Den ekonomiska makten
Motion 1998/99:Fi708 av Siv Holma m.fl. (v)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- -
- Motionsgrund
- Tilldelat
- Finansutskottet
Händelser
- Inlämning
- 1998-10-28
- Hänvisning
- 1998-11-03
- Bordläggning
- 1998-11-03
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Inledning
Sedan sammanbrottet i Östeuropa har det varit på gränsen till tabubelagt att få gehör för kritik av privata kapitalägares ekonomiska makt i den offentliga samhällsdebatten. De flesta erkänner att den parlamentariska demokratin har problem i den globaliserade kapitalismen. Det fallande valdeltagandet, misstron mot politiker och valrörelsernas kommersialisering nämns ibland. Men om man antyder att problemen har med formerna för ägandet av och makten över kapitalet att göra är det lätt att bli utstämplad som anhängare av diktatur och byråkratisk planhushållning. Varje ifrågasättande av de rådande maktförhållandena i världen och Sverige och varje hävdande av behovet av att i grunden förändra dessa förhållanden har alltför länge kunnat avfärdas med hänvisning till de realsocialistiska staternas kollaps. Vänsterpartiet vill vända på den bilden. Vi menar att när inkomsten för den rikaste tiondelen av de svenska hushållen ökade med 17 procent mellan 1990-1995, och samtidigt den fattigaste tiondelens sjönk med 27 procent visar sig behovet av en radikal omfördelning av samhällets resurser vara skriande. Vi menar att mot bakgrund av hur världen ser ut i dag - där 40 000 barn svälter ihjäl varje dag trots livsmedelsöverskott, där de 254 rikaste äger lika mycket som de 2,5 miljarder fattigaste och där de fyra rikaste personerna i Sverige, Ingvar Kamprad bröderna Rausing och Stefan Persson, tillsammans har privata förmögenheter på över 100 miljarder kronor samtidigt som nästan en tiondel av befolkningen tvingas leva på socialbidrag - är det dags att lyfta upp krav på en demokratisering av den ekonomiska makten på den politiska dagordningen.
En grundläggande tanke i den marxistiska traditionen är att produktiv- krafternas (teknologin, kunskaperna) förändringar har en grundläggande betydelse för ägandet av produktionsmedlen som i sin tur är avgörande för makten i samhället. Därför är en analys av produktivkrafternas utveckling och vad detta kan tänkas få för konsekvenser för makten i samhället av yttersta betydelse för människans möjlighet att genom demokratiska beslut påverka och förändra samhällets utveckling. Den moderna kapitalismen innebär nya utmaningar för en marxistisk analys. Några av de frågeställ- ningar som bör väckas är vilken betydelse den moderna debatten om "humankapitalets" eller "det intellektuella kapitalets" ökande betydelse har, och vad den spekulativt inriktade finanskapitalismens undanträngande av industrikapitalismen innebär. På de mest moderna och mest framgångsrika företagen är man i dag mer beroende av de anställdas "humankapital" - dvs av deras kunskaper - än av det penningkapital som omsätts på världens aktiebörser. Det är svårare att styra humankapitalet - en människas tankar, än det fysiska kapitalet maskinerna, byggnaderna, dvs. de produktivkrafter som är det kapitalistiska ägandets grund.
Enligt arbetarrörelsens ursprungliga begreppsvärld är en kapitalist en människa som lever på att köpa och exploatera andras arbetskraft. Att äga sina egna kunskaper gör en lika litet till en kapitalist, som om man t.ex. äger sin egen bostad eller aktier i det företag där man själv arbetar. Vår socialism är således också förenlig med ett privat ägande - om än detta ägande i första hand tar sig olika kollektiva och kooperativa former. Socialismen står inte heller i någon motsättning till vare sig marknadsmekanismer eller den parlamentariska demokratin - tvärtom innebär vår socialism en fördjupning av demokratin. Det bör också betonas att en utveckling av den ekonomiska demokratin inte står i motsättning till en stabil ekonomisk utveckling. Den socialism vi strävar efter bör också innebära att kunskaperna erövras av alla. Den ursprungliga socialistiska idén var människans frigörelse - att de arbetande människorna själva skulle organisera produktionen i "fria associationer" och därmed befria sig från det förtryck och det främlingskap som kapitalistens/kapitalägarens envälde på arbetsplatsen innebar. Män- niskans frigörelse är hennes eget verk och socialismen kan inte genomföras genom beslut i parlamentariska församlingar. Men den ekonomiska demokratin kan stärkas genom lagstiftning och politiska beslut, och därmed flytta arbetarklassens positioner framåt. Denna motion är ett av Vänster- partiets bidrag till hur det skulle kunna gå till.
