Svenskt deltagande i luftförsvarsoperation inom ramen för Nato

Betänkande 2024/25:UFöU3

  1. 1, Förslag, Genomförd
  2. 2, Beredning, Genomförd
  3. 3, Debatt, Genomförd
  4. 4, Beslut, Genomförd

Ärendet är avslutat

Beslutat
20 mars 2025

Utskottens betänkanden

Betänkanden innehåller utskottens förslag till hur riksdagen ska besluta i olika ärenden.

Beslut

Svenskt deltagande i luftförsvarsoperation inom ramen för Nato (UFöU3)

Riksdagen godkänner regeringens förslag till svenskt deltagande i luftförsvarsoperation inom Nato för att upprätthålla säkerhet för militärt och civilt stöd till Ukraina.

Förslaget innebär att en svensk väpnad styrka bestående av högst åtta stridsflygplan med tillhörande personal ska stå till förfogande för Natos luftvärnsoperation i Polen från den 1 maj till och med den 31 augusti 2025. Den väpnade styrkan beräknas uppgå till högst 150 personer. Därutöver avser regeringen delta med flygburen luft- och sjöövervakningsförmåga och flygburen transportförmåga.

Syftet med luftvärnsoperationen är att skydda och upprätthålla säkerheten för den logistiknod som används för det militära och civila stödet till Ukraina.

Utskottets förslag till beslut
Riksdagen medger att regeringen ställer en svensk väpnad styrka bestående av högst åtta stridsflygplan med tillhörande personal till förfogande fr.o.m. den 1 maj 2025 t.o.m. den 31 augusti 2025 för att delta i Natos luftförsvars¬operation i Polen som har i uppgift att skydda och upprätthålla säkerheten för den logistiknod som används för det militära och civila stödet till Ukraina.
Riksdagens beslut
Kammaren biföll utskottets förslag.

Ärendets gång

Förslag, Genomförd

Propositioner: 1

Beredning, Genomförd

Senaste beredning i utskottet: 2025-03-13
Justering: 2025-03-18
Trycklov: 2025-03-18
Betänkande 2024/25:UFöU3

Alla beredningar i utskottet

2025-03-13

Svenskt deltagande i luftförsvarsoperation inom ramen för Nato (UFöU3)

Sammansatta utrikes- och försvarsutskottet ställer sig bakom regeringens förslag till svenskt deltagande i luftförsvarsoperation inom Nato för att upprätthålla säkerhet för militärt och civilt stöd till Ukraina.

Förslaget innebär att en svensk väpnad styrka bestående av högst åtta stridsflygplan med tillhörande personal ska stå till förfogande för Natos luftvärnsoperation i Polen från den 1 maj till och med den 31 augusti 2025. Den väpnade styrkan beräknas uppgå till högst 150 personer. Därutöver avser regeringen delta med flygburen luft- och sjöövervakningsförmåga och flygburen transportförmåga.

Syftet med luftvärnsoperationen är att skydda och upprätthålla säkerheten för den logistiknod som används för det militära och civila stödet till Ukraina.

Utskottet föreslår att riksdagen godkänner regeringens förslag.

Beslut är fattat. Se steg 4 för fullständiga förslagspunkter.

Debatt, Genomförd

Bordläggning: 2025-03-19
Debatt i kammaren: 2025-03-20

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 1 Aron Emilsson (SD)

Herr ålderspresident! Det sammansatta utrikes- och försvarsutskottet lämnar i dag ett historiskt förslag till beslut för kammaren att ta ställning till då vi föreslår riksdagen att besluta om svenskt deltagande i en luftförsvarsoperation i Polen för att säkra det så viktiga och existentiella militära stödet till Ukraina och utgöra del i Natos avskräckning.

I egenskap av ordförande för det sammansatta utskottet yrkar jag bifall till utskottets förslag i betänkandet och tackar de deputerade medlemmarna för en effektiv och konstruktiv behandling av ärendet. Det åskådliggör också riksdagens förmåga att hantera komplexa ärenden under en begränsad tid samt att göra detta i brett partipolitiskt samförstånd när så krävs.

Herr ålderspresident! Svensk militär närvaro i Polen har även tidigare i vårt lands historia ofta varit kopplad till kampen mot rysk expansion. Det har gällt från stormaktstiden då Sverige och Ryssland slogs om dominans i Östersjön till dagens Nato-samarbete där Sverige är en del av en större avskräckningsstrategi mot rysk aggression.

