Unga lagöverträdare
Betänkande 2023/24:JuU19
- 1, Förslag, Genomförd
- 2, Beredning, Genomförd
- 3, Debatt, Genomförd
- 4, Beslut, Genomförd
Ärendet är avslutat
- Beslutat
- 24 april 2024
Utskottens betänkanden
Betänkanden innehåller utskottens förslag till hur riksdagen ska besluta i olika ärenden.
Beslut
Nej till motioner om unga lagöverträdare (JuU19)
Justitieutskottet föreslår att riksdagen säger nej till cirka 30 förslag i motioner om unga lagöverträdare som inkommit under den allmänna motionstiden 2023.
Motionerna handlar bland annat om häktning av barn, rekryteringen av barn och unga till kriminella gäng, lättade sekretessregler och frihetsberövande påföljder för unga.
Utskottet hänvisar till pågående utredningsarbete och aviserade reformer inom området.
- Utskottets förslag till beslut
- Avslag på samtliga motioner.
- Riksdagens beslut
- Kammaren biföll utskottets förslag.
Ärendets gång
Förslag, Genomförd
Motioner från ledamöterna
- Motion 2023/24:1723 av Lena Johansson (S) En infrastruktur mellan de offentliga myndigheterna och civilsamhället
- Motion 2023/24:2169 av Helena Storckenfeldt (M) Nya ungdomsstraff
- Motion 2023/24:2322 av Gudrun Nordborg m.fl. (V) En starkare polisorganisation
- Motion 2023/24:2416 av Cecilia Engström (KD) Införande av särskilda ungdomsdomstolar
- Motion 2023/24:2452 av Annika Hirvonen m.fl. (MP) Stärkta rättigheter för barn som flyr till Sverige
- Motion 2023/24:2482 av Muharrem Demirok m.fl. (C) En skola för livsresor
- Motion 2023/24:2484 av Ulrika Liljeberg m.fl. (C) Rättspolitik
- Motion 2023/24:2499 av Helena Vilhelmsson m.fl. (C) Jämställdhet på riktigt
- Motion 2023/24:2617 av Fredrik Lundh Sammeli m.fl. (S) Utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg
- Motion 2023/24:2640 av Ardalan Shekarabi m.fl. (S) Utgiftsområde 4 Rättsväsendet
- Motion 2023/24:2669 av Märta Stenevi m.fl. (MP) Rättspolitik
- Motion 2023/24:2687 av Åsa Westlund m.fl. (S) Utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning
- Motion 2023/24:436 av Gudrun Nordborg m.fl. (V) En modern kriminalvård
- Motion 2023/24:454 av Richard Jomshof m.fl. (SD) Åtgärder mot unga lagöverträdare
Beredning, Genomförd
Justering: 2024-04-16
Trycklov: 2024-04-16
Betänkande 2023/24:JuU19
Alla beredningar i utskottet
Nej till motioner om unga lagöverträdare (JuU19)
Riksdagen sa nej till cirka 30 förslag i motioner om unga lagöverträdare som inkommit under den allmänna motionstiden 2023.
Motionerna handlar bland annat om häktning av barn, rekryteringen av barn och unga till kriminella gäng, lättade sekretessregler och frihetsberövande påföljder för unga.
Riksdagen hänvisar till pågående utredningsarbete och aviserade reformer inom området.
Debatt, Genomförd
Debatt i kammaren: 2024-04-22
Debatt om förslag 2023/24:JuU19
Webb-tv: Unga lagöverträdare
Dokument från debatten
- Måndag den 22 april 2024Kammarens föredragningslistor 2023/24:103
- Protokoll 2023/24:103 Måndagen den 22 aprilProtokoll 2023/24:103 Unga lagöverträdare
Protokoll från debatten
Anf. 8 Richard Jomshof (SD)
Herr talman! Den 28 december 2022 valde två 15-åriga pojkar att genomföra två skjutningar i Gubbängen. Första gången sköt de mot en fasad till ett flerfamiljshus med pistol och automatvapen. Flera av skotten gick igenom ett fönster, rakt in i en lägenhet. Senare samma kväll sköt de med ett skarpladdat automatvapen mot en lägenhetsdörr. 24 skott trängde in i lägenheten, som dessutom visade sig vara fel lägenhet.
Förra sommaren blev en 14-åring som hade rymt från ett HVB-hem erbjuden en halv miljon kronor för att döda fyra personer i Jordbro. Han begav sig till Jordbro centrum den 9 juni med taxi. Men när han inte hittade måltavlorna fick han order om att ändå fortsätta. Han såg då två personer som enligt honom såg kriminella ut och fick klartecken att skjuta. Och det gjorde han - han sköt, men han missade.
En månad senare, tidigt på morgonen den 10 juli, sköt 14-åringen och en kumpan ihjäl en 33-årig man. 14-åringen hade tidigare bedömts vara skyldig till dödsskjutningen, men eftersom han är minderårig kunde han inte dömas till någon påföljd. För några dagar sedan slog Södertörns tingsrätt fast att 14-åringen hade för avsikt att döda två av de sex männen i Jordbro, samtidigt som han var totalt likgiltig inför de fyra andra och att också de riskerade att dödas. Trots att han således är skyldig till sex mordförsök kunde han inte dömas till någon påföljd eftersom han är under 15 år.
Förra sommaren hittades två 14-åringar döda på olika platser i Stockholm. Enligt uppgift hade de sålt vidare pistoler tillhörande "Kurdiska rävens" nätverk. När de inte kunde få tillbaka vapnen mördades de kallblodigt.
I september i fjol hittades en 13-årig pojke död i en skog i Haninge. Enligt uppgifter kunde 13-åringen kopplas till flera kriminella nätverk.
Herr talman! De beskrivna händelserna, som bara är några få exempel av många, är naturligtvis djupt tragiska - på flera olika plan.
För det första tvingas vi nu leva i ett Sverige där minderåriga deltar i gängkriminalitet, skjutningar, mord och rena avrättningar. Vi tvingas leva i ett Sverige där minderåriga skjuter ihjäl men också blir ihjälskjutna.
För det andra spelar det ingen roll vilket brott vi än talar om; en klar majoritet av förövarna har annan bakgrund än svensk. Problemet med den beskrivna kriminaliteten är till stor del importerat. Det gäller även när vi talar om exempelvis gruppvåldtäkter och förnedringsrån.
Unga lagöverträdare
Detta är en direkt följd av den naivitet som har präglat svensk politik under alldeles för lång tid. Och då pratar jag inte bara om den totalt misslyckade invandringspolitiken, som jag brukar lyfta eftersom jag tycker att det är viktigt, utan det är uppenbart att man dessutom saknar förståelse för vikten av gemenskap och vikten av gemensamma värderingar. Det spelar roll hur vi ser på varandra och hur vi ser på det omgivande samhället. Det är viktigt att erkänna den kultur, den moral och de värderingar som ligger till grund för vårt samhälle och för just vår gemenskap - i Sverige.