Ekonomin måste demokratiseras
Ägandeförhållandena är grundläggande för maktförhållandena i samhället. Socialt och politiskt sett är kapitalägande i alla former ett uttryck för en grundläggande samhällelig motsättning mellan lönearbete och kapital. Kapitalismen har i vår tid fått en global omfattning. Den domineras av stormakterna och de transnationella bolagen. Produktion och kapital flyttas alltmer oberoende av gamla nationalstaters gränser. Kapitalägandet har förändrats. Många av de gamla ägarfamiljerna har ersatts av anonyma institutioner och fonder. Det enskilda ägarinflytandet har minskat och kontrollen har centraliserats till ett fåtal stora kapitalgrupper. Penningkapitalets spekulativa drag har blivit tydligare och står ofta i motsättning till produktionens behov och intressen.
I industrikapitalismens begynnelse kännetecknades de första kapitalisterna av en entreprenöranda som innebar att de själva byggde upp sina företag. De kunde berika sig på denna företagsverksamhet. C H Hermansson myntade i sina böcker om den svenska storfinansen begreppet De femton familjerna. Han visade hur hög grad av monopolism och kartellisering som präglade det svenska näringslivet. Den svenska storfinansen hade mer makt i Sverige än vad dess motsvarigheter hade i andra länder. Den statliga koncentrationsutredningen som tillsattes bekräftade i stora delar dessa slutsatser. Den tidigare stabila ägarmiljön har - trots de gamla ägar- familjernas fortsatta styrka - radikalt förändrats under de senaste 25 åren. Ännu 1970 ägde enskilda hushåll nästan hälften av de börsnoterade aktierna. Förra året, 1997, hade denna siffra för svenska privatpersoner (direkt eller via fåmansbolag eller aktiefonder) sjunkit till 18 procent av det samlade marknadsvärdet på Stockholmsbörsen. Svenska institutioner ägde drygt 48 procent (börsföretagens ägande i varandra är borträknat) och det utländ- ska ägandet stod för resterande knappt 34 procent.
Det utländska ägandet har ökat starkt i de svenska börsbolagen samtidigt som det svenska ägandet i utlandet har ökat starkt. Problemet med denna internationalisering är inte utlandsägandet i sig - en utländsk kapitalist handlar oftast efter samma principer som de svenska - utan att utlandsägande tenderar att vara mer kortsiktigt inriktat. De ledande funktionerna får en mer internationell struktur. Kretsen av inhemska ledare minskar och kännedomen om svenska förhållanden brister. Det långsiktiga ägarengagemanget minskar normalt med avståndet till produktionsplatsen.
Sedan 1975 har avindustrialiseringen och låg tillväxt präglat alla de högindustrialiserade ekonomierna. Den svenska ekonomin har ändå på många sätt varit unik. Från slutet av 1960-talet började de svenska industriföretagen att möta en betydligt hårdare internationell konkurrens än tidigare på såväl exportmarknaden som på den inhemska marknaden.
Vänsterpartiet utvecklar sin syn på EU och EMU i särskilda motioner. EU och särskilt EMU bygger på principen att den ekonomiska makten över- ordnas den politiska makten och gagnar därmed kapitalismen som ekono- miskt system. Om EMU förverkligas innebär det att den demokratiska makten över ekonomin förhindras. Den gemensamma centralbanken, ECB, ska vara politiskt oberoende. Det innebär att nationella parlament, regeringar och övriga EU-organ är förbjudna att försöka påverka bankens ledamöter i deras arbete. EMU:s konstruktion och ekonomisk-politiska inriktning har en tydlig högerprofil. EMU grundlagsfäster en nyliberal princip, den om att låg inflation är viktigare än full sysselsättning för den ekonomiska politiken.
