Till innehåll på sidan

Kultur och fritid för barn och unga

Betänkande 2021/22:KrU9

  1. 1, Förslag, Genomförd
  2. 2, Beredning, Genomförd
  3. 3, Debatt, Genomförd
  4. 4, Beslut, Genomförd

Ärendet är avslutat

Beslutat
4 maj 2022

Utskottens betänkanden

Betänkanden innehåller utskottens förslag till hur riksdagen ska besluta i olika ärenden. 

Hela betänkandet

Beslut

Nej till motioner om kultur och fritid för barn och unga (KrU9)

Riksdagen sa nej till cirka 20 förslag i motioner om kultur och fritid för barn och unga från den allmänna motionstiden 2021. Anledningen är bland annat att arbete redan pågår inom en del av de områden som motionerna tar upp.

Motionerna handlar bland annat om barns och ungdomars rätt till kultur, kulturskolan, Skapande skola, trygg internetmiljö för barn och unga och hedersförtryck av unga.

Utskottets förslag till beslut
Avslag på samtliga motioner.
Riksdagens beslut
Kammaren biföll utskottets förslag.

Ärendets gång

Förslag, Genomförd

Motioner: 16

Motioner från ledamöterna

Beredning, Genomförd

Senaste beredning i utskottet: 2022-04-19
Justering: 2022-04-21
Trycklov: 2022-04-25
Reservationer: 9
Betänkande 2021/22:KrU9

Alla beredningar i utskottet

2022-04-07, 2022-04-19

Nej till motioner om kultur och fritid för barn och unga (KrU9)

Kulturutskottet föreslår att riksdagen säger nej till cirka 20 förslag i motioner om kultur och fritid för barn och unga från den allmänna motionstiden 2021. Anledningen är bland annat att arbete redan pågår inom en del av de områden som motionerna tar upp.

Motionerna handlar bland annat om barns och ungdomars rätt till kultur, kulturskolan, Skapande skola, trygg internetmiljö för barn och unga och hedersförtryck av unga.

Beslut är fattat. Se steg 4 för fullständiga förslagspunkter.

Debatt, Genomförd

Bordläggning: 2022-04-27
Debatt i kammaren: 2022-04-28
Stillbild från Debatt om förslag 2021/22:KrU9, Kultur och fritid för barn och unga

Debatt om förslag 2021/22:KrU9

Webb-tv: Kultur och fritid för barn och unga

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 129 Christer Nylander (L)

Herr ålderspresident! Det sägs ofta av oss politiker att barnkultur är så viktig och att den måste prioriteras. Visst görs det en hel del. Jag är nöjd med de satsningar som regeringen har gjort inom ramen för januariavtalet för att lyfta fram läsning. Den lässtrategi som kom på plats var väldigt viktig. Men mer behövs.

För mig är detta, herr ålderspresident, en djupt ideologisk fråga. Det är i möte med kulturen som barn ser nya sätt att leva. Det är i filmer, romaner, serier, pjäser och musikaliska subkulturer som de hittar nya och annorlunda sätt och annorlunda livsval än de som är självklara i deras eget närmaste sociala sammanhang.

För ett barn som inte möter mycket kultur av olika sort i unga år blir livet fattigare. Det gäller inte bara för barnet i sig utan också för livsval och livschanserna. Det blir färre livschanser att välja mellan för de barn som möter mindre kultur.

Det är tre saker som bör prioriteras framöver. Det är inte det enda som behövs, men det är vad vi i Liberalerna tycker behöver prioriteras när det gäller barnkultur. Av naturliga skäl blir det fokus på skolan. Det är kanske inte helt ovanligt när det gäller liberaler.

Skolbiblioteken måste finnas på alla skolor och för alla elever. Det ska vara bemannade sådana, och det ska vara mer läsning i skolan.

Kulturskolan ska vara tillgänglig för alla elever och till rimliga priser. De praktiska problem som finns på en del orter måste lösas.

Det ska vara mer kultur i skolan och en bättre struktur för att ta emot. Det måste vara enklare att ta emot kultur och scenkonst och andra kulturyttringar i skolan.

Det måste bli enklare för skolorna att ta emot scenkonsten, annars blir det svårare för eleverna att möta den. Av det skälet behövs en strukturerad dialog mellan stat, regioner och kommuner.

Det finns kommuner och regioner i Sverige som sköter detta alldeles utmärkt. Det finns också länder i vårt närområde som sköter detta alldeles utmärkt. Av alla dessa goda exempel måste vi lära oss, och de måste spridas.

Målet ska vara att varje elev ska garanteras återkommande kulturaktiviteter under varje år i skolan. Med detta, herr ålderspresident, yrkar jag bifall till reservation 5.


Anf. 130 Ann-Britt Åsebol (M)

Herr ålderspresident! Kulturen för barn och unga är ett av de viktigaste områdena som vi som arbetar med kulturfrågor har. Det gäller också för oss som har haft förmånen att utbilda ungdomar i ungdomsskolan i Sverige.

Ungas och ungdomars intresse för kultur och konstnärligt skapande är ibland lite sisådär. Vår uppgift som politiker är dock att se till att det kan tillvaratas på ett bra sätt och stimuleras.

Ett levande kulturliv breddar möjligheterna för livslångt lärande och livslånga bildningsresor. Att tillgängliggöra kultur är en del i arbetet att bryta utanförskap och förbättra integrationen. En stor del av vårt fokus ligger på alla barns och ungdomars rätt till kultur, och vi prioriterar särskilt barn och ungdomar från socioekonomiskt utsatta miljöer.

Vi anser att barns och ungas rätt till kultur bör prioriteras just för att vi ser att kulturen har ett arbete att göra med att nå ut till barn och unga från grupper som i lägre grad tar del av olika kulturyttringar. Ofta är det i unga år som människors intresse för kultur och konstnärligt skapande bäst kan tillvaratas och stimuleras. Ett levande kulturliv breddar möjligheterna, som jag redan tidigare sa, för livslångt lärande och livslånga bildningsresor.

Herr ålderspresident! I detta betänkande har vi också en del som tar upp hedersrelaterat våld. Det är några saker som är väldigt viktiga i betänkandet.

Ungdomsstyrelsen, den nuvarande Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, gav 2009 ut rapporten Gift mot sin vilja. Den visade att cirka 70 000 unga människor i Sverige var oroliga för att inte själva få välja partner eller vem de skulle gifta sig med. Även Socialstyrelsens rapport Frihet och familj från 2007 visade att den vanligaste orsaken till att unga omhändertas och placeras i skyddat boende var hedersrelaterat våld och förtryck. Det handlade om att de själva inte fick välja partner samt att de var allvarligt hotade om de inte följde familjens krav.

Om man utgår från Socialstyrelsens och Ungdomsstyrelsens nu ganska gamla siffror och tittar på de nationellt viktade studierna och de lokala kvantitativa sådana som har gjorts i Malmö och Stockholm hamnar medeltalet på ungefär 10 procent av de unga från högstadiet och upp till 25 års ålder. Det skulle innebära att 100 000 personer bland unga är utsatta för detta. Utöver det tillkommer också vuxna. Det här är en allvarlig fråga som vi bör ta på allra största allvar, för resultaten visar att vi har ett stort arbete att göra.

Under alliansregeringen, den l juli 2014, trädde lagen mot äktenskapstvång i kraft. Den innebär att det utöver att det är straffbart att tvinga någon att gifta sig också är brottsligt att pressa någon att gifta sig mot sin vilja. Även försök och förberedelse till äktenskapstvång är kriminaliserat liksom att lura någon att resa utomlands i syfte att han eller hon ska giftas bort genom tvång eller utnyttjande.

Därutöver kan brottet barnäktenskapsbrott ge fängelse i högst fyra år. Genom denna brottsrubricering blir det straffbart att förmå eller tillåta ett barn att ingå ett äktenskap eller en äktenskapsliknande förbindelse. Dessutom har en ny särskild straffskärpningsgrund införts som innebär att om ett motiv för brottet har varit att bevara eller återupprätta heder ska det ses som en försvårande omständighet vid bedömningen av straffvärdet.

Herr ålderspresident! Därför anser vi att det som ett led i arbetet med att främja mänskliga rättigheter och för att vår plan för ett starkare Sverige ska kunna uppfyllas behövs en utökad information, opinionsbildning och annat förebyggande arbete mot att unga blir bortgifta mot sin vilja. Detta inkluderar informations- och stödåtgärder, till exempel på flygplatser, som vänder sig till unga som står i begrepp att föras utomlands med flyg.

För i Sverige ska alla, oavsett kön, sexuell läggning, funktionsnedsättning eller härkomst, själva få välja vem man gifter sig med.

Därför, herr ålderspresident, vill jag avslutningsvis yrka bifall till Moderaternas reservation nummer 8.


Anf. 131 Cassandra Sundin (SD)

Herr ålderspresident! Jag vill inledningsvis yrka bifall till reservation 9.

Kultur för barn och unga utgör en av grundpelarna i arbetet med att ge goda förutsättningar att utvecklas till självständiga individer genom tillgång till kulturella uttrycksformer samt kunskap och resurser för eget skapande och deltagande i samhällslivet.

Barns rätt till kultur är en del av barnkonventionen. Den slår fast barnets rätt till vila och fritid, till lek och rekreation anpassad efter ålder samt till att fritt delta i det kulturella och konstnärliga livet.

Vad som också är en grundläggande rättighet är att själv få bestämma partner. Trots det har en utveckling skett där allt fler unga känner att de inte kan välja partner fritt.

En undersökning från 2009 visade på att det kunde vara över 70 000 unga i Sverige som upplevde begränsningar vad gäller val av partner - begränsningar som oftast kom från den närmaste familjens förväntningar eller krav. Det finns inga återkommande undersökningar som kan visa på hur läget förändras eller utvecklar sig. Det är dock viktigt att få grepp om situationen och att kunna sätta in åtgärder för att hindra att unga tvingas gifta sig med någon som de inte själva valt. Därför behövs återkommande undersökningar på området.

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet har det under åren 2015-2019 inkommit totalt 475 polisanmälningar rörande äktenskapstvång och vilseledande äktenskapsresa. Enligt svensk lagstiftning ska äktenskap vara en frivillig handling. Europarådets parlamentariska församling fastslog år 2005 att tvångsäktenskap kränker individens mänskliga rättigheter, och brottet får inte i straffprocessen rättfärdigas med kultur, tradition, sedvänja, religion eller så kallad heder.

Herr ålderspresident! Ett område inom ungdomspolitiken som diskuterats länge men där många problem fortfarande kvarstår är den växande psykiska ohälsan. Kulturaktiviteter spelar en stor roll gällande välmående och hälsa, såväl fysisk som psykisk. Exempel på detta är idrott, friluftsliv, litteratur och musik.

Något som orsakar psykisk ohälsa hos barn och unga är mobbning i skolan. Att vara utsatt för mobbning i tidig ålder påverkar och formar ens vuxna jag och kan få stora psykiska konsekvenser för resten av livet. Alla år av systematisk mobbning i grundskolan har format mig och orsakat svårigheter som jag får leva med än i dag. En meningsfull fritid var helt avgörande för att orka gå till skolan över huvud taget. I mitt fall var det hästsporten och stallet som räddade mig, men även musiken och friluftslivet.

