Extra ändringsbudget för 2025 – Stöd till Ukraina
Betänkande 2024/25:FiU29
- 1, Förslag, Genomförd
- 2, Beredning, Genomförd
- 3, Debatt, Genomförd
- 4, Beslut, Genomförd
Ärendet är avslutat
- Beslutat
- 19 februari 2025
Utskottens betänkanden
Betänkanden innehåller utskottens förslag till hur riksdagen ska besluta i olika ärenden.
Beslut
Extra ändringsbudget för 2025 – Stöd till Ukraina (FiU29)
Riksdagen sa ja till regeringens förslag till extra ändringsbudget 2025 om att skänka försvarsmateriel till Ukraina under en begränsad tid.
Regeringen bemyndigas därmed att skänka försvarsmateriel och materiel inom energiområdet till Ukraina. Förslaget innebär också ökade anslag och bemyndiganden för att anskaffa utrustning och iordningställa materiel att skänka till Ukraina samt för att kunna ersätta delar av den materiel som föreslås skänkas till Ukraina.
Försvarsmaterielen som ska skänkas är i form av bland annat infanteriutrustning, fordon, pansarvärnsvapen, ammunition och stridsbåtar med vapen.
För statens budget innebär förslaget att anvisade medel sammantaget minskar med 6,2 miljarder kronor 2025. De minskade utgifterna beräknas förstärka statens finansiella sparande med 6,2 miljarder kronor och minska statens lånebehov med motsvarande belopp. De föreslagna förändringarna av beställningsbemyndigandena medför ökade utgifter och anslagen beräknas behöva öka med totalt 6,2 miljarder kronor 2026–2028.
- Utskottets förslag till beslut
- Bifall till propositionen
- Riksdagens beslut
- Kammaren biföll utskottets förslag.

Teckenspråkstolkat beslut: 2024/25:FiU29
Webb-tv: Teckenspråkstolkat beslut: Extra ändringsbudget för 2025 - Stöd till Ukraina
Ärendets gång
Förslag, Genomförd
Från regeringen
- Extra ändringsbudget för 2025 - Stöd till UkrainaProposition 2024/25:94
Beredning, Genomförd
Justering: 2025-02-18
Trycklov: 2025-02-18
Alla beredningar i utskottet
Extra ändringsbudget för 2025 – Stöd till Ukraina (FiU29)
Finansutskottet föreslår att riksdagen säger ja till regeringens förslag till extra ändringsbudget 2025 om att skänka försvarsmateriel till Ukraina under en begränsad tid.
Regeringen bemyndigas därmed att skänka försvarsmateriel och materiel inom energiområdet till Ukraina. Förslaget innebär också ökade anslag och bemyndiganden för att anskaffa utrustning och iordningställa materiel att skänka till Ukraina samt för att kunna ersätta delar av den materiel som föreslås skänkas till Ukraina.
Försvarsmaterielen som ska skänkas är i form av bland annat infanteriutrustning, fordon, pansarvärnsvapen, ammunition och stridsbåtar med vapen.
För statens budget innebär förslaget att anvisade medel sammantaget minskar med 6,2 miljarder kronor 2025. De minskade utgifterna beräknas förstärka statens finansiella sparande med 6,2 miljarder kronor och minska statens lånebehov med motsvarande belopp. De föreslagna förändringarna av beställningsbemyndigandena medför ökade utgifter och anslagen beräknas behöva öka med totalt 6,2 miljarder kronor 2026–2028.
Debatt, Genomförd
Debatt i kammaren: 2025-02-19

Debatt om förslag 2024/25:FiU29
Webb-tv: Extra ändringsbudget för 2025 – Stöd till Ukraina
Dokument från debatten
- Onsdag den 19 februari 2025Kammarens föredragningslistor 2024/25:73
- Protokoll 2024/25:73 Onsdagen den 19 februariProtokoll 2024/25:73 Extra ändringsbudget för 2025 - Stöd till Ukraina
Protokoll från debatten
Anf. 1 Edward Riedl (M)
Herr talman! I dag ska vi i den här kammaren fatta beslut om det 18:e och hittills största militära stödpaketet från Sverige till Ukraina. Regeringen och Sverigedemokraterna har kommit överens om en treårig ram för att visa att Sveriges stöd är uthålligt och långsiktigt. Ramen uppgår till 75 miljarder kronor fördelat på 25 miljarder kronor per år, och det stöd till Ukraina som föreslås i den proposition vi i dag ska fatta beslut om är en del av den ramen.
Utöver det 18:e stödpaket som Sverige nu bidrar med har vi genom olika beslut skänkt runt 62 miljarder kronor till Ukraina för militära ändamål sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av landet. Jag vill återigen, herr talman, tacka riksdagens samtliga åtta partier för fortsatt stöd och samarbete, liksom konstruktiva samtal både i kammaren, utanför kammaren och med representanter för andra länder kring stödet till Ukraina. Det sänder en viktig signal från Sverige till våra vänner i Ukraina. Det sänder också en viktig signal till Putin i Ryssland, herr talman, om att Sverige och omvärlden är långsiktiga i stödet till Ukraina.
Det är snart tre år sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av sitt grannland Ukraina. Det har varit tre år av död, lidande och förstörelse. Det har varit tre år av övergrepp, våldtäkter och fruktansvärda krigsbrott. Det har varit tre år av ofattbar förstörelse, herr talman – men också tre år av heroiskt motstånd där Ukraina har visat en hel värld att de kan försvara sig. De har försvarat sig med stort mod, stor beslutsamhet och en hel del uppfinningsrikedom.
Det är svårt att förstå en vardag med flyglarm och umbäranden – hur det är att behöva vinka av anhöriga på väg mot fronten eller skicka barn till skola och förskola när det pågår terrorbombningar av städer runt om i hela Ukraina. Men Ukraina håller ihop. Folk gör sin plikt. Trots terrorbombningar fungerar väldigt mycket långt över förväntan – inte alltid och inte överallt, och definitivt inte utan omvärldens stöd, men det händer mycket som ligger långt över vad som kan förväntas.
Det finns el, vatten och sjukvård, liksom vägar och järnvägar. Löneutbetalningar sker, betalsystem finns – och väldigt mycket mer. Det finns en fungerande statsförvaltning. Allt detta är helt nödvändigt för att man ska kunna försvara sig. Att det finns mat i matbutikerna och att matproduktionen runt om i Ukraina fungerar är också helt nödvändigt.
