En ny ordning för asylsökandes boende
Betänkande 2024/25:SfU11
- 1, Förslag, Genomförd
- 2, Beredning, Genomförd
- 3, Debatt, Genomförd
- 4, Beslut, Genomförd
Ärendet är avslutat
- Beslutat
- 29 januari 2025
Utskottens betänkanden
Betänkanden innehåller utskottens förslag till hur riksdagen ska besluta i olika ärenden.
Beslut
Ny ordning för asylsökandes boende (SfU11)
Asylsökande ska som huvudregel endast ha rätt till ekonomiskt bistånd om de uteslutande bor på det asylboende som de har tilldelats. Riksdagen sa ja till regeringens förslag.
De nya reglerna innebär att Migrationsverket får möjlighet att undersöka utrymmen på asylboendena i syfte att kontrollera att asylsökanden bor på den tilldelade boendeplatsen. Syftet är att säkerställa att de asylsökande inte lever i utanförskap eller ekonomisk och social utsatthet, och är en förutsättning för att asylprocessen och återvändandearbetet ska fungera effektivt.
Vidare ska en ansökan om uppehållstillstånd betraktas som återkallad för asylsökande som inte bor på ett asylboende och inte har underrättat Migrationsverket om sin bostadsadress. Dessutom införs en lagreglerad skyldighet för asylsökande att delta i samhällsintroduktion.
De nya reglerna börjar gälla den 1 mars 2025.
- Utskottets förslag till beslut
- Bifall till propositionen. Avslag på samtliga motionsyrkanden.
- Riksdagens beslut
- Kammaren biföll utskottets förslag.

Teckenspråkstolkat beslut: 2024/25:SfU11
Webb-tv: Teckenspråkstolkat beslut: Ny ordning för asylsökandes boende
Ärendets gång
Förslag, Genomförd
Propositioner: 1
Från regeringen
- En ny ordning för asylsökandes boendeProposition 2024/25:49
Motioner från ledamöterna
- Motion 2024/25:1589 av Lawen Redar (S) Ett slutligt avskaffande av EBO
- Motion 2024/25:2176 av Eva Lindh m.fl. (S) Avskaffande av EBO-lagen
- Motion 2024/25:2504 av Ingela Nylund Watz m.fl. (S) Avskaffande av EBO-lagen och etablering av nya asylboenden
- Motion 2024/25:2514 av Mathias Tegnér m.fl. (S) Stockholm som hållbar tillväxtmotor
- Motion 2024/25:2949 av Jonny Cato m.fl. (C) Migration och integration
- Motion 2024/25:3025 av Anders Ygeman m.fl. (S) Utgiftsområde 8 Migration
- Motion 2024/25:3072 av Ardalan Shekarabi m.fl. (S) Utgiftsområde 13 Integration och jämställdhet
- Motion 2024/25:3263 av Tony Haddou m.fl. (V) med anledning av prop. 2024/25:49 En ny ordning för asylsökandes boende
- Motion 2024/25:3266 av Anders Ygeman m.fl. (S) med anledning av prop. 2024/25:49 En ny ordning för asylsökandes boende
- Motion 2024/25:3269 av Annika Hirvonen m.fl. (MP) med anledning av prop. 2024/25:49 En ny ordning för asylsökandes boende
Beredning, Genomförd
Justering: 2025-01-14
Trycklov: 2025-01-23
Betänkande 2024/25:SfU11
Alla beredningar i utskottet
Ny ordning för asylsökandes boende (SfU11)
Asylsökande ska som huvudregel endast ha rätt till ekonomiskt bistånd om de uteslutande bor på det asylboende som de har tilldelats. Socialförsäkringsutskottet föreslår att riksdagen säger ja till regeringens förslag.
Förslagen innebär att Migrationsverket får möjlighet att undersöka utrymmen på asylboendena i syfte att kontrollera att asylsökanden bor på den tilldelade boendeplatsen. Syftet är att säkerställa att de asylsökande inte lever i utanförskap eller ekonomisk och social utsatthet, och är en förutsättning för att asylprocessen och återvändandearbetet ska fungera effektivt.
Vidare ska en ansökan om uppehållstillstånd betraktas som återkallad för asylsökande som inte bor på ett asylboende och inte har underrättat Migrationsverket om sin bostadsadress. Dessutom föreslås en lagreglerad skyldighet för asylsökande att delta i samhällsintroduktion.
De nya reglerna föreslås börja gälla den 1 mars 2025.
Debatt, Genomförd
Debatt i kammaren: 2025-01-29

Debatt om förslag 2024/25:SfU11
Webb-tv: En ny ordning för asylsökandes boende
Dokument från debatten
- Onsdag den 29 januari 2025Kammarens föredragningslistor 2024/25:64
- Protokoll 2024/25:64 Onsdagen den 29 januariProtokoll 2024/25:64 En ny ordning för asylsökandes boende
- Onsdag den 29 januari 2025Talarlista 2024/25:20250129
Protokoll från debatten
Anf. 9 Viktor Wärnick (M)
Herr talman! Inför valet 2022 lovade vi moderater att vi skulle få ordning på invandringen till Sverige. Tillsammans med våra samarbetspartier fick vi ett tydligt mandat av väljarna att genomföra ett paradigmskifte inom migrationspolitiken.
Vi lägger nu om hela den svenska migrationslagstiftningen. För att få ordning på migrationspolitiken krävs ett gediget arbete med väldigt många reformer och lagändringar. Ett sådant arbete tar tid. Vi kan dock så här i andra halvlek av mandatperioden konstatera att vårt arbete ger resultat.
För ett par veckor sedan presenterade migrationsminister Johan Forssell statistik över migrationen till Sverige under 2024. Förra året var antalet asylsökande under 10 000 personer. Det kan jämföras med över 160 000 asylsökande år 2015.
Vårt arbete bär frukt, och Sverige sticker ut. Sedan den här regeringen tillträdde 2022 har antalet asylsökande minskat med 42 procent medan antalet sett till hela EU har ökat med 4 procent under samma period. När det kommer till beviljade asylrelaterade uppehållstillstånd är antalet som beviljas skydd och anhöriga till dem det lägsta sedan 1985, det vill säga så långt tillbaka som det finns statistik för detta.
Invandringen till Sverige minskar samtidigt som allt fler högkvalificerade arbetskraftsinvandrare, forskare och studenter beviljas uppehållstillstånd. 58 procent av de beviljade uppehållstillstånden på grund av arbete går till högkvalificerade arbetskraftsinvandrare. Andelen har ökat med 11 procent sedan 2022. Sammansättningen av invandringen har således förändrats. Sverige har gått från att i huvudsak vara ett asylinvandringsland till att återigen vara ett land för framför allt högkvalificerad arbetskraft.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT En ny ordning för asylsökandes boende
Vi moderater är dock inte nöjda ännu. Invandringen behöver minska ytterligare för att fler ska få en chans att lämna utanförskapet, bli en del av gemenskapen i Sverige och bidra till vårt samhälle.
Herr talman! I dag tar vi ytterligare steg för att få ordning på migrationen till Sverige. I dag tar vi första steget mot att avskaffa eget boende för asylsökande, det som brukar kallas EBO. Moderaterna och regeringen anser att asylsökande som utgångspunkt ska bo på Migrationsverkets boenden.
Den ordning som under alltför lång tid har gällt i Sverige, som innebär att asylsökande i stor utsträckning låtits ordna sitt eget boende, har lett till betydande problem med bland annat trångboddhet och segregation. Särskilt barn riskerar att fara illa och drabbas negativt av detta. Asylsökande i eget boende förekommer i Sverige i en utsträckning som saknar motsvarighet i andra jämförbara länder. Det är förenat med betydande negativa konsekvenser både för de asylsökande och för samhället.
För att fler asylsökande ska bo på Migrationsverkets boenden föreslår vi nu i ett första steg bland annat att en asylsökande som utgångspunkt endast ska ha rätt till dagersättning och särskilt bidrag under asyltiden om han eller hon bor på ett boende som ordnas av Migrationsverket. Vi föreslår också att Migrationsverket ska ges en ny befogenhet, att under vissa förutsättningar kontrollera att en asylsökande verkligen bor på boendet, genom att undersöka till exempel rum, skåp och resväskor.
Det ska dessutom bli obligatoriskt för asylsökande att gå så kallad samhällsintroduktion för att få information om hur det svenska samhället fungerar. Det är en nödvändighet om man ska kunna leva i Sverige.
Därtill föreslås att Migrationsverket ska kunna be om hjälp av polisen om en asylsökande vägrar att flytta från ett boende till ett annat.
Genom att de asylsökande inte bor i eget boende utan i stället på Migrationsverkets boenden kan det säkerställas att de lever under ordnade förhållanden och att de får relevant information och olika typer av insatser. Vidare innebär det att Migrationsverket vet var den asylsökande befinner sig, vilket är en förutsättning för att asylprocessen och återvändandearbetet ska fungera effektivt och för att handläggningstiderna ska kunna kortas.
Vi föreslår också att om en asylsökande inte bor på ett asylboende och inte heller informerar Migrationsverket om sin bostadsadress ska ansökan om uppehållstillstånd få betraktas som återkallad. Det innebär att den kan skrivas av och alltså inte behöver prövas i sak.
Förslagen utgör ett viktigt led i de åtgärder som den moderatledda regeringen nu genomför för att reformera mottagningssystemet, i syfte att möjliggöra en effektivare asylprocess och ett effektivare återvändandearbete.
Herr talman! Dessa förslag till trots kan vi konstatera att arbetet med att reformera och effektivisera mottagandet av asylsökande inte är slutfört. Detta är endast ett första steg, som jag tidigare nämnt.
I slutbetänkandet om ett ordnat initialt mottagande av asylsökande lämnas en rad förslag avseende asylmottagandet med syfte att säkerställa ett legitimt och långsiktigt regelverk. Där föreslås ytterligare skyldigheter för asylsökande, bland annat att delta i närvarokontroller på boendet, endast vistas i det län där asylboendet ligger och fullgöra en anmälningsskyldighet till Migrationsverket om myndigheten fattar individuellt beslut om det. Den asylsökande ska få minskad dagersättning om den vistas utanför länet eller inte följer sin individuella anmälningsskyldighet.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT En ny ordning för asylsökandes boende
Dessa förslag till reformer arbetar vi nu vidare med. Jag ser fram emot att här i riksdagen få möjlighet att bidra till att föra processen från förslag till lag.
Herr talman! Under lång tid har Sverige haft alldeles för dålig kontroll på migrationen. Det har medfört att asylsökande efter avslag på asylansökan dröjt sig kvar i Sverige och blivit del av det så kallade skuggsamhället. Ingen vet exakt hur många som finns i skuggsamhället här i Sverige, men det beräknas kunna uppgå till så många som 100 000 människor eller till och med fler. I skuggsamhället riskerar människor att fara mycket illa, och det finns risk att människor som utgör säkerhetshot gömmer sig här.
Den moderatledda regeringen arbetar därför intensivt för att ta kontroll över vilka människor som befinner sig i Sverige, för att öka säkerheten i landet. Det är rätt, och det är rimligt.
Herr talman! Vi ser återigen en enorm splittring inom den rödgröna oppositionen. Socialdemokraterna säger sig nu vara väldigt angelägna om att avskaffa eget boende, EBO. Det ligger i linje med regeringens utstakade reformering, och jag välkomnar det.
Men även i detta ärende vill jag ge väljarna en konsumentupplysning. Under 2021, när Socialdemokraterna satt i regeringen tillsammans med Miljöpartiet, uttalade dåvarande migrationsministern Morgan Johansson att han gärna skulle avskaffa EBO med alla dess problem. Men han slopade inte systemet, eftersom Miljöpartiet sa nej till det. Morgan Johansson sa: "Vi är beroende av de partier vi samarbetar med."
Vet ni vad? Om Socialdemokraterna skulle få makten i dag skulle de fortfarande vara beroende av Miljöpartiet. Och Miljöpartiet säger fortfarande nej till att avskaffa EBO. Det gör även Socialdemokraternas bundsförvanter i Vänsterpartiet. Vänsterpartiet säger faktiskt nej till alla förslag i regeringens proposition. Och Miljöpartiet säger nej till allt utom förslagen om samhällsintroduktion. De vill dessutom att Migrationsverkets boenden ska reformeras till mindre enheter eller enskilda lägenheter, som man säger ska vara insprängda i ordinarie bostadsbestånd.
Herr talman! Det är lätt för Socialdemokraterna att rösta ja till de förslag som den moderatledda regeringen lägger fram. Men att lägga fram och driva igenom förslagen tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet är en omöjlighet. Eftersom Socialdemokraterna är helt oförmögna att driva igenom sin politik tillsammans med sina samarbetspartier spelar det egentligen mindre roll vad de vill.
Om Socialdemokraterna hade haft makten hade vi inte haft dessa förslag på riksdagens bord. Det är ett faktum som till och med socialdemokratiska före detta ministrar bekräftat.
Jag tror faktiskt till och med att det är så att Socialdemokraterna är rätt glada över att det är vi som styr migrationspolitiken nu. Socialdemokraterna har aldrig kunnat och kommer aldrig att kunna genomföra de förändringar som de påstår sig vilja se, eftersom de är helt bakbundna av sina tilltänkta samarbetspartner.
Herr talman! Jag vill såklart yrka bifall till regeringens proposition, det vill säga bifall till utskottets förslag. Steg för steg, reform för reform, får vi nu ordning på svensk migrationspolitik. Nu löser den moderatledda regeringen de problem som Socialdemokraterna inte mäktade med under sina åtta år vid makten.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT En ny ordning för asylsökandes boende
(Applåder)
Anf. 10 Tony Haddou (V)
Herr talman! Ledamoten nämnde att han vill göra något åt trångboddheten. Trångboddheten är i dag enorm på de asylboenden som erbjuds. Man kan börja där, tycker jag.
Socialdemokraterna var först; vi har haft lagstiftning som liknar denna, exempelvis den från 2020. Den har som huvudregel att asylsökande som ordnar boendet på egen hand i ett område som anses ha sociala och ekonomiska utmaningar inte har rätt till dagersättning eller särskilt bidrag. Den lagstiftningen har inte haft avsedd effekt. Man kan väl konstatera att ekonomiska sanktioner mot asylsökande har prövats tidigare. Det finns även liknande förslag från 2005. Den effekt vi nu riskerar att få med regeringens förslag är samma som tidigare: att asylsökande kommer att få sämre levnadsvillkor och leva i större utsatthet.
Man vet att villkor och ekonomiska sanktioner mot asylsökande absolut har en begränsad effekt. Jag vill sakligt fråga ledamoten: Varför vägrar ni förstå varför asylsökande väljer eget boende? Utredningar och rapporter pekar på att asylsökande väljer eget boende bland annat för att de boenden som erbjuds är för dåliga och för att man kommer närmare bostads- och arbetsmarknaden. Till de främsta anledningarna till att man väljer bort asylboenden hör också trångboddheten och att det är otryggt för ens barn. Barnfamiljer har det fruktansvärt svårt på asylboenden.
Om regeringen vill att asylsökande ska bo på dessa boenden borde regeringen rimligtvis fokusera på att förbättra situationen där. En lösning, förutom att vi skulle kunna bygga billiga hyresrätter och se till att vi får en aktiv arbetsmarknadspolitik, är att förbättra asylboendena och asylsökandes villkor. Varför gör inte regeringen det? Varför fokuserar man inte på det som fungerar?
Anf. 11 Viktor Wärnick (M)
Herr talman! Det finns nu ett brett stöd för att reformera systemet med eget boende. Vi tar nu ett första steg, och vi kommer att återkomma med ytterligare förslag för att helt fasa ut eget boende. Huvudregeln ska vara att man befinner sig på Migrationsverkets boenden, för vi är övertygade om att det effektiviserar processen något oerhört. Det kortar ledtiderna och gör asylprocessen och handläggningen mycket enklare. Allt detta är naturligtvis ett led i att se till att migrationen fungerar i Sverige, att de som söker sig till Sverige får en korrekt handläggning som går så snabbt som möjligt och att återvändandearbetet fungerar för dem som får avslag på sin ansökan.
Trångboddheten, som ledamoten Haddou nämner, är ofta ett faktum i de egna boenden som de asylsökande har sökt sig till. De problem vi ser kopplade till eget boende - den segregation som frodas och det utanförskap som breder ut sig - är någonting som vi behöver komma till rätta med men som tyvärr varken Vänsterpartiet eller Miljöpartiet verkar se. Vi har nu möjlighet att göra något åt detta för att effektivisera processen. För att få det här att fungera behövs naturligtvis de ekonomiska delarna, och där ingår att villkora de bidrag vi betalar ut.
När man kommer till Sverige är det naturligt att man söker sig till sina landsmän, till diasporan, om man har den möjligheten. Självklart är det så. Det får man ha full respekt för att människor vill göra. Men här handlar det nu om att se till att asylprocessen fungerar. Vi ska ha bra boenden, snabba processer och korta ledtider. Detta är en viktig del i att se till att Migrationsverket har fungerande mottagande och boenden och att processen effektiviseras.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT En ny ordning för asylsökandes boende
(Applåder)
Anf. 12 Tony Haddou (V)
Herr talman! Faktum kvarstår - trångboddhet är en norm i dag på asylboenden. Det är beklagligt att regeringen över huvud taget inte gör någonting åt orsakerna eller situationen. Regeringen har ingen som helst ambition att förbättra för asylsökande eller förbättra deras boendevillkor. Jag tror inte att någon tror det heller för den delen. Det är tvärtom - det som regeringen gör är att förvärra livsvillkoren för asylsökande. Det tycker jag är beklagligt, för det i sig skadar det som ledamoten är inne på, nämligen integrationen. Liknande förslag om ekonomiska sanktioner har lagts fram tidigare, och de har inte haft den effekt som regeringen nu önskar. Det man gör nu är att fortsätta i samma spår.