Vänsterpartiet vill istället utveckla demokratin i den ekonomiska politiken. Samhällets ägande och inflytande över bank- och kreditväsendet bör ökas. Vänsterpartiet anser att samhället ska behålla Nordbanken och därmed möjligheten att bedriva en aktiv ägarroll. Vad som ovan anförts bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Enligt vår uppfattning borde det demokratiska systemet - regering och riksdag - ha ett betydligt fastare grepp om det finansiella systemet. Inte minst ökar betydelsen av detta nu när alltfler handlar via det globala datasystemet. Internationella demokratiska motmakter till kapitalets herravälde skall byggas på sätt som beskrivs i andra motioner från Vänsterpartiet. Ökad löntagarmakt över företagens arbetsorganisation och investeringar är viktiga förutsättningar för näringslivets framsteg. Vinsterna ska omfördelas till framtidsfonder för att höja kunskapsnivån och för att ta fram nya produkter. Vänsterpartiet anser att EU bör demokratiseras genom att de nationella parlamenten stärks. Innan riksdagen fattar beslut om medlemskap i EMU bör det föregås av folkomröstning.
Organisera löntagarägandet
Sveriges löntagare har i stor utsträckning placerat sitt kollektiva sparande i aktier. Aktiefonderna och försäkringsbolagen bygger i huvudsak på löntagarnas insatta pengar. I listan över de största aktieägarna kom 30 juni 1997 pensionsförvaltarna SPP och AMF Pensionsförsäkringar AB på fjärde och sjätte plats med 66,9 respektive 42,5 miljarder kronor. Bland facken ägde SIF (drygt 2,8) och Metall (drygt 1,8) mest. Men det är ett i huvudsak passivt ägande som inte beskriver ett maktförhållande utan en ren penningplacering - detta trots ett ökat intresse på senare tid inom i första hand LO för att aktivera löntagarägandet. Det direkta personalägandet är av liten betydelse i Sverige också om man jämför internationellt.
I början av sjuttiotalet hade den s k solidariska lönepolitiken skapat en situation där övervinster i det privata näringslivet inte ledde till några nämnvärda investeringar i produktionen. LO påbörjade då diskussioner som 1975 resulterade i ett förslag om löntagarfonder. Fondförslaget hade arbetats fram av LO-ekonomen Rudolf Meidner och innebar att företagen skulle sätta in 20 procent av sina vinster på av löntagarna gemensamt ägda fonder. Löntagarna skulle själva utse styrelsen för dessa fonder. De rådslag om fonder som genomfördes inom LO med mer än 17 000 deltagare visade att man ville ha löntagarfonder, och de skulle vara lokalt knutna till de enskilda företagen inte toppstyrda. Tyvärr lyckades inte arbetarrörelsen forma ett löntagarfondsförslag som var förankrat i rörelsens bas. Tvärtom backade man stegvis från de ursprungliga målen. Fonderna blev traditionella placeringsfonder som köpte aktier i de gamla vanliga slagskeppen på börsen. De hade inte någon påtaglig förnyande inverkan på Sveriges näringsliv. De leddes vanligen av en elit som riskerade att växa ihop med den privat- kapitalistiska och därmed fjärma sig från sina uppdragsgivare dvs. lön- tagarna.
Idag är frågan om hur den privata ägarkoncentrationen ska kunna brytas och fördelas bland löntagarkollektivet - hur människors verkliga inflytande över samhällets utveckling skall kunna öka - en viktigare fråga än någonsin. I dag finns det ca 570 000 privata företag i Sverige. Endast 650 av dessa är företag med mer än 200 anställda. Emellertid utgör denna minoritet av företag en helt dominerande del av det samlade aktievärdet i Sverige. Dessa företag är högst odemokratiskt uppbyggda. Ofta sitter samma direktörer med i flera bolagsstyrelser, deras möten är hemliga och de förfogar över stora summor pengar. Det är dessa företags beslut som i praktiken styr det mesta av det ekonomiska livet i Sverige. Det är alltså av största vikt att dessa kolosser så fort som möjligt demokratiseras.