Sammantaget gör det att motståndet kan fortsätta. Omvärldens stöd är helt nödvändigt för att Ukraina fortsatt ska kunna försvara sig på det framgångsrika sätt de har gjort. Sverige kommer också att hjälpa till att återuppbygga Ukraina den dagen kriget är slut, herr talman.
Sveriges finansminister Elisabeth Svantesson har tagit fram en rapport för att visa omvärlden att Rysslands ekonomi är i betydligt sämre skick än vad de vill ge sken av. Tiden är inte på Rysslands sida. Omvärldens sanktioner och skenande försvarsutgifter i Ryssland har allvarligt skadat den ryska ekonomin och de ryska medborgarnas möjligheter till ett rimligt liv. Sverige kommer fortsatt att vara en stark röst i världen, inom olika internationella samarbeten och organisationer, för fortsatt stöd till Ukraina och fortsatta sanktioner mot Ryssland så länge de bedriver detta orättfärdiga och folkrättsvidriga krig mot Ukraina.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Extra ändringsbudget för 2025 – Stöd till Ukraina
Herr talman! Det händer väldigt mycket just nu. Det påstås en hel del saker från ledare runt om i världen som man möjligen skulle kunna förvänta sig mer av. Senast i natt uttalades ytterligare saker. Jag hade inte tänkt kommentera detta, herr talman, men det är nästan omöjligt.
Representanter från riksdagens alla åtta partier har deltagit vid olika övningar runt om i världen. Vi har haft delegationer till Ukraina; jag har lett en sådan från finansutskottet där samtliga partier var med. Vi har träffat både dem som leder och oppositionen, och vi har träffat civila organisationer. Det går inte att hålla ett val i ett land där stora delar är ockuperade och där den egna författningen och konstitutionen inte gör det möjligt att hålla val under de omständigheterna, herr talman. Det är nog få demokratiska länder som skulle klara av det.
Allt som pågår just nu är mediala spel – det hävdas och påstås en massa saker. Jag tror att vi tillsammans behöver hjälpas åt att bringa klarhet i detta, herr talman. För bara ett par veckor sedan var jag i Paris tillsammans med kollegor från flera partier här, och vi träffade politiker både från majoriteten och från oppositionen i Ukraina. Alla sa samma sak: Den övergripande uppgiften i Ukraina är att få ut angriparna. Därefter kan det normala demokratiska arbetet fortgå.
Detta ställer dock även krav. När man inte kan hålla val ställer det krav på att oppositionen involveras, och den opposition vi har träffat i olika delar – både i Ukraina och på andra ställen där man har haft delegationer – har vittnat om just detta, det vill säga att det fungerar. Tro alltså inte på allt det som hävdas, ni som lyssnar på det här!
För att en varaktig fred ska kunna uppnås måste den ske på Ukrainas villkor. Vi kan aldrig acceptera något annat. Därför är det fortsatta stödet, bland annat det vi i full enighet i den här kammaren och med stort stöd från svenska folket ska fatta beslut om i dag, helt nödvändigt. Fortsatta sanktioner mot Ryssland är också helt nödvändigt.
Den 24 februari är det tre år sedan Ryssland inledde den fullskaliga invasionen. För att uppmärksamma årsdagen och markera riksdagens fortsatta stöd för det ukrainska folket arrangerar talmannen tillsammans med finansutskottet, utrikesutskottet, försvarsutskottet och EU-nämnden ett seminarium i morgon klockan 11 i riksdagens förstakammarsal. Det kommer att gå att följa via riksdagens webb-tv och sannolikt även i SVT Forum. Ni som lyssnar får gärna delta även då.
På en presskonferens den 30 januari i år presenterade regeringen det militära stödpaket till Ukraina som vi i dag ska fatta beslut om. Det har ett värde på 13 ½ miljard kronor och är det hittills största svenska militära stödpaketet till Ukraina.
Med detta beslut stärker vi Ukrainas långräckviddiga förmåga. Regeringens avsikt är att avsätta 1 miljard kronor till produktion av ukrainska långräckviddiga robotar och långdistansdrönare. Paketet innehåller vidare en dubblering av det antal Stridsbåt 90 som tidigare donerats – 16 stycken – samt pansarvärnsrobotar och mycket mer.
Investeringar till stöd för Ukrainas försvarsindustri inkluderas också i paketet, herr talman. Det stödpaket vi nu beslutar om är uppdelat i åtta komponenter. Den största komponenten består av olika upphandlingar av nytillverkad materiel, framför allt från svensk och annan europeisk försvarsindustri, som kommer att doneras till Ukraina.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Extra ändringsbudget för 2025 – Stöd till Ukraina
Herr talman! Med dagens beslut stärker vi Ukrainas förmåga att fortsätta försvara sig. Jag yrkar bifall till förslaget. Slava Ukraini!
I detta anförande instämde Mats Sander (M).
Anf. 2 Peter Hultqvist (S)
Herr talman! Jag är glad att få vara här i dag och att få vara med i denna debatt. Jag vill börja med att yrka bifall till föreliggande proposition.
Jag tror att man måste diskutera det som faktiskt händer i dag ordentligt, för det är så stort och omvälvande. Det är mycket tydligt att vi har en ny situation i Europa.
Bakgrunden känner vi alla till: tre års krig i Ukraina med stora offer och kamp för frihet och demokrati samt en historia av övergrepp, förstörelse och krigsbrott. Ukrainas försvarsmakt och befolkning har gjort en oerhörd insats för att få sitt land att överleva.
Nu är vi i en situation där det förs förhandlingar över huvudet på både Ukraina och Europa. Det är inte acceptabelt. Om ett så kallat fredsavtal ska vara gällande måste det accepteras av både Ukraina och Europa, och det måste vara på Ukrainas villor.
Tyvärr ser vi nu hur det ena så kallade förhandlingskortet efter det andra spelas ut i förväg av USA. Ukraina ska avträda land. Det förs någon sorts diskussioner om val i Ukraina; Trump säger att han vill ha det, trots att det är omöjligt att genomföra under kriget. Presidentens mandat förlängs stegvis av Ukrainas rada. Man säger att det inte kan bli något medlemskap i Nato för Ukraina. Utan att Ryssland officiellt har ställt sådana krav går man dem till mötes innan förhandlingen ens har börjat.