Det handlar också om att man inte förstår att det faktiskt finns grupper av människor, kulturer och till och med religioner som inte är kompatibla med vårt samhällsbygge och de värderingar som det bygger på. Det är detta misslyckande och denna brist på förståelse som ligger till grund för den segregation, den splittring och det utanförskap vi nu ser i Sverige, vilket i sin tur ligger till grund för allt det fruktansvärda våld vi ser omkring oss.
Därför måste vi bekämpa de värderingar som råder i många av de här gängen, grupperna och förorterna. Detta måste vi göra samtidigt som vi utvisar grovt kriminella i betydligt större utsträckning än vi har gjort hittills. Det gäller också de människor som inte vill vara en del av vårt samhälle och som inte vill bidra till vårt gemensamma. Jag vill påstå att det är avgörande för vårt mål att vända utvecklingen. Om vi inte gör detta kommer vi inte att lyckas. Det, om något, är att arbeta förebyggande.
För det tredje måste vi ta tag i den brottslighet som går att koppla till vissa av gängen. Vi ska komma ihåg att det ser ut som det gör trots allt förebyggande arbete som tidigare regeringar har lagt ned på området och trots alla pengar man har pumpat in i förorter, skolor och olika integrationsprojekt. Vi ska naturligtvis fortsätta att arbeta förebyggande; jag har ingen annan uppfattning om det. Men det är tydligt att det behövs något mer, för om man tror att enbart mer av samma sak ska lösa problemen har man inte förstått någonting alls.
Herr talman! I Tidöavtalet pekar vi specifikt på just ungdomsbrottsligheten, och vi har flera förslag på området. Jag vill framför allt här i dag understryka följande: Jag vill påstå att det är viktigt och avgörande att vi sänker straffmyndighetsåldern. Vi ska inte under några som helst omständigheter acceptera en ordning där exempelvis 14-åringar används för beställningsmord just för att de inte är straffmyndiga. Är man gammal nog att mörda en annan människa, till exempel, är man gammal nog att ta sitt straff. Det är tragiskt. Men så ser verkligheten ut, och den måste vi leva i.
För att det ska fungera optimalt krävs att ansvaret för de tyngst kriminella ungdomarna flyttas från kommunerna till Kriminalvården men också att vi inrättar särskilda ungdomsfängelser för kriminella. Parallellt med inrättandet av ungdomsfängelser ska de särskilda ungdomshem som Sis ansvarar för i dag läggas ned, vilket meddelades i början av februari. Det är ett bra beslut, inte minst eftersom Sis-hemmen i alldeles för stor utsträckning har misslyckats med sitt uppdrag. De har präglats av alltifrån sexuella övergrepp och rymningar till grovt våld och gängrekryteringar.
Det behövs någonting mer, och det handlar framför allt om att skilja på de ungdomar som är i behov av särskild hjälp och som inte är grovt kriminella och de ungdomar som är grovt kriminella. Det handlar också om att skapa en professionell organisation där ungdomar med exempelvis drogproblem och psykisk ohälsa - många gånger är det både och - får hjälp av personal med rätt kompetens.
Herr talman! Jag vill avslutningsvis kort nämna några av de lagar som trädde i kraft den 1 juli i fjol och som berör just unga lagöverträdare.
Fler drogtester får nu genomföras på den som under 15 år. Fler utredningar får genomföras när någon under 15 år misstänks för brott. Bevistalan kan också väckas i fler fall. Detta är viktigt. Även om en minderårig inte kan dömas till något straff är det naturligtvis bra om domstol prövar om den minderåriga är skyldig till ett grovt brott eller inte. Det är dessutom möjligt för en åklagare att genom strafföreläggande besluta om ungdomstjänst. Detta är några av de saker som lades fram den 1 juli i fjol. Det finns många bra förslag man skulle kunna ta upp här i dag, inte minst det kommunala ansvaret för det brottsförebyggande arbetet. Det är mycket som är bra som det redan har beslutats om, och det är mycket på gång som är bra.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Unga lagöverträdare
Syftet med de nya lagarna och det som kommer inom kort är att samhället tidigt ska gå in och tydligt markera när en minderårig begår ett grovt brott, inte minst för att åtminstone försöka förhindra fortsatt brottslighet.
Sammantaget är ungdomsbrottsligheten ett prioriterat område för Tidöpartierna, och vi kommer att göra allt som står i vår makt för att försöka komma till rätta med problemet. Det kommer inte att bli lätt, men vi måste försöka, för det som nu händer omkring oss är fruktansvärt.
Med det sagt vill jag yrka bifall till utskottets förslag i betänkandet.
Anf. 9 Mattias Vepsä (S)
Herr talman! Tack för möjligheten att komma till kammaren och debattera viktiga frågor om hur vi ska bekämpa ungdomskriminalitet och bygga ihop vårt samhälle!
Jag kan inte låta bli att ta utgångspunkt i vad föregående talare någonstans sätter fingret på. Vi är många som oroas över den utveckling vi har sett de senaste åren, där allt fler unga begår allt grövre brott.
Vi är oroade över det samhälle som har vuxit fram, inte bara de senaste åren med en borgerlig regering som spär på klassamhället utan också under 20-30 år under vilka vi sett en segregation som saknar motstycke breda ut sig i Sverige, en segregation som gör att några unga växer upp i miljöer där det saknas resurser, både hemma och där samhället har dragit sig tillbaka, där skolorna har privatiserats, där välfärdens institutioner inte längre finns, där arbetsmarknaden är svagare och där samhällets försörjningsstöd är större än i andra delar av vårt samhälle där man har andra förutsättningar.
Vi ser ett samhälle som har dragits isär, herr talman, vilket ligger till grund för den utveckling vi ser i vårt land. Vill vi åstadkomma en förbättring måste vi, tänker jag i alla fall, bygga ihop vårt samhälle och få ett starkare samhälle där alla barn får möjligheter.
Den här debatten började redan i det första anförandet, precis som det varit under många år, handla om straffskärpningar, sänkt straffrättsålder, ungdomsfängelser och hårdare tag mot brottslingar. Jag tror dock att vi också måste orka och förmå oss att tänka på att det är barn det handlar om - barn och unga.
Jag vägrar att ge upp tron på och hoppet om barnen. Jag tror inte att man föds till brottsling. Jag tror inte att det spelar någon roll var man föds eller av vilka föräldrar. Jag tror att de som hamnar i dessa miljöer behöver ett starkt samhälle som ger alla barn oavsett bakgrund en trygg uppväxt.