Skillnaden i dag mot den svenska erövringspolitiken under den så kallade svenska syndafloden i mitten av 1600-talet i Polen är att Sverige och Polen i dag är bland de allra närmaste allierade, på samma sida i försvaret av Europa och i kampen mot den ryska imperialismen. Låt oss stärka de banden ytterligare.

Herr ålderspresident! Utskottet föreslår riksdagen att medge att regeringen ställer en svensk väpnad styrka bestående av högst åtta stridsflygplan med tillhörande personal till förfogande från och med den 1 maj till och med den 31 augusti i år. Uppgiften är att skydda och upprätthålla säkerheten för den logistiknod som används för det militära och civila stödet till Ukraina.

Det är väldigt positivt att Sverige har blivit tillfrågat att delta i luftförsvarsoperationen. Begäran visar tydligt på kompetensen hos Försvarsmaktens personal, och bidraget står väl i linje med vår prioritering av stödet till Ukraina.

Att vi bidrar med försvaret av Natos östra flank är också något som påtagligt gör Sverige säkrare och förhindrar rysk aggression. Vi klär alltså inte bara vårt medlemskap i försvarsalliansen eller stödet till Ukraina i vackra ord, utan vi bidrar med avskräckning i praktiken. Det svenska stålet biter, när mörkret mot oss skrider.

Herr ålderspresident! Sverigedemokraterna har ända sedan innan den fullskaliga invasionen 2022, när Ryssland invaderade Ukraina, verkat för ett militärt stöd till Ukraina. Vi har förespråkat stöd med tyngre vapen, exempelvis stridsvagnar, innan andra partier i denna kammare. Genom kriget har vi sedan sett ett unisont stöd här i kammaren för det militära stödet till Ukraina.

Med det som utgångspunkt välkomnar vi sverigedemokrater förslaget om svensk deltagande i en operation som möjliggör det svenska och internationella stödet till Ukraina. Deltagandet är också ett bevis på att Sverige är berett att med manskap och världsledande vapensystem verka inom ramen för Nato för att stödja avskräckning på plats.

Bidraget kommer också att föra med sig att Försvarsmakten kan verka tillsammans med Natotrupp i ett scenario som har stor relevans också för Sverige. Det kommer att stärka förmågan hos flygvapnet, som ingår i den första försvarslinjen över Östersjön.

Stridsflyg är också något som kontinuerligt används i incidentberedskapen runt vårt lands gränser. Det är positivt att stridsflyg nu också kan verka utomlands inom ramen för Nato och på så sätt bli ytterligare integrerat med Natos strukturer i ett av våra viktigaste grannländer.

Herr ålderspresident! Att svenskt deltagande är efterlängtat och att vi kan delta är bra. Det gäller särskilt i vårt närområde där vi känner miljön och hyser egna erfarenheter. Men det är också en kostnad och ytterligare ett uppdrag för vår försvarsmakt som redan är hårt ansträngd med anledning av upprustningen, stödet till Ukraina och bidraget till Natos avskräckning i Baltikum.

Därför understryks i denna proposition det behov vi ser av att åstadkomma robusta, genomgripande och långsiktiga satsningar på totalförsvaret och att materiel och personal kan tillföras en växande försvarsmakt även över tid.

Slutligen vill jag också framhålla det faktum att personal och materiel redan från den 1 maj kan ställas till förfogande. Att Sverige snabbt kan möta behov av att försvara andra delar av Nato är ett styrkebesked och kan komma att bli vitalt även framdeles.

Jag vill önska alla deltagare i insatsen stort lycka till under detta viktiga uppdrag. Jag vill avslutningsvis också rikta ett tacksamhetens ord till de anhöriga som gör det möjligt för våra utsända att lämna hem och härd för en tid för att försvara de blågula banden till våra bröder och systrar i Ukraina, vår egen frihet och våra svenska intressen också utanför våra gränser. Tack.

(Applåder)


Anf. 2 Alexandra Völker (S)

Herr ålderspresident! Rysslands anfallskrig mot Ukraina utgör ett existentiellt hot mot Sverige och Europa. När Ryssland för mer än tre år sedan inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina förändrades hela den säkerhetspolitiska miljön.

Ryssland gjorde det tydligt att man inte längre respekterar den regelbaserade världsordningen. Den säkerhetspolitiska verklighet som vi nu har att förhålla oss till är inte den vi önskade, men det är den verklighet vi har att förhålla oss till. I över tre år har nu Ukraina kämpat mot Ryssland. Ukraina har kämpat för sin frihet, men det är en kamp som även handlar om oss och vår frihet.