Fritidsaktiviteter ger också viktiga förebilder i form av ledare, lärare och tränare. Om en trygg hemmiljö inte finns är det av yttersta vikt att andra vuxna kan finnas där, även utanför skoltid.

Bris släppte en rapport 2018 som visade att barns livsvillkor behöver förändras för att vända den negativa utveckling rörande psykisk ohälsa som pågått under väldigt många år. Förändringarna gäller bland annat att utforma en skola som främjar psykisk hälsa och att skapa förutsättningar för en omsorg där rätt insatser i rätt tid sätts in när barn mår dåligt.

Bris rapporterar också om forskning, beskrivningar av hur barn mår och deras oro för vad som ska ske om de ber om hjälp. Barn berättar också om bristfällig information från vården, brutna tystnadslöften och brist på delaktighet i sin egen vård. Föräldrar som inte kan eller orkar stötta och att skolan inte förmår ge rätt stöd tas även upp. Detta ger viktiga signaler om hur situationen ser ut.

Herr ålderspresident! Det nordiska samarbetet är också viktigt för hela området som rör kultur och fritid för barn och unga. Nordisk kulturkontakt är en mötesplats med syfte att bland annat stärka och främja den nordiska språkliga och kulturella närvaron i Norden. Plattformen är viktig för att Nordiska ministerrådet ska ha möjlighet att genomföra de politiska prioriteringarna i det nordiska kultursamarbetet. Den administrerar viktiga stödprogram för konst och kultur, till exempel programmet Norden 0-30.

Det stöder barns och ungas egna projekt med syfte att stärka deras organisering, inflytande och deltagande i politiska, kulturella och sociala aktiviteter. Norden 0-30 har upprättats av Nordiska barn- och ungdomskommittén, där målgruppen är barn och unga upp till 30 år.

Alla barn behöver bli sedda och bekräftade. Det är en förutsättning för att utvecklas efter egna förutsättningar men även för att våga drömma, sätta upp mål och sedan nå dit. Att från tidig ålder skapa både gott självförtroende och en god självkänsla lägger grunden för den mentala utvecklingen. Som Pippi Långstrump sa: Det har jag aldrig provat förut, så det klarar jag säkert!

Det viktigaste att komma ihåg när det gäller politik för barn och unga är att det är bättre att skapa välmående hos barn än att försöka laga trasiga vuxna.


Anf. 132 Catarina Deremar (C)

Herr ålderspresident! Jag vill börja med att yrka bifall till reservation 3 i betänkandet även om jag även här står bakom samtliga Centerpartiets övriga reservationer.

Jag ska inledningsvis prata om Skapande skola. Skapande skola stimulerar de ungas kreativitet och skapar möten med professionella kulturskapare. Det är viktigt att alla får tillgång till ett brett kulturutbud i hela landet och att alla barn får möta många olika kulturyttringar så att de kan finna sina egna uttryck. Vi som är i den här kammaren just nu vet också att kultur är bra för hälsan.

Det finns därför flera skäl för att satsningen på Skapande skola på sikt bör breddas till att gälla även gymnasieskolan. Det skulle vara ett sätt att ge professionella kulturskapare fler arbetstillfällen på skolor när de arbetar med barn och kultur.

En meningsfull fritid med vettiga vuxna är bland det bästa för att barn ska växa upp och bli trygga individer. Men vi vet att det ser olika ut. Tyvärr har inte alla barn den förutsättningen. Det händer att barn måste tillbringa delar av sommarlov eller andra lov ensamma utan tillsyn av någon vuxen, när det är som värst, eller inte ens i sällskap av andra barn. Särskilt sommarlovet är krångligt att planera om familjens resurser är knappa och nätverket litet. Speciellt för ensamstående föräldrar kan det vara extra kämpigt att få ihop vardagen.

Det är för alla dessa barn som fritidsverksamhet och gratisaktiviteter som anordnas av eller i samverkan med det ideella föreningslivet på sommarlovet och andra lov är särskilt betydelsefulla. Skollagen och barnkonventionen behöver följas, och kommunerna behöver arbeta fram en långsiktig plan för att barn inte ska behöva vara ensamma på loven.

Herr ålderspresident! Betänkandet innehåller en rad olika ämnen. Det finns också stycken om digitalisering, vilket är en stor del av barns liv.

Det finns många fördelar med den digitala utvecklingen, men det finns också vissa negativa aspekter som tyvärr är svåra att stoppa eller bromsa. Inte minst är det väldigt många unga som råkar illa ut på olika sätt. Jag tänker då på när sociala medier eller spelmiljöer för en del riskerar att vara en otrygg plats.

Det finns regler kring hot och hat, men det finns också andra typer av kommentarer och ageranden som hindrar ungas yttrandefrihet och gör stor skada för unga människor. Staten och berörda myndigheter bör bidra till att främja en bred dialog i samhället om hur ett bättre samtalsklimat kan åstadkommas på nätet. De unga förtjänar ett bättre umgängesklimat. Ideella organisationer som erbjuder stöd och råd till unga för en trygg miljö på nätet bör få ett ökat stöd. En trygg internetmiljö är en angelägen fråga och en fråga om jämställdhet.

Jag anser att webbfilter mot nätpornografi bör införas i datorerna på landets samtliga förskolor och skolor. I dag har två av tre kommuner genomfört det på frivillig väg, och det är väldigt positivt. Men det finns fortfarande barn i övriga kommuner, och de är ganska många.

Allt fler barn och unga utsätts för olika typer av trakasserier på nätet. Det är viktigt att såväl skolan som andra samhällsfunktioner verkar för att barn och unga i Sverige ska ha en trygg internetmiljö.


Anf. 133 Roland Utbult (KD)

Herr ålderspresident! Jag vill börja med att yrka bifall till Kristdemokraternas reservation nummer 4 om kulturskolan.

Jag vill också säga att det som Catarina Deremar talade om när det gäller filter mot pornografi i förskola och skola är någonting som jag verkligen också stöder och som jag har arbetat för att det ska införas. Vi är en grupp som arbetar med det, och jag hoppas verkligen att det ska bli verklighet i alla Sveriges kommuner.

Av våra 290 kommuner är det bara 3 som inte har någon kulturskoleverksamhet, enligt statistik från Statens kulturråd. Detta är en kommunal angelägenhet, och i många kommuner fungerar det bra - eller bättre eller sämre, ska man kanske säga. Min erfarenhet från Uddevalla kommun är att det inte bara fungerade bra; under mina söners musicerande på kulturskolan fanns det några excellenta musiklärare.

Att spela i grupp, att kanske få spela ett solo eller att bara känna att det blir musik av att trycka på några tangenter eller slå på trummorna i jämn takt är utvecklande. Det skapar harmoni. Att dessutom uppleva att vara en del av ett sammanhang och ha en uppgift är viktigt för varje individ.

Nu är det ju inte så, herr ålderspresident, att alla kommer vidare och blir yrkesmusiker, som mina söner. Det kanske stannar vid några försök med blockflöjten eller några fruktlösa försök att få ljud i en trumpet eller välljud ur en fiol. Till slut kanske musikläraren säger till föräldrarna: Jag tycker att barnet självt ska få avgöra om det vill fortsätta att spela.

Herr ålderspresident! I ungefär hundra kommuner har rektorn bestämt att elever på hans eller hennes skola ska få gå ifrån den ordinarie undervisningen för att få en kort lektion på sitt instrument av en lärare från kulturskolan. Stelbenta skolpolitiker i andra kommuner ser inte värdet av detta utan menar att eleverna ska spela efter skoltid, punkt slut.

Som exempel beslutade Munkedals kommun, som ligger i norra Bohuslän, att man skulle göra så, alltså spela efter skoltid. Det gjorde att elever från Hedekas, som ligger tre mil norr om Munkedal, först skulle åka hem från skolan i Munkedal för att sedan återkomma till Munkedal på kvällen för att få undervisning på sitt instrument. Det är ju helt orimligt.

Faktum är att rektor och lärare enligt skollagen har möjlighet att avgöra om eleven kan gå ifrån lektionen en stund om man anser att det inte påverkar studieresultaten negativt. Det är också många av dem som spelar och musicerar som har god studiemotivation. Någon kanske inte har någon motivation alls; låt dem då kanske spela en kvart och få tillbaka motivationen.

Jag menar att detta är en möjlighet för elever som man ska ta till vara.

Herr ålderspresident! Alla har dock inte råd med de avgifter som kommunen tar ut för undervisning på kulturskolan. Det är ett problem i sig, även om det finns resultat som visar att gratis kulturskola inte löser problemet. Det kan finnas ekonomiska, sociala eller kulturella skäl där utanförskapet hindrar många att få kontakt med kulturskolan. Det är väldigt tråkigt.

För att barn och unga ska komma i rörelse och komma in i spännande sammanhang inom musiken, dansen eller teatern - eller idrotten för den delen - har vi kristdemokrater skapat ett fritidskort. Det handlar om ett nationellt, generellt fritidskort. Alla elever som går i årskurs 2-9 får ett kort laddat med 500 kronor som ska användas till medlemsavgifter i kulturskolan eller olika föreningar, idrottsföreningar och så vidare - 500 kronor, alla barn i årskurs 2-9. Vi satsar 850 miljoner på den reformen.

Vi hoppas att vi ska få fler med oss så att det här blir verklighet och att det inte ska behövas en ny regering bara för att få igenom en så viktig reform. Vi får väl se vad som händer framöver, men det här fritidskortet är i alla fall någonting som vi satsar på.

Om man har en socioekonomiskt utsatt situation kan det här kortet laddas med upp till 2 400 kronor beroende på situationen. Vi tror på det generella. Jag vet att många här ofta talar varmt om den generella välfärden och att alla ska få del av välfärden. Här har vi nu ändrat vårt ursprungliga förslag från att bara rikta in sig på de mest utsatta till att rikta in sig på alla med ett generellt fritidskort som vi nu tror på väldigt mycket och som vi hoppas på.


Anf. 134 Lars Mejern Larsson (S)

Herr ålderspresident! En kväll som denna:

Di taler ôm tia,att tia ho går,men ingen vethur i hundan ho går,för nu, dä int då,och då dä ä int nu.Dä enda sôm stämtä att nu ä dä jämt.

Det var en dikt av Gunde Johansson från Filipstad. Jag tänkte att jag bjuder på den när det pratades om dialekter.

Herr ålderspresident! Tre unga rekryteras varje dag till gängkriminaliteten. Det är ungdomar som i stället borde spela fotboll, spela i ett band eller vara med i en teatergrupp. Ungdomar ska delta i konstruktiva fritidsaktiviteter i stället för i destruktiva handlingar.

När jag växte upp hemma i det lilla samhället Ekshär i Värmland fångades vi upp tidigt i någon sport, körsång, nyårsrevyn eller någonting. Eller så hängde vi i läshörnan på biblioteket, spelade pingis eller träffade kompisar på ungdomsgården Indiania. Ni vet väl att de kallar oss ekshäringar för indianer?