Problemet här är att man över huvud taget inte gör någonting åt asylsökandes boendesituation, som är det huvudsakliga grundproblemet. Det blir ekonomiska sanktioner i stället. Det görs inga förbättringar för integrationen. Man säger att man inte vill att asylsökande ska söka sig till eget boende, men man förbättrar inte boendesituationen för dem. Man gör absolut inte någonting för att förbättra integrationen i Sverige. Det är tvärtom. Vi har historiskt aldrig haft en regering i Sverige som skadat integrationen mer än vad den här regeringen gör. Man har mer eller mindre sett till att bostadssituationen kraschat i Sverige. Det som efterfrågas är billiga hyresrätter. Den här regeringen har sett till att just det kraschar och att de som bygger går arbetslösa i dag. Arbetslösheten är rekordhög och katastrofal. Vad gör den här regeringen då? Exakt ingenting.
Integrationsargumentet faller. Argumentet att något skulle bli bättre för asylsökande i den här processen i stort faller också. Det enda som fungerar är att se till att vi får bra asylboenden. Varför fokuserar inte regeringen på det som fungerar?
Anf. 13 Viktor Wärnick (M)
Herr talman! Jag har svårt att ta lektioner från Vänsterpartiet om hur man ska bedriva migrationspolitik. Det är det parti i Sveriges riksdag som vill gå längst. Just i det här fallet vill man ha status quo - rör ingenting! Men förutom det är Vänsterpartiets alternativ att gå tillbaka till den lagstiftning som gällde före 2015 och som gjorde att pullfaktorerna till Sverige var sådana att det under de värsta åren, när vi hade som högst tryck, var över 160 000 personer som sökte asyl i Sverige. Det är detta parti Socialdemokraterna behöver haka upp sitt regeringsunderlag på. Det är ett faktum.
När det gäller detta med trångboddheten, Tony Haddou, är normen i dag att mellan 60 och 65 procent har eget boende. Vi ser att det inte fungerar. Vi ser att det leder till segregation och utdragna asylprocesser.
Detta är en del i att få kontroll på migrationspolitiken och migrationen för att effektivisera processerna och se till att mottagandet och återvändandearbetet fungerar. Vi gör detta i samklang med allt övrigt som vi gör på migrationsområdet för att dämpa trycket på Sverige och se till att färre söker sig till just Sverige. Det som har gjort att handläggningstiderna varit så enormt långa är att vi helt enkelt har haft den mest liberala mottagningsprocessen och de mest liberala regelverken. Detta gör att Sverige sticker ut. Vi har välfärdsförmåner och andra pullfaktorer som gjort att man valt just Sverige - utöver att vi självklart har ett fantastiskt land.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT En ny ordning för asylsökandes boende
Vi gör alltså en helhetsöversyn av migrationspolitiken. Det var det jag försökte beskriva i mitt anförande. Vänsterpartiet säger nej till i praktiken allt. Socialdemokraterna hummar med där bak i bänkarna, men om de själva hade styrt hade de inte kunnat göra detta. Det är ett faktum. Svenska folket förtjänar att veta att det är Tony Haddous Vänsterpartiet och Annika Hirvonens Miljöpartiet som kommer att villkora Magdalena Anderssons regering.
(Applåder)
Anf. 14 Annika Hirvonen (MP)
Herr talman! Att bryta segregationen är en central utmaning för Sverige. Under väldigt många år har diskussionen om hur vi kan få en mer blandad sammansättning i våra bostadsområden kretsat kring frågan om asylsökandes boende.
Det finns en föreställning om att om asylsökande bor hos Migrationsverket den första tiden kommer segregationen att minska. Jag tror att man måste ha mer aktiv politik mot segregation än så om man menar allvar. Jag är övertygad om att ekonomiska frågor, möjligheten att få ett arbete och möjligheten att få en bostad på samma plats, är nyckelfaktorerna.
Att tro att om vi koncentrerar alla asylsökande till trånga boenden löser det problemen med segregation är otroligt kortsynt. Vad händer den dagen som människor har fått sitt uppehållstillstånd och ska flytta från Migrationsverkets boenden? Vad händer då?
Då har vi fortfarande lika stor bostadsbrist för människor som inte har möjlighet att köpa en bostadsrätt. Då har vi fortfarande lika hög arbetslöshet på de platser där människor i dag kanske över huvud taget har möjlighet att skaffa tak över huvudet.
Regeringen behöver en aktiv bostadspolitik om man menar allvar med att bryta boendesegregationen.
Anf. 15 Viktor Wärnick (M)
Herr talman! Det betänkande vi nu har att hantera grundar sig på regeringens proposition. Det är ett första steg för att avskaffa eget boende. Det handlar om alltså om asylsökandes boende, var de asylsökande ska bo under asylprocessen.
Här är vi i en bred majoritet, skulle jag vilja säga, i Sveriges riksdag överens om att eget boende har lett till stora problem, trångboddhet, segregation och utsatthet. Det gäller speciellt för barn som har fått leva i denna trångboddhet och utsatthet.
Därför anser vi att det är bättre inte bara för asylprocessen utan också av de andra skälen att se till att de asylsökande befinner sig på Migrationsverkets boenden. Det kortar ledtiderna, och man får den information man behöver så att man ser och kan hjälpa till att stödja de asylsökande under den process då asylansökan ska behandlas.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT En ny ordning för asylsökandes boende
Syftet är att göra det bättre och effektivare. Det är ingen främmande fågel runt om i världen, och heller inte hos våra nordiska grannländer. Vi kan till exempel titta på Danmark för att se hur det fungerar. Vi vill helt enkelt göra det bättre och tryggare.
De problem som vi har sett i dessa utsatta områden tyder på att EBO inte fungerar. Det är beklagligt att Miljöpartiet inte kan se detta. Det jag skulle vilja fråga Miljöpartiet är: Om ni nu är så emot denna reformering som vi nu gör och också nästa steg, kommer det att vara ett krav från er sida att riva upp reformeringarna och borttagandet av eget boende när ni ska rösta fram Magdalena Andersson, om det skulle bli så?
Det är också relevant att veta, eftersom ni nu tar till de brösttoner som ni tar till och tycker att det är så förskräckligt.
Anf. 16 Annika Hirvonen (MP)
Herr talman! Alla regeringsfrågor hänvisas till repliker på mina anföranden.
Nu tänkte jag tala om frågan om asylsökandes boende. Hur organiserar vi asylsökandes boende på bästa möjliga sätt för att motverka segregation?
Vi har ett förslag som går i en annan riktning än regeringens och som adresserar de utmaningar som vi har haft i dag när asylsökande inte har fått hjälp att hitta boenden på andra platser än till exempel där de redan känner människor och kanske redan har släktingar.
Det handlar om vad Migrationsverket ska göra i stället för att bygga stora läger där alla ska bo eller att bara säga: Lös det själv! Det har varit fallet i stor utsträckning, om vi i dag ska förenkla det.
Man skulle i stället kunna arbeta aktivt med att strategiskt ha lägenheter - riktiga, bra lägenheter att bo i för barnfamiljer - i olika områden så att det inte blir väldigt många koncentrerade på en plats utan utspritt. Då tror jag att vi skulle ge familjerna den bästa möjligheten att komma in i samhället.
Jag är själv uppvuxen i ett bostadsområde dit det flyttade en bosnisk flyktingfamilj på 90-talet. Alla vi som bodde där blev en del av att integreras tillsammans just för att vi var många som kunde hjälpa till. Min mamma skötte läxläsningen. Den bosniska pappan hjälpte min mormor med hennes onda rygg. Vi hittade en gemenskap tillsammans.
Jag tror att en aktiv politik för att asylsökande ska kunna få bo i många olika områden skulle motverka segregationen bättre än er koncentrationspolitik där alla ska vara på en plats.
Anf. 17 Viktor Wärnick (M)
Herr talman! Jag förstår att regeringsfrågan är obekväm inte bara för Socialdemokraterna utan också för Miljöpartiet och Vänsterpartiet. De partierna vet att det kommer att ställas på sin spets efter valet 2026 om olyckan skulle vara framme och man skulle kunna bilda regering.
Vi kommer att fortsätta att ställa de här frågorna. Det är relevant för väljarna att förstå att det Socialdemokraterna säger inte är det som de kommer att kunna göra. Det ni säger är det som man kommer att vara tvungen att förhålla sig till.
Vi på vår sida, de fyra samarbetspartierna som nu har majoritet i kammaren, driver den linje som jag är helt övertygad om att den absoluta majoriteten av svenska folket tycker är rätt, riktig och rimlig.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT En ny ordning för asylsökandes boende
Herr talman! Jag tycker att beskrivningen av att Migrationsverkets boenden skulle vara läger är en oärlig argumentation. Jag uppmanar Annika Hirvonen att besöka de boenden som Migrationsverket ändå har haft. Det är inte fråga om läger, utan det är ordnade boenden.
Vi ska nu se till att det är de som är huvudspåret, huvudregeln. Det är för att vi ska kunna korta processerna och för att göra det tryggare och bättre. Det gör vi i kombination med att vi nu minskar trycket på Sverige för att korta handläggningstiderna.
Det är mycket effektivare att avgöra i snabbare takt än vad man tidigare har kunnat göra om man ska bevilja den asylsökande uppehållstillstånd på de skyddsskäl som den har angett eller om man ska avslå och utvisa individen. Både vad gäller asylmottagningen och vad gäller återvändandearbetet kommer det att fungera bättre.
Vi kan titta ut i övriga Norden och konstatera att Sverige är den udda fågeln. Sverige har haft en ordning som inte var avsedd från början med att 60-65 procent av de asylsökande har bott i egna boenden i trångboddhet, segregation och utanförskap. Det har också varit under lång tid, därför att handläggningen har tagit väldigt lång tid.
Det ska vi nu få ordning på. Detta är ett första steg. Vi kommer att återkomma med att helt fasa ut eget boende.
(Applåder)
Anf. 18 Ola Möller (S)
Herr talman! Regeringen tar nu äntligen ett steg i rätt riktning för att skärpa lagstiftningen om eget boende för asylsökande, och det är välkommet. Men vi socialdemokrater tycker inte att det räcker.
Vi har länge föreslagit att hela idén med EBO borde avskaffas. Det är en idé som borde få brett stöd här inne. Vi menar som ni förstår att regeringens åtgärder är otillräckliga.
Regeringen räknar med att omkring 50 procent av alla asylsökande fortfarande kommer att välja eget boende. Det är visserligen en minskning från dagens 60-65 procent, men det är långt ifrån tillräckligt. Om vi menar allvar med att bryta segregationen och förbättra integrationen måste vi våga gå hela vägen.
EBO-lagen infördes 1994 av den dåvarande borgerliga regeringen med Moderaterna i spetsen och har sedan dess bidragit till en allt djupare bostadssegregation. Genom att låta asylsökande själva välja bostad har vi sett hur områden i Sverige utvecklats till parallellsamhällen där vi fått ett läge där få har kontakt med det resterande svenska samhället.
Konsekvenserna är välkända: trångboddhet, som har nämnts här tidigare, skolor med låga resultat och en arbetsmarknad där språkkunskaper och sociala kontakter saknas. Dessutom riskerar asylsökande att hamna i händerna på kriminella aktörer på den svarta bostads- och arbetsmarknaden.
Inget av detta är allena EBO:s fel. Det finns många andra marknadsexperiment som har bidragit till detta. Men EBO är en starkt bidragande orsak, i likhet med andra liberaliseringar som högern länge har argumenterat för. Det handlar om att ett marknadstänk och ett svagare samhälle är lösningen på alla problem. Den borgerliga EBO-lagstiftningen har varit extremt liberal. Den sticker ut jämfört med andra EU-länder. På samma sätt som vi ser att svensk höger har skapat ett oreglerat marknadssystem vad gäller friskolor och arbetskraftsinvandring ser vi nu konsekvenserna av mottagningssystemet och att de liberala idéerna inte fungerar.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT En ny ordning för asylsökandes boende
Herr talman! Vi har låtit riksdagens utredningstjänst undersöka om andra EU-länder hanterar asylsökandes boendesituation på liknande sätt. I sex andra EU-länder - Estland, Frankrike, Slovakien, Slovenien, Spanien och Tyskland - måste asylsökande bo på anvisade platser under väntetiden. Dessa länder har insett att en kontrollerad placering inte bara gynnar integrationen utan också motverkar skuggsamhällen och otrygghet.
Socialdemokraternas förslag om att avskaffa EBO borde alltså kunna samla en bred majoritet här inne, men för att det ska bli verklighet krävs att regeringen och Sverigedemokraterna vågar fatta beslut som bygger på fakta. Vi vet att EBO har misslyckats. Vi vet att andra länder klarar av att ha ett asylmottagande utan EBO. Varför tvekar regeringen? Det förstår jag faktiskt inte.
I höstens budgetpolitiska debatt påstod moderater och sverigedemokrater att det inte är förenligt med EU-rätten att kräva att asylsökande ska bo på anvisade boenden. Tonläget från regeringspartierna var väldigt högt också i den interpellationsdebatt som föregick budgetdebatten. I det här fallet har regeringen och Sverigedemokraterna helt enkelt fel.
I regeringens egen utredning konstateras att beslut om asylsökandes boende kan fattas utifrån allmänintresse och allmän ordning och om det är nödvändigt. Att regeringen och SD ändå inte orkar ta det beslut som krävs visar att man inte är beredd att göra det som faktiskt krävs för att bryta segregationen i det här landet.
Om vi ska vända utvecklingen i våra socialt utsatta områden räcker det inte att bara prata om problemen. Det räcker inte att samla ett råd och sitta och prata när vi har rekord i sprängningar.
Regeringen Löfven attackerades med ord om att fika med näringslivet. Man fikar inte bort problem. Regeringen Löfven levererade jobb. Det gör inte den här regeringen. Man levererar inte jobb och stoppar inte sprängningarna.
Herr talman! Den svenska integrationspolitiken har alltför länge präglats av kortsiktiga lösningar. Om vi vill att nyanlända snabbare ska komma i arbete och in i samhällsgemenskapen när de väl har fått besked om att de ska vara kvar måste vi ge dem rätt förutsättningar från dag ett. Det innebär att man skrotar EBO och i stället ser till att asylsökande bor på platser där det finns jobb, utbildning och en verklig chans att bli en del av Sverige. Detta innebär att Sverige måste lämna naiva marknadslösningar och dåliga liberala idéer - om att asylsökande själva ska få välja var de ska bo - bakom sig.
Herr talman! Om vi menar allvar med att skapa en fungerande integration, som i sin tur leder till trygghet i hela samhället, är valet enkelt: Avskaffa EBO på riktigt!
(Applåder)
Anf. 19 Viktor Wärnick (M)
Herr talman! Socialdemokraterna är nu, i opposition, väldigt pådrivande om att avskaffa eget boende för asylsökande, EBO. Man är till och med så ivrig - om att detta ska genomföras - att man har en särskild reservation om det i utskottets betänkande.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT En ny ordning för asylsökandes boende
Att regeringen har remitterat förslag om detta och avser att inom en snar framtid återkomma till riksdagen med en skarp proposition i frågan - och ta nästa steg - räcker tydligen inte för Socialdemokraterna när man är i opposition. Nu ska det gå fort, tycker man.
Men det är ett faktum att Socialdemokraterna inte fasade ut EBO-lagstiftningen under de åtta år då man senast styrde landet, när man satt vid makten. Vi alla vet varför. Den dåvarande migrationsministern Morgan Johansson sa då: Vi är beroende av de partier vi samarbetar med. Ja, herr talman, sannerligen var och är det så. Frågan man därför måste ställa sig och som man gärna vill ha svar på är: Hur ser Socialdemokraterna att partiet skulle kunna avskaffa EBO eller genomföra liknande viktiga reformer av migrationspolitiken tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet eller Centerpartiet, för den delen, som helt uteblir från dagens debatt?
Anf. 20 Ola Möller (S)
Herr talman! Jag ber om ursäkt för att jag inte fokuserade på ledamoten Viktor Wärnick när han talade. Jag hämtade nämligen min telefon, för jag hade en anteckning i den.
Redan 1994, när propositionen lades fram, motionerade socialdemokratiska företrädare - Börje Nilsson i en motion och Georg Andersson i en annan motion - om att dåvarande Invandrarverket skulle ha hela ansvaret för mottagningssystemet. Socialdemokratin har ända sedan dag ett för lagstiftningen velat ta bort den.
Därför är det lite magstarkt av en moderat företrädare att stå här och tala om frågan som om det är Moderaterna som har gått i spetsen. Det är lokala socialdemokratiska företrädare - Boel Godner i Södertälje, Ilmar Reepalu i Malmö och andra - som har drivit på hela det politiska spektrumet så att vi har kunnat komma till en punkt där vi kan börja diskutera detta med en bred uppslutning i Sveriges riksdag. Det tycker jag ändå att ledamoten bör ha respekt för, med tanke på att hans eget parti är skyldigt till lagstiftningen och till stor del skyldigt till att den inte tidigare har avskaffats.
Jag är också lite besvärad, herr talman, av det faktum att Viktor Wärnick lägger så mycket tid på hur oppositionen ska bilda regering. Har han redan gett upp? Jag förstår att man, när man i dagens mätning ser att det skiljer 7 procentenheter och att två av högerpartierna ligger under spärren, har lite svårt att förhålla sig till hur man ska vinna regeringsmakten om mindre än två år.
Det vore intressant om Viktor Wärnick kunde svara på frågan om Moderaterna har tänkt bilda regering med Sverigedemokraterna. Det är ju ett krav. Den frågan är faktiskt mer intressant, tycker jag, än att sitta och oroa sig över att oppositionspartierna ska kunna bilda regering.
Viktor Wärnick måste börja med, om han ska ha någon trovärdighet i den här diskussionen, att svara på om Moderaterna tänker släppa in Sverigedemokraterna för att behålla regeringsmakten. Annars kanske det är dags att vara mer ödmjuk inför att vi ska ha ett valresultat innan vi bildar regering i det här landet.
Anf. 21 Viktor Wärnick (M)
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT En ny ordning för asylsökandes boende
Herr talman! Bara socialdemokrater socialdemokratiska piruetter kan göra. Det finns tvärvändningar som bara Socialdemokraterna tror sig kunna göra.
