Snedvridning av förutsättningarna för biodrivmedel
Interpellation 2013/14:97 av Löfstrand, Johan (S)
Interpellationen är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2013-11-07
- Anmäld
- 2013-11-07
- Fördröjd
- Ärendet var fördröjt
- Svar fördröjt anmält
- 2013-11-21
- Sista svarsdatum
- 2013-11-21
- Besvarad
- 2014-02-04
Interpellationer
Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.
Interpellationen
den 7 november
Interpellation
2013/14:97 Snedvridning av förutsättningarna för biodrivmedel
av Johan Löfstrand (S)
till finansminister Anders Borg (M)
Regeringen säger sig ha höga miljö- och klimatambitioner. Riksdagen har bland annat ställt sig bakom ett mål om en fossiloberoende fordonsflotta till 2030. För att nå dit så behövs politiska visioner och styrmedel som ger alla aktörer möjlighet att utveckla miljövänligare bränslen.
I budgetpropositionen så tydliggör regeringen hur beskattning av olika miljövänliga drivmedel ska ske. Man ger bland annat skattebefrielse till E85, RME (rapsmetylester) och biogas vid höginblandning. Det finns dock fler bränslen på marknaden som är både miljövänliga och konkurrenskraftiga men dessa får inte samma befrielse från skatt. Ett exempel är biosyntetiska drivmedel, som till exempel NexBTL, som för närvarande beskattas som råoljebaserad dieselolja då det används i höginblandad form. Det är en så kallad HVO (hydrogenated vegetable oil). Med regeringens förslag till lag om kvotplikt så kommer den andel HVO som överstiger 15 volymprocent av totalvolymen av ett drivmedel att få energiskatt i framtiden medan äldre sorts biodrivmedel (etanol, RME/FAME och biogas) kommer att vara helt skattefria. Det vill säga om man kör på 100 procent HVO beskattas 85 procent av volymen som råoljebaserad dieselolja. Även biosyntetisk bensin, som skulle kunna framställas ur exempelvis lignin utfällt ur svartlut på massabruk, skulle få full bensinskatt. De skulle då gälla volymer som överstiger 15 volymprocent av totalvolymen. Det är orimligt och skapar inte den teknikneutralitet som politiska styrmedel borde ha. Alla aktörer får därmed inte samma möjligheter att utveckla sina produkter och det leder till att Sverige inte kommer klara målet om en fossiloberoende fordonsflotta i framtiden. Sverige borde ha högre ambitioner och gå före andra länder, och gå före i utvecklingen av ny miljöteknik.
Jag har följande fråga:
Av vilket skäl har finansministern och regeringen valt att skattemässigt missgynna biosyntetiska drivmedel?
Debatt
(15 Anföranden)Interpellationsdebatt 2013/14:97
Webb-tv: Snedvridning av förutsättningarna för biodrivmedel
Dokument från debatten
- Riksdagens protokoll 2013/14:64 Tisdagen den 4 februariProtokoll 2013/14:64 7 § Svar på interpellation 2013/14:97 om snedvridning av förutsättningarna för biodrivmedel
Protokoll från debatten
Anf. 1 Finansminister Anders Borg (M)
Anf. 2 Johan Löfstrand (S)
Anf. 3 Finn Bengtsson (M)
Anf. 4 Jacob Johnson (V)
Anf. 5 Mats Pertoft (MP)
Anf. 6 Lena Asplund (M)
Anf. 7 Finansminister Anders Borg (M)
Anf. 8 Johan Löfstrand (S)
Anf. 9 Finn Bengtsson (M)
Anf. 10 Jacob Johnson (V)
Anf. 11 Mats Pertoft (MP)
Anf. 12 Lena Asplund (M)
Anf. 13 Finansminister Anders Borg (M)
Anf. 14 Johan Löfstrand (S)
Anf. 15 Finansminister Anders Borg (M)
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Interpellationer
Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.