Strömberg, Anna-BelleSJasakfråganVästernorrlands län
    Strömkvist, MariaSJasakfråganDalarnas län
    Stuart, MagnusMAvstårsakfråganSödermanlands län
    Ståhl, JimmySDNejsakfråganVästra Götalands läns norra
    Ståhl Herrstedt, CarinaSDNejsakfråganSkåne läns västra
    Sundin, CassandraSDNejsakfråganJämtlands län
    Svantesson, ElisabethMFrånvarandesakfråganÖrebro län
    Svantorp, GunillaSJasakfråganVärmlands län
    Svenneling, HåkanVAvstårsakfråganVärmlands län
    Sydow Mölleby, MiaVAvstårsakfråganÖrebro län
    Szatmari Waldau, IlonaVAvstårsakfråganUppsala län
    Sällström, Sven-OlofSDNejsakfråganKronobergs län
    Söder, BjörnSDNejsakfråganSkåne läns norra och östra
    Söder, LarryKDJasakfråganHallands län
    Söderlund, PerSDNejsakfråganÖrebro län
    Tapper Östberg, ChristinaSDNejsakfråganSkåne läns norra och östra
    Tegnér, MathiasSJasakfråganStockholms län
    Teimouri, ArmanLAvstårsakfråganVärmlands län
    Tenfjord Toftby, CecilieMAvstårsakfråganVästra Götalands läns södra
    Thomsson, LarsCAvstårsakfråganGotlands län
    Thorbjörnson, JonVAvstårsakfråganHallands län
    Thorell, OlleSJasakfråganVästmanlands län
    Thunander, JessicaVFrånvarandesakfråganVästra Götalands läns östra
    Tovatt, LorentzMPFrånvarandesakfråganStockholms kommun
    Tsouplaki, VasilikiVAvstårsakfråganVästmanlands län
    Törnestam, AndreaSJasakfråganStockholms kommun
    Töyrä, EmiliaSJasakfråganNorrbottens län
    Utbult, RolandKDFrånvarandesakfråganVästra Götalands läns västra
    Vepsä, MattiasSJasakfråganStockholms kommun
    Vikström, AnnaSJasakfråganStockholms län
    Vilhelmsson, HelenaCAvstårsakfråganÖrebro län
    Vinge, HenrikSDFrånvarandesakfråganStockholms kommun
    Völker, AlexandraSJasakfråganStockholms län
    W Jonsson, AndersCAvstårsakfråganGävleborgs län
    Wallentheim, AnnaSJasakfråganSkåne läns norra och östra
    Wallmark, HansMAvstårsakfråganSkåne läns norra och östra
    Waltersson Grönvall, CamillaMAvstårsakfråganVästra Götalands läns västra
    Weidby, CiczieVAvstårsakfråganJönköpings län
    Westergren, SofiaMJasakfråganVästra Götalands läns västra
    Westerholm, BarbroLAvstårsakfråganStockholms län
    Westerlund Snecker, LindaVFrånvarandesakfråganÖstergötlands län
    Westerén, HannaSJasakfråganGotlands län
    Westlund, ÅsaSJasakfråganStockholms län
    Westroth, EricSDNejsakfråganHallands län
    Wetterling, JessicaVAvstårsakfråganVästra Götalands läns västra
    Widegren, CeciliaMAvstårsakfråganVästra Götalands läns östra
    Widegren, JohnMAvstårsakfråganÖstergötlands län
    Widman, AllanLAvstårsakfråganMalmö kommun
    Wiechel, BjörnSJasakfråganVästerbottens län
    Wiechel, MarkusSDNejsakfråganÖstergötlands län
    Wiking, MatsSJasakfråganVästra Götalands läns norra
    Wykman, NiklasMFrånvarandesakfråganStockholms län
    Wärnick, ViktorMAvstårsakfråganGävleborgs län
    Yngwe, KristinaCFrånvarandesakfråganSkåne läns södra
    Åberg, BorianaMAvstårsakfråganSkåne läns södra
    Ådahl, MartinCAvstårsakfråganStockholms kommun
    Åfeldt, JennieSDNejsakfråganSkåne läns södra
    Åkesson, JimmieSDFrånvarandesakfråganJönköpings län
    Åkesson, AndersCFrånvarandesakfråganKalmar län
    Åsebol, Ann-BrittMAvstårsakfråganDalarnas län
    Åsling, PerCAvstårsakfråganJämtlands län
    Ödebrink, CarinaSJasakfråganJönköpings län
    Österberg, AndersSJasakfråganStockholms kommun
    2. Akademisk frihet
    Beslut:

    Kammaren biföll utskottets förslag

    Utskottets förslag:
    Riksdagen avslår motionerna

    2021/22:3992 av Kristina Axén Olin m.fl. (M) yrkande 10 och

    2021/22:4006 av Maria Nilsson m.fl. (L) yrkande 26.
    • Reservation 6 (M, SD)
    • Reservation 7 (MP)
    Omröstning i sakfråganUtskottets förslag mot reservation 6 (M, SD)
    PartiJaNejAvståendeFrånvarande
    S840016
    M057013
    SD05209
    C26005
    V22005
    KD17005
    L16004
    MP00115
    -1001
    Totalt1661091163
    Ledamöternas röster. Sorterat efter "Namn" i fallande ordning
    Acketoft, TinaLJasakfråganSkåne läns västra
    Ahlberg, Ann-ChristinSJasakfråganVästra Götalands läns södra
    Akhondi, AlirezaCFrånvarandesakfråganStockholms län
    Ali-Elmi, LeilaMPFrånvarandesakfråganGöteborgs kommun
    Alm, Ann-SofieMNejsakfråganVästra Götalands läns norra
    Alm Ericson, JanineMPAvstårsakfråganVästra Götalands läns västra
    Amloh, SofiaSJasakfråganSödermanlands län
    Andersson, DanielSJasakfråganÖrebro län
    Andersson, TobiasSDNejsakfråganVästra Götalands läns östra
    Andersson, PontusSDNejsakfråganSkåne läns västra
    Andersson, UllaVJasakfråganGävleborgs län
    Andersson, JonasSDNejsakfråganVästerbottens län
    Andersson, JonasSDNejsakfråganÖstergötlands län
    Andersson, LarsSDNejsakfråganSkåne läns södra
    Andersson, JohanSJasakfråganÖstergötlands län
    Andersson, Jan RMNejsakfråganKalmar län
    Anefur, MichaelKDFrånvarandesakfråganSkåne läns västra
    Ankarberg Johansson, AckoKDJasakfråganJönköpings län
    Anstrell, AlexandraMNejsakfråganStockholms län
    Aranda, ClaraSDNejsakfråganSkåne läns södra
    Aspling, LudvigSDFrånvarandesakfråganStockholms län
    Avci, GulanLJasakfråganStockholms kommun
    Axén Olin, KristinaMNejsakfråganStockholms kommun
    Bali, HanifMNejsakfråganStockholms län
    Baylan, IbrahimSJasakfråganStockholms län
    Beckman, LarsMNejsakfråganGävleborgs län
    Begic, DenisSJasakfråganÖrebro län
    Bengtsson, AngelikaSDFrånvarandesakfråganBlekinge län
    Bergheden, StenMNejsakfråganVästra Götalands läns östra
    Berginger, EmmaMPFrånvarandesakfråganSkåne läns södra
    Berglund, JörgenMNejsakfråganVästernorrlands län
    Bergstedt, HannahSFrånvarandesakfråganNorrbottens län
    Billström, TobiasMNejsakfråganMalmö kommun
    Bjellqvist, ElsemarieSJasakfråganStockholms kommun
    Björck, PatrikSJasakfråganVästra Götalands läns östra
    Björk, MalinCJasakfråganStockholms kommun
    Björklund, HeléneSJasakfråganBlekinge län
    Björnsdotter Rahm, ElisabethMFrånvarandesakfråganVästerbottens län
    Bladelius, YasmineSJasakfråganSkåne läns västra
    Blom, JunoLJasakfråganÖstergötlands län
    Bohlin, Carl-OskarMNejsakfråganDalarnas län
    Bolund, PerMPAvstårsakfråganStockholms kommun
    Bouveng, HelenaMNejsakfråganJönköpings län
    Brodin, CamillaKDJasakfråganStockholms län
    Broman, BoSDNejsakfråganStockholms län
    Brunegård, GudrunKDJasakfråganKalmar län
    Brännström, KatarinaMNejsakfråganKronobergs län
    Burwick, MarleneSJasakfråganUppsala län
    Busch, EbbaKDFrånvarandesakfråganVästra Götalands läns östra
    Bäckström, DanielCJasakfråganVärmlands län
    Bäckström Johansson, MattiasSDNejsakfråganKalmar län
    Büser, JohanSJasakfråganGöteborgs kommun
    Carlson, AndreasKDFrånvarandesakfråganJönköpings län
    Carlsson, ClasGöranSFrånvarandesakfråganKronobergs län
    Carlsson, ChristianKDJasakfråganStockholms kommun
    Carlsson, GunillaSJasakfråganGöteborgs kommun
    Carvalho, TeresaSJasakfråganÖstergötlands län
    Cato, JonnyCJasakfråganSkåne läns västra
    Cederfelt, MargaretaMFrånvarandesakfråganStockholms kommun
    Christensson, FredrikCJasakfråganVästra Götalands läns norra
    Christiansson, AlexanderSDFrånvarandesakfråganGöteborgs kommun
    Coenraads, ÅsaMNejsakfråganVästmanlands län
    Dadgostar, NooshiVJasakfråganStockholms kommun
    Dahlqvist, MikaelSJasakfråganVärmlands län
    Damm, SofiaKDJasakfråganSkåne läns södra
    Damsgaard, MikaelMNejsakfråganVästmanlands län
    Danielsson, MalinLJasakfråganStockholms län
    Delgado Varas, LorenaVJasakfråganStockholms län
    Deremar, CatarinaCJasakfråganUppsala län
    Dibrani, AdnanSFrånvarandesakfråganHallands län
    Dioukarev, DennisSDNejsakfråganGöteborgs kommun
    Drougge, IdaMNejsakfråganStockholms län
    E Weinerhall, JohnMNejsakfråganÖstergötlands län
    Ek, MagnusCJasakfråganÖstergötlands län
    Eklind, HansKDJasakfråganÖrebro län
    Eklöf, StaffanSDNejsakfråganHallands län
    Ekström, HansSJasakfråganSödermanlands län
    El-Haj, JamalSJasakfråganMalmö kommun
    Eliasson, BengtLJasakfråganHallands län
    Emilsson, AronSDNejsakfråganVästra Götalands läns västra
    Engblom, AnnickaMFrånvarandesakfråganBlekinge län
    Engdahl, KarinSJasakfråganVästra Götalands läns norra
    Enholm, MatheusSDFrånvarandesakfråganVästra Götalands läns norra
    Enström, KarinMNejsakfråganStockholms län
    Ericson, JanMFrånvarandesakfråganVästra Götalands läns södra
    Eriksson, YasmineSDNejsakfråganStockholms kommun
    Eriksson, SofieSJasakfråganDalarnas län
    Eriksson, ÅsaSJasakfråganVästmanlands län
    Esbati, AliVJasakfråganStockholms kommun
    Eskilandersson, MikaelSDNejsakfråganSkåne läns norra och östra
    Ezelius, ErikSJasakfråganVästra Götalands läns östra
    Falkhaven, ElisabethMPAvstårsakfråganHallands län
    Farid, JasminMNejsakfråganStockholms län
    Fazelian, AylinSJasakfråganVästra Götalands läns västra
    Ferm, MariaMPAvstårsakfråganStockholms kommun
    Filper, RunarSDNejsakfråganVärmlands län
    Forslund, Kenneth GSFrånvarandesakfråganVästra Götalands läns västra
    Forssell, JoarLJasakfråganStockholms kommun
    Forssell, JohanMNejsakfråganStockholms kommun
    Forssmed, JakobKDJasakfråganStockholms län
    Fransson, JosefSDNejsakfråganVästra Götalands läns östra
    Frimert, AndersSJasakfråganJämtlands län
    From, IsakSJasakfråganVästerbottens län
    From Utterstedt, Ann-ChristineSDFrånvarandesakfråganVästmanlands län
    Fundahn, MarianneSJasakfråganSkåne läns södra
    Gabrielsson, IdaVJasakfråganStockholms län
    Gardfjell, MariaMPAvstårsakfråganUppsala län
    Gellerman, HelenaLFrånvarandesakfråganVästra Götalands läns västra