Med det sagt ser vi ändå en utveckling i Sverige som vi måste vända. Därför skärpte den socialdemokratiska regeringen under sin tid ett åttiotal straff och byggde ut resurserna för att komma till rätta med den situation vi har. Vi ser också effekterna av det. I en tidigare debatt i dag diskuterade vi kriminalvården, och vi ser att häkten och anstalter blir fulla. Polis och åklagare har hittat nya sätt att arbeta och kunna lagföra fler. Straffskärpningarna ger effekt.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Unga lagöverträdare
Värt att nämna i samband med detta betänkande är att vi socialdemokrater har valt att sätta fokus exempelvis på att utnyttjande av barn och unga i grov kriminalitet ska vara olagligt. Vi kan tänka oss att göra mer på det området. Vi vänder oss dock emot den ensidighet som råder i Regeringskansliet och SD-regeringen, där det bara handlar om - som vi hörde inledningsvis - sänkt straffrättsålder och fler möjligheter att gripa barn och unga. Det måste handla om att polisen ska ha rätt verktyg, men vi måste också bygga ihop vårt samhälle. Vi måste se till att minimera rekryteringsgrunden för gängen. Vi ska strypa tillförseln till gängen.
Är det någonting i alla fall jag noterar när jag tar del av polisens lägesbilder från i våras är det att det nu enligt polisen finns nästan 5 000 barn och unga i och kring våra gäng, de gäng som satt skräck i bostadsområden runt om i landet. Många av dem är inte de här möjliggörarna utan utförarna, alltså de som springer ärenden åt gängledarna. Låt oss se till att inte fler av dessa barn fortsätter att se detta som ett möjligt sommarjobb. Låt oss bryta rekryteringen.
Därför blir det lite anmärkningsvärt när man står i en talarstol, särskilt i budgettider, och ser vad två budgetar och en vårändringsbudget har inneburit när det gäller att bygga ihop vårt samhälle. Vi etablerade en ny princip i svensk politik som vi hade hoppats skulle få vara gällande när det kommer till att bekämpa brott, nämligen att varje krona till polisen också måste mötas upp med en krona till det brottsförebyggande. Vi lever i en verklighet där vi är ganska långt ifrån det, herr talman.
I vårändringsbudgeten för bara en vecka sedan var det nästan inga resurser för att bryta rekryteringen till gängen. Det var en avsaknad av politik för att svara upp mot vår tids stora frågor och det som detta betänkande handlar om: att se till att vi inte har några unga lagöverträdare. Hur kommer det sig? Om det nu är en så viktig fråga för SD-regeringen att vi ska ha färre unga lagöverträdare, varför ser man inte till att lösa skolproblemen? Varför underfinansieras välfärden, trots att vi nu under två års tid har sett hur välfärdens olika delar går på knäna? Det saknas fritidsledare, det saknas skolpersonal och socialtjänsten har det tuffare. Jag bara undrar varför man har gjort dessa prioriteringar.
Vi ser också att kostnadskrisen har gjort att tio års reallöneökningar har ätits upp för vanligt folk. Vi ser larmrapporter från föreningslivet om att allt färre barn i särskilt utsatta områden har möjlighet att delta i fritidsaktiviteter. Vi ser också att landets kommuner drar ned på fritids- och kulturaktiviteter för barn. Då tänker jag: Om vi nu inte kan stärka upp de positiva gemenskaperna lämnar vi ju barn och unga i särskilt utsatta områden till negativa gemenskaper, och därmed ökar rekryteringsbasen för gängen.
Detta är en inkonsekvens. Det är inte en politik som håller ihop. Det krävs att vi får en samsyn på behovet av att bryta rekryteringen till gängen och att hålla ett högt tempo när det gäller reformer för att ge samhället möjligheter att lagföra dem som redan finns i gängen och sedan hjälpa dem därifrån.
Vi föreslog för bara en vecka sedan en satsning på 700 miljoner kronor för att göra det möjligt att punktmarkera 1 500 av dem som befinner sig i gängmiljöer med fotboja och särskilt vuxenstöd för att se till att de inte begår fler brott. Vi vill också att det byggs positiva uppväxtmiljöer för alla barn och unga och vänder oss emot de tvångströjetankar som finns i Regeringskansliet och hos SD-regeringen. Det skulle kunna ge socialtjänst, skola, polis och fritidsverksamhet större, kraftfullare och bättre möjligheter att bryta rekryteringen till gängen. Vi måste bekämpa de negativa gemenskaperna och bygga positiva gemenskaper.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Unga lagöverträdare
I vår reservation 4, som jag vill yrka bifall till, tar vi också upp behovet av att kunna gå vidare med att titta på sekretesslagstiftningen för att skola, socialtjänst och polis på ett enklare och bättre sätt ska kunna komma till rätta med delar av det vi har pratat om här i dag. Vi hoppas att vi får se reformer på det området. Vi vet att det pågår ett arbete, men vi tycker att man borde öka reformtakten här.
Avslutningsvis, herr talman: Ska vi lyckas bekämpa rekryteringen och hålla unga borta från gäng och kriminalitet måste vi bygga det starka samhället där alla barn i alla delar av samhället har möjlighet att lyckas. Det ska inte handla om var du är uppväxt eller av vem du är född. Vi måste ha ett starkt samhälle där alla barn oavsett bakgrund kan förverkliga sina drömmar och sina idéer.
(Applåder)
Anf. 10 Torsten Elofsson (KD)
Herr talman! Mattias Vepsä pratade mycket om att bygga ihop samhället. Jag kommer som kanske är känt från en stad som heter Malmö, där Socialdemokraterna har styrt och ställt i stort sett oavbrutet i hundra år, och som nu har väldigt stora problem. Nu talar Socialdemokraterna om att man ska bygga ihop samhället, och jag har också sett något om att man ska blanda befolkningen.
När man har provat det här experimentet i Malmö - bussat skolelever och blandat befolkningen, som det så vackert heter - har det visat sig att de som tar över dessa områden ofta är de som redan har problem. De som tidigare levde i en trygg värld får stora problem med otrygghet när man blandar befolkningen på det här sättet.
När Mattias Vepsä pratar om att bygga ihop samhället, handlar det då om att vi ska blanda befolkningen?
Anf. 11 Mattias Vepsä (S)
Herr talman! Alla som bor i vårt land ska kunna känna närhet och gemenskap med varandra. Det kräver att man känner att man kan röra sig fritt och tryggt i alla delar av våra städer. För mig är det en självklarhet.
Det innebär att vi måste föra en bostadspolitik som gör att vi bygger bort barriärer. Vi måste se till att vi inte har särskilt privilegierade delar av våra städer, som nästan är gated communities där man har särskilda möjligheter i form av bättre skolor och bättre arbetsmarknad, medan vi har andra delar av samhället där vi tillåter att förfallet pågår, fasaderna på husen är eftersatta, parkerna inte är trevliga att röra sig i och skolorna inte erbjuder absolut högsta kvalitet på utbildning.
Jag vet inte om ledamoten Torsten Elofsson är nöjd med att vi har ett klassamhälle där det beror på var man bor om man ska ha rätt att sätta barnen i en bra skola eller om barnverksamheten i förskolorna ska ha utbildad personal. Nu ser vi också effekten av borgerlig politik och att stora delar vår välfärd går på knäna, och i dessa delar av vårt samhälle har man inte råd att stärka upp kvaliteten.
