Brott och straff - om liberal kriminalpolitik
Motion 1990/91:Ju803 av Bengt Westerberg m.fl. (fp)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- -
- Motionsgrund
- Tilldelat
- Justitieutskottet
Händelser
- Inlämning
- 1991-01-25
- Bordläggning
- 1991-02-05
- Hänvisning
- 1991-02-06
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Sammanfattning
I denna motion tar vi upp frågor rörande behandlingen av brottslingar, påföljdsval, alternativa strafformer m.m. Vi föreslår att en parlamentarisk utredning tillsätts för att se över kriminalvårdslagstiftningen. Vi föreslår vidare att det straffrättsliga området minskas. Användningen av åtalsunderlåtelse och rapporteftergift bör begränsas. Större krav på skötsamhet skall ställas när brottslingar har permission eller är villkorligt frigivna. Systemet med disciplinpåföljd bör ses över för att säkert överensstämma med Europakonventionerna om de mänskliga rättigheterna.
I andra motioner till detta riksmöte tar vi upp frågor om brottsoffer och brottsbekämpning, om unga lagöverträdare, om våld mot kvinnor och barn, om polisens och rättsväsendets förnyelse samt om rättssäkerhet.
Inledning
Kriminalpolitik måste utgå från vad som, i en rättsstat med humanitära ideal, är effektivt för att minimera brottslighet och att tillgodose allmänhetens krav på rättstrygghet. Till de humanitära kraven hör att man måste sträva efter att den som har begått brott skall återföras till ett normalt liv.
Entydig forskning saknas emellertid som visar varför människor begår brott och vad som avhåller individer från att begå brott. Olika forskare drar skilda slutsatser. Det blir då vår uppgift som politiker att göra en egen värdering av de kunskaper som finns på området.
Folkpartiet liberalernas kriminalpolitiska hållning grundar sig på vår människosyn. Varje individ har en unik personlighet och förmåga att själv tänka och handla med eget förnuft och samvete. Liberalismen tilltror människor kraft och förmåga att förändra sitt liv. Vi skall alltså inte bara se på människan utifrån vad hon varit, utan lika mycket utifrån vad hon kan bli.
Kriminalvården måste präglas av en stark känsla för den enskildes integritet, egenart och inre resurser. Man kan pressa ned en människa genom att kräva för mycket, men man kan också hämma henne genom att inte ställa krav som motsvarar hennes förmåga.
Denna motion behandlar främst praktiska, men också en del principiella, problem inom kriminalpolitiken. I andra motioner till detta riksmöte behandlas folkpartiet liberalernas syn på brottsoffer och brottsbekämpning, på unga lagöverträdare, samt på våld mot kvinnor och barn.
De straffsrättsliga teorierna
Allmänprevention, straffhot och upptäcktsrisk
Straffsystemets viktigaste funktion enligt västerländsk rättstradition är att vara normbildande, dvs. visa vilket handlingsmönster samhället anser skall gälla. För att markera att vissa handlingar inte är accepterade är de åtföljda av ett straffhot. Hotet om straff skall medföra allmänprevention.
Historiskt sett har hotet om straff ansetts vara det som styr människors beteende och bidrar till att den allmänna ordningen upprätthålls. Den moderna kriminologiska forskningen visar emellertid att hög upptäcktsrisk och snabbhet i det rättsliga förfarandet har större betydelse för brottsbekämpningen än hur svåra straffhoten är.
Den risk för upptäckt som den potentielle lagöverträdaren kalkylerar med har alltså större betydelse än straffhotet för att förhindra ett brott. Hög upptäcktsrisk resulterar således i färre brott. Detta gäller särskilt vid s.k. instrumentella brott, t.ex. stöld. Av avgörande betydelse för brottsbekämpningen är därför polisens organisation och resurser. Dessa frågor behandlar vi i en särskild motion till detta riksmöte.
Missbruk och sociala problem
Många brott begås dock utan att brottslingen gör någon kalkyl på förhand. De flesta brott som riktar sig mot person, t.ex. misshandel, dråp etc försiggår ofta inför vittnen som kan avslöja brottslingen. Och även om vittnen saknas kan i allmänhet brottsoffret ange brottslingen. Straffhotet eller upptäcktsrisken väger m.a.o. ganska lätt när beslutet att begå våldsbrottet fattas.
Särskilt för denna senare typ av brott är missbruksbekämpning den kanske mest effektivt brottsavhållande åtgärd samhället kan vidta. Vidare anses socialpolitiska åtgärder, exempelvis inom utbildning, familjepolitik, arbetsliv, fritidsliv och socialmedicin ha stora effekter. Om en deprimerad frånskild pappa ges hyggliga ekonomiska villkor efter en skilsmässa saknas i varje fall en anledning till att han skall terrorisera sin före detta hustru jämfört med om han hela tiden känner sig ekonomiskt förfördelad. Dessa frågor, liksom frågor om barns och ungdomars normbildning, behandlas i andra motioner till detta riksmöte.
Behandlingstanken
Behandlingstanken bygger på att brottslingen sätts i centrum. Humanitära skäl skall styra straffsystemet och straffet skall individualiseras. Förespråkarna för denna straffteori menar att individen kan behandlas bort från ett brottsligt beteende. Påföljderna skall därför vara humana och avpassade till den enskildes situation. Individualpreventionen, syftet att avhålla brottslingen från nya brott, sätts m.a.o. i centrum.
