Liberal jämställdhetspolitik
Motion 1998/99:A811 av Lars Leijonborg m.fl. (fp)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- -
- Motionsgrund
- Tilldelat
- Arbetsmarknadsutskottet
Händelser
- Inlämning
- 1998-10-28
- Hänvisning
- 1998-11-03
- Bordläggning
- 1998-11-03
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Inledning
Att få forma sitt liv och växa som människa oavsett kön, det är jämställdhet. Efter 131 års liberalt jämställdhetspolitiskt arbete har mycket förändrats. Kvinnor är myndiga, har rösträtt, rätt att arbeta även som gifta och kan välja vilket yrke som helst. Män har rätt till föräldraledighet. Men ändå återstår så mycket att göra.
Kvinnor och män har inte samma möjligheter vare sig till makten, pengarna eller barnen. Kvinnor och män har inte möjlighet att forma sina egna liv efter egna önskemål och drömmar utan hindras ständigt av fördomar och förväntningar på grund av vilket kön de tillhör.
Jämställdhet handlar mycket om makten över det egna livet. Kvinnor har mindre makt över sina liv själva än vad män har. Den liberala jämställdhets- utmaningen gäller därför att se till att kvinnor får mer makt över sina egna liv. Detta liberala arbete kommer i hög grad att ske i konfrontation mot dem som anser att kvinnans frigörelse går genom mer av makt åt staten och samhällsapparaten snarare än genom mer makt åt kvinnan själv.
Feminism i sin grundläggande bemärkelse handlar just om detta, att se att kvinnor har mindre makt och vilja göra något åt detta. Det är liberal feminism.
Rättvis lön - oavsett kön
Kvinnor lönediskrimineras fortfarande. Det är sannolikt den mest uppenbara och spridda formen av könsdiskriminering som lever kvar. Att avskaffa de löneskillnader som bara kan förklaras av kön framstår därför, vid sidan av insatser för att radikalt minska våldet mot kvinnor, som den viktigaste uppgiften i jämställdhetspolitiken.
Löneskillnadsutredningen kom för några år sedan. Den lämnade ett bra faktaunderlag för debatt och politiska beslut. Inget tyder på att utredningens slutsatser blivit inaktuella sedan de presenterades. Det är därför hög tid att dra slutsatser av utredningens viktigaste besked, att mellan 1 % och 8 % av löneskillnaderna mellan män och kvinnor inte kan förklaras på något annat sätt än att kvinnor diskrimineras, trots att lagstiftning sedan länge förbjuder könsdiskriminering.
Också några av de faktorer som med denna uppdelning hänförs till sakligt berättigade löneskillnader behöver analyseras och förändras. Om kvinnor exempelvis väljer att gå ner på deltid är det en saklig grund att ge dem lägre lön och kanske också att gå förbi dem när högre tjänster ska besättas. Men det faktum att kvinnor i högre grad än män väljer deltid är självfallet ett uttryck för traditionella könsroller. Därför är frågor om pappaledighet och möjlighet att köpa hushållstjänster av mycket stor betydelse för att utjämna mäns och kvinnors förutsättningar på arbetsmarknaden.
Flerårsplan för bättre löneutveckling
Det blir allt svårare att rekrytera kvalificerad personal till de viktiga uppgifterna i offentlig sektor. Det märks redan tydligt på lärarområdet. De som kan få bättre betalda jobb på annat håll hoppar av och det är svårt att locka de bästa studenterna till lärarutbildningen. Också från den är avhoppen många. Folkpartiet har gjort klart, också inom Kommunförbundet, att vi arbetar för höjda lärarlöner och att vi är beredda att se på andra kvalificerade yrkeskategorier inom offentliga sektorn på samma sätt. Att utbilda sig till t ex sjuksköterska eller lärare måste löna sig bättre.
Folkpartiet vill att staten tillsammans med Landstingsförbundet och Kommunförbundet utformar en flerårsplan för att lösa det strukturproblem som utgörs av att de kvinnodominerade yrkena i offentlig sektor är sämre betalda än jämförbara yrken i den privata sektorn. Det kommer naturligtvis att medföra ökade kostnader för de offentliga arbetsgivarna. Därför är det svårt att klara detta i en avtalsrörelse. Men kursomläggningen, den nya in- riktningen, måste läggas fast. Särskilt yrken med stort eget ansvar och krav på akademisk utbildning, som sjuksköterskor och lärare, behöver få en bättre löneutveckling.