Herr ålderspresident! Det är en styrka i den enighet som vi har i riksdagen i frågan om stödet till Ukraina. Rysslands aggression är oprovocerad, olaglig och oförsvarlig, och den utgör ett hot mot hela Europa.

Att upprätthålla stödet till Ukraina är en av våra viktigaste säkerhetspolitiska prioriteringar. Vi är också tydliga med att en fred måste ske på Ukrainas villkor och inte på Rysslands.

Herr ålderspresident! Som ni hört av föregående talare handlar dagens ärende om den logistiknod som finns i Polen för militärt och civilt stöd till Ukraina. I takt med att Nato över tiden har tagit ett ökat ansvar för det militära stödet till Ukraina har behovet av stöd från Natoallierade ökat för att skydda logistiknoden.

Nato genomför därför en luftförsvarsoperation med uppgift att skydda och upprätthålla säkerheten. Förslaget är att Sverige ska delta med en väpnad styrka i form av högst åtta stridsflygplan, med tillhörande personal, vilket inkluderar stridsledning och stödenheter. Därutöver avser regeringen att delta med flygburen luft- och sjöövervakningsförmåga och flygburen transportförmåga. Det svenska bidraget ska ställas till Natos förfogande från den 1 maj 2025 till och med den 31 augusti 2025 och stationeras i Polen.

Det är en styrka att vi nu är ett enigt utskott som ställt oss bakom förslaget till svenskt deltagande i luftförsvarsoperationen inom Nato. Förslaget innebär att vi tar ytterligare steg för att stötta Ukraina. Men det innebär även att vi tar ännu ett steg för ökat ansvar för säkerheten i vårt eget närområde.

Herr ålderspresident! Det finns en styrka i enigheten, och riksdagen har också än en gång visat vår förmåga att agera snabbt när det behövs. Det nuvarande säkerhetspolitiska läget såväl som medlemskapet i Nato ställer krav på oss att vid behov fatta viktiga beslut snabbt. Än en gång har vi visat att detta är fullt görbart och att vi gemensamt över blockgränserna tar den uppgiften på största allvar.

Att även denna väpnade styrka har ett riksdagsbeslut i ryggen är viktigt för den folkliga förankringen och ger ett starkt mandat. De som deltar i insatsen kan känna sig trygga i att det är ett enigt utskott som står bakom beslutet att delta med en väpnad styrka. Det här är en ordning som vi tycker att det är viktigt att fortsätta med också framåt.

Herr ålderspresident! Avslutningsvis: Det åtagande Sverige nu gör för att bidra till luftförsvarsoperationen bygger på de piloter och den stödpersonal som åtar sig uppgiften att genomföra Sveriges bidrag. Det är svenskar som genom sin anställning i Försvarsmakten och sin vilja att bidra till allas vår säkerhet för en tid lämnar sin vardag här i Sverige. De lämnar sin vardag på hemmaplan för att arbeta för allas vår gemensamma säkerhet. Utan dem hade detta inte varit möjligt.

Men det är inte bara utan dem det inte hade varit möjligt. Att de kan åka bygger på att det finns människor som kliver in här hemma - människor som får vardagen att fungera. Det är partner, barn, föräldrar, vänner och kollegor.

Jag vill därför avsluta med att rikta ett tack till alla er som själva kommer att vara en del av det svenska bidraget men även till alla er hemmahjältar som gör det möjligt för dem att åka.

Jag yrkar bifall till utskottets förslag i betänkandet.

(Applåder)


Anf. 3 Stefan Olsson (M)

Herr ålderspresident! Sverige har blivit ombett att genom Nato vara med och patrullera polskt luftrum för att skydda en logistiknod för införsel av såväl militärt som civilt stöd till Ukraina.

För Moderaternas del är detta något som vi självklart ställer oss bakom. Sverige fyller en lucka i Natos rullande schema, och det är ett vitalt svenskt säkerhetsintresse att stödet till Ukraina skyddas. Det är så här alliansens vardagsarbete ser ut. Det här är det nya normala.

Det som kan kännas ovant för oss i Sverige är att ett av våra förband därmed kommer att operera i en mer riskfylld miljö på ett sätt som vi inte har varit med om tidigare. Det kan inte uteslutas att ryska styrkor får för sig att de ska angripa svenskt flyg. Krig är riskfyllt, och Ryssland är inte en krigsmakt som följer krigets lagar. Men eftersom vår tilltro till Försvarsmaktens förmåga att lösa uppgiften är god är vi ändå inte oroliga.