Behandlingstanken dominerade kriminalpolitiken i Sverige på 50- och 60-talen men har alltmer övergivits under senare år efter att ha utsatts för kraftig kritik. Den ibland motsägelsefulla kritiken har bl.a. framhållit följande: Straffsystemet innebär inte en tillräcklig reaktion på brottStraffsystemet ger möjligheter till långa frihetsberövanden vilket är inhumantOrsaken till kriminaliteten läggs hos individenBrottsligheten betraktas som en sjukdom -- de verkliga orsakerna förträngsKriminaliteten ges inte karaktär av medvetet handlande -- ansvar betraktas som ovidkommande Fängelserna betraktas som sjukhusmiljöer och döljer det faktum att det handlar om tvång och inlåsning
Nyklassicism
Som en reaktion mot behandlingstanken styrde Sverige i mitten av 70-talet mer in på det som kommit att kallas för nyklassiska skolan. Vissa klassiska straffprinciper skulle nu återupprättas.
De tankar som dominerar är bl.a. följande:Straffet måste vara ett obehagStraffet motiveras av ett visst klander från samhällets sida för det begångna brottet Straffet skall stå i proportion till brottetStraffet skall kunna förutsesStraffet och straffhotet har betydelse för människors handlande
En viktig princip är alltså proportionalitet, dvs. straffsatsen för ett visst brott skall stå i relation till gärningens straffvärde. Det allmänna rättsmedvetandet avgör hur långt straff som skall följa på ett visst brott. Förutsägbarheten i straffsystemet skall också vara tydlig. Tidsobestämda straff avvisas därför. Som en följd av dessa principer avskaffades för ca 10 år sedan de tidsobestämda påföljderna ungdomsfängelse och internering.
Våra slutsatser
Oavsett vilka konflikter som föreligger menar vi att det viktigaste måste vara att förhindra att brott överhuvudtaget begås och att människor återfaller i brott. Vår inställning innebär att följande straffprinciper bör gälla.Straffet måste innebära ett visst mått av obehag för lagöverträdaren och markera att samhället klandrar ett brottsligt beteende. Klandret/obehaget måste stå i viss proportionalitet till gärningen. Detta är grunden för straffets normbildande funktion.En bra påföljd är en effektiv påföljd -- det behöver inte vara detsamma som ett långt fängelsestraff. Om långa fängelsestraff väljs skall ett tungt vägande skäl vara att omgivningen därigenom skyddas från brottslingen.Fängelsestraff skall inte fungera som förvaring utan utnyttjas meningsfullt så att den intagne efter frisläppandet kan klara av ett liv utanför anstalten.För att uppnå bästa brottsförebyggande resultat i det enskilda fallet går det inte att kräva absolut rättvisa inom kriminalvården. Särskilt när det gäller ungdomsbrottslingar är det tydligt att fängelse i vissa fall är det absolut sämsta alternativet och det effektivaste sättet att utveckla ett brottsligt beteende.Det är oerhört viktigt med förutsägbarhet i straffsystemet. Därför måste beivrandet av brott ske snabbt och konsekvent. Detta är, vilket vi utvecklar i vår motion om unga lagöverträdare, särskilt väsentligt för unga brottslingar som därigenom snabbt får klart för sig var gränserna går. Rättsväsendet måste ha tillräckligt med resurser för att svara mot dessa krav.
Förutsägbarhet eller individuell anpassning
Vi anser det självklart att domstolarna skall ha befogenheter att välja den påföljd som passar bäst i varje enskilt fall. Det är omöjligt att på förhand i lagen bestämma att ett visst brott alltid skall följas av en viss påföljd med samma längd.
För vissa typer av mycket frekventa brott kan det dock vara av värde om domstolens påföljd är relativt standardiserad.
Det är också viktigt att allmänheten vet att det följer någon form av straff om saken hamnar i domstol. Domstolarna i Sverige är mycket återhållsamma med att meddela s.k. påföljdseftergift, dvs. anse någon skyldig men låta vederbörande slippa straff. Denna restriktiva linje måste fullföljas.
Begränsa strafflagstiftningen
Vi tror att laglydnaden skulle öka om strafflagstiftningen begränsades. Idag är det alltför lätt att ta till lagstiftningsinstrumentet när man stöter på en företeelse som man inte gillar. Vi vill inte förneka att vi själva ibland bidragit till detta. Enligt vår uppfattning bör det kriminaliserade området minska. Om bara de handlingar som är verkligt förkastliga är kriminaliserade torde respekten för strafflagstiftningen öka. Stor eftertänksamhet fordras också när ny strafflagstiftning skall införas.
Fängelsestraffkommittén menade att effektiviteten i straffsystemet skulle öka om mängden kriminaliserade gärningar minskade. Strafflagstiftningen borde begränsas till förmån för administrativa avgifter, belöningssystem, m.m.
Riksåklagaren (RÅ) lade för några år sedan fram en rapport med exempel på gärningar som borde kunna avkriminaliseras eller beivras i annan ordning. RÅ gav också en mängd exempel på strafflagstiftning som inte utnyttjats någon gång under de föregående 10 åren. Rapportens förslag har i huvudsak ännu inte lett till några förändringar i lagstiftningen.
Inspirerade av RÅ:s rapport vill vi ge några exempel på gärningar som borde kunna avkriminaliseras eller beivras i annan ordning.
Till brottet ''vårdslös skatteuppgift'' kan en person dömas om vederbörande av grovt slarv lämnat en felaktig uppgift. (Om man medvetet lämnat en felaktig uppgift blir det ett helt annat brott.) Den här typen av ''slarvbrott'' anser vi kan beivras genom att skattemyndigheten ålägger en avgift -- det är inte nödvändigt att rättsväsendet belastas med sådana ärenden. De riktigt allvarliga skattebrotten framstår då också som mer klandervärda.