    Granlund, MarieSJasakfråganMalmö kommun
    Green, MatsMNejsakfråganJönköpings län
    Grubb, JörgenSDNejsakfråganÖstergötlands län
    Gunnarsson, HannaVJasakfråganSkåne läns södra
    Gustafsson, ElinSJasakfråganSkåne läns södra
    Güclü Hedin, RozaSFrånvarandesakfråganDalarnas län
    Haddad, RogerLFrånvarandesakfråganVästmanlands län
    Haddou, TonyVJasakfråganGöteborgs kommun
    Hagman, HampusKDJasakfråganGöteborgs kommun
    Haider, MonicaSJasakfråganKronobergs län
    Halef, RobertKDJasakfråganStockholms län
    Hammar Johnsson, Ann-CharlotteMFrånvarandesakfråganSkåne läns västra
    Hannah, RobertLJasakfråganGöteborgs kommun
    Hansson, AndersMNejsakfråganSkåne läns södra
    Hansén, CamillaMPAvstårsakfråganÖrebro län
    Haraldsson, JohannaSJasakfråganJönköpings län
    Hedin, JohanCFrånvarandesakfråganStockholms kommun
    Hedlund, RogerSDNejsakfråganGävleborgs län
    Heie, UlrikaCJasakfråganVästra Götalands läns östra
    Heindorff, UlrikaMFrånvarandesakfråganSkåne läns västra
    Helander, PeterCJasakfråganDalarnas län
    Helmersson Olsson, CarolineSJasakfråganSödermanlands län
    Herrey, RichardMNejsakfråganStockholms län
    Hirvonen, AnnikaMPAvstårsakfråganStockholms län
    Hjälmered, LarsMNejsakfråganGöteborgs kommun
    Hoff, HansSJasakfråganHallands län
    Holm, JensVFrånvarandesakfråganStockholms kommun
    Holmqvist, PaulaSJasakfråganVästra Götalands läns norra
    Hult, EmmaMPFrånvarandesakfråganJönköpings län
    Hultberg, JohanMNejsakfråganVästra Götalands läns norra
    Hänel Sandström, Marie-LouiseMNejsakfråganGöteborgs kommun
    Håkansson, Per-ArneSJasakfråganSkåne läns norra och östra
    Höj Larsen, ChristinaVJasakfråganVästernorrlands län
    Jacobsson, MagnusKDJasakfråganVästra Götalands läns norra
    Jallow, Momodou MalcolmVFrånvarandesakfråganMalmö kommun
    Jansson, KjellMNejsakfråganStockholms län
    Jansson, Eva-LenaSFrånvarandesakfråganÖrebro län
    Jilmstad, LarsMNejsakfråganStockholms kommun
    Johansson, MartinaCJasakfråganSödermanlands län
    Johansson, AnnaSJasakfråganGöteborgs kommun
    Johansson, OlaCJasakfråganHallands län
    Johnsson Fornarve, LottaVJasakfråganSödermanlands län
    Jomshof, RichardSDNejsakfråganBlekinge län
    Jonson, PålMNejsakfråganVärmlands län
    Jonsson, MattiasSJasakfråganGöteborgs kommun
    Josefsson, DavidMNejsakfråganGöteborgs kommun
    Juntti, EllenMNejsakfråganVästra Götalands läns västra
    Järrebring, JoakimSJasakfråganVästra Götalands läns västra
    Jönsson, PatrikSDNejsakfråganVästra Götalands läns södra
    Jörgensen, UlrikaMFrånvarandesakfråganHallands län
    Kakabaveh, Amineh-JasakfråganStockholms län
    Karapet, ArinMNejsakfråganStockholms kommun
    Karlsson, MattiasMNejsakfråganNorrbottens län
    Karlsson, NiklasSJasakfråganSkåne läns västra
    Karlsson, AnnelieSFrånvarandesakfråganSkåne läns norra och östra
    Karlsson, ÅsaSJasakfråganVästerbottens län
    Karlsson, MajVFrånvarandesakfråganGöteborgs kommun
    Karlsson, MattiasSDNejsakfråganKronobergs län
    Karlsson, UlrikaMNejsakfråganUppsala län
    Kayhan, SultanSJasakfråganStockholms kommun
    Kihlström, IngemarKDFrånvarandesakfråganVästra Götalands läns södra
    Kinnunen, MartinSDNejsakfråganStockholms län
    Kristersson, UlfMFrånvarandesakfråganStockholms kommun
    Kronlid, JuliaSDFrånvarandesakfråganStockholms län
    Kronståhl, TomasSFrånvarandesakfråganKalmar län
    Köse, SerkanSJasakfråganStockholms län
    Lahti, BirgerVJasakfråganNorrbottens län
    Laitinen Carlsson, DianaSJasakfråganJönköpings län
    Lantz, GustafSJasakfråganUppsala län
    Larsson, MalinSJasakfråganVästernorrlands län
    Larsson, MikaelCJasakfråganVästra Götalands läns södra
    Larsson, RikardSFrånvarandesakfråganSkåne läns södra
    Larsson, Lars MejernSJasakfråganVärmlands län
    Le Moine, RebeckaMPAvstårsakfråganÖstergötlands län
    Lennström, SanneSJasakfråganUppsala län
    Lifvenhage, Ann-SofieMNejsakfråganSödermanlands län
    Lindahl, FredrikSDNejsakfråganStockholms län
    Lindahl, HelenaCJasakfråganVästerbottens län
    Lindberg, LindaSDNejsakfråganSkåne läns västra
    Lindberg, TeresSFrånvarandesakfråganStockholms kommun
    Lindestam, ÅsaSJasakfråganGävleborgs län
    Lindh, EvaSJasakfråganÖstergötlands län
    Ling, RasmusMPAvstårsakfråganMalmö kommun
    Lund Kopparklint, MarléneMFrånvarandesakfråganVärmlands län
    Lundberg, AngelicaSDNejsakfråganJönköpings län
    Lundgren, ElinSJasakfråganGävleborgs län
    Lundgren, KerstinCJasakfråganStockholms län
    Lundh Sammeli, FredrikSJasakfråganNorrbottens län
    Lundqvist, PatrikSFrånvarandesakfråganGävleborgs län
    Lundström, NinaLJasakfråganStockholms län
    Lång, DavidSDNejsakfråganÖrebro län
    Löberg, PetterSJasakfråganVästra Götalands läns södra
    Löfstrand, JohanSFrånvarandesakfråganÖstergötlands län
    Lööf, AnnieCFrånvarandesakfråganJönköpings län
    Malm, FredrikLJasakfråganStockholms kommun
    Malmberg, BettyMNejsakfråganÖstergötlands län
    Malmer Stenergard, MariaMNejsakfråganSkåne läns norra och östra
    Malmqvist, JosefinMFrånvarandesakfråganStockholms län
    Manhammar, MagnusSJasakfråganBlekinge län
    Manouchi, NoriaMNejsakfråganMalmö kommun
    Marmgren, MartinMPFrånvarandesakfråganStockholms län
    Marttinen, AdamSDNejsakfråganSödermanlands län
    Meijer, LouiseMNejsakfråganSkåne läns södra
    Melki, AphramCJasakfråganStockholms län
    Modig, LindaCJasakfråganNorrbottens län
    Morell, ThomasSDNejsakfråganGävleborgs län
    Möller, OlaSJasakfråganSkåne läns västra
    Naraghi, LailaSFrånvarandesakfråganKalmar län
    Niemi, PyrySJasakfråganUppsala län
    Nilsson, SofiaCJasakfråganSkåne läns norra och östra
    Nilsson, MariaLJasakfråganGöteborgs kommun
    Nilsson, KristinaSJasakfråganVästernorrlands län
    Nilsson, PiaSJasakfråganVästmanlands län
    Nilsson, JennieSJasakfråganHallands län
    Nordberg, MatsSDNejsakfråganDalarnas län
    Nordborg, GudrunVJasakfråganVästerbottens län
    Nordengrip, CarolineSDNejsakfråganVästra Götalands läns södra
    Nordin, RickardCJasakfråganGöteborgs kommun
    Nordquist, LinaLJasakfråganUppsala län
    Nyberg, KatjaSDNejsakfråganStockholms kommun
    Nylander, ChristerLJasakfråganSkåne läns norra och östra