Icke desto mindre är det bra att vi återigen kan samla riksdagens partier bakom beslutet. Det är en styrka för vårt land att militär personal som vi sänder ut på riskfyllda uppdrag alltid vet att de agerar på svenska folkets uppdrag.

Jag vill därför på förhand tacka de anställda i Försvarsmakten som kommer att genomföra uppgiften. Vi litar på er. Vi vet att ni kommer att göra ett bra jobb, och om någonting händer ska ni veta att vi här hemmavid alltid kommer att stötta er på alla sätt vi kan. Lycka till med ert uppdrag!

Jag yrkar bifall till utskottets förslag i betänkandet.

(Applåder)


Anf. 4 Håkan Svenneling (V)

Högt ärade ålderspresident! Det har gått mer än tre år sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina - den dag som förändrade allt för Ukraina som land och för den ukrainska befolkningen, men också för resten av världen.

Rysslands invasion, ockupation och krig är helt oacceptabla och strider mot den internationella folkrätten. Detta måste givetvis fortsätta att fördömas i starkaste ordalag samtidigt som vi stöder Ukraina på många olika sätt. Invasionen är oprovocerad, olaglig och oförsvarlig. Angreppet är en kränkning av Ukrainas territoriella integritet och suveränitet, och det innebär ett stort mänskligt lidande för det ukrainska folket.

Stödet till Ukraina och de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland måste fortsätta och utökas. Detta inkluderar att bekämpa den ryska skuggflottan i Östersjön, som även medför stora risker för miljökatastrofer. Världens länder måste sluta köpa rysk olja och gas som transporteras på undermåliga fartyg i Östersjön. Oljan och gasen bidrar inte bara till klimatförändringarna utan finansierar även i praktiken kriget.

Ryssland ska hållas borta och inte tillåtas att delta i internationella idrottstävlingar eller arrangemang. Det borde också vara självklart. Det går inte att tävla, fira och festa med en imperialistisk invasions- och ockupantstat.

Herr ålderspresident! Utvecklingen efter det amerikanska valet i höstas går snabbt. I Donald Trump har vi fått en auktoritär president som inte bryr sig om internationell rätt. Han har på kort tid riktat militära och politiska hot mot flera länder. Det är mycket allvarligt och oroväckande. Trumps uttalanden visar att han är villig att låta Ryssland vinna kriget och få behålla den mark man har invaderat. I samma andetag säger han sig själv vilja ta över Grönland, Panama och Kanada.

Det verkar som att Ryssland och USA vill dela upp Ukraina mellan sig. Återigen ser vi stormakterna sitta med linjaler på en karta och dela upp mark, naturresurser och makt mellan sig. Det är på alla sätt helt oacceptabelt.

Inga förhandlingar får ske över huvudet på Ukraina och utan att Ukraina sitter med vid bordet. Det är givetvis Ukrainas villkor och Ukrainas beslut som ska ligga till grund för eventuella förhandlingar och uppgörelser. Ukraina behöver fred, men denna fred behöver vara rättvis och hållbar. Det är endast ukrainarna själva som ska ha rätt att bestämma detta. Vi vet att Putin inte kommer att stanna vid Ukraina. Hans imperialism kan komma att fortsätta mycket, mycket längre.

Det har varit uppenbart i flera år att Putins regim i Ryssland är ett konkret och fysiskt hot mot grannländerna, men vi vet också sedan länge att Putin är ett hot mot alla invånare i Ryssland som motsätter sig styret eller som inte passar in i det samhälle som Putin vill bygga. För ryska människorättsaktivister, hbtqi-personer, feminister, urfolksföreträdare, miljörörelser och den politiska oppositionen innebär regimen i Moskva ett dagligt hot om våld och repressalier - och ibland den värsta konsekvensen i form av mord.

Det svenska stödet till Ukraina är omfattande. Vårt stöd till Ukraina är humanitärt, ekonomiskt, politiskt och militärt. Det militära stödet med vapen, ammunition, fordon och utbildning krävs för att Rysslands krig inte ska lyckas. Att försvara sina gränser och sin befolkning är grundläggande för Ukrainas framtid - för att kunna bygga en stark demokrati och välfärd för sin befolkning.

Vänsterpartiet var emot att Sverige gick med i Nato. Natomedlemskapet är nu dock en verklighet, och mycket av det svenska försvarets verksamhet kommer att ha en koppling till Nato. Det måste även i fortsättningen vara Sveriges egen försvarsförmåga som ska stå i centrum för svensk försvarsplanering. Samtidigt måste vi vara en aktiv samarbetspartner med likasinnade demokratier i vårt närområde.