Det är klart att det förekom småkriminalitet också i Ekshär. Jag var väl själv en av de värsta buspojkarna, om jag ska vara ärlig. Men jag hade goda förebilder i vuxna som fångade upp mina urspårningar så att jag hamnade rätt i olika fostrande miljöer. Pappa var fotbollstränare och mamma jobbade på biblioteket.

I praktiken handlar det om hur vi vuxna axlar vårt ansvar för att säkra barns och ungdomars rätt till fritidsaktiviteter. Vi måste ge barn och unga möjligheten att utvecklas till självständiga individer och få alla tänkbara förutsättningar. Alla barns rätt till kultur slås fast i FN:s barnkonvention.

Herr ålderspresident! Barns och ungas tillgång till fritidsaktiviteter är ingenting som kommer av sig självt. Det är regeringen och riksdagen som har det yttersta ansvaret för att vi lever upp till barnkonventionen. För att alla unga ska få möjlighet till en meningsfull fritid krävs det, enligt regeringen, en god samverkan mellan civilsamhället och det offentliga. Det ska inte vara så att enskildas goda ekonomi eller resursstarka föräldrar är förutsättningen för att man ska få tillgång till kulturella aktiviteter. Alla barn och unga har rätt till kultur och måste ges förutsättningar för att kunna delta i olika kulturverksamheter.

Därför krävs det en medveten och långsiktig politik som skapar förutsättningar för att kulturen ska bli en naturlig del av barns och ungas vardag. Kulturskolan spelar en viktig roll i det arbetet. Den ger barn och unga möjlighet utforska sin kreativitet. Den kommunala kulturskolan når många barn och unga i hela landet och bidrar till att lägga grunden för deras kulturella, sociala och intellektuella utveckling.

Kulturskolan har stor betydelse inte bara för enskilda barn och unga utan också för bildningen i samhället, vilket gör den till en nationell angelägenhet. Kulturskolan står dock inför en rad utmaningar där behovet av professionella lärare och pedagoger måste hanteras. Men den viktigaste utmaningen är att nå alla barn och unga så att de känner att de kan ta del av verksamheten. Alla barn kan inte bli kulturpersonligheter, men alla ska känna att de fick chansen att pröva sina vingar.

Herr ålderspresident! Trots utmaningarna är kulturskolan en verksamhet som vi ska vara stolta över att vi har i Sverige. Därför satsar vi 200 miljoner årligen på kulturskolan.

Vi gör också annat för kulturen. Vi vill stärka kulturen ytterligare och göra den mer tillgänglig. Vi vill stärka folkbiblioteken genom reformen Stärkta bibliotek. Vi vill öka stödet till reformen Skapande skola för att fler barn i hela landet ska få ta del av högkvalitativ kultur inom skolan, och vi vill ha fri entré till statliga museer.

Herr ålderspresident! Jag höll nästan på att glömma: Självklart yrkar jag bifall till utskottets förslag och avslag på reservationerna.

Herr ålderspresident! Forum vi inte kan bortse från när vi diskuterar barn och unga är internet och sociala medier. Som Catarina var inne på förut finns det mycket gott där, och internet är ju en plattform som genomsyrar alla ungas vardag. Men det finns också annat, och det är trakasserier och näthat som med tiden har fått allt större utrymme. Den här formen av mobbning måste bekämpas och kan aldrig accepteras. Därför ska arbetet intensifieras eftersom det behövs för att värna det demokratiska samhället och samtalet. Näthatet är i slutändan alla medborgares ansvar i en demokrati.

För många barn och unga är verbalt och fysiskt våld både i och utanför hemmet en verklighet, som vi har varit inne på. Regeringen beslutade därför i april 2021 att tillsätta en särskild utredare som fick i uppdrag att lämna förslag till en samlad nationell strategi för att förebygga och bekämpa våld mot barn, inklusive hedersrelaterat våld. Uppdraget kommer att redovisas senast den 31 maj 2022.

Regeringen tillsatte också en utredning i november 2021 om att det bör kriminaliseras att inte anmäla eller att undanhålla barnäktenskapsbrott. Uppdraget ska redovisas den 1 december 2022.

För att öka kompetensen om hedersrelaterat våld och förtryck har regeringen beslutat om en egen satsning på 430 miljoner fram till 2023.

Som ni förstår pågår ett viktigt arbete mot hedersrelaterat våld mot och förtryck av barn och unga.

Herr ålderspresident! Inte f-n blir man friskare av kultur, hävdade den före detta kulturministern Bengt Göransson. Med det menade han inte att det bör satsas mindre på kultur. Tvärtom var det tanken att kultur måste vara nyttig som han angrep. Kultur handlar inte om sjukvårdskostnader utan om insikter som förändrar människor som i sin tur förändrar världen. Kultur är inte nytta och pengar - kultur är insikt.

Tack för att ni har lyssnat!

(Applåder)


Anf. 135 Vasiliki Tsouplaki (V)

Herr ålderspresident! Låt mig börja med att tacka Lars Mejern Larsson för de fina orden på slutet. Det var ett jättetrevligt inlägg.

I det här betänkandet behandlas inga motioner från Vänsterpartiet, utan våra förslag för barn och unga har behandlats tidigare i år. Men jag tänkte passa på att beröra två av de verksamheter som lyfts av andra partier, nämligen kulturskolan och Skapande skola.

Herr ålderspresident! I går besökte jag medborgarhuset i Arboga. Där finns en salong för bio och teater och även Fritidsbanken som hjälper till att möjliggöra en aktiv fritid genom utlåning av utrustning. Det är fantastiskt att det finns något som heter medborgarhus som man kan besöka på detta sätt.

I går kunde man ta del av föreställningen Glitter och partaj. Det var kulturskolans äldre elever som spelade tillsammans i en större orkester. Det var också ett rockband. Det dansades, det sjöngs och man visade film. Allt genomfördes av dessa ungdomar. Efter två år av pandemi fick de äntligen möjlighet att uppträda inför en publik, och man kunde verkligen se stoltheten. Den var påtaglig. Även för de yngre i publiken kändes det som en viktig upplevelse. De fick en förebild i de äldre på scenen.

Detta är en mycket viktig verksamhet som fler verkligen skulle behöva nås av. Tyvärr sätter flera saker stopp. För många familjer är avgifterna för höga. För andra är det köerna som sätter stopp. När det väl finns en plats kan man ha tappat intresset. I vissa kommuner går det inte ens att ställa sig i kö då det helt saknas en kulturskola. För vissa barn med funktionsnedsättning kan det finnas en oro för om man kommer att passa in och om pedagogerna har rätt kunskaper för att skapa en bra inlärningssituation. För en del barn är det här helt enkelt en okänd verksamhet.

De pengar som Vänsterpartiet tillsammans med regeringen sköt till förra mandatperioden har stimulerat till utveckling och avgiftssänkningar, men fler steg måste tas för att alla ska kunna känna sig välkomna och ha råd. Det behövs framför allt fler utbildade kulturskolepedagoger för att vi ska komma till rätta med köerna. Här har regeringen missat att skjuta till de medel som utlovades i propositionen för något år sedan, men det kan lösas redan i höst.

Den andra delen som rör organisationen är klurigare. Skolinspektionens besked om att det inte är förenligt med skollagen att låta elever gå ifrån lektioner för att delta i instrumentundervisningen ställer till det på väldigt många håll i landet.

Herr ålderspresident! Det är viktigt att vi även fortsättningsvis kan använda skolan som arena för kulturskolan. Men det är även viktigt att den ordinarie skolan får ett rejält kulturlyft. Hjärnforskningen visar att barn som inleder en lektion med att sjunga, dansa eller spela lär sig mer resten av tiden. Ett intressant forskningsprojekt visade att elever som bytte ut en matematiklektion i veckan mot en musiklektion i slutändan blev duktigare i matematik än de som haft mer matematikundervisning. De här nya kunskaperna om hur hjärnan fungerar och inlärning sker behöver få genomslag i undervisningens utformning och genomsyra våra lärmiljöer.

Sedan 2008 är Skapande skola den enskilt största riktade satsningen på kultur i grundskolan. Tanken är att skolhuvudmannen söker ett statligt stöd som förmedlas via Kulturrådet, och för den summan kan man sedan anlita professionella kulturaktörer som ska genomföra aktiviteter tillsammans med eleverna.

Den statistik som finns att tillgå visar att alla kommuner någon gång har tagit del av de statliga medlen, men många skolor står helt utanför systemet. Det är framför allt små kommuner och privata huvudmän som söker i lägre utsträckning.

Den större genomlysningen av reformen Skapande skola som gjordes av Kulturanalys 2013 visade att där skolan redan även i övrigt fungerade bra, där det fanns engagerade rektorer och lärare och där det fanns en vana att arbeta med kultur, fungerade Skapande skola väl. I sin utvärdering konstaterade Kulturanalys att det finns stor förbättringspotential för att Skapande skola ska nå fler, engagera eleverna mer och leda till en mer varaktig verksamhetsutveckling. Även om utvärderingen gjordes 2013 fick Kulturrådet tyvärr inte förrän alldeles nyligen i uppdrag att göra något åt frågan.

Punktinsatser som dessa via Skapande skola är viktiga för att eleverna ska träffa kulturarbetare av olika slag och få prova nya arbetssätt. Men det är oerhört viktigt att de vanliga lektionerna i de estetiska ämnena får rätt förutsättning. I de senaste årens diskussion om försämrade skolresultat höjs ibland röster för att eleverna behöver mer tid för teoretiska studier, och därmed finns mindre utrymme för de praktisk-estetiska ämnena. För oss i Vänsterpartiet är det viktigt att eleverna får tillgång till bra ämnesundervisning i de praktisk-estetiska ämnena och att lärare får stöd för att kunna integrera de estetiska lärprocesserna i sin undervisning. Det är viktigt för barns utveckling, inlärning och välbefinnande.

För att detta ska vara möjligt måste pedagogerna få rätt utbildning och rätt förutsättningar att göra sitt jobb. I en undersökning gjord av Lärarnas Riksförbund uppgav så få som 22-25 procent av lärarna i slöjd och musik att de får ämnesrelevant fortbildning. Motsvarande siffra för lärarna i bild var bara 15 procent. De upplevde att den fortbildning de får erbjuds lite slumpartat och att det inte leder framåt.

Undersökningen visade också att bara strax över hälften hade adekvata lokaler. Många saknade också ämneskollegor som man kunde diskutera med. Även i detta avseende var bildlärarna de som var mest missnöjda. Många vittnade också om för stora grupper för att man skulle hinna med att se och stötta alla elever. Den schemalagda tiden räckte inte till för att nå kunskapsmålen.

Svaren överensstämmer med granskningar som Skolinspektionen har gjort i musikämnet. Där såg man att de som lyckades bra hade anpassade lokaler. Man hade grupprum. Man kunde ha undervisning i halvklass. Det fanns behöriga lärare och tillgång till flera olika instrument.