En väg att åstadkomma denna demokratisering är att bygga upp kollektiva fonder. Vänsterpartiet har föreslagit ett system med framtidsfonder i syfte att uppnå detta. Det är också viktigt att bygga upp en sådan kollektiv kapitalbildning på regional nivå. En viktig uppgift för fonderna är att, vid sidan av att öka löntagarnas inflytande över företagen, ackumulera kapital för framtida investeringar. Fonder kan genom demokratiska beslut bättre styra sina investeringar till områden där utveckling behövs exempelvis för omställningen till en ekologiskt hållbar produktion. På kort sikt gynnar fon- derna företagsklimatet eftersom de ser till att vinstöverskottet hamnar där det ska, nämligen som arbetande kapital i förnuftiga investeringar och inte som nu i kostsamma spekulationsaffärer. Fonderna kan också förväntas bidra till en ökad stabilitet inom näringslivet när den nationella investeringsfonden kan kanalisera nödvändigt kapital till speciellt utsatta sektorer.
Vänsterpartiet välkomnar också den alltmer livliga debatten inom svensk och internationell arbetarrörelse att organisera löntagarägandet i kollektiva former. Det gäller bland annat LO:s engagemang i att hitta alternativ till de stora privatfondförvaltarna när löntagarna skall placera sina pensionspengar i det nya premiereservssystemet. Regeringen bör på allt sätt understödja denna vilja från löntagarna att ta ett långsiktigt kollektivt ägaransvar. Detta bör ske genom att en parlamentarisk utredning tillsätts om hur den demokratiska makten över ekonomin skulle kunna öka. I denna utredning skall löntagarorganisationerna ges möjlighet att delta i utredningsarbetet. Vad som ovan anförts bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
AP-fonderna
Intresset för avkastningen på AP-fondernas fondkapital har ökat under senare år. Det beror på att de löpande pensionsavgifterna inte längre räcker till för att täcka de årliga pensionsutbetalningarna. Trots att delar av avkastningen på AP-fonderna således utnyttjats för direkta pensionsutbetalningar har detta inte påverkat fonderna negativt.
Sedan 1997 har det pågått en översyn av AP-fondernas organisation och placeringsregler. Partierna som står bakom pensionsöverenskommelsen har också initierat en diskussion om fondernas organisation och placeringsregler. I en skrivelse angående "Allmänna pensionsfondens verksamhet år 1997" presenterade regeringen nyligen sin utvärdering av fondstyrelsernas verksamhet. I två propositioner - om Inkomstgrundad ålderspension, m.m. ( prop. 1997/98:151) samt om Garantipension, m.m. ( prop. 1997/98:152) - finns också förslag som kommer att påverka AP-fonderna i framtiden. Bl.a. föreslås att en sjunde och värdepappersförvaltande AP-fond inrättas. Av större betydelse är förslagen om att successivt överföra medel från AP- fonderna till statsbudgeten. Motivet bakom denna överföring är att det nya pensionssystemet, som vad gäller finansieringsfrågor ännu är på utrednings- stadiet, inte sägs behöva den stora buffert som AP-fonderna utgjort i det gamla systemet. För de närmaste åren - 1999 och 2000 - föreslås att ca 45 miljarder förs över från AP-fonderna till staten. Mycket talar för att dessa medel i huvudsak kommer att användas för amorteringar av statsskulden. Vänsterpartiet motsätter sig bestämt denna utveckling. Fondmedlen bör i större utsträckning utnyttjas för att befrämja löntagarnas långsiktiga kollektiva ägarengagemang och för näringspolitiska syften.