Senast i går, tror jag att det var, berättade man att man tyckte att i princip hela södra Stockholm skulle bli en enda stor säkerhetszon - från att man för några månader sedan sa att säkerhetszoner är på randen till grundlagsvidriga. Bara socialdemokrater socialdemokratiska piruetter och tvärvändningar kan göra.
Socialdemokraterna känner naturligtvis till lagstiftningsprocessen. Lagstiftningsprocessen gör att vi tar det här i två steg. Vi kommer att återkomma med ett andra steg där vi helt fasar ut EBO. Men det är de facto så att vi har haft en utredning på bordet, som vi när vi tillträdde som regering kompletterade med ytterligare direktiv för att helt få bort EBO-lagstiftningen. Det är det som gör att detta måste ske i två olika takter.
Det här vet Ola Möller och Socialdemokraterna, men man låtsas inte om det. Man väcker följdmotioner ändå och säger att vi nu, mycket snabbt, måste ta bort EBO-lagstiftningen. Det är inte seriöst eller ens trovärdigt.
Det finns en anledning till att jag tar upp dessa konsumentupplysningar, som jag vill kalla dem. Jag kommer att återkomma till dem under tiden fram till nästa val - det är drygt ett och ett halvt år. Anledningen är att det är sakpolitiken som styr. Det är den som förenar oss samarbetspartier på den här sidan och som gjort att vi har bildat majoritet för att reformera migrationslagstiftningen. Sakpolitiken gör att vi kan få någonting gjort. Vi vill alltså inte bara ha regeringsmakten för regeringsmaktens skull. Vi vill också göra någonting bättre för Sverige.
Det är därför jag frågar Socialdemokraterna - och jag förstår att det är besvärande för dem - hur de tänker sig att de ska kunna genomföra de här viktiga förändringarna, som vi gör, om de ska samarbeta med Miljöpartiet och Vänsterpartiet, som vill någonting helt annorlunda. Den frågan tycker jag att Ola Möller och Socialdemokraterna bör svara på före valet, inte efter.
Anf. 22 Ola Möller (S)
Herr talman! I utredningen som Viktor Wärnick refererar till står det klart och tydligt att "enligt mottagandedirektivet får medlemsstater besluta var asylsökande ska bo av hänsyn till allmänintresse, allmän ordning eller, om det är nödvändigt, för en skyndsam prövning och effektiv uppföljning av asylansökan". Det vill säga att frågan är beredd helt i enlighet med beredningstvånget i svensk lagstiftning.
Hade Moderaterna orkat göra upp med sin egen historia i fråga om migrationspolitiken och se sina egna väljare i ögonen och säga att "det var vi som införde lagstiftningen som ledde fram till 2015, och det är vi som har motverkat avskaffandet av EBO, en lagstiftning som vi införde 1994" hade också Moderaterna orkat hela vägen den här gången. Det finns ju i utredningen, Viktor Wärnick.
Gällande säkerhetszonerna: Om man hade antagit Socialdemokraternas förslag som lades fram i justitieutskottet hade det inte behövts några säkerhetszoner. Då hade en sådan lagstiftning gällt lika i hela landet, och polisen hade haft ett verktyg. Men Moderaterna vill inte stöta sig med väljargrupper i Danderyd och Täby så att de kan bli stoppade på väg hem en lördag i partyknarkandets anda; i stället vill man kunna stigmatisera och peka ut boende i Rinkeby, Rosengård och på andra platser. Det är det som är grunden för säkerhetszonerna: att undergräva alla människors lika värde.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT En ny ordning för asylsökandes boende
När vi nu återigen befinner oss i ett moderat rekord med sprängningar som vi inte har sett maken till menar vi att polisen såklart ska använda de verktyg de har. Det är inte så konstigt att man argumenterar för att vi måste skapa trygghet i det här landet, även med en moderat regim som haltar betänkligt.
(Applåder)
Anf. 23 Nima Gholam Ali Pour (SD)
Herr talman! I Socialdemokraternas reservation kan man läsa att möjligheten till eget boende borde avskaffas och endast borde finnas i undantagsfall.
Först vill jag säga att jag tycker att det är ett bra förslag. Om man som asylsökande kommer till Sverige ska man inte få bosätta sig var som helst utan hålla sig till asylboendet. Det är just det syftet den proposition som vi diskuterar i dag främjar.
Jag är därför inte intresserad av ledamotens argument för att eget boende ska avvecklas. Vi är överens.
Däremot hindrar både EU-rätten och Europakonventionen Sverige från att förbjuda asylsökande att skaffa eget boende. Det man kan göra är vad Danmark och många andra länder har gjort, vilket är att strypa alla former av stöd om den asylsökande skaffar eget boende. Det är precis den processen vi påbörjar i dag genom att anta denna proposition, och vi kommer att bygga på detta.
Jag vill därför gärna veta vilket europeiskt land som har förbjudit eget boende för asylsökande. Hur skulle en sådan ordning fungera i Sverige? Skulle man fängsla asylsökande när de anländer till Sverige, eller skulle man ha ett allmänt förbud mot att hyresvärdar hyr ut bostäder till asylsökande? Jag är verkligen nyfiken på hur Socialdemokraternas förslag skulle fungera.
Jag vill även veta om Socialdemokraterna är beredda att lämna EU och Europakonventionen för att förverkliga sitt förslag.
Anf. 24 Ola Möller (S)
Herr talman! Det är intressant, det här. Vi har alltså bett riksdagens utredningstjänst att titta på detta. Med tanke på ledamotens svansföring har jag också läst i mottagandedirektivet, artikel 7:2: "Medlemsstaterna får besluta om var den sökande ska bosätta sig, av hänsyn till allmänintresse, allmän ordning eller, om det är nödvändigt, för en skyndsam prövning och effektiv uppföljning av hans eller hennes ansökan om internationellt skydd."
Det är vad där står, och utredningen SOU 2022:64 upprepar detta.
I utredningstjänstens rapport står det att sex länder har gjort det, och eftersom ledamoten ville ha ett exempel kan vi ta Estland. Så här står det i rapporten: Asylsökande i Estland är som huvudregel skyldiga att bo på ett särskilt center under tiden som prövningen av asylansökan pågår. Asylsökande som bor på ett mottagningscenter ska vistas på centret nattetid, men de kan om vissa förutsättningar är uppfyllda ansöka om tillstånd att tillfälligt lämna centret.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT En ny ordning för asylsökandes boende
Jag måste säga att jag tror mer om den sverigedemokratiska ledamoten än att upprepa gamla föreställningar som om de vore sanningar. Jag tror mer om Nima Gholam Ali Pour, för jag vet att han i alla fall försöker. Sedan verkar det inte riktigt fungera i hans eget parti att ro hem att socialdemokratin nu står för en striktare migrationspolitik i detta hänseende än vad Sverigedemokraterna gör. Jag förstår att det är jättejobbigt att erkänna för sig själv. Men vi måste ju förhålla oss till fakta, Nima Gholam Ali Pour.
Anf. 25 Nima Gholam Ali Pour (SD)
Herr talman! Jag är säker på att ledamoten läser alla de utredningsbetänkanden som kommer om migrationspolitiken. Det har ju kommit ett utredningsbetänkande som heter Mottagandelagen, och i det betänkandet finns en analys av hur andra länder gör när man försöker minska eget boende för asylsökande.
När det gäller Estland anvisas asylsökande till en plats, men det är inte förbjudet att skaffa eget boende. Vad man gör är precis vad Sverige håller på att börja göra nu: att försämra de materiella mottagningsvillkoren när den asylsökande inte vänder sig till den plats dit han eller hon blivit anvisad.
Det är så det fungerar, och det beror på att artikel 5 i Europakonventionen inte tillåter de länder som har ratificerat konventionen att frihetsberöva människor i allmänhet. Då kanske ledamoten säger att det här inte är frihetsberövande, och det kan ledamoten tycka. Men det finns olika domar från Europadomstolen. Det finns praxis på vad frihetsberövande är och vad det inte är. Att till exempel placera en asylsökande på en flygplats är frihetsberövande, enligt Europadomstolen.
Det finns alltså praxis, och EU-rätten hindrar oss. Därför vore det intressant att veta om Socialdemokraterna är beredda att lämna Europakonventionen och EU för att förverkliga sitt förslag. Eller är det här något man bara säger för att vinna över väljare?
Jag vill också gärna veta varför Socialdemokraterna inte genomförde sitt nuvarande förslag eller avvecklade EBO-lagen under de åtta år de hade makten.
Anf. 26 Ola Möller (S)
Herr talman! För åhörarnas skull och så att alla har koll på det här med fakta hade vi en interpellationsdebatt här i kammaren i november förra året. I den debatten sa Nima Gholam Ali Pour: "Asylsökande hade rätt att skaffa ett eget boende även på Per Albin Hanssons tid."
Alla som kan lite om fakta vet att Per Albin Hansson avled 1946. Genèvekonventionen och asylrätten antogs 1951 - fem år efter Per Albin Hanssons död. Nima Gholam Ali Pour har alltså inte ens koll på när olika lagstiftningar som vi i den här kammaren förhåller oss till antogs och när vår tidigare statsminister levde och avled. Därför kanske man också ska vara lätt ifrågasättande kring Nima Gholam Ali Pours olika resonemang.
Dessutom pratar Mottagandeutredningen i huvudsak om dem som fått uppehållstillstånd, kopplat till bosättningslagen. I fråga om det har Nima Gholam Ali Pour rätt, för man kan inte kräva att någon som har fått uppehållstillstånd ska bo exakt på ett visst ställe.
Faktum är dock att vi har länder i EU som gör det som vi socialdemokrater föreslår, som fortfarande är med i EU och som kommer att fortsätta att vara med i EU. För Nima Gholam Ali Pour är detta jobbigt, för dem han nu sitter och samarbetar med är ju de partier som har stoppat oss från att avskaffa EBO. Han samarbetar med de partier som införde lagstiftningen som ledde oss till 2015, men han måste attackera Socialdemokraterna, som såg till att göra upp med Miljöpartiet för att vända utvecklingen och lägga om svensk migrationspolitik så att vi i dag är nere på väldigt låga asyltal.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT En ny ordning för asylsökandes boende
Jag förstår att det svider för Nima Gholam Ali Pour. Men det gör inte vad han säger mer sant.
(Applåder)
Anf. 27 Ingemar Kihlström (KD)
Herr talman! Det är alltid intressant att lyssna till Ola Möller - och vilken socialdemokrat som helst, precis som Viktor Wärnick var inne på - för det som Socialdemokraterna gör och ska göra är alltid det bästa, trots att de kanske inte har gjort det historiskt. Man får höra att det är den före detta oppositionens fel att migrationspolitiken hade fel inriktning och att det inte skedde något och att nu när vi regerar är det vårt fel att det inte händer tillräckligt mycket. Men det kanske är läge för lite mer självinsikt - kanske till och med självkritik? Jag kan citera en tidigare partiledare och statsminister som 2015 sa: Mitt Europa bygger inga murar. Vi hjälps åt.
Ola Möller säger att den regering som regerade 1994 är bakgrunden till problemen. Men man kan konstatera att det redan 2019, alltså en liten bit in i mandatperioden, fanns ett brett underlag här i riksdagen för att förändra EBO-lagen. Det var under de åtta år då Socialdemokraterna regerade. Man kan fundera på varför ingenting hände. Varför tog inte Socialdemokraterna tillfället i akt att 2019 starta propositionsarbetet?
Det startades en utredning strax innan vi tog över regeringsmakten. Varför tvekade Socialdemokraterna?
Anf. 28 Ola Möller (S)
Herr talman! Jag får ju tacka för att ledamoten Kihlström tycker att det är intressant att lyssna på mig. Men det var tydligen intressant att lyssna på alla socialdemokrater, så jag vet inte om det var beröm eller en käftsmäll.
Riksdagen är Sveriges lagstiftande församling. Det är här budgetar bestäms. Det är här lagar antas. Och sedan 2006 har Ingemar Kihlströms sida i politiken haft majoritet här. Det har de haft i snart 20 år. Om Kristdemokraterna är missnöjda med lagstiftningen i Sverige och med de budgetar som har gått igenom Sveriges riksdag måste de väl ändå se sitt eget ansvar i detta?
Kristdemokraterna har inte underlättat arbetet, eftersom de var med och införde lagstiftningen som ledde fram till många av de problem som EBO förstärkte genom att man antog världens i princip mest generösa migrationslagstiftning på både asyl- och arbetsmarknadssidan. Det är Kristdemokraternas arv i det här.
Vi lade om politiken. Men Kristdemokraterna hade, enligt ledamöterna själva - på tal om piruetter - helt plötsligt börjat vända i migrationspolitiken i december 2014 när de insåg att de inte skulle kunna ta över regeringsmakten. Då skulle det vara tuffare tag. Då visste man allting.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT En ny ordning för asylsökandes boende
När det gäller 2019, 2020 och 2021 tror jag att Ingemar Kihlström och Kristdemokraterna fullständigt har glömt bort pandemin. Jag märker ju hur de behandlar sjukvården. Applåderna fanns där, men resurserna och allt stöd till sjukvården som skulle komma har försvunnit i Kristdemokraternas budget.
För det första kunde allt inte göras på en och samma gång. För det andra är det lätt att säga att man ändrade sig 2019 och undra varför lagen inte ändrades då. Jo, för att politik tar tid, och det vet Ingemar Kihlström.
Anf. 29 Ingemar Kihlström (KD)
Herr talman! "Politik tar tid" - och det märker verkligen Sverige. Åtta år med Socialdemokraterna handlar nu mest om tomma ord och ingen verkstad. Man kan konstatera, precis som Viktor Wärnick gjorde i sitt anförande, att Morgan Johansson i tidningen Sydsvenskan - som jag tror att Ola Möller kanske till och med läser - 2021 konstaterade att han gärna skulle se en förändring av EBO-lagen om Miljöpartiet gick med på det. Handlar det mer om att behålla makten än om att genomföra nödvändiga förändringar?
Jag kan ge Ola Möller rätt i att vi längre tillbaka hade en inriktning på migrationspolitiken som skiljer sig från det vi nu förespråkar. Men inför 2019, och även tidigare, utvärderade vi situationen och kom fram till att vi behöver ändra inriktning. Därefter har vi agerat utifrån det.
Det vore intressant att få veta vilka röda linjer Socialdemokraterna sätter upp för det framtida regerandet. Makten är ju det viktigaste. Är det en röd linje att bibehålla ett stopp för EBO för att, mot förmodan och mot mitt eget önskemål, tillträda som regering 2026 - eller är det som Morgan Johansson säger, att om Miljöpartiet tillåter det kan vi bibehålla migrationspolitikens inriktning?
Vi behöver få klara besked, Ola Möller. Vad gäller? Är det bara tomma ord, eller vill Socialdemokraterna genomföra den politik man nu talar så varmt för? Det vore berömvärt om Ola Möller kunde komma till en slutsats och en slutpunkt där.
Anf. 30 Ola Möller (S)
Herr talman! Jag är från Helsingborg, så jag läser förstås Helsingborgs Dagblad. Det tycker jag att ledamoten Kihlström borde ha koll på.
Det är intressant när ledamoten Kihlström citerar socialdemokraters uttalanden från 2019 och säger att det gjordes en utvärdering då Kristdemokraterna insåg att de gjort fel och skulle lägga om politiken. Då kan vi bara säga: Välkommen upp på banan! Vi socialdemokrater lade om politiken 2015 för att vi såg att Kristdemokraternas och Moderaternas politik bar åt fel håll. Det dröjde fyra år efter det att socialdemokratin och Miljöpartiet lade om politiken, trots att vi inte ens hade majoritet i riksdagen. Vi lyckades få med oss partier som tidigare ställt till en massa oreda i politiken - alltså Moderaterna och Kristdemokraterna - på att lägga om politiken. Ändå tycker ledamoten Kihlström att det är sossarnas fel. Jag får verkligen inte ihop det.
Det ligger en utredning på regeringens bord nu, som det har citerats rikligt ur i den här debatten, som möjliggör för regeringen att ta bort EBO. Ändå säger de att de ska titta på det lite längre fram. Man kan fundera på vad det beror på. Det är någonting för konspirationsteoretikerna att sätta klorna i, för här ligger helt klart en hund begraven. Det finns chans att avskaffa EBO i dag, men det görs inte. Det är mycket märkligt.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT En ny ordning för asylsökandes boende
Vad gäller röda linjer är jag bara en enkel riksdagsledamot. Den frågan får man ställa till partistyrelse eller dylikt i förhandlingar framöver. Men som kristdemokrat finns det en annan röd linje som man kanske skulle vara lite mer oroad över än Socialdemokraternas, nämligen fyraprocentsspärren. Som det ser ut just nu säger ju svenska folket klart nej till Kristdemokraterna. Det har jag djup respekt och all förståelse för.
(Applåder)
Anf. 31 Nima Gholam Ali Pour (SD)
Herr talman! I dag avvecklar vi det som i folkmun har kallats EBO-lagen.
När lagen om mottagande av asylsökande infördes 1994 av en borgerlig regering innebar den bland annat att asylsökande fick samma rätt till dagersättning oavsett om de bodde på Migrationsverkets boenden eller ordnade bostad på egen hand. Det infördes även en generell rätt till bostadsersättning för dem som ordnade boende på egen hand. EBO-lagen har sedan bibehållits av flera socialdemokratiska regeringar.
Kort efter införandet av EBO-lagen bodde mer än hälften av alla asylsökande i eget boende. Andelen asylsökande i eget boende har därefter varierat mellan 30 och 65 procent av alla asylsökande. Detta har såklart resulterat i att Sverige fått invandrartäta områden med sociala problem och kriminalitet. En konsekvens av att dessa invandrartäta områden uppstått är den misslyckade integrationen.
Viktigt i sammanhanget är att asylsökande har haft rätt till eget boende sedan första hälften av 1800-talet. Det är alltså skillnad mellan att som asylsökande ha rätt till eget boende och att få ersättning när man bor i eget boende som asylsökande.
EBO-lagen innebär att man får ersättning när man som asylsökande skaffar eget boende. Det är detta som vi avvecklar i dag. Vi går därmed tillbaka till den ordning som rådde innan 1994, innan EBO-lagen infördes.