Jag får nog ställa en fråga tillbaka till Torsten Elofsson. Är du nöjd med de prioriteringar som regeringen har gjort och som har lett till allt större press på välfärden?
Anf. 12 Torsten Elofsson (KD)
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Unga lagöverträdare
Herr talman! Jag förstår att Mattias Vepsä vill styra över till att det är den nuvarande regeringen som är problemet.
Jag återkommer dock till det socialdemokratiska idealsamhället i Malmö, där ni har styrt i hundra år. Där har vi tre särskilt utsatta områden. I Sverige har vi nu 60 utsatta områden. Detta har tillkommit genom att man har misslyckats totalt med både migrationspolitiken och integrationspolitiken. Vi har fått parallellsamhällen där människor lever och egentligen inte vill integreras utan styra sin egen lilla värld. Då är det väldigt svårt att integrera.
Jag förstår att det finns ett vällovligt syfte i det Mattias Vepsä säger. Men problemet är att verkligheten inte ser ut riktigt på det sätt som Mattias Vepsä önskar. Det är tyvärr det bistra faktumet.
Jag tycker att vi måste rannsaka oss själva. Det ska inte vara någon sorts blame game om vem som bär skulden. Jag konstaterar bara att den väg som Socialdemokraterna vill ta, och som man har prövat i Malmö, inte har fungerat. De som tar mest stryk av detta och som är mest otrygga är de som tidigare har levt i trygga områden som helt plötsligt blir otrygga på grund av att man försöker mixa på ett sätt som inte fungerar särskilt väl. Då tar de starka, de som har våldskapitalet, över och skapar denna otrygghet.
Jag undrar bara vad Socialdemokraternas idé och vision är när det gäller att blanda och att bygga ett starkt samhälle. Vad är det ni vill åstadkomma, och hur ska det åstadkommas?
Anf. 13 Mattias Vepsä (S)
Herr talman! Nu låtsas ledamoten Torsten Elofsson som att det skulle vara så att alla kommuner i vårt land tar ett ansvar. Det stämmer inte.
Under förra mandatperioden, då vi hade ett stort flyktingmottagande i efterdyningarna av mottagandet 2015-2016, såg vi till att lagstiftningen ändrades så att alla kommuner skulle ta ett gemensamt ansvar för flyktingmottagandet. Det är en fråga som vi har drivit under lång tid.
Vi har också velat se över EBO-lagstiftningen för att det ska vara lättare för kommunerna att lyckas bryta segregationen, öka integrationen och se till att människor kan komma in i vårt samhälle. Vi har velat ta tag i skolsegregationen, strypa kranen från välfärdens aktiviteter och se till att det är ordning och kontroll i vår välfärd så att varje krona kan användas på ett effektivt och rätt sätt. På det sättet kan vi se till att alla människor kan få välfärd av bra kvalitet.
Det är politik på område efter område som högersidan här i kammaren har röstat emot. Det räcker att se sig omkring i den stad och region som jag bor i. Vi har också utsatta områden i vår stad, och vi har kommuner, till exempel Botkyrka och Södertälje, som har tagit en större andel av de flyktingar och invandrare som kommit till Sverige. De har länge sagt att det inte är ett problem att ta emot människor från andra länder, men det är ett problem när vissa kommuner gör det men inte andra. Då får vi skatteparadis och ökad ojämlikhet.
Jag hoppas att Torsten Elofsson väljer att se helheten. Då tror jag att vi kan lyckas bygga ihop vårt samhälle. Öka bostadsproduktionen! Se till att vi får bort vinstintresset i våra skolor och att det starka samhället kan finnas i såväl Vellinge som Malmö och Lidingö och alla delar av Stockholmsregionen.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Unga lagöverträdare
(Applåder)
Anf. 14 Charlotte Nordström (M)
Herr talman! Barn ska få vara barn. Varje barn har rätt till ett liv utan brott och våld. Det måste vara vårt gemensamma mål.
Verkligheten är oacceptabel. Tidningarna fylls av rubriker om gängvåld som kryper allt längre ned i åldrarna. Barn utreds för inblandning i mordplaner, sprängdåd och skottlossningar. Det blir allt vanligare att de som döms för mord och mordförsök i de svenska gänguppgörelserna är barn.
Det visar sig att många av dem som misstänks för inblandning i grovt gängvåld tidigare har varit föremål för tvångsomhändertaganden. Många av dem har en historia med omfattande skolfrånvaro, våldsamma konflikter, narkotikabruk och annan brottslighet. Påfallande ofta är de kända av skola eller socialtjänst i sina hemorter utan att myndigheterna kunnat samarbeta.
Om vi ska lyckas skydda våra barn och unga måste vi arbeta på nya sätt. Ett framgångsrikt brottsförebyggande arbete måste ha sin grund i ett nära samarbete mellan polisen och kommunerna. Det gäller särskilt i verksamheter som förskolan, skolan och socialtjänsten. Det handlar om att bygga ett fungerande socialt skyddsnät runt varje barn, även i de fall där det inte finns stöd från den egna familjen.
Metoden Backa barnet, som kommunerna i till exempel Lidingö, Ystad och Degerfors arbetar med, går ut på att tidigt upptäcka barn som riskerar att dras in i kriminalitet eller andra sociala problem. Det är nog en effektiv och bra modell att arbeta med. De har dock stött på hinder i arbetet på grund av att olika myndigheter inte kan eller vågar dela information. Det är ett problem.
Sekretessen är ett hot mot våra barn och ungdomar när det gäller vår vilja att stötta och förebygga. Vi arbetar nu för att socialtjänst, skola och polis ska kunna samarbeta i kampen mot gängen utan att hindras av sekretess.
Herr talman! I betänkandet Unga lagöverträdare har vi att behandla ett antal motioner om frågor som redan är omhändertagna genom att arbete pågår i utredningar eller genom att de bereds.
Utredningen om förbättrade möjligheter att utbyta information med brottsbekämpande myndigheter lämnade nyligen sitt betänkande Ökat informationsflöde till brottsbekämpningen - En ny huvudregel till regeringen. Utredningens förslag bereds nu inom Regeringskansliet. Regeringen har aviserat att en proposition ska komma redan under juni med förslag om sekretessbrytande bestämmelser och samordnade insatser.
När det gäller förslagen om en särskild kraftsamling för att förebygga att barn och unga involveras i gängkriminalitet har Trygghetsberedningens betänkande Vägar till ett tryggare samhälle remissbehandlats. Även där bereder regeringen förslagen.
Regeringen presenterade också i mars en nationell strategi för att stärka det brottsförebyggande arbetet med fokus på sociala brottsförebyggande åtgärder. Syftet är bland annat att förebygga att barn och unga involveras i kriminella nätverk och annan brottslighet. För att motverka brottsligheten och öka tryggheten behöver satsningar på rättsväsendet och straffrättsliga åtgärder kombineras med ett effektivt och proaktivt brottsförebyggande arbete.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Unga lagöverträdare
Kring alla våra barn och unga finns det faktorer som skyddar dem från risken att hamna i brottslighet, missbruk och andra svårigheter. Några borde vara ganska självklara. Det handlar om att få växa upp i en kärleksfull familj med tydliga regler och vuxna som bekräftar.
