Situationen i Georgien, Turkiet, Ukraina och Serbien på agendan vid Europarådets parlamentariska församlings vårsession
Publicerad:
Den 7–11 april hålls Europarådets parlamentariska församlings (PACE) vårsession i Strasbourg. Tolv ledamöter från riksdagens Europarådsdelegation deltar vid sessionen, som bland annat kommer att fokusera på situationen i Georgien, Turkiet, Ukraina och Serbien.
Det spända världsläget har lett till att ovanligt många förslag till brådskande debatter har begärts inför sessionen, bland annat situationen i Georgien, arresteringen av borgmästare i Istanbul, vikten av ansvarsutkrävande i kriget i Ukraina samt situationen i Gaza. Utöver detta finns förslag om att debattera demonstrationerna i Serbien samt HBTQI-rättigheter och förbudet mot prideparader i Ungern. Vid sessionens öppnande fattas beslut om vilka frågor som ska debatteras under veckan.
Arbetet mot korruption inom Europarådet på dagordningen
Vid sessionen kommer ett flertal rapporter att debatteras. En rapport behandlar rättsstatens principer och arbetet mot korruption inom Europarådet. Rapporten är en konsekvens av den omfattande korruptionsskandal som avslöjades 2017. Andra frågor som ska debatteras är utländsk inblandning som ett hot mot den demokratiska säkerheten i Europa, kollektiva utvisningar av utlänningar och länken mellan Europarådet och den Europeiska politiska gemenskapen.
På dagordningen står även frågor om implementering av domar från Europadomstolen, juridiska aspekter av EU:s anslutning till Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna samt stärkt relation mellan Europarådet och Latinamerika.
Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter talar
Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter Michael O’Flaherty avger i samband med sessionen sin årliga rapportering. Kommissionärens uppdrag är att utvärdera hur de mänskliga rättigheterna respekteras i Europarådets medlemsländer. Enligt sedvanligt upplägg är ordförande i Europarådets ministerkommitté inbjuden att tala. För närvarande innehar Luxemburgs utrikesminister Xavier Bettel den posten. Vidare deltar Europarådets generalsekreterare vid en frågestund. Vid sessionen kommer också Europarådets museipris 2025 att delas ut vid en ceremoni.
Ledamöter
Ledamöter som deltar vid vårsessionen:
- Markus Wiechel (SD), ordförande
- Mattias Jonsson (S), vice ordförande
- Boriana Åberg (M)
- Azadeh Rojhan (S)
- Jessica Stegrud (SD)
- Annika Strandhäll (S)
- Victoria Tiblom (SD)
- Denis Begic (S)
- Gustaf Göthberg (M)
- Sofia Amloh (S)
- Michael Rubbestad (SD)
- Kristoffer Lindberg (S)
Mer information
Europarådet arbetar för att skapa en gemensam värdegrund baserad på mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer. Sverige var med och grundade Europarådet och dess parlamentariska församling år 1949. Europarådet har i dag 46 medlemsländer.
Kontaktperson för media
Petra Sjöström senior internationell rådgivare, riksdagens internationella kansli, telefon: 072-716 59 25, e-post: petra.sjostrom@riksdagen.se