Spänt världsläge gav ovanligt många brådskande debatter vid Europarådets parlamentariska församlings vårsession
Publicerad:
Den 7–11 april hölls Europarådets parlamentariska församlings (PACE) vårsession i Strasbourg. Elva ledamöter från riksdagens delegation deltog vid sessionen, som bland annat fokuserade på gripandet av Istanbuls borgmästare och protester på Västra Balkan och i Centraleuropa.
Flera debatter om brådskande ämnen hölls under veckan, bland annat gripandet av borgmästaren i Istanbul och tillståndet för demokrati och mänskliga rättigheter i Turkiet. Vidare debatterades blockaden av det humanitära arbetet i Gaza samt ansvarsutkrävande i Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Andra frågor som debatterades var demonstrationer och protester på Västra Balkan och i Centraleuropa samt ett utkast till Europarådets konvention om skydd för miljön genom straffrättsliga bestämmelser.
Debatt om utländsk inblandning – ett hot mot demokratin
Under sessionen debatterades flera rapporter. En rapport behandlade frågan om utländsk inblandning som ett hot mot demokratin i Europa. Rapporten handlar om Rysslands anfallskrig i Ukraina och användandet av bland annat cyberattacker och desinformation för att underminera demokratin. Denna debatt hade flest anmälda talare under veckan. En annan debatt som också väckte stort intresse handlade om att sätta stopp för kollektiva utvisningar av utlänningar. Ledamöter från den svenska delegationen deltog bland annat i dessa debatter.
Situationen i Georgien
På agendan stod även den negativa utvecklingen av demokratin i Georgien och uppföljningen av församlingens vintersession i januari, vid vilken Georgiens ackreditering till församlingen debatterats. Församlingen beslutade att Georgien fortsatt ska ha begränsade möjligheter att delta i verksamheten fram till dess att en rad villkor uppnåtts.
Andra frågor som debatterades under veckan var rättsstatens principer och arbetet mot korruption inom Europarådet, vikten av att implementera domar från Europadomstolen och en stärkt relation mellan Europarådet och Latinamerika.
Rapport av Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter
Till sessionen hade ett antal gästtalare bjudits in, däribland Storhertig Henri av Luxemburg och Andorras premiärminister Xavier Espot Zamora. Luxemburgs utrikesminister, tillika ordförande i Europarådets ministerkommitté, talade också vid sessionen. Europarådets generalsekreterare deltog sedvanligt vid en frågestund och Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter gav sin årliga rapportering om sitt arbete.
I samband med sessionen delades Europarådets museipris ut. Årets pris gick till Euskararen Etxea (Baskiska språkets hus). Vidare delades Europapriset ut, ett pris som delas ut årligen till en stad som främjat europeiska ideal. I år gick priset till Gaziantep i Turkiet. Församlingen valde också domare till Europadomstolen från Monaco.
Ledamöter
Ledamöter som deltog vid vårsessionen:
- Markus Wiechel (SD), ordförande
- Mattias Jonsson (S), vice ordförande
- Boriana Åberg (M)
- Azadeh Rojhan (S)
- Jessica Stegrud (SD)
- Annika Strandhäll (S)
- Victoria Tiblom (SD)
- Denis Begic (S)
- Gustaf Göthberg (M)
- Sofia Amloh (S)
- Michael Rubbestad (SD)
- Kristoffer Lindberg (S)
Mer information
Europarådet arbetar för att skapa en gemensam värdegrund baserad på mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer. Sverige var med och grundade Europarådet och dess parlamentariska församling år 1949. Europarådet har i dag 46 medlemsländer.
Kontaktperson för media
Petra Sjöström senior internationell rådgivare, riksdagens internationella kansli, telefon: 072-716 59 25, e-post: petra.sjostrom@riksdagen.se