Andra skyddande faktorer är att få trivas i sin skola, känna tillhörighet och uppmärksammas vid positivt handlande. Genom att öka antalet skyddande faktorer kring barn skapar vi förutsättningar för god hälsa och minimal risk att hamna snett senare i livet.
I min tidigare roll var jag kommunstyrelsens ordförande i Skara. Vi arbetade hårt med de här frågorna och hade starkt fokus på tidiga, förebyggande insatser för att barn och unga skulle få bästa möjliga start i livet. Förebyggande arbete var vårt mantra, liksom att gå från ord till handling. Förebyggande arbete minskar risken att barn och ungdomar far illa och ska genomsyra alla verksamheter. Barn och ungdomar ska få stöd i sin grupp i förskolan eller skolan.
Om något barn eller någon ungdom far illa ska man snabbt ge dem hjälp. Man ska agera. Det krävs kraftsamling för samverkan och gemensamt ansvar kring det enskilda barnet och ungdomen. Vi måste hjälpas åt att öka samverkan och att skapa samsyn och en gemensam bas i arbetet med insatser för barn och unga som far illa. Det handlar helt enkelt om, herr talman, att fler måste göra mer och göra det bättre. Hela samhället måste tillsammans arbeta fokuserat med att förebygga brott. Det handlar om såväl offentliga aktörer som företag och enskilda individer, för det är nog nu. Tryggheten är vår tids stora frihetsfråga.
Herr talman! Betänkandets motioner omhändertas och arbetet pågår för fullt. Jag ser fram emot när förslagen behandlas här i kammaren. Därför yrkar jag bifall till utskottets förslag att riksdagen avslår samtliga motionsyrkanden gällande unga lagöverträdare.
(Applåder)
Anf. 15 Mattias Vepsä (S)
Herr talman! Först vill jag tacka ledamoten för ett fint anförande. Jag kan nog säga att jag instämmer i det allra mesta som Charlotte Nordström sa i talarstolen. Jag vill bara ställa en kort fråga, eftersom vi var många förra veckan när budgeten presenterades som kände att det var konstigt att inte mer resurser lades på välfärden och de förebyggande verksamheterna, alltså skola, socialtjänst och vård.
SKR har sagt att de behöver nästan 30 miljarder, och de underfinansierades redan i höstas. Om jag inte minns fel handlade det nu om 300 miljoner till skolan. I andra debatter jag haft här med ministrar från regeringen har man lovat att pengar skulle komma.
Vilka delar i regeringens budget anser Charlotte Nordström vara förebyggande? Kommer Moderaterna och regeringspartierna att se till att stötta landets kommuner framåt i den välfärdskris vi befinner oss i?
Anf. 16 Charlotte Nordström (M)
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Unga lagöverträdare
Herr talman! Jag vill först tacka ledamoten för de fina orden.
Jag anser nog att hela vår budget är brottsförebyggande med syfte att se till att få ordning och reda i Sveriges ekonomi i den hårda värld vi lever i och att öka tillväxten så att vi får mer medel till familjerna. Att man kan leva på sin lön är också viktigt för familjerna. Det är i sig en grund för det brottsförebyggande arbetet.
Jag vet också, som tidigare kommunstyrelseordförande där jag drev Skara kommun under värsta lågkonjunkturen, att man ska satsa på tidiga insatser. Vi tittade på de pengar vi hade. Det handlar om arbetssätt, som jag försökte beskriva.
Jag vet att det går att gå från ord till handling, och därför är jag inte bekymrad på den punkten. Har vi gemensamma mål och kan hjälpas åt med samverkan kan vi lösa detta.
Anf. 17 Mattias Vepsä (S)
Herr talman! Jag fortsätter med regeringens budget. En stor post, när det kommer till det som jag tänker i de här tiderna skulle vara det allra viktigaste, gäller att hjälpa barn och unga. Det handlar nog främst om de barn som har en ensamstående mamma eller pappa, som kanske har ett arbete, men där pengarna verkligen inte räcker till. Kostnadskrisen vi befinner oss i gör att maten är dyr och de urvuxna fotbollsskorna dyra att ersätta när man räknar andel av den lön man har. Man vänder och vrider på varenda krona.
Fritidskortet har varit en stor grej som regeringen utlovat men som verkar dröja. Min fråga till ledamoten är om man kommer att agera här och nu. Bara för fritidskortet finns det 800 miljoner liggande på ett bankkonto eller i alla fall ett kostnadsställe i regeringens budget. Ser regeringen och Charlotte Nordström någon möjlighet att faktiskt göra någonting för de barn och ungdomar som just nu har det allra tuffast? Jag tror att det handlar om stöd här och nu och inte bara om hårdare prioriteringar, eftersom jag har en bild av att många redan gör hårda prioriteringar - både i välfärden och privatekonomiskt. De larmrapporter jag tog del av förra veckan, till exempel från Pep, och tidigare från Majblomman, Hyresgästföreningen, Röda Korset och Rädda Barnen, visar på att läget är akut för många barn.
Ser Charlotte Nordström ett behov av att skynda på med insatser för att underlätta för dem som har det allra tuffast här och nu?
Anf. 18 Charlotte Nordström (M)
Herr talman! Med all respekt - jag har inte detaljkunskap om var det ärendet ligger just nu. Jag vet dock att det viktigaste för en drabbad familj är att kommunen, som har ett ansvar, inte höjer skatten. Men tyvärr är det väldigt många socialdemokratiska kommuner som har höjt skatten, och det drabbar den ensamstående mamman ganska hårt, om man nu ska tala om den ekonomiska delen.
Jag vet också att det finns väldigt många kommuner som stöttar de barn och familjer som det är extra hårt och tufft för. Det handlar om att man krokar arm, går framåt och hjälper de barnfamiljerna så att även de unga kan få ett bra sommarlov, till exempel.
Anf. 19 Lotta Johnsson Fornarve (V)
Herr talman! Vi ser i dag hur allt yngre personer rekryteras in i de kriminella gängen och hur det dödliga våldet skördar fler offer. Vi måste absolut få slut på våldet. Allt annat är helt oacceptabelt.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Unga lagöverträdare
För att verkligen minska den grova kriminaliteten och stärka människors trygghet i utsatta områden samt för att stoppa nyrekryteringen av unga till gängen krävs något annat än längre och hårdare straff, visitationszoner och avlyssning utan brottsmisstanke. Den politiken leder bara till överfulla häkten och anstalter samtidigt som kriminalvården går på knäna. Det som krävs är både kortsiktigt och långsiktigt arbete, en gemensam politisk vilja att minska de ekonomiska klyftorna i samhället och en rejäl satsning på att bygga motståndskraftiga, starka samhällen med en bra välfärd.
