Extra ändringsbudget för 2024 – Ytterligare försvarsmateriel och ekonomiskt stöd till Ukraina
Betänkande 2023/24:FiU36
- 1, Förslag, Genomförd
- 2, Beredning, Genomförd
- 3, Debatt, Genomförd
- 4, Beslut, Genomförd
Ärendet är avslutat
- Beslutat
- 18 juni 2024
Utskottens betänkanden
Betänkanden innehåller utskottens förslag till hur riksdagen ska besluta i olika ärenden.
Tillfälligt problem
För vissa betänkanden kan det saknas bilagor på huvuddokumentets sida. Bilagorna går att hitta via sökfunktionen. Vi arbetar med att åtgärda problemet. Vid frågor, kontakta riksdagsinformaion telefon: 020-349 000, e-post: riksdagsinformation@riksdagen.se
Beslut
Extra ändringsbudget för 2024 – Ytterligare försvarsmateriel och ekonomiskt stöd till Ukraina (FiU36)
Riksdagen sa ja till regeringens förslag om att skänka ytterligare försvarsmateriel och ge ekonomiskt stöd till Ukraina.
Försvarsmateriel ska skänkas i form av exempelvis artilleriammunition, utrustning för satellitkommunikation, pansar-bandvagn 302, samt stridslednings- och luftbevakningsflygplan ASC 890. Försvarsmakten bedöms kunna avvara försvarsmaterielen under en begränsad tid. Det ekonomiska stödet gäller bland annat utbildningsinsatser och säkerhetsskyddsåtgärder i Ukraina samt bidrag till fonder.
Sammantaget innebär det att statens utgifter för 2024 ökar med cirka 2,3 miljarder kronor och att regeringen under 2024 får vidta åtgärder som innebär utgifter om ytterligare 10,8 miljarder kronor för åren 2025–2031.
Regeringen får lämna ordinarie ändringsbudgetar två gånger om året. Men den får även lämna extra ändringsbudgetar om den anser att det finns särskilda skäl för det. Situationen i Ukraina innebär enligt regeringen ett sådant skäl och riksdagen gör ingen annan bedömning.
- Utskottets förslag till beslut
- Bifall till propositionen
- Riksdagens beslut
- Kammaren biföll utskottets förslag.
Ärendets gång
Förslag, Genomförd
Från regeringen
Beredning, Genomförd
Justering: 2024-06-13
Trycklov: 2024-06-13
Alla beredningar i utskottet
Extra ändringsbudget för 2024 – Ytterligare försvarsmateriel och ekonomiskt stöd till Ukraina (FiU36)
Finansutskottet föreslår att riksdagen säger ja till regeringens förslag om att skänka ytterligare försvarsmateriel och ge ekonomiskt stöd till Ukraina.
Försvarsmateriel ska skänkas i form av exempelvis artilleriammunition, utrustning för satellitkommunikation, pansar-bandvagn 302, samt stridslednings- och luftbevakningsflygplan ASC 890. Försvarsmakten bedöms kunna avvara försvarsmaterielen under en begränsad tid. Det ekonomiska stödet gäller bland annat utbildningsinsatser och säkerhetsskyddsåtgärder i Ukraina samt bidrag till fonder.
Sammantaget innebär förslagen att statens utgifter för 2024 ökar med cirka 2,3 miljarder kronor och att regeringen under 2024 får vidta åtgärder som innebär utgifter om ytterligare 10,8 miljarder kronor för åren 2025–2031.
Regeringen får lämna ordinarie ändringsbudgetar två gånger om året. Men den får även lämna extra ändringsbudgetar om den anser att det finns särskilda skäl för det. Situationen i Ukraina innebär enligt regeringen ett sådant skäl.
Debatt, Genomförd
Debatt i kammaren: 2024-06-17
Debatt om förslag 2023/24:FiU36
Webb-tv: Extra ändringsbudget för 2024 – Ytterligare försvarsmateriel och ekonomiskt stöd till Ukraina
Dokument från debatten
- Måndag den 17 juni 2024Kammarens föredragningslistor 2023/24:134
- Protokoll 2023/24:134 Måndagen den 17 juniProtokoll 2023/24:134 Extra ändringsbudget för 2024 - Ytterligare försvarsmateriel och ekonomiskt stöd till Ukraina
Protokoll från debatten
Anf. 1 Edward Riedl (M)
Fru talman! Jag vill börja med att tacka riksdagens samtliga partier för att vi fortsatt kan ha enighet om stödet till Ukraina. Den förra regeringen påbörjade stödpaket 1-8, och den här regeringen har fortsatt med stödpaket 9 till och med det 16:e, som vi nu fattar beslut om.
Det här sänder såklart en viktig signal till våra vänner i Ukraina om att vi i Sverige kommer att vara uthålliga i vårt stöd. Men, fru talman, det sänder också en viktig signal till Ryssland om att Ukraina har vänner, vänner som fortsatt kommer att stå på Ukrainas sida.
Sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina den 24 februari 2022 har Sverige bidragit med ett betydande militärt stöd men också civilt och på andra områden. Vi har skickat allt från skyddsutrustning och ammunition till stridsvagnar, artilleri, luftvärnssystem, stridsbåtar och mycket, mycket mer.
Tillsammans med det paket vi nu fattar beslut om uppgår värdet av Sveriges totala stöd till Ukraina till över 43 miljarder kronor. Vi fattar i morgon beslut om det 16:e och hitintills största stödpaketet till ett värde av 13 miljarder kronor. Detta stödpaket stärker Ukrainas militära förmåga avsevärt, inte minst genom tillskott av radarspaning och ledningsflygplan samt genom hela det svenska beståndet av Pansarbandvagn 302.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Extra ändringsbudget för 2024 - Ytterligare försvarsmateriel och ekonomiskt stöd till Ukraina
Fru talman! För några veckor sedan besökte finansutskottet Ukraina. Det var fruktansvärt att på plats se resultatet av den ryska terrorn och att se människor i ögonen som nu i över två år har levt med denna terror. De har nära och kära som slåss framme vid fronten. Det sker terrorbombning över hela Ukraina, in i alla städer. Flyglarm ljuder. Man lämnar barn på förskolan, och man vet inte om man kommer att återse alla igen när man kommer hem. Det är ett fruktansvärt lidande som Ryssland, och ytterst Putin, utsätter sitt grannland för.