Många av de förmögenhetsbrott som begås idag beror på att det svenska samhället är tekniskt och kommersiellt högt utvecklat. Men brotten beror också på att handeln och finansbolag medvetet tar kreditrisker -- de vet att en viss andel av krediterna kommer att misskötas. Vi menar att det inte är rimligt att rättsväsendet alltid automatiskt skall träda in när t.ex. ett kontokortsföretag vill driva in sina misskötta krediter. Kontokortskrav och -bedrägerier kunde därför vara en lämplig målgrupp för åtalsprövning, dvs. åklagaren avgör om det finns skäl att väcka allmänt åtal eller om företaget självt skall få driva sin process. Avgörande för ett allmänt åtal borde vara att företaget medverkat till att begränsa sin skada. Idag ges krediter alltför lättvindigt enligt vår mening vilket också märks hos kommunernas socialkontor.
En annan möjlighet att förenkla rättsväsendets insatser och skapa större skillnader mellan allvarliga och mindre allvarliga brott är att utnyttja systemet med strafföreläggande. Detta innebär att åklagare kan utfärda ett slags standardiserade böter för mindre allvarliga, erkända brott. Genom en sådan ordning framstår brottstypen som mindre klandervärd än sådana brott som går till domstol. Vi menar att t.ex. lindrigare fall av brotten olovligt förfogande, olaga hot och framkallande av fara för annan borde kunna beivras genom strafföreläggande.
Åtalsunderlåtelse och rapporteftergift
Förutsägbarheten i straffsystemet är utomordentligt viktig för den allmänna laglydnadens skull. Alla lagöverträdelser, dvs. kriminella handlingar, skall beivras. En annan sak är att alltför många handlingar idag är kriminaliserade vilket vi berört ovan. Men på de handlingar som utgör brott skall det som regel följa ett straff.
Polisens användning av rapporteftergift och åklagarnas vida befogenhet att ge åtalsunderlåtelse är därför förödande för allmänhetens tilltro till straffsystemet. Efter ett riksdagsbeslut från 1985 har åklagarna en vidare befogenhet att tillämpa åtalseftergift.
Folkpartiet liberalerna vänder sig mot det ökande användandet av åtalsunderlåtelse och rapporteftergifter. Vår uppfattning är att rapport- och åtalseftergifter endast skall användas i undantagsfall och inte regelmässigt som nu sker för vissa brott. Riksdagen bör snarast fatta beslut om en återgång till de regler om åtalseftergift som gällde före 1 april 1985. De skärpningar som gjordes i reglerna om åtalsunderlåtelse för unga lagöverträdare 1989 bör dock fortsättningsvis gälla.
Fängelsestraff
Fängelsestraff har mycket liten brottsavhållande effekt. Fängelsestraffkommittén undersökte utförligt fängelsestraffets betydelse i början på 80-talet. Enligt kommittén visar entydig forskning att en ökad användning av fängelsestraff inte skulle ha någon påverkan på brottsnivån. Inte heller visar fängelsedömda någon benägenhet att avstå från nya brott. Fängelsestraff leder tvärtom ofta till dålig rehabilitering för den enskilde. En något lägre användning av fängelsestraff har därför inte någon effekt på brottsnivån. En kraftigare ökning skulle inte heller ha någon större effekt visar de internationella jämförelserna. Allmänhetens förtroende för rättssystemet förutsätter emellertid att samhället reagerar på brott. Om ett allvarligt brott inte beivras tappar människor tron på att de lever i ett rättssamhälle. Medborgarna skulle då kunna uppfatta att det är tillåtet att göra vad som helst och rättslösheten skulle sprida sig. Denna allmänpreventiva effekt rättfärdigar fängelsestraff, även om sådana straff för den enskilde brottslingen snarare gör mer skada än nytta.
Hur skall fängelsestraff avtjänas?
Såväl svenska som utländska erfarenheter visar att inga dömda personer blir bättre eller laglydigare av att sitta på mycket slutna och hårda anstalter. Vi har därför inte någon anledning att ta efter den hårda fängelsetyp som finns i de flesta andra länder.
Det är också viktigt att fängelsevistelsen inte ses som en förvaring utan att tiden används till meningsfull sysselsättning. Många av de intagna kräver elementär social träning som att passa tider, sköta pengar och utföra andra vardagliga sysslor som fordras av dem som lever utanför anstalten. Eftersom fängelsevistelsen skall leda till återanpassning bör tiden där verkligen användas aktivt för sådan verksamhet.
Villkorlig frigivning
Halvtidsfrigivning eller två tredjedelar?
För förutsägbarheten och tilltron till systemet är det viktigt att den strafftid som utdöms någorlunda motsvaras av den tid som den dömde tillbringar på anstalt. Det nuvarande systemet med halvtidsfrigivning är därför otillfredsställande -- en uppfattning som vi inte är ensamma om. De förslag som hittills framförts är att man bör återgå till det gamla systemet med villkorlig frigivning efter två tredjedelar av strafftiden. Även i årets budgetproposition förutskickas en sådan förändring. Samtidigt menar många att det är olyckligt att man därigenom åstadkommer en allmän förlängning av anstaltsvistelserna och att straffsatserna därför generellt bör sänkas.
