Pensioner

Betänkande 2024/25:SfU13

  1. 1, Förslag, Genomförd
  2. 2, Beredning, Genomförd
  3. 3, Debatt, Genomförd
  4. 4, Beslut, Genomförd

Ärendet är avslutat

Beslutat
27 februari 2025

Utskottens betänkanden

Betänkanden innehåller utskottens förslag till hur riksdagen ska besluta i olika ärenden.

Beslut

Nej till motioner om pensioner (SfU13)

Riksdagen sa nej till cirka 20 förslag som rör pensioner i motioner från den allmänna motionstiden 2024. Förslagen handlar bland annat om jämställda pensioner, pensionsrätt för barnår, kulturskapares pensioner och höjt bostadstillägg.

Riksdagen hänvisar bland annat till att det redan pågår arbete inom de områden som förslagen gäller.

Utskottets förslag till beslut
Avslag på samtliga motioner.
Riksdagens beslut
Kammaren biföll utskottets förslag.

Ärendets gång

Förslag, Genomförd

Motioner: 18

Motioner från ledamöterna

Beredning, Genomförd

Senaste beredning i utskottet: 2025-02-13
Justering: 2025-02-18
Trycklov: 2025-02-20
Reservationer: 1
Betänkande 2024/25:SfU13

Alla beredningar i utskottet

2025-01-28, 2025-02-13

Nej till motioner om pensioner (SfU13)

Socialförsäkringsutskottet föreslår att riksdagen säger nej till cirka 20 förslag som rör pensioner i motioner från den allmänna motionstiden 2024. Förslagen handlar bland annat om jämställda pensioner, pensionsrätt för barnår, kulturskapares pensioner och höjt bostadstillägg.

Utskottet hänvisar bland annat till att det redan pågår arbete inom de områden som förslagen gäller.

Beslut är fattat. Se steg 4 för fullständiga förslagspunkter.

Debatt, Genomförd

Bordläggning: 2025-02-25
Debatt i kammaren: 2025-02-26
Stillbild från Debatt om förslag 2024/25:SfU13, Pensioner

Debatt om förslag 2024/25:SfU13

Webb-tv: Pensioner

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 127 Daniel Persson (SD)

Fru talman! Vi ska nu debattera socialförsäkringsutskottets betänkande 13 Pensioner. Jag vill börja med att yrka bifall till utskottets förslag till beslut.

Vi sverigedemokrater har en motion i detta betänkande, men den har vi valt att inte ställa oss bakom. I stället finns ett särskilt yttrande från oss. Vår motion handlar om att utreda pensionsrätten för barnår, men som framgår i vårt särskilda yttrande har Sverigedemokraterna i kommittémotionen En trygg familjepolitik med barnets bästa i fokus presenterat ett förslag som Pensionsgruppen diskuterar. Pensionsgruppen består numera av samtliga riksdagspartier, och vi har därför valt att inte lämna någon reservation med anledning av yrkandet.

Fru talman! Vi tycker även fortsättningsvis att det här är en viktig fråga, och vi menar att det som rör pensioner ska hanteras i Pensionsgruppen. Därför har vi valt att inte lämna in några kommittémotioner som rör detta betänkande.

Under tidigare år har vi bland annat motionerat om jämställda pensioner, utökade möjligheter att överföra pensionsrätter så att det även ska omfatta sambor liksom att slopa avgiften av överföring av pensionsrätter. Vi har också motionerat om att man ska ha möjlighet att pausa sin tjänstepension. Det är något som blev verklighet den 1 januari i år, efter att Pensionsgruppen kom överens om detta.

Fru talman! Jag har sagt det förr i denna talarstol: Jag är glad att det har tagits ett omtag med Pensionsgruppen och att samtliga riksdagspartier nu ingår i denna konstellation.

Pensioner

Sedan Pensionsgruppen bildades på 90-talet har syftet varit att vårda, förvalta och utveckla pensionssystemet. Pensionsgruppen är en parlamentarisk arbetsgrupp som fokuserar på att kunna jobba långsiktigt och skapa ett finansiellt och politiskt stabilt pensionssystem. Skulle frågorna i stället behandlas av ett utskott är risken stor att systemet i högre grad blir politiskt färgat. Det blir dessutom en osäkerhet vart fjärde år när det är allmänna val i Sverige. Att Pensionsgruppen utvidgats är en garanti för att bevara överenskommelsen och principerna som systemet bygger på.

Fru talman! Historiskt sett har Pensionsgruppen bringat stabilitet till vårt pensionssystem. Genom åren har vi sverigedemokrater kritiserat Pensionsgruppen för att det tagit lång tid innan man levererat förslag och att det har levererats väldigt få förslag på senare tid. Det har funnits en avvägning om att inte ta för snabba beslut som kan skapa osäkerhet. Längre ledtider kan innebära mer genomtänkta och väl synade beslut.