Tillsammans med våra nordiska och baltiska grannländer tar vi ett gemensamt ansvar för försvaret av Östersjön, Västerhavet, Nordsjön och Arktis. Det är detta, samverkan i vårt närområde och inte operationer i länder långt borta, som ska vara den svenska prioriteringen inom Nato. Det är där den ska ligga. Detta råder det i dagsläget enighet om i den svenska riksdagen. Den insats som vi beslutar om i dag sker dels i vårt närområde, dels till stöd för Ukraina.

Polen har tagit ett stort ansvar i stödet till Ukraina och varit utsatt för både sabotageattacker och påverkansförsök. Nu har Sverige en möjlighet att stödja Polen i det praktiska arbetet med att skicka civilt och militärt stöd till Ukraina.

Jag vill rikta ett särskilt tack till alla de soldater som kommer att delta i denna insats och även ett tack till deras familjer, som gör det svenska deltagandet möjligt.

Sveriges stöd till Ukraina måste fortsätta att vara brett och långsiktigt. När kriget väl är slut måste Sverige vara en aktiv part i återuppbyggnaden av Ukraina utifrån den inriktning som den ukrainska befolkningen vill se. Detsamma gäller vårt stöd till Moldavien och Georgien - två länder som också har drabbats av rysk imperialism och ockupation.

Herr ålderspresident! Världen är tyvärr inte så fredlig som vi önskar. Runt om i världen pågår krig och konflikter, människor flyr för sina liv, diktatorer härjar och människor lever i förtryck. Krig är det värsta som finns, och det leder alltid till många dödsoffer, sönderslagna familjer, stor förödelse med sönderbombade städer och sönderbombad infrastruktur, minor i mark och vatten som måste röjas, många flyktingar och generationer av barn som växer upp med konsekvenserna, sorgen och minnena. Det är otroligt viktigt att Sverige är en stark röst i världen för fred, frihet, demokrati, mänskliga rättigheter och jämlikhet.

Kriget i Ukraina har pågått i mer än tio år. Vänsterpartiet står bakom det humanitära, ekonomiska och militära stöd som Sverige skickar till Ukraina och fördömer den ryska invasionen och ockupationen.

Med det vill jag yrka bifall till utskottets förslag.

(Applåder)


Anf. 5 Kerstin Lundgren (C)

Herr ålderspresident! Rysslands brutala angreppskrig mot Ukraina har ställt oss inför helt nya frågor att lösa. Från Centerpartiets sida har vi varit tydliga med att vi ska stötta Ukraina så länge det krävs och vad som än krävs.

Som en följd av det brutala angreppskriget valde riksdagen att Sverige skulle bli medlem i Nato, en helt ny förutsättning för vårt gemensamma arbete att upprätthålla vår fred, vår frihet och vår demokrati mot angrepp från Ryssland som det vi sett i Ukraina.

Att vara medlem i Nato kräver naturligtvis nya saker av oss. Vi har sökt bygga avskräckning och i det sammanhanget stötta tydligt. Vi har våra förband i Lettland, vi går in i Finland och nu är det aktuellt med en insats i Polen. Det är klart att det är en ny verklighet. Detta är inte någon internationell insats utan en insats på vårt gemensamma försvarsområde.

Man kan då fundera på grunderna för detta. Huvuduppgiften för det svenska bidraget är att inom ramen för operationens mandat bidra till att skydda och upprätthålla säkerheten för den logistiknod som är en av de viktigaste knutpunkterna för såväl det militära som det civila stödet till Ukraina. När vi går in för att skydda och upprätthålla säkerheten gäller villkoren också för våldsanvändning, baserat på begränsningar som Polen kan ha som värdland - viktigt att tänka på i vår diskussion om värdlandsstöd och annat -, tillämpliga insatsregler och vad som i övrigt följer av folkrätten, inklusive de mänskliga rättigheterna, och naturligtvis internationell humanitär rätt.

Den svenska styrkans rättsliga status regleras, som alltid i sådana här fall, enligt tillämpliga avtal mellan Nato och Polen. Det skulle gälla även Nato och Sverige, om så skulle vara.

Det finns, herr ålderspresident, starka säkerhetspolitiska skäl för ett svenskt bidrag till den aktuella insatsen. Deltagandet är ett direkt stöd till avskräckningen och till försvaret av en allierad, nämligen Polen.

Vi kan konstatera att vi med den aktuella insatsen bidrar till Sveriges, Europas och Natos säkerhet. Det är i linje med den solidariska allianspolitik som Sverige har uttalat.