Regeringen måste omgående ta ett helhetsgrepp om problematiken, med utgångspunkt i forskning och beprövad erfarenhet. Dessvärre låter högerpartierna ofta känslor, tyckande och ren populism ligga till grund för rättspolitiska åtgärder. Längre straff, avskaffande av villkorlig frigivning och av den så kallade mängdrabatten vid flerfaldig brottslighet, förvaringsstraff, sänkt straffmyndighetsålder och särskilda ungdomsfängelser kommer inte att leda till minskad kriminalitet. Åtgärderna riskerar tvärtom att bli kontraproduktiva. Det som krävs är i stället ett långsiktigt brottsförebyggande arbete för att stoppa nyrekryteringen till gängen av framför allt unga.
Att stoppa nyrekryteringen av barn och unga till kriminalitet är helt centralt för att minska skjutningar och annan grov brottslighet. Det är därför nödvändigt att satsa på brottsförebyggande åtgärder och att förse bland annat socialtjänst och skola med tillräckliga resurser för detta arbete. Det finns dock ingen snabb lösning för att stoppa nyrekryteringen in i kriminalitet. Det behövs en rad olika åtgärder på både kort och lång sikt. Det är framför allt satsningar på skolan, socialtjänsten och barns och ungdomars fritidsaktiviteter som behövs.
Om skolan, fritidsaktiviteter och samhället i övrigt fungerar väl minskar möjligheterna att rekrytera barn och unga in i kriminalitet. En ungdom som får det stöd hen behöver för att klara skolan är betydligt mer svårrekryterad. En ungdom som har en meningsfull fritid och ser tydliga alternativ till kriminalitet blir svårare att rekrytera till gängen.
Det krävs en god samverkan mellan olika myndigheter och lokala aktörer. Här har polisen naturligtvis en viktig roll. Vi måste bygga tillit mellan polis och samhällsmedborgare och inte öka misstron genom felaktiga satsningar som visitationszoner.
Regeringen hänvisar ofta till Danmark när det gäller brottsbekämpning, men man glömmer att se till det som verkligen haft effekt i Danmark. Det är inte de förlängda fängelsestraffen som har haft den största effekten i vårt grannland. Det blir alltmer tydligt och uppenbart att det i stället är de förebyggande åtgärderna som haft störst effekt i Danmark. Lokala företrädare har i samarbete med polis och myndigheter byggt upp ett förtroende bland barn och unga. Detta visar på en annan väg.
Men i stället för att satsa på brottsförebyggande åtgärder väljer högerregeringen den repressiva vägen med hårdare straff och mer hemliga tvångsmedel, trots att det saknas belägg för att dessa åtgärder är verksamma för att minska kriminaliteten. Högerregeringen har tvärtom skurit ned på anslagen till bland annat socialtjänst och skola. Detta är djupt förkastligt, och det är en oansvarig politik som Vänsterpartiet helt tar avstånd ifrån.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Unga lagöverträdare
Att stoppa nyrekryteringen till kriminaliteten är dock ingen quickfix. Nedmonteringen av det gemensamma välfärdssamhället har pågått under lång tid, och forskare varnade tidigt för att den situation som nu råder skulle uppstå.
Det behövs en rad olika åtgärder på både kort och lång sikt. Det finns exempel på bra avhopparverksamhet och projekt som syftar till att förmå unga att lämna den kriminella banan, exempelvis Sluta skjut, men det viktigaste är att se till att barn och unga aldrig hamnar i kriminalitet. Det förebyggande arbetet måste därför sättas in tidigt. Som en del i detta arbete anser jag att regeringen bör ge Brottsoffermyndigheten och Brottsförebyggande rådet i uppdrag att ta fram en informationskampanj i syfte att stoppa nyrekryteringen av barn och unga in i kriminalitet.
Projektet Rätt kurva är ett samarbete mellan socialtjänsten, polisen och andra aktörer som framför allt fokuserar på barn i yngre åldrar för att förhindra att de rekryteras in i organiserad brottslighet. Projektet är för närvarande under utveckling i Södertälje, Linköping och delar av Göteborg. Konceptet består i att socialtjänsten väljer ut barn i åldern åtta till tolv år som har kommit till deras kännedom. De uppsöker familjen tillsammans med polisen för att utreda möjliga insatser för barnet och dess familj.
Rätt kurva är ett exempel på projekt som bör spridas till hela landet i syfte att minska nyrekryteringen in i kriminalitet. Jag anser att liknande lokala projekt bör kartläggas och utvärderas i syfte att sprida goda erfarenheter. Regeringen bör därför ge Brottsförebyggande rådet i uppdrag att sprida projektet Rätt kurva till samtliga kommuner som har behov av att minska nyrekryteringen av barn och unga in i kriminalitet. Vidare bör regeringen ge Brå i uppdrag att kartlägga och utvärdera lokala projekt mot nyrekrytering in i kriminalitet i syfte att sprida goda exempel.
Jag står självklart bakom alla våra reservationer, men jag yrkar bifall endast till reservation 8.
Anf. 20 Torsten Elofsson (KD)
Herr talman! De senaste åren har vi bevittnat en exempellös eskalering av det grova våldet i vårt land. Sverige har gått från att vara ett tryggt och säkert land till att vara ett land med skjutningar och sprängningar som saknar motstycke i Europa.
Vi har även bevittnat att gärningspersonerna blivit allt yngre. Unga, mestadels killar men även tjejer, anmäler sig frivilligt eller rekryteras för att med vapen i hand agera bödlar och utförare mot ersättning i hopp om en karriär i de kriminella gängen och den organiserade brottsligheten.
Polisen vittnar om att unga mer eller mindre står i kö för att utföra mord och sprängningar. Ofta är andra kriminella måltavlor, men oskyldiga faller offer på skilda sätt. Ibland räcker det med att man råkar vara anhörig till en kriminell. Ibland tar gärningspersonerna helt enkelt fel på person och avrättar någon kallblodigt.
Vid sidan om skjutningarna används sprängladdningar för att skrämma eller hämnas. Även här har personer dödats eller skadats. Ödeläggelsen har också orsakat stor ekonomisk skada för helt oskyldiga och givetvis skapat stor otrygghet och rädsla i de drabbade bostadsområdena.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Unga lagöverträdare
Herr talman! Oavsett ålder på gärningsmännen har de genom sitt agerande visat att de är farliga och utgör en fara för alla och envar. Därför måste deras rörelsefrihet begränsas, även i de fall då gärningspersonen är under 15 år och inte kan åtalas och dömas. Vi kan inte ha farliga och beväpnade unga gående lösa på våra gator.
Vid samtal jag haft med personal på Sis ungdomshem har det vittnats om att många av de unga lagöverträdarna och gängkriminella saknar konsekvenstänk. Många gånger är detta kopplat till drogmissbruk och psykiska störningar i form av adhd eller liknande. För att minska risken för återfall krävs behandling parad med undervisning under lång tid, så frihetsberövanden under lång tid kan i de fallen faktiskt vara av godo.