Fru talman! Vi har ett relativt bra pensionssystem. Den ideella organisationen CFA Institute tar årligen fram vad de kallar Mercer CFA Institute Global Pension Index. Uppgifterna samlas in genom nationellt enkätmaterial och ur internationella informationskällor. Det är ett index som redogör för olika länders pensionssystem.

I den senaste jämförelse som pensionsinstitutet publicerat kommer Sverige på plats 10 av 48 granskade pensionssystem. Enligt denna rankning är vårt pensionssystem sämst i Norden. Vi har på senare år hamnat på nionde eller tionde plats, med liknande poäng från år till år. Vi behöver se över vårt pensionssystem så att vi inte halkar efter ytterligare.

Vi vet även att det finns kritik mot att systemet inte levererar tillräckligt höga pensioner.

Herr talman! Det finns principer som Pensionsgruppen ska arbeta vidare med, till exempel respektavståndet. Det måste vara skillnad i pensionen om man har arbetat hela livet jämfört med dem som inte gjort det. Beräkningar visar att det lönar sig allt sämre att arbeta ihop sin pension. Det så kallade respektavståndet försvagas.

Livsinkomstprincipen innebär att pensionen blir en avspegling av den samlade arbetsinkomsten under hela livet.

Konsensusprincipen är också en viktig princip som gäller i Pensionsgruppen, då en bred förankring leder till stabilitet.

Herr talman! Det är positivt att Pensionsgruppen fattar konsensusbeslut om att införa möjligheten att kunna pausa tjänstepensionen. Det är kanske en mindre fråga, men det är ändå viktigt att den nya gruppen visar att man kan enas. Man har även kommit överens om att genomföra en analys av avgiftsnivån i pensionssystemet och om att ta fram förslag på hur överskottet i pensionssystemet kan hanteras, det vill säga möjligheten till en gas i systemet. Även om det här är utredningar har man ändå varit överens om att titta på dessa frågor.

Det ska bli intressant att framgent följa Pensionsgruppens arbete i den nya konstellationen och se vad som händer med frågorna om avgiftsnivån och en eventuell gas i systemet. Jag har i mitt anförande berört en del frågor som Pensionsgruppen ska arbeta vidare med. Pensionsgruppen har ett ordentligt arbete framför sig, men jag tror att den nya konstellationen kommer att kunna hantera detta och leverera framgent.


Anf. 128 Mats Sander (M)

Herr talman! Socialförsäkringsutskottets betänkande 13 Pensioner engagerar många. Det behandlar ett tjugotal yrkanden från allmänna motionstiden.

Pensioner är en av våra viktigaste välfärdsfrågor. För alla som har tagit ansvar, arbetat ett helt liv, bidragit till samhället och byggt Sverige starkt ska pensionen vara en trygghet. För oss moderater är det avgörande att arbete ska löna sig, inte bara i lönekuvertet utan också i pensionskuvertet.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Pensioner

Trygghet handlar inte bara om snabba lösningar eller kortsiktiga reformer. Trygga pensioner bygger på stabilitet, långsiktighet och arbete. Det är därför positivt att äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje har samlat alla riksdagens partier i Pensionsgruppen, där vi tillsammans kan arbeta fram långsiktiga reformer som stärker pensionssystemet utan att äventyra dess stabilitet.

Herr talman! Sverige har ett av världens mest stabila pensionssystem. Det bygger på den enkla principen att pensionen ska spegla livsinkomsten. Det betyder att pensionen inte är något som staten godtyckligt delar ut. Den är en rättighet som varje individ skapar genom sitt arbete. Det är därför arbetslinjen är så avgörande. Ju fler som arbetar, ju fler som arbetar heltid och ju fler som arbetar längre upp i åldrarna, desto högre blir pensionerna. Därför driver regeringen arbetslinjen.

Vi prioriterar jobb framför bidrag, fler vägar in i arbete och starkare drivkrafter att arbeta mer. På så sätt kan fler få en högre pension. Men vi ser också att arbetslinjen i pensionssystemet har försvagats. Principen om livsinkomst har urholkats genom olika tillägg, och det har lett till att respektavståndet har krympt, det vill säga skillnaden mellan den som har arbetat ett helt yrkesliv och den som inte har gjort det. Det var aldrig syftet med dagens pensionssystem.

Det är ett problem när människor som har arbetat i decennier ser att deras pension knappt är högre – eller till och med lägre – än pensionen är för dem som aldrig har varit i arbetslivet.

För oss moderater är det självklart att det alltid ska löna sig att arbeta. Därför har vi sänkt skatten för personer som väljer att arbeta längre upp i åldrarna. I de senaste två årens budgetar har vi sänkt skatten på just pensioner.