Det finns emellertid även andra skäl att ifrågasätta en återgång till två tredjedelsfrigivning. Det saknas nämligen vetenskapligt belägg för att frigivning just efter två tredjedelar av strafftiden skulle vara det lämpligaste för att undvika återfall i brott.
Villkorlig frigivning som system kan som nämnts ifrågasättas mot bakgrund av kravet på förutsägbarhet. Systemet har både föroch nackdelar. Vi har under flera år i riksdagen krävt att man bör studera dessa närmare för att se om det finns förutsättningar att helt avskaffa systemet med förtida frigivning. Detta krav vidhåller vi.
Skall frigivningen vara obligatorisk?
Idag är den villkorliga frigivningen obligatorisk för intagna som har en strafftid under två år. Vi anser att det finns skäl att ifrågasätta denna ordning. Det huvudsakliga skälet mot att återinföra den fakultativa frigivningen, dvs. en prövning i det enskilda fallet, anses vara att detta leder till rättsosäkerhet.
Enligt vår uppfattning bör utgångspunkten, i avvaktan på den ovan föreslagna utredningen, även fortsättningsvis vara att frigivningen skall vara obligatorisk. Emellertid bör möjlighet ges att i enskilda fall besluta att villkorlig frigivning inte skall beviljas. De kriterier som skall kunna föranleda att en intagen inte friges villkorligt efter förutbestämd tid skall vara tydligt angivna. Det skall framför allt gälla dem som ertappats med att hantera narkotika under anstaltstiden eller permissioner.
Ställ större krav på skötsamhet under prövotiden
För den som blivit villkorligt frigiven gäller en prövotid på ett till tre år. Under denna tid skall den frigivne iakttaga skötsamhet. Kraven på skötsamhet som frivården ställer i praktiken skiftar avsevärt. Särskilt gäller detta kravet på avhållsamhet från droger.
Vi anser att det är angeläget att skärpa kraven på dem som är villkorligt frigivna. Om en klient inte följer de anvisningar som frivården ger bör utgångspunkten vara att vederbörande återintages på anstalt. Grundläggande bör vara att missbruk av narkotika inte accepteras under vare sig anstaltstiden eller prövotiden.
Fängelsehot vid kontraktsvård och villkorlig dom
Ändra reglerna för kontraktsvård
Sedan den 1 januari 1988 finns det möjligheter att döma missbrukare och vissa andra vårdbehövande till kontraktsvård. Folkpartiet liberalerna motsatte sig emellertid den praktiska utformning som riksdagen gav kontraktsvården och som innebär att den är en utvidgning av skyddstillsynen. I stället menar vi att kontraktsvård skall utdömas inom ramen för villkorligt fängelse.
För vår åsikt talar huvudsakligen tre skäl. Det första är att påföljdens allmänpreventiva effekt stärks till följd av det konkreta straffhot som vilar över lagöverträdaren. För det andra skall den som bryter sitt vårdkontrakt, och därmed skall avtjäna sitt fängelsestraff, inte få avräkna något av fängelsestraffet mot den tid som har förflutit. För det tredje skall kontraktsvården på ett snabbt och enkelt sätt, efter beslut av vederbörlig instans inom frivården, kunna omvandlas till ovillkorligt fängelse. Någon prövning av åklagare eller domstol före verkställigheten behövs därmed inte.
Dessa motiv utgör enligt vår uppfattning den riktiga utgångspunkten för hur kontraktsvård skall utformas. Det är angeläget att kontraktsvård inte uppfattas som en genväg förbi fängelsestraffet. Detta gäller särskilt sådana brott där det av allmänpreventiva skäl är angeläget att behålla en koppling mellan brott och straff, främst våldsbrott och rattfylleri.
Det vårdprogram som den dömde förbinder sig att efterleva skall ha den bestämda och konsekventa ambitionen att vederbörande skall bli av med sitt missbruk. Detta innebär att behandlingstiden i allmänhet kommer att behöva omfatta en betydligt längre tid än vad det villkorliga fängelsestraffet innebär. Samtidigt som vi anser att detta är en nödvändig förutsättning för att kontraktsvården skall bli meningsfull inser vi att de hårda krav, som kontraktsvården med vårt förslag blev förbunden med, skulle medföra att många missbrukare föredrog att i stället avtjäna fängelsestraff.
Vårdens innehåll
För att kontraktsvården skall fylla sin funktion krävs att de sociala myndigheterna och kriminalvården förmår att ge den dömde en adekvat vård. En meningsfull och väl fungerande kontraktsvård kräver ett omfattande förberedelsearbete från sociala myndigheter, frivård, åklagare och domstol. Redan när en person döms till kontraktsvård måste domstolen veta att en behandlingsplan finns uppgjord, och att det finns plats för den dömde på behandlingshem eller liknande. Under behandlingstiden skall kontinuerlig uppföljning ske för att ge den dömde erforderligt stöd eller för att kunna besluta om behandlingens upphörande och verkställighet av fängelsestraffet.
Villkorlig fängelsedom
Vi är inte heller främmande för tanken att villkorlig dom byts ut mot villkorlig fängelsedom. Många har idag uppfattningen att villkorlig dom är detsamma som ett frikännande. Genom den föreslagna ändringen markerar samhället att den avsedda påföljden är fängelse och inte något annat.