    Nylund Watz, IngelaSFrånvarandesakfråganStockholms län
    Nysmed, LeifSJasakfråganStockholms län
    Ohlsson, CarinaSJasakfråganVästra Götalands läns östra
    Ojanne, AlexanderSJasakfråganStockholms kommun
    Olofsgård, JakobLFrånvarandesakfråganJönköpings län
    Olsson, LottaMNejsakfråganÖrebro län
    Olsson, KalleSJasakfråganJämtlands län
    Omanovic, JasenkoSJasakfråganVästernorrlands län
    Oscarsson, MagnusKDJasakfråganÖstergötlands län
    Oscarsson, MikaelKDJasakfråganUppsala län
    Oskarsson, AnneSDNejsakfråganKalmar län
    Ottoson, ErikMNejsakfråganStockholms län
    Ottosson, Kjell-ArneKDJasakfråganVärmlands län
    Ottosson, MattiasSJasakfråganÖstergötlands län
    Paarup-Petersen, NielsCJasakfråganMalmö kommun
    Palmqvist, EricSDNejsakfråganNorrbottens län
    Palmstierna, AmandaMPAvstårsakfråganStockholms län
    Pehrson, JohanLFrånvarandesakfråganÖrebro län
    Perez, DavidSDNejsakfråganUppsala län
    Persson, MagnusSDNejsakfråganDalarnas län
    Persson, MatsLJasakfråganSkåne läns södra
    Petersson, BjörnSFrånvarandesakfråganKalmar län
    Pettersson, HelénSFrånvarandesakfråganVästerbottens län
    Plath, StefanSDNejsakfråganMalmö kommun
    Posio, YasmineVJasakfråganGöteborgs kommun
    Püss, LarsMNejsakfråganHallands län
    Qarlsson, AnnikaCJasakfråganVästra Götalands läns västra
    Quensel, CharlotteSDNejsakfråganVästra Götalands läns västra
    Quicklund, SailaMFrånvarandesakfråganJämtlands län
    Ramhorn, PerSDNejsakfråganMalmö kommun
    Redar, LawenSJasakfråganStockholms kommun
    Reslow, PatrickSDFrånvarandesakfråganVärmlands län
    Riazat, DanielVJasakfråganDalarnas län
    Richthoff, Roger-FrånvarandesakfråganSödermanlands län
    Riedl, EdwardMNejsakfråganVästerbottens län
    Rojhan Gustafsson, AzadehSJasakfråganStockholms län
    Rosencrantz, JessicaMNejsakfråganStockholms kommun
    Roswall, JessikaMNejsakfråganUppsala län
    Rothenberg, HansMNejsakfråganGöteborgs kommun
    Rubbestad, MichaelSDNejsakfråganUppsala län
    Rågsjö, KarinVJasakfråganStockholms kommun
    Sacrédeus, LennartKDJasakfråganDalarnas län
    Sandell, JoakimSJasakfråganMalmö kommun
    Schöldberg, PerCJasakfråganKronobergs län
    Segerlind, ElinVJasakfråganVästra Götalands läns norra
    Selin, MarkusSJasakfråganStockholms län
    Sibinska, AnnaMPAvstårsakfråganGöteborgs kommun
    Sjölund, Anne-LiCJasakfråganVästernorrlands län
    Sjöstedt, OscarSDNejsakfråganVästmanlands län
    Skalin, JohnnySDNejsakfråganVästernorrlands län
    Skånberg, TuveKDJasakfråganSkåne läns norra och östra
    Sköld, LinusSJasakfråganNorrbottens län
    Steensland, PiaKDJasakfråganSödermanlands län
    Stenkvist, RobertSDNejsakfråganStockholms län
    Stockhaus, MariaMNejsakfråganStockholms län
    Storckenfeldt, HelenaMNejsakfråganHallands län
    Strandman, MikaelSDNejsakfråganStockholms län
    Strömberg, Anna-BelleSJasakfråganVästernorrlands län
    Strömkvist, MariaSJasakfråganDalarnas län
    Stuart, MagnusMNejsakfråganSödermanlands län
    Ståhl, JimmySDNejsakfråganVästra Götalands läns norra
    Ståhl Herrstedt, CarinaSDNejsakfråganSkåne läns västra
    Sundin, CassandraSDNejsakfråganJämtlands län
    Svantesson, ElisabethMFrånvarandesakfråganÖrebro län
    Svantorp, GunillaSJasakfråganVärmlands län
    Svenneling, HåkanVJasakfråganVärmlands län
    Sydow Mölleby, MiaVJasakfråganÖrebro län
    Szatmari Waldau, IlonaVJasakfråganUppsala län
    Sällström, Sven-OlofSDNejsakfråganKronobergs län
    Söder, BjörnSDNejsakfråganSkåne läns norra och östra
    Söder, LarryKDJasakfråganHallands län
    Söderlund, PerSDNejsakfråganÖrebro län
    Tapper Östberg, ChristinaSDNejsakfråganSkåne läns norra och östra
    Tegnér, MathiasSJasakfråganStockholms län
    Teimouri, ArmanLJasakfråganVärmlands län
    Tenfjord Toftby, CecilieMNejsakfråganVästra Götalands läns södra
    Thomsson, LarsCJasakfråganGotlands län
    Thorbjörnson, JonVJasakfråganHallands län
    Thorell, OlleSJasakfråganVästmanlands län
    Thunander, JessicaVFrånvarandesakfråganVästra Götalands läns östra
    Tovatt, LorentzMPFrånvarandesakfråganStockholms kommun
    Tsouplaki, VasilikiVJasakfråganVästmanlands län
    Törnestam, AndreaSJasakfråganStockholms kommun
    Töyrä, EmiliaSJasakfråganNorrbottens län
    Utbult, RolandKDFrånvarandesakfråganVästra Götalands läns västra
    Vepsä, MattiasSJasakfråganStockholms kommun
    Vikström, AnnaSJasakfråganStockholms län
    Vilhelmsson, HelenaCJasakfråganÖrebro län
    Vinge, HenrikSDFrånvarandesakfråganStockholms kommun
    Völker, AlexandraSJasakfråganStockholms län
    W Jonsson, AndersCJasakfråganGävleborgs län
    Wallentheim, AnnaSJasakfråganSkåne läns norra och östra
    Wallmark, HansMNejsakfråganSkåne läns norra och östra
    Waltersson Grönvall, CamillaMNejsakfråganVästra Götalands läns västra
    Weidby, CiczieVJasakfråganJönköpings län
    Westergren, SofiaMNejsakfråganVästra Götalands läns västra
    Westerholm, BarbroLJasakfråganStockholms län
    Westerlund Snecker, LindaVFrånvarandesakfråganÖstergötlands län
    Westerén, HannaSJasakfråganGotlands län
    Westlund, ÅsaSJasakfråganStockholms län
    Westroth, EricSDNejsakfråganHallands län
    Wetterling, JessicaVJasakfråganVästra Götalands läns västra
    Widegren, CeciliaMNejsakfråganVästra Götalands läns östra
    Widegren, JohnMNejsakfråganÖstergötlands län
    Widman, AllanLJasakfråganMalmö kommun
    Wiechel, BjörnSJasakfråganVästerbottens län
    Wiechel, MarkusSDNejsakfråganÖstergötlands län
    Wiking, MatsSJasakfråganVästra Götalands läns norra
    Wykman, NiklasMFrånvarandesakfråganStockholms län
    Wärnick, ViktorMNejsakfråganGävleborgs län
    Yngwe, KristinaCFrånvarandesakfråganSkåne läns södra
    Åberg, BorianaMNejsakfråganSkåne läns södra
    Ådahl, MartinCJasakfråganStockholms kommun
    Åfeldt, JennieSDNejsakfråganSkåne läns södra
    Åkesson, JimmieSDFrånvarandesakfråganJönköpings län
    Åkesson, AndersCFrånvarandesakfråganKalmar län
    Åsebol, Ann-BrittMNejsakfråganDalarnas län
    Åsling, PerCJasakfråganJämtlands län
    Ödebrink, CarinaSJasakfråganJönköpings län
    Österberg, AndersSJasakfråganStockholms kommun
    3. Dimensionering och utbyggnad
    Beslut:

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Utskottets förslag:
    Riksdagen avslår motionerna

    2021/22:1302 av Joakim Järrebring m.fl. (S) yrkande 1,

    2021/22:1575 av Carina Ödebrink m.fl. (S),

    2021/22:2236 av Erik Ottoson (M),

    2021/22:2592 av Vasiliki Tsouplaki m.fl. (V) yrkande 1,

    2021/22:2612 av Ali Esbati m.fl. (V) yrkande 8,

    2021/22:3222 av Fredrik Christensson m.fl. (C) yrkande 58,

    2021/22:3243 av Sofia Nilsson m.fl. (C) yrkande 19,

    2021/22:3244 av Sofia Nilsson m.fl. (C) yrkandena 28, 33 och 34,

    2021/22:3509 av Annie Lööf m.fl. (C) yrkandena 1 och 28,

    2021/22:3815 av Louise Meijer och Josefin Malmqvist (båda M) yrkandena 3 och 9 samt

    2021/22:3909 av Annie Lööf m.fl. (C) yrkandena 11, 28 och 29.
    • Reservation 8 (C)
    • Reservation 9 (V)
    4. Högskoleutbildningarnas innehåll
    Beslut:

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Utskottets förslag:
    Riksdagen avslår motionerna

    2021/22:303 av Markus Wiechel och Alexander Christiansson (båda SD) yrkande 4,

    2021/22:2241 av Maria Stockhaus (M) yrkande 2,

    2021/22:2913 av Markus Wiechel och Mats Nordberg (båda SD),

    2021/22:3244 av Sofia Nilsson m.fl. (C) yrkande 23,

    2021/22:3387 av Juno Blom m.fl. (L) yrkande 13,

    2021/22:3473 av Marléne Lund Kopparklint (M),

    2021/22:3729 av Per-Arne Håkansson m.fl. (S),

    2021/22:3980 av Barbro Westerholm m.fl. (L) yrkande 17,

    2021/22:3988 av Kristina Axén Olin m.fl. (M) yrkandena 6 och 20,

    2021/22:4033 av Ulf Kristersson m.fl. (M) yrkande 57 och

    2021/22:4086 av Nicklas Attefjord m.fl. (MP) yrkande 3.
    • Reservation 10 (M)
    • Reservation 11 (C)
    • Reservation 12 (MP)
    5. Undervisningsskyldighet
    Beslut:

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Utskottets förslag:
    Riksdagen avslår motion

    2021/22:3988 av Kristina Axén Olin m.fl. (M) yrkande 5.
    • Reservation 13 (M, SD)
    6. Reformering av lärarutbildningarna
    Beslut:

    Kammaren biföll utskottets förslag

    Utskottets förslag:
    Riksdagen avslår motion

    2021/22:4163 av Christian Carlsson m.fl. (KD) yrkande 50.
    • Reservation 14 (SD, KD)
    Omröstning i sakfråganUtskottets förslag mot reservation 14 (SD, KD)
    PartiJaNejAvståendeFrånvarande
    S840016
    M560014
    SD05209
    C26005
    V22005
    KD01705
    L16004
    MP11005
    -1001
    Totalt21669064
    Ledamöternas röster. Sorterat efter "Namn" i fallande ordning
    Acketoft, TinaLJasakfråganSkåne läns västra
    Ahlberg, Ann-ChristinSJasakfråganVästra Götalands läns södra
    Akhondi, AlirezaCFrånvarandesakfråganStockholms län
    Ali-Elmi, LeilaMPFrånvarandesakfråganGöteborgs kommun
    Alm, Ann-SofieMJasakfråganVästra Götalands läns norra
    Alm Ericson, JanineMPJasakfråganVästra Götalands läns västra
    Amloh, SofiaSJasakfråganSödermanlands län
    Andersson, DanielSJasakfråganÖrebro län
    Andersson, TobiasSDNejsakfråganVästra Götalands läns östra
    Andersson, PontusSDNejsakfråganSkåne läns västra
    Andersson, UllaVJasakfråganGävleborgs län
    Andersson, JonasSDNejsakfråganVästerbottens län
    Andersson, JonasSDNejsakfråganÖstergötlands län
    Andersson, LarsSDNejsakfråganSkåne läns södra
    Andersson, JohanSJasakfråganÖstergötlands län
    Andersson, Jan RMJasakfråganKalmar län
    Anefur, MichaelKDFrånvarandesakfråganSkåne läns västra
    Ankarberg Johansson, AckoKDNejsakfråganJönköpings län
    Anstrell, AlexandraMJasakfråganStockholms län
    Aranda, ClaraSDNejsakfråganSkåne läns södra
    Aspling, LudvigSDFrånvarandesakfråganStockholms län
    Avci, GulanLJasakfråganStockholms kommun
    Axén Olin, KristinaMJasakfråganStockholms kommun
    Bali, HanifMJasakfråganStockholms län
    Baylan, IbrahimSJasakfråganStockholms län
    Beckman, LarsMJasakfråganGävleborgs län
    Begic, DenisSJasakfråganÖrebro län
    Bengtsson, AngelikaSDFrånvarandesakfråganBlekinge län
    Bergheden, StenMJasakfråganVästra Götalands läns östra
    Berginger, EmmaMPFrånvarandesakfråganSkåne läns södra
    Berglund, JörgenMJasakfråganVästernorrlands län
    Bergstedt, HannahSFrånvarandesakfråganNorrbottens län
    Billström, TobiasMJasakfråganMalmö kommun
    Bjellqvist, ElsemarieSJasakfråganStockholms kommun
    Björck, PatrikSJasakfråganVästra Götalands läns östra
    Björk, MalinCJasakfråganStockholms kommun
    Björklund, HeléneSJasakfråganBlekinge län
    Björnsdotter Rahm, ElisabethMFrånvarandesakfråganVästerbottens län
    Bladelius, YasmineSJasakfråganSkåne läns västra
    Blom, JunoLJasakfråganÖstergötlands län
    Bohlin, Carl-OskarMJasakfråganDalarnas län
    Bolund, PerMPJasakfråganStockholms kommun
    Bouveng, HelenaMJasakfråganJönköpings län
    Brodin, CamillaKDNejsakfråganStockholms län
    Broman, BoSDNejsakfråganStockholms län
    Brunegård, GudrunKDNejsakfråganKalmar län
    Brännström, KatarinaMJasakfråganKronobergs län
    Burwick, MarleneSJasakfråganUppsala län
    Busch, EbbaKDFrånvarandesakfråganVästra Götalands läns östra
    Bäckström, DanielCJasakfråganVärmlands län
    Bäckström Johansson, MattiasSDNejsakfråganKalmar län
    Büser, JohanSJasakfråganGöteborgs kommun
    Carlson, AndreasKDFrånvarandesakfråganJönköpings län
    Carlsson, ClasGöranSFrånvarandesakfråganKronobergs län
    Carlsson, ChristianKDNejsakfråganStockholms kommun
    Carlsson, GunillaSJasakfråganGöteborgs kommun
    Carvalho, TeresaSJasakfråganÖstergötlands län
    Cato, JonnyCJasakfråganSkåne läns västra
    Cederfelt, MargaretaMFrånvarandesakfråganStockholms kommun
    Christensson, FredrikCJasakfråganVästra Götalands läns norra
    Christiansson, AlexanderSDFrånvarandesakfråganGöteborgs kommun
    Coenraads, ÅsaMJasakfråganVästmanlands län
    Dadgostar, NooshiVJasakfråganStockholms kommun
    Dahlqvist, MikaelSJasakfråganVärmlands län
    Damm, SofiaKDNejsakfråganSkåne läns södra
    Damsgaard, MikaelMJasakfråganVästmanlands län
    Danielsson, MalinLJasakfråganStockholms län
    Delgado Varas, LorenaVJasakfråganStockholms län
    Deremar, CatarinaCJasakfråganUppsala län
    Dibrani, AdnanSFrånvarandesakfråganHallands län
    Dioukarev, DennisSDNejsakfråganGöteborgs kommun
    Drougge, IdaMJasakfråganStockholms län
    E Weinerhall, JohnMFrånvarandesakfråganÖstergötlands län
    Ek, MagnusCJasakfråganÖstergötlands län
    Eklind, HansKDNejsakfråganÖrebro län
    Eklöf, StaffanSDNejsakfråganHallands län
    Ekström, HansSJasakfråganSödermanlands län
    El-Haj, JamalSJasakfråganMalmö kommun
    Eliasson, BengtLJasakfråganHallands län
    Emilsson, AronSDNejsakfråganVästra Götalands läns västra
    Engblom, AnnickaMFrånvarandesakfråganBlekinge län
    Engdahl, KarinSJasakfråganVästra Götalands läns norra
    Enholm, MatheusSDFrånvarandesakfråganVästra Götalands läns norra
    Enström, KarinMJasakfråganStockholms län
    Ericson, JanMFrånvarandesakfråganVästra Götalands läns södra
    Eriksson, YasmineSDNejsakfråganStockholms kommun
    Eriksson, SofieSJasakfråganDalarnas län
    Eriksson, ÅsaSJasakfråganVästmanlands län
    Esbati, AliVJasakfråganStockholms kommun
    Eskilandersson, MikaelSDNejsakfråganSkåne läns norra och östra
    Ezelius, ErikSJasakfråganVästra Götalands läns östra
    Falkhaven, ElisabethMPJasakfråganHallands län
    Farid, JasminMJasakfråganStockholms län
    Fazelian, AylinSJasakfråganVästra Götalands läns västra
    Ferm, MariaMPJasakfråganStockholms kommun
    Filper, RunarSDNejsakfråganVärmlands län
    Forslund, Kenneth GSFrånvarandesakfråganVästra Götalands läns västra
    Forssell, JoarLJasakfråganStockholms kommun
    Forssell, JohanMJasakfråganStockholms kommun
    Forssmed, JakobKDNejsakfråganStockholms län
    Fransson, JosefSDNejsakfråganVästra Götalands läns östra
    Frimert, AndersSJasakfråganJämtlands län
    From, IsakSJasakfråganVästerbottens län
    From Utterstedt, Ann-ChristineSDFrånvarandesakfråganVästmanlands län
    Fundahn, MarianneSJasakfråganSkåne läns södra
    Gabrielsson, IdaVJasakfråganStockholms län
    Gardfjell, MariaMPJasakfråganUppsala län
    Gellerman, HelenaLFrånvarandesakfråganVästra Götalands läns västra
    Granlund, MarieSJasakfråganMalmö kommun
    Green, MatsMJasakfråganJönköpings län
    Grubb, JörgenSDNejsakfråganÖstergötlands län
    Gunnarsson, HannaVJasakfråganSkåne läns södra
    Gustafsson, ElinSJasakfråganSkåne läns södra
    Güclü Hedin, RozaSFrånvarandesakfråganDalarnas län
    Haddad, RogerLFrånvarandesakfråganVästmanlands län