Att stärka arbetslinjen i pensionssystemet är en långsiktig process, men att sänka skatten på pensioner är det snabbaste sättet att här och nu förbättra pensionärernas inkomst.

Herr talman! Vi vet att kvinnor i genomsnitt har lägre pensioner än män. Det beror inte på pensionssystemet utan på arbetsmarknaden. Kvinnor arbetar i större utsträckning deltid, och kvinnodominerade yrken har ofta lägre löner. Men vi ser en positiv utveckling – pensionsgapet minskar. Vi är inte nöjda, men vi har kommit en liten bit på rätt väg. För att åstadkomma mer jämställda pensioner måste vi stärka kvinnors möjligheter på arbetsmarknaden, med fler heltidsjobb, bättre arbetsvillkor och högre löner.

Vi behöver också öka kunskapen om pensioner. Människor ska få tydlig information om vilka val som påverkar pensionens storlek så att fler kan göra medvetna val gällande sin framtida ekonomi. Därför har Pensionsmyndigheten i uppdrag att informera både dagens och, kanske ännu viktigare, framtidens pensionärer.

Herr talman! Vi behöver ett pensionssystem som är långsiktigt och stabilt. Just därför har vi Pensionsgruppen, som arbetar med att ta fram stabila och förankrade förslag. Så bygger vi tillsammans ett hållbart pensionssystem – genom långsiktiga överenskommelser.

Herr talman! Jag har talat om pensioner och trygghet, om varför arbetslinjen är avgörande och om vikten av långsiktiga beslut. Pensioner handlar om trygghet, och trygghet bygger på stabilitet, arbete och ansvarstagande. Vi står för en pensionspolitik som är stark nog att stå emot kriser, rättvis nog att spegla livsinkomsten och stabil nog att fungera i generationer framåt. Jag yrkar bifall till utskottets förslag till beslut.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Pensioner

(Applåder)


Anf. 129 Isabell Mixter (V)

Herr talman! Vi debatterar i dag pensioner och motioner från allmänna motionstiden rörande detta.

Alla människor ska kunna leva på sin pension och kunna se fram emot ett liv i trygghet efter ett långt arbetsliv, där man har råd att köpa den där koppen kaffe på stan och kanske en present till barnbarnen. Människor ska också kunna känna en trygghet i att kunna gå i pension vid rimlig ålder. Har man haft ett tungt arbete som sliter på kroppen ska man också kunna gå i pension tidigare än om man haft ett arbete som inte är lika slitsamt. Det är rimligt.

Så ser det inte ut i dag. I dag lever omkring 200 000 svenska pensionärer med låg ekonomisk standard. Över hälften av landets pensionärer har så låg inkomstgrundad pension att de har rätt till garantipension.

Herr talman! Vänsterpartiet såg 2022 till att garantipensionen höjdes med 1 000 kronor per månad. Detta var enormt viktigt och har lett till att färre pensionärer nu lever med låg ekonomisk standard.

När de pensionärer som har det sämst ställt får högre inkomster skapar det ett tryck på förbättringar även för övriga pensionärer. När pensionssystemet sjösattes på 90-talet utlovades att pensionärerna i det nya systemet skulle få ut 60 procent av lönen. Detta har inte levererats – i dag är det nere på 45 procent – och Vänsterpartiet har länge krävt att inkomstpensionerna ska höjas.

Sedan hösten 2023 är vi med i Pensionsgruppen, som beslutar om förändringar i pensionssystemet. Där driver vi nu på för att inkomstpensionerna ska höjas så att pensionerna hamnar på den nivå som utlovades när systemet infördes. Det behöver införas en gas i pensionssystemet som gör att pensionärerna får ta del av mer av de pengar som finns i systemet. Avsättningarna till pensionen som andel av löneavgifterna behöver öka.

Pensionsåldern har höjts och är nu 67 år. Vänsterpartiet var i grunden emot den höjningen då man inte samtidigt såg till att införa arbetsmiljöåtgärder som gör att alla människor klarar av att arbeta till 67. Redan före höjningen var det många i slitsamma yrken som inte orkade arbeta fram till pensionen. För den med ett lågbetalt yrke ger inte heller de extra yrkesverksamma åren särskilt mycket mer i plånboken vid pensionen.

Den höjda pensionsåldern kan visserligen vara rimlig utifrån antagandet att vi lever längre och därmed orkar arbeta längre. Men verkligheten ser väldigt olika ut för olika arbetstagare. Vanligast är att kvinnor inom utbildning, vård och omsorg inte orkar arbeta fram till pensionen. Bland alla sysselsatta i åldern 50–64 år är det 12 procent som bedömer att de inte kommer att orka arbeta fram till pensionsåldern. Bland Kommunals medlemmar är sju av tio oroliga för att de inte kommer att orka arbeta till pensionsåldern. Sverige skulle därför behöva en Arnepension som den i Danmark. I Danmark kan yrkesgrupper med särskilt slitsamma arbeten gå i pension tidigare.