Staten kommer därmed inte att ge något som helst ekonomiskt stöd när asylsökande skaffar ett eget boende. Den asylsökande kommer att tilldelas en plats på ett asylboende där vederbörande förväntas bo, och om den asylsökande inte skulle göra det kommer staten inte att ge något ekonomiskt stöd.
Den här lagstiftningen kommer senare under mandatperioden att kompletteras med lagstiftning som begränsar asylsökandes rätt att arbeta i Sverige, och den kommer att föreskriva att asylsökande inte ska kunna arbeta i Sverige förrän sex månader efter att asylansökan lämnats in. Det innebär i praktiken att den dagersättning som asylsökande får genom att bo på asylboendet blir den asylsökandes enda lagliga inkomst. Därmed blir alla asylsökande tvungna att bo på asylboenden.
Självklart kan asylsökande välja att arbeta inom den illegala ekonomin och på detta sätt försörja sig när de bor i eget boende. Men ett sådant kriminellt agerande kommer att hanteras av rättsvårdande myndigheter, och det kommer självklart att ha en negativ effekt på den asylsökandes asylprocess.
Hur man än ser på det här framgår det tydligt att Tidöpartierna ser till att asylsökande hamnar där de hör hemma, nämligen på asylboenden.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT En ny ordning för asylsökandes boende
Enligt propositionen kommer asylsökande som väljer att bo i ett eget boende och avstår från allt ekonomiskt stöd att behöva rapportera sin adress till Migrationsverket. Om en asylsökande inte skulle rapportera sin adress till Migrationsverket anses vederbörandes asylansökan vara återkallad. Det kommer helt och hållet att vara den asylsökandes eget ansvar att Migrationsverket alltid har aktuella uppgifter om hans eller hennes bostadsadress och att han eller hon inom skälig tid ska meddela myndigheten när bostadsadressen ändras. Även de som av diverse anledningar bor i eget boende kommer alltså att kontrolleras.
Som jag sa tidigare: Innan mandatperioden är slut kommer lagstiftning att antas som begränsar asylsökandes tillgång till arbetsmarknaden och därmed gör det i praktiken omöjligt för asylsökande att bo i ett eget boende.
Konceptet att som asylsökande bo precis var man vill i landet och göra lite som man vill kommer vi att avskaffa genom den här propositionen. Som asylsökande förväntas du bo på ett asylboende. Du får ingen ersättning om du bor i eget boende. Och om du ändå väljer att bo i eget boende kommer Migrationsverket att veta var du befinner dig. Om du ljuger om din adress avbryts din asylprocess. När asylansökan anses vara återkallad och asylprocessen avbryts kommer den asylsökande att utvisas. Om man inte redogör för sin adress när man bor i eget boende utvisas man alltså.
Det här är första steget för att införa ordning och reda i hanteringen av asylsökande, och jag vill verkligen betona att det här endast är ett första steg. Tidöpartierna ämnar bygga på denna reform senare under mandatperioden genom att införa geografiska begränsningar för asylsökande. Ett av de förslag som presenterats i utredningsbetänkandet Mottagandelagen är att asylsökande endast ska vistas i det län där asylboendet är beläget. Asylsökande kommer helt enkelt inte att ha rörelsefrihet i hela Sverige längre.
Budskapet är tydligt. Asylsökande ska inte ha samma rörelsefrihet i det här landet som medborgare eller de som har uppehållstillstånd. Den enda anledningen till att asylsökande befinner sig i Sverige är för att invänta beskedet på sin asylprocess - punkt.
En avveckling av EBO-lagen är någonting som Socialdemokraterna och deras samarbetspartier inte lyckades genomföra under de åtta år då de hade makten. Tidöpartierna genomför detta efter två års maktinnehav. Det är viktigt att komma ihåg det. Tidöpartierna levererar när det gäller en restriktiv migrationspolitik, medan Socialdemokraterna prioriterade uppehållstillstånd för unga afghanska män som inte hade någon grund för att stanna kvar i Sverige.
En del av denna proposition kommer också att föreskriva att Migrationsverket ska få undersöka den asylsökandes boendeutrymme på asylboendet. Om Migrationsverkets personal skulle misstänka att den asylsökande inte enbart bor på asylboendet kan man undersöka boendeutrymmet för att bedöma om den asylsökande bor där eller inte. Dessa kontroller är viktiga för att bedöma om den asylsökande har rätt till ekonomisk ersättning, då den asylsökande måste bo på asylboendet för att få ekonomisk ersättning.
Vi gör allt detta av flera anledningar. För det första är det viktigt att Migrationsverket lätt kan komma i kontakt med de asylsökande för att asylprocessen ska avslutas så fort som möjligt och så att de asylsökande kan få ett besked. Antingen får man ett uppehållstillstånd, eller så får man lämna Sverige. Det ska bli slut på de långa processerna under vilka asylsökande gör våra samhällen otrygga.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT En ny ordning för asylsökandes boende
För det andra ska asylsökande inte slå rot i Sverige förrän de fått ett uppehållstillstånd. Det är en tydlig markering av att om du inte har fått ett uppehållstillstånd ska du hålla dig till asylboendet och invänta att asylprocessen avslutas.
Att ersättning inte betalas ut till asylsökande som bor i eget boende kommer även att attrahera färre asylsökande till Sverige. Som vi alla vet gränsar Sverige inte till Syrien eller Afghanistan. Många asylsökande har kommit till Sverige via andra säkra länder för att Sverige erbjudit generösa mottagningsvillkor. Nu ser vi till att asylprocessen skärps och asylsökandes rörelsefrihet begränsas så att asylsökande inte känner sig lika välkomna i Sverige.
Det här är en restriktiv migrationspolitik. Det här är vad Socialdemokraterna vägrade att göra under de åtta år då de hade makten. Vi visar att det är möjligt att genomföra detta på riktigt. Vi visar att det är möjligt att avveckla EBO-lagen, om viljan finns. Vi kan göra det eftersom Tidöpartierna har en gemensam inriktning. Vi är överens om att ordning och reda i migrationen är bra både för dem som lever i det här landet och för dem som på legitima grunder vill komma till Sverige.
Jag yrkar bifall till utskottets förslag till beslut.
Anf. 32 Tony Haddou (V)
Herr talman! Jag vill till att börja med upplysa om ett sakfel. Vi avvecklar inte EBO i dag, som ledamoten sa inledningsvis.
Jag tror att det är väldigt viktigt att hålla sig till fakta när det gäller eget boende och förstå varför många väljer eget boende. Utredningar och rapporter som gjorts och sådant som framkommer i flertalet remissvar om asylsökandes boende visar en annan verklighet än den ledamoten talar om här.
I den offentliga utredningen En ny ordning för asylsökandes boende konstaterades bland annat att nyanlända som bosätter sig på egen hand under asyltiden har lyckats bättre på bostads- och arbetsmarknaden än nyanlända som anvisats till en kommun som ordnat boendet.
En annan offentlig utredning, Aktiv väntan - asylsökande i Sverige, konstaterar att många väljer eget boende på grund av matchning mot arbetsmarknaden och väljer bort Migrationsverkets boenden på grund av den geografiska lokaliseringen långt ifrån arbetsmarknaden.
Båda utredningarna pekar också på att boenden som erbjuds är alldeles för dåliga och trångbodda. Remissinstanserna lyfter fram just detta och pekar på att trångboddhet är norm på boenden. Det finns många utredningar och rapporter om just det. Boverket har exempelvis i rapporter återkommande tagit upp trångboddhet som det största problemet och att barnfamiljer måste dela rum med andra och så vidare. Det blir otryggt för barnen, som behöver trygghet när de flytt undan krig och förföljelse.
Det här är bara ett axplock av utredningar och rapporter om en annan verklighet än den som Sverigedemokraterna och regeringen ger uttryck för.
Mina enkla frågor till Sverigedemokraterna är:
Varför gör ni ingenting åt de brister som utretts och som vi känner till om ni vill att asylsökande ska välja Migrationsverkets boenden?
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT En ny ordning för asylsökandes boende
Ekonomiska sanktioner har inte fungerat tidigare. Vi har en sådan lagstiftning redan i dag. Varför tror ni att det skulle fungera nu?
Varför berättar ni inte sanningen om den faktiska anledningen till att asylsökande i så stor utsträckning i dag väljer eget boende?
Anf. 33 Nima Gholam Ali Pour (SD)
Herr talman! För det första - och detta har jag upprepat många gånger - handlar EBO-lagen om ersättning till asylsökande när de skaffar eget boende. Detta infördes som en del av lagen om mottagande av asylsökande 1994. Vi pratar alltså inte om eget boende här, vilket Sverige har haft rätt länge, som jag nämnde i mitt anförande - sedan första halvan av 1800-talet. En annan ledamot, ledamoten Möller, sa många saker som inte stämde, men jag vill återigen upprepa detta: EBO-lagen handlar om att de som bor i eget boende får en ekonomisk ersättning. Detta har vi haft sedan 1994. Eget boende är en helt annan sak.
Ledamoten ställde rätt många frågor, men jag ska försöka besvara dem alla.
När det gäller asylsökande och deras integration vill vi från Sverigedemokraternas sida inte att asylsökande ska integreras, utan de ska invänta besked på asylboendet. De ska inte bli en del av samhället förrän de fått tillstånd att vistas i Sverige. Det talas om att det är synd om asylsökande; de kommer inte in i samhället, de får ingen bostad och så vidare. Men de ska invänta besked på asylboendet. Det finns en asylprocess. Så länge de inte har fått detta besked ska de helt enkelt vänta. Och när de får ett uppehållstillstånd ska integrationsprocessen börja.
Sedan pratade ledamoten om Migrationsverkets anläggningar. Från Sverigedemokraternas sida vill vi att färre kommer hit. Vi vill inte att de väljer Migrationsverkets anläggningar. Vi vill inte att de som asylinvandrare väljer Sverige över huvud taget. Vi vill att färre asylinvandrare kommer till Sverige. Jag tror att detta har framgått när regeringen håller presskonferens och säger att färre asylinvandrare har kommit till Sverige och framställer detta som något positivt.
Anf. 34 Tony Haddou (V)
Herr talman! Ja, det vet vi. Kärnan i Sverigedemokraternas politik är, som också sades i anförandet, att asylsökande inte ska känna sig välkomna till Sverige och inte komma hit över huvud taget. Det är inget nytt.
Men överraskningen för ledamoten är att vi har asylsökande i Sverige. Om vi vill att människor kommer in i samhället, som en majoritet i riksdagen vill, kan man resonera så här: Vi har människor här - vi förbättrar situationen så att de blir en del av arbetsmarknaden eller bostadsmarknaden och så vidare.
Jag förstår att Sverigedemokraterna inte vill detta. Men att göra som Sverigedemokraterna, begränsa asylsökandes rörelsefrihet och peka på en rad repressiva förslag och så vidare, innebär att människor hamnar så långt från samhället som möjligt. Det blir inte bra för någon. Det blir inte bra för samhället i övrigt, och det blir inte bra för asylsökande.
Jag förstår absolut retoriken och Sverigedemokraternas politik. Jag tror att hela Sverige har förstått detta. Men att pressa ut människor skadar detta samhälle något fruktansvärt.
Nu har vi en lagstiftning här. Jag vet faktiskt inte om ledamoten har förstått propositionen. Vi har i stort sett ekonomiska sanktioner i dag, om man exempelvis flyttar till eget boende i ett område med socioekonomiska utmaningar. Då får man inte dagersättning och så vidare. Men vet ni vad? Människor väljer detta ändå. Det visar att pressen i form av ekonomiska sanktioner inte fungerar eftersom asylsökande vill att det ska bli bra för deras barn och vill komma in på arbetsmarknaden och bostadsmarknaden.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT En ny ordning för asylsökandes boende
Min fråga är alltså återigen: Varför gör ni ingenting åt bostadssituationen på anläggningsboenden, om ni vill att de asylsökande ska vara där?
Anf. 35 Nima Gholam Ali Pour (SD)
Herr talman! När det gäller Socialdemokraternas mindre revidering av EBO-lagen har ledamoten helt rätt: Utfallet har blivit katastrofalt. Det har inte fungerat alls. Asylsökande skaffar fortfarande ett eget boende.
Men vi börjar nu med att dra tillbaka dagersättningen helt och hållet för de asylsökande som skaffar eget boende. Ett andra steg är att begränsa tillgången till arbetsmarknaden så att dagersättningen blir deras enda lagliga inkomst. Det gör att de inte längre ges något val. Om de då börjar främja den illegala ekonomin och arbeta svart är det något för de rättsvårdande myndigheterna att ta tag i, och det kommer i praktiken att göra att de får ett avslag i sin asylprocess.
Det vi nu gör har större effekt. Man ser på helheten och ser till att stänga alla vägar ut till ett eget boende. Som jag har sagt tidigare finns det EU-rätt som hindrar oss från att förbjuda det helt och hållet.
Jag vill också ta upp detta med asylsökande och Migrationsverkets anläggningar. Asylsökande ska inte kunna ställa krav i Sverige. De ska komma hit och genomgå en asylprocess. Under den processen ska de bo där de blir anvisade att bo. Med den här lagstiftningen kommer de att bli anvisade ett asylboende, och de ska bo där. Även om boendet inte håller högsta kvalitet ska de acceptera det. De säger sig ha flytt från krig, och då borde väl ett enkelt boende räcka. Det är vår ställning när det gäller den saken.
Anf. 36 Annika Hirvonen (MP)
Herr talman! Jag tycker nog att det när vi just hörde Nima Gholam Ali Pour tala blev ganska tydligt att ambitionen med detta förslag, i alla fall från Sverigedemokraternas sida, inte är att bryta segregationen eller göra livet bättre för människor som lever i trångboddhet. Det var väldigt tydligt att det för SD handlar om att göra livet sämre för människor som har kommit till Sverige på flykt från krig och förtryck. Denna dubbelhet i kommunikationen tycker jag har präglat väldigt mycket av diskussionen om hur asylsökande ska bo i Sverige den första tiden.
Vi i Miljöpartiet vill ge människor som får asyl i Sverige de bästa möjliga förutsättningarna att bli en del av vårt land. Därför har vi jobbat för att vi ska ha mer samhällsintroduktion, svenska från dag ett, för dem som väntar i asylprocessen. Vi vet att denna väntan ibland har blivit olagligt lång - över ett år och ibland väsentligt längre än så. Detta kanske är det enda som vi och Sverigedemokraterna ser likadant på i migrationspolitiken: att det är viktigt att det går fort.
Men under asylprocessen vill vi i Miljöpartiet att människor ska komma i arbete och försörja sig själva - om de vill och har möjlighet att få ett jobb. Det är det bästa för Sverige och de människor som kommer hit.
Anf. 37 Nima Gholam Ali Pour (SD)
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT En ny ordning för asylsökandes boende
Herr talman! Det är absolut så att EBO har skapat sociala problem. Men huvudsyftet med denna proposition är inte att motverka dessa sociala problem. Det är en del av syftet, men huvudsyftet är att asylsökande ska hålla sig till asylboendena.
När det gäller integration, att de ska komma in i samhället och så vidare, är man som asylsökande fortfarande inte klar med sin prövning av om man ska få uppehållstillstånd i Sverige och få vistas här. Så jag tycker inte att integrationsprocessen ska börja när man är asylsökande. Den leder ofta till att man på något sätt rotar sig och kommer in i ett samhälle, och sedan blir det protester när man får avslag och egentligen saknar grund för att vistas i Sverige. Det är alltså viktigt att asylsökande förstår att de inte riktigt har kommit in i samhället så länge de är asylsökande. Man måste först gå igenom en prövning och visa att man har grund för att vistas i Sverige. Där tycker vi olika, helt enkelt.
Jag har hört även ledamoten Haddou prata om att asylsökande ska integreras. Vi tror inte på det där. Är man asylsökande är man på asylboende tills man får uppehållstillstånd. Sedan kan integrationsprocessen komma igång. Men när man från myndigheternas sida inte vet om en person har grund att vistas i Sverige skulle det vara märkligt att ge den personen falskt hopp och påbörja någon sorts integrationsprocess.
Anf. 38 Annika Hirvonen (MP)
Herr talman! En prövning tar normalt minst ett halvår och ofta upp till flera år. Barnen i en familj behöver såklart få sin rätt till skolgång tillgodosedd, och föräldrarna kanske har kvar släktingar i hemlandet och är väldigt oroliga för hur det är på den plats de flytt ifrån, där det kanske råder krig eller där det finns en regim som vill komma åt dem genom deras familjemedlemmar. Att de då - dag efter dag, vecka efter vecka, månad efter månad - ska sitta sysslolösa på ett asylboende, där de kanske inte ens kan gå undan i ett eget rum, riskerar att kraftigt försämra deras psykiska hälsa. Det riskerar att försämra personernas möjligheter att sedan, när de väl får sitt asylbeslut, komma in i samhället och skaffa sig det där jobbet som vi vet är så viktigt för att de ska vara en del av samhället och för att barnen inte ska växa upp i fattigdom här.
Att som asylsökande sitta sysslolös är en fruktansvärd situation. När jag besökte Polen precis efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina träffade jag många som hade flytt. I vissa fall hade de kommit till Polen bara några dagar tidigare. Men alla sa: Jag vill få ett jobb! Det kan vara vad som helst - jag var läkare hemma, men jag vill få ett jobb, vilket som helst! Att bara sitta sysslolös och följa det som händer på hemmaplan tar kål på mig!
Man vill bidra och bli en del av samhället. Även om det bara är under en kort tid och man får ett avslagsbeslut är det bättre att man faktiskt får den möjligheten.
Anf. 39 Nima Gholam Ali Pour (SD)
Herr talman! Jag kan också tycka synd om människor. Men jag låter inte detta forma lagstiftningen och migrationspolitiken.