Det som här anförts om en flerårsplan för att höja löneläget för kvinno- dominerade yrkeskollektiv med längre utbildning bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Främja rekrytering av fler män till vård och skola
Det är ett problem inom skolan, förskolan, äldrevården och sjukvården att andelen män i personalen är så litet. Det har inte varit lönebildningsaspekten som varit den avgörande för Folkpartiet när vi föreslagit åtgärder för att öka andelen. Men historiskt verkar det finnas ett samband mellan hög andel kvinnor inom ett yrkesområde och svag löneutveckling. Vår förhoppning är att den processen också fungerar åt motsatt håll. Det kan diskuteras vad som kommer först: hönan eller ägget? Många menar att det är nödvändigt att först höja lönerna för att på det sättet locka fler manliga sökanden. Andra hoppas på att fler män i yrkeskollektiv och fackföreningar underlättar positiva förhandlingsutfall.
Det som här anförts om vikten av fler män inom vården och skolan bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Fler arbetsgivare i den skattefinansierade tjänstesektorn
I praktiken råder det en monopolsituation inom stora delar av den offentligt finansierade sektorn. Det resulterar i ett slags näringsförbud i de sektorer där traditionellt kvinnor har erfarenhet och kompetens. Ska lönerna bli mer rättvisande krävs att anställda i vård och skola får ta del av den dynamik som ligger i att de får fler arbetsgivare att välja mellan.
Ett exempel på att denna dynamik fungerar är fallet med flygvapnets Viggen-piloter som för några år sedan lyckades förhandla till sig rejäla löne- lyft först sedan hotet att de annars skulle söka sig till en annan arbetsgivare, SAS, var reellt. Kanske ser vi ett embryo till en liknande effekt nu när bristen på sjuksköterskor i kombination med sjuksköterskeflykt till Norge och framväxten av privata sjuksköterskepooler pressar upp sjuksköterskelönerna.
Folkpartiet vill bryta de offentliga de facto-monopolen och göra det möjligt för fler arbetsgivare att utföra offentligt finansierade tjänster inom bl a vård och skola.
Sysselsatta kvinnor i offentlig sektor
Källa: SCB:s AKU-undersökningar
Kvinnors arbetsmarknad skulle bli betydligt tryggare om de, inom de yrken där de är överrepresenterade, tilläts förverkliga sina idéer. Släpps kvinnlig skaparkraft loss leder det till bättre kvalitet för barn, sjuka och gamla genom att dessa kan välja den typ av service, omsorg eller utbildning som passar dem själva bäst. Det leder till lägre kostnader för skattebetalarna och det utvecklar den offentligt finansierade servicen. Det leder dessutom - vilket är mycket viktigt både för tryggheten och dessa yrkens status - till att kvinnor som arbetar inom dessa sektorer får fler arbetsgivare att välja mellan och att de därmed inte är utelämnade till en enda arbetsgivare. Och det leder givetvis också till möjligheter för avknoppning eller expansion till en rent kommersiell servicesektor.
Att det är viktigt att öka kvinnors trygghet på arbetsmarknaden illustreras av Socialdemokraternas löftessvek mot anställda i vård och skola. Social- demokraterna vann valet 1994 på att inga skulle sägas upp i vården och omsorgen. Löftet sveks och förlorare blev framförallt kvinnorna. Under den socialdemokratiska regeringsperioden har 67.000 kvinnor i offentlig sektor förlorat sina jobb. Tredje kvartalet 1994 arbetade 1 005 000 kvinnor i offentlig sektor. Första kvartalet 1998 var antalet 938 000.
En av de viktigaste jämställdhetsreformerna handlar därför om att refor- mera den offentliga sektorn. Om kvinnor startade företag i samma utsträck- ning som män tidigare har gjort, och anställer var sin person, så skulle detta ge ca 400.000 nya jobb. Så länge kvinnor inom vård, omsorg, utbildning och service till människor inte ges möjlighet att förverkliga sina idéer utanför de offentliga monopolen hämmas mycket av kvinnlig skaparkraft. Det är inte bara jämställdhetsfientligt, det är också ett gigantiskt resursslöseri.
Det som här anförts om avskaffandet av de facto-monopolen inom den offentliga sektorn bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Stimulera ett stort utbud av hushållstjänster
Skatteändringar behöver göras för att möjliggöra ett rikt utbud av hushållstjänster, dels för att många arbetslösa män och kvinnor ska få jobb så de får lön, dels för att familjer där båda makarna har krävande arbeten ska kunna fungera utan att någon behöver ge upp sina yrkesambitioner. Vi vet ju alltför väl att det ofta är kvinnan som gör det, om familjelivet kräver att någon är hemma.
En skatteändring som öppnar möjligheter för fler hushållstjänster skulle också innebära att diskrimineringen i tjänstesektorn bryts. Det är svårt att förstå varför ROT-avdrag som underlättar för köp av traditionellt manliga servicearbeten kan accepteras men inte ett "RUT-avdrag" som underlättar köp av servicearbete inom traditionellt kvinnligt dominerade yrkesområden. Förra jämställdhetsministern Marita Ulvskog tycker att varje kvinna ska putsa sina fönster själv men ser gärna att skattesubventioner används för att män ska anställa andra män att måla samma fönster (som alltså inte får putsas!). För oss liberaler går inte detta ihop.
