Till innehåll på sidan

Tryck- och yttrandefrihet, massmediefrågor

Betänkande 2022/23:KU27

  1. 1, Förslag, Genomförd
  2. 2, Beredning, Genomförd
  3. 3, Debatt, Genomförd
  4. 4, Beslut, Genomförd

Ärendet är avslutat

Beslutat
29 mars 2023

Utskottens betänkanden

Betänkanden innehåller utskottens förslag till hur riksdagen ska besluta i olika ärenden. 

Hela betänkandet

Beslut

Nej till motioner om tryck- och yttrandefrihetsfrågor samt massmediefrågor (KU27)

Riksdagen sa nej till cirka 30 förslag i motioner som lämnades in under den allmänna motionstiden 2022.

Förslagen gäller exempelvis säkerheten för opinionsbildare och medieföretag, där riksdagen hänvisar till pågående arbete och till åtgärder som redan är genomförda. Av samma anledningar föreslår utskottet nej till bland annat förslag som handlar om meddelarskydd, yttrandefrihet på internet, reglering av techjättarna och statens stöd till medierna.

Riksdagens beslut
Kammaren biföll utskottets förslag.
Utskottets förslag till beslut
Avslag på motionerna.

Ärendets gång

Förslag, Genomförd

Motioner: 19

Motioner från ledamöterna

Beredning, Genomförd

Senaste beredning i utskottet: 2023-03-09
Justering: 2023-03-16
Trycklov: 2023-03-21
Reservationer: 12
Betänkande 2022/23:KU27

Alla beredningar i utskottet

2023-02-09, 2023-03-09

Nej till motioner om tryck- och yttrandefrihetsfrågor samt massmediefrågor (KU27)

Konstitutionsutskottet föreslår att riksdagen säger nej till cirka 30 förslag i motioner som lämnades in under den allmänna motionstiden 2022.

Förslagen gäller exempelvis säkerheten för opinionsbildare och medieföretag, där utskottet hänvisar till pågående arbete och till åtgärder som redan är genomförda. Av samma anledningar föreslår utskottet nej till bland annat förslag som handlar om meddelarskydd, yttrandefrihet på internet, reglering av techjättarna och statens stöd till medierna.

Beslut är fattat. Se steg 4 för fullständiga förslagspunkter.

Debatt, Genomförd

Bordläggning: 2023-03-28
Debatt i kammaren: 2023-03-29
Stillbild från Debatt om förslag 2022/23:KU27, Tryck- och yttrandefrihet, massmediefrågor

Debatt om förslag 2022/23:KU27

Webb-tv: Tryck- och yttrandefrihet, massmediefrågor

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 46 Susanne Nordström (M)

Fru talman! Låt mig få börja med att säga att yttrandefriheten är fundamental för vårt samhälle. Alla våra fri- och rättigheter vilar på den. Ett samhälle som är fyllt av människors rädsla för att uttala sig eller skriva sitt hjärtas mening eller åsikt är för oss helt otänkbart.

Jag kom att tänka på den lilla pojken i forna Östtyskland som i en skoluppsats riktade svidande kritik mot det östtyska bilmärket Trabant - östtyskarnas folkbil. För en ny Trabant fick man betala 20 000 mark. Pojken skrev: Det är rent oförskämt att begära ett sådant överpris för en så dålig, primitiv och ful bil. Han tillade att även den minsta och enklaste modellen av det västtyska märket Volkswagen Polo var både vackrare och komfortablare än något av bilmärkena från Östtyskland.

När elevens magister läste dessa ord insåg han att det rörde sig om statsfientlig verksamhet och överlämnade därför pojkens uppsats till rektorn. Rektorn, skolchef som han var, tog sitt samhällsansvar och översände uppsatsen till säkerhetspolisen Stasi för granskning. Det blev ett polisärende, och pojken och hans föräldrar sattes under bevakning och kallades till förhör.

Denna uppsats finns i sin helhet att läsa på ett museum i Leipzig.

Jag kan ta ett mer närliggande exempel. I söndags läste jag i tidningen om en sjätteklass i en skola i Jefremov, cirka 30 mil söder om Moskva. De hade bildlektion och skulle måla teckningar till stöd för den ryska militären. Tolvåriga Masja målade en kvinna och ett barn bredvid en ukrainsk flagga. På flaggan står det: Leve Ukraina. Och kvinnan på teckningen håller upp en hand mot projektiler som skjuts mot dem från en rysk flagga. På den flaggan står det: Nej till krig.

Tryck- och yttrandefrihet, massmediefrågor

Polisen kallades till skolan, och säkerhetstjänsten gjorde hembesök. Nu, nästan ett år senare, pågår ett rättsfall där pappan kan bli av med vårdnaden om sin lilla dotter.

Fru talman! Dessa händelser är såklart mycket magstarka i en svensk kontext - det förstår nog alla. Min poäng är dock att man inte ska behöva fundera på om man får säga, skriva eller uttala något, då detta är reglerat i vår grundlag. Yttrandefriheten innebär att staten inte får hindra ditt yttrande. Detta innebär också att man inte har någon skyldighet att lyssna, till exempel på vad jag säger. Om någon försöker hindra ditt yttrande med våld har staten en skyldighet att försvara din rätt att yttra dig.

George Orwell lär ha sagt: Yttrandefriheten ger mig rätt att säga det du inte vill höra. Fast han sa det på engelska och inte på östgötska.

Det är upplyftande att läsa motioner som är kopplade till detta betänkande och se att vi är flera som vill förbättra. Utrednings- och beredningsarbete pågår, och på så sätt är vissa av motionernas syften omhändertagna.

Utredningen, som jag nämnde i mitt förra debattinlägg, om ett förstärkt straffrättsligt skydd för vissa samhällsnyttiga funktioner och några andra straffrättsliga frågor gör bland annat bedömningen att det behövs ett starkare straffrättsligt skydd för den som yrkesmässigt bedriver nyhetsförmedling eller annan journalistik och föreslår att det införs en särskild straffskärpningsgrund i brottsbalken.

Fru talman! Regeringen beslutade den 9 mars 2023 om en lagrådsremiss med namnet Skärpt syn på brott mot journalister och vissa andra samhällsnyttiga funktioner.

Det handlar om brott som begås mot en person på grund av dennes journalistiska utövande eller, för den delen, mot en person som i sitt arbete utför en samhällsviktig funktion, exempelvis en medarbetare i socialtjänsten. Han eller hon ska kunna utföra sitt viktiga arbete utan att vara rädd för hot eller våld. Med denna skärpning får medarbetarna bättre möjligheter att till exempel fokusera på arbetet med att stödja och skydda barn och andra utsatta människor.

Det kan också gälla dem som i sitt yrke inte kan välja bort kontakter med människor och som utsätts för hat eller hot. Man kommer inte åt problematiken genom arbetsmiljömässiga åtgärder. Det är också svårt att förebygga. Detta gör att det också är motiverat med ett stärkt straffrättsligt skydd för utbildningspersonal inom skolväsendet.

Det jag just beskrivit är inte bara brott mot den som utför sitt arbete utan även mot vår demokrati och mot vårt samhälle.

Dessa lagändringar föreslås träda i kraft den 1 augusti 2023.

Jag skulle också vilja säga några ord om hatbrott och andra brott som hotar vår demokrati.

Polismyndigheten ska fortsätta att utveckla och förbättra arbetet med att bekämpa hatbrott och andra brott som hotar demokratin. Det uppdraget har myndigheten fått, och det har delredovisats i mars 2022 och nu i mars 2023. Och det ska slutredovisas i december 2023.

Vi har hört andra talare här prata om det digitaliserade samhälle som vi lever i och om att det förekommer hat, hot och nätkränkningar. År 2021 hade var tionde gymnasieelev utsatts för näthat och kränkningar.

Även det svenska samhällets infrastruktur har blivit mer sårbar. Förekomsten av exempelvis cyberbrott, som attacker mot både myndigheters och kommuners hemsidor, ser ut att öka. Och på arbetsplatser har det skett en ökning av påverkansförsök och påverkansbrott gentemot tjänstemän i offentlig verksamhet, förtroendevalda, journalister och opinionsbildare men även gentemot andra yrkesgrupper, som exempelvis forskare.

Fru talman! Det är trots förekommande missbruk vanskligt att göra inskränkningar i grundlagsfästa rättigheter i syfte att komma till rätta med avarter i vårt samhälle. Yttrandefriheten är grundbulten i hela vår samhällsbyggnad, och den måste skyddas både principiellt och i praktiken.

Fru talman! Jag yrkar bifall till utskottets förslag i sin helhet.


Anf. 47 Peter Hedberg (S)

Fru talman! Vi behandlar nu konstitutionsutskottets betänkande 27 om tryck- och yttrandefrihet och massmediefrågor.

Som tidigare talare varit inne på är det en spännande tid att diskutera dessa frågor eftersom särskilt yttrandefriheten och medievärlden är satt under olika former av press.

Fru talman! För någon vecka eller två sedan mejlade Tidningsutgivarna till oss riksdagsledamöter inför pressfrihetens dag den 3 maj. I mejlet ombads vi svara på frågan: Varför är pressfrihet viktigt? Svaret är kanske självklart för många, men det var en utmaning för oss eftersom vi skulle hålla det väldigt kort. Om jag minns rätt gällde det två meningar och max 200 tecken. För många förtroendevalda politiker är det en jätteutmaning att begränsa sig så.

Jag valde att svara följande: "Pressfriheten möjliggör rapportering om och granskning av makthavares beslut och ageranden. Som förtroendevald ser jag det som avgörande för demokratin och välinformerade medborgare."

Det kanske inte är så att man som förtroendevald alla gånger är helt tillfreds med den granskning och rapportering som återfinns i medierna. Men det är inte det som är syftet och poängen med pressfrihet. Syftet är i stället det jag svarade: att möjliggöra för medborgarna att ta del av viktig information om makthavares beslut och ageranden. Detta gäller både nationellt, regionalt och lokalt.

Det är därför vi som politiker måste agera när fri press och journalister utsätts för attacker som hotar demokratin, och det gäller både i vårt eget land och i omvärlden.

Fru talman! Vi socialdemokrater har därför i en reservation betonat vikten av en ny, samlad strategi för att motverka hat och hot mot journalister.