Någonstans måste man se till alla intressen i samhället. Först och främst handlar det om svenska folkets intressen och inte om någon som kommer till Sverige och önskar sig ett jobb. Jag kan visst tycka synd om den personen och känna viss empati, men jag låter inte detta vara grunden för landets migrationslagstiftning. Det ser jag dock att Miljöpartiet gör, och det är tråkigt.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT En ny ordning för asylsökandes boende
Propositionen kommer att leda till snabbare handläggning av asylärenden. Det blir kortare distans till dem som har kommit hit och sökt asyl, så att man kan intervjua snabbare och få tag på dem snabbare, i stället för att de skaffar eget boende och blir svårare att få tag på. Det kommer alltså att leda till snabbare handläggning.
Något annat som också kommer att leda till snabbare handläggning är att vi får färre asylinvandrare till Sverige. När det kommer många förlängs handläggningstiderna, och människor får vänta alltför länge. Vi måste ta emot så pass få att Sverige kan handlägga ansökningarna snabbt och ge snabba besked.
En del av propositionen handlar om att ge snabba besked. Personerna är på asylboendet och inväntar sitt besked. Det ska inte ta längre än sex månader, för EU-rätten säger att de efter sex månader kan få tillgång till arbetsmarknaden. Vi ska bygga på detta och se till att de får begränsad tillgång till arbetsmarknaden - de ska först få tillgång till arbetsmarknaden sex månader efter att asylansökan har lämnats in. Målet är att handläggningen ska ta kortare tid än sex månader.
Anf. 40 Tony Haddou (V)
Herr talman! Vänsterpartiets politik för asylmottagande, etablering och inkludering i samhället syftar till att de människor som sökt sig till Sverige undan krig och förtryck ska ges förutsättningar, rättigheter och möjligheter att komma in i samhället. Den politiken inkluderar bland annat permanenta uppehållstillstånd och en stark rätt att få leva med sin familj och att man får återförenas med sina barn här. Det är en ordning som skapar trygghet inför framtiden och underlättar för människor att komma in i samhället.
Sedan finns det naturligtvis integrationshinder; det står helt klart. Det är alldeles uppenbart att den här regeringen och Sverigedemokraterna och deras politik och retorik är Sveriges absolut största integrationshinder. Det ser vi inte minst i den växande arbetslösheten, som är rekordhög, och som lämnas helt utan åtgärder av regeringen. Vi ser det i hur regeringen aktivt ökar och fördjupar de ekonomiska och sociala klyftorna. Och vi ser det i rasismen och hur regeringen vill att människor, även personer som har levt hela sina liv i Sverige, till varje pris ska känna sig oönskade. Det är en skamlig inställning från regeringens sida, och den skadar sammanhållningen något fruktansvärt.
Det är över halvtid nu. Efter mer än två år vid makten är regeringens och Sverigedemokraternas prioriteringar tydliga. I stället för att underlätta för hushållen, vården, skolan eller äldreomsorgen satsar man på skattesänkningar för de allra rikaste och angriper och pressar asylsökande. I den fråga som vi debatterar i dag - en ny ordning för asylsökandes boende - kommer det att innebära ekonomiska sanktioner mot asylsökande om de väljer att bo någon annanstans än på det asylboende som tilldelats dem. Man villkorar helt enkelt dagersättning och särskilt bidrag med tilldelad boendeplats.
Det är mycket svårt att se hur utökade sanktioner mot asylsökande som väljer eget boende ska förbättra situationen för dem. Men förbättringar för asylsökande har aldrig varit regeringens mål. Man gör ingenting annat än att förvärra situationen för asylsökande, utan någon insikt alls om varför människor som kommer till Sverige väljer eget boende.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT En ny ordning för asylsökandes boende
De senaste årens debatt om eget boende har fokuserat på brister och risker med boendeformen, och politiken har syftat till att pressa asylsökande och nyanlända att välja bort alternativet i stället för att försöka förstå varför många väljer det. Debatten och politiken har dominerats av en onyanserad och negativ bild av eget boende och en bristande förståelse för det.
De utredningar som har genomförts avseende asylsökandes boende visar på en annan verklighet än vad vi hört här i debatten i dag. Inte minst gäller det flera statliga offentliga utredningar och Boverkets rapporter och remisser. Det konstateras gång på gång att asylsökande som har bott i eget boende under asyltiden lyckas bättre på bostads- och arbetsmarknaden än de som har anvisats till kommun som ordnat boende. Och de viktigaste anledningarna till att man väljer bort asylboende är att det är långt ifrån arbetsmarknaden, det är trångbott och har dålig standard, och det är så dåligt att man inte kan bo där med sina barn.
De asylboenden som Migrationsverket erbjuder har också kritiserats år efter år i utredning efter utredning. Kritiken har rört standarden på boendena, att de är otrygga och trångbodda och att de alltför ofta är otillgängligt placerade. Om regeringen vill att en större andel asylsökande ska välja att bosätta sig där borde regeringen rimligen fokusera på att förbättra situationen på dessa boenden.
Flertalet remissvar är inne på samma spår och pekar på att om inte asylboenden förbättras kan den reform som vi röstar om i dag bara innebära negativa effekter för asylsökande på boenden. Bland annat skriver Rädda Barnen: "Då trångboddhet i sig är norm på kollektiva asylboenden ställer vi oss frågande till avsikten att skapa flera kollektiva asylboenden samtidigt som man i betänkandet säger sig vilja motverka just trångboddhet."
Det är som att regeringen medvetet skjuter sig själv i foten.
Det är som sagt svårt att se hur utökade sanktioner mot asylsökande som väljer eget boende ska förbättra situationen för dem, eller för samhället i övrigt, och därmed kan vi konstatera att det aldrig har varit regeringens syfte. Det hörde vi framför allt från Sverigedemokraterna här.
Exempelvis har tidigare reformer i samma riktning inte fått den avsedda effekten. Som flera remissinstanser konstaterar är den dagersättning till asylsökande som regeringen vill dra in för dem som väljer eget boende så låg att indragningen sannolikt inte har någon större effekt på asylsökandes val av boende eller chans att komma in på arbetsmarknaden. Det riskerar i stället att få effekten att asylsökande får ännu sämre levnadsvillkor och lever i ännu större utsatthet för att de väljer bort anläggningarna de hänvisas till.
Att denna regering och föregående regeringar inte velat höja dagersättningen, som uppgår till maximalt 72 kronor och inte har höjts sedan 1994, säger också en hel del om hur de värnar asylsökandes levnadsvillkor. Den inställningen är bara att beklaga.
Herr talman! När den svenska migrationspolitiken lades om 2016 motiverades det med behovet av ett "andrum" för asylmottagandet som skulle användas till att förbättra kapaciteten i mottagandet. Nu, närmare nio år senare, kan vi inte se några förbättringar av mottagandet. I stället har mottagandekapaciteten monterats ned, och Migrationsverkets resurser har under perioder minskat, med längre handläggningstider och oviss väntan som följd.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT En ny ordning för asylsökandes boende
Man blir ju helt chockad när man hör om handläggningstiderna från Sverigedemokraterna. Utredningar kan ta lång tid, så är det, och då blir det en fruktansvärd väntan för asylsökande och deras barn på anläggningsboenden som inte är trygga för dem.
Jag har varit väldigt kritisk i varje debatt mot denna utveckling, som endast lett till försämrat mottagande och sämre integration - styrd av politiker som inte skulle klara sig en dag i asylsökandes skor.
Vänsterpartiet kommer att rösta mot dessa repressiva förslag. Vi lägger fram framåtsyftande alternativ, nämligen förbättringar av både mottagande och boende för asylsökande som bygger på trygghet inför framtiden och goda förutsättningar och möjligheter att komma in i samhället.
Vi tror inte på en politik som domineras av ekonomiska sanktioner och ofrihet. Vi tror på att skapa möjligheter så att människor ska kunna starta sina nya liv i Sverige.
Många rapporter och remisser har påpekat det vi redan vet, nämligen att framför allt barnen får betala ett högt pris när man pressar asylsökande i stället för att förstå varför många väljer eget boende. Är man förälder tänker man i första hand på sina barn. Asylboenden är sällan en trygg plats för barnen, och det är generellt en oerhört påfrestande situation för barnfamiljer.
Man väljer också eget boende för att man vill närma sig arbetsmarknaden, och som sagt har de boenden som erbjuds kritiserats år efter år i utredning efter utredning. Effekten av förslagen just nu är ännu sämre levnadsvillkor och ännu större utsatthet. Det kan vi inte acceptera.
Med det sagt, herr talman, yrkar jag bifall till reservation 1 i betänkandet.
(Applåder)
Anf. 41 Nima Gholam Ali Pour (SD)
Herr talman! Jag utgår ifrån att ledamoten följde debatten som jag hade med Socialdemokraterna.
Socialdemokraterna vill inte endast avveckla EBO-lagen, vilket vi gör i dag, utan Socialdemokraterna vill bryta mot EU-rätten och Europakonventionen och på något sätt hindra asylsökande från att skaffa eget boende. Då får man ju spärra in asylsökande i något område och hindra asylsökande från att komma ut och skaffa eget boende, eller också får man ha något förbud mot att asylsökande hyr eller köper bostäder.
Det är detta Socialdemokraterna lovar i dag. Är Vänsterpartiet berett att acceptera avskaffandet av eget boende för att få inflytande i en socialdemokratisk regering? Om Vänsterpartiet aldrig under några omständigheter som helst skulle kunna acceptera avskaffandet av eget boende för asylsökande blir ju det som Socialdemokraterna säger ett tomt löfte.
Kan avskaffandet av eget boende bli en del av Socialdemokraternas och Vänsterpartiets migrationspolitik om oppositionen tråkigt nog skulle vinna regeringsmakten?
Vad tycker Vänsterpartiet om Socialdemokraternas löfte att hindra asylsökande från att skaffa eget boende? Kan ledamoten svara på detta, eller kommer det att råda total tystnad om hur splittrad oppositionen är i fråga om migrationspolitiken?
Anf. 42 Tony Haddou (V)
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT En ny ordning för asylsökandes boende
Herr talman! Jag vet inte vilken nyhet som framkom just nu från Sverigedemokraterna.
Jag tror att det var DN som gjorde ett reportage om att Socialdemokraterna har röstat till hundra procent som regeringen i migrationspolitikfrågor. Det har inte Vänsterpartiet gjort. Då tänker jag att ledamoten bara kan dra slutsatsen att Vänsterpartiet och Socialdemokraterna står långt ifrån varandra i migrationspolitiken.
Den här regeringsförhandlingen är det väldigt svårt att dra nu. Jag tror att alla här förstår situationen inom migrationspolitiken. Det är väl inte mer än det, och jag står inte här och regeringsförhandlar nu.
Om vi ska komma till kärnan i detta tror jag att ledamoten här är så svettig för att han i morse såg att Liberalerna och Kristdemokraterna är under spärren och att det blir väldigt svårt att bilda regering på den sidan. Kan det vara så?
Anf. 43 Nima Gholam Ali Pour (SD)
Herr talman! Det är inte så, kan jag svara. Jag har fokuserat på debatten sedan jag kom hit på morgonen.
I sin reservation förordar Vänsterpartiet att EBO-lagen inte ska avvecklas. Vad Vänsterpartiet vill är att asylsökande ska skaffa eget boende och få ekonomiskt stöd för detta.
Vi vet att EBO-lagen har skapat invandrartäta områden i Sverige där det råder kulturellt utanförskap. Det råder inget tvivel om att EBO-lagen har varit skadlig för de asylsökande men också för landet som helhet, men Vänsterpartiet vill ändå att staten ska betala asylsökande som skaffar eget boende.
Det framgår inte riktigt varför Vänsterpartiet vill att utlänningar utan uppehållstillstånd ska drälla omkring i Sverige, men jag vill ändå fråga ledamoten följande.
Kommer ledamoten och Vänsterpartiet att verka för att återinföra EBO-lagen ifall oppositionen tråkigt nog skulle få regeringsmakten? Finns det en risk att EBO-lagen skulle återinföras ifall Vänsterpartiet får inflytande över en svensk regering genom Socialdemokraterna?
Vi sverigedemokrater sa vad vi skulle göra tillsammans med våra samarbetspartier. Vi var ärliga mot väljarna. Kan ledamoten besvara en enkel fråga om Vänsterpartiet kommer att använda eventuellt framtida inflytande över en svensk regering för att återinföra EBO-lagen?
Anf. 44 Tony Haddou (V)
Herr talman! Låt mig vara tydlig mot ledamoten! Vi tror inte på en politik som domineras av sanktioner och indragna bidrag för inte bara asylsökande utan också fattiga människor, som den här regeringen länge har sparkat på.
Ledamoten förstod kanske inte det jag sa i första replikskiftet, men jag klargjorde väldigt tydligt att framtida regeringsförhandlingar inte är något jag tar i talarstolen.
Jag måste säga att det här är väldigt oansvarigt av ledamoten i den situation vi är i i dag och med det ansvar Sverigedemokraterna har för Sverige. De blickar bara bort och har redan sagt vad de tycker om integration.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT En ny ordning för asylsökandes boende
Ska vi titta på arbetsmarknaden? Arbetslösheten är fruktansvärt hög, rekordhög, och Sverigedemokraterna lämnar den helt och hållet utan åtgärder. På bostadspolitiken? Ni har kraschat bostadsmarknaden. Byggarbetare går utan jobb. På välfärden? Ni rullar ut nedskärningar över hela Sverige.
Det gör mig så fruktansvärt frustrerad att ett så oansvarigt parti står här och sparkar på asylsökande - och inte bara på asylsökande. Hushållen i Sverige har ni lämnat helt i sticket.
Den här regeringsförhandlingsdebatten, lägg ned den! Ta ansvar! Ni sitter med och styr Sverige.
(Applåder)
Anf. 45 Ingemar Kihlström (KD)
Herr talman! I dag debatterar vi en proposition som gäller en förändring för inriktningen gällande boende för asylsökande.
Regeringens proposition tar ett första nödvändigt steg för att möta de problem som finns i dagens system där många asylsökanden väljer ett eget boende och där ett flertal problem visat sig uppstå.
Redan 2019 var vi Kristdemokrater tydliga med att EBO var ett problem. Jag vill citera några rader som min företrädare i socialförsäkringsutskottet Hans Eklind sa i ett anförande i kammaren hösten 2019 och som även i dag beskriver situationen bra.
Hans Eklind sa: Vi behöver ersätta EBO med ABO. Det är Kristdemokraternas besked. Det egna boendet för asylsökande måste på sikt ersättas av anläggningsboenden. En viktig åtgärd är att avveckla EBO för att ta itu med det skuggsamhälle som människor hamnat i. I spåren av skuggsamhället följer social utsatthet, illegalt arbete och brott. Inget annat land använder boendeformen EBO i sådan utsträckning som Sverige. Den bidrar till att cementera segregationen i Sverige.
Kristdemokraterna är tydliga. Sverige ska ha en migrationspolitik som tar hänsyn till vår förmåga att integrera. När detta inte sker får vi överfyllda förorter, parallellsamhällen och utanförskap. En integrationspolitik som ökar vår integrationspotential kan inte komma runt det faktum att boendesituationen för asylsökande är en bärande del. Vi behöver ha en jämnare fördelning och en bättre planering för våra asylsökande.
I dag kan vi konstatera att en stor del av dem som kommer till Sverige hamnar i EBO i redan hårt ansträngda förorter eller städer. Där utnyttjas de till att köpa svartkontrakt och drabbas av trångboddhet och segregation. Men om segregationen i Sverige ska brytas, vilket vi kristdemokrater är besjälade av, måste trenden brytas. Vi menar att rätten till eget boende så snart det är möjligt, och på det sätt som det kan ske, ska slopas och att anläggningsboende i fortsättningen är den boendeform som ska erbjudas från staten.
Det här inlägget från 2019 beskriver situationen och var vi står i dag ganska bra. Det följdes upp med en gemensam reservation från Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna. Det fanns alltså en majoritet i denna kammare för en förändring redan 2019.
Herr talman! Den nuvarande ordningen med eget boende infördes som sagt i mitten på 1990-talet. Tanken var att mottagandet av asylsökande skulle präglas mindre av omhändertagande och mer av ökat eget ansvarstagande. Man uppskattade vid införandet att ungefär 10 procent skulle ordna eget boende.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT En ny ordning för asylsökandes boende
Det visade sig dock snart att betydligt fler av de asylsökande valde eget boende. De senaste fyra åren har andelen asylsökande i eget boende uppgått till mellan 60 och 65 procent. Det förekommer som sagt i en mycket större utsträckning i Sverige jämfört med andra jämförbara länder.
Detta medför negativa effekter. Det blir trångboddhet och segregation, och särskilt barnen riskerar att drabbas negativt. Flera kommuner har också under lång tid påtalat att dagens ordning för asylsökandes boende inte är hållbart. Utöver att det medför negativa konsekvenser för de asylsökande själva har det försvårat för kommuners och regioners planering av till exempel skola och sjukvård. Det är därför angeläget att detta ändras, och nu genomför regeringen första steget i denna förändring.
Herr talman! Förslagen innebär att asylsökande som huvudregel endast ska ha rätt till ekonomiskt bistånd under asyltiden. Migrationsverket får möjlighet att undersöka asylsökandes boende- och förvaringsutrymmen i syfte att kontrollera att asylsökanden bor på den tilldelade boendeplatsen. En ansökan om uppehållstillstånd får räknas som återkallad om man inte bor på ett asylboende och inte heller håller Migrationsverket underrättat om sin bostadsadress. En skyldighet att delta i samhällsintroduktion föreslås också.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 mars. Effekten av detta första steg blir ett effektivare asylmottagande som främjar en kortare asylprocess, vilket främjar både individen och samhället.
Herr talman! Regeringen verkställer nu alltså ett första steg för förändring av EBO. Men hur ser det ut på oppositionens sida? Som vanligt, får jag säga. Socialdemokraterna talar sig varma både i denna debatt, i sin reservation och i interpellationsdebatter under slutet av förra året om det akuta behovet att ta bort EBO-möjligheten. Man tycker och säger att regeringen gör för lite och att det händer för sent.
Som jag sa i replikskiftet borde man kanske ha lite mer självinsikt och kanske också lite mer självkritik. Man säger sig ha varit emot EBO-möjligheten sedan länge, men det är konstigt att åtta år i regeringsställning inte ledde fram till en proposition eller ens ett underlag för en proposition, trots att man ända sedan 2019 var medveten om att det fanns ett stöd för det i riksdagen.