Vi besökte Majdan. Jag var där före kriget, för jag har varit i Ukraina som valobservatör tidigare. Majdan är det stora fredstorget. Ni som har varit där känner till parken mittemot; ni andra får följa med i tanken. Det är en otroligt vacker park, där man nu sätter ned en ukrainsk flagga för varje stupad soldat och skriver ett namn på den. Flaggorna blir bara fler och fler och täcker nu gräset på andra sidan Majdan. Det är stupade som aldrig mer kommer att få vara på plats och leva ett liv med sina nära och kära.
När vi lämnade Kiev och åkte mot Chelm igen såg vi fullt med uppradade ambulanser, 40-50 stycken, vid tågstationen som väntade på att tåget skulle komma österifrån med skadade från offensiven österut.
Jag tror att allt det här gjorde otroligt starka intryck på oss alla som var där. Men vi blev nog också än mer besjälade av att Sverige fortsatt ska stå upp för Ukrainas rätt att existera som ett fritt och demokratiskt land. Vi kommer att fortsätta att stödja Ukraina i landets ambitioner att komma in i Europeiska unionen och förhoppningsvis därefter också i Nato.
Fru talman! Jag kan erkänna att jag var orolig inför resan till Ukraina. Jag tyckte att det var otroligt jobbigt på ett personligt plan. Väl på plats kände jag inte det minsta spår av vare sig rädsla eller något annat sådant. När jag kom hem till Sverige efter att ha tillbringat ett par dagar i detta krigsområde kände jag mig rätt liten. I Ukraina går små barn till skolan. Föräldrar lämnar barnen på dagis. De lever sina liv och fortsätter att kämpa trots att de befinner sig i krig. Det var en stor litenhetskänsla som infann sig efter att vi hade lämnat Ukraina.
Vi besökte staden Borodjanka, där Ryssland under de första dagarna fullständigt skövlade en stad med över 40 000 invånare. Vi fick se människor som fortfarande levde. Vi träffade borgmästaren och lokala politiker och företrädare. Här kvävdes människor till döds under rasmassorna. De klarade det första bombardemanget, men det fanns ingen kvar som kunde gräva ut folk från rasmassorna.
När vi är inne på det ukrainska finansdepartementet ljuder flyglarmet, precis när jag står och tackar av Ukrainas finansminister Martjenko. Det är overkligt, och det är fortfarande overkligt, att detta händer. Flyglarmet, som finns i appar och på byggnader, är ganska genomträngande.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Extra ändringsbudget för 2024 - Ytterligare försvarsmateriel och ekonomiskt stöd till Ukraina
Det finns också en röst som varnar och säger: Var inte övermodig! När jag hörde den rösten första gången, fru talman, tyckte jag att jag kände igen den. När flyglarmet sedan är över kommer samma röst tillbaka och säger: May the force be with you. Ni som kan er Star Wars vet redan. Det är alltså Mark Hamill, skådespelaren som spelar Luke Skywalker, de godas förkämpe, som har lånat ut sin röst till Ukrainas luftförsvar och till flyglarmet. Han samlar också, tillsammans med många andra runt om i hela världen, in pengar för att Ukraina ska kunna försvara sig. Är man på samma sida som Luke Skywalker, fru talman, då vet man att man är på de godas sida. Det är terrorbombning som sker inne i Ukraina.
Jag tog med mig några saker hem.
För det första gör det svenska militära stödet redan stor skillnad på plats. Sverige är som land en av de största givarna av militärt bistånd.
För det andra är Ukrainas försvarsvilja orubblig. De är inställda på ett långt krig, men de är också inställda på att vinna kriget tillsammans med det stöd de får från andra länder.
För det tredje behöver det samlade stödet från väst till Ukraina både öka och vara mer uthålligt. Vi behöver signalera en långsiktig närvaro.
Mot den bakgrunden, fru talman, är det väldigt glädjande att regeringen och Tidöpartierna nu har tagit fram en treårig ram på 25 miljarder kronor årligen. Andra länder har också aviserat liknande åtaganden. Det handlar om att visa Ukraina och Ryssland att vi tänker vara långsiktiga om kriget drar ut på tiden. Vi tänker fortsätta att stötta Ukraina.
Som jag sa är jag glad att samtliga partier står bakom det 16:e stödpaketet. Jag tänker ta upp några saker, fru talman, som jag tror att oppositionen har tagit upp i särskilda yttranden och som de kanske kommer att ta upp från talarstolen. Jag tänker förekomma detta.
Det finns partier som tycker att vi omgående ska skicka Jas Gripen. Det kommer sannolikt att finnas partier och politiker som tycker att vi borde göra mer och satsa ännu mer pengar här och nu. Jag tänkte lite kort kommentera detta.
Regeringen fortsätter arbetet för att i ett senare skede kunna möjliggöra ett eventuellt bidrag med Jas Gripen. Detta sker inom ramen för samarbetet inom Air Force Capability Coalition. Varför är det då viktigt, fru talman och alla ni som lyssnar, att detta görs på ett sådant sätt? Jo, därför att ett stridsflygplan inte är verksamt utan beväpning. Det är inte svenska vapen som vi beväpnar Jas med, utan det är europeiska och amerikanska vapen.