Vi kan även konstatera att Sis-hemmen inte är anpassade för dagens verklighet med unga som begår grova våldsbrott och har starka kopplingar till gängkriminella. Av det skälet utreds nu möjligheten att inrätta särskilda ungdomsfängelser under Kriminalvårdens ansvar. Det är tänkt att detta ska vara på plats den 1 juli 2026.
Det finns även, enligt min mening, ett behov av att inrätta särskilda ungdomsdomstolar som prövar brott begångna av unga lagöverträdare.
Herr talman! Kristdemokraterna och regeringen genomför just nu Tidöavtalets reformagenda, efter regeringsskiftet för 18 månader sedan, som var ett uttryck för förändring. Det finns inga alexanderhugg mot kriminaliteten och nyrekryteringen av barn och unga, utan det handlar om ett tålmodigt arbete där vi steg för steg lägger om kursen och flyttar fram positionerna.
Det brottsförebyggande arbetet är särskilt viktigt i relation till unga lagöverträdare. Det finns få saker som är lika viktiga som att stoppa unga personer från att bli neddragna i det mörker som det kriminella livet innebär. Bara så kan vi förhindra nya brott.
Kristdemokraternas och regeringens förebyggande insatser på detta område är därför många. Vårt brottsförebyggande arbete handlar bland annat om en utbyggd socialtjänst som ges fler verktyg med en ny socialtjänstlag. Det handlar också om att riva sekretesshinder mellan myndigheter så att de kan arbeta mer samordnat och med en enad röst. Vi verkar även för ett utvecklat samarbete mellan socialtjänst, skola, polis och fritid.
Herr talman! Regeringen har inrättat en ny samverkansstruktur kallad Bob - barn och unga i organiserad brottslighet - för att stärka arbetet mot att barn och unga hamnar i grov kriminalitet. Inrättandet av särskilda ungdomskriminalitetsnämnder som ska förhindra att unga rekryteras in i gängkriminalitet utreds också. Denna bit tar egentligen mer sikte på barn som lever med missbrukande föräldrar, vilket gör att de själva riskerar att hamna i kriminalitet.
Kopplat till detta satsar vi på familjecentraler som kan ge stöd till föräldrar som har barn i riskzonen. En sak är nämligen överordnad allt detta: Det handlar om familjen och om värderingar, som är den främsta kraften när det gäller att kunna förebygga brott och stärka känslan för rätt och fel. Tyvärr har detta perspektiv under många år glömts bort i svensk politik, men om det är något som vi kristdemokrater alltid har betonat är det detta. Vi är familjens röst i regeringen och en röst för att sätta familjen i fokus och stärka dess roll.
Trygga familjer är det främsta värnet mot gatans värderingar. Då krävs en stödjande familjepolitik och ett tydligt föräldraansvar. Kristdemokraterna är garanten för att detta perspektiv finns med i regeringens brottsförebyggande arbete.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Unga lagöverträdare
Familjens betydelse kan inte understrykas nog. Förra våren släppte Brottsförebyggande rådet en rapport om socioekonomisk bakgrund och risken att begå brott. Slutsatserna i den rapporten betonar det som vi kristdemokrater alltid har påpekat, nämligen familjens betydelse snarare än socioekonomi.
Brå skriver att brott ytterst beror på värderingar och om personen kan berättiga handlingen för sig själv och sin omgivning. Familjen och en stark anknytning till föräldrarna blir då en helt avgörande trygghetsskapande åtgärd för goda normer och värderingar som kan överföras över tid och mellan generationer.
Avslutningsvis är det ett tålmodigt arbete som krävs, men vi gör saker som kommer att få reell effekt. Med detta yrkar jag bifall till utskottets förslag i betänkandet.
(Applåder)
Anf. 21 Ulrika Liljeberg (C)
Herr talman! Vi har i dag en situation i Sverige där det händer att barn som har rekryterats av barn till grov organiserad brottslighet på uppdrag av ett annat barn mördar ett annat barn. Det är groteskt på så många plan, och det är ett stort misslyckande för oss som land. Men vad vi än kallar det är det fortfarande barn vi har att göra med.
Jag ska läsa ett citat: "Nätverksmiljöerna fylls på genom insocialisering snarare än avsiktlig rekrytering och det sker i allt yngre åldrar. Dessa barn och unga är ofta redan kända i kommunala verksamheter som skolor och socialtjänst, ibland också av polis eller andra lokala aktörer, men utan att det genererat ett samlat agerande för att bryta den negativa trenden."
Det här går att läsa i rapporten Bob - barn och unga i organiserad brottslighet, som även andra här har nämnt. Där fanns förslag på en ny samverkansstruktur från september 2023. Rapporten gör det tydligt att det behövs kompetens, resurser, men även ett tydligt uppdrag och rätt lagstöd. Detta behöver genomföras skyndsamt, och vi står bakom det.
När man pratar om barn och unga vill man helst prata om det förebyggande arbetet. Men det går som sagt var inte att blunda eller vara naiv inför det faktum att även den här gruppen begår brott, och även grova brott. Vi står därför bakom regeringens arbete att överföra ansvaret för vissa unga dömda från Sis till Kriminalvården. Vi har även stått bakom den utökade möjligheten till bevistalan för barn i åldern 12-14 år som vi klubbade här i kammaren förra sommaren.
Kriminalvården har i uppdrag att vidareutveckla sitt arbete med återfallsförebyggande arbete. De säger att vare sig det handlar om korta eller långa fängelsestraff ska målet vara att straffet markerar slutet på den dömdes bana inom kriminalitet. Jag tycker att det är väl formulerat. Det ska självklart avse alla påföljder eller vårdinsatser mot unga som vi utför, om det så görs av Kriminalvården, Sis, kommuner eller andra.
För att kunna få helhetsbilden av ungas problematik som vi har talat om behövs bättre samverkan mellan elevhälsa, bup, hälso- och sjukvård och socialtjänst. Det har påtalats länge, och behovet har inte minskat, tvärtom. I dag upplever många föräldrar att deras barn faller mellan stolarna och får stå i kö till att få första linjens stöd. Vi behöver en stark välfärd även i en ekonomisk kris.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Unga lagöverträdare
Vid övergången mellan olika stadier, mellan förskola och skola eller från grundskola till gymnasium, hör vi ofta att barn och föräldrar får börja om från början för att få rätt stöd. En grundorsak till detta är att ansvaret för barns och ungas välmående och utveckling är utspritt på många olika verksamheter. En splittrad och föråldrad sekretesslagstiftning gör det svårt och ibland omöjligt för olika verksamheter att dela information som behövs för att kunna se till barnets bästa, som också blir samhällets bästa.
Sekretessen har här setts över för att underlätta det. Förslag som syftar till detta lämnades av Utredningen om förbättrade möjligheter att utbyta information med brottsbekämpande myndigheter. Det är lovvärt att regeringen har aviserat att propositionen kommer före sommaren med ett förslag till ett ökat informationsflöde till brottsbekämpningen.