Frågan som måste ställas är: Ser vi nu början på det stora sveket mot Ukraina? Ska Ukraina svikas? Ska de tvingas till en förnedrande fred på Rysslands villkor? Det är faktiskt relevant att ställa den frågan med tanke på hur detta har utvecklat sig under den senaste tiden.
USA:s förre president Joe Biden sa till Ukrainas president Zelenskyj: I will not walk away from you. USA har stått för majoriteten av stödet till Ukraina. Det har varit en oerhört viktig och avgörande insats.
Från Trumpadministrationen är budskapet ett annat. Även innan Trump tillträdde var det en självklarhet att Europa måste öka sina insatser; detta måste ske oavsett vilket budskap som kommer från Washington. Nu ställs krav på att USA ska ha kontroll över delar av mineraltillgångarna i Ukraina. Jag tycker att detta är uppseendeväckande. Jag tycker att det är nykolonialt. Dessutom ställs krav som, precis som jag nyss sa, gör att Ryssland tillmötesgås innan förhandlingarna ens har börjat. Det är ett mycket märkligt sätt att förhandla. Man lägger inte korten på bordet innan förhandlingen har börjat. Man ger sig inte innan förhandlingen har börjat. Man förhandlar heller inte utan att den som förhandlingen gäller finns med vid bordet. Det här handlar faktiskt om Ukrainas och vår kontinents framtid.
Vi får inte glömma grundläggande fakta. Det var Ryssland som startade kriget. Det är de som agerar i strid med internationell rätt. Det är de som har hela skuldbördan. Det är de som ska ställas till svars för sina brott mot internationell lag och rätt. President Putin är faktiskt efterlyst av Internationella brottmålsdomstolen för krigsbrott. Efterlysningen omfattar sammanlagt 123 länder. Det här är grundläggande fakta som man inte får glömma bort
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Extra ändringsbudget för 2025 – Stöd till Ukraina
Trump försökte i ett uttalande i natt att måla upp bilden att Ukraina på något vis medverkade till att kriget startade. Det är ett så oerhört märkligt uttalande att man frågar sig var det kommer ifrån. Varför uppkommer det? Detta är ju fake news på riktigt.
Jag minns ett annat läge för tre år sedan. Då varnade USA andra länder. Jag var själv med på möten om detta där man från amerikansk sida talade om att man hade information om att inringningen av Ukraina skulle komma att leda till krig. Då var man konstruktiv. Då var man med och försökte förebygga och förbereda på ett oerhört allvarligt läge och på det krigsutbrott som planerades från Putins och Rysslands sida.
Nu är det tydligen tvärtom. Nu ska bilden av detta suddas ut. Man har gått från konstruktivitet till fake news. Jag tycker att det är väldigt anmärkningsvärt.
Att Europa och Ukraina ställs vid sidan i denna process försämrar förutsättningarna i hela det förhandlingsscenario som det nu resoneras om. Legitimiteten i det som nu sker kan ifrågasättas. Det är också så att Rysslands ambition att dominera de centrala delarna av Ukraina kvarstår. Imperiedrömmarna lever, och aptiten är större än vissa landavträdelser från Ukrainas sida. Framtida krig i Ukraina eller på andra ställen i Europa kommer att vara en existerande risk. I detta läge måste man också ställa sig frågan: Går det över huvud taget att lita på ett avtal signerat av Ryssland och Vladimir Putin?
Inget fritt och demokratiskt land på vår kontinent vill leva med en skugga eller under en stövel från Moskva. Därför är det så viktigt att Ukrainas dröm om att få vara ett fritt land som väljer sin egen framtid får leva vidare som en realitet. Annars är frågan: Vilket blir nästa land att utsättas för barbariet? Det är vad detta handlar om.
Vi måste ta fasta på Joe Bidens budskap – I will not walk away from Ukraine – oavsett vad den nuvarande amerikanske presidenten väljer att göra. Därför är dagens beslut om ett 18:e stödpaket till Ukraina bra. Det är också bra att detta stödpaket innefattar produktion som är direkt riktad till Ukraina; det är ett krav som Socialdemokraterna länge har haft.
Vi i Sverige och övriga Europa måste stå fast så länge Ukraina behöver vårt stöd. Vi ska inte vara svikare i ett kritiskt läge. Münchenöverenskommelsen från 1938, som kallades peace in our time, är inget scenario vi vill ha tillbaka. Endast ett tydligt stöd till Ukraina från demokratierna i världen och verkningsfulla säkerhetsgarantier som bygger på ordentlig militär avskräckande förmåga kan ge den stabilitet som avhåller Ryssland från nya krig. Det finns inte utrymme för naivitet eller för att låta sig luras i förhandlingsprocesser.
Jag yrkar för Socialdemokraternas del bifall till propositionen.
Anf. 3 Charlotte Quensel (SD)
Herr talman! I dag behandlar vi det 18:e och hittills största militära stödpaketet till Ukraina. Värdet uppgår till hela 13 ½ miljard kronor. I och med detta paket är Sverige uppe i ett stöd på drygt 70 miljarder kronor. Paketet innehåller bland annat materiell förstärkning, samtidigt som Ukraina mobiliserar fler soldater. Vi stärker också Ukrainas förmåga till långräckviddig bekämpning inne i Ryssland. Hela 6 miljarder går till upphandling av såväl svensk som europeisk utrustning, där fokus ligger på korta leveranstider. Bland satsningarna finns utbildningsstöd, analysstöd, 16 Stridsbåt 90, 146 lastbilar och, framför allt, 1 500 pansarvärnsrobotar, och det är precis detta Ukraina efterfrågar.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Extra ändringsbudget för 2025 – Stöd till Ukraina
Utöver stödet till Ukraina donerar vi pansarskott till Moldavien. Förutom att vi möter Moldaviens efterfrågan är detta en tydlig signal till Moldaviens folk att vi bryr oss om Moldavien och ser dess utsatta läge. Europa vill inte se samma väg för Moldavien som den Ukraina tvingats in på.