Pensionskapitalet uppgår totalt till drygt 700 miljarder kronor. Första, andra och tredje AP-fonden gör enbart direkta och indirekta placeringar i räntebärande värdepapper och fastigheter, medan fjärde och femte AP- fonden har rätt att göra placeringar på aktiemarknaden. Dessutom inrättades i juni 1996 en sjätte AP-fond; en fond som i dag omfattar drygt 10 miljarder kronor. Sjätte AP-fonden ska framför allt göra placeringar i små och medelstora företag. Vänsterpartiet vill använda denna AP-fond för att utveckla svensk industri och stärka sysselsättningen. I prop 1995/96:171 fanns krav på att "Fondstyrelsen bör redovisa i vilken utsträckning - och på vilket sätt - styrelsen har tagit hänsyn till miljöaspekter i sin verksamhet." Detta tog också riksdagen beslut om. Vidare framgår det i propositionen angående skälen till att inrätta denna fond att det var viktigt att skapa goda förutsättningar för näringslivet i syfte att främja tillväxt och sysselsättning. I 6:e AP-fondens senaste årsredovisning sägs dock inget om hur man tagit hänsyn till miljöaspekter. Inte heller sägs det något om hur fonden främjat sysselsättningen. Vänsterpartiet anser att det är beklagligt att någon sådan redovisning inte har gjorts. Det finns därför anledning att utvärdera 6:e AP- fondens verksamhet utifrån närings- och miljöpolitisk synpunkt. Vad som ovan anförts bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Vänsterpartiet är kritiskt till fondtransaktioner vars huvudsyfte är att tjäna pengar på börsen och som leder till att industrijobb försvinner. Vi anser att 6:e AP-fonden bör ges ett tilläggsdirektiv med ett klart uttalat mål för att främja sysselsättning. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Det finns vidare anledning att se över de regler som styr AP-fondernas placeringar av pensionskapitalet. Enbart ca 70 miljarder - eller knappt 10 procent av fondernas tillgångar - kan utnyttjas för placeringar i onoterade eller noterade bolag. Vänsterpartiet har under en längre tid krävt att en större andel av AP-fondsmedlen bör kunna utnyttjas för aktieinköp. AP-fondernas placeringsrättigheter i aktier bör därför utvidgas och utnyttjas för aktiva näringspolitiska insatser för förnyelse och ökad sysselsättning i det svenska näringslivet. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Vi menar också att den begränsningsregel som innebär att fjärde och femte AP-fonden bara får äga upp till 10 procent av aktierna i ett börsföretag bör avskaffas. Vad som ovan anförts bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Svenskt näringsliv behöver seriösa ägare med långsiktiga placeringshorisonter. Under senare år har utländska ägare och spekulativa intressen ökat sin ägarrepresentation i Sverige. Vi menar att både det organiserade löntagarägandet och AP-fonderna i samarbete kan spela viktiga roller som såväl riskkapitalförsörjare som stabila och aktiva ägarintressen i svenskt näringsliv.
Aktivera staten och kommunerna som ägare och beställare
Historiskt har det statliga ägarengagemanget haft avgörande betydelse för det svenska näringslivets styrka. Utan den liberale finansministern J. A:s våghalsiga låneprojekt och statens storskaliga investeringar i den svenska järnvägsutbyggnaden under 1800-talet hade industrialiseringsprocessen allvarligt försvårats och försenats. Hade inte staten gått in i gruvorna, energiförsörjningen, telekommunikationerna och läkemedelsindustrin så skulle med stor säkerhet dessa branscher inte haft den styrka de har i dag i Sverige.
Dagens största svenska börsbolag är intimt förknippade med den offentliga sektorn och den statliga näringspolitiken. Samarbetet inom det militär- teknologiska området har haft en stor betydelse för att utveckla en spets- teknologi. Ericsson har till mycket stor del levt på samarbetet med det (f.d.) statliga telemonopolet. Astra bygger till stor del på en forskning som på ett avgörande sätt berott på en stark offentligt finansierad sjukvård. ABB (ASEA) har varit starkt beroende av beställningar från Vattenfall och andra företag och institutioner med samhälleliga ägare. Volvo och SAAB hade inte kunnat utvecklas utan skattefinansierade vägar och omfattande stödpaket i kristider.
Under 80-talet lyckades den nya högern få genomslag för tanken att staten eller kommunen inte dög som ägare i näringslivet, att statliga företag präglades av byråkratisering och ovilja att ta ansvar. Det fanns onekligen visst underlag för kritiken. Men felet var också att de offentligägda företagen ibland imiterade det sämsta i de privata: man satsade kortsiktigt och vågade inte formulera en egen långsiktig ägarstrategi. Den utförsäljning av statliga företag som inleddes på allvar under regeringen Bildt 1991-94 har fortsatts av den socialdemokratiska regeringen. Och det finns planer på att fortsätta dessa utförsäljningar. Vänsterpartiet menar att utförsäljning av statlig egendom inte får ske utan riksdagens godkännande. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Sammantaget äger staten betydligt mer aktier än Investor och Wallen- bergsstiftelserna ihop. Om staten blev lika bra på indirekt maktutövning som Wallenbergarna borde man kunna utöva en långt större ägarmakt än i dag.
