Associationsrätt
Betänkande 2023/24:CU14
- 1, Förslag, Genomförd
- 2, Beredning, Genomförd
- 3, Debatt, Genomförd
- 4, Beslut, Genomförd
Ärendet är avslutat
- Beslutat
- 31 januari 2024
Utskottens betänkanden
Betänkanden innehåller utskottens förslag till hur riksdagen ska besluta i olika ärenden.
Beslut
Nej till motioner om associationsrätt (CU14)
Riksdagen sa nej till ett trettiotal förslag om associationsrätt i motioner från den allmänna motionstiden 2023.
Anledningen är bland annat att arbete redan pågår i de frågor som motionerna tar upp.
Förslagen handlar bland annat om kravet på aktiekapital i aktiebolag, en översyn av lagen om ekonomiska föreningar och redovisning för mindre föreningar.
- Utskottets förslag till beslut
- Avslag på samtliga motioner.
- Riksdagens beslut
- Kammaren biföll utskottets förslag.
Ärendets gång
Förslag, Genomförd
Motioner från ledamöterna
- Motion 2023/24:1338 av Peder Björk och Malin Larsson (båda S) Stärkt kooperativt företagande
- Motion 2023/24:1489 av Joakim Sandell och Eva Lindh (båda S) Återinförande av revisionsplikten för småföretag
- Motion 2023/24:1490 av Joakim Sandell och Eva Lindh (båda S) Höjning av lägsta beloppet för aktiekapital
- Motion 2023/24:1628 av Niels Paarup-Petersen (C) För ett tryggare Malmö och Sverige
- Motion 2023/24:1630 av Niels Paarup-Petersen (C) Förändring av bokföringslagen
- Motion 2023/24:1771 av Michael Rubbestad (SD) Enklare frivillig likvidation av välmående aktiebolag
- Motion 2023/24:1772 av Michael Rubbestad (SD) Företag med endast en ägare
- Motion 2023/24:1815 av Elisabeth Thand Ringqvist och Anders Ådahl (båda C) Modern bokföring
- Motion 2023/24:2234 av Ann-Sofie Lifvenhage (M) Förenklat regelverk för föreningar
- Motion 2023/24:2480 av Helena Lindahl m.fl. (C) Skatter för företagande och tillväxt
- Motion 2023/24:2664 av Janine Alm Ericson m.fl. (MP) Jämställdhetspolitisk motion
- Motion 2023/24:404 av Mikael Eskilandersson m.fl. (SD) Ansvarsfull associationsrätt
- Motion 2023/24:419 av Tobias Andersson m.fl. (SD) Brott mot företagare
- Motion 2023/24:420 av Tobias Andersson m.fl. (SD) Bättre villkor för småföretagare
- Motion 2023/24:743 av Boriana Åberg (M) Ändrade regler avseende arkivering av räkenskapsmaterial
Beredning, Genomförd
Justering: 2024-01-25
Trycklov: 2024-01-26
Alla beredningar i utskottet
Nej till motioner om associationsrätt (CU14)
Civilutskottet föreslår att riksdagen ska säga nej till ett trettiotal förslag om associationsrätt i motioner från den allmänna motionstiden 2023.
Anledningen är bland annat att arbete redan pågår i de frågor som motionerna tar upp.
Förslagen handlar bland annat om kravet på aktiekapital i aktiebolag, en översyn av lagen om ekonomiska föreningar och redovisning för mindre föreningar.
Debatt, Genomförd
Debatt i kammaren: 2024-01-31
Debatt om förslag 2023/24:CU14
Webb-tv: Associationsrätt
Dokument från debatten
- Onsdag den 31 januari 2024Kammarens föredragningslistor 2023/24:63
- Protokoll 2023/24:63 Onsdagen den 31 januariProtokoll 2023/24:63 Associationsrätt
- Onsdag den 31 januari 2024 (preliminär)Talarlista 2023/24:20240131
Protokoll från debatten
Anf. 129 Markus Kallifatides (S)
Herr talman! Vi socialdemokrater står bakom ett helt enigt utskottsförslag om att avslå samtliga motioner på associationsrättens område, i huvudsak med hänvisning till redan pågående beredning av reformförslag i Regeringskansliet.
I allt väsentligt är det alltjämt den tidigare S-ledda regeringens arbete på området som tas vidare av regeringen Kristersson.
Här kan nämnas digitala bolags- och föreningsstämmor och näringsförbud till följd av förbud mot att bedriva näringsverksamhet som har meddelats i en annan stat. Nu föreligger också en lagrådsremiss gällande avskaffat krav på bevarande av räkenskapsinformation i original. Det är ett välkommet förslag om modernisering av redovisningsreglerna.