Herr talman! På måndag är det tre år sedan Ryssland attackerade det ukrainska folket. I över tusen dagar har ukrainarna visat omvärlden att de inte tänker kapitulera och åter tvingas in under sovjetisk eller rysk flagg. Europa behöver hålla samman och visa att vi delar denna inställning, inte bara med tjusiga ord utan framför allt med handling. Ingen ukrainare borde tvingas att leva under rysk överhöghet. Det har de redan upplevt, och det ledde till att miljontals ukrainare dog i utrensningar och umbäranden.
Europa har en enorm utmaning i närtid. Trots att Trump omedelbart efter valvinsten i november meddelade att krigen i Mellanöstern och Ukraina stod högst upp på hans dagordning valde Europas ledare att prokrastinera i stället för att förekomma USA och ta ledartröjan. Man lät mer än tre månader passera, från USA:s valdag till Trumps tillträde, utan att agera. Nu vaknar Europas ledare och talar om en europeisk handlingsplan och om att ta ansvar för europeisk säkerhet. Man måste fråga sig vad Europas ledare gjorde. Väntade de på Trump innan de insåg faran för vår världsdel? Måtte denna passivitet inte straffa Ukraina och EU.
Herr talman! Samtidigt som EU:s ledare med rätta proklamerar sin förfäran över att USA tvingar fram förhandlingar kan vi läsa att det finns politiker i EU som uttrycker en önskan att återstarta importen av rysk gas. Det är idiotiskt. Medlemsstaterna måste inse att varje land behöver ta ansvar för sin militära upprustning, och det nu, samtidigt som de också tar ansvar för fossilfri el- och energiproduktion. EU måste klara både elektrifieringen och att göra unionen tillräckligt stark militärt. God försvarsförmåga och ett oberoende av utomståendes energi är grundförutsättningar för att EU ska stå emot krigshungriga grannar.
Herr talman! Låt oss inte upprepa den katastrofala politik som bland andra Tyskland fört genom att avveckla kärnkraften och i stället göra sig beroende av rysk gas. Unionen måste vakna upp och inse att man inte kan göra sig beroende av länder som Kina och Ryssland. EU måste gå vidare och vara starkt på egen hand.
Med detta avslutar jag med att yrka bifall till utskottets förslag.
Anf. 4 Hanna Gunnarsson (V)
Herr talman och ärade ledamöter! Hej också till alla er som lyssnar och tittar hemma!
Det har i dagarna gått tre år sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina och det fruktansvärda kriget inleddes. Den dagen förändrade allt för Ukraina som land och för den ukrainska befolkningen – men också för resten av världen.
Kriget i Ukraina har gjort om svensk försvarspolitik i grunden och har fått många av oss att omvärdera mycket, både som politiker och som människor. Sedan den fullskaliga invasionen har vi genom många timmars diskussioner i Försvarsberedningen och mellan regering och opposition nått en enighet i svensk försvarspolitik som nog ingen trodde var möjlig. Jag är tacksam över den nära kontakt regeringen har med oss i oppositionen och att vi får aktuell information och kan föra bra samtal om läget i världen. Senast i går träffade vi både försvarsministern och utrikesministern.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Extra ändringsbudget för 2025 – Stöd till Ukraina
Rysslands invasion, ockupation och krig är helt oacceptabla och strider mot folkrätten. Detta måste givetvis fortsätta att fördömas med de starkaste ord samtidigt som vi stöder Ukraina på många olika sätt. Invasionen är oprovocerad, olaglig och oförsvarlig. Angreppet är en kränkning av Ukrainas territoriella integritet och suveränitet och innebär ett stort mänskligt lidande för det ukrainska folket. Stödet till Ukraina och de ekonomiska sanktionerna måste fortsätta och utökas. Detta inkluderar att bekämpa den ryska skuggflottan i Östersjön, som även medför stor risk för miljökatastrofer. Världens länder måste sluta köpa den ryska olja och gas som transporteras på undermåliga fartyg. Oljan och gasen bidrar inte bara till klimatförändringarna utan finansierar även i praktiken kriget. Ryssland ska inte heller tillåtas att delta i internationella tävlingar eller arrangemang. Det går inte att tävla, fira och festa med en imperialistisk invasions- och ockupantstat.
Herr talman! Utvecklingen efter det amerikanska valet i höstas går snabbt. Ett nytt styre i Washington har sänt olika signaler om det amerikanska stödet till Ukraina och relationen till Ryssland. Det är mycket allvarligt och oroväckande. Trumps uttalanden visar att han är villig att låta Ryssland vinna kriget och få behålla den mark man har invaderat. I samma andetag säger han sig också vilja ta över Grönland och Kanada.
Alla demokratiska länder måste samlas i stödet till Ukraina och i motståndet mot den ryska invasionen. Målet måste vara att vi tillsammans förhindrar att Ryssland vinner kriget och inte på något sätt belönas för den invasion och ockupation som man är ansvarig för.
Det verkar som att Ryssland och USA vill dela upp Ukraina mellan sig. Återigen ser vi stormakterna sitta med linjaler på en karta och dela upp mark, naturresurser och makt mellan sig. Det är på alla sätt helt oacceptabelt. Inga förhandlingar får ske över huvudet på Ukraina och utan att Ukraina sitter med vid bordet. Det är givetvis Ukrainas villkor och Ukrainas beslut som ska ligga till grund för eventuella förhandlingar och uppgörelser. Det är Ukraina som bestämmer vägen framåt för sitt eget land. Ukraina behöver fred, men denna fred måste vara rättvis och hållbar. Ukraina ska inte tvingas lämna över vare sig makt eller mark till ockupanten Ryssland. Det är endast ukrainarna själva som ska bestämma. Att USA skulle ge Ryssland en seger i Ukraina vore förödande, inte bara för Ukraina och dess befolkning utan för resten av Rysslands grannländer och för hela Europa. Vi vet att Putin inte stannar vid Ukraina. Hans imperialism kommer att fortsätta.
Herr talman! Det har varit uppenbart i flera år att Putins regim i Ryssland är ett konkret och fysiskt hot mot grannländerna, men vi vet också sedan länge att Putin är ett hot mot alla de invånare i Ryssland som motsätter sig styret eller som inte passar in i det samhälle som Putin vill bygga. För ryska människorättsaktivister, hbtqi-personer, feminister, urfolksföreträdare, miljörörelser och den politiska oppositionen innebär regimen i Moskva ett dagligt hot om våld och repressalier – och även mord.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Extra ändringsbudget för 2025 – Stöd till Ukraina
Vårt stöd till Ukraina är humanitärt, ekonomiskt och diplomatiskt samt militärt. Det militära stödet med vapen, ammunition, fordon och utbildning krävs för att Rysslands krig inte ska lyckas och för att Ukraina inte ska tvingas lämna ifrån sig mark eller makt. Att försvara sina gränser och sin befolkning är grundläggande för att Ukraina i framtiden ska kunna bygga en stark demokrati och välfärd för sin befolkning.