    Haddou, TonyVJasakfråganGöteborgs kommun
    Hagman, HampusKDNejsakfråganGöteborgs kommun
    Haider, MonicaSJasakfråganKronobergs län
    Halef, RobertKDNejsakfråganStockholms län
    Hammar Johnsson, Ann-CharlotteMFrånvarandesakfråganSkåne läns västra
    Hannah, RobertLJasakfråganGöteborgs kommun
    Hansson, AndersMJasakfråganSkåne läns södra
    Hansén, CamillaMPJasakfråganÖrebro län
    Haraldsson, JohannaSJasakfråganJönköpings län
    Hedin, JohanCFrånvarandesakfråganStockholms kommun
    Hedlund, RogerSDNejsakfråganGävleborgs län
    Heie, UlrikaCJasakfråganVästra Götalands läns östra
    Heindorff, UlrikaMFrånvarandesakfråganSkåne läns västra
    Helander, PeterCJasakfråganDalarnas län
    Helmersson Olsson, CarolineSJasakfråganSödermanlands län
    Herrey, RichardMJasakfråganStockholms län
    Hirvonen, AnnikaMPJasakfråganStockholms län
    Hjälmered, LarsMJasakfråganGöteborgs kommun
    Hoff, HansSJasakfråganHallands län
    Holm, JensVFrånvarandesakfråganStockholms kommun
    Holmqvist, PaulaSJasakfråganVästra Götalands läns norra
    Hult, EmmaMPFrånvarandesakfråganJönköpings län
    Hultberg, JohanMJasakfråganVästra Götalands läns norra
    Hänel Sandström, Marie-LouiseMJasakfråganGöteborgs kommun
    Håkansson, Per-ArneSJasakfråganSkåne läns norra och östra
    Höj Larsen, ChristinaVJasakfråganVästernorrlands län
    Jacobsson, MagnusKDNejsakfråganVästra Götalands läns norra
    Jallow, Momodou MalcolmVFrånvarandesakfråganMalmö kommun
    Jansson, KjellMJasakfråganStockholms län
    Jansson, Eva-LenaSFrånvarandesakfråganÖrebro län
    Jilmstad, LarsMJasakfråganStockholms kommun
    Johansson, MartinaCJasakfråganSödermanlands län
    Johansson, AnnaSJasakfråganGöteborgs kommun
    Johansson, OlaCJasakfråganHallands län
    Johnsson Fornarve, LottaVJasakfråganSödermanlands län
    Jomshof, RichardSDNejsakfråganBlekinge län
    Jonson, PålMJasakfråganVärmlands län
    Jonsson, MattiasSJasakfråganGöteborgs kommun
    Josefsson, DavidMJasakfråganGöteborgs kommun
    Juntti, EllenMJasakfråganVästra Götalands läns västra
    Järrebring, JoakimSJasakfråganVästra Götalands läns västra
    Jönsson, PatrikSDNejsakfråganVästra Götalands läns södra
    Jörgensen, UlrikaMFrånvarandesakfråganHallands län
    Kakabaveh, Amineh-JasakfråganStockholms län
    Karapet, ArinMJasakfråganStockholms kommun
    Karlsson, MattiasMJasakfråganNorrbottens län
    Karlsson, NiklasSJasakfråganSkåne läns västra
    Karlsson, AnnelieSFrånvarandesakfråganSkåne läns norra och östra
    Karlsson, ÅsaSJasakfråganVästerbottens län
    Karlsson, MajVFrånvarandesakfråganGöteborgs kommun
    Karlsson, MattiasSDNejsakfråganKronobergs län
    Karlsson, UlrikaMJasakfråganUppsala län
    Kayhan, SultanSJasakfråganStockholms kommun
    Kihlström, IngemarKDFrånvarandesakfråganVästra Götalands läns södra
    Kinnunen, MartinSDNejsakfråganStockholms län
    Kristersson, UlfMFrånvarandesakfråganStockholms kommun
    Kronlid, JuliaSDFrånvarandesakfråganStockholms län
    Kronståhl, TomasSFrånvarandesakfråganKalmar län
    Köse, SerkanSJasakfråganStockholms län
    Lahti, BirgerVJasakfråganNorrbottens län
    Laitinen Carlsson, DianaSJasakfråganJönköpings län
    Lantz, GustafSJasakfråganUppsala län
    Larsson, MalinSJasakfråganVästernorrlands län
    Larsson, MikaelCJasakfråganVästra Götalands läns södra
    Larsson, RikardSFrånvarandesakfråganSkåne läns södra
    Larsson, Lars MejernSJasakfråganVärmlands län
    Le Moine, RebeckaMPJasakfråganÖstergötlands län
    Lennström, SanneSJasakfråganUppsala län
    Lifvenhage, Ann-SofieMJasakfråganSödermanlands län
    Lindahl, FredrikSDNejsakfråganStockholms län
    Lindahl, HelenaCJasakfråganVästerbottens län
    Lindberg, LindaSDNejsakfråganSkåne läns västra
    Lindberg, TeresSFrånvarandesakfråganStockholms kommun
    Lindestam, ÅsaSJasakfråganGävleborgs län
    Lindh, EvaSJasakfråganÖstergötlands län
    Ling, RasmusMPJasakfråganMalmö kommun
    Lund Kopparklint, MarléneMFrånvarandesakfråganVärmlands län
    Lundberg, AngelicaSDNejsakfråganJönköpings län
    Lundgren, ElinSJasakfråganGävleborgs län
    Lundgren, KerstinCJasakfråganStockholms län
    Lundh Sammeli, FredrikSJasakfråganNorrbottens län
    Lundqvist, PatrikSFrånvarandesakfråganGävleborgs län
    Lundström, NinaLJasakfråganStockholms län
    Lång, DavidSDNejsakfråganÖrebro län
    Löberg, PetterSJasakfråganVästra Götalands läns södra
    Löfstrand, JohanSFrånvarandesakfråganÖstergötlands län
    Lööf, AnnieCFrånvarandesakfråganJönköpings län
    Malm, FredrikLJasakfråganStockholms kommun
    Malmberg, BettyMJasakfråganÖstergötlands län
    Malmer Stenergard, MariaMJasakfråganSkåne läns norra och östra
    Malmqvist, JosefinMFrånvarandesakfråganStockholms län
    Manhammar, MagnusSJasakfråganBlekinge län
    Manouchi, NoriaMJasakfråganMalmö kommun
    Marmgren, MartinMPFrånvarandesakfråganStockholms län
    Marttinen, AdamSDNejsakfråganSödermanlands län
    Meijer, LouiseMJasakfråganSkåne läns södra
    Melki, AphramCJasakfråganStockholms län
    Modig, LindaCJasakfråganNorrbottens län
    Morell, ThomasSDNejsakfråganGävleborgs län
    Möller, OlaSJasakfråganSkåne läns västra
    Naraghi, LailaSFrånvarandesakfråganKalmar län
    Niemi, PyrySJasakfråganUppsala län
    Nilsson, SofiaCJasakfråganSkåne läns norra och östra
    Nilsson, MariaLJasakfråganGöteborgs kommun
    Nilsson, KristinaSJasakfråganVästernorrlands län
    Nilsson, PiaSJasakfråganVästmanlands län
    Nilsson, JennieSJasakfråganHallands län
    Nordberg, MatsSDNejsakfråganDalarnas län
    Nordborg, GudrunVJasakfråganVästerbottens län
    Nordengrip, CarolineSDNejsakfråganVästra Götalands läns södra
    Nordin, RickardCJasakfråganGöteborgs kommun
    Nordquist, LinaLJasakfråganUppsala län
    Nyberg, KatjaSDNejsakfråganStockholms kommun
    Nylander, ChristerLJasakfråganSkåne läns norra och östra
    Nylund Watz, IngelaSFrånvarandesakfråganStockholms län
    Nysmed, LeifSJasakfråganStockholms län
    Ohlsson, CarinaSJasakfråganVästra Götalands läns östra
    Ojanne, AlexanderSJasakfråganStockholms kommun
    Olofsgård, JakobLFrånvarandesakfråganJönköpings län
    Olsson, LottaMJasakfråganÖrebro län
    Olsson, KalleSJasakfråganJämtlands län
    Omanovic, JasenkoSJasakfråganVästernorrlands län
    Oscarsson, MagnusKDNejsakfråganÖstergötlands län
    Oscarsson, MikaelKDNejsakfråganUppsala län
    Oskarsson, AnneSDNejsakfråganKalmar län