Som tidigare framgått är det en väpnad styrka bestående av högst åtta stridsflygplan med tillhörande personal, vilket inkluderar stridsledning och stödenheter, som vi ställer till förfogande under perioden 1 maj-31 augusti 2025. På Försvarsmaktens hemsida kan man se att planeringen utgår från att styrkan ska uppgå till 150 personer.

Någon undrar då: Kommer vi att styra denna styrka? Nej, det är Natos befäl som leder insatsen. När vi lämnar över bidraget till Polen till Nato är det Natobefäl som reglerar insatsen. Det är också viktigt att tydliggöra. Men det är en av Sveriges förmågor, vårt luftförsvar och flygvapen, som här kan medverka i insatsen - medverka för säkerhet men faktiskt också för att utveckla förmågan. Det är också en viktig del, som vi naturligtvis har ställt frågor om.

Detta är därför på alla sätt en insats som inte försvagar det svenska försvaret utan bidrar till att stärka vårt gemensamma försvar och även stödet för Ukraina.

Som tidigare framgått är detta inte ofarligt. Alla sådana här insatser kan mötas. Det handlar om att vi vill avskräcka Ryssland från att agera mot denna logistiknod och mot Polen. Ambitionen är att vi med denna insats ska kunna avskräcka från den typen av agerande. Men om, jag säger om, Ryssland skulle bete sig på ett sätt som skulle kräva annan våldsanvändning än skyddet av sig själva är det någonting som också ligger i detta.

Vi måste se att detta inte är ett ofarligt uppdrag, även om det sker i grannlandet Polen som vi, som framgått tidigare, har ett nära samarbete med försvarsmässigt.

Centerpartiet var inte med vid justeringen av betänkandet. Någon som läst det kanske undrar: Varför fanns inte Centerpartiet med vid justeringen? Står ni inte bakom detta? Jo, självklart. Vi står fullt ut bakom detta förslag till beslut från sammansatta försvars- och utrikesutskottet.

Vi vill också tacka dem som gör detta möjligt att utföra, de upp till 150 personer med familjer och anhöriga som gör att vårt beslut faktiskt kan bli verklighet - till skydd för oss, till skydd för Polen, till skydd för Europa och till skydd för Ukraina.

Jag yrkar bifall till utskottets förslag till beslut, herr ålderspresident.

(Applåder)


Anf. 6 Magnus Berntsson (KD)

Herr ålderspresident! Vi lever i en tid där Europas säkerhet utmanas på ett sätt vi inte sett på årtionden. Rysslands brutala angrepp på Ukraina har skakat om den europeiska säkerhetsordningen och gjort det smärtsamt tydligt att frihet, suveränitet och demokrati aldrig kan tas för givna. I detta ögonblick prövas inte bara Ukrainas uthållighet utan också vår egen moraliska kompass, vår vilja att stå upp för våra värderingar och vår förmåga att axla det ansvar som följer med att vara en del av den fria världen.

Sveriges regering har föreslagit att vi ska bidra till Natos luftförsvarsoperation i Polen genom att skicka en väpnad styrka bestående av upp till åtta stridsflygplan och 150 personer. Operationen syftar till att skydda och upprätthålla säkerheten för den logistiknod som används för att leverera det militära och civila stödet till Ukraina - ett stöd som är livsviktigt inte bara för Ukrainas folk utan även för hela Europas stabilitet.

Herr ålderspresident! Att vi nu står inför detta beslut är ingen slump. Under lång tid har vi trott att freden i vår del av världen var självklar, att säkerheten kunde tas för given. Vi har dock fått en smärtsam påminnelse om att så inte är fallet. Fred kräver styrka. Säkerhet kräver beredskap. Frihet kräver försvar. Och om vi inte är beredda att försvara våra grannar kommer vi en dag att stå ensamma när hotet riktas mot oss själva.

Kristdemokraterna har alltid betonat vikten av solidaritet, ansvarstagande och internationellt samarbete. Vi ser Sveriges deltagande i denna operation som ett uttryck för tre avgörande principer.

För det första: Solidaritet. Ukraina utkämpar en kamp som handlar om mycket mer än landgränser. Kampen handlar om rätten att leva i frihet, om varje nations rätt att själv bestämma sin framtid - utan hot och tvång. Om vi tvekar nu, om vi sviker i detta avgörande skede, då sviker vi inte bara Ukraina utan även de principer som vi bygger vårt eget samhälle på.