Ett viktigt skäl att kvinnor släpar efter lönemässigt är "förvärvsavbrotten", alltså det faktum att kvinnor stannar hemma under något eller några år för att vårda barn. Här gäller det alltså inte den 1-8 procent "oförklarliga" löneskill- naden utan skillnader som beror på att kvinnorna har färre tjänsteår eller har missat en befordran p g a av föräldraledighet el dyl. Samma effekt har det faktum att kvinnor ofta väljer att gå ner i arbetstid. Det är för att möta förete- elser som dessa som ett rikt utbud av hushållstjänster är så viktigt.
Ett ytterligare argument är att skapandet av en ny servicesektor med hushållsnära tjänster ger kvinnor möjligheter att starta eget och ägna sig åt entreprenörskap som är likvärdiga med vad män inom den traditionellt manligt dominerade servicesektorn har.
I SCB:s branschstatistik för förvärvsarbetande i hushåll redovisades förra året två anställda som arbetar med hushållstjänster i hem. Det är ju dock inte hela sanningen. En stor grupp arbetar svart med samma typ av tjänster - utan pensions- eller sjukpenningrättigheter. Det här är inte acceptabelt.
Politiker kan varken skapa eller förutse var de framtida jobben finns. Mycket tyder dock på att en expansion av den vita tjänstesektorn är både nödvändig och önskvärd. För att få igång en sådan utveckling krävs enligt vår mening kraftigt minskade skattekilar.
Vi vet att många jobb kan skapas inom tjänstesektorn och utvecklar detta mer detaljerat i en särskild motion.
Det som här anförts om ändrade skatteregler för ett rikt utbud av hushållstjänster bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Uppmuntra män att dela på ansvaret för barnen
Sedan regeringen sänkte ersättningen i föräldraförsäkringen har andelen män som tar vara på sin föräldraledighet minskat. Vi vet att det ojämna uttaget av ledighet i föräldraförsäkringen är en av huvudförklaringarna till att kvinnor halkar efter lönemässigt. Detta, och det faktum att många män gärna skulle vilja vara hemma med barnen om familjen hade råd med det, visar hur viktigt det är att inte urholka ersättningen i föräldraförsäkringen.
Folkpartiet föreslår att ersättningen i pappa- och mammamånaden höjs till 90 % .
Mäns andel av nettodagar med föräldrapenning, %
Källa: Riksförsäkringsverket
Pappornas utnyttjande av föräldraledigheten faller. På försäkringskasseförbundet har man noterat en vikande trend för hela landet. Nedgången varierar förstås i storlek mellan länen. Sämst i landet på att utnyttja föräldraledigheten är männen i Sölvesborg där uttaget halverats till blygsamma 6,4 procent av tiden.
Vad beror minskningen på? Enligt Britt-Marie Winnberg på Riksför- säkringsverkets statistikenhet är förklaringen troligtvis att ersättningsnivån i föräldraförsäkringen minskades från 80 till 75 procent 1 januari 1997. Folkpartiet återkommer om detta i vår finanspolitiska motion.
Det som här anförts om höjd ersättningsnivå i mamma- och pappamånaden bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Opinionsbildning och föräldraledighet
Folkpartiet är bekymrat över att utvecklingen går åt fel håll. Det är ingen hemlighet att grunden för ett jämställt samhälle läggs i unga år. Ska pojkar och flickor ges en uppväxt som lägger en trygg grund för deras manliga respektive kvinnliga identitet är det viktigt att både män och kvinnor ingår i deras vardagliga omgivning. Män måste ges möjlighet att mera aktivt delta i barnens utvecklingsprocess.
Socialdemokraternas brist på insikt avslöjas då man inte inser vilken strategisk betydelse som en jämnare fördelning av uttaget av föräldra- ledigheten har för jämställdhetsutvecklingen på lång sikt. Att regeringen valde att ta bort den högre ersättningen i mamma- och pappamånaden var ett trist bakslag för jämställdheten. Folkpartiet har i sitt budgetalternativ reserverat medel för att höja ersättningen till den tidigare högre nivån.
Det är också viktigt att betona vilken betydelse det kan ha att män i ledande position visar, inte minst arbetsgivare, att ett ansvarsfullt och tufft arbete går utmärkt att förena med ett engagerat föräldraskap där pappaledig- heten tas tillvara. Fler män i näringsliv, politik och samhälle måste uppmun- tras att våga gå före och förena karriär med pappaansvaret.