Ett litet land som Sverige kommer inte ensamt att kunna förse stridsflygplan med den beväpning som krävs. Därför måste ett eventuellt skickande av Jas ske tillsammans med andra partnerländer.
När delar av oppositionen säger att den här regeringen gör för lite vill jag påminna er som lyssnar om hur fakta ser ut. Den föregående regeringen tog fram stödpaket 1-8. Det rörde sig om militärt stöd för 2-3 miljarder kronor, lite beroende på hur man räknar kontantstödet. Tidöpartierna och Ulf Kristerssons regering har tagit fram stödpaket 9-16, och det är det 16:e vi debatterar i dag. Tillsammans med den aviserade ramen har den här regeringen beslutat och utlovat stöd på över 90 miljarder kronor.
Med det sagt, fru talman, är jag fortfarande väldigt glad att samtliga partier står bakom de fortsatta ambitionerna att stötta Ukraina. Ska oppositionen ändå kritisera regeringen är jag i alla fall glad att man vill mer och inte mindre i fråga om Ukraina.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Extra ändringsbudget för 2024 - Ytterligare försvarsmateriel och ekonomiskt stöd till Ukraina
Fru talman! Med det yrkar jag bifall till finansutskottets förslag till beslut i betänkandet. Jag ber också om ursäkt för att jag drog över talartiden något.
Anf. 2 Eva Lindh (S)
Fru talman! Bara hundra mil härifrån rasar kriget i Ukraina. Rysslands olagliga och folkrättsvidriga invasion är inne på sitt tredje år. Tusentals ukrainska kvinnor och män har fått sätta livet till. Familjer har slagits i spillror, med barn som aldrig kommer att träffa sina föräldrar mer. Vi ser ond bråd död i Ukraina och ett nytt säkerhetspolitiskt läge både i Europa och här i Sverige.
Ukraina överraskade sin angripare när folket visade sin enorma kampvilja och kraft. De har under all denna tid - timme för timme, dag efter dag, månad efter månad - kämpat för sitt land, för sin rätt att bestämma över sig själva, för sin frihet och för vår frihet.
Ukraina slåss inte bara för sin egen sak utan för alla demokratiers. Vi vet att Rysslands ambitioner inte stannar vid Ukraina. Fler länder står på tur om Ukraina faller.
Den ryska invasionen har visat på vikten av samarbete och av att stå upp för demokratiska värden mot auktoritära regimer. Hittills har vi visat att demokratin försvaras bäst tillsammans. Vi har skickat omfattande stödpaket, både civila och militära. Det har varit viktigt för Ukrainas förmåga att stå emot de ryska attackerna. Det är av yttersta vikt att stödet till Ukraina fortsätter, att vi är lyhörda för vad Ukraina behöver och att vi bidrar med det vi kan.
Det är därför viktigt att vi har den enighet vi har i riksdagen och att vi tillsammans har beslutat att fortsätta det stora och avgörande stödet till Ukraina. Det är viktigt med enigheten, och det är viktigt att vi också har en långsiktighet. Därför är det bra att regeringen lyfter frågan, och vi ställer oss naturligtvis bakom denna extra ändringsbudget. Vi har dock några medskick som vi tycker att vi också måste göra.
Det är viktigt att snarast gå vidare med att skicka Jas Gripen. Det är ett tydligt önskemål från Ukraina, och dessa flygplan skulle spela stor roll i Ukrainas kamp.
Det är viktigt att Sverige tar sitt ansvar för att öka och utfärda statliga garantier för produktionen av ammunition och annan försvarsmateriel till Ukraina, detta för att säkra Ukrainas tillgång till materiel samtidigt som Sveriges försvarsförmåga garanteras.
Det är viktigt att EU lägger grunden för det massiva internationella och finansiella stöd som kommer att behövas för att bygga upp Ukraina när kriget är slut.
Det är viktigt att det finns en plan för återanskaffning i de beslut som fattas, för att fortsätta den omläggning av svensk försvarspolitik som inleddes under Stefan Löfvens regeringstid och som innebär den största upprustningen av det militära försvaret sedan 1950-talet.
Och återigen: Det är viktigt att vi gemensamt fattar de här besluten.
Fru talman! Vi har stöttat Ukraina, och det ska vi fortsätta göra - för Ukrainas rätt att leva i fred och själva fatta sina beslut. Ukraina försvarar sitt eget land samtidigt som de håller stånd för vår skull. Vi ska inte låta det ukrainska folket stå ensamma. Vi får inte svika. Det kan inte finnas en gräns för hur länge vi ska stå vid Ukrainas sida. Ryssland måste ut ur Ukraina.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Extra ändringsbudget för 2024 - Ytterligare försvarsmateriel och ekonomiskt stöd till Ukraina
Det är alltså av yttersta vikt att stödet till Ukraina fortsätter, och därför ställer vi socialdemokrater oss bakom regeringens extra ändringsbudget och de stödåtgärder som den möjliggör. Jag yrkar bifall till utskottets förslag.
Anf. 3 Charlotte Quensel (SD)
Fru talman! Jag passar på att inleda med att yrka bifall till utskottets förslag till beslut i betänkandet samt önska presidiet ett härligt sommaruppehåll. Jag vill också önska kollegorna i finansutskottet en fin sommar och framföra ett extra stort tack till vårt fantastiska kansli.
Fru talman! Ukrainare har rätt att leva i fred, och de har rätt till sitt eget lands suveränitet. De har rätt att närma sig EU, och de har rätt att arbeta för att ansluta sig till Nato. Omvärldens stöd är avgörande för det ukrainska folkets framtid. Med stöd finns ukrainarnas vilja och förmåga att vinna över Ryssland. Utan stöd har ukrainarna en näst intill omöjlig uppgift. Stödet måste också vara långsiktigt, dels för att vi inte ser något slut, dels för att Ryssland förgör allt i sin väg.