Det finns också positiva tecken på att en viss omprövning av synen på staten som ägare i aktivistisk riktning är på väg. Trepartiöverenskommelsen om kärnkraftsavveckling bygger också bland annat på att en aktiv roll i omställningen ges åt Vattenfall. Staten borde kunna utveckla sin ägarroll inom energiområdet mer än så i samarbete med i första hand kommunernas energiföretag. Man borde också mer aktivt kunna uppträda som beställare av förnybar energi.
En mer aktiv näringspolitisk roll för det statliga ägandet borde också kunna utvecklas på andra områden. Det gäller läkemedel där man bör aktivera det statliga ägarengagemanget i att utveckla billiga läkemedel på monopolise- rade områden. På trafikområdet pågår en omställning av storstädernas trafiksystem där stat och kommuner spelar en avgörande roll för att trafikmönstret ställs om i mer miljövänlig riktning. Via NUTEK borde staten kunna bli mer aktiv när det gäller att utveckla mer miljövänliga bilar. Motsvarande gäller återvinningssystem och miljövård. Ett hinder i detta sammanhang kan vara EU:s upphandlingsregler. Men erfarenheten hitintills är att dessa inte hindrar olika EU-medlemmar i dag att genomföra upphandlingsprogram. Sverige bör ju inte alltid vara "bäst i klassen" i EU när det gäller att införliva dåliga EU-direktiv i den svenska lagstiftningen. Dessutom bör Sverige verka för att avbyråkratisera det otympliga upp- handlingssystemet.
Kommunerna äger företag inom i första hand bostads- och energi- sektorerna. Dessa företag har varit nödvändiga på områden där privatföretag aldrig hade tagit det sociala och fördelningspolitiska ansvaret. Dessa företag har också varit nödvändiga för att förhindra att privata ägare gör orimligt stora vinster på områden präglade av starka konjunktursvängningar och av ett beroende av politiska beslut. Det finns naturligtvis också exempel på att kommuner äger i onödan och att företagen är dåligt skötta. Men det kommunala ägandet skall utvecklas, inte avvecklas.
Över huvud taget är en lokal/regional förankring alltför litet uppmärksam- mat som en viktig beståndsdel i en lyckad företagsutveckling. Företag, som genom sin lokala förankring även har en social dimension, har i studier visat sig ha en betydande förmåga till att överleva ekonomiska nedgångar och bli ekonomiskt lyckade.
Vänsterpartiet begär en utredning i positiv anda kring hur statsmakterna kan underlätta för kommuner, landsting och regionala självstyrelseorgan att engagera sitt pensionskapital och andra finansiella tillgångar i långsiktigt ägarengagemang. Vad som ovan anförts bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Demokratisera bolagsstyrelserna - fler anställda och fler kvinnor i styrelserna
Vänsterpartiet verkar för att sprida demokratins principer till alla samhällsområden. Mot den politiska demokratins principer står dock ägarmakten som beskär demokratin och politikens möjligheter. Vår huvudinriktning är att stärka de anställdas rättigheter och ägarmakt samtidigt som vi vill bygga upp ett samhälleligt kapital för att bryta koncentrationen av makt till ett fåtal finansaktörer. Alla samhällsförhållanden präglas av en maktrelation mellan kvinna och man, en relation där kvinnorna som grupp underordnas männen. Den ekonomiska politiken är fortfarande ett manligt maktområde. Det är dags att inte bara uppnå en jämnare könsfördelning i representation utan också påverka det reella innehållet i den ekonomiska makten.
En ambitionsinriktning är att bryta det starka manliga maktmönster som sätter sin prägel i aktiebolagen. Antalet kvinnor i bolagsstyrelserna bör öka. Vänsterpartiet anser att det bör vara rimligt med 25 % kvinnor i styrelserna år 2000 och 50 % år 2010. De statligt ägda bolagen skall gå i spetsen genom att snabbt se till att lika många kvinnor som män sitter i dessas styrelser. Riksdagen bör som sin mening ge regeringen detta till känna.