Den dåliga arbetssituation som råder på många skolor avskräcker många från att söka sig till yrket. Därför är andelen obehöriga också stor. För att kunna locka fler behöver vi höja kvaliteten på undervisningen och förbättra arbetsmiljön för både elever och lärare. Vi tycker att det behövs en satsning på dessa ämnen, och vi tycker att regeringen tillsammans med ansvariga myndigheter och Sveriges Kommuner och Regioner behöver ta frågan på allvar.

Herr ålderspresident! Detta var ett axplock av de frågor som Vänsterpartiet driver för att ge alla barn tillgång till kultur. Jag vill med detta yrka bifall till utskottets förslag till beslut.


Anf. 136 Roland Utbult (KD)

Herr ålderspresident! Tack, Vasiliki Tsouplaki, för det du sa i ditt anförande! Du talade väl om musikens roll och betydelse för inte minst unga människor. Vi vet att det betyder väldigt mycket också för äldre människor, men vi talar nu om kultur för barn och unga.

Vi har designat ett fritidskort som ledamoten och jag har debatterat tidigare. Jag försöker nu skapa ett underlag, en bredd, i beslutsfattandet. Mot bakgrund av det jag har hört skulle det kunna vara intressant att vara med i denna process. Jag har som sagt ett förslag om ett fritidskort och håller med om att förlagan, en fritidspeng, inte riktigt höll måttet. Nu har vi dock gjort ett generellt bidrag för alla i årskurs 2-9 laddat med 500 kronor.

Detta är ett sätt att stimulera det vi talar om. Oavsett om det handlar om rörelse, musik, teater eller vad det än kan vara skulle detta kunna vara något som får fler att ägna sig åt kultur eller idrott. Ett kort som laddas med en summa pengar borde vi kunna samlas kring. Vad säger du, Vasiliki Tsouplaki, om förslaget?


Anf. 137 Vasiliki Tsouplaki (V)

Herr ålderspresident! Jag tackar Roland Utbult för att vi får möjlighet att diskutera denna fråga. Jag uppskattar verkligen att ledamoten har justerat i sitt förslag. Vi har diskuterat detta många gånger under mandatperioden. Jag känner att jag har nått fram till Roland Utbult när det gäller vår kritik av det tidigare förslaget och att det nu är ett mer vänsterpartistiskt förslag som ledamoten presenterar. Där finns många av de tankar som jag hade som kommunalpolitiker. Vi funderade i dessa banor. Hur skulle vi kunna synliggöra för barn och unga i den kommun där jag var aktiv då att det är möjligt för alla att vara med i en förening? Vi tänkte att någon sådan typ av kort skulle kunna vara en idé. Jag tycker att det är ett bra förslag.

Men vi tillhör inte samma parti och brukar inte budgetförhandla med varandra. Jag kan därför inte lova Roland Utbult att detta är någonting som vi kommer att föreslå framöver. Men jag vet att vi ofta har en gemensam värdegrund när det gäller hur barn från socioekonomiskt utsatta förhållanden också ska kunna vara med och vara aktiva på sin fritid. Vi har samma inställning i den frågan, och jag välkomnar denna typ av förslag.


Anf. 138 Roland Utbult (KD)

Herr ålderspresident! Jag tackar Vasiliki Tsouplaki för svaret på min fråga. Jag blir naturligtvis inspirerad av det som jag hör och också förhoppningsfull inför fortsättningen. Vi hoppas att fler partier och fler ledamöter ska förstå betydelsen av detta.

Jag är också medveten om att detta även handlar om pengar och att vi inte budgetförhandlar så här och kanske inte på annat sätt. Men med ett gott förslag med bra underlag skulle man kanske så småningom kunna hitta fram tillsammans.

De som budgetförhandlar från vår sida är också de som egentligen har designat detta från början, skulle man kunna säga. Så från vår sida är det väl grundat.

Ledamoten talar om att nå ut till socioekonomiskt utsatta grupper - barn och ungdomar som lever i utanförskap. Detta är ett alldeles utmärkt förslag. Alla får detta kort laddat med 500 kronor till medlemsavgifter i kulturskolan, idrottsföreningar eller andra föreningar som finns inom kulturen. Det stämmer alltså väldigt bra med den socioekonomiska aspekten. Jag är därför tacksam för svaret och hoppas att vi kan gå vidare.

Jag tackar Vasiliki Tsouplaki för detta.


Anf. 139 Vasiliki Tsouplaki (V)

Herr ålderspresident! Jag tackar Roland Utbult för fortsatt diskussion. Jag hoppas att det är ledamöter som Roland Utbult och andra kristdemokrater som har denna sociala värdegrund som kan få ett större genomslag i partiets politik framöver. Jag har varit väldigt oroad när jag har följt den debatt som har varit de senaste veckorna efter kravallerna och upploppen i flera av landets städer, där Roland Utbults partiledare uttrycker sig på ett hårt och, tycker jag, ett ibland angränsande till rasistiskt sätt. Det sociala engagemang som Roland Utbult ger uttryck för hoppas jag även fortsatt kan finnas med i den kristdemokratiska politiken.

Överläggningen var härmed avslutad.

(Beslut skulle fattas den 4 maj.)

Beslut, Genomförd

Beslut: 2022-05-04
Förslagspunkter: 5, Acklamationer: 3, Voteringar: 2

Protokoll med beslut

Riksdagsskrivelser

    Förslagspunkter och beslut i kammaren

    1. Kultur för unga
    Beslut:

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Utskottets förslag:
    Riksdagen avslår motionerna

    2021/22:3374 av Viktor Wärnick m.fl. (M) yrkande 9 och

    2021/22:3581 av Peter Helander m.fl. (C) yrkande 10.
    • Reservation 1 (M)
    • Reservation 2 (C)
    2. Kulturskola m.m.
    Beslut:

    Kammaren biföll utskottets förslag

    Utskottets förslag:
    Riksdagen avslår motionerna

    2021/22:3526 av Catarina Deremar m.fl. (C) yrkande 13,

    2021/22:3581 av Peter Helander m.fl. (C) yrkande 14,

    2021/22:4003 av Christer Nylander m.fl. (L) yrkande 10,

    2021/22:4118 av Pernilla Stålhammar m.fl. (MP) yrkande 2 och

    2021/22:4162 av Roland Utbult m.fl. (KD) yrkande 28.
    • Reservation 3 (C)
    • Reservation 4 (KD)
    • Reservation 5 (L)
    • Reservation 6 (MP)
    Omröstning i sakfråganUtskottets förslag mot reservation 3 (C)
    PartiJaNejAvståendeFrånvarande
    S850015
    M580012
    SD53008
    C02704
    V21006
    KD00175
    L00164
    MP00115
    -2000
    Totalt219274459
    Ledamöternas röster. Sorterat efter "Namn" i fallande ordning
    Acketoft, TinaLAvstårsakfråganSkåne läns västra
    Adaktusson, LarsKDFrånvarandesakfråganDalarnas län
    Ahlberg, Ann-ChristinSJasakfråganVästra Götalands läns södra
    Akhondi, AlirezaCNejsakfråganStockholms län
    Ali-Elmi, LeilaMPAvstårsakfråganGöteborgs kommun
    Alm, Ann-SofieMJasakfråganVästra Götalands läns norra
    Alm Ericson, JanineMPAvstårsakfråganVästra Götalands läns västra
    Amloh, SofiaSFrånvarandesakfråganSödermanlands län
    Andersson, DanielSFrånvarandesakfråganÖrebro län
    Andersson, TobiasSDJasakfråganVästra Götalands läns östra
    Andersson, PontusSDFrånvarandesakfråganSkåne läns västra
    Andersson, UllaVFrånvarandesakfråganGävleborgs län
    Andersson, JonasSDJasakfråganVästerbottens län
    Andersson, JonasSDJasakfråganÖstergötlands län
    Andersson, LarsSDJasakfråganSkåne läns södra
    Andersson, JohanSJasakfråganÖstergötlands län
    Andersson, Jan RMJasakfråganKalmar län
    Anefur, MichaelKDFrånvarandesakfråganSkåne läns västra
    Ankarberg Johansson, AckoKDAvstårsakfråganJönköpings län
    Anstrell, AlexandraMJasakfråganStockholms län
    Aranda, ClaraSDJasakfråganSkåne läns södra
    Aspling, LudvigSDFrånvarandesakfråganStockholms län
    Avci, GulanLAvstårsakfråganStockholms kommun
    Axén Olin, KristinaMJasakfråganStockholms kommun
    Bali, HanifMJasakfråganStockholms län
    Baylan, IbrahimSJasakfråganStockholms län
    Beckman, LarsMFrånvarandesakfråganGävleborgs län
    Begic, DenisSJasakfråganÖrebro län
    Bengtsson, AngelikaSDJasakfråganBlekinge län
    Bergheden, StenMJasakfråganVästra Götalands läns östra
    Berglund, JörgenMJasakfråganVästernorrlands län
    Bergstedt, HannahSJasakfråganNorrbottens län
    Billström, TobiasMJasakfråganMalmö kommun
    Bjellqvist, ElsemarieSJasakfråganStockholms kommun
    Björck, PatrikSFrånvarandesakfråganVästra Götalands läns östra
    Björk, MalinCNejsakfråganStockholms kommun
    Björklund, HeléneSJasakfråganBlekinge län
    Björnsdotter Rahm, ElisabethMJasakfråganVästerbottens län
    Bladelius, YasmineSJasakfråganSkåne läns västra
    Blom, JunoLAvstårsakfråganÖstergötlands län
    Bohlin, Carl-OskarMFrånvarandesakfråganDalarnas län
    Bolund, PerMPFrånvarandesakfråganStockholms kommun
    Bouveng, HelenaMJasakfråganJönköpings län
    Brodin, CamillaKDAvstårsakfråganStockholms län
    Broman, BoSDJasakfråganStockholms län
    Brunegård, GudrunKDAvstårsakfråganKalmar län
    Brännström, KatarinaMJasakfråganKronobergs län
    Burwick, MarleneSJasakfråganUppsala län
    Busch, EbbaKDFrånvarandesakfråganVästra Götalands läns östra
    Bäckström, DanielCNejsakfråganVärmlands län
    Bäckström Johansson, MattiasSDJasakfråganKalmar län
    Büser, JohanSFrånvarandesakfråganGöteborgs kommun
    Carlson, AndreasKDAvstårsakfråganJönköpings län
    Carlsson, ClasGöranSJasakfråganKronobergs län
    Carlsson, ChristianKDAvstårsakfråganStockholms kommun
    Carlsson, GunillaSJasakfråganGöteborgs kommun
    Carvalho, TeresaSJasakfråganÖstergötlands län
    Cato, JonnyCNejsakfråganSkåne läns västra
    Cederfelt, MargaretaMJasakfråganStockholms kommun
    Christensson, FredrikCNejsakfråganVästra Götalands läns norra
    Christiansson, AlexanderSDJasakfråganGöteborgs kommun
    Coenraads, ÅsaMJasakfråganVästmanlands län
    Dadgostar, NooshiVJasakfråganStockholms kommun
    Dahlqvist, MikaelSJasakfråganVärmlands län
    Damm, SofiaKDAvstårsakfråganSkåne läns södra
    Damsgaard, MikaelMJasakfråganVästmanlands län
    Danielsson, MalinLAvstårsakfråganStockholms län
    Delgado Varas, LorenaVJasakfråganStockholms län
    Deremar, CatarinaCNejsakfråganUppsala län
    Dibrani, AdnanSJasakfråganHallands län
    Dioukarev, DennisSDJasakfråganGöteborgs kommun
    Drougge, IdaMJasakfråganStockholms län
    E Weinerhall, JohnMJasakfråganÖstergötlands län
    Ek, MagnusCNejsakfråganÖstergötlands län
    Eklind, HansKDAvstårsakfråganÖrebro län
    Eklöf, StaffanSDJasakfråganHallands län
    Ekström, HansSJasakfråganSödermanlands län
    El-Haj, JamalSJasakfråganMalmö kommun
    Eliasson, BengtLAvstårsakfråganHallands län
    Emilsson, AronSDJasakfråganVästra Götalands läns västra
    Engblom, AnnickaMJasakfråganBlekinge län
    Enholm, MatheusSDJasakfråganVästra Götalands läns norra
    Enström, KarinMJasakfråganStockholms län
    Ericson, JanMJasakfråganVästra Götalands läns södra
    Eriksson, YasmineSDJasakfråganStockholms kommun
    Eriksson, SofieSJasakfråganDalarnas län
    Eriksson, ÅsaSJasakfråganVästmanlands län
    Esbati, AliVJasakfråganStockholms kommun
    Eskilandersson, MikaelSDJasakfråganSkåne läns norra och östra
    Ezelius, ErikSJasakfråganVästra Götalands läns östra
    Falkhaven, ElisabethMPAvstårsakfråganHallands län
    Farid, JasminMJasakfråganStockholms län
    Fazelian, AylinSJasakfråganVästra Götalands läns västra
    Ferm, MariaMPAvstårsakfråganStockholms kommun
    Filper, RunarSDFrånvarandesakfråganVärmlands län
    Forslund, Kenneth GSFrånvarandesakfråganVästra Götalands läns västra
    Forssell, JoarLAvstårsakfråganStockholms kommun
    Forssell, JohanMJasakfråganStockholms kommun
    Forssmed, JakobKDFrånvarandesakfråganStockholms län
    Fransson, JosefSDJasakfråganVästra Götalands läns östra
    Fransson, MargaretaMPAvstårsakfråganÖstergötlands län
    Frimert, AndersSJasakfråganJämtlands län
    From, IsakSJasakfråganVästerbottens län
    From Utterstedt, Ann-ChristineSDJasakfråganVästmanlands län
    Fundahn, MarianneSJasakfråganSkåne läns södra
    Gabrielsson, IdaVJasakfråganStockholms län
    Gardfjell, MariaMPAvstårsakfråganUppsala län
    Gellerman, HelenaLAvstårsakfråganVästra Götalands läns västra
    Granlund, MarieSJasakfråganMalmö kommun
    Green, MatsMJasakfråganJönköpings län
    Grubb, JörgenSDJasakfråganÖstergötlands län
    Gunnarsson, HannaVJasakfråganSkåne läns södra
    Gustafsson, ElinSJasakfråganSkåne läns södra
    Güclü Hedin, RozaSJasakfråganDalarnas län
    Haddad, RogerLAvstårsakfråganVästmanlands län
    Haddou, TonyVJasakfråganGöteborgs kommun
    Hagman, HampusKDAvstårsakfråganGöteborgs kommun
    Haider, MonicaSFrånvarandesakfråganKronobergs län
    Halef, RobertKDAvstårsakfråganStockholms län
    Hallberg, AxelMPAvstårsakfråganSkåne läns södra
    Hammar Johnsson, Ann-CharlotteMJasakfråganSkåne läns västra
    Hannah, RobertLAvstårsakfråganGöteborgs kommun
    Hansson, AndersMJasakfråganSkåne läns södra
    Hansén, CamillaMPAvstårsakfråganÖrebro län
    Haraldsson, JohannaSJasakfråganJönköpings län
    Hedin, JohanCNejsakfråganStockholms kommun
    Hedlund, RogerSDJasakfråganGävleborgs län
    Heie, UlrikaCNejsakfråganVästra Götalands läns östra
    Helander, PeterCNejsakfråganDalarnas län
    Hellman, JörgenSJasakfråganVästra Götalands läns norra
    Helmersson Olsson, CarolineSJasakfråganSödermanlands län
    Herrey, RichardMJasakfråganStockholms län
    Hirvonen, AnnikaMPAvstårsakfråganStockholms län
    Hjälmered, LarsMJasakfråganGöteborgs kommun
    Hoff, HansSJasakfråganHallands län
    Holm, JensVJasakfråganStockholms kommun
    Holmqvist, PaulaSJasakfråganVästra Götalands läns norra
    Hult, EmmaMPAvstårsakfråganJönköpings län
    Hultberg, JohanMFrånvarandesakfråganVästra Götalands läns norra
    Hänel Sandström, Marie-LouiseMJasakfråganGöteborgs kommun
    Håkansson, Per-ArneSJasakfråganSkåne läns norra och östra
    Höj Larsen, ChristinaVJasakfråganVästernorrlands län
    Jacobsson, MagnusKDAvstårsakfråganVästra Götalands läns norra
    Jallow, Momodou MalcolmVJasakfråganMalmö kommun
    Jansson, KjellMJasakfråganStockholms län
    Jansson, Eva-LenaSJasakfråganÖrebro län
    Jilmstad, LarsMJasakfråganStockholms kommun
    Johansson, MartinaCFrånvarandesakfråganSödermanlands län
    Johansson, AnnaSJasakfråganGöteborgs kommun
    Johansson, OlaCFrånvarandesakfråganHallands län
    Johnsson Fornarve, LottaVJasakfråganSödermanlands län
    Jomshof, RichardSDJasakfråganBlekinge län
    Jonson, PålMJasakfråganVärmlands län
    Jonsson, MattiasSJasakfråganGöteborgs kommun
    Josefsson, DavidMJasakfråganGöteborgs kommun
    Juntti, EllenMJasakfråganVästra Götalands läns västra
    Järrebring, JoakimSJasakfråganVästra Götalands läns västra
    Jönsson, PatrikSDJasakfråganVästra Götalands läns södra
    Jörgensen, UlrikaMJasakfråganHallands län
    Kakabaveh, Amineh-JasakfråganStockholms län
    Karapet, ArinMJasakfråganStockholms kommun
    Karlsson, MattiasMJasakfråganNorrbottens län
    Karlsson, NiklasSFrånvarandesakfråganSkåne läns västra
    Karlsson, AnnelieSJasakfråganSkåne läns norra och östra
    Karlsson, ÅsaSJasakfråganVästerbottens län
    Karlsson, MajVFrånvarandesakfråganGöteborgs kommun