Den sjunkande andelen pappor som tar ut föräldraledighet måste vändas också genom aktiva informationsinsatser. Det är en brist att Socialdemokra- terna, till skillnad från den borgerliga regeringen, varit så passiv på den här fronten. En informationskampanj om föräldraledighet i allmänhet och pappa- ledigheten i synnerhet bör inledas.
Det som här anförts om en opinionsbildande kampanj för föräldraledighet i allmänhet och pappaledighet i synnerhet, bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Mäns andel av nettodagar med föräldrapenning, %
Källa: Riksförsäkringsverket
Försäkringskassorna i respektive län
Förbättra möjligheterna att driva diskrimineringsmål i enskilda fall
Den juridiska vägen kan också användas för att komma åt en orättvis lönestruktur. Vi är väl medvetna om den metodens begränsningar i en ekonomi där lönerna sätts - och ska sättas - på en marknad.
Diskriminering är ett brott och i ett rättssamhälle måste brott kunna beivras. Å andra sidan är det uppenbart att utslag i domstol aldrig kan räcka för att bli av med lönediskrimineringen.
Det har emellertid visat sig att de som tagit upp mål under åberopande av förbudet mot lönediskriminering i flera fall har misslyckats. Bevissituationen är ofta mycket komplicerad. Den arbetsvärdering som krävs tar betydande resurser i anspråk. JämO har en nyckelroll i detta avseende, även om det naturligtvis är önskvärt att också fackförbunden är aktiva. Folkpartiet är positivt till de ökade resurser regeringen tillför JämO. De behövs för att säkra att de rättsliga processerna förs med bästa möjliga underlag.
Det som här anförts om JämO:s nyckelroll när det gäller rättsliga processer om lönediskriminering bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Tillsätt en ny lönediskrimineringsutredning
Om Folkpartiets strategi för rättvisa löner, även för kvinnor, genomförs med full kraft de närmaste åren är det sannolikt att löneskillnaderna mellan män och kvinnor minskar. Men hur mycket? Räcker detta eller behövs det mer? Den som arbetar med lönediskrimineringsfrågor blir snart medveten om hur starka krafter i form av nedärvda mönster och traditionella synsätt som hindrar resultat.
Vi tror därför att det skulle vara bra med ännu en statlig utredning med uppgift att följa utvecklingen och eventuellt komma med förslag till ytterligare åtgärder.
En idé som framförts på senare tid, bl a av folkpartisten Antonia Ax:son Johnson, är att bygga in ett ekonomiskt incitament i skattesystemet för en ur könssynvinkel bra lönestruktur i företag och förvaltningar. Folkpartiet har inte på detta stadium någon klar uppfattning om den idén håller. Vi tror på marknadsekonomi och vet att ekonomiska styrmedel ofta är effektivare än diktat och regleringar. Det är också lätt att hitta tekniska invändningar som skulle göra det svårt att i praktiken avgöra vilka arbetsgivare som skulle komma i åtnjutande av skatterabatten.
En annan fråga som behöver analyseras vidare är jämställdhetsplanernas betydelse i lönebildningen. Mycket tyder på att dessa planer, som är obliga- toriska på arbetsplatser med fler än tio anställda, inte fått den positiva effekt på lönebildningen man skulle önska. Kanske bör planerna utformas annor- lunda, så att principerna för företagets eller förvaltningens lönepolicy går att utläsa ur planen. Med en tydlig och nedpräntad policy hur lönen baseras, exempelvis utbildning och arbetslivserfarenhet, och vilket som väger tyngst vid lönesättning blir en eventuell lönsdiskriminering lättare att påvisa. Även det bör en ny utredning analysera och ta ställning till.
Det som här anförts om tillsättandet av en ny lönediskrimineringsutredning bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Fler kvinnliga företagare
I dag är bara var fjärde företagare en kvinna. Samtidigt visar en SKOP-undersökning, som utförts på uppdrag av Folkpartiet, att potentialen för fler kvinnliga företagare är stor. I undersökningen svarar var tredje kvinna att hon någon gång funderat på att "bli sin egen", men avstått. En viktig förklaring torde vara att de tillfrågade anser att företagsklimatet försämrats under de senaste fyra åren.
SKOP frågade: "Om du tänker på de senaste fyra åren. Vad tror Du? Har det blivit lättare eller svårare att driva eget företag?" 40 procent svarade att det blivit svårare. 15 procent anser att det blivit mycket svårare, medan 30 procent anser att det blivit litet lättare (både män och kvinnor).
Undersökningen visar också att intresset är lika stort bland privat anställda som bland offentligt anställda - där kvinnorna dominerar - att starta eget. Av de tillfrågade som arbetar inom de kvinnodominerade yrkena vård och skola har 30 procent någon gång funderat på att starta eget. Samtidigt framgår tydligt av nedanstående diagram att erfarenheterna av eget företagande är lägre bland kvinnor och offentligt anställda.