Det pågår ett antal åtgärder och uppdrag gällande detta som är positiva, bland annat en lagrådsremiss om att stärka det straffrättsliga skyddet för journalister. Det rör också olika former av uppdrag till polisen och Brottsoffermyndigheten och en del forskning, till exempel vid Linnéuniversitetet.

Utifrån dagens situation menar dock Socialdemokraterna att det är viktigt att regeringen verkar samlat och koordinerar detta arbete inom ramen för en ny och samlad strategi.

Fru talman! Socialdemokraterna har också en reservation tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet som rör sökbarheten gällande vissa personuppgifter. Det handlar om uppgifter kopplade till exempelvis brottsregistret och psykisk tvångsvård. Det handlar om allvarliga ingrepp i enskildas personliga integritet som måste åtgärdas.

Senast i november debatterades ämnet i kammaren, och då lyftes även den kritik som EU riktat mot Sverige i denna fråga upp. Det fanns då meningsskiljaktigheter i hur en lagreglering skulle kunna formuleras, men jag uppfattade ändå en enighet om frågans dignitet. Vi hoppas givetvis att regeringen återkommer med lagförslag i ärendet.

Vi har också en reservation kopplat till mediestödet. Vi ser gärna en parlamentarisk utredning om framtidens mediestöd. Det har kommit en mediestödsutredning, som vi socialdemokrater anser har väl avvägda förslag. Men i och med att medielandskapet förändras så snabbt är det också viktigt att en parlamentarisk utredning tittar på detta långsiktigt.

Fru talman! Jag yrkar bifall till reservation 8.


Anf. 48 Gudrun Brunegård (KD)

Fru talman! Voltaire har tillskrivits denna fras: Jag ogillar vad du säger, men jag är beredd att ge mitt liv för din rättighet att säga det. I själva verket var det hans biografiförfattare, Evelyn Beatrice Hall, som formulerade frasen som en sammanfattning av Voltaires uppfattning.

Vår svenska demokrati är värd att både hyllas och skyddas. Den bygger på fri åsiktsbildning. Yttrandefrihetsgrundlagen och tryckfrihetsförordningen reglerar rätten och skyddet för var och en att fritt uttrycka sina tankar, åsikter och känslor. Motsvarande frihet finns att yttra sig i radio, tv eller liknande överföringar, offentliga uppspelningar ur en databas, filmer, videogram, ljudupptagningar och andra tekniska upptagningar. Ett särskilt starkt skydd finns för tryckta skrifter och vissa andra medieformer. Principerna om censurförbud, etableringsfrihet, ensamansvar, meddelarskydd, en särskild brottskatalog och en särskild rättegångsordning råder inom detta område.

Det är dock straffbart med olaga hot, kränkningar, ofredande, förtal eller förolämpning. Den som gör intrång i någons privatliv genom spridning av vissa slag av bilder eller andra uppgifter kan dömas för olaga integritetsintrång enligt brottsbalken om spridningen är ämnad att medföra allvarlig skada för den som bilden eller uppgiften rör.

Likaså är det förenat med höga straffvärden att begå olaga tvång eller olaga hot med uppsåt att påverka den allmänna åsiktsbildningen eller inkräkta på handlingsfriheten inom en politisk organisation eller en yrkes- eller näringssammanslutning och därigenom sätta yttrande, församlings- eller föreningsfriheten i fara. En försvårande omständighet är om brottet begås mot en person, eller dennes närstående, som har eller har haft uppdrag som förtroendevald i stat, kommun, region, Sametinget eller Europaparlamentet. Det gäller alltså inte minst oss riksdagsledamöter.

För att skydda åsikts- och föreningsfriheten finns statsbidrag för att höja säkerheten till organisationer i civilsamhället vars verksamhet påverkas av rädsla för hot, våld och trakasserier. Ett sådant exempel är judiska synagogor.

Fru talman! Angrepp mot journalister är ett allvarligt problem. Så sent som den 9 mars beslutade regeringen om lagrådsremissen Skärpt syn på brott mot journalister och vissa andra samhällsnyttiga funktioner. Regeringen föreslår där en särskild straffskärpningsgrund för brott som har begåtts mot en person eller dennes närstående på grund av yrkesmässig nyhetsförmedling eller annan journalistik.

Polismyndigheten har ett särskilt uppdrag att förbättra arbetet för att bekämpa hatbrott och andra hot mot demokratin. Det handlar bland annat om strukturerad dialog gentemot grupper som utsätts för hatbrott och andra brott som hotar demokratin.

Brottsoffermyndigheten har tagit fram förslag på hur en informationsinsats skulle kunna utföras, exempelvis för personer som utsatts för näthat på grund av rasism, könsrelaterat hat, sexism och liknande.

För mig som är invald för Kalmar län är det särskilt intressant att läsa om Linnéuniversitetets uppdrag med arbetsnamnet Demokratijouren. Det går ut på att identifiera, utveckla och genomföra kompetens- och kapacitetsutvecklande insatser till journalister och redaktioner för att förebygga och hantera utsatthet för hot och hat. Detta genomförs av medieinstitutet Fojo som fortbildar journalister och hör till Linnéuniversitetet.

Verksamma journalister och mediechefer kan där söka råd och kunskap om hur de ska hantera hat och hot. Fojo har också en bemannad helpdesk där utsatta journalister och redaktionsledare kan söka råd och stöd. Man bedriver också en mycket uppskattad fortbildningsverksamhet för journalister, inte minst från repressiva miljöer där det kan vara förenat med livsfara att bedriva fri och oberoende journalistik. Detta är helt oumbärligt i länder där man kan klassas som terrorist bara genom att sakligt redovisa rättsövergrepp som begås av en auktoritär regim.

Detta är också en allvarlig påminnelse om hur viktigt det är att skydda och värna den yttrandefrihet och tryckfrihet som vi här i Sverige alltför ofta tar för givna.

Med detta yrkar jag bifall till utskottets förslag.


Anf. 49 Malin Danielsson (L)

Fru talman! Det är av goda skäl som medierna har benämnts som den tredje statsmakten sedan mitten av 1800-talet. Betydelsen av granskande journalistik går inte att understryka nog; de tidiga tidningarna spelade exempelvis en helt avgörande roll för utvecklingen av demokratin i Sverige. Under lång tid har medierna granskat makthavare, uppmärksammat individer som fallit mellan stolarna och avslöjat hur företag exempelvis har fuskat med sitt miljöarbete. Medierna behöver goda förutsättningar att fortsätta med detta.

Men det finns de som vill inskränka yttrandefriheten och pressfriheten. Det handlar om personer som uttrycker hat och hot mot våra folkvalda eller mot journalister och som försöker hindra det fria ordet. Det är upp till oss att se till att tryck- och yttrandefriheten värnas och skyddas och att en mångfald av medier kan verka fritt.

Som en del i försvaret av tryck- och yttrandefriheten ingår ett ansvar för att förebygga och förhindra hot, trakasserier och våld som både enskilda och grupper riktar mot journalister och även offentligt anställda. För några veckor sedan beslutades det om en lagrådsremiss i vilken det föreslås en förstärkning av det straffrättsliga skyddet för båda dessa grupper. Brott som begås mot en person på grund av att hen har bedrivit journalistik eller mot en person med en samhällsnyttig funktion i hens tjänsteutövning är ett angrepp inte bara mot den som utsätts för brottet utan i förlängningen även mot demokratin och samhället som sådant. Allvaret i en sådan överträdelse ska självklart återspeglas i påföljden, vilket nu föreslås. Även inom EU pågår ett arbete för att stärka skyddet för journalister och medieredaktioner, vilket är mycket välkommet.

Fru talman! För att bibehålla en fri och levande journalistik över hela landet behöver vi också värna det mediala ekosystemet. Om dagstidningarna och den lokala nyhetsjournalistiken ska överleva kommer de att behöva stöd även i framtiden. Det gäller särskilt i och med den utmaning som digitaliseringen innebär. En ny mediestödslagstiftning är på gång och möter många av de utmaningar som medierna står inför, vilket vi välkomnar.

Fru talman! Slutligen vill jag särskilt lyfta upp en del i utskottets ställningstagande som gäller det frivilliga grundlagsskyddet för databaser. Redan när detta infördes varnade utskottet för att det skulle kunna uppstå konflikter mellan skyddet för den personliga integriteten och att grundlagsskyddet i värsta fall skulle kunna omfatta databaser som är rena personregister. Utskottet har också framhållit att söktjänster som tillhandahåller personuppgifter om lagöverträdelser med mera utgör ett allvarligt ingrepp i den enskildes personliga integritet. Det är viktigt att grundlagarnas tillämpningsområde är tydligt avgränsat.

Utvecklingen har tyvärr gått i den riktning som utskottet befarade. Utskottet anser att det finns behov av ändringar i nu gällande regler för att uppnå ett ändamålsenligt skydd mot integritetskränkningar och förutsätter att regeringen arbetar vidare med frågan i syfte att återkomma med nödvändiga förändringar. Det här är viktigt.

Den personliga integriteten, inte minst på nätet, är en ständigt aktuell fråga. Den digitala utvecklingen gör att det som man tidigare behövde höra av sig till en myndighet om och ha en relativt omständlig process för, nu finns med en enkel sökning på nätet. Och dessutom får du ibland tillgång till uppgifter som du inte ens har efterfrågat. Det kan vara personliga uppgifter som du inte visste att du ville ha eller ens vill ha.

Precis som jag har lyft upp i ett tidigare anförande här i dag visar undersökningar att en tredjedel av svenskarna oroar sig för hur företag använder personuppgifter och att hälften avstår från digitala tjänster för att de är osäkra på hur personuppgifterna används. Det här gäller såklart även de frivilligt grundlagsskyddade databaserna.

Här har vi ett stort ansvar att hitta en bättre balans mellan å ena sidan offentlighetsprincipen och yttrandefriheten och å andra sidan rätten till privatliv och personlig integritet, inte minst när det gäller de frivilligt grundlagsskyddade databaserna.

Med detta yrkar jag bifall till förslaget i betänkandet.


Anf. 50 Malin Björk (C)

Fru talman! Jag vill inledningsvis yrka bifall till reservation 2.