    Karlsson, MattiasSDJasakfråganKronobergs län
    Kayhan, SultanSJasakfråganStockholms kommun
    Kihlström, IngemarKDAvstårsakfråganVästra Götalands läns södra
    Kinnunen, MartinSDJasakfråganStockholms län
    Kristersson, UlfMFrånvarandesakfråganStockholms kommun
    Kronlid, JuliaSDJasakfråganStockholms län
    Kronståhl, TomasSJasakfråganKalmar län
    Köse, SerkanSJasakfråganStockholms län
    Lahti, BirgerVJasakfråganNorrbottens län
    Laitinen Carlsson, DianaSJasakfråganJönköpings län
    Lantz, GustafSJasakfråganUppsala län
    Larsson, DagSJasakfråganStockholms kommun
    Larsson, MalinSJasakfråganVästernorrlands län
    Larsson, MikaelCFrånvarandesakfråganVästra Götalands läns södra
    Larsson, RikardSJasakfråganSkåne läns södra
    Larsson, Lars MejernSJasakfråganVärmlands län
    Lennström, SanneSFrånvarandesakfråganUppsala län
    Lifvenhage, Ann-SofieMJasakfråganSödermanlands län
    Lindahl, FredrikSDJasakfråganStockholms län
    Lindahl, HelenaCNejsakfråganVästerbottens län
    Lindberg, LindaSDFrånvarandesakfråganSkåne läns västra
    Lindberg, TeresSJasakfråganStockholms kommun
    Lindestam, ÅsaSJasakfråganGävleborgs län
    Lindh, EvaSFrånvarandesakfråganÖstergötlands län
    Ling, RasmusMPFrånvarandesakfråganMalmö kommun
    Lund Kopparklint, MarléneMJasakfråganVärmlands län
    Lundberg, AngelicaSDJasakfråganJönköpings län
    Lundgren, ElinSJasakfråganGävleborgs län
    Lundgren, KerstinCNejsakfråganStockholms län
    Lundh Sammeli, FredrikSJasakfråganNorrbottens län
    Lundqvist, PatrikSJasakfråganGävleborgs län
    Lundström, NinaLAvstårsakfråganStockholms län
    Lång, DavidSDJasakfråganÖrebro län
    Löberg, PetterSJasakfråganVästra Götalands läns södra
    Löfstrand, JohanSJasakfråganÖstergötlands län
    Lööf, AnnieCFrånvarandesakfråganJönköpings län
    Malm, FredrikLAvstårsakfråganStockholms kommun
    Malmberg, BettyMFrånvarandesakfråganÖstergötlands län
    Malmer Stenergard, MariaMFrånvarandesakfråganSkåne läns norra och östra
    Malmqvist, JosefinMFrånvarandesakfråganStockholms län
    Manouchi, NoriaMJasakfråganMalmö kommun
    Marmgren, MartinMPAvstårsakfråganStockholms län
    Marttinen, AdamSDJasakfråganSödermanlands län
    Meijer, LouiseMJasakfråganSkåne läns södra
    Melki, AphramCNejsakfråganStockholms län
    Modig, LindaCNejsakfråganNorrbottens län
    Mohamed Abdirahman, MubarikSJasakfråganMalmö kommun
    Morell, ThomasSDJasakfråganGävleborgs län
    Möller, OlaSFrånvarandesakfråganSkåne läns västra
    Naraghi, LailaSFrånvarandesakfråganKalmar län
    Niemi, PyrySFrånvarandesakfråganUppsala län
    Nilsson, SofiaCNejsakfråganSkåne läns norra och östra
    Nilsson, MariaLAvstårsakfråganGöteborgs kommun
    Nilsson, KristinaSJasakfråganVästernorrlands län
    Nilsson, PiaSJasakfråganVästmanlands län
    Nilsson, JennieSJasakfråganHallands län
    Nordberg, MatsSDJasakfråganDalarnas län
    Nordborg, GudrunVJasakfråganVästerbottens län
    Nordengrip, CarolineSDJasakfråganVästra Götalands läns södra
    Nordin, RickardCNejsakfråganGöteborgs kommun
    Nordquist, LinaLFrånvarandesakfråganUppsala län
    Nyberg, KatjaSDJasakfråganStockholms kommun
    Nylander, ChristerLAvstårsakfråganSkåne läns norra och östra
    Nylund Watz, IngelaSFrånvarandesakfråganStockholms län
    Nysmed, LeifSJasakfråganStockholms län
    Obminska, MartaMFrånvarandesakfråganUppsala län
    Ohlsson, CarinaSJasakfråganVästra Götalands läns östra
    Ojanne, AlexanderSJasakfråganStockholms kommun
    Olofsgård, JakobLAvstårsakfråganJönköpings län
    Olsson, LottaMFrånvarandesakfråganÖrebro län
    Olsson, KalleSJasakfråganJämtlands län
    Omanovic, JasenkoSJasakfråganVästernorrlands län
    Oscarsson, MagnusKDAvstårsakfråganÖstergötlands län
    Oscarsson, MikaelKDAvstårsakfråganUppsala län
    Oskarsson, AnneSDJasakfråganKalmar län
    Ottoson, ErikMJasakfråganStockholms län
    Ottosson, Kjell-ArneKDAvstårsakfråganVärmlands län
    Ottosson, MattiasSJasakfråganÖstergötlands län
    Paarup-Petersen, NielsCNejsakfråganMalmö kommun
    Palmqvist, EricSDJasakfråganNorrbottens län
    Palmstierna, AmandaMPFrånvarandesakfråganStockholms län
    Pehrson, JohanLFrånvarandesakfråganÖrebro län
    Perez, DavidSDJasakfråganUppsala län
    Persson, MagnusSDJasakfråganDalarnas län
    Persson, MatsLFrånvarandesakfråganSkåne läns södra
    Petersson, BjörnSJasakfråganKalmar län
    Pettersson, HelénSFrånvarandesakfråganVästerbottens län
    Plath, StefanSDJasakfråganMalmö kommun
    Posio, YasmineVJasakfråganGöteborgs kommun
    Püss, LarsMJasakfråganHallands län
    Qarlsson, AnnikaCNejsakfråganVästra Götalands läns västra
    Quensel, CharlotteSDJasakfråganVästra Götalands läns västra
    Quicklund, SailaMJasakfråganJämtlands län
    Ramhorn, PerSDJasakfråganMalmö kommun
    Redar, LawenSJasakfråganStockholms kommun
    Reslow, PatrickSDJasakfråganVärmlands län
    Riazat, DanielVJasakfråganDalarnas län
    Richthoff, Roger-JasakfråganSödermanlands län
    Riedl, EdwardMJasakfråganVästerbottens län
    Rojhan Gustafsson, AzadehSJasakfråganStockholms län
    Rosencrantz, JessicaMFrånvarandesakfråganStockholms kommun
    Roswall, JessikaMJasakfråganUppsala län
    Rothenberg, HansMJasakfråganGöteborgs kommun
    Rubbestad, MichaelSDJasakfråganUppsala län
    Rågsjö, KarinVJasakfråganStockholms kommun
    Sander, MatsMJasakfråganSkåne läns västra
    Schöldberg, PerCNejsakfråganKronobergs län
    Segerlind, ElinVFrånvarandesakfråganVästra Götalands läns norra
    Selin, MarkusSJasakfråganStockholms län
    Sibinska, AnnaMPFrånvarandesakfråganGöteborgs kommun
    Sjölund, Anne-LiCNejsakfråganVästernorrlands län
    Sjöstedt, OscarSDJasakfråganVästmanlands län
    Skalin, JohnnySDJasakfråganVästernorrlands län
    Skånberg, TuveKDAvstårsakfråganSkåne läns norra och östra
    Sköld, LinusSJasakfråganNorrbottens län
    Steensland, PiaKDAvstårsakfråganSödermanlands län
    Stenkvist, RobertSDJasakfråganStockholms län
    Stockhaus, MariaMFrånvarandesakfråganStockholms län
    Storckenfeldt, HelenaMJasakfråganHallands län
    Strandman, MikaelSDJasakfråganStockholms län
    Strömberg, Anna-BelleSJasakfråganVästernorrlands län
    Strömkvist, MariaSJasakfråganDalarnas län
    Stuart, MagnusMJasakfråganSödermanlands län
    Ståhl, JimmySDJasakfråganVästra Götalands läns norra
    Ståhl Herrstedt, CarinaSDJasakfråganSkåne läns västra
    Sundin, CassandraSDJasakfråganJämtlands län
    Svantesson, ElisabethMJasakfråganÖrebro län
    Svantorp, GunillaSJasakfråganVärmlands län
    Svenneling, HåkanVJasakfråganVärmlands län
    Svensson, SuzanneSJasakfråganBlekinge län
    Sydow Mölleby, MiaVFrånvarandesakfråganÖrebro län
    Szatmari Waldau, IlonaVJasakfråganUppsala län
    Sällström, Sven-OlofSDFrånvarandesakfråganKronobergs län
    Söder, BjörnSDJasakfråganSkåne läns norra och östra
    Söder, LarryKDAvstårsakfråganHallands län
    Söderlund, PerSDJasakfråganÖrebro län
    Tapper Östberg, ChristinaSDJasakfråganSkåne läns norra och östra
    Tegnér, MathiasSJasakfråganStockholms län
    Teimouri, ArmanLFrånvarandesakfråganVärmlands län
    Tenfjord Toftby, CecilieMJasakfråganVästra Götalands läns södra
    Thomsson, LarsCNejsakfråganGotlands län
    Thorbjörnson, JonVJasakfråganHallands län
    Thorell, OlleSJasakfråganVästmanlands län
    Thunander, JessicaVFrånvarandesakfråganVästra Götalands läns östra
    Tovatt, LorentzMPFrånvarandesakfråganStockholms kommun
    Tsouplaki, VasilikiVJasakfråganVästmanlands län
    Töyrä, EmiliaSJasakfråganNorrbottens län
    Utbult, RolandKDFrånvarandesakfråganVästra Götalands läns västra
    Vepsä, MattiasSJasakfråganStockholms kommun
    Vikström, AnnaSJasakfråganStockholms län
    Vilhelmsson, HelenaCNejsakfråganÖrebro län
    Vinge, HenrikSDFrånvarandesakfråganStockholms kommun
    Völker, AlexandraSJasakfråganStockholms län
    W Jonsson, AndersCNejsakfråganGävleborgs län
    Wagenius, HannaCNejsakfråganJämtlands län
    Wallentheim, AnnaSJasakfråganSkåne läns norra och östra
    Wallmark, HansMJasakfråganSkåne läns norra och östra
    Waltersson Grönvall, CamillaMFrånvarandesakfråganVästra Götalands läns västra
    Weidby, CiczieVJasakfråganJönköpings län
    Westergren, SofiaMJasakfråganVästra Götalands läns västra
    Westerholm, BarbroLAvstårsakfråganStockholms län
    Westerlund Snecker, LindaVJasakfråganÖstergötlands län
    Westerén, HannaSJasakfråganGotlands län
    Westlund, ÅsaSJasakfråganStockholms län
    Westroth, EricSDJasakfråganHallands län
    Wetterling, JessicaVFrånvarandesakfråganVästra Götalands läns västra
    Widegren, CeciliaMJasakfråganVästra Götalands läns östra
    Widegren, JohnMJasakfråganÖstergötlands län
    Widman, AllanLAvstårsakfråganMalmö kommun
    Wiechel, BjörnSFrånvarandesakfråganVästerbottens län
    Wiechel, MarkusSDFrånvarandesakfråganÖstergötlands län
    Wiking, MatsSJasakfråganVästra Götalands läns norra
    Wykman, NiklasMJasakfråganStockholms län
    Wärnick, ViktorMJasakfråganGävleborgs län
    Yngwe, KristinaCNejsakfråganSkåne läns södra
    Åberg, BorianaMJasakfråganSkåne läns södra
    Ådahl, MartinCNejsakfråganStockholms kommun
    Åfeldt, JennieSDJasakfråganSkåne läns södra
    Åkesson, JimmieSDFrånvarandesakfråganJönköpings län
    Åkesson, AndersCNejsakfråganKalmar län
    Åsebol, Ann-BrittMJasakfråganDalarnas län
    Ödebrink, CarinaSJasakfråganJönköpings län
    Österberg, AndersSJasakfråganStockholms kommun
    3. Internet för unga
    Beslut:

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Utskottets förslag:
    Riksdagen avslår motionerna

    2021/22:559 av Edward Riedl (M),

    2021/22:1736 av Cecilie Tenfjord Toftby (M),

    2021/22:3218 av Johan Hedin m.fl. (C) yrkande 25,

    2021/22:3526 av Catarina Deremar m.fl. (C) yrkande 14 och

    2021/22:3666 av Annie Lööf m.fl. (C) yrkandena 8 och 19.
    • Reservation 7 (C)
    4. Hedersförtryck av unga m.m.
    Beslut:

    Kammaren biföll utskottets förslag

    Utskottets förslag:
    Riksdagen avslår motionerna

    2021/22:1290 av Åsa Lindestam (S) yrkande 2,

    2021/22:2540 av Mikael Eskilandersson m.fl. (SD) yrkande 35 och

    2021/22:3788 av Karin Enström m.fl. (M) yrkande 8.
    • Reservation 8 (M)
    • Reservation 9 (SD)
    Omröstning i sakfråganUtskottets förslag mot reservation 8 (M)
    PartiJaNejAvståendeFrånvarande
    S850015
    M058012
    SD00538
    C27004
    V21006
    KD17005
    L16004
    MP10015
    -1010
    Totalt177585559
    Ledamöternas röster. Sorterat efter "Namn" i fallande ordning
    Acketoft, TinaLJasakfråganSkåne läns västra
    Adaktusson, LarsKDFrånvarandesakfråganDalarnas län
    Ahlberg, Ann-ChristinSJasakfråganVästra Götalands läns södra
    Akhondi, AlirezaCJasakfråganStockholms län
    Ali-Elmi, LeilaMPJasakfråganGöteborgs kommun
    Alm, Ann-SofieMNejsakfråganVästra Götalands läns norra
    Alm Ericson, JanineMPJasakfråganVästra Götalands läns västra
    Amloh, SofiaSFrånvarandesakfråganSödermanlands län
    Andersson, DanielSFrånvarandesakfråganÖrebro län
    Andersson, TobiasSDAvstårsakfråganVästra Götalands läns östra
    Andersson, PontusSDFrånvarandesakfråganSkåne läns västra
    Andersson, UllaVFrånvarandesakfråganGävleborgs län
    Andersson, JonasSDAvstårsakfråganVästerbottens län
    Andersson, JonasSDAvstårsakfråganÖstergötlands län
    Andersson, LarsSDAvstårsakfråganSkåne läns södra
    Andersson, JohanSJasakfråganÖstergötlands län
    Andersson, Jan RMNejsakfråganKalmar län
    Anefur, MichaelKDFrånvarandesakfråganSkåne läns västra
    Ankarberg Johansson, AckoKDJasakfråganJönköpings län
    Anstrell, AlexandraMNejsakfråganStockholms län
    Aranda, ClaraSDAvstårsakfråganSkåne läns södra
    Aspling, LudvigSDFrånvarandesakfråganStockholms län
    Avci, GulanLJasakfråganStockholms kommun
    Axén Olin, KristinaMNejsakfråganStockholms kommun
    Bali, HanifMNejsakfråganStockholms län
    Baylan, IbrahimSJasakfråganStockholms län
    Beckman, LarsMFrånvarandesakfråganGävleborgs län
    Begic, DenisSJasakfråganÖrebro län
    Bengtsson, AngelikaSDAvstårsakfråganBlekinge län
    Bergheden, StenMNejsakfråganVästra Götalands läns östra
    Berglund, JörgenMNejsakfråganVästernorrlands län
    Bergstedt, HannahSJasakfråganNorrbottens län
    Billström, TobiasMNejsakfråganMalmö kommun
    Bjellqvist, ElsemarieSJasakfråganStockholms kommun
    Björck, PatrikSFrånvarandesakfråganVästra Götalands läns östra
    Björk, MalinCJasakfråganStockholms kommun
    Björklund, HeléneSJasakfråganBlekinge län
    Björnsdotter Rahm, ElisabethMNejsakfråganVästerbottens län
    Bladelius, YasmineSJasakfråganSkåne läns västra
    Blom, JunoLJasakfråganÖstergötlands län
    Bohlin, Carl-OskarMFrånvarandesakfråganDalarnas län
    Bolund, PerMPFrånvarandesakfråganStockholms kommun
    Bouveng, HelenaMNejsakfråganJönköpings län
    Brodin, CamillaKDJasakfråganStockholms län
    Broman, BoSDAvstårsakfråganStockholms län
    Brunegård, GudrunKDJasakfråganKalmar län
    Brännström, KatarinaMNejsakfråganKronobergs län
    Burwick, MarleneSJasakfråganUppsala län
    Busch, EbbaKDFrånvarandesakfråganVästra Götalands läns östra
    Bäckström, DanielCJasakfråganVärmlands län
    Bäckström Johansson, MattiasSDAvstårsakfråganKalmar län
    Büser, JohanSFrånvarandesakfråganGöteborgs kommun
    Carlson, AndreasKDJasakfråganJönköpings län
    Carlsson, ClasGöranSJasakfråganKronobergs län
    Carlsson, ChristianKDJasakfråganStockholms kommun
    Carlsson, GunillaSJasakfråganGöteborgs kommun
    Carvalho, TeresaSJasakfråganÖstergötlands län
    Cato, JonnyCJasakfråganSkåne läns västra
    Cederfelt, MargaretaMNejsakfråganStockholms kommun
    Christensson, FredrikCJasakfråganVästra Götalands läns norra
    Christiansson, AlexanderSDAvstårsakfråganGöteborgs kommun
    Coenraads, ÅsaMNejsakfråganVästmanlands län
    Dadgostar, NooshiVJasakfråganStockholms kommun
    Dahlqvist, MikaelSJasakfråganVärmlands län
    Damm, SofiaKDJasakfråganSkåne läns södra
    Damsgaard, MikaelMNejsakfråganVästmanlands län
    Danielsson, MalinLJasakfråganStockholms län
    Delgado Varas, LorenaVJasakfråganStockholms län
    Deremar, CatarinaCJasakfråganUppsala län
    Dibrani, AdnanSJasakfråganHallands län
    Dioukarev, DennisSDAvstårsakfråganGöteborgs kommun
    Drougge, IdaMNejsakfråganStockholms län
    E Weinerhall, JohnMNejsakfråganÖstergötlands län
    Ek, MagnusCJasakfråganÖstergötlands län
    Eklind, HansKDJasakfråganÖrebro län
    Eklöf, StaffanSDAvstårsakfråganHallands län
    Ekström, HansSJasakfråganSödermanlands län
    El-Haj, JamalSJasakfråganMalmö kommun
    Eliasson, BengtLJasakfråganHallands län
    Emilsson, AronSDAvstårsakfråganVästra Götalands läns västra
    Engblom, AnnickaMNejsakfråganBlekinge län
    Enholm, MatheusSDAvstårsakfråganVästra Götalands läns norra
    Enström, KarinMNejsakfråganStockholms län
    Ericson, JanMNejsakfråganVästra Götalands läns södra
    Eriksson, YasmineSDAvstårsakfråganStockholms kommun
    Eriksson, SofieSJasakfråganDalarnas län
    Eriksson, ÅsaSJasakfråganVästmanlands län
    Esbati, AliVJasakfråganStockholms kommun
    Eskilandersson, MikaelSDAvstårsakfråganSkåne läns norra och östra
    Ezelius, ErikSJasakfråganVästra Götalands läns östra
    Falkhaven, ElisabethMPJasakfråganHallands län
    Farid, JasminMNejsakfråganStockholms län
    Fazelian, AylinSJasakfråganVästra Götalands läns västra
    Ferm, MariaMPJasakfråganStockholms kommun
    Filper, RunarSDFrånvarandesakfråganVärmlands län
    Forslund, Kenneth GSFrånvarandesakfråganVästra Götalands läns västra
    Forssell, JoarLJasakfråganStockholms kommun
    Forssell, JohanMNejsakfråganStockholms kommun
    Forssmed, JakobKDFrånvarandesakfråganStockholms län
    Fransson, JosefSDAvstårsakfråganVästra Götalands läns östra
    Fransson, MargaretaMPJasakfråganÖstergötlands län
    Frimert, AndersSJasakfråganJämtlands län
    From, IsakSJasakfråganVästerbottens län
    From Utterstedt, Ann-ChristineSDAvstårsakfråganVästmanlands län
    Fundahn, MarianneSJasakfråganSkåne läns södra
    Gabrielsson, IdaVJasakfråganStockholms län
    Gardfjell, MariaMPJasakfråganUppsala län
    Gellerman, HelenaLJasakfråganVästra Götalands läns västra
    Granlund, MarieSJasakfråganMalmö kommun
    Green, MatsMNejsakfråganJönköpings län
    Grubb, JörgenSDAvstårsakfråganÖstergötlands län
    Gunnarsson, HannaVJasakfråganSkåne läns södra
    Gustafsson, ElinSJasakfråganSkåne läns södra
    Güclü Hedin, RozaSJasakfråganDalarnas län
    Haddad, RogerLJasakfråganVästmanlands län
    Haddou, TonyVJasakfråganGöteborgs kommun
    Hagman, HampusKDJasakfråganGöteborgs kommun
    Haider, MonicaSFrånvarandesakfråganKronobergs län
    Halef, RobertKDJasakfråganStockholms län
    Hallberg, AxelMPJasakfråganSkåne läns södra
    Hammar Johnsson, Ann-CharlotteMNejsakfråganSkåne läns västra
    Hannah, RobertLJasakfråganGöteborgs kommun
    Hansson, AndersMNejsakfråganSkåne läns södra
    Hansén, CamillaMPAvstårsakfråganÖrebro län
    Haraldsson, JohannaSJasakfråganJönköpings län
    Hedin, JohanCJasakfråganStockholms kommun
    Hedlund, RogerSDAvstårsakfråganGävleborgs län
    Heie, UlrikaCJasakfråganVästra Götalands läns östra
    Helander, PeterCJasakfråganDalarnas län
    Hellman, JörgenSJasakfråganVästra Götalands läns norra
    Helmersson Olsson, CarolineSJasakfråganSödermanlands län
    Herrey, RichardMNejsakfråganStockholms län
    Hirvonen, AnnikaMPJasakfråganStockholms län
    Hjälmered, LarsMNejsakfråganGöteborgs kommun
    Hoff, HansSJasakfråganHallands län
    Holm, JensVJasakfråganStockholms kommun
    Holmqvist, PaulaSJasakfråganVästra Götalands läns norra
    Hult, EmmaMPJasakfråganJönköpings län
    Hultberg, JohanMFrånvarandesakfråganVästra Götalands läns norra
    Hänel Sandström, Marie-LouiseMNejsakfråganGöteborgs kommun
    Håkansson, Per-ArneSJasakfråganSkåne läns norra och östra
    Höj Larsen, ChristinaVJasakfråganVästernorrlands län
    Jacobsson, MagnusKDJasakfråganVästra Götalands läns norra
    Jallow, Momodou MalcolmVJasakfråganMalmö kommun
    Jansson, KjellMNejsakfråganStockholms län
    Jansson, Eva-LenaSJasakfråganÖrebro län
    Jilmstad, LarsMNejsakfråganStockholms kommun
    Johansson, MartinaCFrånvarandesakfråganSödermanlands län
    Johansson, AnnaSJasakfråganGöteborgs kommun
    Johansson, OlaCFrånvarandesakfråganHallands län
    Johnsson Fornarve, LottaVJasakfråganSödermanlands län
    Jomshof, RichardSDAvstårsakfråganBlekinge län
    Jonson, PålMNejsakfråganVärmlands län
    Jonsson, MattiasSJasakfråganGöteborgs kommun
    Josefsson, DavidMNejsakfråganGöteborgs kommun
    Juntti, EllenMNejsakfråganVästra Götalands läns västra
    Järrebring, JoakimSJasakfråganVästra Götalands läns västra
    Jönsson, PatrikSDAvstårsakfråganVästra Götalands läns södra
    Jörgensen, UlrikaMNejsakfråganHallands län
    Kakabaveh, Amineh-JasakfråganStockholms län
    Karapet, ArinMNejsakfråganStockholms kommun
    Karlsson, MattiasMNejsakfråganNorrbottens län
    Karlsson, NiklasSFrånvarandesakfråganSkåne läns västra
    Karlsson, AnnelieSJasakfråganSkåne läns norra och östra
    Karlsson, ÅsaSJasakfråganVästerbottens län
    Karlsson, MajVFrånvarandesakfråganGöteborgs kommun
    Karlsson, MattiasSDAvstårsakfråganKronobergs län