Ja, men avstått Ja, har varit eller är företagare Kvinnor 29 procent Män 36 procent Privat sektor 35 procent Offentlig sektor 34 procent Vård och skola 30 procent Att det är svårare för kvinnorna att förverkliga sina företagsidéer hänger i hög grad samman med det dogmatiska motståndet hos Socialdemokraterna och Vänsterpartiet att tillåta privata alternativ inom områden där kvinnor traditionellt har kompetens och erfarenhet. I praktiken råder ett slags näringsförbud för kvinnor. En politik som släpper loss det kvinnliga tjänsteföretagandet betyder mycket, inte bara för kvinnors sysselsättning, löneutveckling och företagande, utan även för kvalitén i de offentligt finansierade verksamheterna.
En viktig uppgift för jämställdhetspolitiken är att göra det möjligt, lönsamt och meningsfullt för fler kvinnor att göra verklighet av sina företagsplaner - i alla delar av ekonomin.
Folkpartiet har ett program för fler företagare i Sverige. En del av de förslagen har särskild betydelse för kvinnligt företagande. Det är ingen slump att kvinnorna har pressats tillbaka under fyra år med Socialdemokraterna.
Sänkta arbetsgivaravgifter i hela den privata tjänstesektorn
Jobben i den privata tjänstesektorn hålls tillbaka av det höga skatteuttaget på arbete. Sänkta arbetsgivaravgifter med sex procentenheter sänker kostnaderna för anställningar i den sektor där merparten av de nya jobben behöver komma och i branscher där kvinnor är verksamma.
Det som här anförts om sänkta arbetsgivaravgifter bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
F-skattsedel åt alla som vill ha
Reglerna för utfärdande av F-skattsedel är som skräddarsydda för att stoppa småföretagare i tjänstesektorn. Regeringen har uppmärksammat problemet, men misslyckats att åtgärda det. Folkpartiet anser att alla som vill bör få F- skattsedel.
Det som här anförts om att alla som vill ska få F-skattsedel bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Förenklat tjänsteföretagande
Den som vill starta ett eget företag möts ofta av en mur av blanketter, byråkrati och misstänksamhet. Det krävs en rejäl rensning i det regelverk som omgärdar företagandet. Folkpartiet vill göra det lättare att registrera företag, exempelvis via Internet, och förenkla deklarations- och bokföringsregler så att de flesta småföretagare kan klara detta på egen hand, vilket inte är fallet i dag.
Det som här anförts om en förenkling av det regelverk som omgärdar företagande bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Räkna dagislämning vid reseavdrag
Den tid det tar att köra barn till och från dagis på väg till jobbet måste få räknas in när man gör reseavdrag.
Det som ovan anförts om att reseavdrag ska få räknas på den tid det tar att köra barn till och från dagis bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Avveckla kommunala bolag
Kommunala bolag konkurrerar ofta - med skattebetalarnas pengar i ryggen - ut små privata tjänsteföretagare. Folkpartiet vill halvera den kommunala bolagssektorn till år 2000.
Det som här anförts om en halvering av den kommunala bolagssektorn till år 2000 bör riksdagen ge regeringen till känna.
Avskaffa sambeskattningen
Sambeskattningen av makar i förmögenhetsbeskattningen är en kvarleva i skattesystemet från den tid då kvinnor inte betraktades som egna ekonomiska subjekt. Den förändrade synen på kvinnor bör även avspeglas i förmögenhetsbeskattningen, och som en konsekvens av detta bör sambeskattningen av makar upphöra.
Det som här anförts om avskaffandet av sambeskattningen av makar bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Skolan lägger grunden
Jämställdhet är både en kunskapsfråga och en pedagogisk fråga. Arbetet med att förbättra jämställdheten måste bli en integrerad del av undervisningen i skolan. Som ett första steg måste denna kunskap förmedlas till blivande lärare. Jämställdhet måste genomsyra allt arbete i skolan, i klassrummen, mellan elever och mellan lärare, i skolans ledning och i skolans styrsystem. För att även nå resultat på kortare sikt bör jämställdhetsfrågor lyftas fram i lärarnas fortbildningsprogram. En förbättrad kunskap om och insikt i de brister i jämställdheten som finns i dagens samhälle måste förmedlas och diskuteras i klassrummet.