Herr talman! Sveriges stöd till Ukraina måste alltså vara brett och långsiktigt. Tusentals av de miljoner människor som har tvingats fly från Ukraina har kommit till Sverige. De kämpar för att klara sig i ett nytt land med all den osäkerhet det innebär när familj och vänner är kvar i krigets Ukraina. De ukrainska flyktingarnas ekonomiska situation i Sverige är också mycket allvarlig. De och många andra flyktingar i Sverige har mycket liten ekonomisk ersättning att leva på varje dag. Vänsterpartiet har flera gånger krävt att regeringen måste höja ersättningen för att göra vardagen mer dräglig för flyktingarna.
När kriget är slut måste Sverige vara en aktiv part i återuppbyggnaden av Ukraina, utifrån den inriktning som den ukrainska befolkningen vill se. Detsamma gäller vårt stöd till Moldavien och Georgien – två länder som också har drabbats av rysk imperialism och ockupation. I det här förslaget finns även stöd till Moldavien med.
I Belarus styr fortfarande diktaturen. Det finns en kämpande opposition som drabbas av attacker och döms till långa fängelsestraff. De senaste åren har våra kontakter med företrädare för dessa länder varit intensiva för att stödja deras kamp mot den ryska ockupationen, påverkan och desinformation.
Herr talman! Världen är tyvärr inte så fredlig som vi önskar. Runt om i världen pågår krig och konflikter, människor flyr för sina liv, diktatorer härjar och människor lever i förtryck. Krig är det värsta som finns, och det leder alltid till många dödsoffer, sönderslagna familjer, stor förödelse med sönderbombade städer och infrastruktur, minor i mark och vatten som sedan måste röjas, många flyktingar och generationer av barn som växer upp med konsekvenserna, sorgen och minnena. Det är otroligt viktigt att Sverige är en stark röst i världen för fred, frihet, demokrati, mänskliga rättigheter och jämlikhet.
Kriget i Ukraina har alltså pågått i nästan tre år. Vänsterpartiet står bakom det humanitära, ekonomiska och militära stöd som Sverige skickar till Ukraina och fördömer den ryska invasionen och ockupationen. Vi yrkar därmed bifall till utskottets förslag.
Anf. 5 Martin Ådahl (C)
Herr talman! I dag ska vi diskutera det 18:e paketet av absolut nödvändiga vapen till vårt kämpande broderland Ukraina. Men den värld vi gör det i är inte densamma som den var för en vecka sedan.
Visst fruktade vi att USA:s ledare kunde komma att verbalt angripa sina närmaste demokratiska allierade i den fria världen som vore de fiender, men vi trodde ändå inte att det skulle ske. Visst fruktade vi att USA:s nya ledning skulle komma att svika ukrainarnas heroiska treåriga kamp för överlevnad och för allas vår frihet, men vi ville ändå inte tro på det. Visst fruktade vi att USA:s sändebud skulle kunna skaka hand med Putins satans mördare, med kidnappare av barn, med krigsförbrytare som vore de vänner, men vi trodde ändå inte att det skulle hända.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Extra ändringsbudget för 2025 – Stöd till Ukraina
Hur vidrigt och vanhelgande detta än är får inte chocken göra oss förlamade och uppgivna, utan den måste väcka Sverige och Europa till handling. Det finns självklart ingenting som ger USA rätt att diktera en så kallad fred på Putins villkor i Europa och över Europas huvud eller att sälja ut Ukraina och neka Ukraina plats vid bordet. Vi kan inte, och vi behöver inte, acceptera en sådan fred. Vi i Europa, precis som har sagts tidigare i kammaren, vet vad eftergiftspolitik leder till. Orden från München 1938 ekar i dagarna, då vi sålde ut vår heder till angriparna och skördade världshistoriens största katastrof. Den läxan bär vi med oss varje dag, som kontinent och som ödesgemenskap.
Aldrig, aldrig, aldrig accepterar vi ett München 2025, som belönar Putin för hans brott. Då kommer han tillbaka igen, igen och igen. Så snart hans genomruttna regim vacklar kommer han att starta nya krig och rikta energin mot det fria Europa, tills inte bara Ukraina, utan hela kontinenten står i brand. Just nu finns därför ingenting viktigare för Sveriges och Ukrainas säkerhet än att statsministern och regeringen på alla sätt står emot Trumps eftergiftspolitik.
Vad kan vi då göra i denna sena timma? Vad bör vår regering göra? Det är bra när den svenska regeringen är tydlig i ord, som alla åtta partier är i dag – tack för det. Låt mig påminna om att Ukraina har lovats medlemskap i Nato och understryka att Ukraina bör träda in i EU så fort som möjligt. Våra ord har dock bara räckt så här långt i Trumps och Putins värld. Nu är tid för handling, och vi européer kan här och nu stärka Ukrainas hand.
Herr talman! Att Sverige nu ger över 30 miljarder i militärt stöd till Ukraina är mycket bra. Vi står bakom propositionen. Men historien har redan sprungit förbi det beslut kammaren fattar i dag. Det som förra veckan var mycket är nu lite. I dag räknas bara det som stärker Ukrainas hand så mycket att det räcker för att bidra till att börja vända kursen bort från katastrofen. Sverige kan och bör därför tredubbla det ekonomiska stödet till Ukraina under 2025 till över 1 procent av vår bnp, motsvarande minst 75 miljarder kronor. Så lyder vårt särskilda yttrande, och vi tänker ta ytterligare initiativ till detta.
Det här måste ske nu, utan fördröjning. Det är just för tider som dessa som vi har samlat i ladorna. Sverige har exceptionellt starka statsfinanser, som konstaterades nyligen i Överskottsmålskommittén. Därför måste vi gå före så att vi kan uppmana EU:s länder att samtidigt satsa lika mycket.