Vi måste hjälpa till att få stopp på ryssarnas slakt på civila, kvinnor som våldtas, barn som kidnappas, hem som bombas sönder, elförsörjning som systematiskt slås ut och så vidare - listan kan göras hur lång som helst. Att Ukrainas grannar i väst aldrig tvekar om stödet är avgörande för vilket Europa vi kommer att lämna över till våra barn och barnbarn.
Fru talman! I dag debatterar vi det hittills största stödpaketet, det 16:e sedan Rysslands attack. Värdet av stödet är drygt 13 miljarder kronor, och det ingår i den långsiktiga överenskommelse vi har gjort inom Tidögruppen.
Allt stöd till Ukraina sker genom samarbete på internationell nivå men framför allt genom samarbete med Ukraina. Därför består huvuddelen av detta stödpaket av luftförsvarsmateriel, artilleriammunition och bepansrade fordon.
Sveriges stöd utformas bland annat i den så kallade stridsflygskoalitionen. Det är inte vi i finansutskottet som äger ansvaret, eller kunskapen, om hur vi bäst stöder det ukrainska folket. Därför är det milt sagt konstigt att se sossarnas och Centerns särskilda yttranden i betänkandet, där de verkar tycka att de sitter på bättre kunskaper än försvaret, Försvarsdepartementet, Nato, internationella samarbeten för Ukraina samt regeringen. Det jag syftar på är deras skrivningar om Jas 39 Gripen och möjligheten att ställa dessa plan till Ukrainas förfogande. Oppositionen är väl medveten om att det inte är möjligt för Sverige att själv fritt besluta om att Ukraina ska få tillgång till Jas 39 Gripen.
I dag är det amerikanska F-16 som fasas in för Ukraina. Svenska, mycket potenta ASC 890-plan kommer att understödja F-16 och bidra till att markant höja den totala effekten i försvaret av Ukraina.
Oppositionen är också medveten och hålls informerad om att regeringen fortsätter att arbeta för att framöver eventuellt stödja med Jas 39 Gripen. Det svenska uppdraget är att öka Ukrainas försvarsförmåga på bästa möjliga sätt, och det gör vi genom samarbete - inte genom att vissa partier i finansutskottet kommer med egna idéer.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Extra ändringsbudget för 2024 - Ytterligare försvarsmateriel och ekonomiskt stöd till Ukraina
Fru talman! En del av vår och Europas försvarsförmåga utgörs av att vi ger Ukraina möjlighet att vinna mot Ryssland. Varje annan utgång är förödande för Europa. Vinner Ryssland kommer de att fortsätta rusta för nya landvinningar. En majoritet av ryssarna anser att söndra och härska, genom krigföring och ständiga krigsbrott, är försvarbart agerande. Enligt internationella undersökningar har Putin fortfarande en klar majoritet av ryssarna med sig i kriget mot ukrainska folket. Vi behöver ta sådana värderingar på allvar och inse att ryssarna står långt från vår syn på demokrati och fred.
Fru talman! Samtidigt som många av oss här hemma rustar för midsommar tillsammans med familj, vänner och, förhoppningsvis, solen och värmen pågår ett av Rysslands värsta krigsbrott; det handlar om de kidnappade ukrainska barnen. Uppskattningsvis rör det sig om fler än 19 000 barn som är bortförda från Ukraina sedan februari 2022. Det är ett brott som är omänskligt mot både barnen och föräldrarna. Om inte omvärlden agerar kraftfullt är risken stor att dessa barn slukas av Ryssland för gott.
När vi här hemma dansar runt midsommarstången med våra barn lever tusentals ukrainska föräldrar och barn i en ständigt pågående mardröm. Varje dag som omvärlden inte sätter press på Ryssland för återlämnande av barnen är en bortkastad dag. Här önskar Sverigedemokraterna se mer fokus på gemensamma ansträngningar för att få Ryssland att lämna tillbaka barnen. Om vi inte agerar nu kommer många av dessa barn aldrig att återfinnas.
Anf. 4 Ilona Szatmári Waldau (V)
Fru talman! Det är nu mer än två år sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina. Det är ett fruktansvärt krig, med många dödsoffer, splittrade familjer, stor förödelse med städer och infrastruktur som bombats sönder, många flyktingar och barn som växer upp med krig - barn i områden nära fronten som knappt får se solljus och som går i skola under jord och inte vet hur det är att leka på en skolgård.
Rysslands invasion, ockupation och krig är fullständigt oacceptabla. De strider mot folkrätten och måste kraftigt fördömas. Angreppet är en kränkning av Ukrainas territoriella integritet och suveränitet - för att inte tala om det stora mänskliga lidandet för det ukrainska folket.
Rysslands imperialistiska krig mot Ukraina kräver att omvärlden stöder Ukraina militärt, humanitärt, ekonomiskt och diplomatiskt. Det militära stödet från Sverige handlar om vapensystem, ammunition och utbildning men också om utrustning som hjälper soldater att överleva i fält.
Sveriges stöd till Ukraina och dess folk är och måste vara brett och långsiktigt. Exempelvis måste vi här i Sverige höja dagersättningen till dem som flytt både från Ukraina och från andra länder. Att ge dem som flytt från krig en dräglig och trygg tillvaro i Sverige är också en del av Sveriges stöd till Ukraina och det ukrainska folket. När kriget är slut ska Sverige vara en aktiv part i återuppbyggnaden av Ukraina, utifrån den inriktning den ukrainska befolkningen vill se.