Men det var nog så enkelt som dåvarande migrationsministern Morgan Johansson uttryckte det 2021. Han sa att han gärna skulle ta bort möjligheten, men trots stöd i riksdagen förhindrade samarbetet med Miljöpartiet det.
Så kommer det nog att se ut även framöver. Socialdemokraterna lovar och tycker, men eftersom de inte har samsyn på sin sida i regeringsalternativen kommer det troligtvis inte att hända något. Dagens debatt och reservationer visar på det. Vänsterpartiet och Miljöpartiet säger nej till förändringen. I detta fall verkar Centern i sin reservation samtycka till förändringen, men vi vet inte eftersom de inte är med i debatten.
De stora orden från Socialdemokraterna klingar märkbart falskt om man ser till vilken verklig politik de driver i regeringsställning. Att bibehålla makten framför att genomföra nödvändiga förändringar är snarare mantrat när Socialdemokraterna sitter i regering.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT En ny ordning för asylsökandes boende
Jag får nog göra både Ola Möller och Tony Haddou besvikna, för de får nog räkna med att se Kristdemokraterna i riksdagen efter nästa val också. Vi har tidigare varit uträknade, men vi har lyckats samla våra krafter och få ett väljarstöd. Detta är en av anledningarna till att vi har den regering vi har i dag. Vi kommer nog att ses igen även efter nästa val.
Herr talman! Socialdemokraterna hävdar att vi i regeringen inte agerar tillräckligt. Det stannar dock inte med dagens proposition. Tidöregeringen startade en kompletterande utredning som i största möjliga mån ska ge myndigheterna de verktyg som behövs för att se till att asylsökande bor på asylboenden. Den har presenterats, och regeringen fortsätter nu arbetet med att genomföra steg två.
Herr talman! Den här regeringen levererar. Det är mer verkstad nu vad gäller förändringar, även inom området EBO, än vad det var under den tidigare regeringens åtta år. Paradigmskiftet inom migrationspolitiken fortsätter. Under 2024 var det rekordfå asylansökningar till vårt land, som en naturlig följd av att Sveriges migrationspolitik fått en ändrad inriktning.
För att skapa en lyckosam integration behöver den strama migrationspolitik som nu genomförs av sittande regering fortsätta. Tyvärr ser framtiden osäkrare ut om det mot förmodan blir ett regeringsskifte. Situationen är att oppositionspartiernas politik spretar rejält och i vissa fall är totalt motsägelsefull.
Jag vill därför avsluta med att yrka bifall till utskottets förslag till beslut, som innebär stöd till propositionens genomförande och avslag på alla reservationer.
(Applåder)
I detta anförande instämde Hans Eklind (KD).
Anf. 46 Annika Hirvonen (MP)
Herr talman! Ingemar Kihlström talar i sitt anförande om att motivet till att förbjuda asylsökande från att få dagersättning om de väljer att bo någon annanstans än på Migrationsverkets anläggningar är att det skulle förbättra situationen vad gäller segregationen i samhället. Jag måste säga att detta för mig inte ens är en logisk kullerbytta, utan det blir ett magplask.
Man säger att det är ett problem att det bor många nyanlända i samma områden och att de här människorna då inte får träffa tillräckligt många personer som till exempel pratar svenska som modersmål, eller vad det nu kan handla om. Man säger att man i stället löser det genom att koncentrera alla asylsökande till olika förläggningar som ska ligga på ett fåtal orter.
Men, Ingemar Kihlström, då kommer ju de här barnen att enbart bo med andra asylsökande. Skolorna i de här områdena kommer ju att ha en väldigt hög andel asylsökande barn i sina skolklasser.
Vore det inte bättre att ersätta det system vi har i dag med ett system där Migrationsverket jobbar aktivt med att hitta boenden som är utspridda på många olika platser - riktiga, bra boenden där barn inte lever i trångboddhet och där personer som kanske har flytt på grund av att de är homosexuella inte klumpas ihop i samma kollektiv med människor som de kanske är rädda för eller som i värsta fall utsätter dem för diskriminering och trakasserier?
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT En ny ordning för asylsökandes boende
Den lösning man nu presenterar kommer bara att leda till en sak, och det är att de som väljer eget boende blir fattigare och att de som inte gör det får en sämre chans att integreras.
Anf. 47 Ingemar Kihlström (KD)
Herr talman! Tack så mycket för frågorna och konstaterandet, Annika Hirvonen!
Man kan konstatera att asylsökande är just asylsökande. Det är en process där man utvärderas mot det regelverk vi sätter upp i den här riksdagen. Vem ska få möjligheten att stanna i Sverige, och vem kommer att få sina skäl prövade med resultatet att de inte bär, vilket innebär att man får återvända?
Det är på det sättet effektivare för både individen och samhället att ha en situation där man vet var personerna bor och kan försöka arbeta för att processen ska vara så kort som möjligt. Det handlar nämligen om att sedan integrera dem som Sverige, enligt de beslut vi fattar i den här kammaren, ger beskedet: Ni har rätt till uppehållstillstånd i vårt land.
Vi kan konstatera att beviljandegraden för de asylsökande som kommer hit var 25 procent förra året. Det gäller alltså att snabbt komma till ett beslut om huruvida någon har rätt att stanna eller ska återvända. Vi kan också konstatera att den modell vi har haft fram till nu, där människor har valt ett eget boende, inte har främjat möjligheten att bland annat skydda dem som har konverterat. De kan också riskera att hamna i utsatta situationer. Barn kan tvingas bo tillsammans i väldigt trånga utrymmen, och som jag nämnde har kommunerna en situation där de har svårt att åstadkomma både skola och sjukvård.
Vi ska naturligtvis ställa krav på Migrationsverkets boenden så att de främjar människors rättigheter till ett värdigt boende och utrymme. Det tror jag är mycket bättre att göra - liksom att se till att processen fram till beslut blir så kort som möjligt.
Anf. 48 Annika Hirvonen (MP)
Herr talman! Det vore verkligen mycket bättre att förbättra Migrationsverkets boenden än att säga att alla som inte bor där ska bli fattigare, så varför gör Ingemar Kihlström inte det? Varför får vi inte förslag till riksdagen som handlar om hur regeringen ska förbättra Migrationsverkets boenden så att de blir tryggare för barn och personer som har konverterat eller är diskriminerade, till exempel på grund av att de är hbtqi-personer?
Man har två helt olika resonemang om varför det här lagförslaget är en bra idé. Ett är det som vi hörde från SD, och ett är det som Ingemar Kihlström talade om i talarstolen. Då talade Ingemar Kihlström om att det här ska minska segregationen, men när jag nu frågar - och ifrågasätter - hur det minskar segregationen att samla alla asylsökande på vissa förläggningar på ett fåtal platser väljer Ingemar Kihlström att i stället gå tillbaka till det resonemang som SD hade, nämligen att de inte ens ska komma in i samhället.
Jag tror att man kanske inte ens själv förstår att det här liksom är två oförenliga resonemang. Antingen vill man motverka segregationen, och då måste man föra en politik som gör att personer som kommer till Sverige som flyktingar snabbt ska få alla de verktyg de behöver för att integreras. De ska få språket från dag ett och möjlighet att jobba från dag ett i stället för att hamna i passivitet. Det är ofta fruktansvärt psykiskt nedbrytande att bara sitta sysslolös vecka efter vecka, månad efter månad, utan att veta när man får sitt beslut, utan att kunna göra någonting och utan att kunna jobba.
Anf. 49 Ingemar Kihlström (KD)
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT En ny ordning för asylsökandes boende
Herr talman! Man kan konstatera att det system vi har i dag inte har åstadkommit det som Annika Hirvonen förordar. Som har nämnts tidigare i debatten uppstår segregationen på grund av att eget boende gör att människor hamnar i områden som redan är hårt belastade och där integrationen inte har fungerat.
Precis som jag sa är det viktiga att ha en kort process - en kort process där man ser om man har rätt att stanna i Sverige eller om man ska återvända. Har man rätt att stanna i Sverige ska alla resurser för att integreras i samhället sättas in. Vi kan konstatera att den politik som Miljöpartiet vill återvända till och som vi hade under många år har skapat den situation vi har i dag, med segregation och olika samhällsproblem.
När vi säger att man ska bo på ett boende handlar det också om att vi genom de direktiv till och den styrning vi har av Migrationsverket kan se till att boendena lever upp till den standard de behöver ha. Det gäller både skydd av individer och möjlighet till stöd. Precis som propositionen säger ska man också få en samhällsintroduktion redan från första dagen. Samhällets resurser ska användas på ett effektivt sätt. Vi ska se till att individen får ett beslut så snart som möjligt och att man integreras.
Vi kan konstatera att det system vi har i Sverige, där 60-65 procent bor i eget boende, skiljer sig från i princip hela Europa. Vi kan också konstatera att det inte har lett till framgång. Här i kammaren finns det en bred majoritet för att ändra till ett system där man bor på ett boende tills man har sitt beslut. Jag tror att det är den rätta vägen just för att både barns och andra individers rättigheter ska tillgodoses i mycket högre grad.
(Applåder)
Anf. 50 Annika Hirvonen (MP)
Herr talman! I dag debatterar vi ett lagförslag där regeringen vill ta bort möjligheten för asylsökande att få dagersättning om man själv väljer var man bor.
Dagersättningen uppgår till som mest 71 kronor om dagen, vilket är för lite för att leva på. 71 kronor om dagen räcker inte för att äta sig mätt, köpa SL-biljetter och mediciner, betala för läkarbesök och köpa vinterkläder. Det är någonting vi har diskuterat många gånger i den här kammaren.
När vi nu pratar om den här lagändringen är det viktigt att förstå att de flesta tror att den inte kommer att fungera. När den tidigare regeringen införde en liknande modell och sa att man inte ska kunna bosätta sig i vissa områden där det redan råder stort socialt utanförskap och få dagersättning om man är asylsökande eller flykting från Ukraina ledde det till att människor flyttade dit ändå, men blev fattigare. Det riskerar att bli effekten även av den här lagändringen.
Vi har hört två olika sätt att argumentera för att det skulle vara bra att ändra regelverket för var asylsökande får bo. Det ena går ut på att dagens system, där många asylsökande själva har valt att flytta till ett eget boende, har lett till att många har flyttat hem till släktingar. Man har flyttat till platser där man helt enkelt blir mer trångbodd, eller också har man flyttat nära många människor som man har kontakter med - till exempel för att man känner varandra från hemlandet.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT En ny ordning för asylsökandes boende
Argumentet är att det här har bidragit till en ökad segregation och att segregationen kommer att minska om man i stället bestämmer att asylsökande ska bo på Migrationsverkets kollektiva boenden, alltså olika typer av förläggningar.
Det resonemanget haltar ju. Om man bestämmer att alla asylsökande ska bo på väldigt få platser kommer ju skolorna i dessa områden ofrånkomligen att få en hög andel barn som kommer från andra länder och ännu inte har lärt sig svenska. Det kommer också att leda till att det blir mycket svårare för vuxna att hitta jobb. Detta beror inte minst på att Migrationsverket ofta har boenden där det är som billigast att bo, det vill säga där ingen annan vill bo och ibland där ingen annan bor - alltså mitt ute i skogen, på olika campingar eller på lägergårdar.
Jag tror att vi måste komma bort från den här mentaliteten. Vi måste komma bort från att det antingen handlar om denna typ av kollektivboenden, där Migrationsverket hittar den billigaste lösningen, eller blir så att människor själva får lösa det hela på en bostadsmarknad som är jättesvår. Det är redan i dag jättesvårt för många barnfamiljer - för dem som inte har råd att köpa en egen bostadsrätt eller villa - att hitta tillräckligt stora lägenheter.
Jag tror att Migrationsverket måste jobba mer aktivt och hitta boenden på många olika platser. Myndigheten måste hitta riktiga lägenheter, speciellt för barnfamiljer och unga människor. Om du har flytt till Sverige på grund av att du har förföljts för din tro eller för din sexuella läggning ska du inte behöva dela rum med människor som är fördomsfulla just mot personer som du själv. Migrationsverket måste se till att människor får en egen trygg plats.
Det är därför vi i Miljöpartiet har lagt fram ett helt annat förslag, som vi på riktigt tror skulle leda till förbättringar såväl vad gäller segregationen som för asylsökandes trygghet här och nu och deras möjligheter att jobba och försörja sig.
Vi vet att man mår bättre om man får en meningsfull sysselsättning direkt när man kommer till ett nytt land. Det minskar risken för depression och andra utmaningar som gör att individen lider mer och får svårare att, efter en lång asylprocess, klara av svenska för invandrare eller att få ett jobb eller en utbildning.
Regeringens retorik har två olika spår, som jag sa tidigare. Det ena handlar om segregationen. Det andra blir väldigt tydligt när vi lyssnar på SD. Det handlar om att försämra de materiella villkoren, göra människor fattigare och göra livet sämre för människor som flyr till Sverige för att de inte ska vilja fly just hit.
Allt oftare hör vi att det pratas om människor som flyr som om de vore kriminella. Nu ska man få göra husrannsakan hos flyktingar för att kolla var de bor, så att de inte har valt att bo någon annanstans där de känner sig tryggare eller kan få jobb. Snart ska människor inte få åka vart de vill, utan de ska bara få vara i ett visst län.
Man ska inte få göra som en kvinna jag träffade, som flytt från Ukraina. Hennes mamma fick en lägenhet i Gävle, men själv bodde hon i Stockholm. Hon brukade ta tåget med sin femårige son och hälsa på mamman så ofta hon kunde. Sådana resor skulle bli kriminella med den politik som Sverigedemokraterna pratar om att regeringen vill införa. Som om asylsökande skulle hålla sig undan från den asylprövning de - många gånger med risk för sitt eget liv - har rest över halva jorden för att få! Det finns inget problem med att väldigt många som söker asyl i Sverige håller sig undan och gömmer sig från sina intervjuer hos Migrationsverket.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT En ny ordning för asylsökandes boende
Den här retoriken handlar om att demonisera och kriminalisera några av samhällets mest utsatta, nämligen de människor som kommer hit och säger: Hej! Kan jag få skydd här? Kan jag få leva?
Herr talman! Från Miljöpartiets sida yrkar vi avslag på nästan allt i det här förslaget. Det finns dock en liten del som vi tycker att man måste jobba mer på. Det handlar om att få samhällsintroduktion från dag ett. Det är jätteviktigt att var och en känner till sina rättigheter. Vi vet att kvinnor som känner till sina rättigheter i större utsträckning kommer att kunna ta vara på dem. Samma sak gäller för barn. Samma sak gäller också för män, ungdomar och äldre. Samhällsintroduktion är jätteviktigt.
Jag yrkar därför bifall till reservation 2 i betänkandet. Jag hoppas att vi blir allt fler som tar som vår uppgift att sluta misstänkliggöra de mest utsatta i vårt samhälle och sluta tala om människor på flykt som om de ville komma hit för att begå brott. Den retoriken och det tankesättet genomsyrar tyvärr mycket av denna debatt, och jag beklagar det. Det är inte så vi bygger en stark gemenskap och tillit i vårt samhälle. Tvärtom polariserar det när grupper ställs mot grupper.
Anf. 51 Viktor Wärnick (M)
Herr talman! I ett tidigare replikskifte mellan Annika Hirvonen och mig fick jag ett löfte om att jag skulle kunna få svar på alla frågor vad gäller regeringsfrågan och samarbetsformerna för Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Socialdemokraterna om jag tog replik på Annika Hirvonens anförande. En vetgirig riksdagsledamot glömmer aldrig, så därför står jag nu här och vill ställa frågor om detta till Annika Hirvonen.
Vilka krav och villkor kommer Miljöpartiet att ha för att släppa fram en socialdemokratisk regering om olyckan skulle vara framme efter nästa val? Det är en relevant fråga som väljarna behöver ha svar på.
Annika Hirvonen och Miljöpartiet säger i princip nej till alla de reformer som vi nu genomför på migrationsområdet. Som jag sa tidigare låtsas Socialdemokraterna som att de alltid har varit för det vi nu genomför. De hummar bak i bänkarna och säger att det är bra och att de vill gå ännu längre. Miljöpartiet vill dock stoppa detta.
Vilka är villkoren och kraven för att tillåta en socialdemokratisk regering efter nästa val? Det skulle jag vilja ha svar på, herr talman.
Anf. 52 Annika Hirvonen (MP)
Herr talman! Nu uppfattade inte jag att frågan var begränsad till enbart detta ärende, så jag tar mig friheten att svara på den som den var formulerad.
Ett av de absolut viktigaste kraven för Miljöpartiet kommer att vara att vi i Sverige får till en rättvis klimatomställning där vi ställer om samhället på ett sätt som gör att vi når de klimatmål vi har satt upp men som också möter det som forskningen säger är helt nödvändigt för att undvika en klimatkatastrof.
Anf. 53 Viktor Wärnick (M)
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT En ny ordning för asylsökandes boende
Herr talman! Man får väl ändå se det som att denna debatt i någon mån handlar om migrationspolitik. I det här fallet handlar det om asylsökandes boende och den reformering vi nu vill genomföra. Det är i den kontexten jag vill ställa dessa frågor. Jag kommer att ge Annika Hirvonen chansen att koncentrera sig på migrationspolitikens område.
Jag vill alltså veta: Vilka delar av det som vi genomför under den här mandatperioden kommer Miljöpartiet att kräva ska reverseras, alltså tas tillbaka eller förändras? När det gäller mottagandet av asylsökande tar vi ett första steg i dag, och vi kommer att ta ett andra steg vid ett senare tillfälle. Vi fasar i princip ut EBO-lagstiftningen och möjligheten till eget boende. Vi vidtar också en massa andra åtgärder på migrationspolitikens område, för vi måste få ordning på invandringen till Sverige.
Det är i denna kontext som jag önskar att Annika Hirvonen och Miljöpartiet besvarar frågan: Vilka krav kommer man att ha för att släppa fram Magdalena Andersson till statsministerposten, om olyckan skulle vara framme?