Vi socialdemokrater kommer givetvis även i fortsättningen att konstruktivt och kritiskt granska förslag när de väl kommer på riksdagens bord och kan mycket väl återkomma med egna initiativ under mandatperioden. Men det är naturligtvis i grunden bra för Sverige att det råder bred enighet här i riksdagen om att associationsrättsliga frågor om bolagsformer, bolagsstyrning, bokföringsregler med mera bör utredas och beredas noga innan beslut om ny lagstiftning fattas.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Associationsrätt
Dessutom uppfattar jag att det råder stor samsyn om att associationsrätten måste utformas med ett flertal legitima ändamål i sikte. Det gäller företagandets behov av rimligt smidig administration, statens intresse av ordning och reda i bland annat skatteuppbörden, allmänhetens möjligheter att bevaka sina intressen som anställda, kunder eller leverantörer till exempelvis aktiebolag och intresset av skydd mot överutnyttjande av associationsformer såsom aktiebolag för kriminell verksamhet. Associationsrätten är ett område för sans och balans, som de allra flesta politikområden.
Herr talman! Jag hoppas att civilutskottets viktiga arbete med associationsrätten även framöver präglas av det allvar som frågor om företagandets och civilsamhällets villkor, skattesystemets funktionssätt och kampen mot ekonomisk brottslighet förtjänar.
Anf. 130 Mikael Eskilandersson (SD)
Herr talman! När man läser underlaget kan det kanske framstå som att det finns två ganska tydliga alternativ när det gäller aktiekapital. Det ena är ett högre aktiekapital på 50 000, och det andra ett lägre på 25 000. Det är dock inte riktigt så.
Sverigedemokraterna anser att det borde finnas ett annat system för lägsta tillåtna aktiekapital. Vi förespråkar ett system där man kan starta ett bolag med ett relativt lågt aktiekapital, liknande det som finns i dag med en ingångssumma som är överkomlig, men där man sedan successivt ökar aktiekapitalet.
Vi vill ha så lite hinder som möjligt just när man startar bolaget, eftersom aktiebolag på så många sätt är den bästa företagsformen - särskilt om bolaget därefter expanderar. Det skulle kunna vara ett system med en nivå för startkapital som är hanterbar även för mindre kapitalstarka individer och en högre nivå för aktiekapitalet när bolaget sedan kommit igång. Sådana system förekommer i många andra länder och borde kunna tjäna som inspiration även för Sverige. De borde kunna visa vägen för ett nytt svenskt system. I det danska systemet finns begränsningar av bolags möjligheter att besluta om utdelning till dess att de är fullvärdiga aktiebolag med ett högre aktiekapital.
Vi anser att Sverige ska hämta inspiration från Danmark och ta fram mer ändamålsenliga regler för aktiebolag. Det är också viktigt att begreppet aktiebolag inte blir alltför urvattnat genom att värdet på bolaget blir för lågt. Det bör finnas ett egenvärde i aktiebolaget, men samtidigt ska möjligheten att starta ett nytt bolag vara realistisk och nåbar även för individer som inte är kapitalstarka.
Kriminalitet ska givetvis motverkas, men att kriminaliteten är starkt kopplad till aktiekapitalet och drastiskt skulle minska bara för att aktiekapitalet blir lite högre är väldigt naivt att tro. Kriminella företag är alltför lukrativa för att begränsas av ett aktiekapital på till exempel 50 000 kronor, och dessutom skulle de kriminella fortfarande ha rådighet över dessa 50 000 kronor.
Det finns också möjligheter att starta bolag i andra länder med mycket lägre summor än 50 000 om man behöver ett företag. Det går även att använda enskilda firmor som registreras på till exempel samordningsnummer för personer som kanske inte ens finns i landet eller att registrera företaget på någon som får agera målvakt. Oavsett vilket är det kostnadsfritt.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Associationsrätt
Kriminella organisationer köper ofta bolag som har funnits i många år, som har startats långt innan aktiekapitalet sänktes och som de betalar mycket mer för än aktiekapitalets värde. De behöver ju en trovärdighet hos bolaget som gör att det åtminstone på ytan ser seriöst ut.
Totalt sett är alltså aktiekapitalet inte alls ensamt avgörande för huruvida ett bolag används i kriminella sammanhang eller ej. Andra åtgärder behövs för att stoppa de kriminella nätverken och klanerna som har vuxit fram under den socialdemokratiska regeringens styre.
Utredningen Bolaget som brottsverktyg bereds just nu i Regeringskansliet. Vi kommer från majoritetens sida att inom kort återkomma med förslag som på riktigt gör skillnad på området och begränsar möjligheten att använda bolag på ett kriminellt sätt.
Herr talman! Avslutningsvis vill jag bara säga att för oss sverigedemokrater är inte summan 25 000 kronor helig på något sätt. Vi ser gärna över vad som utgör ett optimalt startkapital, gärna i samband med att vi ser över hur ett system där aktiekapitalet höjs efter en tid kan fungera.
