Start | Sveriges riksdag
Lagar
Hitta grundlagar, lagar och föreskrifter.
Följ arbetet i riksdagen
Hitta den senaste informationen från riksdagen. Bland annat förslag, beslut och andra aktuella händelser.
Sök bland riksdagens dokument
Hitta riksdagens dokument via sökfunktionen.
Senaste nytt
KU:s utfrågningar om granskningsärenden 24 och 25 april
UtfrågningKonstitutionsutskottet, KU, har hållit öppna sammanträden med utfrågningar i april inom ramen för sin granskning av statsrådens tjänsteutövning och regeringsärendenas handläggning. Den 24 april hölls en utfrågning med Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) och den 25 april hölls en utfrågning med statsminister Ulf Kristersson (M). Utfrågningarna kan ses i efterhand via riksdagens webb-tv.
Kontanter bör förbjudas vid handel med metallavfall
BeslutEtt nationellt kontantförbud bör införas vid handel med järn- och metallavfall. Det menar riksdagen och beslutade uppmana regeringen i ett tillkännagivande att vidta åtgärder för att införa ett sådant förbud.
Småskalig gårdsförsäljning av alkoholdrycker tillåts
BeslutRiksdagen sa ja till regeringens förslag som innebär att det, under en begränsad tid, ska införas en möjlighet att sälja alkoholdrycker i mindre skala vid gårdsförsäljning. Syftet är att förbättra förutsättningarna för den lokala besöksnäringen.
Särskild debatt om arbetslösheten
DebattFredagen den 25 april klockan 9 håller riksdagen en särskild debatt om arbetslösheten. Debatten hålls med anledning av ett initiativ från Socialdemokraterna. Från regeringen deltar arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson (L).
Kalender
Utskotten – motorn i riksdagsarbetet
I utskotten förbereder ledamöterna de beslut som riksdagen fattar. I EU-nämnden förankrar regeringen sin EU-politik.
Senaste sändningarna
Här ser du de senaste sändningarna från riksdagens webb-tv.
, 2024/25:JuU10
, 2024/25:FiU35
, 2024/25:576 av Lorena Delgado Varas (V)

KU:s utfrågningar om granskningsärenden 2025
Konstitutionsutskottet, KU, höll flera öppna sammanträden med utfrågningar i april. Sex olika ministrar frågades ut, bland andra statsminister Ulf Kristersson (M). Granskningen bygger på riksdagsledamöternas KU-anmälningar.

Regeringen lämnade vårpropositionen
Den 15 april lämnade regeringen den ekonomiska vårpropositionen till riksdagen. Den innehåller förslag till riktlinjer för den ekonomiska politiken. Riktlinjerna ligger till grund för det kommande budgetförslaget på hösten. Samtidigt lämnades även en vårändringsbudget för 2025.
Välkommen till riksdagen
Det finns många sätt att besöka Sveriges riksdag. Visningar i Riksdagshuset erbjuds året runt. Skolklasser och andra grupper kan också boka studiebesök.
Alla debatter i kammaren och öppna utfrågningar är öppna för allmänheten.

Riksdagen under Kulturnatt Stockholm
Köerna ringlade sig långa då riksdagen deltog i Kulturnatt Stockholm. Uppskattningsvis så besökte 4 700 personer riksdagen under kulturnatten.

Besök riksdagen i ditt län
Demokratin behöver dig! Det är namnet på den utställning från riksdagen som turnerar runt om i Sverige under 2025 och 2026.

Testa dig själv: Vilket är ordet?
Hur snabbt listar du ut ordet? Här hittar du roliga quiz för dig som vill testa dina kunskaper om hur Sverige styrs. Utmana dig själv eller tävla mot dina vänner för att se vem som har bäst koll på riksdagskunskap.