    Kayhan, SultanSJasakfråganStockholms kommun
    Kihlström, IngemarKDJasakfråganVästra Götalands läns södra
    Kinnunen, MartinSDAvstårsakfråganStockholms län
    Kristersson, UlfMFrånvarandesakfråganStockholms kommun
    Kronlid, JuliaSDAvstårsakfråganStockholms län
    Kronståhl, TomasSJasakfråganKalmar län
    Köse, SerkanSJasakfråganStockholms län
    Lahti, BirgerVJasakfråganNorrbottens län
    Laitinen Carlsson, DianaSJasakfråganJönköpings län
    Lantz, GustafSJasakfråganUppsala län
    Larsson, DagSJasakfråganStockholms kommun
    Larsson, MalinSJasakfråganVästernorrlands län
    Larsson, MikaelCFrånvarandesakfråganVästra Götalands läns södra
    Larsson, RikardSJasakfråganSkåne läns södra
    Larsson, Lars MejernSJasakfråganVärmlands län
    Lennström, SanneSFrånvarandesakfråganUppsala län
    Lifvenhage, Ann-SofieMNejsakfråganSödermanlands län
    Lindahl, FredrikSDAvstårsakfråganStockholms län
    Lindahl, HelenaCJasakfråganVästerbottens län
    Lindberg, LindaSDFrånvarandesakfråganSkåne läns västra
    Lindberg, TeresSJasakfråganStockholms kommun
    Lindestam, ÅsaSJasakfråganGävleborgs län
    Lindh, EvaSFrånvarandesakfråganÖstergötlands län
    Ling, RasmusMPFrånvarandesakfråganMalmö kommun
    Lund Kopparklint, MarléneMNejsakfråganVärmlands län
    Lundberg, AngelicaSDAvstårsakfråganJönköpings län
    Lundgren, ElinSJasakfråganGävleborgs län
    Lundgren, KerstinCJasakfråganStockholms län
    Lundh Sammeli, FredrikSJasakfråganNorrbottens län
    Lundqvist, PatrikSJasakfråganGävleborgs län
    Lundström, NinaLJasakfråganStockholms län
    Lång, DavidSDAvstårsakfråganÖrebro län
    Löberg, PetterSJasakfråganVästra Götalands läns södra
    Löfstrand, JohanSJasakfråganÖstergötlands län
    Lööf, AnnieCFrånvarandesakfråganJönköpings län
    Malm, FredrikLJasakfråganStockholms kommun
    Malmberg, BettyMFrånvarandesakfråganÖstergötlands län
    Malmer Stenergard, MariaMFrånvarandesakfråganSkåne läns norra och östra
    Malmqvist, JosefinMFrånvarandesakfråganStockholms län
    Manouchi, NoriaMNejsakfråganMalmö kommun
    Marmgren, MartinMPJasakfråganStockholms län
    Marttinen, AdamSDAvstårsakfråganSödermanlands län
    Meijer, LouiseMNejsakfråganSkåne läns södra
    Melki, AphramCJasakfråganStockholms län
    Modig, LindaCJasakfråganNorrbottens län
    Mohamed Abdirahman, MubarikSJasakfråganMalmö kommun
    Morell, ThomasSDAvstårsakfråganGävleborgs län
    Möller, OlaSFrånvarandesakfråganSkåne läns västra
    Naraghi, LailaSFrånvarandesakfråganKalmar län
    Niemi, PyrySFrånvarandesakfråganUppsala län
    Nilsson, SofiaCJasakfråganSkåne läns norra och östra
    Nilsson, MariaLJasakfråganGöteborgs kommun
    Nilsson, KristinaSJasakfråganVästernorrlands län
    Nilsson, PiaSJasakfråganVästmanlands län
    Nilsson, JennieSJasakfråganHallands län
    Nordberg, MatsSDAvstårsakfråganDalarnas län
    Nordborg, GudrunVJasakfråganVästerbottens län
    Nordengrip, CarolineSDAvstårsakfråganVästra Götalands läns södra
    Nordin, RickardCJasakfråganGöteborgs kommun
    Nordquist, LinaLFrånvarandesakfråganUppsala län
    Nyberg, KatjaSDAvstårsakfråganStockholms kommun
    Nylander, ChristerLJasakfråganSkåne läns norra och östra
    Nylund Watz, IngelaSFrånvarandesakfråganStockholms län
    Nysmed, LeifSJasakfråganStockholms län
    Obminska, MartaMFrånvarandesakfråganUppsala län
    Ohlsson, CarinaSJasakfråganVästra Götalands läns östra
    Ojanne, AlexanderSJasakfråganStockholms kommun
    Olofsgård, JakobLJasakfråganJönköpings län
    Olsson, LottaMFrånvarandesakfråganÖrebro län
    Olsson, KalleSJasakfråganJämtlands län
    Omanovic, JasenkoSJasakfråganVästernorrlands län
    Oscarsson, MagnusKDJasakfråganÖstergötlands län
    Oscarsson, MikaelKDJasakfråganUppsala län
    Oskarsson, AnneSDAvstårsakfråganKalmar län
    Ottoson, ErikMNejsakfråganStockholms län
    Ottosson, Kjell-ArneKDJasakfråganVärmlands län
    Ottosson, MattiasSJasakfråganÖstergötlands län
    Paarup-Petersen, NielsCJasakfråganMalmö kommun
    Palmqvist, EricSDAvstårsakfråganNorrbottens län
    Palmstierna, AmandaMPFrånvarandesakfråganStockholms län
    Pehrson, JohanLFrånvarandesakfråganÖrebro län
    Perez, DavidSDAvstårsakfråganUppsala län
    Persson, MagnusSDAvstårsakfråganDalarnas län
    Persson, MatsLFrånvarandesakfråganSkåne läns södra
    Petersson, BjörnSJasakfråganKalmar län
    Pettersson, HelénSFrånvarandesakfråganVästerbottens län
    Plath, StefanSDAvstårsakfråganMalmö kommun
    Posio, YasmineVJasakfråganGöteborgs kommun
    Püss, LarsMNejsakfråganHallands län
    Qarlsson, AnnikaCJasakfråganVästra Götalands läns västra
    Quensel, CharlotteSDAvstårsakfråganVästra Götalands läns västra
    Quicklund, SailaMNejsakfråganJämtlands län
    Ramhorn, PerSDAvstårsakfråganMalmö kommun
    Redar, LawenSJasakfråganStockholms kommun
    Reslow, PatrickSDAvstårsakfråganVärmlands län
    Riazat, DanielVJasakfråganDalarnas län
    Richthoff, Roger-AvstårsakfråganSödermanlands län
    Riedl, EdwardMNejsakfråganVästerbottens län
    Rojhan Gustafsson, AzadehSJasakfråganStockholms län
    Rosencrantz, JessicaMFrånvarandesakfråganStockholms kommun
    Roswall, JessikaMNejsakfråganUppsala län
    Rothenberg, HansMNejsakfråganGöteborgs kommun
    Rubbestad, MichaelSDAvstårsakfråganUppsala län
    Rågsjö, KarinVJasakfråganStockholms kommun
    Sander, MatsMNejsakfråganSkåne läns västra
    Schöldberg, PerCJasakfråganKronobergs län
    Segerlind, ElinVFrånvarandesakfråganVästra Götalands läns norra
    Selin, MarkusSJasakfråganStockholms län
    Sibinska, AnnaMPFrånvarandesakfråganGöteborgs kommun
    Sjölund, Anne-LiCJasakfråganVästernorrlands län
    Sjöstedt, OscarSDAvstårsakfråganVästmanlands län
    Skalin, JohnnySDAvstårsakfråganVästernorrlands län
    Skånberg, TuveKDJasakfråganSkåne läns norra och östra
    Sköld, LinusSJasakfråganNorrbottens län
    Steensland, PiaKDJasakfråganSödermanlands län
    Stenkvist, RobertSDAvstårsakfråganStockholms län
    Stockhaus, MariaMFrånvarandesakfråganStockholms län
    Storckenfeldt, HelenaMNejsakfråganHallands län
    Strandman, MikaelSDAvstårsakfråganStockholms län
    Strömberg, Anna-BelleSJasakfråganVästernorrlands län
    Strömkvist, MariaSJasakfråganDalarnas län
    Stuart, MagnusMNejsakfråganSödermanlands län
    Ståhl, JimmySDAvstårsakfråganVästra Götalands läns norra
    Ståhl Herrstedt, CarinaSDAvstårsakfråganSkåne läns västra
    Sundin, CassandraSDAvstårsakfråganJämtlands län
    Svantesson, ElisabethMNejsakfråganÖrebro län
    Svantorp, GunillaSJasakfråganVärmlands län
    Svenneling, HåkanVJasakfråganVärmlands län
    Svensson, SuzanneSJasakfråganBlekinge län
    Sydow Mölleby, MiaVFrånvarandesakfråganÖrebro län
    Szatmari Waldau, IlonaVJasakfråganUppsala län
    Sällström, Sven-OlofSDFrånvarandesakfråganKronobergs län
    Söder, BjörnSDAvstårsakfråganSkåne läns norra och östra
    Söder, LarryKDJasakfråganHallands län
    Söderlund, PerSDAvstårsakfråganÖrebro län
    Tapper Östberg, ChristinaSDAvstårsakfråganSkåne läns norra och östra
    Tegnér, MathiasSJasakfråganStockholms län
    Teimouri, ArmanLFrånvarandesakfråganVärmlands län
    Tenfjord Toftby, CecilieMNejsakfråganVästra Götalands läns södra
    Thomsson, LarsCJasakfråganGotlands län
    Thorbjörnson, JonVJasakfråganHallands län
    Thorell, OlleSJasakfråganVästmanlands län
    Thunander, JessicaVFrånvarandesakfråganVästra Götalands läns östra
    Tovatt, LorentzMPFrånvarandesakfråganStockholms kommun
    Tsouplaki, VasilikiVJasakfråganVästmanlands län
    Töyrä, EmiliaSJasakfråganNorrbottens län
    Utbult, RolandKDFrånvarandesakfråganVästra Götalands läns västra
    Vepsä, MattiasSJasakfråganStockholms kommun
    Vikström, AnnaSJasakfråganStockholms län
    Vilhelmsson, HelenaCJasakfråganÖrebro län
    Vinge, HenrikSDFrånvarandesakfråganStockholms kommun
    Völker, AlexandraSJasakfråganStockholms län
    W Jonsson, AndersCJasakfråganGävleborgs län
    Wagenius, HannaCJasakfråganJämtlands län
    Wallentheim, AnnaSJasakfråganSkåne läns norra och östra
    Wallmark, HansMNejsakfråganSkåne läns norra och östra
    Waltersson Grönvall, CamillaMFrånvarandesakfråganVästra Götalands läns västra
    Weidby, CiczieVJasakfråganJönköpings län
    Westergren, SofiaMNejsakfråganVästra Götalands läns västra
    Westerholm, BarbroLJasakfråganStockholms län
    Westerlund Snecker, LindaVJasakfråganÖstergötlands län
    Westerén, HannaSJasakfråganGotlands län
    Westlund, ÅsaSJasakfråganStockholms län
    Westroth, EricSDAvstårsakfråganHallands län
    Wetterling, JessicaVFrånvarandesakfråganVästra Götalands läns västra
    Widegren, CeciliaMNejsakfråganVästra Götalands läns östra
    Widegren, JohnMNejsakfråganÖstergötlands län
    Widman, AllanLJasakfråganMalmö kommun
    Wiechel, BjörnSFrånvarandesakfråganVästerbottens län
    Wiechel, MarkusSDFrånvarandesakfråganÖstergötlands län
    Wiking, MatsSJasakfråganVästra Götalands läns norra
    Wykman, NiklasMNejsakfråganStockholms län
    Wärnick, ViktorMNejsakfråganGävleborgs län
    Yngwe, KristinaCJasakfråganSkåne läns södra
    Åberg, BorianaMNejsakfråganSkåne läns södra
    Ådahl, MartinCJasakfråganStockholms kommun
    Åfeldt, JennieSDAvstårsakfråganSkåne läns södra
    Åkesson, JimmieSDFrånvarandesakfråganJönköpings län
    Åkesson, AndersCJasakfråganKalmar län
    Åsebol, Ann-BrittMNejsakfråganDalarnas län
    Ödebrink, CarinaSJasakfråganJönköpings län
    Österberg, AndersSJasakfråganStockholms kommun
    5. Motioner som bereds förenklat
    Beslut:

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Utskottets förslag:
    Riksdagen avslår de motionsyrkanden som finns upptagna under denna punkt i utskottets förteckning över avstyrkta motionsyrkanden.