De flesta av oss som deltar i debatten i dag besökte Ukraina så sent som förra månaden. Den första talaren Edward Riedl har redogjort för vår upplevelse och de lärdomar vi fick. När vi var där träffade vi bland annat ministrar, parlamentsledamöter, civilsamhället och militära rådgivare. Vi fick med egna ögon och öron se och höra hur situationen är, vilka behov som finns och hur livet fortsätter även under krig och ockupation. Hur invånarna tagit tillbaka sina städer och byar efter att ryssarna besegrats och hur sprängda byggnader renoveras eller byggs upp igen visar hur det ukrainska folket står enat mot den ryska angriparen.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Extra ändringsbudget för 2024 - Ytterligare försvarsmateriel och ekonomiskt stöd till Ukraina
Jag är imponerad av ukrainarnas motståndskraft och försvarsvilja, och vi kan lära oss mycket av det försvar, den kamp och den verklighet som pågår i Ukraina. Men jag är också sorgsen över hur livet är där och över alla som dödats och skadats.
Ryssland måste förlora. Ukraina ska inte tvingas lämna ifrån sig varken mark eller makt till Ryssland. Att kunna försvara sina gränser och sin befolkning är grundläggande för att Ukraina i framtiden ska kunna bygga upp och stärka sin demokrati och sin välfärd. Vänsterpartiet står bakom det humanitära, ekonomiska och militära stöd som Sverige skickar till Ukraina och fördömer den ryska invasionen och ockupationen.
I dag ska vi fatta beslut om ytterligare ett stödpaket med ytterligare materiel. Stödpaketet är välkommet, och det är positivt att det är en enig riksdag som står bakom det.
Det vi i Vänsterpartiet skulle önska är dock att Sverige och EU pausar ammunitionsexport till andra länder för att kunna leverera den ammunition Ukraina behöver för att försvara sig mot det ryska angreppet. Vi vill också se skärpta sanktioner mot Ryssland och att Sverige och EU slutar göda Putins krigskassa genom köp av rysk olja och gas. Här måste vi kunna gå längre. Ukrainas skulder behöver skrivas av så att landet får en chans att återhämta sig och bygga upp det som raserats av kriget, när det är vunnet.
Jag yrkar med detta bifall till utskottets förslag i betänkandet.
Anf. 5 Martin Ådahl (C)
Fru talman! Det är oerhört bra att det råder enighet i Sverige kring att stödja Ukraina. Men tyvärr, fru talman, råder det inte enighet om nivån på stödet. Sverige och hela EU behöver öka stödet. Och vi behöver snarast ge besked till Ukraina om Jas 39 Gripen.
Vi behöver göra detta framför allt för Ukraina, som kämpar för sin frihet, sin demokrati och sin blotta existens. Men vi behöver faktiskt också göra det för oss själva. Ukraina är i dag hela det fria Europas sköld mot Putins tyranni.
Under det besök i Ukraina som finansutskottet gjorde ganska nyligen och som många på ett mycket fint sätt vittnat om här i dag påmindes vi - bland ruinerna efter Putins terror i Borodjanka, bland vittnesmålen från civila om brotten mot mänskligheten men också ställda inför den orubbliga beslutsamheten att försvara sitt land hos de människor vi träffade - om vilket orimligt övertag i manskap och vapen Ryssland har i dag.
Ukrainas nästan ofattbara mod och skicklighet på slagfältet räcker i dag för att inte förlora mark, men för att verkligen vinna och korta ned krigets lidande ber det ukrainska folket oss i väst, i EU och i Sverige om mer stöd. Det är mycket som behövs akut nu: generatorer, luftvärn, ammunition, andra vapensystem, stridsflyg och mycket, mycket mer pengar.
Problemet med stödet för Ukraina i Sverige är alltså inte orden. Vi ska vara tacksamma för att det finns en stark, principiell enighet bakom Ukraina i denna kammare. Problemet är handling. Sverige, med sin låga statsskuld och starka militärindustri, har resurser att bistå Ukraina mer, vilket också ligger starkt i vårt säkerhetsintresse.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Extra ändringsbudget för 2024 - Ytterligare försvarsmateriel och ekonomiskt stöd till Ukraina
Mest av allt gäller detta Jas Gripen. Den dagen Jas flyger över Ukrainas blå himmel innebär det en avsevärd förstärkning av Ukrainas luftförsvar. Regeringen säger just nu att det är paus när det gäller att skicka Jas, men sedan klargjorde Ukraina att man absolut vill ha Jas 39 Gripen så fort som möjligt och att man behöver träna piloter på Jas Gripen. För övrigt är det i sig ett lättränat plan; i själva verket är det känt för just detta.
Sedan meddelade Frankrike att man skickar Mirage till Ukraina i närtid. Här var det ingen paus, tvärtom. Jas, F-16 och Mirage måste kunna operera tillsammans i Ukraina, precis som de gör inom Nato. Det är i själva verket inte bra att just vårt stridsflygplan Jas Gripen inte flyger i Ukraina.
Ett besked nu om Jas skulle innebära att planeringen kan startas nu, precis som gjordes för F-16. Utbildning av piloter kan inledas samtidigt med formandet av en gedigen och långsiktig kapacitet för reparation och logistik. Om regeringen redan för ett år sedan hade påbörjat en planering som säkerställer helheten för ett sådant stöd hade vi varit redo nu.
Regeringen måste nu göra allt för att korta väntetiden fram tills det blir möjligt att skicka Jas, mer diplomatiskt och planeringsmässigt för att vi ska kunna göra det snarast. Tiden är Ukrainas fiende, som Zelenskyj själv uttryckte det. Det har tagit för lång tid - onödigt lång tid. Medan vi diskuterar offras ukrainares liv för deras och vår frihet. Där finns ingen paus.
Centerpartiet förslår därför att regeringen nu ger detta löfte - en entydig Jas-option. Ukrainarna ska inte behöva vänta ytterligare för att vi inte har vidtagit tillräckliga åtgärder för utbildning av piloter, reparation och logistik.
Sedan tycker vi att det är märkligt att man, när man äntligen sätter upp en försvarsfond för långsiktighet och förutsägbarhet på minst 1 procent av bnp - just den typ av försvarsfond som Centerpartiet har krävt väldigt länge -, delar upp stödet i 25 miljarder per år. I praktiken skjuts stödet på framtiden.