Uppdrag för att bevara och tillgängliggöra unika värden under Riksplan
Riksdagsförvaltningen ska ta fram en plan för hur den unika historiska miljön under Riksplan ska tillvaratas och göras tillgänglig för allmänheten i samband med den ombyggnad som planeras.
Uppdrag för att bevara och tillgängliggöra unika värden under Riksplan

Riksdagens främsta företrädare
Talmannen leder och planerar riksdagens arbete.
Så fungerar riksdagen
Riksdagens fem grundläggande uppgifter
Riksdagen är den högsta beslutande församlingen i Sverige. Till riksdagens uppgifter hör att besluta om lagar och om statens budget. Riksdagen kontrollerar också hur regeringen sköter sitt arbete.
Beslutar om lagar
En av riksdagens viktigaste uppgifter är att besluta om lagar. Förslag till en ny lag, eller ändring i en lag som redan gäller, kommer oftast från regeringen i en proposition. Men ett lagförslag kan också komma bland annat i en motion från en eller flera riksdagsledamöter.
Beslutar om statens budget
Riksdagen beslutar om statens utgifter och inkomster i statens budget. Det gör riksdagen efter att regeringen i budgetpropositionen lämnat förslag på hur staten ska använda sina pengar. När riksdagen har beslutat om statsbudgeten är det regeringen som ansvarar för att genomföra riksdagens beslut.
Kontrollerar regeringen
Riksdagen kontrollerar på flera sätt hur regeringen och myndigheterna sköter sitt arbete.
- Konstitutionsutskottet, KU, granskar att regeringen följer reglerna.
- Ledamöterna kan ställa frågor till regeringen.
- Om riksdagen inte har förtroende för en minister eller statsministern kan riksdagen besluta om en misstroendeförklaring.
- Medborgare som är missnöjda över myndigheters handläggning kan vända sig till JO.
- Riksrevisionen granskar hur staten använder sina pengar.
Arbetar med EU-frågor
Sverige är medlem i Europeiska unionen, EU. Det innebär att riksdagen inte är ensam om att fatta beslut om lagar som ska gälla i Sverige. Det gör också EU-länderna tillsammans genom EU:s lagstiftande institutioner. Regeringen företräder Sverige i EU. Men även riksdagen har möjlighet att påverka EU:s arbete. Regeringen samråder med riksdagen om vilken linje som Sverige ska driva i EU. Riksdagen arbetar med EU-frågor på flera olika sätt i riksdagens utskott, i EU-nämnden och i kammaren.
Utrikespolitiken
I första hand är det regeringen som har ansvaret för utrikespolitiken, men det finns vissa frågor som endast riksdagen kan besluta om. Det är utrikesutskottet som förbereder de utrikespolitiska besluten innan hela riksdagen tar ställning i kammaren. Det finns även en nämnd för samråd mellan regeringen och riksdagen om utrikespolitiken. Den heter Utrikesnämnden.
Faktafrågor om riksdagen och EU
- E-post: riksdagsinformation@riksdagen.se
- Telefon: 020-349 000
Ordinarie telefontider: måndag–fredag klockan 9–12 och 13–15
Få svar på dina pressfrågor
Här finns information för dig som är journalist eller fotograf och vill arbeta i riksdagens lokaler eller på annat sätt bevaka riksdagsarbetet. Här finns också riksdagens pressbilder att ladda ned.
Jobba eller praktisera i riksdagen
Riksdagsförvaltningen erbjuder stimulerande, utvecklande och samhällsnyttiga arbetsuppgifter i en kunskapsintensiv miljö nära demokratins kärna.

Riksdagsbiblioteket är öppet för alla
Välkommen till riksdagens egen kunskapskälla, en del av demokratin och öppet för alla.

Upplev riksdagen – en digital rundvandring
Följ med på en spännande resa genom Riksdagshuset och se filmer om allt ifrån rösträttens införande till hur arbetet i riksdagen går till. Titta runt i kammaren, finansutskottets sammanträdesrum samt andra rum i 360 grader och följ med på en guidad tur bakom kulisserna i riksdagen.
Sveriges medlemskap i EU
På riksdagens EU-sidor får du en övergripande bild av hur EU-arbetet fungerar och hur EU och Sverige hänger ihop.
Diariet
Sök bland ärenden i diariet.
Riksdagens öppna data
Genom öppna data kan alla som vill fritt använda innehållet i riksdagens databaser.