Långsiktigt och målmedvetet arbete krävs
Vill vi förändra attityder och värderingar så skall vi starta ett aktivt målmedvetet arbete i förskolan och skolan och fortsätta genom högskolan. Det är i förskola och skola som grunden läggs för hur barnen, när de blir vuxna, ser på likheter och skillnader mellan könen. Möter t ex barnen i förskolan och skolan vuxna män och kvinnor som praktiskt visar att de tar jämställdheten på allvar? Möter de kvinnor som rektorer lika ofta som män? Möter de män som syokonsulenter och lågstadielärare? Har de läroböcker som ger exempel på att både kvinnor och män har präglat vår historia? Syns både kvinnor och män i läroböckernas illustrationer? Ser de flickor som arbetar med datorer och pojkar som tar hand om småbarn i sina läroböcker? Får flickor lika mycket av lärarens tid och uppmärksamhet som pojkar? Först när vi sanningsenligt kan svara ja på dessa frågor finns en chans att barnen som vuxna har självklara, jämställda värderingar och attityder.
Idag är det tyvärr inte så att vi kan svara ja på frågorna ovan. Men frågan som kvarstår är hur vi tar oss dit? Vägen är lång och mödosam, vunna erfarenheter fortlever inte av sig själva, varje generation måste uppmärksam- mas och vinnas för jämställdheten.
Institutet för framtidsstudier genomförde nyligen en intervju med ca 1000 tonåringar. Av resultatet framgår att könsskillnaderna i attityder och värder- ingar lever kvar, fortfarande skall pojkarna ägna sig åt teknik och flickorna åt vård. Områden som fortfarande värderas olika är löner, arbetsvärdering, utbildning. Detta betyder att vi hittills konserverat de bestående attityderna. Folkpartiet har lång tradition i arbetet med jämställdhet. Vår vision om ett jämställt samhälle innebär att män och kvinnor fritt kan utvecklas utan att hindras av ofta omedvetna diskriminerande attityder. Män som vill vara med sina barn eller vårda människor skall respekteras. Samma sak gäller för kvinnor som vill arbeta som poliser eller militärer.
Alla påverkar vi vägen mot ett jämställt samhälle. Som föräldrar, mor- och farföräldrar, dagispersonal, lärare, syofunktionärer - deltar vi i en process som gör att flickor uppfostras lika traditionellt idag som under förra seklet. Detta visar sig i att flickor generellt sett väljer samma yrke som mamma och mormor gjorde (om dessa hade ett yrkesarbete). Detta sker, trots att vi idag lever ett helt annat liv än förr.
En av de stora förändringarna som skett är att både män och kvinnor yrkesarbetar. De flesta är medvetna om att i dagens samhälle behövs både mäns och kvinnors yrkesinsatser för familjeekonomi, för hemmets vård och för att utveckla ett bra samhälle. Vi vet också att både mäns och kvinnors insatser behövs för att ge barnen en bra uppfostran och trygg identitet. Detta innebär att flickors yrkesval och yrkesliv är lika viktigt som pojkarnas.
Om vi vill bryta gamla traditioner och uppnå stabila förändringar skall vi inte tro att enstaka kampanjer räcker. Insatser måste göras i alla led; våra attityder till pojkar resp flickor i hemmet, i skolan, i högre utbildning och på arbetsmarknaden.
Vi vet idag mer om hur pojkar och flickor utvecklar sin identitet och att det sker på olika sätt. En beskrivning tagen ur tidningen Skolvärlden låter så här i korthet: "Man kan säga att flickor blir flickor genom närhet och likhet. Pojkar blir pojkar genom olikhet och självständighet. Detta märks redan på lågstadiet. Flickor vill bli och göra som fröken/mamma, de lyder, sitter tysta och väntar på uppgifter, följer skolans regler och hjälper fröken att hålla ordning på de "bråkiga" pojkarna. Pojkar bråkar, är högljudda, ifrågasätter, tar för sig och "mopsar", tänjer gränser från första stunden."
När flickor sedan når gymnasiet premieras inte längre deras duktighet , tysthet och snällhet. Där premieras andra kvaliteter. Där uppskattas de som diskuterar och deltar i debatten, utmärker sig, tar ordet, tar initiativ, kalla det gärna att bråka konstruktivt. Allt är sådant som pojkarna övat sig på från skolstarten (även om de fick skäll för det i grundskolan).
Om flickor redan från grundskolan hade med sig en stabilare identitet skulle gymnasieåren för deras del inte bli så tysta. Om klassrummet redan i grundskolan kunde förvandlas till en arena där flickor tränas till att ta för sig och lägga av sin duktighet/snällhet skulle mycket vara vunnet för framtiden. Men en sådan träning är svår att lyckas med om pojkar finns med samtidigt.
För pojkarna kan å andra sidan lektioner utan flickor var en stor tillgång. De slipper flickornas duktighet och kan våga visa sina andra, kanske mjukare sidor. Allt under förutsättning att läraren har en medveten pedagogisk hållning och insikt i problematiken.