Anf. 54 Annika Hirvonen (MP)
Herr talman! Ni får ursäkta den kanske lite skämtsamma tolkningen, men vi får dessa frågor i varje debatt om migration. Just den här gången var de inte specificerade.
Det är klart att vi varje gång vi har en migrationsdebatt kan ha en diskussion om vilka krav Miljöpartiet kommer att ställa den dag som vi får möjlighet att återta makten efter 2026. Men vi i Miljöpartiet har inte för vana att så långt före valet specificera en kravlista och dela med oss av den i kammaren. När det är ett och ett halvt år kvar till valet har vi som ingång att berätta om vår politik, och vår politik när det kommer till asylsökandes boende är det som jag precis redogjorde för.
Vi tycker att det bästa nu vore att ge Migrationsverket i uppdrag att hitta boenden som är utspridda på många platser så att människor får de bästa möjligheterna att hitta jobb, så att barn får goda möjligheter att komma in på en skola där de snabbt kan lära sig svenska och så att människor inte passiviseras på stora anläggningar.
Om det är något som jag tycker skiljer Moderaterna och Tidöpartierna från oss i Miljöpartiet och Socialdemokraterna är det ambitionen att på riktigt motverka segregation.
I Tidöpartierna pratar man om att integrationen ska bli bättre, men sedan lägger man gång på gång fram förslag som slår sönder integrationen och försämrar möjligheten att integreras. Man lade till och med ned den myndighet som skulle jobba kunskapsinriktat för att motverka segregation. Det var bland det första man gjorde.
Anf. 55 Nima Gholam Ali Pour (SD)
Herr talman! Enligt Miljöpartiets reservation leder regeringens förslag till att möjligheten för asylsökande att välja eget boende inskränks genom att dagersättningen dras in.
Miljöpartiet menar vidare i sin reservation att förslaget innebär inskränkningar för asylsökande i rätten att röra sig fritt och välja bosättningsort, rätten till privat- och familjeliv samt rätten till en tillfredsställande levnadsstandard och lämplig bostad.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT En ny ordning för asylsökandes boende
Jag uppfattar att Miljöpartiet är mycket kritiskt till att Tidöpartierna nu avvecklar EBO-lagen. Men nu är det så att Socialdemokraterna säger att de vill gå ett steg längre. På något sätt vill de förbjuda eget boende helt för asylsökande, antingen genom att spärra in dem och hindra dem från att skaffa eget boende eller genom att införa ett allmänt förbud mot att asylsökande skaffar eget boende.
Om Miljöpartiet nu är så kritiskt till dagens proposition om att avskaffa EBO-lagen, hur förhåller sig Miljöpartiet då till Socialdemokraternas förslag att förbjuda eget boende för asylsökande? Är Miljöpartiet berett att stödja en rödgrön regering som vill gå ännu längre och förbjuda eget boende för asylsökande helt och hållet? Var går gränsen för Miljöpartiet, om det nu över huvud taget finns en? Kommer Socialdemokraterna att ha Miljöpartiets stöd för att förbjuda eget boende för asylsökande?
Anf. 56 Annika Hirvonen (MP)
Herr talman! Miljöpartiets ingång är att asylsökande ska ha trygga och värdiga boenden, alltså boenden som inte är trånga och där man inte koncentrerar alla till olika typer av förläggningar där asylsökande bor tillsammans, kanske till och med i samma rum som människor de inte känner sig trygga med.
Vi tycker att Migrationsverket borde få i uppdrag att hitta bostäder som är insprängda i helt vanliga bostadsområden. Det står helt i motsats till det som Sverigedemokraterna och regeringen nu föreslår.
Jag är övertygad om att om Migrationsverket skulle klara av att hitta attraktiva boendelösningar på platser där människor som kommer till Sverige och direkt vill börja jobba också har möjlighet att hitta ett jobb skulle vi på riktigt kunna motverka några av de negativa effekter som många av oss nog är överens om har funnits med nuvarande system.
Jag tror att det är denna grundambition som förenar både Miljöpartiet och Socialdemokraterna. Sedan har vi olika syn i många delar, men Miljöpartiets ambition är att se till att människor som har flytt till Sverige och söker asyl här har värdiga villkor från början och de bästa möjligheterna att bli en del av vårt land.
Anf. 57 Nima Gholam Ali Pour (SD)
Herr talman! Som jag uppfattar det är Miljöpartiet emot ett förbud, vilket innebär att Socialdemokraterna inte kommer att kunna genomföra det förslag som de lägger fram i dag. Det säger mycket.
Jag har stor respekt för ledamoten, som har samma värderingar i dag som hon hade i går. Vissa politiker svänger vilt och anpassar sig efter politiska trender, men ledamoten och Miljöpartiet fortsätter enträget att kämpa för en liberal migrationspolitik. Även om jag inte håller med ledamoten är det bra att det finns politiker som står upp för det de tror på också när det blåser hårt. Jag undrar om ledamoten kommer att göra detta fortsättningsvis.
I dag avvecklar vi EBO-lagen. Vi kommer sedan att bygga på detta och i praktiken göra det omöjligt för asylsökande att leva utanför asylboenden. Det kommer att införas geografiska begränsningar för asylsökande senare under mandatperioden. Det kommer att införas närvarokontroller. Det kommer att antas lagstiftning som innebär att asylsökande inte kan arbeta i landet förrän efter sex månader från det att asylansökan lämnades in. Asylsökande kommer helt enkelt att veta sin plats när de kommer till Sverige.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT En ny ordning för asylsökandes boende
Kommer ledamoten att stå upp för sina värderingar och verka för att rulla tillbaka alla dessa reformer och återinföra EBO-lagen om den rödgröna oppositionen tråkigt nog skulle vinna regeringsmakten? Vill Miljöpartiet återinföra EBO-lagen om de får inflytande i en regering?
Jag tycker att väljarna har rätt att få veta detta. Vad gör Miljöpartiet om de får inflytande i en regering? Kommer de att dra tillbaka alla reformer? Kommer de att återinföra EBO-lagen? Med tanke på att det är detta vi diskuterar i dag tycker jag att ledamoten borde kunna svara på frågorna.
Anf. 58 Annika Hirvonen (MP)
Herr talman! Jag kommer att fortsätta att ta avstånd från det sättet att tala om asylsökande. "Veta sin plats", säger Nima Gholam Ali Pour, som om det vore något slags träning av en hund. Jag tycker att det är ett fruktansvärt ovärdigt sätt för en riksdagsledamot att tala om människor i kammaren. Verkligen! Sverigedemokraterna talar på det sättet om några av samhällets mest utsatta. Det är människor som har lämnat allt bakom sig och flytt, ofta med risk för sina egna liv.
Vi var båda på plats och besökte en flyktingförläggning på Samos i Grekland, och precis när vi kom dit fanns där en hel rad med familjer som just hade korsat Medelhavet. Barnen var blöta om jeansen, och några hade tappat sina skor. Veta sin plats - nej, det är inte ett sätt som man talar om människor på, inte i Sveriges riksdag.
(Applåder)
Anf. 59 Ingemar Kihlström (KD)
Herr talman! Annika Hirvonen får gärna konvertera till Kristdemokraterna om hon hittar rätt i politiken på det sättet. Talmannen råkade ju ange fel parti när han gav henne ordet.
Jag vill bara göra några reflektioner och ställa några frågor till Annika Hirvonen. Tycker Annika Hirvonen att vi har ett bra system i dag? Vi kan konstatera att Sverige skiljer ut sig från alla andra länder i Europa. Här har vi EBO, som det kallas, på 60-65 procent medan andra länder inte har det. Man kan fundera på om Annika Hirvonen menar att de andra länderna gör fel.
Vi kan också konstatera att många kommuner, säkerligen med delvis styrning av Miljöpartiet, säger att det finns problem med eget boende. Det egna boendet är inte något paradis, utan många utredningar har visat att det ofta innebär trångboddhet. Man bor många i lägenheter, och barn har små möjligheter att studera och få andra behov tillgodosedda.
Jag undrar därför: Är Miljöpartiets analys trots allt att EBO är svaret på alla frågor? Det viktiga är, som jag sa i ett replikskifte, att asylprocessen är kort. Trots det Annika Hirvonen säger om att man kommer hit som flykting eller alternativt skyddsbehövande kan vi konstatera att 75 procent av dem som har sökt asyl i Sverige får ett nej. De uppfyller inte kraven för att räknas som flykting eller alternativt skyddsbehövande.
Jag ser därför en vinst i att man snabbt kommer till ett beslut och att asylprocessen blir kort. Är det inte bättre att människor finns i ett boende som uppfyller de krav som vi naturligtvis ska ha på ett boende? Detta är ett boende som också kan innebära en kort analystid och ett sätt för människor att kunna få information om vad som gäller. Vore inte det en bättre lösning än ett eget boende, som till syvende och sist ger problem i dag?
Anf. 60 Annika Hirvonen (MP)
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT En ny ordning för asylsökandes boende
Herr talman! Jag ska börja med att bemöta frågan om att konvertera till Kristdemokraterna, som talmannen på sätt och vis initierade.
Det får mig att tänka tillbaka på en tid då jag satt i kommunstyrelsen i Sundbyberg. Då var det Kristdemokraterna som skickade runt ett papper med ett upprop för att protestera mot utvisningen av en kristen familj som hade fått avslag på sin asylansökan. Det var hos Kristdemokraterna som flera människor fann sin fristad och ett tak över huvudet. Jag vet inte om de personer som då representerade Kristdemokraterna i Sundbyberg fortfarande är aktiva eller ens medlemmar. Men det var ett annat Kristdemokraterna än det vi möter i riksdagen 2025.
Herr talman! Jag går nu över till frågan. Det är inte för att människor har valt en egen lägenhet att bo i som väntetiderna och handläggningstiderna på Migrationsverket eller i domstolarna är långa. Tiden kanske skulle kunna kortas med ett par veckor för någon delgivning, men på det stora hela riskerar den här politiken att innebära att människor blir fast på en plats utan möjlighet att arbeta eller sysselsätta sig.
Detta innebär inte heller ett enda steg närmare när det gäller att integreras i det svenska samhället för alla dem som ska bli en del av det svenska samhället. Tvärtom leder passiviteten ofta till att människor får det svårare att få ett jobb eller börja plugga.
Anf. 61 Ingemar Kihlström (KD)
Herr talman! Jag kan lugna Annika Hirvonen vad gäller de kristna konvertiterna. I år är det faktiskt första gången detta nämns i Migrationsverkets regleringsbrev. Statskontorets rapport, som särskilt lyfter fram de kristna konvertiterna och hbtq-personers rättigheter, finns nu med. Det kan Annika Hirvonen tacka Kristdemokraterna och regeringen för. Vi sätter fokus på en fråga som tyvärr inte riktigt var i fokus under de sju år som Miljöpartiet var med och stödde Sregeringen.
Man kan konstatera att de analyser vi gör är helt olika. Precis som många kommuner och instanser säger är det stora problem med EBO. Också vad gäller boende, som vi hade uppe i förra replikskiftet, kan jag lugna Annika Hirvonen. Regeringen har som avsikt att asylsökande ska bo i mottagningscenter, och det innebär att Migrationsverket behöver anpassa sitt boendebestånd. Regeringen har gett Migrationsverket i uppdrag att förbereda detta, och i uppdraget ingår att analysera behov och rättigheter i det reformerade mottagningssystemet för exempelvis barn, men även för andra utsatta grupper såsom hbtqi-personer och kristna konvertiter.
Annika Hirvonen kan vara trygg. Vi står stadigt och håller fast vid detta. Men vi gör också en annan analys. Den situation vi har nu visar att Sverige under ett antal år tog emot alldeles för många migranter för att kunna integrera dem lyckosamt. Vi har förändrat vårt ställningstagande utifrån den situationen; det står jag för. Jag vore tacksam om också Miljöpartiet gjorde en analys för att se vilka saker som behöver genomföras för att vi ska få en integration som fungerar. Det vi beslutar och diskuterar i dag är ett steg på den vägen.
Anf. 62 Annika Hirvonen (MP)
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT En ny ordning för asylsökandes boende
Herr talman! Jag menar att det vi beslutar i dag är ett steg mot en sämre integration. Det man bestämmer i dag är inte att nyanlända ska få lägenheter på olika platser så att det blir mindre segregation, som vi föreslår. Ni föreslår i stället att man ska koncentrera alla till få platser på Migrationsverkets boenden, och det kommer inte att bidra till att förbättra integrationen.
Vi har hört från Sverigedemokraterna tidigare i dag att nyanlända under asyltiden inte ska få jobba under de första sex månaderna i landet. Det kommer inte att förbättra integrationen; det kommer tvärtom att försämra integrationen. Det kommer att försena inträdet på arbetsmarknaden, och det är ju ofta på jobbet man lär sig svenska. Det kommer att leda till att många blir passiviserade, vilket ökar den psykiska ohälsan och lidandet hos individerna. Att bli passiviserad och sitta vecka efter vecka, månad efter månad och tänka på och oroa sig över sin och sina släktingars framtid kan också leda till depression, som ytterligare försvårar för människor att starta sitt liv i Sverige när de väl får asyl.
Så nej, vi är inte överens. Det här förslaget leder, precis som många andra förslag som regeringen lägger fram, till en sämre integration. Möjligen leder det till det som SD pratar om: att det blir svårare att söka asyl i Sverige och att det blir lite jävligare för människor på flykt - i en förhoppning att färre ska välja att fly hit.
Anf. 63 Patrik Karlson (L)
Herr talman! Vi står här i dag i kammaren och pratar om ett oerhört viktigt ämne, nämligen hur vi på ett bättre sätt ska ta emot och stödja asylsökande under deras första tid i Sverige. Som så många andra har sagt här i talarstolen tidigare står vi inför stora utmaningar när det gäller just mottagandet.
Under lång tid har vi haft ett system där asylsökande i stor utsträckning har kunnat ordna sitt boende på egen hand. Det har uppenbarligen fått negativa konsekvenser både för de asylsökande själva och för samhället i stort. Därför går nu regeringen och samarbetspartiet fram med en reformering av systemet för att skapa ett mer ordnat och effektivt mottagande.
Herr talman! När lagstiftningen väl kom på plats under 90-talet var bedömningen att ungefär 10 procent skulle nyttja möjligheten att välja eget boende. Förutsättningarna var helt annorlunda än vad som är gällande i dag. Det är därför viktigt att man under 30 års tid reflekterar över vad lagstiftningen har för påverkan på vårt samhälle, och det blir då som sagt uppenbart att vi inte kan blunda för att dagens system inte får det utfall som det var tänkt att få när det infördes. Det har till stor del bidragit till segregation, trångboddhet och ett utanförskap som är oerhört skadligt, framför allt för individen men också för vårt samhälle.
Det är inte hållbart att vi har denna ordning. Därför är det viktigt att regeringens förslag att asylsökande som huvudregel ska bo på Migrationsverkets boenden genomförs. Endast de som har särskilda skäl, till exempel familjekopplingar, kommer att kunna undantas.
Detta är en modell som redan används runt om i flera europeiska länder. Framför allt harmoniserar vi oss nu med våra nordiska grannländer.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT En ny ordning för asylsökandes boende
Jag är också helt övertygad om att förändringen kommer att ge våra asylsökande en stabilare tillvaro under väntetiden. De kommer att ha närmare tillgång till samhällsinformation och stöd, vilket kommer att underlätta integrationen.
Herr talman! Faktum är att ett av de största problemen med dagens system är att många asylsökande som väljer eget boende hamnar i miljöer där de blir isolerade från det svenska samhället. Man bor trångt, flyttar runt mellan olika adresser och lever under otrygga boendeförhållanden där det inte alls är ovanligt att man blir utnyttjad och betalar oskäligt hög hyra.
Dessutom har Migrationsverket begränsad kontroll över var de asylsökande faktiskt finns. Det är vanligt att man uppger en adress men i praktiken bor någon annanstans, vilket gör det svårare att genomföra asylutredningar och följa upp beslut om avslag och återvändanden.
Genom att säkerställa att asylsökande bor på Migrationsverkets boenden kan vi motverka dessa negativa saker som bidrar till skuggsamhället och förbättra vårt mottagande. Det är en förutsättning för att asylprocessen ska fungera rättssäkert och effektivt.
Herr talman! Ett av målen med regeringens förslag är som sagt att korta väntetiderna i asylprocessen och effektivisera hanteringen av ärenden. Genom att vi nu samlar asylsökande på Migrationsverkets boenden skapas bättre förutsättningar för detta. Då kan Migrationsverket till exempel snabbare genomföra intervjuer, hantera identitetskontroller och säkerställa att alla asylsökande får korrekt information om sin process. Det innebär att de som har rätt till skydd kan få besked betydligt snabbare och att de som får avslag kan återvända till sina hemländer i en mer ordnad process.
En annan viktig del av förslaget är att asylsökande nu ska få ta del av en obligatorisk samhällsintroduktion. Denna finns i dag men har fungerat långt ifrån hur det efterfrågats. De asylsökande ska få grundläggande kunskap om hur Sverige fungerar, vilka rättigheter och skyldigheter de har och vad som krävs för att bli en del av vårt samhälle.
Genom att koppla boendet till denna obligatoriska samhällsintroduktion ser vi till att de asylsökande får den kunskap och information som de behöver redan från start, när de anlänt till vårt land. Det skapar en effektivare integration och gör att fler kan komma in och bli en del av Sverige.
Regeringens förslag innebär en genomgripande reform av asylmottagandet. Det skapar ett mer ordnat och rättssäkert system, stärker integrationen och motverkar parallellsamhällen.
Med det sagt vill jag avsluta med att yrka bifall till utskottets ställningstagande.
(Applåder)
Anf. 64 Annika Hirvonen (MP)
Herr talman! Patrik Karlson sa att problemet med det nuvarande systemet är att asylsökande blir isolerade från det svenska samhället. Vad är då poängen, Patrik Karlson, med att koncentrera alla asylsökande till Migrationsverkets förläggningar, som ofta ligger långt från samhällen, ibland ute i skogen? Hur löser det problemet som Patrik Karlson talade om, att asylsökande blir isolerade från det svenska samhället?