Jag yrkar avslag på reservationerna och bifall till förslagen i betänkandet.
Anf. 131 Jennie Wernäng (M)
Herr talman! Jag vill börja med att yrka bifall till utskottets förslag.
Det ska vara enkelt att driva företag i Sverige. Moderaterna vill ta bort onödig byråkrati och regelkrångel för landets företagare, och det gör vi nu steg för steg.
På bordet ligger en lagändring gällande digitala kvitton. Bevarandekravet har inneburit omfattande administration och kostnader. Att ta bort kravet på fysiska papper och ersätta dem med digitala lösningar kommer att minska kostnaderna med närmare 4 miljarder kronor för Sveriges företagare. Ändringen föreslås börja gälla redan den 1 juli i år.
Beslut har också tagits som gör det möjligt för bland annat aktiebolag och ekonomiska föreningar att hålla digitala stämmor. Detta gäller från och med i år.
Villkoren för att starta eller expandera behöver vara goda för att fler ska våga starta företag, men i takt med att vi vill förenkla ser också de kriminella möjligheten att starta bolag för att tvätta kriminell verksamhet och pengar. Utöver det är företagare många gånger måltavlor för gängens systemhotande angrepp. Så mycket som var femte företagare drabbas av sådan kriminalitet och överväger därefter att lägga ned sin verksamhet, enligt Företagarnas rapport Brott mot företagare 2021.
Herr talman! I ämnet associationsrätt, som vi debatterar i dag, är det glädjande nog mycket som vi i politiken är överens om. Det är långsiktigt bra för företagen och bra för Sverige. Därför vill jag också nämna ämnet aktiekapital, som förekommer i våra debatter.
Associationsrätt
Moderaterna ser allvarligt på att aktiebolag i större utsträckning används i brottslig verksamhet. Det ligger just nu en utredning på regeringens bord om bolag som brottsverktyg. Utredningen har föreslagit olika alternativ för att komma till rätta med detta, däribland att Bolagsverkets kontrollerande roll ska stärkas och att en ny straffbestämmelse om företagskapning eventuellt införs.
Utredaren har inte fått i uppdrag att se över vilken summa som ska gälla för aktiekapitalet, men vi ser att man måste väga olika intressen mot varandra. Aktiekapitalsregeln för privata aktiebolag ändrades så sent som 2020 för att stimulera nyföretagande i aktiebolagsform. Att höja summan skulle försvåra små- och nyföretagande för den som vill bedriva näringsverksamhet i just denna form.
Herr talman! Vi moderater ska stå på företagarnas sida. Olika intressen måste hela tiden ställas mot varandra - dels att skydda företag mot brottslighet, dels att skapa möjlighet att starta nya företag. Byråkrati och regelkrångel ska minska i vårt byråkratiska Sverige, men det ska givetvis kombineras med en stor rättssäkerhet. Med en gemensam politisk vilja tror jag att vi kommer att lyckas med detta tillsammans.
Avslutningsvis vill jag nämna att det alltid ska finnas en frihet att avtala affärer och transaktioner i näringslivet. Det är en fundamental och nödvändig förutsättning för en väl fungerande marknadsekonomi. Varför säger jag då detta? Jo, det tas ständigt beslut på olika nivåer inom EU som kan påverka vardagen för våra företag. Vi i Moderaterna håller och kommer fortsättningsvis att hålla ögonen på dessa förslag för att fortsätta försvara företag och företagande i Sverige. Men det är som sagt en avancerad värld där inte bara tekniken går framåt utan också sätten som den brottsliga verksamheten bedrivs på. Men med det i beaktande står vi för att det ska vara lätt att göra rätt i Sverige.
Överläggningen var härmed avslutad.
(Beslut fattades under § 11.)
Beslut, Genomförd
Beslut 2023/24:CU14
Webb-tv: Beslut: Associationsrätt
Protokoll med beslut
- Protokoll 2023/24:63 Onsdagen den 31 januariProtokoll 2023/24:63
Riksdagsskrivelser
Förslagspunkter och beslut i kammaren
Höjt krav på aktiekapital i aktiebolag
Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation
Beslut:
Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation
Utskottets förslag:
Riksdagen avslår motion
2023/24:1490 av Joakim Sandell och Eva Lindh (båda S).Översyn av lagen om ekonomiska föreningar
Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation
Beslut:
Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation
Utskottets förslag:
Riksdagen avslår motion
2023/24:1338 av Peder Björk och Malin Larsson (båda S).Redovisning för mindre föreningar
Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation
Beslut:
Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation
Utskottets förslag:
Riksdagen avslår motion
2023/24:2234 av Ann-Sofie Lifvenhage (M).Motioner som bereds förenklat
Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation
Beslut:
Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation
Utskottets förslag:
Riksdagen avslår de motionsyrkanden som finns upptagna under denna punkt i utskottets förteckning över avstyrkta motionsyrkanden.