Betesrätten
Motion 2024/25:1770 av Rebecka Le Moine m.fl. (MP)
Motionen bereds i utskott
- Motionskategori
- Fristående motion
- Tilldelat
- Miljö- och jordbruksutskottet
Händelser
- Inlämnad
- 2024-10-02
- Granskad
- 2024-10-02
- Hänvisad
- 2024-10-15
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Förslag till riksdagsbeslut
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utveckla betesrätten så att fler djur inkluderas och tillkännager detta för regeringen.
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att höja ribban för djurvälfärd inom hela EU och tillkännager detta för regeringen.
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utveckla djurvälfärdsersättningen inom EU och tillkännager detta för regeringen.
Motivering
Utveckla betesrätten
Det var Astrid Lindgren som gick i spetsen för protesterna mot allvarliga brister i djurhållningen på åttiotalet som ledde fram till en lagstadgad rätt för kor att beta. Lagen kallas Lex Lindgren och beteskravet har gjort Sverige unikt, korna glada och svenskarna stolta. Kor är betande djur och att beta gör dem därför gott på flera sätt. Det förbättrar klövhälsan, gynnar mer sociala beteenden mellan korna och låter dem röra sig mer naturligt. Jordbruksverket konstaterar att tillgång till bete är grundläggande för att kor ska må bra.
Beteskravet var först och främst en djurrättsreform, men det skapade också en större jämlikhet i systemet. Att avskaffa betesrätten skulle framförallt gynna resursstarka mjölkproducenter som har svårt att hitta tillräckligt med betesmarker inom rimligt avstånd från gården. De skulle kunna utöka sin produktion med ännu fler kor på samma yta. De små och medelstora jordbruken skulle riskera att konkurreras ut av allt mer storskaliga mjölkfabriker med kor som mår allt sämre, och utvecklingen med nedlagda gårdar skulle förvärras ytterligare.
Istället för att avveckla betesrätten bör den utvecklas, utöver lagstiftningens krav och inkludera fler djur så att tjurar, grisar, höns och kycklingar ska få beta i hagen, böka i jorden eller picka i gräset.
Höja ribban för djurvälfärd i hela EU
För att undvika en situation där svenska bönder konkurreras ut av produkter som inte lever upp till samma krav som Sverige ställer angående djurvälfärd, måste regeringen driva på för starkare lagstiftning för lantbruksdjur i hela Europa. Vi vill skärpa kraven på djurhållning inom hela EU, så att djuren får rätt att bete sig naturligt. Djurprodukter från djur uppfödda i länder där djurhållningen fått skarp kritik vid EU:s djurskyddsrevisioner ska inte få säljas på den gemensamma marknaden, utan endast inom det egna landet.
EU:s djurvälfärdsersättningar behöver utvecklas så att de ger ökade ekonomiska incitament för bättre djurvärld, och inte missgynnar svenska bönder för att Sverige har jämförelsevis stark djurskyddslagstiftning.
Rebecka Le Moine (MP) |
|
Linus Lakso (MP) |
Märta Stenevi (MP) |
Emma Berginger (MP) |
Katarina Luhr (MP) |
Janine Alm Ericson (MP) |
Ulrika Westerlund (MP) |
Mats Berglund (MP) |
Jacob Risberg (MP) |
Yrkanden (3)
- 1.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utveckla betesrätten så att fler djur inkluderas och tillkännager detta för regeringen.
- Behandlas i
- Miljö- och jordbruksutskottet
- 2.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att höja ribban för djurvälfärd inom hela EU och tillkännager detta för regeringen.
- Behandlas i
- Miljö- och jordbruksutskottet
- 3.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utveckla djurvälfärdsersättningen inom EU och tillkännager detta för regeringen.
- Behandlas i
- Miljö- och jordbruksutskottet
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.