Hög- och låginkomstutredning
Motion 1998/99:Fi205 av Ingrid Burman m.fl. (v)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- -
- Motionsgrund
- Tilldelat
- Finansutskottet
Händelser
- Inlämning
- 1998-10-28
- Hänvisning
- 1998-11-03
- Bordläggning
- 1998-11-03
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
I dag står en halv miljon människor utanför arbetsmarknaden. Antalet socialbidragstagare har ökat dramatiskt och bland dem är kvinnorna överrepresenterade. Kommunernas finanser urholkas av de ökande socialbidragskostnaderna, vilket får till följd att än fler människor hamnar i ekonomiska problem. Till 1965 års riksdag fanns ett antal motioner som föreslog en särskild utredning om låginkomsttagare och deras problem. Utredningen kom till stånd och fick en central ställning i samhällsdebatten när dess resultat nådde offentligheten genom delbetänkanden (SOU 1970:34 och 1971:39) samt utkast till kapitel i slutbetänkandet. Till uppmärksamheten bidrog att utredningen förhindrades att lämna sitt slutbetänkande.
Låginkomstutredningen tillkom vid en tidpunkt då den ekonomiska tillväxten under flera år varit synnerligen god. Många såg det som problema- tiskt att standardhöjningen inte hade lett till minskade välståndsklyftor.
Vad har hänt sedan dess?
Många statistiska sifferserier pekar mot minskande skillnader under 1970-talet men ökande under 1980- och 1990-talen. Detta gäller både mellan olika löntagargrupper, mellan kvinnor och män samt mellan löntagare och kapitalägare. Under 80-talet har också invandrarna fått en sämre ställning på arbetsmarknaden. Allt större belopp betalas ut i socialbidrag. Enligt siffror från Statistiska centralbyrån har de som tillhör den fattigaste tiondelen av hushållen tappat 20-30 procent av sin disponibla inkomst 1989-1996, medan de som tillhör den rikaste tiondelen har vunnit knappt 20 %. Statistiken visar också att det är stora skillnader i disponibel inkomst mellan kvinnor och män, något som Vänsterpartiet ser som mycket olyckligt. Vänsterpartiet har tidigare krävt en ny låg- och höginkomstutredning, och med tanke på vad som händer i dag är behovet om möjligt än större nu.
Till skillnad från den gamla låginkomstutredningen bör den nya också uppmärksamma höga inkomster och förmögenheter. Vilka grupper har fått det bättre under och efter 1980-talet? Vilka vann och vilka förlorade på den avreglerade penning- och kreditmarknaden samt på börsuppgången. Vänsterpartiet anser också att utredningen skall redovisa de könsmässiga skillnaderna. T.ex. vann eller förlorade kvinnorna på den avreglerade penning- och kreditmarknaden, eller på börsens upp- och nedgång? Utredningen bör också uppmärksamma särskilda förmåner och privilegier bland större ekonomiska och politiska makthavare.
Det är av stor vikt att få fram vilka komponenter som ligger bakom lågin- komsttagares minskade och höginkomsttagares ökade disponibla inkomster. För låginkomsttagare kan tänkbara komponenter vara arbetslösheten, bidragsnivåerna, lönerna och höjda skatter, medan ökade inkomster för hög- inkomsttagare kan bero på aktiekurser, löner och sänkta skatter. Dessa sam- band är av stor vikt att redovisa i en ny hög- och låginkomstutredning. Utredningen bör kunna hämta sitt material till stor del från redan gjorda undersökningar som Undersökningen av levnadsförhållanden (ULF) och av Hushållens inkomster (HINK) vid Statistiska centralbyrån.
Hemställan
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen enligt vad i motionen anförts hos regeringen begär förslag om tillsättandet av en låg- och höginkomstutredning.
Stockholm den 24 oktober 1998
Ingrid Burman (v)
Ulla Hoffmann (v) Kalle Larsson (v) Lena Olsson (v) Rolf Olsson (v) Claes Stockhaus (v) Willy Söderdahl (v) Johan Lönnroth (v)
Yrkanden (2)
- 1att riksdagen enligt vad i motionen anförts hos regeringen begär förslag om tillsättandet av en låg- och höginkomstutredning.
- Behandlas i
- 1att riksdagen enligt vad i motionen anförts hos regeringen begär förslag om tillsättandet av en låg- och höginkomstutredning.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- delvis bifall
- Kammarens beslut
- =utskottet
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.