En fri press är en förutsättning för en vital demokrati. Historiskt sett kan vi se att ett samhälle där fri press frodats har lett till ett ökat inflytande för samtliga medborgare, inte bara dem med ekonomisk eller politisk makt. Det har också lett till större möjligheter att hålla makthavare ansvariga för sina förehavanden - tvärtemot vad som går att bevittna i ett auktoritärt samhälle, där maktinnehavet är det överordnade målet. I sådana stater ser regimen ofta till att tysta maktens granskare genom trakasserier eller genom mer eller mindre öppna hot.

Oberoende journalister tillika granskare av makten tillhör de första offren för en regim som är på väg mot ett auktoritärt styre. Många är de namn som skulle kunna nämnas här, personer som värnat det fria ordet och som offrat sin frihet, ibland till och med fått sätta livet till, för att de stått upp för denna yttrandefrihet. Men min talartid tillåter inte att jag lyfter fram mer än ett par av dem.

En av de tappra jag lyssnade på i förra veckan vid Svenska Akademiens heldagsseminarium om demokrati och yttrandefrihet var Yirgalem Fisseha Mebrahtu från Eritrea, en kvinna som suttit fängslad i sex år i Eritrea, utan föregående rättsprocess, av en auktoritär regim som velat tysta henne när hon stått upp för det fria ordet.

En annan kvinna och journalist som brann för det fria ordet var Anna Politkovskaja. Hon var tidigt ute och varnade för Vladimir Putin och hans auktoritära metoder och anspråk. Efter att hon hade mottagit flera allvarliga hot hittades hon i oktober 2006 ihjälskjuten i sin trappuppgång i centrala Moskva.

Fru talman! Vi lever inte i Putins Ryssland - tack och lov. Men tyvärr är inte heller journalister som verkar i Sverige fredade från trakasserier och direkta hot. Det har flera av mina kollegor i konstitutionsutskottet varit inne på. Centerpartiet anser att det här är en grupp som är oerhört viktig att skydda och värna så att de mäktar med att fullgöra sitt viktiga uppdrag. Därför menar vi att den gruppen behöver ett stärkt skydd. Vi välkomnar att regeringen har remitterat det betänkande som presenterades förra våren i vilket det föreslås en särskild straffskärpningsgrund för brott som riktar sig mot journalister i deras yrkesutövning.

Centerpartiet vill också stärka kapaciteten hos de enheter inom polisen som arbetar med demokratifrågor. Vi vill ge Brottsförebyggande rådet ett tydligare uppdrag att utbilda och stötta arbetsgivare, fackföreningar och personer som arbetar inom medier i hur de bör hantera och anmäla hot och trakasserier. Vi vill även att brottsofferjourerna får ett ökat stöd för sitt viktiga arbete med att stötta utsatta journalister. Dessutom vill vi införa ett offentligt stöd, likt det som finns för trossamfund, som nyhetsredaktioner och andra kan använda sig av för att investera i säkerhetsåtgärder, alltifrån investeringar i fysisk säkerhet till säkerhetsutbildningar och it-säkerhet. Det är inte minst viktigt för små företag som saknar de stora mediehusens resurser och kunskap på området.

Fru talman! Pressen och medierna kallas med fog för den tredje statsmakten. De utgör en av de viktigaste institutionerna i en stark liberal demokrati eftersom en sådan kräver medier som granskar makten, informerar medborgarna och belyser samhällsproblem. För att den tredje statsmakten ska lyckas med sitt uppdrag fullt ut krävs att medierna är verksamma i hela landet, från norr till söder, från den lilla kommunen i Norrlands inland till det folktäta Stockholms innerstad.

Centerpartiet ser allvarligt på de vita fläckar i bevakningen som uppstått till följd av nedläggningar och nedskärningar inom lokalmedier på framför allt mindre orter. Adekvata åtgärder för att säkerställa tillgången till allsidig och oberoende nyhetsbevakning och opinionsbildning i hela landet är helt nödvändiga eftersom det fortsätter ske stora och snabba förändringar inom medieområdet, och vi måste se till att alla medborgare, oavsett var i landet man bor, har tillgång till allsidig och oberoende nyhetsbevakning och opinionsbildning. Vi måste se till att områden i landet där nyhetsbevakning saknas helt eller där det inte finns daglig bevakning får detta.

Mediestödsutredningen, som tillsattes hösten 2021, lämnade förra sommaren sitt förslag i en promemoria. Förslaget har varit ute på remiss och bereds för närvarande i Regeringskansliet. En proposition förväntas till sommaren.

Centerpartiet kommer att följa det här arbetet noggrant och se vilka förslag som läggs fram och även fortsättningsvis verka för en mediepolitik som möjliggör en livskraftig press i hela landet.


Anf. 51 Jan Riise (MP)

Fru talman! KU:s betänkande om tryck- och yttrandefrihet och massmediefrågor spänner över ett ganska stort område med många olika aspekter.

Till att börja med: Det är förstås helt oacceptabelt att journalister, redaktioner och andra opinionsbildare ska utsättas för hot och trakasserier för det de skriver och säger. Det är utskottet helt enigt om. Det är, tycker vi, av stor betydelse att undanröja sådana problem som hot och trakasserier eftersom det påverkar människors möjligheter till politiskt engagemang. Hot, hat och våld mot förtroendevalda får omedelbara konsekvenser för individen men hotar också det demokratiska systemet i stort.

Tyvärr är det vanligt förekommande i Sverige. Brottsförebyggande rådet rapporterade att var fjärde politiker utsattes för trakasserier, hot eller våld under 2020. En av fyra politiker uppger att de har påverkats i sitt förtroendeuppdrag på grund av utsatthet eller oro för att utsättas, kvinnor i större utsträckning än män. Hot och hat är också ett stort hinder för journalister, föreningslivet och enskilda opinionsbildare, som undviker att göra sin röst hörd på grund av risken att utsättas.

Det behövs ett samlat strategiskt arbete som kombinerar ett stärkt rättsväsen och stöd till det civila samhället med satsningar på medie- och informationskunskap, insatser mot desinformation och krav på de globala plattformsföretagen.

Handlingsplanen Till det fria ordets försvar bör uppdateras, och i samband med det behöver den aktuella hotbilden mot civilsamhället kartläggas och konkreta åtgärder tas fram för att värna och vidga det demokratiska utrymmet.

Miljöpartiet har i en motion hävdat att det är rimligt att all verksamhet som finansieras av skattemedel omfattas av samma krav. Meddelarskydd bör därför införas också för anställda i statliga bolag och för anställda i företag som utför tjänster som har upphandlats av statliga myndigheter.

Fru talman! Det finns databaser som är tillgängliga via internet och som publicerar omfattande och känsliga personuppgifter om enskilda, exempelvis uppgifter om förekomst i brottsregister eller om psykisk tvångsvård. Webbplatserna utgör på det viset mycket allvarliga ingrepp i enskildas personliga integritet och kan användas av kriminella för att kartlägga individer. Innehållet på de aktuella webbplatserna skyddas av grundlag, oftast genom att de har ett så kallat utgivningsbevis för verksamheten.

Den föregående regeringen agerade för att skapa en bättre balans mellan integritetsskyddet och yttrandefriheten genom att föreslå begränsningar i grundlagsskyddet för de mest integritetskänsliga söktjänsterna, men det förslaget stoppades i riksdagen.

Vi förutsätter att regeringen agerar så att den personliga integriteten kan upprätthållas och vill därför att det tas fram en ny lagstiftning som kommer till rätta med problemet.

Fru talman! En grundläggande förutsättning för demokratin är att hela befolkningen har goda förutsättningar att delta i samhällsdebatten och att följa samhällets och politikens utveckling på lokal, regional och nationell nivå. Genom att modernisera och utöka mediestöden för att skapa bättre förutsättningar för oberoende granskande journalistik och en mångfald av medier över hela landet stärks även lands- och glesbygden. Jag är positiv till Mediestödsutredningens förslag om att utgångspunkten för utformningen av det nya mediestödet är att det ska finnas nyhetsmedier i hela landet.

Tryck- och yttrandefrihet, massmediefrågor

Samtidigt är det oroande att mediemångfalden på nationell nivå kan komma att tappa mark eftersom mindre företag riskerar att möta en tuff ekonomisk situation. Det är därför viktigt att säkerställa ett bra stöd till dessa medier och att det finns tillräckligt med medel för att övergången till ett nytt system ska fungera.

Vidare bör det snarast tillsättas en utredning med uppdrag att se över stödet till tidskrifter. Därutöver kan ett undantag från mervärdesskatt för tidningar och tidskrifter vara ett välbehövligt komplement till mediestödet.

Vi har reservationer från Miljöpartiets sida om skyddet för journalister, om det utökade meddelarskyddet och om mediestödet. Vi har också en gemensam reservation med S och V om att begränsa sökbarheten för webbtjänsterna jag pratade om.

Jag yrkar bifall till reservation nummer 8.

Överläggningen var härmed avslutad.

(Beslut fattades under § 23.)