Anf. 65 Patrik Karlson (L)
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT En ny ordning för asylsökandes boende
Herr talman! Jag tackar ledamoten för frågan.
Konkret handlar det om att när man kommer till landet som asylsökande ska man få sina asylskäl prövade, om man har rätt att befinna sig i landet eller inte. Då är det oerhört viktigt att vi har en ordnad process under Migrationsverkets flagg.
Vad EBO-lagstiftningen har medfört är snarare, precis som vi hörde tidigare, att man flyttar till kommuner där ens diaspora redan är stor och att man sedan dessutom fastnar där om man får sin asylansökan beviljad. Det har varit en oerhört negativ konsekvens av den lagstiftning som nu råder fram till den 1 mars. Vi kommer att votera om detta senare i eftermiddag.
En del i problematiken är att vi har en boendesituation i landet som i detta nu inte tillåter några andra möjligheter. Jag hade gärna sett att vi haft en bostadsmarknad som var väl fungerande och där det fanns bostäder som man snabbt kunde flytta till mellan olika kommuner beroende på ens individuella förutsättningar och behov. Men så funkar det inte i dag.
Jag hörde Miljöpartiets representant stå här i talarstolen och prata om deras förslag att liksom spränga in miniasylboenden i det ordinarie bostadsbeståndet. Hur har ledamoten Annika Hirvonen tänkt sig att det ska fungera? Det finns ju inte ens några lägenheter att tillgå. I politiken håller vi redan i dag på och diskuterar hur vi kan lyckas med den metoden till svenska medborgare i behov av bostad - hemlösa, våldsutsatta kvinnor och män, ekonomiskt utsatta och trångbodda familjer. Vi måste ju lagstifta utifrån rådande förutsättningar.
Anf. 66 Annika Hirvonen (MP)
Herr talman! Det är ju lämpligt att det härefter kommer att vara en debatt om bostadsmarknaden.
Jag hade verkligen önskat att regeringen och Tidöpartierna hade valt en annan bostadspolitik. Den bostadspolitik man valt har ju kraschat byggbranschen. Byggarbetare går arbetslösa samtidigt som människor saknar boende. Det är ett enormt misslyckande för den här regeringen.
Lösningen på problemet att asylsökande, som Patrik Karlson sa, blir isolerade från det svenska samhället är inte att isolera de asylsökande från det svenska samhället till flyktingförläggningar. Lösningen bygger på att man aktivt arbetar med att förändra situationen på bostadsmarknaden och ser till att bygga fler billiga hyresrätter som låginkomsttagare, nyanlända eller för den delen våldsutsatta kvinnor som har lämnat en våldsam relation har råd och möjlighet att efterfråga.
Miljöpartiets politik för asylsökandes boende går ut på att redan från början se till att människor kommer i kontakt med det svenska samhället, att man blir inkluderad i skolan och att de vuxna som faktiskt kan ta ett jobb direkt och försörja sig själva ska kunna göra det.
Regeringens politik är motsatsen. Sverigedemokraterna talar om att man till och med vill förbjuda asylsökande att jobba i sex månader. Tala om arbetslinjen 2.0!
Herr talman! För mig har det blivit tydligt att ingen av företrädarna för Tidöpartierna riktigt kan förklara den logiska kullerbytta som lett till detta magplask. Hur ska detta att samla alla flyktingar och asylsökande på en plats bidra till bättre integration och minskad segregation? Det går ju inte.
Anf. 67 Patrik Karlson (L)
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT En ny ordning för asylsökandes boende
Herr talman! Jag har fått äran och förmånen att vara med också i nästa debatt. Det ser man ju fram emot - att spendera ännu fler timmar i den här kammaren.
Skämt åsido. Det ledamoten framhåller som negativa konsekvenser i förslaget är ju det som råder redan i dag. Isoleringen finns ju där; det är bara det att den inte finns på Migrationsverkets boenden utan ute i de socioekonomiskt segregerade områden som finns i dag. När vi gör den här förändringen kommer vi att kunna göra mycket tidigare och mer träffsäkra insatser gentemot de asylsökande än vad som är ett faktum i dag. Det är där fokus måste vara, inte på var de bor de första månaderna. Det är i min värld oväsentligt. Det som är väsentligt är att de får en rättssäker asylprocess och viktiga insatser som samhällsintroduktionen, inte om de bor på ett asylboende eller till exempel i Rinkeby. Då är det viktigare att de får det förstnämnda. Eller hur? Det är i alla fall vår uppfattning.
Bostadspolitiken får vänta till nästa debatt. Det är ett faktum att det behövs fler bostäder i hela landet, men de behövdes även under den tid Miljöpartiet satt i regeringen. Man gjorde inte så mycket åt de strukturella problemen på det området förutom att man införde ett nationellt investeringsstöd. Trots minusränta nådde man ändå inte upp till byggbehovet - men det är en fråga för en annan debatt.
Det är oerhört viktigt att ha fokus på rätt saker. Initialt är det inte viktigt var någonstans de asylsökande bor utan att de i stället får tillgång till adekvata insatser som gör att deras process att bli en del av landet startas tidigt, kontra att de får bestämma själva var i landet de ska bo de första månaderna.
Anf. 68 Ingela Nylund Watz (S)
Herr talman! Det är med stort intresse som jag som Södertäljebo har lyssnat på debatten i dag, och jag har gjort det med stigande förvåning.
Jag konstaterar att det finns de som i debatten har påstått att vi i dag avskaffar EBO-lagen. Jag hävdar att det är en villfarelse. Vi avskaffar ingen EBO-lag i dag, utan vi gör vissa förändringar i mottagandet som innebär att ersättningen för dem som söker asyl kommer att dras in om de väljer eget boende. Det är en stor skillnad.
Från golvet sett, den verklighet jag kommer från i Södertälje, kan man inte betrakta förslaget som ligger på riksdagens bord på något annat sätt än att Södertälje sviks av regeringen, liksom andra kommuner som har tvingats att ta långt mycket större ansvar för flyktingmottagandet än vad som kan anses proportionerligt, när andra kommuner inte har gjort något.
Med öppna ögon tillåter nu regeringen att 50 procent av de asylsökande kan ordna eget boende. Det sjunker alltså från 60-65 procent till 50. Det är förvisso ett steg i rätt riktning, men det avskaffar inte EBO. Empirin talar för att ett laborerande med indragna dagersättningar inte leder till önskade effekter utan det egna boendet fortsätter ändå.
Med mitt perspektiv som Södertäljebo undrar jag varför regeringen sviker Södertälje, Malmö, Norrköping, Stockholm och andra städer? EU-rätten har diskuterats i dag, och det argumentet faller platt. Det är fullt möjligt för Sverige att avskaffa EBO på riktigt redan i dag, om en majoritet i riksdagen vill det. Andra länder kan och gör på det sätt vi föreslår. Det är fullt möjligt.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT En ny ordning för asylsökandes boende
Jag kan inte dra någon annan slutsats än att högerregeringen - det må kännas hårt och elakt - tycker att det är bekvämt att vissa kommuner får fortsätta att ta huvudansvaret och därmed tar sin hand från dem; Södertälje, Stockholm, Malmö, Norrköping och några ytterligare kommuner. Problemen finns redan där. Det är där segregationen, trångboddheten, utsattheten, arbetslösheten och kriminaliteten råder. Alla parallellsamhällets baksidor finns där, och det är väl lika bra att låsa in problemen där. Jag hoppas verkligen att jag har fel på den här punkten, men eftersom jag är Södertäljebo och har erfarenheter från det flyktingmottagande vi har tagit ansvar för kan jag inte misstänka annat.
När jag tänker på regeringens höga ambitioner när det handlar om att begränsa segregationens tråkiga effekter inser jag att det tydligen inte gäller alla i hela landet utan bara vissa delar av landet. Att regeringen inte avskaffar EBO på riktigt i dag, trots att kunskapen finns om de segregerande effekterna, är det yttersta beviset på att regeringen egentligen inte bryr sig om hur det går i Sveriges mest utsatta områden. Det är otroligt anmärkningsvärt.
Eftersom regeringen inte förmår att avskaffa EBO-lagen i dag utan gör vissa smärre förändringar av dagersättningen är regeringen tvungen att bevisa sig under resten av mandatperioden. Med tanke på hur regeringen hittills har hanterat frågan tror jag att Södertälje, Stockholm, Norrköping, Malmö och ytterligare några kommuner i landet som har burit det tunga lasset av flyktingmottagandet i Sverige får räkna med att EBO-lagen inte avskaffas under den här mandatperioden. Det kommer högerregeringen inte att orka med - eller kanske inte ens vill.
Jag yrkar bifall till reservation 3.
Anf. 69 Nima Gholam Ali Pour (SD)
Herr talman! Det är märkligt att en ledamot som kommer från Södertälje inte kan skilja på EBO och EBO-lagen.
EBO-lagen innebär att man får en ersättning för att skaffa eget boende. Jag förklarade i mitt anförande att lagen infördes 1994. Innan 1994 fick man ingen ersättning om man skaffade eget boende. Därefter var det många som skaffade sig eget boende i och med att de fick ersättning.
Vi avvecklar EBO-lagen i dag. Det är goda nyheter för ledamoten som inte visste om det. Vi kommer att avveckla EBO-lagen i dag.
Jag förklarade i mitt anförande att vi kommer att bygga vidare på reformen och i praktiken omöjliggöra att man kan skaffa eget boende. Miljöpartiet har kritiserat detta och anser att det kommer att bli en begränsning av tillgången till arbetsmarknaden. Om man inte får dagersättning när man skaffar eget boende, och därmed inte kan arbeta, blir det omöjligt att skaffa eget boende. Om vi samtidigt inför geografiska begränsningar för asylsökande blir det i praktiken omöjligt att skaffa eget boende.
De goda nyheterna är att vi avskaffar EBO-lagen i dag, vilket ledamoten inte kände till, och vi kommer under mandatperioden att göra det i praktiken omöjligt att skaffa eget boende som asylsökande.
Anf. 70 Ingela Nylund Watz (S)
Herr talman! Jag tackar för frågorna - om man ska betrakta dem så - från Nima Gholam Ali Pour.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT En ny ordning för asylsökandes boende
Efter att ha följt politiken i Södertälje i snart 35 år och varit med om alla turer runt EBO-lagstiftningen, känner jag att jag inte behöver någon lektion av Nima Gholam Ali Pour om hur EBO-lagen fungerar. Jag är väl införstådd med hur det är ställt.
Jag tillhör dessutom ett parti som ända sedan 2009 har drivit frågan om att avskaffa EBO-lagen, och jag känner därför att jag inte är skyldig att svara Nima Gholam Ali Pour på något sätt. Däremot är Nima Gholam Ali Pour och Sverigedemokraterna tillsammans med övriga högerpartier i Sveriges riksdag svaret skyldig i fråga om hur och när EBO-lagen ska avskaffas. Vad vi gör i dag är inte att avskaffa EBO-lagen, utan vi genomför en förändring av dagersättningen för de asylsökande, vilket innebär att de inte kan gå till eget boende eftersom de då blir av med ersättningen. Det kommer att minska egenboendeväljarna från 60-65 procent ned till 50 procent. Det är en skillnad som är bra, men det avskaffar inte EBO-lagen. Sverigedemokraterna och resten av högerpartierna i riksdagen är svaret skyldig till min hemkommun Södertälje och till Stockholm, Norrköping, Malmö, Örebro och några ytterligare städer som har burit det tunga ansvaret för det svenska flyktingmottagandet under alla år. Det är ni som måste bevisa när ni på riktigt kommer att avskaffa EBO-lagen, och det sker inte i dag.
Anf. 71 Nima Gholam Ali Pour (SD)
Herr talman! Jag ställde inga frågor, utan jag förklarade hur EBO-lagen fungerar. Och det jag förklarar är allmänt känt. Det står till och med i propositionen vad EBO-lagen är. Det är just att man får dagersättning när man skaffar eget boende, ingenting annat.
Det är inte så att asylsökande gavs rätten att skaffa eget boende 1994. Det hade de innan dess. Det som hände 1994 var att de fick ersättningen. I dag avvecklar vi den, och då försvinner EBO-lagen. Det är det jag försöker förklara, ingenting annat.
Om ledamoten tror att det är något annat finns det exemplar av propositionen att läsa eller så har några av era tjänstemän kanske läst den och kan förklara för ledamoten. EBO-lagen är inget annat än det som vi avvecklar i dag: ersättningen som asylsökande får. Det är den som har lett till att antalet asylsökande i eget boende har ökat. Det är bara att läsa propositionen eller utredningsbetänkandet som kom före propositionen. Då kommer ledamoten att förstå detta.
Det är fel att från den här talarstolen sprida oriktiga uppgifter, speciellt till väljare som kanske lyssnar på oss för att förstå vad lagstiftningen handlar om.
I dag avskaffar vi det som har benämnts som EBO-lagen.
Anf. 72 Ingela Nylund Watz (S)
Herr talman! Jag vill återigen understryka att Nima Gholam Ali Pour inte behöver undervisa mig i hur man läser lagstiftningstext eller propositioner eller för den delen följer utvecklingen i de områden som är hårt drabbade av baksidorna med EBO-lagstiftningen. Jag tror att jag har ganska bra kläm på det. Ledamoten behöver inte vara orolig.
En ny ordning för asylsökandes boende
Framför allt Sverigedemokraterna och Moderaterna hade före valet ett högt tonläge om att man nu skulle avskaffa EBO-lagen. I och med det ställdes det jättehöga förväntningar i de här kommunerna. Man tänkte: Ja, nu kommer det en regering som faktiskt vill avskaffa EBO-lagen. Man var kanske sura på att vi inte hade gjort det tidigare.
Gör högerregeringen det nu? Nej, i dag fattar vi beslut om att minska antalet som väljer EBO från 60-65 procent ned till 50 procent. Det framgår av regeringens egna underlag och Migrationsverkets prognoser.
Ur ett Södertäljeperspektiv är det inte att avskaffa EBO-lagen. Vi vet nämligen att den förändring som riksdagen nu kommer att fatta beslut om är helt otillräcklig. Det tunga ansvaret för Sveriges flyktingmottagande kommer, även om det är på lägre nivåer, att hamna på exakt samma kommuner som hittills har tagit ansvaret. Det är ett svek mot de kommunerna, och det kommer vi att hävda så länge EBO-lagen inte avskaffas på riktigt. Och det orkar den här regeringen inte med nu.
Överläggningen var härmed avslutad.
(Beslut fattades under § 13.)
Beslut, Genomförd

Beslut 2024/25:SfU11
Webb-tv: Beslut: En ny ordning för asylsökandes boende
Protokoll med beslut
- Protokoll 2024/25:64 Onsdagen den 29 januariProtokoll 2024/25:64
Riksdagsskrivelse
Förslagspunkter och beslut i kammaren
Avslag på propositionen
Kammaren biföll utskottets förslag
Beslut:
Kammaren biföll utskottets förslag
Utskottets förslag:
Riksdagen avslår motion
2024/25:3263 av Tony Haddou m.fl. (V) yrkande 1.- Reservation 1 (V)
Ledamöternas rösterOmröstning i sakfråganUtskottets förslag mot reservation 1 (V) Parti Ja Nej Avstående Frånvarande S 93 0 0 13 SD 59 0 0 13 M 60 0 0 8 C 19 0 0 5 V 0 20 0 4 KD 16 0 0 3 MP 13 0 2 3 L 13 0 0 3 - 2 0 0 0 Totalt 275 20 2 52 Regeringens lagförslag
Kammaren biföll utskottets förslag
Beslut:
Kammaren biföll utskottets förslag
Utskottets förslag:
Riksdagen antar regeringens förslag till
1. lag om ändring i lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl.,
2. lag om ändring i utlänningslagen (2005:716),
3. lag om ändring i lagen (2016:38) om mottagande av vissa nyanlända invandrare för bosättning.Därmed bifaller riksdagen proposition 2024/25:49 punkterna 1-3 och avslår motion
2024/25:3269 av Annika Hirvonen m.fl. (MP) yrkande 1.- Reservation 2 (MP)
Ledamöternas rösterOmröstning i sakfråganUtskottets förslag mot reservation 2 (MP) Parti Ja Nej Avstående Frånvarande S 93 0 0 13 SD 59 0 0 13 M 60 0 0 8 C 19 0 0 5 V 0 0 20 4 KD 16 0 0 3 MP 0 15 0 3 L 13 0 0 3 - 2 0 0 0 Totalt 262 15 20 52 Eget boende
Kammaren biföll utskottets förslag
Beslut:
Kammaren biföll utskottets förslag
Utskottets förslag:
Riksdagen avslår motionerna
2024/25:1589 av Lawen Redar (S),
2024/25:2176 av Eva Lindh m.fl. (S),
2024/25:2504 av Ingela Nylund Watz m.fl. (S),
2024/25:2514 av Mathias Tegnér m.fl. (S) yrkande 7,
2024/25:2949 av Jonny Cato m.fl. (C) yrkande 11,
2024/25:3025 av Anders Ygeman m.fl. (S) yrkande 6,
2024/25:3072 av Ardalan Shekarabi m.fl. (S) yrkande 9 och
2024/25:3266 av Anders Ygeman m.fl. (S).- Reservation 3 (S)
- Reservation 4 (C)
Ledamöternas rösterOmröstning i sakfråganUtskottets förslag mot reservation 3 (S) Parti Ja Nej Avstående Frånvarande S 0 93 0 13 SD 59 0 0 13 M 60 0 0 8 C 0 0 19 5 V 0 0 20 4 KD 16 0 0 3 MP 15 0 0 3 L 13 0 0 3 - 1 1 0 0 Totalt 164 94 39 52 Asylboende och introduktion i samhället
Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation
Beslut:
Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation
Utskottets förslag:
Riksdagen avslår motionerna
2024/25:3263 av Tony Haddou m.fl. (V) yrkandena 2 och 3 samt
2024/25:3269 av Annika Hirvonen m.fl. (MP) yrkande 2.- Reservation 5 (V)
- Reservation 6 (MP)
Utskottens betänkanden
Betänkanden innehåller utskottens förslag till hur riksdagen ska besluta i olika ärenden.