Pensioner

Herr talman! Detta behöver även Sverige. Vi behöver en pension som ger upprättelse åt Katarina, Maria, Anton, Torbjörn, Ahmed och alla andra som har burit barn i förskolan, gjutit betong, kört buss och skannat varor i kassan – de som har burit vår välfärd på sina axlar och har fått hjulen att snurra i det här landet. De, liksom alla andra äldre, förtjänar en trygg och rimlig pension – inte att tvingas leva som fattigpensionärer för att de inte orkar arbeta fram till pensionsåldern.

Vi behöver också se till så att villkoren på arbetsmarknaden förbättras. Ständiga nedskärningar, effektiviseringar och ett högt tempo gör att många helt enkelt blir utslitna på jobbet. Arbetsmiljön behöver förbättras.

Efter påtryckningar från Vänsterpartiet infördes en åldersfaktor i sjukförsäkringen, vilket gör det lättare att avsluta arbetet i förtid. Detta är bra men långt ifrån tillräckligt, som sagt. Därför vill vi se till att den som har arbetat ett långt arbetsliv och slitit ut sig får möjlighet att gå i pension i förtid utan att det belastar pensionen, som med Arnepensionen i Danmark. Detta är något vi driver i Pensionsgruppen.

Herr talman! Vänsterpartiet har i dag ingen reservation då de frågor vi driver när det gäller pensioner hanteras i Pensionsgruppen. Jag vill dock här i kammaren framhålla vikten av att Pensionsgruppen förmår gå från ord till handling och lösa de problem som finns rörande pensionssystemet i dag.


Anf. 130 Malte Tängmark Roos (MP)

Herr talman! En liten kalendermiss gör att jag står här i stället för Märta Stenevi, och för enkelhetens skull tänkte jag bara yrka bifall till vår reservation i detta betänkande.

Överläggningen var härmed avslutad.

(Beslut skulle fattas den 27 februari.)

Beslut, Genomförd

Beslut: 2025-02-27
Förslagspunkter: 3, Acklamationer: 2, Voteringar: 1
Stillbild från Beslut 2024/25:SfU13, Beslut: Pensioner

Beslut 2024/25:SfU13

Webb-tv: Beslut: Pensioner

Protokoll med beslut

Riksdagsskrivelser

Inga riksdagsskrivelser har ännu utfärdats för det här ärendet. För vissa ärenden utfärdas inga riksdagsskrivelser.

Förslagspunkter och beslut i kammaren

  1. Pensionssystemet

    Kammaren biföll utskottets förslag

    Beslut:

    Kammaren biföll utskottets förslag

    Utskottets förslag:
    Riksdagen avslår motionerna

    2024/25:553 av Lorena Delgado Varas m.fl. (V) yrkande 5,

    2024/25:676 av Jamal El-Haj (-) yrkandena 1-3,

    2024/25:727 av Helén Pettersson och Isak From (båda S),

    2024/25:1803 av Annika Strandhäll (S),

    2024/25:2900 av Sten Bergheden (M) yrkandena 1 och 2,

    2024/25:3069 av Ardalan Shekarabi m.fl. (S) yrkande 9,

    2024/25:3157 av Helena Vilhelmsson m.fl. (C) yrkande 53 och

    2024/25:3158 av Martina Johansson m.fl. (C) yrkande 42.
    • Reservation 1 (C, MP)
    Omröstning i sakfråganUtskottets förslag mot reservation 1 (C, MP)
    PartiJaNejAvståendeFrånvarande
    S930013
    SD620010
    M60008
    C02004
    V19005
    KD14005
    MP01404
    L12004
    -2000
    Totalt26234053
    Ledamöternas röster
  2. Pensionsrätt

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Beslut:

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Utskottets förslag:
    Riksdagen avslår motionerna

    2024/25:397 av Markus Wiechel (SD),

    2024/25:1400 av Daniel Persson m.fl. (SD) yrkande 16,

    2024/25:1662 av Camilla Rinaldo Miller (KD),

    2024/25:1804 av Paula Örn och Annika Strandhäll (båda S),

    2024/25:1843 av Patrik Lundqvist m.fl. (S) och

    2024/25:2714 av Ann-Sofie Lifvenhage (M).
  3. Grundskyddet

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Beslut:

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Utskottets förslag:
    Riksdagen avslår motionerna

    2024/25:861 av Patrik Björck (S),

    2024/25:2187 av Kristoffer Lindberg m.fl. (S),

    2024/25:2897 av Sten Bergheden (M) och

    2024/25:2901 av Sten Bergheden (M) yrkandena 1 och 2.

Utskottens betänkanden

Betänkanden innehåller utskottens förslag till hur riksdagen ska besluta i olika ärenden.