Påföljdsval
Våldskommissionen
Våldskommissionen anför i sitt slutbetänkande att brottsbalkens allmänna regel om påföljdsval -- BrB 30:4 -- bör ändras så att det tydligare framgår att fängelse skall vara normalpåföljd i de fall som regleras i detta lagrums andra stycke. Folkpartiet liberalerna stödjer detta förslag. Som vi framhållit i en annan motion, om brottsoffer och brottsbekämpning, stämmer även andra delar av våldskommissionens överväganden väl överens med tidigare krav i riksdagen från vår sida. Våldskommissionens förslag bör snarast läggas till grund för lagstiftning.
Påföljd för rattfylleri
Nya regler om trafiknykterhetsbrott infördes vid halvårsskiftet 1990. De nya reglerna innebar på många sätt en skärpning av lagstiftningen, men den allmänna debatten efter genomförandet har ändå mest kommit att handla om släpphänthet. Anledningen är att påföljdspraxis med den nya lagstiftningen kommit att få en inriktning där villkorlig dom blivit normalpåföljd. Villkorlig dom har kommit att utdömas även i fall där föraren haft extremt hög promillehalt alkohol i kroppen.
Det står klart att motivuttalanden i propositionen ger utrymme för en minskning av det totala antalet fängelsedomar för rattfylleri. Riksdagen godtog dessa motivuttalanden. Det är därför inte i strid med lagförarbetena att merparten av domarna för rattfylleri medför icke frihetsberövande påföljder. Två saker är emellertid otillfredsställande: att villkorlig dom, och inte skyddstillsyn, tycks ha kommit att totalt dominera de icke frihetsberövande påföljderna samt att fängelse inte utdöms ens vid extremt höga promillehalter.
Skyddstillsyn borde vara normalpåföljd
I propositionen uttalar föredragande statsrådet vidare att ''utrymmet för villkorlig dom som påföljd för den som gjort sig skyldig till grovt rattfylleri är emellertid begränsat till följd av att en stor majoritet av dem har kroniska alkoholproblem''. Då är, menar statsrådet, förhållandet ofta sådant att risk för återfall föreligger, och ''den påföljd som då kommer i fråga är skyddstillsyn''. Riksdagen anslöt sig även i denna del till justitieministerns bedömningar.
Dessa uttalanden är, som vi uppfattar dem, en tydlig signal till domstolarna: det är lagstiftarens uppfattning att skyddstillsyn bör övervägas i flertalet fall av grovt rattfylleri. Det har dock visat sig att domstolarna i många fall inte förordnar om personundersökning. Därmed har de inget beslutsunderlag för att döma till skyddstillsyn.
Detta problem avhjälps bäst av mer standardiserade regler för när personundersökning måste inhämtas i trafiknykterhetsmål. Justitiedepartementet har nyligen presenterat en departementspromemoria om personundersökningssystemet. Promemorian söker dock inte på ett tydligt sätt råda bot på de nuvarande problemen med villkorlig dom i stället för skyddstillsyn. Om dessa problem torde vi och regeringen vara överens. Ytterligare åtgärder krävs därför på detta område.
Fängelse vid extremt höga promillehalter
Risken för trafikolyckor ökar markant redan om en bilförare har ganska små mängder alkohol i kroppen. Detta självklara faktum är grunden för lagstiftningen på området. Lika tydligt visar flera undersökningar att det sker en kraftig ytterligare ökning av risken vid en alkoholhalt över 1,5--2 promille. Att köra bil med extremt höga promillehalter eller i kraftigt berusat tillstånd är därför ett bevis på uppenbar likgiltighet inför andra människors säkerhet till liv och hälsa. Det motivuttalande som styr påföljdsvalet i rattfyllerimål tar sikte på huruvida gärningsmannen ''genom sitt körsätt, den omfattning som körningen haft eller varit avsedd att ha, de trafikförhållanden som rådde vid körningen eller genom andra sådana omständigheter visat en uppenbar likgiltighet för sina medtrafikanters säkerhet''. Det är vår uppfattning att extremt höga promillehalter eller extremt hög grad av berusning, på samma sätt som körningens omfattning m.m., bör vara en faktor som talar för fängelsestraff.
I båda de ovannämnda frågorna bör regeringen återkomma med förslag till förbättringar.
I en annan motion till detta riksmöte, rörande missbruksproblem, tar vi även upp förslag om en sänkning av promillegränsen för brottet grovt rattfylleri till 1,0 promille.
Alternativa strafformer
Alternativ till fängelse
Fängelsestraff är, som vi ovan konstaterat, ett nödvändigt inslag i svensk kriminalpolitik. Detta innebär inte att man skall avstå från ansträngningarna att söka alternativa strafformer och försöka förbättra dem som finns.
Det är särskilt angeläget att utnyttja andra, inte nödvändigtvis lindrigare, former av straff för unga lagöverträdare och för de personer som har så många fängelsevistelser bakom sig att de i praktiken har blivit straffimmuna. Vi tror t.ex. att den nyligen beslutade försöksverksamheten med samhällstjänst och kontraktsvård, är påföljder som förhoppningsvis är effektivare för att återanpassa den kriminelle och inte bara utgör en förvaring av den dömde. Åtgärder rörande unga lagöverträdare behandlas i en särskild motion.
Alternativa strafformer som innehåller någon form av ''morot'' för den dömde förefaller vara den typ av påföljd som ger det bästa resultatet. Det krävs givetvis att den dömde själv är motiverad att välja den aktuella straffformen. Det är meningslöst att döma en drogmissbrukare till kontraktsvård istället för fängelse om denne inte samarbetar. I så fall har den alternativa strafformen snarast omvänd effekt. Det alternativa straffet kan då uppfattas som en genväg förbi ett fängelsestraff.