Vad är poängen med att de sista 25 miljarderna är planlagda att komma 2026, då kriget förhoppningsvis är över? Varför säger man inte bara som Danmark och andra länder, att summan finns tillgänglig här och nu, för att garantera så många leveranser som går att göra nu, förutsägbarhet och kontinuitet i Ukrainas stora ögonblick av nöd?
Som det är nu är det för lite och för sent. Drygt 1 procent av vår bnp över tre år innebär att Sverige fortfarande ligger långt efter våra nordiska och baltiska grannländer. G7-länderna och EU har gemensamt just beslutat att belåna de frysta tillgångarna i väst för att sätta upp en fond som ska tillgängliggöras Ukraina så fort som möjligt, motsvarande minst 530 miljarder kronor. Måtte Sverige på motsvarande vis, fru talman, kunna leverera det vi kan bilateralt, som land!
Sverige måste stå längst fram i Europa i stödet för Ukraina - allra längst fram, med länder som Estland och Danmark, inte i mitten eller halvvägs - och leda Europa. Vi måste göra allt som krävs för att Ukraina ska vinna detta krig.
Anf. 6 Hans Eklind (KD)
Fru talman! "Antingen är det internationell rätt som gäller, eller så är det våldsverkaren och våldskapitalet som sätter gränser för länder." Formuleringen är inte min egen, utan det är ett citat av Sveriges vice statsminister, min egen partiledare, Ebba Busch. Hon sa det under den gångna helgen när hon representerade Sverige på det stora fredstoppmötet i Schweiz.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Extra ändringsbudget för 2024 - Ytterligare försvarsmateriel och ekonomiskt stöd till Ukraina
För att denna internationella rätt ska gälla måste Sverige tillsammans med andra länder ge Ukraina det stöd som krävs för att de ska vinna det krig som Putin startade när Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari 2022. I dag debatterar vi det 16:e stödpaketet, det största svenska militära stödpaketet sedan Rysslands invasion.
Fru talman! Några ledamöter från finansutskottet har nyligen besökt Ukraina. Jag tycker fortfarande att det är svårt att med ord försöka fånga det vi fick se, höra och uppleva. Samtidigt som Ukraina slåss för sin överlevnad och existens försöker befolkningen leva sina liv, men de gör det med en ständig oro för nära och kära som slåss vid fronten men också oro för sin egen del. Larmen som signalerar luftanfall har blivit en del av vardagen. Bara i år har ryssarna utfört över 110 flyganfall. Det var den uppgift vi fick när vi var där, och vi vet att de har utfört fler sedan dess. De har också avfyrat åtminstone 1 500 missiler.
Med den terrorbombning som sker är det inte överraskande att Ukraina har efterfrågat stöd, inte minst till ett starkare luftförsvar. Sverige har skänkt flera luftvärnssystem. I det paket som vi debatterar i dag finns också en överlåtelse av två flygplan för luftburen radarspaning och ledning, ASC 890 eller "Asken", som de kallas. Det kommer att göra det ukrainska luftförsvaret mot den ryska terrorbombningen mycket mer effektivt. Flygplanen kommer bland annat att göra det möjligt för Ukraina att snabbare få varningar när ryska robotar och drönare avfyras.
Fru talman! I slutet av maj meddelade regeringen och samarbetspartiet Sverigedemokraterna att man är överens om en treårig ram för det militära stödet till Ukraina, med en bottenplatta på 25 miljarder per år fram till 2026. Några dagar senare, den 31 maj, var Zelenskyj här, och tillsammans med vår statsminister Ulf Kristersson undertecknade han en överenskommelse om bilateralt säkerhetssamarbete mellan Sverige och Ukraina.
Fru talman! På fredstoppmötet i Schweiz sa vår vice statsminister också så här: "En enad värld måste vara starkare än en enskild angripare. Det som står på spel är folkrätten och om det är internationell rätt eller våld som ska sätta ett lands gränser." Jag har tidigare sagt och säger det igen: Det är en styrka att vi har en enighet om stödet till Ukraina här i Sveriges riksdag.
Jag vet att jag talar för oss alla som var i Kiev, Ukrainas vackra huvudstad, och besökte Självständighetstorget, Majdan, där vi såg ett oändligt antal små ukrainska flaggor som vajade där. Var och en representerade ett liv som gått förlorat när de försvarat sin frihet och sin suveränitet. Då kröp det under skinnet på oss alla.
Detta krig måste få ett slut. Därför får och ska Sverige inte vika en enda millimeter från vår hållning att stödja de ukrainska kvinnor och män som med livet som insats försvarar sitt territorium och sitt lands existens. Vi ska snabbt, men också uthålligt, se till att Ukraina får det stöd som krävs för att vinna detta krig.
Jag yrkar bifall till finansutskottets förslag till beslut att säga ja till det 16:e stödpaketet från Sverige till Ukraina.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Extra ändringsbudget för 2024 - Ytterligare försvarsmateriel och ekonomiskt stöd till Ukraina
I detta anförande instämde Magnus Jacobsson (KD).
Anf. 7 Emma Berginger (MP)
Fru talman! Rysslands brutala och fullskaliga anfallskrig mot Ukraina fortsätter med oförminskad styrka. Det har pågått i mer än två år och fortsätter att skörda allt fler offer. Men angriparen Putin har inte ändrat sina målsättningar. Han tror att han har tiden på sin sida. Vi måste visa att vår uthållighet är större.
Fru talman! Ryssland respekterar inte krigets lagar, och antalet krigsbrott bara växer för var dag som går. De ger sig på civila mål, torterar krigsfångar och våldtar kvinnor. De har fört bort tusentals barn, som skils från sina föräldrar och tvingas växa upp under oklara förhållanden. Ryssland transformerar medvetet dessa barn för att undergräva deras ukrainska identitet.