För det andra: Sveriges roll i Nato. Vårt medlemskap i den transatlantiska försvarsalliansen innebär inte bara att vi får skydd utan också att vi bidrar. Om vi vill vara en trovärdig och pålitlig partner kan vi inte stå vid sidan och hoppas att andra ska göra jobbet åt oss. Vi måste visa att vi är beredda att axla vår del av ansvaret, att vi tar vår säkerhet och våra åtaganden på allvar.

För det tredje: Europas framtid. Kriget i Ukraina är inte en isolerad konflikt, utan det är en avgörande strid om vilken riktning vår kontinent ska ta. Om Ryssland tillåts vinna, om aggression belönas och om vi vänder bort blicken, kommer vi att se fler kriser, fler krig och en ännu mörkare framtid för oss alla. Men om vi står fast, om vi fortsätter att stötta Ukraina och om vi tar ansvar bygger vi en tryggare, stabilare och friare värld.

Herr ålderspresident! Sveriges deltagande i denna operation är inte en fråga som kan besvaras på ett lättvindigt sätt. Det handlar om att skicka svensk personal, svenska resurser och svenskt engagemang till en insats som är långtifrån riskfri. Men den största risken vore att inte agera alls.

Historien kommer att döma oss för de beslut vi tar i dag. Den kommer att fråga oss om vi stod upp för det rätta, om vi försvarade friheten och om vi tog ansvar när det krävdes. Kristdemokraterna ger därför sitt fulla stöd till regeringens förslag. Vi gör det för Ukraina. Vi gör det för Europa. Vi gör det för Sverige. Vi gör det för framtiden.

Jag vill också tacka alla som kommer att bli inblandade i detta beslut - utsänd personal och deras familjer.

Jag yrkar bifall till förslaget i betänkandet.

(Applåder)


Anf. 7 Emma Berginger (MP)

Herr ålderspresident! Stödet till Ukraina, såväl det civila som det militära, är oerhört viktigt, inte minst i dessa tider då USA och Ryssland närmar sig varandra. Jag vill ändå understryka att det vore fel att förhandla över huvudet på Ukraina. För att en fred ska bli hållbar måste den förhandlas fram med Ukraina vid bordet och på deras villkor.

Jag är glad att det i Sveriges riksdag finns ett brett stöd för Ukraina, och jag vill betona att Miljöpartiet har stått bakom samtliga stödpaket till Ukraina. Försvaret av Ukraina påverkar inte bara Ukrainas framtid, utan det påverkar i allra högsta grad vår och Europas säkerhet. Det gäller även synen på folkrätten; något som påverkar många konflikter världen över.

Sverige och Europa behöver göra mer för att både stötta Ukraina och sätta press på USA att fortsätta att stödja Ukraina och inte minst att stoppa importen av rysk olja och gas, vilket bidrar till finansieringen och upprätthållandet av kriget.

Herr ålderspresident! För att stödet ska nå fram till Ukraina behövs transporter och logistik. En viktig nod i sammanhanget finns i Polen. Av förklarliga skäl finns en hotbild mot denna nod. Därför blir skyddet av noden en naturlig uppgift för Nato både för att Polen är allierad och för att Nato har tagit ett allt större ansvar för att koordinera stödet till Ukraina.

När nu Sverige har fått förfrågan om att bidra till denna operation är det bra att vi kan stå enade i att bidra. Bidraget ska i detta fall handla om en väpnad styrka bestående av högst åtta stridsflygplan och tillhörande personal om 150 personer, vilket inkluderar stridsledning och stödenheter. Därutöver planerar regeringen att delta med flygburen luft- och sjöövervakningsförmåga och flygburen transportförmåga. Dessa bidrag är också viktiga, men de utgör inte en del av den väpnade styrkan som vi ska fatta beslut om.

Den folkrättsliga grunden för insatsen vilar på det samtycke som Polen har gett. Villkoren för våldsanvändning baseras på eventuella begränsningar som ställs av värdlandet, tillämpliga insatsregler och vad som i övrigt följer av folkrätten, inklusive de mänskliga rättigheterna och i tillämpliga fall internationell humanitär rätt.

Jag vill yrka bifall till utskottets förslag och därmed också till propositionen. Men, herr ålderspresident, jag vill också understryka att det är viktigt att det är riksdagen som fattar beslut om insättandet av väpnade styrkor eftersom det innebär en risk för svenska mäns och kvinnors liv och för att det ytterst innebär en risk för att Sverige kan bli indraget i en väpnad konflikt. Sådana beslut bör fattas av riksdagen.