Under förutsättning att den dömde noga sköter sig tror vi att alternativa strafformer som samhällstjänst och kontraktsvård är den bästa formen av kriminalvård för den enskildes återanpassning. Vi understödjer starkt alla försök att utveckla och finna nya former för alternativa straff. Av allmänpreventiva skäl krävs dock som ovan utvecklats att fängelsestraff, ibland långa sådana, utdöms även om dessa är ineffektiva från återanpassningssynpunkt.
Ideella organisationer i kriminalvården
Som ett komplement till de rehabiliteringsinsatser som görs inom kriminalvården är det angeläget att också utnyttja de ideella organisationer och kyrkor som engagerar sig för de intagna både under anstaltstiden och därefter. Frågan hur den andliga vården inom kriminalvården skall vara organiserad har länge diskuterats. Det är angeläget att detta får en lösning som innebär att såväl svenska kyrkan som andra trossamfund skall få möjlighet att verka på ett fruktbart sätt på anstalter. Det är angeläget att detta också kommer att gälla andra organisationer.
Permissioner
Permissioner är ett bra sätt att försöka återanpassa den som dömts till fängelse. Vi tror att möjligheterna ökar att den dömde inte återfaller i brottslighet om hans första kontakter med livet utanför anstalten sker under kriminalvårdens överinseende och hot om tvångsmedel.
Vi delar dock den oro som många känt på senare tid då det rapporterats om misskötta permissioner på anstalterna. Enligt färsk statistik från kriminalvårdsverket missköts i genomsnitt 24 % av permissionerna från slutna lokalanstalter. Misskötsamhet behöver i och för sig inte vara detsamma som rymningar; statistiken inkluderar även mindre allvarliga förseelser som sen ankomst, alkoholpåverkan etc. Men även dessa företeelser är oacceptabla. För allmänhetens tilltro till straffsystemet och rättsväsendet är det angeläget att permissioner sköts och inte betraktas som en självklarhet för de intagna. Permissionsreglerna bör därför utformas så att de ger utrymme för individuell prövning av behovet och lämpligheten och är flexibla att använda.
Nya permissionsregler för långtidsdömda
Riksdagen beslöt våren 1988 att delvis nya regler skall gälla rörande långtidsdömdas permissioner. Den som har dömts till fängelse i lägst fyra år skall särbehandlas, om det med hänsyn till arten av brottsligheten eller annars kan befaras att han är särskilt benägen att fortsätta brottslig verksamhet innan straffet har avtjänats. Samma restriktioner skall, liksom hittills, gälla den som har dömts till fängelse i lägst två år för grov narkotikabrottslighet.
Konsekvensen av dessa bestämmelser är att de kategorier dömda som omfattas av ovan nämnda regler under den tid de vistas på riksanstalt beviljas permission endast undantagsvis, och bara om det finns särskilda skäl till det. Vidare skall denna permission vara bevakad.
I samband med att de ovannämnda reglerna ändrades av riksdagen yrkade bl.a. folkpartiet liberalerna att möjligheten till särbehandlingen borde gälla samtliga som dömts till fängelse i lägst två år oavsett brottslighetens karaktär. Enligt vår mening har en person som har erhållit ett så långt fängelsestraff som två år normalt sett gjort sig skyldig till mycket svår brottslighet, exempelvis allvarliga våldsbrott. I sådana lägen måste allmänhetens skyddsintresse sättas i första rummet. Riksdagen bör därför med komplettering av sitt tidigare beslut skärpa möjligheterna för när särbehandling av intagna får göras.
Krav på skötsamhet
I större utsträckning än idag bör beslut om permissioner också vara beroende såväl av hur de intagna skött tidigare permissioner som av hur de uppför sig under anstaltstiden. T.ex. anser vi att den som påträffas med att missbruka narkotika under anstaltstiden inte bör beviljas permission förrän efter en viss prövotid som bestäms i varje enskilt fall.
Kriminalvård i frihet
Vi har ovan beskrivit hur vi vill skärpa kraven för dem som dömts till kontraktsvård och villkorlig dom. Likaså måste kraven skärpas på hur påföljden skyddstillsyn utövas. Tillämpningen varierar avsevärt mellan de olika frivårdsdistrikten. För den allmänna tilltron till rättsväsendet är det viktigt att skyddstillsyn verkligen innebär en tillsyn och inte uppfattas som något slags påföljdseftergift.
De krav vi därmed ställer på frivårdsmyndigheterna innebär att dessa också måste ges reell möjlighet att fungera. Precis som rättsväsendets övriga områden har frivården behandlats styvmoderligt under de senaste åren, samtidigt som kraven varit höga på att verksamheten skall fungera effektivt. Frivårdens problem kommer i framtiden förmodligen inte att minska. Ett problem som i framtiden särskilt bör uppmärksammas är övergången från fängelsevistelse till frivård.
Normaliseringsprincipen
Frivårdens arbete bygger på normaliseringsprincipen, dvs. att motivera klienten att ta del av samhällets resurser såsom socialtjänst, bostadsförmedling, arbetsförmedling etc. Idag saknar därför frivården direkta egna resurser för att rehabilitera sina klienter.
Vi menar att det finns skäl att ompröva normaliseringsprincipen och låta frivården få egna resurser. Anledningen är att frivårdens klienter skiljer sig markant från övriga medborgare som anlitar samhällets tjänster. Utredningar från t.ex. Stockholm visar att två tredjedelar av klienterna har missbruksproblem och arbetslösheten är 60 %. Vi tror att samhällets resurser skulle utnyttjas effektivare för denna grupp om skattemedel satsades direkt på frivården än att de dömda skickas runt bland en mängd olika instanser som skall försöka hjälpa dem.