Det är viktigt att vi som ledamöter ser och uppmärksammar det som händer i Ukraina. Det är fint att höra att även finansutskottet har haft möjlighet att besöka Ukraina på samma sätt som vi i försvarsutskottet och även utrikesutskottet har fått göra tidigare - att vi med egna ögon får se och höra och kan bära vittnesmål om det som sker i Ukraina. Jag tror att det hjälper oss att finna den enighet som vi såklart har haft hittills och som jag hoppas att vi kommer att ha även framöver när det gäller stödet till Ukraina.
För oss i Miljöpartiet är det självklart att Sverige ska bidra till Ukrainas kamp för självbestämmande och självförsvar. Miljöpartiet stöder att Sverige fortsatt hjälper Ukraina med såväl vapen som humanitärt bistånd samt civilt och finansiellt stöd. Vi har stått bakom samtliga stödpaket till Ukraina som regeringen har lagt fram. Samtidigt har vi begärt att regeringen presenterar en plan för hur Sverige långsiktigt ska kunna stötta Ukraina. Det är bra att regeringen nu har gått ut med ett treårigt stöd, men tre år är inte särskilt lång tid i det här sammanhanget. Vi behöver stå bakom Ukraina både till dess att Putin förlorar kriget och till dess att landet är återuppbyggt och säkert.
Att vi hjälper Ukraina att försvara sig mot angriparen Putin är viktigt för hela Europas säkerhet, demokrati och frihet. Om Putins brott skulle löna sig skulle det ha en avgörande betydelse för synen på folkrätten och riskera att påverka många konflikter världen över. Vi behöver alltså fortsätta med vårt stöd till Ukraina, enskilt och tillsammans med andra länder. Vi måste fortsätta att värna om mänskliga rättigheter, folkrätt och fred på rättvisa villkor.
Den svenska säkerheten är tätt sammanflätad med säkerheten i hela Europa. Därför är det viktigt att vi håller samman och har en enad front mot Putin. En attack mot ett land i Europa är en attack mot hela Europas säkerhet, och en attack mot ett demokratiskt land är en attack mot demokratin överallt.
Miljöpartiet välkomnar regeringens extra ändringsbudget, som innebär att vi skänker ytterligare materiel och ekonomiskt stöd till Ukraina. Jag yrkar därmed bifall till förslaget i betänkandet.
Jag är tacksam för att vi i den svenska riksdagen står enade i vårt stöd till Ukraina; vi kräver att kriget upphör, att krigsbrotten utreds och ansvariga ställs till svars och att Ukraina ska fortsätta vara ett fritt och självständigt land.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Extra ändringsbudget för 2024 - Ytterligare försvarsmateriel och ekonomiskt stöd till Ukraina
Men vi hade kunnat göra mer. Vi köper till exempel fortfarande Putins fossila bränslen. Mer än två år in i kriget fortsätter alltså fartyg med rysk gas att anlända till Sverige. Vi kan inte med ena handen stötta Ukraina i dess kamp mot Putins invasion och med andra handen betala hans krigskassa. Ska Ukraina vinna kriget och nå freden måste vi alla göra allt vi kan. Då menar jag allt. Då duger det inte att köpa något ryskt bränsle. Allt måste stoppas.
Ukraina behöver fortsatt stöd, inte minst med materiel och ammunition, för att kunna fortsätta att försvara sig. Men då behövs det också en industripolitik för ökad produktion av ammunition. Under krigets gång har den industriella dimensionen i konflikten blivit allt tydligare. Åtgången på materiel, främst ammunition, är mycket omfattande. Från rysk sida ökar produktionen inom försvarsindustrin, samtidigt som Ukraina har väldigt stora behov av fortsatta leveranser.
Därför vill Miljöpartiet, precis som Socialdemokraterna, att regeringen ska göra mer för att svensk försvarsindustri ska kunna bidra till att Ukraina får den materiel de behöver. Vi vill att regeringen såväl i Sverige som i EU och i andra internationella forum driver frågan om statliga garantier för produktion av ammunition och militär materiel riktad till Ukraina. Det är olyckligt att regeringen har avvisat dessa förslag.
Vi har också frågan om Jas Gripen. Vi menar att regeringen behöver göra mer för att stötta Ukraina med flygvapenförmåga. Vi vet att den här frågan är komplex, men Ukraina behöver Gripen för sitt flygförsvar. Då gäller det att hitta lösningar på de utmaningar som finns. Ja, det finns utmaningar med att man behöver ha markservice. Ja, det finns utmaningar med att man behöver ha utbildade piloter. Ta då tag i de problemen! Det här är inte något kortsiktigt behov. Ukraina har ett långsiktigt behov av flygvapenförmåga. Där kan Sverige göra mer, fru talman.
Anf. 8 Cecilia Rönn (L)
Fru talman! I dag ska vi tala om regeringens förslag till riksdagen om ett 16:e stödpaket till Ukraina, det största hittills, till ett värde av 13,3 miljarder kronor. Stödpaketet fokuserar på Ukrainas prioriterade behov, som är luftförsvar, ammunition och bepansrade fordon. Detta stödpaket tillför en ny förmåga till Ukrainas luftburna försvar och höjer Ukrainas militära kapacitet, som mina kollegor före mig redogjort för. Det viktiga i detta 16:e stödpaket är att det sker inom ramen för det som Ukraina har sagt att de behöver i de internationella samarbeten som finns för att stötta Ukraina.
Fru talman! Förutom detta enskilda stödpaket har vi nyligen presenterat att vi är överens om en långsiktig ram till Ukraina för att säkerställa en långsiktighet i stödet. Detta utgör en bottenplatta om totalt 75 miljarder kronor till 2026 med 25 miljarder som en bas varje år. Detta är mycket viktigt, och jag är stolt över att vi gör det vi kan för att fortsätta att stödja Ukraina på bästa sätt tills de vinner kriget. Sedan kommer det att komma en period då vi fortsätter vårt engagemang för att hjälpa dem att återuppbygga sitt land.