Beslut, Genomförd

Beslut: 2023-03-29
Förslagspunkter: 12, Acklamationer: 10, Voteringar: 2

Protokoll med beslut

Riksdagsskrivelser

    Förslagspunkter och beslut i kammaren

    1. Stärkt skydd för journalister, förtroendevalda och konstnärer
    Beslut:

    Kammaren biföll utskottets förslag

    Utskottets förslag:
    Riksdagen avslår motionerna

    2022/23:181 av Märta Stenevi m.fl. (MP) yrkande 6,

    2022/23:862 av Catarina Deremar m.fl. (C) yrkande 6,

    2022/23:1673 av Annie Lööf m.fl. (C) yrkande 21,

    2022/23:2139 av Ardalan Shekarabi m.fl. (S) yrkande 72,

    2022/23:2166 av Ida Karkiainen m.fl. (S) yrkande 2 och

    2022/23:2277 av Märta Stenevi m.fl. (MP) yrkande 5.
    • Reservation 1 (S)
    • Reservation 2 (C)
    • Reservation 3 (MP)
    Omröstning i sakfråganUtskottets förslag mot reservation 2 (C)
    PartiJaNejAvståendeFrånvarande
    S009314
    SD64009
    M59009
    C02103
    V21003
    KD15004
    MP00153
    L14002
    Totalt1732110847
    Ledamöternas röster. Sorterat efter "Namn" i fallande ordning
    Ahlstedt, FredrikMJasakfråganUppsala län
    Ahlström Köster, EmmaMJasakfråganSkåne läns södra
    Akhondi, AlirezaCNejsakfråganStockholms län
    Alftberg, AndersSDJasakfråganVästra Götalands läns södra
    Ali Elmi, LeilaMPFrånvarandesakfråganGöteborgs kommun
    Alm, Ann-SofieMJasakfråganVästra Götalands läns norra
    Alm Ericson, JanineMPAvstårsakfråganVästra Götalands läns västra
    Amloh, SofiaSAvstårsakfråganSödermanlands län
    Andersson, PontusSDJasakfråganVästerbottens län
    Andersson, JonasSDJasakfråganÖstergötlands län
    Andersson, LarsSDJasakfråganSkåne läns södra
    Andersson, JohanSAvstårsakfråganÖstergötlands län
    Andersson, TobiasSDJasakfråganVästra Götalands läns östra
    Andersson, MarcusSAvstårsakfråganVästra Götalands läns östra
    Andersson, MagdalenaSFrånvarandesakfråganStockholms län
    Andersson Tay, AndreaVJasakfråganStockholms län
    André, LiliKDJasakfråganGävleborgs län
    Anstrell, AlexandraMJasakfråganStockholms län
    Aranda, ClaraSDJasakfråganÖstergötlands län
    Arkhem, MatsSDJasakfråganStockholms län
    Aspling, LudvigSDJasakfråganStockholms län
    Avci, GulanLFrånvarandesakfråganStockholms län
    Awad, NadjaVJasakfråganÖrebro län
    Axén Olin, KristinaMJasakfråganStockholms kommun
    Aydin, YusufKDJasakfråganStockholms län
    Backeskog, SannaSAvstårsakfråganGävleborgs län
    Beckman, LarsMFrånvarandesakfråganGävleborgs län
    Begic, DenisSAvstårsakfråganÖrebro län
    Bengtsson, MathiasKDJasakfråganDalarnas län
    Bengtsson, AngelikaSDJasakfråganStockholms kommun
    Bergenblock, ChristoferCNejsakfråganHallands län
    Bergheden, StenMFrånvarandesakfråganVästra Götalands läns östra
    Berglund, JörgenMJasakfråganVästernorrlands län
    Berntsson, MagnusKDJasakfråganGöteborgs kommun
    Birinxhiku, AidaSAvstårsakfråganHallands län
    Bjälkö, Sara-LenaSDJasakfråganHallands län
    Björck, PatrikSAvstårsakfråganVästra Götalands läns östra
    Björk, PederSAvstårsakfråganVästernorrlands län
    Björk, MalinCFrånvarandesakfråganStockholms kommun
    Björklund, HeléneSAvstårsakfråganBlekinge län
    Bladelius, YasmineSAvstårsakfråganSkåne läns västra
    Blom, JunoLJasakfråganÖstergötlands län
    Blomkvist, Anna-LenaSDJasakfråganDalarnas län
    Bolund, PerMPAvstårsakfråganStockholms kommun
    Boulwén, CaritaSDJasakfråganHallands län
    Bouveng, HelenaMJasakfråganJönköpings län
    Brodin, CamillaKDJasakfråganStockholms kommun
    Broman, BoSDJasakfråganSkåne läns västra
    Brunegård, GudrunKDJasakfråganKalmar län
    Brunsberg, CamillaMJasakfråganBlekinge län
    Bäckström, DanielCNejsakfråganVärmlands län
    Bäckström Johansson, MattiasSDFrånvarandesakfråganKalmar län
    Büser, JohanSAvstårsakfråganGöteborgs kommun
    Carlsson, ChristianKDJasakfråganStockholms län
    Carlsson, Rose-MarieSAvstårsakfråganMalmö kommun
    Carlsson, CristerMJasakfråganDalarnas län
    Carlsson, GunillaSAvstårsakfråganGöteborgs kommun
    Carvalho, TeresaSFrånvarandesakfråganÖstergötlands län
    Cato, JonnyCNejsakfråganSkåne läns västra
    Cederfelt, MargaretaMFrånvarandesakfråganStockholms kommun
    Christiansson, AlexanderSDJasakfråganVästra Götalands läns västra
    Cisija, DzenanSAvstårsakfråganGöteborgs kommun
    Dadgostar, NooshiVJasakfråganStockholms län
    Dahlqvist, MikaelSAvstårsakfråganVärmlands län
    Damberg, MikaelSAvstårsakfråganStockholms län
    Damsgaard, MikaelMJasakfråganVästmanlands län
    Danielsson, MalinLJasakfråganStockholms kommun
    Delgado Varas, LorenaVJasakfråganStockholms kommun
    Demirok, MuharremCNejsakfråganÖstergötlands län
    Deremar, CatarinaCFrånvarandesakfråganUppsala län
    Dibrani, AdnanSAvstårsakfråganHallands län
    Dioukarev, DennisSDJasakfråganGöteborgs kommun
    Drougge, IdaMJasakfråganStockholms län
    E Weinerhall, JohnMJasakfråganÖstergötlands län
    Ekeroth Clausson, IdaSAvstårsakfråganVästra Götalands läns östra
    Eklind, HansKDJasakfråganÖrebro län
    Eklund, LouiseLJasakfråganMalmö kommun
    Eklöf, StaffanSDJasakfråganJönköpings län
    Ekström, HansSAvstårsakfråganSödermanlands län
    El-Haj, JamalSFrånvarandesakfråganMalmö kommun
    Elofsson, TorstenKDFrånvarandesakfråganSkåne läns norra och östra
    Emilsson, AronSDJasakfråganÖstergötlands län
    Eneroth, TomasSAvstårsakfråganKronobergs län
    Engström, CeciliaKDJasakfråganSkåne läns södra
    Engsund, LarsMJasakfråganKalmar län
    Enholm, MatheusSDJasakfråganVästra Götalands läns norra
    Enström, KarinMJasakfråganStockholms län
    Ericson, JanMJasakfråganVästra Götalands läns södra
    Eriksson, YasmineSDJasakfråganVästra Götalands läns västra
    Eriksson, ÅsaSFrånvarandesakfråganVästmanlands län
    Eriksson, SofieSAvstårsakfråganDalarnas län
    Eriksson Falk, MattiasSDFrånvarandesakfråganSödermanlands län
    Ernkrans, MatildaSAvstårsakfråganÖrebro län
    Esbati, AliVJasakfråganStockholms kommun
    Eskilandersson, MikaelSDJasakfråganSkåne läns norra och östra
    Farivar, RashidSDJasakfråganVästra Götalands läns västra
    Fazelian, AylinSAvstårsakfråganVästra Götalands läns västra
    Filper, RunarSDJasakfråganVärmlands län
    Forslund, Kenneth GSAvstårsakfråganVästra Götalands läns västra
    Fransson, JosefSDJasakfråganJämtlands län
    Fredholm, KajsaVJasakfråganDalarnas län
    From, IsakSAvstårsakfråganVästerbottens län
    From Utterstedt, Ann-ChristineSDJasakfråganBlekinge län
    Frost Lindberg, MeritMJasakfråganStockholms kommun
    Fundahn, MarianneSAvstårsakfråganSkåne läns södra
    Gabrielsson, IdaVJasakfråganStockholms kommun
    Gellerman, HelenaLJasakfråganVästra Götalands läns västra
    Gholam Ali Pour, NimaSDJasakfråganMalmö kommun
    Giertz, RasmusSDJasakfråganDalarnas län
    Gonzalez Westling, SamuelVJasakfråganGävleborgs län
    Green, MatsMFrånvarandesakfråganJönköpings län
    Grubb, JörgenSDJasakfråganVästra Götalands läns östra
    Gunnarsson, HannaVJasakfråganSkåne läns södra
    Guteland, JytteSAvstårsakfråganStockholms kommun
    Göthberg, GustafMJasakfråganGöteborgs kommun
    Haider, MonicaSAvstårsakfråganKronobergs län
    Hallengren, LenaSAvstårsakfråganKalmar län
    Hamilton, Carl BLJasakfråganStockholms kommun
    Hammar Johnsson, Ann-CharlotteMJasakfråganSkåne läns västra
    Hannah, RobertLJasakfråganGöteborgs kommun
    Hansén, CamillaMPAvstårsakfråganÖrebro län
    Haraldsson, JohannaSAvstårsakfråganJönköpings län
    Hedberg, PeterSAvstårsakfråganVästernorrlands län
    Hedlund, RogerSDFrånvarandesakfråganGävleborgs län
    Heie, UlrikaCNejsakfråganVästra Götalands läns östra
    Heindorff, UlrikaMJasakfråganSkåne läns västra
    Helldén, DanielMPAvstårsakfråganStockholms kommun
    Hellsborn, ErikSDJasakfråganHallands län
    Helmersson Olsson, CarolineSAvstårsakfråganSödermanlands län
    Hirvonen, AnnikaMPAvstårsakfråganStockholms län
    Holm, UlfMPAvstårsakfråganSkåne läns södra
    Holmqvist, PaulaSAvstårsakfråganVästra Götalands läns norra
    Hornberger, JohannaMJasakfråganStockholms län
    Hovskär, DanKDFrånvarandesakfråganVästra Götalands läns östra
    Hultberg, JohanMJasakfråganVästra Götalands läns norra
    Hultqvist, PeterSAvstårsakfråganDalarnas län
    Hänel Sandström, Marie-LouiseMJasakfråganGöteborgs kommun
    Håkansson, Per-ArneSAvstårsakfråganSkåne läns norra och östra
    Höglund, MalinMJasakfråganDalarnas län
    Högström, CarolineMJasakfråganVästmanlands län
    Isacsson, LarsSFrånvarandesakfråganDalarnas län
    Jacobsson, MagnusKDJasakfråganVästra Götalands läns norra
    Jallow, Malcolm MomodouVJasakfråganMalmö kommun
    Jansson, KjellMFrånvarandesakfråganStockholms län
    Johansson, LenaSFrånvarandesakfråganVästmanlands län
    Johansson, MorganSAvstårsakfråganSkåne läns södra
    Johansson, MartinaCFrånvarandesakfråganSödermanlands län
    Johnsson, LarsMJasakfråganSkåne läns norra och östra
    Johnsson Fornarve, LottaVJasakfråganSödermanlands län
    Jomshof, RichardSDFrånvarandesakfråganBlekinge län
    Jonsson, MattiasSAvstårsakfråganGöteborgs kommun
    Josefsson, DavidMJasakfråganGöteborgs kommun
    Juntti, EllenMJasakfråganVästra Götalands läns västra
    Järrebring, JoakimSAvstårsakfråganVästra Götalands läns västra
    Jönsson, PatrikSDJasakfråganVästra Götalands läns södra
    Kajevic, ZinaidaSAvstårsakfråganMalmö kommun
    Kallifatides, MarkusSAvstårsakfråganStockholms kommun
    Karapet, ArinMJasakfråganStockholms kommun
    Karkiainen, IdaSAvstårsakfråganNorrbottens län
    Karlsson, ÅsaSAvstårsakfråganVästerbottens län
    Karlsson, NiklasSAvstårsakfråganSkåne läns västra
    Karlsson, MattiasSDJasakfråganKronobergs län