Även inom fängelsevården tillämpas ett slags normaliseringsprincip. Den tolkas där på så sätt, att en intagen som behöver stöd eller hjälp i första hand skall ges sådan utanför anstalten. I praktiken har detta inneburit att resurser för särskild psykiatrisk vård ansetts inte behöva tillföras kriminalvården i tillräcklig omfattning. Detta är orimligt. Särskilt om de s.k. jämställdhetsfallen -- och kanske ytterligare andra grupper av psykiskt störda -- i framtiden skall dömas till fängelse, är det nödvändigt att se över behovet av resurser till psykiatrisk vård inom kriminalvårdens ram. Detta utvecklas ytterligare i vår motion om brottsoffer och brottsbekämpning.
Kvinnor i kriminalvården
På ett antal lokalanstalter finns idag en gemensam placering av män och kvinnor. Erfarenheterna av de gemensamma placeringarna är skiftande. De kvinnliga intagna har i vissa fall blivit utnyttjade av de manliga intagna, och det har visat sig svårt att tillgodose deras särskilda vårdbehov.
Frågan om kvinnor och män skall placeras gemensamt på anstalt bör enligt vår uppfattning avgöras av kvinnorna själva. Vi anser därför att sådana arrangemang bör vidtas på lokalanstalterna att kvinnor och män kan vara åtskilda. I storstadsregionerna kan det bli aktuellt att reservera en särskild lokalanstalt för kvinnor.
Disciplinpåföljd inom kriminalvården
Vi har ovan framfört en mängd förslag som innebär att man ställer högre krav på brottslingar, såväl inom kriminalvården i anstalt (inklusive permissioner från anstaltsvistelser) som inom frivården och inom ramen för kontraktsvård. Vi tror att detta ligger i såväl den dömdes som samhällets intresse. Ett viktigt led i detta är kriminalvårdens eget disciplinära system, innebärande bl.a. möjlighet att ge ''påbackning'' i form av förlängt straff för disciplinära förseelser. Detta system regleras i lagen om kriminalvård i anstalt (KvaL). I 47
§ KvaL stadgas att disciplinstraff för varje enskild förseelse inte får överstiga tio dagar. I 49
§ kompletteras denna regel med maximitider för hur lång ''påbackning'' en intagen totalt kan få för flera förseelser. Dessa maximitider varierar beroende på strafflängden.
De i lagtexten angivna maximitiderna, i kombination med reglerna om halvtidsfrigivning, innebär att den ''påbackning'' en intagen kan åläggas i praktiken sällan eller aldrig torde överstiga den strafftid domstolen dömt den intagne till. Det finns emellertid inte någon garanti för att detta aldrig kan bli fallet. Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna reglerar i artikel 5, andra stycket, under vilka förutsättningar lagliga frihetsberövanden får ske. Något utrymme för frihetsberövanden efter administrativa beslut, såsom kriminalvårdsmyndigheternas beslut om disciplinpåföljd, synes inte finnas.
Av detta drar vi inte slutsatsen att disciplinpåföljdssystemet måste avskaffas. I stället bör endera av två förändringar ske. Dels kan en garantiregel införas i KvaL, innebärande att disciplinpåföljder aldrig tillåts medföra att en dömd person hålls i fängelse under tid som går utanför den ram domstolen angivit i sin dom. Dels kan disciplinsystemet samordnas med det förslag vi ovan framfört rörande möjligheterna att i enskilda fall inte bevilja halvtidsfrigivning. Sålunda bör halvtidsfrigivningen kunna uppskjutas om den intagne gör sig skyldig till disciplinbrott, men den av domstolen utdömda strafftiden får som sagt aldrig överskridas.
Utvärdering av kriminalvårdslagstiftningen
Det är dags för en genomgripande utvärdering av den kriminalvårdsreform som genomfördes 1974. En sådan utvärdering bör ske inom ramen för en parlamentarisk utredning. Den bör syfta till att överväga om de hittillsvarande målen för kriminalvården fortfarande i alla avseenden skall gälla och om de medel som står till förfogande i så fall är de riktiga.
Inom ramen för en sådan utvärdering bör man, förutom att belysa alla de problemområden vi ovan nämnt, överväga om närhetsprincipen -- dvs. att intagna skall placeras på anstalt nära hemorten -- skall ha samma styrande effekt vid placeringen som idag. Erfarenheterna av närhetsprincipen visar att eftersom de intagna vistas i närheten av sin vanliga miljö så behåller de också kontakten med ett destruktivt socialt umgänge.
Vidare bör utredningen överväga att i större utsträckning differentiera klientelet med hänsyn framför allt till missbrukssituationen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om begränsning av strafflagstiftningen,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag till vad i motionen anförts om återgång till reglerna om åtalsunderlåtelse i den lydelse som gällde före 1 april 1985, dock med undantag för de ändringar som skett i och med SFS 1988:822,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillämpningen av åtalsunderlåtelse och rapporteftergift,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om användningen av och utformningen av fängelsestraff,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en förutsättningslös utvärdering av systemet med villkorlig frigivning,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skärpta krav på dem som är villkorligt frigivna,
7. att riksdagen beslutar om sådana ändringar i lagstiftningen om kontraktsvård som föranleds av motionens förslag,
8. att riksdagen hos regeringen begär förslag till regler om villkorlig fängelsedom enligt vad i motionen anförts,
9. att riksdagen hos regeringen begär förslag till förändrad lagstiftning rörande påföljdsval vid rattfylleribrott samt personundersökning i mål om sådana brott, i enlighet med vad i motionen anförts,
10. att riksdagen beslutar om sådan ändring i tillämpliga lagar att förutsättningarna att särbehandla intagna dömda till fängelse i lägst två år i permissionsfrågor ökar,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om krav på skötsamhet vid permissioner,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om frivårdsmyndigheterna inom kriminalvården,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den s.k. normaliseringsprincipen,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rätten för kvinnliga intagna att välja att bli placerade isolerat från manliga intagna,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om systemet för disciplinpåföljd inom kriminalvården,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en genomgripande utvärdering av 1974 års kriminalvårdsreform inom ramen för en parlamentarisk utredning.