Det beskrivna är välkänt men det finns inga självklara lösningar. Det finns stort utrymme för olika initiativ från skolornas sida. Ett exempel vore att skolor tog initiativ till att undervisa flickor och pojkar var för sig i vissa delar av olika ämnen/kurser. Syftet skall vara att stärka flickornas identitet och självuppfattning och samtidigt låta pojkarna visa och släppa fram sina ömsinta sidor. För säkerhets skull vill vi betona att detta inte betyder att vi önskar införa pojk- och flickskolor.
Självklart finns det lärare som är väl medvetna om att pojkar tar för sig av deras tid och intresse, och att flickorna sitter tysta och väntar på sin tur (en "tur" som lektionstiden inte räcker till). Vissa lärare har bestämt sig för att ändra på detta och arbetar aktivt och målmedvetet med sig själva för att stärka flickorna. Men det är inte så lätt i stora klasser.
Under senare tid har det kommit larmrapporter från flera skolor i landet där ett oacceptabelt språkbruk används elever emellan. Folkpartiet anser att det är oerhört viktigt att skolledning och lärare agerar, med riksdagens stöd, med disciplinåtgärder mot de elever som inte visar respekt för sina skolkamrater.
Det som här anförts om skolans viktiga roll när det gäller att lägga grunden för ett jämställt samhälle bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
En jämställd högre utbildning
Kvinnor måste ha samma möjlighet som män att göra forskarkarriär och nå toppen även inom den högre utbildningen. Regeringen har tyvärr ett alltför kvantitativt sätt att se på jämställdheten. Rekryteringsmål och könsfördelning är mätinstrument. Folkpartiet anser inte att detta är tillräckligt. För att kunna åtgärda jämställdhetsbristerna inom högskole- och universitetsvärlden måste de osynliga hindren och bakomliggande strukturerna analyseras.
Idag satsar såväl kvinnor som män på doktorandstudier men kvinnors möjligheter att efter disputation göra karriär och nå professur är betydligt sämre än männens. I flera fall har det i efterhand visat sig oförklarligt varför en manlig sökande satts före en kvinnlig. Mycket talar för att det finns osyn- liga strukturer i det akademiska systemet som lägger hinder i vägen för kvin- norna. En genomgång för ett par år sedan av hur Medicinska forskningrådet behandlade ansökningar från kvinnor resp män ger stöd för detta antagande. Vi anser därför att en genomgång med genusperspektiv bör göras av de senaste årens professorstillsättningar där såväl kvinnor som män varit placerade bland de tre främsta kandidaterna. Hur har t ex sakkunniga valts, finns skillnader i bedömning av forskningens originalitet, pedagogisk skick- lighet etc., som kan hänföras till om man är man eller kvinna. Modell för en sådan genomgång kan vara analysen av Medicinska forskningsrådet. För att fler kvinnor ska rekryteras till höga akademiska positioner måste osynliga strukturer och hinder utredas.
Det som här anförts om vikten av att de osynliga strukturerna och hindren mot kvinnor inom den högre utbildningen klarläggs bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Barntillägget i svux och svuxa
Riksdagen avskaffade barntillägget hösten 1995. Folkpartiet protesterade högljutt och invände att detta beslut skulle minska antalet studerande, inte minst kvinnor. I september 1994 studerade 37 000 med stöd från svuxa (särskilt vuxenstudiestöd). Denna siffra har sjunkit successivt. Bakom minskningen ligger att barntillägget på 1000:-/barn togs bort. Många vuxna har inte längre råd att studera utan måste söka kompletterande socialbidrag. Kommunerna kan då vägra att ge socialbidrag som komplement till svuxa utan hänvisar till studiemedel. Detta i sin tur betyder att den som skall läsa in grundskolenivån hänvisas till att låna pengar, ca 20-25 000 kr/termin vilket inte står i rimlig proportion till studiernas nivå.
För arbetslösa och/eller ensamförsörjande kvinnor var barntillägget tungan på vågen. När det togs bort kunde de inte fortsätta att studera.
Regeringen har ännu inte lyckats prestera ett förslag till nytt studiestöds- system. Det gör det än viktigare att hitta acceptabla och socialt värdiga lösningar som gör det möjligt även för dem som har minst ekonomiska resurser att studera. Skall livslångt lärande vara annat än en retorisk fras bör regeringen lägga fram förslag som stärker de ekonomiska villkoren för för- äldrar med hemmavarande barn. Barntillägget bör införas i väntan på att ett mera heltäckande förslag.