Även hos svenska folket råder det stor enighet om att man ska fortsätta stötta Ukraina så länge det behövs. Samtidigt är det viktigt att vi på hemmaplan fortsätter den plan för upprustning som vi har påbörjat och att stödet till Ukraina inte går ut över upprustningen av det svenska försvaret eller tränger undan andra viktiga investeringar och reformer som behöver göras i Sverige. Därför är det bra att detta nu sker på det sätt som Liberalerna har föreslagit: genom att stödet blir en avvikelse från överskottsmålet.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Extra ändringsbudget för 2024 - Ytterligare försvarsmateriel och ekonomiskt stöd till Ukraina
Fru talman! Precis som mina kollegor berättat om var vi några från finansutskottet som var i Ukraina i början av maj. Vi hade fått en inbjudan att besöka våra kollegor för att få mer information om deras behov och utmaningar och de åtgärder de vidtar. Det var otroligt tydligt att beslutsamheten hos dem vi mötte var stor. De ska vinna kriget och bli medlemmar i Europeiska unionen, och de jobbar hårt för att nå dessa två mål parallellt.
Jag är djupt imponerad av deras robusthet och av att de samtidigt som de bekämpar ett krig på flera fronter upprätthåller sin statsapparat och försöker förbättra den. Tågen kommer och går i tid, posten delas ut och hus och vägar byggs upp. De har kontroll över sin ekonomi, och deras bnp ökar.
Vi besökte även Kyiv School of Economics, som sedan krigsutbrottet under tiden för Rysslands terror har utökat sina utbildningsplatser med flera hundra personer för att möta de behov som måste tillgodoses för att Ukraina ska kunna bli medlemmar i EU. De har byggt klassrum i skyddsrum, och de har genom internationell hjälp möjliggjort att många nu kan studera där med hjälp av stipendier.
Men visst finns det stora utmaningar som behöver lösas för att Ukraina ska kunna bli medlem i EU. Sverige är en viktig partner, och vi ska hjälpa Ukraina med detta på allra bästa sätt så mycket vi kan och så fort vi kan.
Kriget kostar otroligt mycket i både pengar och människoliv. Tragedier pågår varje dag. Älskade kommer aldrig hem igen. Människor blir sårade och får livslånga men. Förstörelse av människoliv, livslånga sorger för dem som överlever och en enorm materiell förstörelse var sådant vi fick bevittna när vi besökte Kiev och andra platser i Ukraina.
Fru talman! Trots Ukrainas otroliga försvarsförmåga och robusthet är det helt existentiellt att stödet från väst fortsätter att komma kontinuerligt och långsiktigt. Därför är det så viktigt att vi tillsammans med övriga länder i Europa visar att vi står eniga, att vi använder våra gemensamma muskler för att ge Ukraina musklerna att trycka Ryssland ut ur sitt territorium. Vi måste ge Ukraina finansiella och militära muskler och samtidigt bidra på de sätt vi kan för att de ska kunna bli en del av Europeiska unionen så fort som möjligt.
Det är en existentiellt viktig fråga på så många vis, och därför är det så bra att vi i Sveriges riksdag är eniga om det här stödpaketet. Det här är en fråga som är mycket större än skillnaderna mellan våra partier. Det är en fråga som kan förena oss, där vi som nation visar att vi står bakom Ukraina i deras frihetskamp så länge som det behövs och att vi är en viktig röst i Europa och världen. Vi visar med våra handlingar att vi menar det vi säger för vår gemensamma fred, frihet och demokrati.
Med det vill jag yrka bifall till propositionen om den extra ändringsbudgeten för stöd till Ukraina.
(Applåder)
Överläggningen var härmed avslutad.
Extra ändringsbudget för 2024 - Ytterligare försvarsmateriel och ekonomiskt stöd till Ukraina
(Beslut skulle fattas den 18 juni.)
Beslut, Genomförd
Protokoll med beslut
- Protokoll 2023/24:135 Tisdagen den 18 juniProtokoll 2023/24:135 Extra ändringsbudget för 2024 - Ytterligare försvarsmateriel och ekonomiskt stöd till Ukraina
Riksdagsskrivelser
Förslagspunkter och beslut i kammaren
Extra ändringsbudget för 2024 - Ytterligare försvarsmateriel och ekonomiskt stöd till Ukraina
Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation
Beslut:
Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation
Utskottets förslag:
Riksdagen
a) bemyndigar regeringen att under 2024 för anslaget 1:3 Anskaffning av materiel och anläggningar besluta att till Ukraina skänka försvarsmateriel i form av artilleriammunition, utrustning för satellitkommunikation, pansarbandvagn 302 med ammunition samt stridslednings- och luftbevakningsflygplan ASC 890, som kan avvaras av Försvarsmakten under en begränsad tid, till ett värde om högst 9 681 185 000 kronor,
b) bemyndigar regeringen att under 2024 besluta om försäljning av jaktrobotar av typen Rb 99 (AMRAAM) till Amerikas förenta stater, som kan avvaras av Försvarsmakten under en begränsad tid, till ett värde om 854 509 000 kronor,
c) godkänner ändrad ram för utgiftsområde 6 Försvar och samhällets krisberedskap och anvisar ändrade anslag enligt utskottets förslag i bilaga 3,
d) bemyndigar regeringen att under 2024 ingå ekonomiska åtaganden som inklusive tidigare åtaganden medför behov av framtida anslag på högst de belopp och inom de tidsperioder som utskottet föreslår i bilaga 5.Därmed bifaller riksdagen proposition 2023/24:155 punkterna 1-4.