Trots att regeringen i propositionen om Sveriges medlemskap i Nato gjorde bedömningen att det saknades skäl att införa en regel i lag som bemyndigar regeringen att utan riksdagens godkännande fatta beslut om att sätta in svenska väpnade styrkor inom ramen för Nato, har vi förstått att regeringen ändå överväger att gå fram med ett sådant förslag. Miljöpartiet vill inte att regeringen ska få ett utökat mandat att skicka väpnade styrkor utomlands. Tvärtom är det särskilt viktigt att det är riksdagen som behåller detta mandat. Regeringen har argumenterat för att man vill ha mandat för att beslutsfattandet ska gå snabbt. Men detta ärende, herr ålderspresident, visar tydligt att riksdagen kan agera snabbt när det behövs. Därför tror jag att riksdagen även framgent kan fatta den typen av viktiga beslut.

(Applåder)

I detta anförande instämde Emma Nohrén och Jacob Risberg (båda MP).


Anf. 8 Joar Forssell (L)

Herr ålderspresident! Jag vill börja med att yrka bifall till förslaget i betänkandet.

Herr ålderspresident! Det pågår ett kallt krig. Ibland har det låtit som att vi har befunnit oss i en efterkrigstid, men vi har befunnit oss i en mellankrigstid, mellan ett tidigare kallt krig och det nya kalla kriget. Det bedrivs av länder som Ryssland, Iran, Kina och Nordkorea mot oss i den fria, demokratiska världen och mot vårt sätt att organisera det internationella politiska systemet, det vill säga den regelbaserade världsordningen. Det är därför Kina har månat om att stötta Ryssland i dess anfallskrig mot Ukraina. Det är därför Nordkorea har varit så mån om att stötta Ryssland. Det är därför Iran har gett sitt stöd för detta. Länderna vill rasera den regelbaserade världsordningen med hjälp av det här kriget.

För oss är det här kriget kallt, men för dem som strider vid fronten i Ukraina är det i allra högsta grad på riktigt; det är varmt. Det är också därför, herr ålderspresident, som det är så otroligt viktigt att Sverige ger sitt fulla stöd på alla sätt vi kan så att Ukraina ska vinna kriget och Ryssland förlora. Det är inte bara Ukraina som vinner om Ukraina vinner, utan det gäller också Sverige och alla andra demokratiska länder. Det är inte bara Ryssland som förlorar om Ryssland förlorar, utan det är också Kina, Iran och Nordkorea och alla länder som vill att Ryssland ska vinna. Det är vad dagens ärende handlar om.

Herr ålderspresident! För att kunna bedriva ett försvarskrig, vilket Ukraina gör, behövs såklart logistik, försörjning, medel och stöd. En del i detta är att skydda logistiken och försörjningen så att Ukraina kan försvara sig. Det här handlar inte bara om moral och om rätt och fel, utan det här handlar i praktiska termer om att om vi inte hjälper till i detta nu blir hoten mot Sverige på riktigt större i framtiden.

Herr ålderspresident! Dagens beslut handlar såklart också om vår roll i Nato. Det är viktigt att Sverige deltar i så mycket som möjligt där vi har rätt kompetens och där vår förmåga efterfrågas av andra för att bygga förtroende. Det är bara genom att samarbeta med andra som vi kan bygga säkerhet också för oss i Sverige.

Eftersom det pågår ett kallt krig där Sverige står på ena sidan tillsammans med andra demokratiska länder och Ryssland står på andra sidan tillsammans med Kina och andra icke-demokratiska länder, eftersom det just nu dör människor vid fronten i Ukraina som kämpar också för vår frihet och eftersom Sverige ska ha en betydande roll i Nato och därmed ännu mer kunna lita på stöd från Nato när vi behöver stödet yrkar jag återigen bifall till förslaget i betänkandet.

(Applåder)

Överläggningen var härmed avslutad.

(Beslut fattades under § 9.)

Beslut, Genomförd

Beslut: 2025-03-20
Förslagspunkter: 1, Acklamationer: 1

Protokoll med beslut

Förslagspunkter och beslut i kammaren

  1. Svenskt deltagande i luftförsvarsoperation inom ramen för Nato

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Beslut:

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Utskottets förslag:
    Riksdagen medger att regeringen ställer en svensk väpnad styrka bestående av högst åtta stridsflygplan med tillhörande personal till förfogande fr.o.m. den 1 maj 2025 t.o.m. den 31 augusti 2025 för att delta i Natos luftförsvars­operation i Polen som har i uppgift att skydda och upprätthålla säkerheten för den logistiknod som används för det militära och civila stödet till Ukraina.Därmed bifaller riksdagen proposition 2024/25:113.