En starkare folkhälsa

Motion 2024/25:1905 av Karin Rågsjö m.fl. (V)

Motionen bereds i utskott

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialutskottet

Händelser

Inlämnad
2024-10-03
Granskad
2024-10-03
Hänvisad
2024-10-15

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX


Motion till riksdagen

2024/25:1905

av Karin Rågsjö m.fl. (V)

En starkare folkhälsa

1

Innehållsförteckning

2

Förslag till riksdagsbeslut

3

Inledning

4

Narkotikapolitik

4.1

Narkotikapolitikens mål

4.2

Nationellt kunskapscentrum mot narkotikarelaterade skador och dödsfall

4.3

Avkriminalisera eget bruk

4.4

Ökad tillgång till Naloxon

4.5

Stärk anhörigas rätt till information, stöd och hjälp

4.6

Narkotikautredningen

5

Samsjuklighet

5.1

Ändra huvudmannaskapet för beroendevården

5.2

Brukarrum

5.3

Stärkt tillgång till hälsoupplysning

6

Förebyggande arbete

6.1

Läkemedelsberoende

6.2

Barn och unga

6.2.1

Stärk elevhälsan

6.2.2

Översyn av medicinering och stärkt vårdförlopp

6.2.3

Stärk

Yrkanden (37)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att målet för den svenska narkotikapolitiken bör ändras till "Ett samhälle med minskade skador av narkotika utifrån en restriktiv syn på narkotika" och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
  • 2.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör inrätta ett nationellt kunskapscentrum för insatser mot narkotikarelaterade skador och dödsfall i syfte att minska narkotikaanvändandet och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
  • 3.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör utreda hur lagen om kriminalisering av eget bruk har inverkat på antalet missbrukare och brukare samt deras livskvalitet, hälsa och drogfrihet och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
  • 4.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör återkomma med förslag om att avkriminalisera eget bruk av narkotika och ersätta påföljden med ett obligatoriskt samtal med läkare och socialarbetare, samt för unga under 18 år även med föräldrar, och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Justitieutskottet
  • 5.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör återkomma med förslag om att öka tillgången på naloxon utifrån Socialstyrelsens rapport och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
  • 6.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör återkomma med förslag på lagstiftning där anhörigas rätt till information, stöd och hjälp säkerställs och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
  • 7.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör återkomma med förslag på ny lagstiftning där barn till föräldrar med psykisk ohälsa och/eller missbruk får rätt till eget stöd i ett tidigt stadium och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
  • 8.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör återkomma med en proposition baserad på betänkandet Vi kan bättre! Kunskapsbaserad narkotikapolitik med liv och hälsa i fokus (SOU 2023:62) och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
  • 9.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör återkomma med förslag utifrån samsjuklighetsutredningens slutbetänkande Från delar till helhet (SOU 2023:5) och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
  • 10.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör återkomma med förslag om att ändra huvudmannaskapet för beroendevården, för personer över 18 år, till regionernas beroendeenheter enligt förslaget i slutbetänkandet Från delar till helhet (SOU 2023:5) och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
  • 11.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör tillsätta en utredning av behovet av och förutsättningarna för brukarrum, och om lämpligt föreslå ett pilotprojekt som sedan utvärderas, och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
  • 12.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör återkomma med förslag om att stärka tillgången till hälsoupplysningar för människor som brukar narkotika, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
  • 13.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att specialistmottagningar för läkemedelsberoende på regional nivå med nationellt stöd bör inrättas och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
  • 14.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör ge lämplig myndighet i uppdrag att utreda behovet av nya riktlinjer för utskrivning av lugnande och ångestdämpande läkemedel för barn och unga och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
  • 15.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör ge lämplig myndighet i uppdrag att utreda hur evidensbaserade metoder kan implementeras för att barn och unga med självskadebeteende och ätstörningar snabbare kan komma in i vårdförloppet och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
  • 16.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör ge lämplig myndighet i uppdrag att genomföra en kartläggning av vilka yrkesgrupper som är i behov av kompetenshöjning angående unga och missbruk för att sedan initiera en nationell utbildningssatsning för utpekade grupper och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
  • 17.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör utreda möjligheten att införa beroendelära på grundutbildningarna för socionomer, sjuksköterskor, undersköterskor, arbetsterapeuter, behandlingsassistenter och läkare och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Utbildningsutskottet
  • 18.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör initiera en översyn av ungdomsmottagningarnas uppdrag i syfte att förtydliga det och inkludera beroende och psykisk ohälsa i uppdraget och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
  • 19.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör ta initiativ till att stärka kunskaperna om missbruk och beroende inom bup och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
  • 20.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör återkomma med förslag om att göra Maria Ungdom i Stockholm till ett nationellt kunskapscentrum om ungas beroende och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
  • 21.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör återkomma med förslag om att ta fram nationella evidensbaserade metoder för barn och unga som är i riskzonen för att få ett beroende, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
  • 22.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör utreda om lagstiftning behövs för att barn och unga till föräldrar med missbruk och psykisk ohälsa ska ha rätt till stöd- och hjälpinsatser och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
  • 23.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör återkomma med förslag om nya placeringsformer för barn och unga med beroende och psykisk ohälsa och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
  • 24.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör tillsätta en utredning med uppdrag att se över vilka konsekvenser LVU får för de unga som berörs och vid behov föreslå relevanta lagändringar och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
  • 25.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör ge lämplig myndighet i uppdrag att ta fram en nationell informationsinsats om alkoholkonsumtionens inverkan på hälsan, såsom den ökade risken för cancer, och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
  • 26.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör tillsätta en utredning med uppdrag att ta fram förslag på en långsiktig plan med åtgärder för att motverka alkoholens skadeverkningar och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
  • 27.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör återkomma med förslag om en lagändring om främjandeförbud för distanshandel av alkohol och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
  • 28.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör utreda införandet av restriktioner mot kommersiell förmedling av alkohol som riskerar att undergräva detaljhandelsmonopolets rättsliga ställning och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
  • 29.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör tillsätta en utredning med uppdrag att ta fram förslag på hälsotexter på alkoholprodukter och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
  • 30.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör ge lämplig myndighet i uppdrag att utreda ett eventuellt förbud mot smaksatt tobaksfritt snus på liknande premisser som förbudet mot smaksatta vätskor avsedda att konsumeras genom e-cigaretter och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
  • 31.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör återkomma med förslag om s.k. dold försäljning av tobak utifrån förslaget i SOU 2016:14 och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
  • 32.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör utreda möjligheten att kontinuerligt höja åldersgränsen för att köpa cigaretter, enligt det förslag som tagits fram i Storbritannien, och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
  • 33.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör tillsätta en utredning med uppdrag att ta fram förslag på insatser som krävs för att motverka ohälsosam övervikt och hjälpa dem som lider av det, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
  • 34.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör utreda möjligheten att införa en skyldighet för betaltjänstleverantörer att vid överföring av betalningar till olicensierade spelbolag kontrollera mot det nationella självavstängningsregistret om kunden valt att stänga av sig och i så fall blockera betalningen, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
    Behandlas i
    Kulturutskottet
  • 35.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör utreda hur uppsökande arbete kan bedrivas för att intensifiera arbetet med att nå spelberoende och erbjuda stöd och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
  • 36.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör se över förutsättningar och finansiellt stöd till fontänhusen i syfte att skapa goda villkor för en fungerande verksamhet och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
  • 37.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör snabbutreda hur samtliga typer av vaccinationer inför resor och påfyllnadsvaccinationer ska kunna registreras i det nationella vaccinationsregistret (NVR) oavsett utförare och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.