Men den sekretess som inte primärt avser brottsbekämpning, utan avser att barn och familjer ska kunna ges goda levnadsvillkor i allmänhet - och som rör vård, skola och det sociala - behöver också förbättras och förtydligas till sitt innehåll och på så sätt användas på rätt sätt i hela landet. All verksamhet som rör unga kan inte ha fokus på brottsbekämpning. Vi måste se till att alla barn får goda levnadsvillkor generellt. Jag vill där yrka bifall till reservation 5 under punkt 4 om lättade sekretessregler.
Jag vill också lyfta fram frågan om stöd till insatser. Regeringen har minskat det statsbidrag som finansierar insatser riktade mot våld i ungas relationer. Det innebär att exempelvis den nationella stödlinjen ungarelationer.se hotas.
Centerpartiet anser att det är prioriterat att fortsatt stödja unga människor som lever i, eller riskerar att hamna i, destruktiva och våldsamma relationer. Centerpartiet kommer därför i sin vårändringsbudget till skillnad från regeringen i år att anslå 10 miljoner kronor till denna viktiga verksamhet. Jag vill lyfta fram att det är bra att regeringen ger stöd till Bris, men det är inte tillräckligt. Det är fler som behöver stöd.
Vi ser även att avhopparverksamhet är underfinansierad och behöver förstärkas och att mer resurser behöver tillföras både polis och andra aktörer. Det fanns statliga medel för detta, men de tog slut 2023. Och regeringen har inte skjutit till någon större budget för 2024. Centerpartiet vill se en fördubbling av polisens budget för avhopparverksamhet med ytterligare 75 miljoner kronor.
Därtill behövs det nationella avhopparprogram för både vuxna och barn när gängens rekryteringsförsök eller insocialisering når längre och längre ned i åldrarna. För barn och ungdomar har specifika behov. Men de har också rättigheter och skyldigheter som skiljer sig från vuxnas. Det innebär att metoder som tagits fram för vuxna avhoppare inte nödvändigtvis är lika effektiva och applicerbara på minderåriga. Det saknas också tillräcklig kunskap om detta.
Unga lagöverträdare
Det kan ett nationellt program med beprövade metoder och bättre resurser åtgärda. Det lyfts ofta fram projekt och eldsjälar, och jag vill ge dem största beröm för det de gör. Men det är inte tillräckligt. Vi behöver nationella evidensbaserade riktlinjer som vi har på andra områden. De ska finns i linjeverksamheten med hög standard för alla. För Sverige kan bättre än vad vi nu gör.
Överläggningen var härmed avslutad.
(Beslut skulle fattas den 24 april.)
Beslut, Genomförd
Beslut 2023/24:JuU19
Webb-tv: Beslut: Unga lagöverträdare
Protokoll med beslut
- Protokoll 2023/24:105 Onsdagen den 24 aprilProtokoll 2023/24:105 Unga lagöverträdare
Riksdagsskrivelser
Förslagspunkter och beslut i kammaren
Tidsgräns för häktning av barn
Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation
Beslut:
Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation
Utskottets förslag:
Riksdagen avslår motion
2023/24:436 av Gudrun Nordborg m.fl. (V) yrkande 11.- Reservation 1 (V)
Särskilda ungdomshem
Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation
Beslut:
Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation
Utskottets förslag:
Riksdagen avslår motion
2023/24:436 av Gudrun Nordborg m.fl. (V) yrkande 12.- Reservation 2 (V)
Placering av barn i polisarrester
Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation
Beslut:
Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation
Utskottets förslag:
Riksdagen avslår motion
2023/24:436 av Gudrun Nordborg m.fl. (V) yrkande 13.- Reservation 3 (V)
Lättade sekretessregler
Kammaren biföll utskottets förslag
Beslut:
Kammaren biföll utskottets förslag
Utskottets förslag:
Riksdagen avslår motionerna
2023/24:2482 av Muharrem Demirok m.fl. (C) yrkande 52 och
2023/24:2687 av Åsa Westlund m.fl. (S) yrkandena 23 och 43.- Reservation 4 (S)
- Reservation 5 (C)
Ledamöternas rösterOmröstning i sakfråganUtskottets förslag mot reservation 4 (S) Parti Ja Nej Avstående Frånvarande S 0 92 0 14 SD 62 0 0 10 M 59 0 0 9 C 0 0 22 2 V 21 0 0 3 KD 17 0 0 2 MP 16 0 0 2 L 14 0 0 2 - 1 1 0 0 Totalt 190 93 22 44 Kraftsamling för barn och unga
Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation
Beslut:
Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation
Utskottets förslag:
Riksdagen avslår motion
2023/24:2669 av Märta Stenevi m.fl. (MP) yrkandena 13 och 14.- Reservation 6 (MP)
Informationskampanjer för att stoppa nyrekryteringen
Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation
Beslut:
Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation
Utskottets förslag:
Riksdagen avslår motion
2023/24:2322 av Gudrun Nordborg m.fl. (V) yrkande 3.- Reservation 7 (V)
Projekt mot nyrekrytering av barn och unga
Kammaren biföll utskottets förslag
Beslut:
Kammaren biföll utskottets förslag
Utskottets förslag:
Riksdagen avslår motion
2023/24:2322 av Gudrun Nordborg m.fl. (V) yrkandena 4 och 5.- Reservation 8 (V)
Ledamöternas rösterOmröstning i sakfråganUtskottets förslag mot reservation 8 (V) Parti Ja Nej Avstående Frånvarande S 92 0 0 14 SD 63 0 0 9 M 59 0 0 9 C 22 0 0 2 V 0 21 0 3 KD 17 0 0 2 MP 16 0 0 2 L 14 0 0 2 - 2 0 0 0 Totalt 285 21 0 43 Strategi för samverkan
Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation
Beslut:
Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation
Utskottets förslag:
Riksdagen avslår motion
2023/24:1723 av Lena Johansson (S).Ungdomsdomstolar
Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation
Beslut:
Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation
Utskottets förslag:
Riksdagen avslår motion
2023/24:2416 av Cecilia Engström (KD).Ny frihetsberövande påföljd för unga
Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation
Beslut:
Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation
Utskottets förslag:
Riksdagen avslår motion
2023/24:2617 av Fredrik Lundh Sammeli m.fl. (S) yrkande 84.- Reservation 9 (S)
Utslussning från sluten ungdomsvård
Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation
Beslut:
Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation
Utskottets förslag:
Riksdagen avslår motion
2023/24:2669 av Märta Stenevi m.fl. (MP) yrkande 137.- Reservation 10 (MP)
Medicinska åldersbedömningar
Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation
Beslut:
Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation
Utskottets förslag:
Riksdagen avslår motion
2023/24:2452 av Annika Hirvonen m.fl. (MP) yrkande 6.- Reservation 11 (MP)
Motioner som bereds förenklat
Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation
Beslut:
Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation
Utskottets förslag:
Riksdagen avslår de motionsyrkanden som finns upptagna under denna punkt i utskottets förteckning över avstyrkta motionsyrkanden.