Statsskulder och underskott till trots kan EU satsa mångfalt mer för Ukraina än vad vi gör i dag. Som nyligen påpekades av en rad ledande nationalekonomer i en rapport från Finanspolitiska rådet är EU:s samlade bnp mer än tio gånger större än Rysslands. Vår tekniska förmåga är såklart vida överlägsen den som råder i Putins korrupta kleptokrati. En enda procent av EU:s ekonomi är över 2 000 miljarder kronor. Det är nästan dubbelt så mycket som USA har lagt på Ukrainas försvar sedan den fullskaliga invasionen inleddes.
Herr talman! EU måste nu våga lägga pengar på bordet för att stötta Ukraina och för att rusta upp och stå emot Putin. Tyskland som så länge har varit motsträvigt har till slut omfamnat detta. Vi får absolut inte bromsa av missriktad vilja att utkämpa gårdagens ekonomiska krig.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Extra ändringsbudget för 2025 – Stöd till Ukraina
Det paket som ligger på riksdagens bord är bra. Det är bra att Sverige skickar stora mängder vapen till Ukraina, men det måste nu skalas upp mycket kraftigt med allt Sverige förmår av vapen och avancerade vapensystem.
Vi måste därtill bekosta mångfalt mer vapenproduktion i Ukraina. Det görs i det här paketet men måste göras i mycket större skala.
Vi måste fortsätta köpa vapen och delar av kritisk teknologi av andra västländer, inklusive USA, för att skicka till Ukraina i en helt ny omfattning. Det är det moraliskt rätta, men det ligger också i Sveriges och hela det fria Europas direkta säkerhetsintresse. Ukraina agerar just nu som en sköld för hela det fria Europa, inte minst Norden och Baltikum. Utan den skölden får vi alla betala mångfalt mer i form av försvar mot Ryssland under decennier.
Att stödja Ukraina så mycket som behövs har ett mycket starkt folkligt stöd i Sverige precis som i många andra länder i Nordeuropa, inklusive norra Europas främsta demokratiska militära stormakt Polen. Tillsammans utgör vi, den nordisk-baltisk-polska gemenskapen, en betydande kraft av likasinnade inom EU och inom den demokratiska europeiska gemenskapen. Där måste Sverige kunna visa ledarskap.
Det finns nu ingen annan väg att gå än att mycket snabbt rusta upp Sveriges eget försvar så som hela Europa måste rusta upp sin gemensamma förmåga. Centerpartiet har varit tydligt med att 3 procent av bnp till försvarsanslagen bör ses som ett golv som måste nås inom kort och passeras. Vi i det fria Europa måste nu ha kapacitet att gemensamt försvara vår säkerhet.
Herr talman! Må detta paket som vi röstar om i dag bara vara en föraning om den massiva mobilisering av våra resurser, av Europas resurser, bakom Ukraina som nu måste komma. När den som uppbär det ämbete som en gång kallades den fria världens ledare nu har valt – själv valt – att låta sig omfamnas av diktatorn och att låta sina sändebud sitta i Putins knä, då ska inte vårt land sänka huvudet. Då ska inte vårt Europa vika ned sig, vare sig för Putin eller för Trump. Vi ska hedra Ukrainas hjältemod genom att nu skicka alla de resurser vi besitter, de resurser Ukraina behöver för att gå segrande in i en varaktig fred, så att Vladimir Putin aldrig belönas för sina brott mot mänskligheten. Det är vad vårt folk förväntar sig av vår statsminister och vår regering – att vårt land står upp för Ukraina och för friheten i Europa.
Anf. 6 Mikael Oscarsson (KD)
Herr talman! I dag debatterar vi en extra ändringsbudget för 2025 med stöd till Ukraina. Låt mig börja med att yrka bifall till förslagen i betänkandet.
Som flera har pekat på här i dag är det om bara fem dagar tre år sedan den fullskaliga invasionen av Ukraina inleddes, och Ukraina har verkligen kämpat tappert.
Flera av oss – kanske till och med alla som är här i kammaren nu – har fått förmånen att besöka Ukraina. Sverige har ju hela tiden tagit aktiv del i att stödja landet. När jag själv gjorde ett besök gjorde det starkt intryck på mig att träffa soldater och anhöriga till människor som har gått under.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Extra ändringsbudget för 2025 – Stöd till Ukraina
Det är nu så oerhört viktigt att vi fortsätter hålla i. Det är allvarliga tider i världen, herr talman, och det får inte bli ett München 1938. Då sålde stora länder ut små länder. Sedan kom andra världskriget – det blev inte peace in our time. Då bestämde vi oss för en världsordning där små länder också skulle kunna sitta med vid bordet och skulle respekteras. Nu befinner vi oss i ett läge där allt det här hotas, och det är naturligtvis så att Ukraina måste få sitta med vid bordet. Det är Ukraina som är brottsoffret. Det är Ukraina som har utsatts för övergrepp. Det är deras territorium det handlar om, och därför är det naturligtvis av yttersta vikt att de får sitta med vid bordet. Det är de som ska förhandla.
Det här läget är en påminnelse, herr talman, om att detta har påverkan också på Sverige. Det finns ett fallet imperium, det ryska eller det sovjetiska imperiet, och om det Putin håller på med visar sig löna sig kommer aptiten att öka. Vi ställer upp för att det är moraliskt riktigt. Vi är ett av de länder i Europa som gör det allra mest, och det ska vi fortsätta med så länge det behövs. Men det är också så att det här har betydelse för vår egen säkerhet.
Som flera här har pekat på är det väldigt glädjande att vi har enighet. Alla riksdagens åtta partier står tillsammans i att fortsätta så länge det behövs.
Det här visar också att vi behöver stärka den europeiska förmågan. Vi behöver ”rampa upp” vår krigsindustri – eller vår försvarsindustri, ska jag säga – och tillverkningen av exempelvis ammunition. Sverige har ju en tradition där – Alfred Nobel tillverkade ammunition i Karlskoga. Det här måste ”rampas upp”. Det är farligt på riktigt för Sverige och Europa och för vår möjlighet att hjälpa Ukraina om vi inte har resurserna.
Därför är det viktigt att vi i stödet som vi nu ger också ger pengar till produktion i Europa så att Ukraina kan köpa färdig materiel men också till produktion i Ukraina. Det säkerhetsläge vi har är ingenting som är övergående, utan det är sannolikt för överskådlig framtid. Därför är det så viktigt att vi tillsammans fortsätter stödja.