    Karlsson, MattiasMJasakfråganNorrbottens län
    Karlsson, MajVJasakfråganGöteborgs kommun
    Karlsson, AndersCNejsakfråganJönköpings län
    Kasirga, KadirSAvstårsakfråganStockholms kommun
    Kihlström, IngemarKDJasakfråganVästra Götalands läns södra
    Kinnunen, MartinSDJasakfråganStockholms län
    Kronlid, JuliaSDJasakfråganStockholms län
    Kronståhl, TomasSAvstårsakfråganKalmar län
    Kärrholm, FredrikMJasakfråganStockholms kommun
    Köse, SerkanSFrånvarandesakfråganStockholms län
    Lahti, MarielleMPAvstårsakfråganSödermanlands län
    Lahti, BirgerVJasakfråganNorrbottens län
    Lantz, GustafSAvstårsakfråganUppsala län
    Larsson, MalinSAvstårsakfråganVästernorrlands län
    Larsson, StinaCNejsakfråganSkåne läns södra
    Larsson, MikaelCNejsakfråganVästra Götalands läns södra
    Larsson, Lars MejernSAvstårsakfråganVärmlands län
    Lasses, AnnaCNejsakfråganStockholms län
    Le Moine, RebeckaMPAvstårsakfråganÖstergötlands län
    Leghissa, ZaraSAvstårsakfråganNorrbottens län
    Lennström, SanneSAvstårsakfråganUppsala län
    Lewerentz, JoannaMJasakfråganStockholms län
    Lifvenhage, Ann-SofieMJasakfråganSödermanlands län
    Liljeberg, UlrikaCNejsakfråganDalarnas län
    Lind, AmandaMPAvstårsakfråganStockholms län
    Lindahl, FredrikSDJasakfråganStockholms län
    Lindahl, HelenaCNejsakfråganVästerbottens län
    Lindberg, LindaSDJasakfråganSkåne läns västra
    Lindberg, KristofferSAvstårsakfråganGävleborgs län
    Lindh, EvaSAvstårsakfråganÖstergötlands län
    Lindholm, UlfSDJasakfråganVästernorrlands län
    Luhr, KatarinaMPAvstårsakfråganStockholms kommun
    Lund Kopparklint, MarléneMFrånvarandesakfråganVärmlands län
    Lundberg, AngelicaSDJasakfråganVästmanlands län
    Lundgren, KerstinCNejsakfråganStockholms län
    Lundh Sammeli, FredrikSAvstårsakfråganNorrbottens län
    Lång, DavidSDJasakfråganVästernorrlands län
    Löberg, PetterSAvstårsakfråganVästra Götalands läns södra
    Löfstrand, JohanSFrånvarandesakfråganÖstergötlands län
    Lönn, DanielSDJasakfråganDalarnas län
    Magnusson, AdrianSAvstårsakfråganSkåne läns södra
    Malm, FredrikLJasakfråganStockholms län
    Manouchi, NoriaMJasakfråganMalmö kommun
    Marttinen, AdamSDJasakfråganSödermanlands län
    Meijer, LouiseMFrånvarandesakfråganSkåne läns södra
    Melin, MartinLJasakfråganStockholms kommun
    Mixter, IsabellVJasakfråganVästernorrlands län
    Morell, ThomasSDJasakfråganSkåne läns norra och östra
    Muranovic, AzraSAvstårsakfråganJönköpings län
    Mårtensen, CamillaLJasakfråganSkåne läns södra
    Möller, OlaSAvstårsakfråganSkåne läns västra
    Naraghi, LailaSAvstårsakfråganKalmar län
    Nasr, BassemMPFrånvarandesakfråganMalmö kommun
    Nicholson, MarieMJasakfråganKalmar län
    Nilsson, UlrikMJasakfråganVästra Götalands läns södra
    Nilsson, ElinLJasakfråganÖrebro län
    Nilsson, JennieSFrånvarandesakfråganHallands län
    Nohrén, EmmaMPAvstårsakfråganGöteborgs kommun
    Nordblom, CarlMJasakfråganStockholms kommun
    Nordborg, GudrunVJasakfråganVästerbottens län
    Nordin, RickardCNejsakfråganGöteborgs kommun
    Nordquist, LinaLJasakfråganUppsala län
    Nordström, CharlotteMJasakfråganVästra Götalands läns östra
    Nordström, SusanneMJasakfråganÖstergötlands län
    Nyberg, KatjaSDJasakfråganKronobergs län
    Nylund Watz, IngelaSAvstårsakfråganStockholms län
    Nysmed, LeifSFrånvarandesakfråganStockholms län
    Olin, MonaSDJasakfråganKalmar län
    Ollén, PeterMJasakfråganMalmö kommun
    Olofsgård, JakobLJasakfråganJönköpings län
    Olovsson, FredrikSAvstårsakfråganSödermanlands län
    Olsson, StefanMJasakfråganUppsala län
    Olsson, KalleSAvstårsakfråganJämtlands län
    Oscarsson, MagnusKDJasakfråganÖstergötlands län
    Oscarsson, MikaelKDFrånvarandesakfråganUppsala län
    Ottoson, ErikMJasakfråganStockholms län
    Ottosson, Kjell-ArneKDFrånvarandesakfråganVärmlands län
    Ottosson, MattiasSAvstårsakfråganÖstergötlands län
    Paarup-Petersen, NielsCNejsakfråganMalmö kommun
    Palmqvist, EricSDJasakfråganNorrbottens län
    Perez, DavidSDJasakfråganUppsala län
    Persson, DanielSDJasakfråganGävleborgs län
    Persson, MagnusSDJasakfråganSkåne läns norra och östra
    Pettersson, HelénSAvstårsakfråganVästerbottens län
    Pihl Krabbe, EwaSAvstårsakfråganSkåne läns norra och östra
    Püss, LarsMJasakfråganHallands län
    Quensel, CharlotteSDJasakfråganVärmlands län
    Quicklund, SailaMJasakfråganJämtlands län
    Ragnarsson, ThomasMJasakfråganKronobergs län
    Rantsi, JohannaMJasakfråganVästra Götalands läns västra
    Redar, LawenSAvstårsakfråganStockholms kommun
    Resare, MagnusMJasakfråganVärmlands län
    Reslow, PatrickSDJasakfråganMalmö kommun
    Reuterskiöld, AdamMJasakfråganStockholms län
    Riazat, DanielVFrånvarandesakfråganStockholms län
    Riedl, EdwardMJasakfråganVästerbottens län
    Riise, JanMPFrånvarandesakfråganHallands län
    Rinaldo Miller, CamillaKDJasakfråganJönköpings län
    Risberg, JacobMPAvstårsakfråganUppsala län
    Rodén, JessicaSAvstårsakfråganVästra Götalands läns södra
    Rojas, MauricioLFrånvarandesakfråganSkåne läns västra
    Rojhan, AzadehSFrånvarandesakfråganStockholms län
    Rosengren, OliverMJasakfråganKronobergs län
    Rubbestad, MichaelSDJasakfråganÖrebro län
    Rud Pedersen, AmaliaSAvstårsakfråganGöteborgs kommun
    Rydell, AnnetteSAvstårsakfråganBlekinge län
    Räihä, MirjaSAvstårsakfråganStockholms kommun
    Rågsjö, KarinVJasakfråganStockholms kommun
    Rönn, CeciliaLJasakfråganHallands län
    Saweståhl, FredrikMJasakfråganStockholms län
    Selin, MarkusSAvstårsakfråganStockholms län
    Shekarabi, ArdalanSAvstårsakfråganUppsala län
    Sigvardsson, NiklasSAvstårsakfråganJönköpings län
    Sillén, AnnaMJasakfråganSödermanlands län
    Sjöblom, Inga-LillSAvstårsakfråganUppsala län
    Sjölund, Anne-LiCNejsakfråganVästernorrlands län
    Sjöstedt, OscarSDJasakfråganVästmanlands län
    Skalberg Karlsson, JesperMJasakfråganGotlands län
    Sköld, LinusSAvstårsakfråganNorrbottens län
    Skönnbrink, SofiaSAvstårsakfråganVärmlands län
    Starbrink, AnnaLJasakfråganStockholms län
    Stegrud, JessicaSDJasakfråganSkåne läns södra
    Stenevi, MärtaMPAvstårsakfråganStockholms län
    Stenkvist, RobertSDJasakfråganStockholms län
    Stockhaus, MariaMJasakfråganStockholms län
    Storckenfeldt, HelenaMJasakfråganHallands län
    Strandhäll, AnnikaSAvstårsakfråganStockholms kommun
    Strömberg, Anna-BelleSFrånvarandesakfråganVästernorrlands län
    Ståhl, JimmySDJasakfråganGöteborgs kommun
    Ståhl Herrstedt, CarinaSDJasakfråganSkåne läns västra
    Sundin, KarinSAvstårsakfråganÖrebro län
    Svantorp, GunillaSAvstårsakfråganVärmlands län
    Svedin, JohnnySDJasakfråganNorrbottens län
    Svenneling, HåkanVJasakfråganVärmlands län
    Svensk Larm, JimSAvstårsakfråganGävleborgs län
    Svärd, OskarMJasakfråganÖrebro län
    Szatmári Waldau, IlonaVFrånvarandesakfråganUppsala län
    Sällström, Sven-OlofSDFrånvarandesakfråganÖstergötlands län
    Sätherberg, Anna-CarenSAvstårsakfråganJämtlands län
    Söder, LarryKDJasakfråganHallands län
    Söder, BjörnSDJasakfråganSkåne läns norra och östra
    Söderberg, ElinMPAvstårsakfråganVästerbottens län
    Söderlund, PerSDJasakfråganÖrebro län
    Tegnér, MathiasSAvstårsakfråganStockholms län
    Thand Ringqvist, ElisabethCNejsakfråganStockholms kommun
    Thorell, OlleSAvstårsakfråganVästmanlands län
    Thunström, LouiseSAvstårsakfråganVästra Götalands läns norra
    Tiblom, VictoriaSDFrånvarandesakfråganSkåne läns södra
    Tidland, BjörnSDJasakfråganGöteborgs kommun
    Timgren, BeatriceSDJasakfråganStockholms län
    Tolgfors, KatarinaMJasakfråganÖrebro län
    Tsouplaki, VasilikiVJasakfråganVästmanlands län
    Tånghag, FridaVJasakfråganGöteborgs kommun
    Utbult, RolandKDJasakfråganVästra Götalands läns västra
    Vencu Velasquez Castro, DanielSAvstårsakfråganStockholms kommun
    Vepsä, MattiasSAvstårsakfråganStockholms kommun
    Vikström, AnnaSAvstårsakfråganStockholms län
    Vilhelmsson, HelenaCNejsakfråganÖrebro län
    Vinge, HenrikSDFrånvarandesakfråganStockholms kommun
    Völker, AlexandraSFrånvarandesakfråganStockholms län
    W Jonsson, AndersCNejsakfråganGävleborgs län
    W Snecker, LindaVFrånvarandesakfråganÖstergötlands län
    Wallentheim, AnnaSAvstårsakfråganSkåne läns norra och östra
    Wallmark, HansMJasakfråganSkåne läns norra och östra
    Weidby, CiczieVJasakfråganJönköpings län
    Wernäng, JennieMJasakfråganVästra Götalands läns västra
    Westerlund, UlrikaMPAvstårsakfråganStockholms kommun
    Westerén, HannaSAvstårsakfråganGotlands län
    Westlund, ÅsaSAvstårsakfråganStockholms län
    Westmont, MartinSDJasakfråganStockholms kommun
    Westroth, EricSDJasakfråganJönköpings län
    Wetterling, JessicaVJasakfråganVästra Götalands läns västra
    Wickman, LinnéaSAvstårsakfråganGävleborgs län
    Widding, ElsaSDFrånvarandesakfråganStockholms kommun
    Widegren, JohnMFrånvarandesakfråganÖstergötlands län
    Wiechel, BjörnSAvstårsakfråganVästerbottens län
    Wiechel, MarkusSDJasakfråganVästra Götalands läns norra
    Wiking, MatsSFrånvarandesakfråganVästra Götalands läns norra
    Wistedt, LarsSDJasakfråganUppsala län
    Wärnick, ViktorMFrånvarandesakfråganGävleborgs län
    Ygeman, AndersSAvstårsakfråganStockholms kommun
    Yurkovskiy, LeonidSDJasakfråganStockholms län
    Åberg, BorianaMJasakfråganSkåne läns södra
    Ådahl, AndersCNejsakfråganVästra Götalands läns västra
    Ådahl, MartinCNejsakfråganStockholms kommun
    Åkesson, JimmieSDFrånvarandesakfråganJönköpings län
    Ödebrink, CarinaSAvstårsakfråganJönköpings län
    2. Stöd till medieföretag för investeringar i säkerhetsåtgärder
    Beslut:

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Utskottets förslag:
    Riksdagen avslår motionerna

    2022/23:862 av Catarina Deremar m.fl. (C) yrkande 7 och

    2022/23:1882 av Malin Björk m.fl. (C) yrkande 8.
    • Reservation 4 (C)
    3. Utöka meddelarskyddet
    Beslut:

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Utskottets förslag:
    Riksdagen avslår motion

    2022/23:181 av Märta Stenevi m.fl. (MP) yrkande 7.
    • Reservation 5 (MP)
    4. Begränsa spridning av pornografi och skildringar av grovt våld
    Beslut:

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Utskottets förslag:
    Riksdagen avslår motionerna

    2022/23:599 av Marléne Lund Kopparklint (M) och

    2022/23:1679 av Helena Vilhelmsson m.fl. (C).
    5. Yttrandefrihet på internet och reglering av techjättarna
    Beslut:

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Utskottets förslag:
    Riksdagen avslår motionerna

    2022/23:294 av Jan Ericson (M),

    2022/23:984 av Leonid Yurkovskiy m.fl. (SD) yrkande 2,

    2022/23:1881 av Malin Björk m.fl. (C) yrkande 7 och

    2022/23:2262 av Emma Berginger m.fl. (MP) yrkande 7.
    • Reservation 6 (C)
    6. Granskningsfunktion för utländska direktinvesteringar i svenska medieföretag
    Beslut:

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Utskottets förslag:
    Riksdagen avslår motionerna

    2022/23:849 av Kerstin Lundgren m.fl. (C) yrkande 27 och

    2022/23:862 av Catarina Deremar m.fl. (C) yrkande 2.
    • Reservation 7 (C)
    7. Begränsa sökbarheten när det gäller vissa personuppgifter
    Beslut:

    Kammaren biföll utskottets förslag

    Utskottets förslag:
    Riksdagen avslår motion

    2022/23:2166 av Ida Karkiainen m.fl. (S) yrkande 9.
    • Reservation 8 (S, V, MP)
    Omröstning i sakfråganUtskottets förslag mot reservation 8 (S, V, MP)
    PartiJaNejAvståendeFrånvarande
    S093014
    SD64009
    M59009
    C21003
    V02103
    KD15004
    MP01503
    L14002
    Totalt173129047
    Ledamöternas röster. Sorterat efter "Namn" i fallande ordning
    Ahlstedt, FredrikMJasakfråganUppsala län
    Ahlström Köster, EmmaMJasakfråganSkåne läns södra
    Akhondi, AlirezaCJasakfråganStockholms län
    Alftberg, AndersSDJasakfråganVästra Götalands läns södra
    Ali Elmi, LeilaMPFrånvarandesakfråganGöteborgs kommun
    Alm, Ann-SofieMJasakfråganVästra Götalands läns norra
    Alm Ericson, JanineMPNejsakfråganVästra Götalands läns västra
    Amloh, SofiaSNejsakfråganSödermanlands län
    Andersson, PontusSDJasakfråganVästerbottens län
    Andersson, JonasSDJasakfråganÖstergötlands län
    Andersson, LarsSDJasakfråganSkåne läns södra
    Andersson, JohanSNejsakfråganÖstergötlands län
    Andersson, TobiasSDJasakfråganVästra Götalands läns östra
    Andersson, MarcusSNejsakfråganVästra Götalands läns östra
    Andersson, MagdalenaSFrånvarandesakfråganStockholms län
    Andersson Tay, AndreaVNejsakfråganStockholms län
    André, LiliKDJasakfråganGävleborgs län
    Anstrell, AlexandraMJasakfråganStockholms län
    Aranda, ClaraSDJasakfråganÖstergötlands län
    Arkhem, MatsSDJasakfråganStockholms län
    Aspling, LudvigSDJasakfråganStockholms län
    Avci, GulanLFrånvarandesakfråganStockholms län
    Awad, NadjaVNejsakfråganÖrebro län
    Axén Olin, KristinaMJasakfråganStockholms kommun
    Aydin, YusufKDJasakfråganStockholms län
    Backeskog, SannaSNejsakfråganGävleborgs län
    Beckman, LarsMFrånvarandesakfråganGävleborgs län
    Begic, DenisSNejsakfråganÖrebro län
    Bengtsson, MathiasKDJasakfråganDalarnas län
    Bengtsson, AngelikaSDJasakfråganStockholms kommun
    Bergenblock, ChristoferCJasakfråganHallands län
    Bergheden, StenMFrånvarandesakfråganVästra Götalands läns östra
    Berglund, JörgenMJasakfråganVästernorrlands län
    Berntsson, MagnusKDJasakfråganGöteborgs kommun
    Birinxhiku, AidaSNejsakfråganHallands län
    Bjälkö, Sara-LenaSDJasakfråganHallands län
    Björck, PatrikSNejsakfråganVästra Götalands läns östra
    Björk, PederSNejsakfråganVästernorrlands län
    Björk, MalinCFrånvarandesakfråganStockholms kommun
    Björklund, HeléneSNejsakfråganBlekinge län
    Bladelius, YasmineSNejsakfråganSkåne läns västra
    Blom, JunoLJasakfråganÖstergötlands län
    Blomkvist, Anna-LenaSDJasakfråganDalarnas län
    Bolund, PerMPNejsakfråganStockholms kommun
    Boulwén, CaritaSDJasakfråganHallands län
    Bouveng, HelenaMJasakfråganJönköpings län
    Brodin, CamillaKDJasakfråganStockholms kommun
    Broman, BoSDJasakfråganSkåne läns västra
    Brunegård, GudrunKDJasakfråganKalmar län
    Brunsberg, CamillaMJasakfråganBlekinge län
    Bäckström, DanielCJasakfråganVärmlands län
    Bäckström Johansson, MattiasSDFrånvarandesakfråganKalmar län
    Büser, JohanSNejsakfråganGöteborgs kommun
    Carlsson, ChristianKDJasakfråganStockholms län
    Carlsson, Rose-MarieSNejsakfråganMalmö kommun
    Carlsson, CristerMJasakfråganDalarnas län
    Carlsson, GunillaSNejsakfråganGöteborgs kommun
    Carvalho, TeresaSFrånvarandesakfråganÖstergötlands län
    Cato, JonnyCJasakfråganSkåne läns västra
    Cederfelt, MargaretaMFrånvarandesakfråganStockholms kommun
    Christiansson, AlexanderSDJasakfråganVästra Götalands läns västra
    Cisija, DzenanSNejsakfråganGöteborgs kommun
    Dadgostar, NooshiVNejsakfråganStockholms län
    Dahlqvist, MikaelSNejsakfråganVärmlands län
    Damberg, MikaelSNejsakfråganStockholms län
    Damsgaard, MikaelMJasakfråganVästmanlands län
    Danielsson, MalinLJasakfråganStockholms kommun
    Delgado Varas, LorenaVNejsakfråganStockholms kommun
    Demirok, MuharremCJasakfråganÖstergötlands län
    Deremar, CatarinaCFrånvarandesakfråganUppsala län
    Dibrani, AdnanSNejsakfråganHallands län
    Dioukarev, DennisSDJasakfråganGöteborgs kommun
    Drougge, IdaMJasakfråganStockholms län
    E Weinerhall, JohnMJasakfråganÖstergötlands län
    Ekeroth Clausson, IdaSNejsakfråganVästra Götalands läns östra
    Eklind, HansKDJasakfråganÖrebro län
    Eklund, LouiseLJasakfråganMalmö kommun
    Eklöf, StaffanSDJasakfråganJönköpings län
    Ekström, HansSNejsakfråganSödermanlands län
    El-Haj, JamalSFrånvarandesakfråganMalmö kommun
    Elofsson, TorstenKDFrånvarandesakfråganSkåne läns norra och östra
    Emilsson, AronSDJasakfråganÖstergötlands län
    Eneroth, TomasSNejsakfråganKronobergs län
    Engström, CeciliaKDJasakfråganSkåne läns södra
    Engsund, LarsMJasakfråganKalmar län
    Enholm, MatheusSDJasakfråganVästra Götalands läns norra
    Enström, KarinMJasakfråganStockholms län
    Ericson, JanMJasakfråganVästra Götalands läns södra
    Eriksson, YasmineSDJasakfråganVästra Götalands läns västra
    Eriksson, ÅsaSFrånvarandesakfråganVästmanlands län
    Eriksson, SofieSNejsakfråganDalarnas län
    Eriksson Falk, MattiasSDFrånvarandesakfråganSödermanlands län
    Ernkrans, MatildaSNejsakfråganÖrebro län
    Esbati, AliVNejsakfråganStockholms kommun
    Eskilandersson, MikaelSDJasakfråganSkåne läns norra och östra
    Farivar, RashidSDJasakfråganVästra Götalands läns västra
    Fazelian, AylinSNejsakfråganVästra Götalands läns västra
    Filper, RunarSDJasakfråganVärmlands län
    Forslund, Kenneth GSNejsakfråganVästra Götalands läns västra
    Fransson, JosefSDJasakfråganJämtlands län
    Fredholm, KajsaVNejsakfråganDalarnas län
    From, IsakSNejsakfråganVästerbottens län
    From Utterstedt, Ann-ChristineSDJasakfråganBlekinge län
    Frost Lindberg, MeritMJasakfråganStockholms kommun
    Fundahn, MarianneSNejsakfråganSkåne läns södra
    Gabrielsson, IdaVNejsakfråganStockholms kommun
    Gellerman, HelenaLJasakfråganVästra Götalands läns västra
    Gholam Ali Pour, NimaSDJasakfråganMalmö kommun
    Giertz, RasmusSDJasakfråganDalarnas län
    Gonzalez Westling, SamuelVNejsakfråganGävleborgs län
    Green, MatsMFrånvarandesakfråganJönköpings län
    Grubb, JörgenSDJasakfråganVästra Götalands läns östra
    Gunnarsson, HannaVNejsakfråganSkåne läns södra
    Guteland, JytteSNejsakfråganStockholms kommun
    Göthberg, GustafMJasakfråganGöteborgs kommun
    Haider, MonicaSNejsakfråganKronobergs län
    Hallengren, LenaSNejsakfråganKalmar län
    Hamilton, Carl BLJasakfråganStockholms kommun
    Hammar Johnsson, Ann-CharlotteMJasakfråganSkåne läns västra
    Hannah, RobertLJasakfråganGöteborgs kommun
    Hansén, CamillaMPNejsakfråganÖrebro län
    Haraldsson, JohannaSNejsakfråganJönköpings län
    Hedberg, PeterSNejsakfråganVästernorrlands län
    Hedlund, RogerSDFrånvarandesakfråganGävleborgs län
    Heie, UlrikaCJasakfråganVästra Götalands läns östra
    Heindorff, UlrikaMJasakfråganSkåne läns västra
    Helldén, DanielMPNejsakfråganStockholms kommun
    Hellsborn, ErikSDJasakfråganHallands län
    Helmersson Olsson, CarolineSNejsakfråganSödermanlands län
    Hirvonen, AnnikaMPNejsakfråganStockholms län
    Holm, UlfMPNejsakfråganSkåne läns södra
    Holmqvist, PaulaSNejsakfråganVästra Götalands läns norra
    Hornberger, JohannaMJasakfråganStockholms län
    Hovskär, DanKDFrånvarandesakfråganVästra Götalands läns östra
    Hultberg, JohanMJasakfråganVästra Götalands läns norra
    Hultqvist, PeterSNejsakfråganDalarnas län
    Hänel Sandström, Marie-LouiseMJasakfråganGöteborgs kommun
    Håkansson, Per-ArneSNejsakfråganSkåne läns norra och östra
    Höglund, MalinMJasakfråganDalarnas län
    Högström, CarolineMJasakfråganVästmanlands län
    Isacsson, LarsSFrånvarandesakfråganDalarnas län
    Jacobsson, MagnusKDJasakfråganVästra Götalands läns norra
    Jallow, Malcolm MomodouVNejsakfråganMalmö kommun
    Jansson, KjellMFrånvarandesakfråganStockholms län
    Johansson, LenaSFrånvarandesakfråganVästmanlands län
    Johansson, MorganSNejsakfråganSkåne läns södra
    Johansson, MartinaCFrånvarandesakfråganSödermanlands län
    Johnsson, LarsMJasakfråganSkåne läns norra och östra
    Johnsson Fornarve, LottaVNejsakfråganSödermanlands län
    Jomshof, RichardSDFrånvarandesakfråganBlekinge län
    Jonsson, MattiasSNejsakfråganGöteborgs kommun
    Josefsson, DavidMJasakfråganGöteborgs kommun
    Juntti, EllenMJasakfråganVästra Götalands läns västra
    Järrebring, JoakimSNejsakfråganVästra Götalands läns västra
    Jönsson, PatrikSDJasakfråganVästra Götalands läns södra
    Kajevic, ZinaidaSNejsakfråganMalmö kommun
    Kallifatides, MarkusSNejsakfråganStockholms kommun
    Karapet, ArinMJasakfråganStockholms kommun
    Karkiainen, IdaSNejsakfråganNorrbottens län
    Karlsson, ÅsaSNejsakfråganVästerbottens län
    Karlsson, NiklasSNejsakfråganSkåne läns västra
    Karlsson, MattiasSDJasakfråganKronobergs län
    Karlsson, MattiasMJasakfråganNorrbottens län
    Karlsson, MajVNejsakfråganGöteborgs kommun
    Karlsson, AndersCJasakfråganJönköpings län
    Kasirga, KadirSNejsakfråganStockholms kommun
    Kihlström, IngemarKDJasakfråganVästra Götalands läns södra
    Kinnunen, MartinSDJasakfråganStockholms län
    Kronlid, JuliaSDJasakfråganStockholms län
    Kronståhl, TomasSNejsakfråganKalmar län
    Kärrholm, FredrikMJasakfråganStockholms kommun
    Köse, SerkanSFrånvarandesakfråganStockholms län
    Lahti, MarielleMPNejsakfråganSödermanlands län
    Lahti, BirgerVNejsakfråganNorrbottens län
    Lantz, GustafSNejsakfråganUppsala län
    Larsson, MalinSNejsakfråganVästernorrlands län
    Larsson, StinaCJasakfråganSkåne läns södra
    Larsson, MikaelCJasakfråganVästra Götalands läns södra
    Larsson, Lars MejernSNejsakfråganVärmlands län
    Lasses, AnnaCJasakfråganStockholms län
    Le Moine, RebeckaMPNejsakfråganÖstergötlands län
    Leghissa, ZaraSNejsakfråganNorrbottens län
    Lennström, SanneSNejsakfråganUppsala län
    Lewerentz, JoannaMJasakfråganStockholms län
    Lifvenhage, Ann-SofieMJasakfråganSödermanlands län
    Liljeberg, UlrikaCJasakfråganDalarnas län
    Lind, AmandaMPNejsakfråganStockholms län
    Lindahl, FredrikSDJasakfråganStockholms län
    Lindahl, HelenaCJasakfråganVästerbottens län
    Lindberg, LindaSDJasakfråganSkåne läns västra
    Lindberg, KristofferSNejsakfråganGävleborgs län
    Lindh, EvaSNejsakfråganÖstergötlands län
    Lindholm, UlfSDJasakfråganVästernorrlands län
    Luhr, KatarinaMPNejsakfråganStockholms kommun
    Lund Kopparklint, MarléneMFrånvarandesakfråganVärmlands län
    Lundberg, AngelicaSDJasakfråganVästmanlands län
    Lundgren, KerstinCJasakfråganStockholms län
    Lundh Sammeli, FredrikSNejsakfråganNorrbottens län
    Lång, DavidSDJasakfråganVästernorrlands län
    Löberg, PetterSNejsakfråganVästra Götalands läns södra
    Löfstrand, JohanSFrånvarandesakfråganÖstergötlands län
    Lönn, DanielSDJasakfråganDalarnas län
    Magnusson, AdrianSNejsakfråganSkåne läns södra
    Malm, FredrikLJasakfråganStockholms län
    Manouchi, NoriaMJasakfråganMalmö kommun
    Marttinen, AdamSDJasakfråganSödermanlands län
    Meijer, LouiseMFrånvarandesakfråganSkåne läns södra
    Melin, MartinLJasakfråganStockholms kommun
    Mixter, IsabellVNejsakfråganVästernorrlands län
    Morell, ThomasSDJasakfråganSkåne läns norra och östra
    Muranovic, AzraSNejsakfråganJönköpings län
    Mårtensen, CamillaLJasakfråganSkåne läns södra
    Möller, OlaSNejsakfråganSkåne läns västra
    Naraghi, LailaSNejsakfråganKalmar län
    Nasr, BassemMPFrånvarandesakfråganMalmö kommun
    Nicholson, MarieMJasakfråganKalmar län
    Nilsson, UlrikMJasakfråganVästra Götalands läns södra
    Nilsson, ElinLJasakfråganÖrebro län
    Nilsson, JennieSFrånvarandesakfråganHallands län
    Nohrén, EmmaMPNejsakfråganGöteborgs kommun
    Nordblom, CarlMJasakfråganStockholms kommun
    Nordborg, GudrunVNejsakfråganVästerbottens län
    Nordin, RickardCJasakfråganGöteborgs kommun
    Nordquist, LinaLJasakfråganUppsala län
    Nordström, CharlotteMJasakfråganVästra Götalands läns östra
    Nordström, SusanneMJasakfråganÖstergötlands län
    Nyberg, KatjaSDJasakfråganKronobergs län
    Nylund Watz, IngelaSNejsakfråganStockholms län
    Nysmed, LeifSFrånvarandesakfråganStockholms län
    Olin, MonaSDJasakfråganKalmar län
    Ollén, PeterMJasakfråganMalmö kommun
    Olofsgård, JakobLJasakfråganJönköpings län
    Olovsson, FredrikSNejsakfråganSödermanlands län
    Olsson, StefanMJasakfråganUppsala län
    Olsson, KalleSNejsakfråganJämtlands län
    Oscarsson, MagnusKDJasakfråganÖstergötlands län
    Oscarsson, MikaelKDFrånvarandesakfråganUppsala län
    Ottoson, ErikMJasakfråganStockholms län
    Ottosson, Kjell-ArneKDFrånvarandesakfråganVärmlands län
    Ottosson, MattiasSNejsakfråganÖstergötlands län
    Paarup-Petersen, NielsCJasakfråganMalmö kommun
    Palmqvist, EricSDJasakfråganNorrbottens län
    Perez, DavidSDJasakfråganUppsala län
    Persson, DanielSDJasakfråganGävleborgs län
    Persson, MagnusSDJasakfråganSkåne läns norra och östra
    Pettersson, HelénSNejsakfråganVästerbottens län
    Pihl Krabbe, EwaSNejsakfråganSkåne läns norra och östra
    Püss, LarsMJasakfråganHallands län
    Quensel, CharlotteSDJasakfråganVärmlands län
    Quicklund, SailaMJasakfråganJämtlands län
    Ragnarsson, ThomasMJasakfråganKronobergs län
    Rantsi, JohannaMJasakfråganVästra Götalands läns västra
    Redar, LawenSNejsakfråganStockholms kommun
    Resare, MagnusMJasakfråganVärmlands län
    Reslow, PatrickSDJasakfråganMalmö kommun
    Reuterskiöld, AdamMJasakfråganStockholms län
    Riazat, DanielVFrånvarandesakfråganStockholms län
    Riedl, EdwardMJasakfråganVästerbottens län
    Riise, JanMPFrånvarandesakfråganHallands län
    Rinaldo Miller, CamillaKDJasakfråganJönköpings län
    Risberg, JacobMPNejsakfråganUppsala län
    Rodén, JessicaSNejsakfråganVästra Götalands läns södra
    Rojas, MauricioLFrånvarandesakfråganSkåne läns västra
    Rojhan, AzadehSFrånvarandesakfråganStockholms län
    Rosengren, OliverMJasakfråganKronobergs län
    Rubbestad, MichaelSDJasakfråganÖrebro län
    Rud Pedersen, AmaliaSNejsakfråganGöteborgs kommun
    Rydell, AnnetteSNejsakfråganBlekinge län
    Räihä, MirjaSNejsakfråganStockholms kommun
    Rågsjö, KarinVNejsakfråganStockholms kommun
    Rönn, CeciliaLJasakfråganHallands län
    Saweståhl, FredrikMJasakfråganStockholms län
    Selin, MarkusSNejsakfråganStockholms län
    Shekarabi, ArdalanSNejsakfråganUppsala län
    Sigvardsson, NiklasSNejsakfråganJönköpings län
    Sillén, AnnaMJasakfråganSödermanlands län
    Sjöblom, Inga-LillSNejsakfråganUppsala län
    Sjölund, Anne-LiCJasakfråganVästernorrlands län
    Sjöstedt, OscarSDJasakfråganVästmanlands län
    Skalberg Karlsson, JesperMJasakfråganGotlands län
    Sköld, LinusSNejsakfråganNorrbottens län
    Skönnbrink, SofiaSNejsakfråganVärmlands län
    Starbrink, AnnaLJasakfråganStockholms län
    Stegrud, JessicaSDJasakfråganSkåne läns södra
    Stenevi, MärtaMPNejsakfråganStockholms län
    Stenkvist, RobertSDJasakfråganStockholms län
    Stockhaus, MariaMJasakfråganStockholms län
    Storckenfeldt, HelenaMJasakfråganHallands län
    Strandhäll, AnnikaSNejsakfråganStockholms kommun
    Strömberg, Anna-BelleSFrånvarandesakfråganVästernorrlands län
    Ståhl, JimmySDJasakfråganGöteborgs kommun
    Ståhl Herrstedt, CarinaSDJasakfråganSkåne läns västra
    Sundin, KarinSNejsakfråganÖrebro län
    Svantorp, GunillaSNejsakfråganVärmlands län
    Svedin, JohnnySDJasakfråganNorrbottens län
    Svenneling, HåkanVNejsakfråganVärmlands län
    Svensk Larm, JimSNejsakfråganGävleborgs län
    Svärd, OskarMJasakfråganÖrebro län
    Szatmári Waldau, IlonaVFrånvarandesakfråganUppsala län
    Sällström, Sven-OlofSDFrånvarandesakfråganÖstergötlands län
    Sätherberg, Anna-CarenSNejsakfråganJämtlands län
    Söder, LarryKDJasakfråganHallands län
    Söder, BjörnSDJasakfråganSkåne läns norra och östra
    Söderberg, ElinMPNejsakfråganVästerbottens län
    Söderlund, PerSDJasakfråganÖrebro län
    Tegnér, MathiasSNejsakfråganStockholms län
    Thand Ringqvist, ElisabethCJasakfråganStockholms kommun
    Thorell, OlleSNejsakfråganVästmanlands län
    Thunström, LouiseSNejsakfråganVästra Götalands läns norra
    Tiblom, VictoriaSDFrånvarandesakfråganSkåne läns södra
    Tidland, BjörnSDJasakfråganGöteborgs kommun
    Timgren, BeatriceSDJasakfråganStockholms län
    Tolgfors, KatarinaMJasakfråganÖrebro län
    Tsouplaki, VasilikiVNejsakfråganVästmanlands län
    Tånghag, FridaVNejsakfråganGöteborgs kommun
    Utbult, RolandKDJasakfråganVästra Götalands läns västra
    Vencu Velasquez Castro, DanielSNejsakfråganStockholms kommun
    Vepsä, MattiasSNejsakfråganStockholms kommun
    Vikström, AnnaSNejsakfråganStockholms län
    Vilhelmsson, HelenaCJasakfråganÖrebro län
    Vinge, HenrikSDFrånvarandesakfråganStockholms kommun
    Völker, AlexandraSFrånvarandesakfråganStockholms län
    W Jonsson, AndersCJasakfråganGävleborgs län
    W Snecker, LindaVFrånvarandesakfråganÖstergötlands län
    Wallentheim, AnnaSNejsakfråganSkåne läns norra och östra
    Wallmark, HansMJasakfråganSkåne läns norra och östra
    Weidby, CiczieVNejsakfråganJönköpings län
    Wernäng, JennieMJasakfråganVästra Götalands läns västra
    Westerlund, UlrikaMPNejsakfråganStockholms kommun
    Westerén, HannaSNejsakfråganGotlands län
    Westlund, ÅsaSNejsakfråganStockholms län
    Westmont, MartinSDJasakfråganStockholms kommun
    Westroth, EricSDJasakfråganJönköpings län
    Wetterling, JessicaVNejsakfråganVästra Götalands läns västra
    Wickman, LinnéaSNejsakfråganGävleborgs län
    Widding, ElsaSDFrånvarandesakfråganStockholms kommun
    Widegren, JohnMFrånvarandesakfråganÖstergötlands län
    Wiechel, BjörnSNejsakfråganVästerbottens län
    Wiechel, MarkusSDJasakfråganVästra Götalands läns norra
    Wiking, MatsSFrånvarandesakfråganVästra Götalands läns norra
    Wistedt, LarsSDJasakfråganUppsala län
    Wärnick, ViktorMFrånvarandesakfråganGävleborgs län
    Ygeman, AndersSNejsakfråganStockholms kommun
    Yurkovskiy, LeonidSDJasakfråganStockholms län
    Åberg, BorianaMJasakfråganSkåne läns södra
    Ådahl, AndersCJasakfråganVästra Götalands läns västra
    Ådahl, MartinCJasakfråganStockholms kommun
    Åkesson, JimmieSDFrånvarandesakfråganJönköpings län
    Ödebrink, CarinaSNejsakfråganJönköpings län
    8. Evenemangslista
    Beslut:

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Utskottets förslag:
    Riksdagen avslår motion

    2022/23:984 av Leonid Yurkovskiy m.fl. (SD) yrkande 3.
    9. Granskningsnämnden för radio och tv
    Beslut:

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Utskottets förslag:
    Riksdagen avslår motionerna

    2022/23:991 av Leonid Yurkovskiy m.fl. (SD) yrkande 4 och

    2022/23:1510 av Larry Söder (KD).
    10. Pressetik och rättelser
    Beslut:

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Utskottets förslag:
    Riksdagen avslår motionerna

    2022/23:984 av Leonid Yurkovskiy m.fl. (SD) yrkande 1 och

    2022/23:991 av Leonid Yurkovskiy m.fl. (SD) yrkande 5.
    11. Mediestöden
    Beslut:

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Utskottets förslag:
    Riksdagen avslår motionerna

    2022/23:181 av Märta Stenevi m.fl. (MP) yrkande 14,

    2022/23:862 av Catarina Deremar m.fl. (C) yrkande 1,

    2022/23:1672 av Annie Lööf m.fl. (C) yrkande 38,

    2022/23:2054 av Lawen Redar m.fl. (S) yrkande 23 och

    2022/23:2171 av Elin Söderberg m.fl. (MP) yrkande 21.
    • Reservation 9 (S)
    • Reservation 10 (C)
    • Reservation 11 (MP)
    12. En parlamentarisk utredning om framtidens mediestöd
    Beslut:

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Utskottets förslag:
    Riksdagen avslår motionerna

    2022/23:2054 av Lawen Redar m.fl. (S) yrkande 24 och

    2022/23:2166 av Ida Karkiainen m.fl. (S) yrkande 12.
    • Reservation 12 (S)