    Ottoson, ErikMJasakfråganStockholms län
    Ottosson, Kjell-ArneKDNejsakfråganVärmlands län
    Ottosson, MattiasSJasakfråganÖstergötlands län
    Paarup-Petersen, NielsCJasakfråganMalmö kommun
    Palmqvist, EricSDNejsakfråganNorrbottens län
    Palmstierna, AmandaMPJasakfråganStockholms län
    Pehrson, JohanLFrånvarandesakfråganÖrebro län
    Perez, DavidSDNejsakfråganUppsala län
    Persson, MagnusSDNejsakfråganDalarnas län
    Persson, MatsLJasakfråganSkåne läns södra
    Petersson, BjörnSFrånvarandesakfråganKalmar län
    Pettersson, HelénSFrånvarandesakfråganVästerbottens län
    Plath, StefanSDNejsakfråganMalmö kommun
    Posio, YasmineVJasakfråganGöteborgs kommun
    Püss, LarsMJasakfråganHallands län
    Qarlsson, AnnikaCJasakfråganVästra Götalands läns västra
    Quensel, CharlotteSDNejsakfråganVästra Götalands läns västra
    Quicklund, SailaMFrånvarandesakfråganJämtlands län
    Ramhorn, PerSDNejsakfråganMalmö kommun
    Redar, LawenSJasakfråganStockholms kommun
    Reslow, PatrickSDFrånvarandesakfråganVärmlands län
    Riazat, DanielVJasakfråganDalarnas län
    Richthoff, Roger-FrånvarandesakfråganSödermanlands län
    Riedl, EdwardMJasakfråganVästerbottens län
    Rojhan Gustafsson, AzadehSJasakfråganStockholms län
    Rosencrantz, JessicaMJasakfråganStockholms kommun
    Roswall, JessikaMJasakfråganUppsala län
    Rothenberg, HansMJasakfråganGöteborgs kommun
    Rubbestad, MichaelSDNejsakfråganUppsala län
    Rågsjö, KarinVJasakfråganStockholms kommun
    Sacrédeus, LennartKDNejsakfråganDalarnas län
    Sandell, JoakimSJasakfråganMalmö kommun
    Schöldberg, PerCJasakfråganKronobergs län
    Segerlind, ElinVJasakfråganVästra Götalands läns norra
    Selin, MarkusSJasakfråganStockholms län
    Sibinska, AnnaMPJasakfråganGöteborgs kommun
    Sjölund, Anne-LiCJasakfråganVästernorrlands län
    Sjöstedt, OscarSDNejsakfråganVästmanlands län
    Skalin, JohnnySDNejsakfråganVästernorrlands län
    Skånberg, TuveKDNejsakfråganSkåne läns norra och östra
    Sköld, LinusSJasakfråganNorrbottens län
    Steensland, PiaKDNejsakfråganSödermanlands län
    Stenkvist, RobertSDNejsakfråganStockholms län
    Stockhaus, MariaMJasakfråganStockholms län
    Storckenfeldt, HelenaMJasakfråganHallands län
    Strandman, MikaelSDNejsakfråganStockholms län
    Strömberg, Anna-BelleSJasakfråganVästernorrlands län
    Strömkvist, MariaSJasakfråganDalarnas län
    Stuart, MagnusMJasakfråganSödermanlands län
    Ståhl, JimmySDNejsakfråganVästra Götalands läns norra
    Ståhl Herrstedt, CarinaSDNejsakfråganSkåne läns västra
    Sundin, CassandraSDNejsakfråganJämtlands län
    Svantesson, ElisabethMFrånvarandesakfråganÖrebro län
    Svantorp, GunillaSJasakfråganVärmlands län
    Svenneling, HåkanVJasakfråganVärmlands län
    Sydow Mölleby, MiaVJasakfråganÖrebro län
    Szatmari Waldau, IlonaVJasakfråganUppsala län
    Sällström, Sven-OlofSDNejsakfråganKronobergs län
    Söder, BjörnSDNejsakfråganSkåne läns norra och östra
    Söder, LarryKDNejsakfråganHallands län
    Söderlund, PerSDNejsakfråganÖrebro län
    Tapper Östberg, ChristinaSDNejsakfråganSkåne läns norra och östra
    Tegnér, MathiasSJasakfråganStockholms län
    Teimouri, ArmanLJasakfråganVärmlands län
    Tenfjord Toftby, CecilieMJasakfråganVästra Götalands läns södra
    Thomsson, LarsCJasakfråganGotlands län
    Thorbjörnson, JonVJasakfråganHallands län
    Thorell, OlleSJasakfråganVästmanlands län
    Thunander, JessicaVFrånvarandesakfråganVästra Götalands läns östra
    Tovatt, LorentzMPFrånvarandesakfråganStockholms kommun
    Tsouplaki, VasilikiVJasakfråganVästmanlands län
    Törnestam, AndreaSJasakfråganStockholms kommun
    Töyrä, EmiliaSJasakfråganNorrbottens län
    Utbult, RolandKDFrånvarandesakfråganVästra Götalands läns västra
    Vepsä, MattiasSJasakfråganStockholms kommun
    Vikström, AnnaSJasakfråganStockholms län
    Vilhelmsson, HelenaCJasakfråganÖrebro län
    Vinge, HenrikSDFrånvarandesakfråganStockholms kommun
    Völker, AlexandraSJasakfråganStockholms län
    W Jonsson, AndersCJasakfråganGävleborgs län
    Wallentheim, AnnaSJasakfråganSkåne läns norra och östra
    Wallmark, HansMJasakfråganSkåne läns norra och östra
    Waltersson Grönvall, CamillaMJasakfråganVästra Götalands läns västra
    Weidby, CiczieVJasakfråganJönköpings län
    Westergren, SofiaMJasakfråganVästra Götalands läns västra
    Westerholm, BarbroLJasakfråganStockholms län
    Westerlund Snecker, LindaVFrånvarandesakfråganÖstergötlands län
    Westerén, HannaSJasakfråganGotlands län
    Westlund, ÅsaSJasakfråganStockholms län
    Westroth, EricSDNejsakfråganHallands län
    Wetterling, JessicaVJasakfråganVästra Götalands läns västra
    Widegren, CeciliaMJasakfråganVästra Götalands läns östra
    Widegren, JohnMJasakfråganÖstergötlands län
    Widman, AllanLJasakfråganMalmö kommun
    Wiechel, BjörnSJasakfråganVästerbottens län
    Wiechel, MarkusSDNejsakfråganÖstergötlands län
    Wiking, MatsSJasakfråganVästra Götalands läns norra
    Wykman, NiklasMFrånvarandesakfråganStockholms län
    Wärnick, ViktorMJasakfråganGävleborgs län
    Yngwe, KristinaCFrånvarandesakfråganSkåne läns södra
    Åberg, BorianaMJasakfråganSkåne läns södra
    Ådahl, MartinCJasakfråganStockholms kommun
    Åfeldt, JennieSDNejsakfråganSkåne läns södra
    Åkesson, JimmieSDFrånvarandesakfråganJönköpings län
    Åkesson, AndersCFrånvarandesakfråganKalmar län
    Åsebol, Ann-BrittMJasakfråganDalarnas län
    Åsling, PerCJasakfråganJämtlands län
    Ödebrink, CarinaSJasakfråganJönköpings län
    Österberg, AndersSJasakfråganStockholms kommun
    7. Rekrytering och tillträde
    Beslut:

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Utskottets förslag:
    Riksdagen avslår motionerna

    2021/22:628 av Markus Wiechel m.fl. (SD),

    2021/22:769 av Kerstin Lundgren (C),

    2021/22:917 av Ilona Szatmari Waldau m.fl. (V) yrkandena 4 och 6 samt

    2021/22:1106 av Ulrika Jörgensen (M).
    • Reservation 15 (V)
    8. Antagning till högre utbildning
    Beslut:

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Utskottets förslag:
    Riksdagen avslår motion

    2021/22:4006 av Maria Nilsson m.fl. (L) yrkande 13.
    • Reservation 16 (SD)
    9. Motioner som bereds förenklat
    Beslut:

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Utskottets förslag:
    Riksdagen avslår de motionsyrkanden som finns upptagna under denna punkt i utskottets förteckning över avstyrkta motionsyrkanden.