Det här stödpaketet är det 18:e, och det är det hittills största. Vi vill deklarera från Kristdemokraternas sida att för oss är det viktigt att poängtera just detta att vi kommer att fortsätta stå med Ukraina. Vi kommer att fortsätta argumentera för att vi som land ska fortsätta göra allt vi kan för att stå vid Ukrainas sida och påpeka att Ukrainas ställning självklart måste vara att kunna vara med i varje förhandling som rör deras land.
Med dessa ord, herr talman, yrkar jag återigen bifall till samtliga förslag i betänkandet.
Anf. 7 Janine Alm Ericson (MP)
Herr talman! Vi ser hur världen förändras i otroligt snabb takt mitt framför våra ögon. Just nu ser det tyvärr mörkare ut än på länge. Vi lever ju i en tid där demokratin är på tillbakagång i världen, där auktoritära makter är på frammarsch och där folkrätten och den regelbaserade världsordningen baserad på FN-stadgan utmanas. Det är minst sagt allvarligt.
Det har nu gått tre år sedan Rysslands fruktansvärda och olagliga fullskaliga invasion av Ukraina inleddes. Kriget dödar och lemlästar, och det skadar både soldater och civila. Krigets trauman kommer att ta generationer att läka. Och kriget är, som vi många gånger har konstaterat, ett angrepp inte bara på Ukraina utan också på folkrätten, på demokratin och på den europeiska säkerhetsordningen.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Extra ändringsbudget för 2025 – Stöd till Ukraina
Herr talman! Vi vill ha fred, men det måste vara en fred där Ukraina sitter vid bordet. En fred utan Ukraina kommer inte att vara en hållbar fred. Det är helt enkelt fel att förhandla över huvudet på det land man förhandlar om. Vid en eventuell fred måste Ukrainas självbestämmande och säkerhet garanteras. Det kan se ut på olika sätt, men det måste tyvärr konstateras i dessa dagar.
När det gäller detta måste regeringen vara extremt tydlig med att utgångspunkten i förhandlingen måste vara vad Ukraina vill och behöver i form av stöd. Man måste markera tydligt mot Ryssland men också mot USA.
USA:s signaler om fredsförhandlingarna är, som flera tagit upp, mycket oroande. De eftergifter för Ryssland som redan kommunicerats är helt chockerande och farliga för framtiden. Det har en avgörande betydelse för synen på folkrätten om Putins brott får löna sig och han får ta land med militärt våld. Det riskerar också att påverka många konflikter runt om i världen.
Därför måste regeringen nu, själva och inom EU, fortsätta att verka för att EU ska hålla samman sitt stöd till Ukraina och för att sätta press på USA att fortsätta bidra. Utöver det behöver sanktioner fortfarande skärpas och Rysslands intäkter från olja och gas strypas.
Att vi hjälper Ukraina att försvara sig är viktigt för hela Europas säkerhet, demokrati och frihet. Vi i Sverige behöver vara beredda på att tillsammans med andra öka stödet. Regeringens ram för stöd behöver förlängas och omfatta stöd även för uppbyggnad av Ukraina.
Sverige ska fortsatt vara en stark röst för Ukrainas försvar, för att säkerställa ansvarsutkrävande för ryska krigsbrott och för att förbereda för en rättvis återuppbyggnad av landet.
För oss i Miljöpartiet är det fortsatt självklart att Sverige ska bidra till Ukrainas kamp för självbestämmande och självförsvar. Vi ska fortsätta vårt stöd till Ukraina. Vi måste göra det både enskilt och tillsammans med andra länder, och vi måste fortsätta värna mänskliga rättigheter, folkrätt och fred.
Ett ljus i mörkret är – som många andra också har nämnt – att vi är åtta partier som talar i detta ärende i dag. Det finns inget annat ärende där vi är helt överens och där alla partier är uppe och talar för förslaget. Detta är en styrka. Att vi står enade i detta är en tydlig signal till Ukraina om stöd. Det är en tydlig signal till Ryssland om svensk beslutsamhet och till USA för att det behövs en hållbar fred.
Därför yrkar vi i Miljöpartiet bifall till betänkandets förslag och därmed också till regeringens proposition. Det visar väldigt tydligt att det mitt i detta mörker finns en väg framåt. En väg som bygger på samarbete och solidaritet och som visar respekt för folkrätten. När det gäller detta måste Sverige stå fast.
Anf. 8 Cecilia Rönn (L)
Herr talman! Jag vill börja med att yrka bifall till utskottets förslag till beslut.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Extra ändringsbudget för 2025 – Stöd till Ukraina
Den signal vi sänder med denna 18:e extra ändringsbudget är ett enigt Sverige för Ukrainas frihet, fred och framtid.
Vi står här i dag i en tid som kommer att definiera vår generation. Det har hänt mycket de senaste dagarna som jag inte föreställde mig för ett år sedan. På måndag har Ukraina kämpat för sin frihet, fred och framtid i tre år. I tre år har krig rasat i Europa. Det är ett krig där den auktoritära regimen Ryssland försöker krossa en demokrati. Ukraina kämpar inte bara för sin egen överlevnad. De kämpar för de värderingar vi i Sverige håller allra högst: frihet, självbestämmande och demokrati. Deras kamp är vår kamp, och vårt stöd ska fortsätta vara långsiktigt och orubbligt.
Ukrainas uthållighet, kamp, motståndskraft och umbäranden i kampen för sin demokrati, sitt land och sin frihet har under tre år varit ofattbart. Det går inte att föreställa sig hur vardagen har ändrats eller hur det är att leva med ständiga beskjutningar, larm och rädsla för att nära och kära inte kommer hem igen. Förutom att Ukraina har lyckats stå upp militärt mot Rysslands fullskaliga och olagliga invasion har de också lyckats upprätthålla sin elförsörjning, sin infrastruktur, sina företag, sina matleveranser och sina betalsystem.