Hemställan
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att staten skall behålla Nordbanken och därmed möjligheten att bedriva en aktiv ägarroll,
2. att riksdagen beslutar att tillsätta en parlamentarisk utredning om hur den demokratiska makten över ekonomin skall kunna öka enligt vad i motionen anförts,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om löntagarorganisationernas medverkan i den parlamentariska utredningen om den ekonomiska makten,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utvärdering av 6:e AP-fonden,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ge tilläggsdirektiv om att AP-fonderna skall främja sysselsättning,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utvidgning av AP-fondernas placeringsrättigheter,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inte begränsa 4:e och 5:e AP-fondernas aktieinnehav i ett börsföretag till 10 %,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utförsäljning av statlig egendom inte får ske utan riksdagens godkännande,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att tillsätta en utredning om hur statsmakterna kan underlätta för kommuner, landsting och regionala självstyrelseorgan att engagera sitt pensionskapital i ett långsiktigt ägarengagemang,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att tillsätta en utredning om hur statsmakterna kan underlätta för kommuner, landsting och regionala självstyrelseorgan att engagera övriga finansiella tillgångar i ett långsiktigt ägarengagemang,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att statens bolag skall gå i spetsen för att uppfylla målet 25 % kvinnor i styrelserna år 2000 och 50 % år 2010.
Stockholm den 26 oktober 1998
Siv Holma (v)
Lars Bäckström (v) Marie Engström (v) Ulla Hoffmann (v) Johan Lönnroth (v) Per Rosengren (v) Claes Stockhaus (v) Carlinge Wisberg (v)
Yrkanden (22)
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att staten skall behålla Nordbanken och därmed möjligheten att bedriva en aktiv ägarroll
- Behandlas i
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att staten skall behålla Nordbanken och därmed möjligheten att bedriva en aktiv ägarroll
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 2att riksdagen beslutar att tillsätta en parlamentarisk utredning om hur den demokratiska makten över ekonomin skall kunna öka enligt vad i motionen anförts
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 2att riksdagen beslutar att tillsätta en parlamentarisk utredning om hur den demokratiska makten över ekonomin skall kunna öka enligt vad i motionen anförts
- Behandlas i
- 3att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om löntagarorganisationernas medverkan i den parlamentariska utredningen om den ekonomiska makten
- Behandlas i
- 3att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om löntagarorganisationernas medverkan i den parlamentariska utredningen om den ekonomiska makten
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 4att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utvärdering av 6:e AP-fonden
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 4att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utvärdering av 6:e AP-fonden
- Behandlas i
- 5att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ge tilläggsdirektiv om att AP-fonderna skall främja sysselsättning
- Behandlas i
- 5att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ge tilläggsdirektiv om att AP-fonderna skall främja sysselsättning
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 6att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utvidgning av AP-fondernas placeringsrättigheter
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 6att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utvidgning av AP-fondernas placeringsrättigheter
- Behandlas i
- 7att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inte begränsa 4:e och 5:e AP-fondernas aktieinnehav i ett börsföretag till 10 %
- Behandlas i
- 7att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inte begränsa 4:e och 5:e AP-fondernas aktieinnehav i ett börsföretag till 10 %
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 8att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utförsäljning av statlig egendom inte får ske utan riksdagens godkännande
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 8att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utförsäljning av statlig egendom inte får ske utan riksdagens godkännande
- Behandlas i
- 9att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att tillsätta en utredning om hur statsmakterna kan underlätta för kommuner, landsting och regionala självstyrelseorgan att engagera sitt pensionskapital i ett långsiktigt ägarengagemang
- Behandlas i
- 9att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att tillsätta en utredning om hur statsmakterna kan underlätta för kommuner, landsting och regionala självstyrelseorgan att engagera sitt pensionskapital i ett långsiktigt ägarengagemang
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 10att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att tillsätta en utredning om hur statsmakterna kan underlätta för kommuner, landsting och regionala självstyrelseorgan att engagera övriga finansiella tillgångar i ett långsiktigt ägarengagemang
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 10att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att tillsätta en utredning om hur statsmakterna kan underlätta för kommuner, landsting och regionala självstyrelseorgan att engagera övriga finansiella tillgångar i ett långsiktigt ägarengagemang
- Behandlas i
- 11att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att statens bolag skall gå i spetsen för att uppfylla målet 25 % kvinnor i styrelserna år 2000 och 50 % år 2010.
- Behandlas i
- 11att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att statens bolag skall gå i spetsen för att uppfylla målet 25 % kvinnor i styrelserna år 2000 och 50 % år 2010.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.