Stockholm den 14 januari 1991 Bengt Westerberg (fp) Birgit Friggebo (fp) Kerstin Ekman (fp) Jan-Erik Wikström (fp) Karl-Göran Biörsmark (fp) Charlotte Branting (fp) Christer Eirefelt (fp) Sigge Godin (fp) Elver Jonsson (fp) Lars Leijonborg (fp) Ingela Mårtensson (fp) Daniel Tarschys (fp) Anne Wibble (fp) Britta Bjelle (fp) Lars Sundin (fp)
Yrkanden (34)
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om begränsning av strafflagstiftningen
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om begränsning av strafflagstiftningen
- Behandlas i
- 2att riksdagen hos regeringen begär förslag till vad i motionen anförts om återgång till reglerna om åtalsunderlåtelse i den lydelse som gällde före 1 april 1985, dock med undantag för de ändringar som skett i och med SFS 1988:822
- Behandlas i
- 2att riksdagen hos regeringen begär förslag till vad i motionen anförts om återgång till reglerna om åtalsunderlåtelse i den lydelse som gällde före 1 april 1985, dock med undantag för de ändringar som skett i och med SFS 1988:822
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 3att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillämpningen av åtalsunderlåtelse och rapporteftergift
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 3att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillämpningen av åtalsunderlåtelse och rapporteftergift
- Behandlas i
- 4att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om användningen av och utformningen av fängelsestraff
- Behandlas i
- 4att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om användningen av och utformningen av fängelsestraff
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 5att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en förutsättningslös utvärdering av systemet med villkorlig frigivning
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 5att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en förutsättningslös utvärdering av systemet med villkorlig frigivning
- Behandlas i
- 6att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skärpta krav på dem som är villkorligt frigivna
- Behandlas i
- 6att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skärpta krav på dem som är villkorligt frigivna
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 7att riksdagen beslutar om sådana ändringar i lagstiftningen om kontraktsvård som föranleds av motionens förslag
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 7att riksdagen beslutar om sådana ändringar i lagstiftningen om kontraktsvård som föranleds av motionens förslag
- Behandlas i
- 8att riksdagen hos regeringen begär förslag till regler om villkorlig fängelsedom enligt vad i motionen anförts
- Behandlas i
- 8att riksdagen hos regeringen begär förslag till regler om villkorlig fängelsedom enligt vad i motionen anförts
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 9att riksdagen hos regeringen begär förslag till förändrad lagstiftning rörande påföljdsval vid rattfylleribrott samt personundersökning i mål om sådana brott, i enlighet med vad som i motionen anförts
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- uppskov
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 10att riksdagen beslutar om sådan ändring i tillämpliga lagar att förutsättningarna att särbehandla intagna dömda till fängelse i lägst två år i permissionsfrågor ökar
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 10att riksdagen beslutar om sådan ändring i tillämpliga lagar att förutsättningarna att särbehandla intagna dömda till fängelse i lägst två år i permissionsfrågor ökar
- Behandlas i
- 11att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om krav på skötsamhet vid permissioner
- Behandlas i
- 11att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om krav på skötsamhet vid permissioner
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 12att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om frivårdsmyndigheterna inom kriminalvården
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 12att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om frivårdsmyndigheterna inom kriminalvården
- Behandlas i
- 13att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den s.k. normaliseringsprincipen
- Behandlas i
- 13att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den s.k. normaliseringsprincipen
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 14att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rätten för kvinnliga intagna att välja att bli placerade isolerat från manliga intagna
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 14att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rätten för kvinnliga intagna att välja att bli placerade isolerat från manliga intagna
- Behandlas i
- 15att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om systemet för disciplinpåföljd inom kriminalvården
- Behandlas i
- 15att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om systemet för disciplinpåföljd inom kriminalvården
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 16att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en genomgripande utvärdering av 1974 års kriminalvårdsreform inom ramen för en parlamentarisk utredning.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 16att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en genomgripande utvärdering av 1974 års kriminalvårdsreform inom ramen för en parlamentarisk utredning.
- Behandlas i
- 10002att riksdagen hos regeringen begär förslag till förändrad lagstiftning rörande påföljdsval vid rattfylleribrott samt personundersökning i mål om sådana brott, i enlighet med vad som i motionen anförts
- Behandlas i
- 10002att riksdagen hos regeringen begär förslag till förändrad lagstiftning rörande påföljdsval vid rattfylleribrott samt personundersökning i mål om sådana brott, i enlighet med vad som i motionen anförts
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 10002.1att riksdagen hos regeringen begär förslag till förändrad lagstiftning rörande påföljdsval vid rattfylleribrott samt personundersökning i mål om sådana brott, i enlighet med vad som i motionen anförts
- Behandlas i
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.