Sverige och omvärlden behöver fortsätta stötta Ukraina tills kriget är slut, hjälpa Ukraina att återuppbygga landet efter kriget och hjälpa landet att bli en del av den europeiska gemenskapen. Men vi har också mycket att lära av Ukraina – tro inget annat. Därför är stödet till Ukraina helt avgörande. I Sverige finns ett stort stöd för att fortsätta stödja Ukraina tills landet har vunnit kriget och skapat fred på sina villkor. Jag är väldigt glad för att vi i denna ödesfråga står enade i Sverige över alla partigränser – som många av mina politiska kollegor har sagt i talarstolen i dag – och för att svenska folket sluter upp i detta stöd. Den extra ändringsbudget vi har tagit fram för ett nytt och kraftfullt stödpaket till Ukraina är en väldigt viktig del i det.
Herr talman! Det handlar inte bara om att vi vill hjälpa. Vi måste hjälpa. Det handlar om Sveriges, Europas och den fria världens säkerhet.
Det 18:e militära stödpaketet är det största hittills. Det är på 13,5 miljarder kronor. Vi stärker Ukrainas förmåga att bekämpa ryska styrkor på djupet. Vi bidrar till artilleri, fjärrbekämpningssystem och obemannade farkoster. Vi utbildar ukrainska soldater och investerar i landets egen försvarsindustri. Det svenska stödet till Ukraina är nu uppe i cirka 62 miljarder. Det här är konkret och nödvändigt, och vi måste fortsätta med det. Ukraina behöver mer stöd, inte mindre. Europa måste ta ett större ansvar, och Sverige är en stark röst i den kampen.
Att stödja Ukraina är att stödja Sverige. Ett starkt Ukraina är ett skydd mot framtida aggressioner. Därför är den svenska enigheten så viktig. Det handlar om säkerhet, stabilitet och vår framtid. Vi måste fortsätta visa att Sverige och Europa är långsiktiga partner till Ukraina. Vi ska inte vackla. Vi ska inte tveka. Vi ska agera.
Extra ändringsbudget för 2025 – Stöd till Ukraina
Herr talman! USA har varit en viktig partner i stödet till Ukraina, men vi ser hur det politiska klimatet förändras. Utvecklingen de senaste dagarna är djupt oroande. Senast i natt kom ytterligare ett uttalande från Donald Trump. Nu om inte förr måste Sverige och EU hålla huvudet kallt och fokusera på det viktigaste: Ukrainas rätt att försvara sig och Ukrainas rätt till sitt land, sin demokrati och sitt självbestämmande. Ryssland och Putin är förövare i detta; det får vi aldrig glömma.
Nu mer än någonsin, när det ukrainska folket har stridit för sin egen och Europas frihet i snart tre år, måste vårt fokus vara att stärka stödet till Ukraina både här i Sverige och i Europa. Vårt militära stöd är avgörande och behöver stärkas. Europa är redan i dag en avgörande och viktig partner till Ukraina, och vi måste fortsätta att ta detta ansvar.
Det handlar inte bara om vapen och pengar. Det handlar om solidaritet och om att bygga ett stabilt Ukraina efter kriget. Det handlar om att stötta deras väg mot EU-medlemskap så fort som möjligt. Det är det ukrainska folket som ska avgöra sin framtid och hur de vill leva, inte auktoritära regimer som Ryssland. Därför är denna extra ändringsbudget en investering i fred, i demokrati och i framtiden. Jag är i dag stolt över att vara svensk och över att vi står enade i det orubbliga stödet till Ukraina.
Överläggningen var härmed avslutad.
(Beslut fattades under § 15.)
Beslut, Genomförd

Beslut 2024/25:FiU29
Webb-tv: Beslut: Extra ändringsbudget för 2025 - Stöd till Ukraina
Protokoll med beslut
- Protokoll 2024/25:73 Onsdagen den 19 februariProtokoll 2024/25:73 Extra ändringsbudget för 2025 - Stöd till Ukraina
Riksdagsskrivelser
Förslagspunkter och beslut i kammaren
Extra ändringsbudget för 2025 - Stöd till Ukraina
Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation
Beslut:
Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation
Utskottets förslag:
Riksdagen
a) bemyndigar regeringen att under 2025 för anslaget 1:3 Anskaffning av materiel och anläggningar inom utgiftsområde 6 Försvar och samhällets krisberedskap besluta att till Ukraina skänka försvarsmateriel i form av infanteriutrustning, fordon, pansarvärnsvapen, ammunition, personlig CBRN-skyddsutrustning och stridsbåtar med vapen, som kan avvaras av Försvarsmakten under en begränsad tid, till ett värde om högst 3 776 500 000 kronor,
b) bemyndigar regeringen att under 2025 för anslaget 1:3 Anskaffning av materiel och anläggningar inom utgiftsområde 6 Försvar och samhällets krisberedskap besluta att till Moldavien skänka försvarsmateriel i form av pansarskott, som kan avvaras av Försvarsmakten under en begränsad tid, till ett värde om högst 13 000 000 kronor,
c) bemyndigar regeringen att under 2025 besluta om försäljning av jaktrobotar av typen Rb 99 (AMRAAM) till Amerikas förenta stater, som kan avvaras av Försvarsmakten under en begränsad tid, till ett värde om högst 854 509 000 kronor,
d) godkänner den föreslagna användningen av anslaget 1:9 Totalförsvarets forskningsinstitut inom utgiftsområde 6 Försvar och samhällets krisberedskap,
e) godkänner den föreslagna användningen av anslaget 2:1 Kustbevakningen inom utgiftsområde 6 Försvar och samhällets krisberedskap,
f) bemyndigar regeringen att under 2025 för anslaget 2:4 Krisberedskap inom utgiftsområde 6 Försvar och samhällets krisberedskap besluta att till Ukraina skänka materiel inom energiområdet till ett värde om högst 100 000 000 kronor,
g) godkänner den föreslagna användningen av anslaget 2:8 Myndigheten för psykologiskt försvar inom utgiftsområde 6 Försvar och samhällets krisberedskap,
h) godkänner ändrad ram för utgiftsområde 6 Försvar och samhällets krisberedskap och anvisar ändrade anslag enligt regeringens förslag,
i) bemyndigar regeringen att under 2025 ingå ekonomiska åtaganden som inklusive tidigare åtaganden medför behov av framtida anslag på högst de belopp och inom de tidsperioder som regeringen föreslår.Därmed bifaller riksdagen proposition 2024/25:94 punkterna 1-9.
Utskottens betänkanden
Betänkanden innehåller utskottens förslag till hur riksdagen ska besluta i olika ärenden.