Till innehåll på sidan

En funktionsrättspolitik för trygghet och delaktighet

Motion 2024/25:1922 av Nadja Awad m.fl. (V)

Motionen bereds i utskott

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialutskottet

Händelser

Inlämnad
2024-10-03
Granskad
2024-10-03
Hänvisad
2024-10-15

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX


Motion till riksdagen

2024/25:1922

av Nadja Awad m.fl. (V)

En funktionsrättspolitik för trygghet och delaktighet

1

Innehållsförteckning

2

Förslag till riksdagsbeslut

3

Inledning

4

CRPD i svensk lagstiftning

5

Delaktighet och demokrati

5.1

Demokratiutredning

5.2

Ledar- och assistanshundar

6

Tillgänglighetslagstiftningen

7

Ekonomisk utsatthet

7.1

Specialanpassade bilbarnstolar

8

Rätten till utbildning

9

Rätten till arbete

10

Hälsa

11

Habilitering

11.1

Hjälpmedel och medicintekniska produkter

11.2

Habiliteringsersättningen

12

Våld och övergrepp

13

Socialtjänst

14

LSS

14.1

Grundläggande behov

14.2

Ersättningsnivåer och fusk

14.3

Ledsagning

14.4

Rätt

Yrkanden (33)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör utreda hur FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning kan inkorporeras i svensk lagstiftning och hur tillräcklig finansiering kan garanteras och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
  • 2.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör säkerställa goda och långsiktiga villkor för funktionsrättsrörelsen och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
  • 3.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör tillsätta en maktutredning enligt beskrivningen och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Konstitutionsutskottet
  • 4.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör se över lagstiftningen för att stärka ledar- och assistanshundars möjligheter att vara med där så behövs och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Arbetsmarknadsutskottet
  • 5.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör utvärdera hur diskrimineringslagen efterlevs med avseende på funktionsnedsättning som diskrimineringsgrund och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Arbetsmarknadsutskottet
  • 6.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör ta initiativ till att utreda om bilstödet även ska omfatta specialanpassade bilbarnstolar och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
  • 7.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör återuppta satsningen på praktikplatser inom staten, men med ett mindre antal myndigheter, ett tydligare uppdrag till Arbetsförmedlingen och ett tydligare fokus på att praktikplatsen ska leda till arbete, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
    Behandlas i
    Finansutskottet
    Betänkande 2024/25:FiU25
  • 8.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att en nationell handlingsplan bör tas fram i syfte att identifiera och åtgärda ojämlikheter i hälsa och tillgång till vård och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
  • 9.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör initiera en översyn av lagstiftningen kring habilitering och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
  • 10.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör införa ett system där avgifter för hjälpmedel och medicintekniska produkter ska vara likvärdiga i hela landet och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
  • 11.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör inrätta en nationellt styrd hjälpmedelscentral för att tillgången ska bli mer jämlik och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
  • 12.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att rätten till habiliteringsersättning bör lagstadgas och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
  • 13.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör tillse att systemet för habiliteringsersättningen genomlyses i syfte att öka jämlika villkor i hela landet och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
  • 14.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör utreda om habiliteringsersättning även ska omfatta personer som har daglig sysselsättning enligt SoL och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
  • 15.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör tillsätta en utredning med syftet att lagstiftningarna om hatbrott och hets mot folkgrupp även ska omfatta funktionsnedsättning och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Justitieutskottet
  • 16.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör initiera ett arbete hos berörda myndigheter för att säkerställa att utvecklingen av våld och övergrepp mot personer med funktionsnedsättning kan följas genom statistik och indikatorer, uppdelat utifrån kön, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
  • 17.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör ta initiativ till kompetenshöjande insatser i fråga om barn och unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar inom hälso- och sjukvården, socialtjänsten, skolan och rättsväsendet och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
  • 18.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör tillsätta en utredning i syfte att stärka lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade med målsättningen att återupprätta lagens grundintentioner och utifrån den utveckla och modernisera lagstiftningen, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
  • 19.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör ge lämplig myndighet i uppdrag att utreda de samhällsekonomiska konsekvenser som det ökade antalet avslag på insatsen personlig assistans leder till och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
  • 20.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör återkomma till riksdagen med en proposition utifrån betänkandet Ett statligt huvudmannaskap för personlig assistans - Ökad likvärdighet, långsiktighet och kvalitet (SOU 2023:9) och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
  • 21.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör återkomma med lagförslag som gör att samtliga grundläggande behov ska vara assistansgrundande i sin helhet, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
  • 22.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör återkomma med förslag om att se över och indexera assistansersättningen och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
  • 23.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör ge lämplig myndighet i uppdrag att göra en översyn av Försäkringskassans arbete mot fusk samt analysera vilka konsekvenser det får för assistansberättigade och assistansanordnare och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
  • 24.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör tillsätta en utredning om att stärka rätten till avgiftsfri ledsagning genom att reglera den i en särskild lag eller stärka LSS samt huruvida insatsen kan ges enligt s.k. förenklad biståndsbedömning och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
  • 25.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör återkomma med förslag som innebär att statlig assistansersättning ges i större utsträckning när man vistas i eller deltar i barnomsorg, skola eller daglig verksamhet, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
  • 26.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör återkomma med förslag utifrån betänkandet Boende på (o)lika villkor - merkostnader i bostad med särskild service för vuxna enligt LSS (SOU 2021:14) och remissinstansernas kritik och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
  • 27.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör återkomma med förslag som innebär att föräldraavdraget nollställs och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
  • 28.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör initiera en översyn av krisberedskapen med syftet att säkerställa att all viktig information, stöd och hjälp från samhällets sida tillgängliggörs för personer med funktionsnedsättning i händelse av en kris eller katastrof och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Försvarsutskottet
  • 29.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör tillse att rutiner för inhämtning av uppdelad statistik och indikatorer på området mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning utvecklas skyndsamt och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
  • 30.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att krav på funktionsrättsperspektiv ska ställas på all offentligt finansierad kultur och idrott och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Kulturutskottet
  • 31.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör ta initiativ till en kartläggning av hur tillgången till fritidshjälpmedel, färdtjänst, kontaktpersoner, ledsagare och personlig assistans påverkar möjligheten att delta i kulturliv och i fysiska aktiviteter på lika villkor runtom i landet för att kunna öka delaktigheten och den fysiska aktiviteten bland barn, unga och vuxna med funktionsnedsättning, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
  • 32.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör ge lämplig myndighet i uppdrag att utforma hur stöd till anhöriga kan öka i kommunerna, genom t.ex. särskilda funktioner som har till uppgift att vara behjälpliga med att koordinera vård- och omsorgskontakter, och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
  • 33.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen skyndsamt bör återkomma med en proposition utifrån slutbetänkandet Handlingsplan för en långsiktig utveckling av tolktjänsten för döva, hörselskadade och personer med dövblindhet (SOU 2022:11) och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet

Behandlas i betänkande (1)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.