Det som här anförts om återinförandet av barntillägget i svux och svuxa bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Hemställan
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en flerårsplan för att höja löneläget för kvinnodominerade yrkeskollektiv med längre utbildning,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av fler män inom vården och skolan,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avskaffandet av de facto-monopolen inom den offentliga sektorn,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ändrade skatteregler för ett rikt utbud av hushållstjänster,1
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en höjd ersättning i mamma- och pappamånaden, 2
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en opinionsbildande kampanj för föräldraledighet i allmänhet och pappaledighet i synnerhet,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om JämO:s nyckelroll när det gäller rättsliga processer i lönediskrimineringsfall,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillsättandet av en ny lönediskrimineringsutredning,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sänkta arbetsgivaravgifter, 1
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att alla som vill skall få F-skattsedel, 3
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en förenkling av det regelverk som omgärdar företagande, 3
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att reseavdrag skall få räknas på den tid det tar att köra barn till och från dagis, 3
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en halvering av den kommunala bolagssektorn till år 2000, 1
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avskaffandet av sambeskattningen, 3
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skolans viktiga roll när det gäller att lägga grunden för ett jämställt samhälle, 4
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att de osynliga strukturer och hinder mot kvinnor som finns inom den högre utbildningen klarläggs, 4
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om återinförande av barntillägg i svux och svuxa. 4
Stockholm den 28 oktober 1998
Lars Leijonborg (fp)
Bo Könberg (fp) Kerstin Heinemann (fp) Elver Jonsson (fp) Siw Persson (fp) Yvonne Ångström (fp) Harald Nordlund (fp) Lennart Kollmats (fp) Helena Bargholtz (fp)
1Yrkandena 4, 9 och 13 hänvisade till FiU.
2Yrkande 5 hänvisat till SfU.
3Yrkandena 10-12 och 14 hänvisade till SkU.
4Yrkandena 15-17 hänvisade till UbU.
Yrkanden (34)
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en flerårsplan för att höja löneläget för kvinnodominerade yrkeskollektiv med längre utbildning
- Behandlas i
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en flerårsplan för att höja löneläget för kvinnodominerade yrkeskollektiv med längre utbildning
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 2att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av fler män inom vården och skolan
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 2att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av fler män inom vården och skolan
- Behandlas i
- 3att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avskaffandet av de facto-monopolen inom den offentliga sektorn
- Behandlas i
- 3att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avskaffandet av de facto-monopolen inom den offentliga sektorn
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 4att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ändrade skatteregler för ett rikt utbud av hushållstjänster.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 4att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ändrade skatteregler för ett rikt utbud av hushållstjänster.
- Behandlas i
- 5att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en höjd ersättning i mamma- och pappamånaden
- Behandlas i
- 5att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en höjd ersättning i mamma- och pappamånaden
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 6att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en opinionsbildande kampanj för föräldraledighet i allmänhet och pappaledighet i synnerhet
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 6att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en opinionsbildande kampanj för föräldraledighet i allmänhet och pappaledighet i synnerhet
- Behandlas i
- 7att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om JämO:s nyckelroll när det gäller rättsliga processer i lönediskrimineringsfall
- Behandlas i
- 7att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om JämO:s nyckelroll när det gäller rättsliga processer i lönediskrimineringsfall
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 8att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillsättandet av en ny lönediskrimineringsutredning.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 8att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillsättandet av en ny lönediskrimineringsutredning.
- Behandlas i
- 9att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sänkta arbetsgivaravgifter
- Behandlas i
- 9att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sänkta arbetsgivaravgifter
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 10att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att alla som vill skall få F-skattsedel
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 10att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att alla som vill skall få F-skattsedel
- Behandlas i
- 11att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en förenkling av det regelverk som omgärdar företagande.
- Behandlas i
- 11att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en förenkling av det regelverk som omgärdar företagande.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 12att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att reseavdrag skall få räknas på den tid det tar att köra barn till och från dagis.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 12att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att reseavdrag skall få räknas på den tid det tar att köra barn till och från dagis.
- Behandlas i
- 13att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en halvering av den kommunala bolagssektorn till år 2000
- Behandlas i
- 13att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en halvering av den kommunala bolagssektorn till år 2000
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 14att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avskaffandet av sambeskattningen.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 14att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avskaffandet av sambeskattningen.
- Behandlas i
- 15att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skolans viktiga roll när det gäller att lägga grunden för ett jämställt samhälle
- Behandlas i
- 15att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skolans viktiga roll när det gäller att lägga grunden för ett jämställt samhälle
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 16att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att de osynliga strukturer och hinder mot kvinnor som finns inom den högre utbildningen klarläggs
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 16att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att de osynliga strukturer och hinder mot kvinnor som finns inom den högre utbildningen klarläggs
- Behandlas i
- 17att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om återinförande av barntillägg i svux och svuxa.
- Behandlas i
- 17att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om återinförande av barntillägg i svux och svuxa.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.