Mänskliga rättigheter och skydd för utsatta grupper diskuteras vid Europarådets parlamentariska församlings höstsession
Publicerad:
Den 30 september–4 oktober hålls Europarådets parlamentariska församlings (PACE) höstsession i Strasbourg. Riksdagens delegation, bestående av 12 ledamöter, kommer att delta i sessionen där flera viktiga frågor om mänskliga rättigheter och yttrandefrihet ska diskuteras.
Under höstsessionen delas Václav Havel-priset för mänskliga rättigheter ut och Vladimir Kara-Murza, som tilldelades priset 2022 och nyligen släpptes från ryskt fängelse, kommer att hålla ett tal under ceremonin.
Debatter om mänskliga rättigheter och yttrandefrihet
På sessionens agenda står en diskussion om mänskliga rättigheter som tar avstamp i frihetsberövandet av Julian Assange, som själv kommer att vara på plats under sessionen. Andra debatter inkluderar propaganda och informationsfrihet i Europa samt en diskussion om 90-årsdagen av svältkatastrofen Holodomor i Ukraina 1932–33 såväl som de hot Ukraina står inför i dag.
Andra ämnen som ska debatteras är en europeisk strategi för att bekämpa migrantsmuggling, tillgången till mat som en grundläggande mänsklig rättighet, samt risker och möjligheter koppade till den virtuella världen. Bosnien och Hercegovinas uppfyllande av skyldigheter och åtagande som medlem i Europarådet ska också diskuteras.
Diskussioner om skydd för människorättsförsvarare och utsatta grupper
Annat som ska diskuteras är en rapport om iranska människorättsförsvarare i Europarådets medlemsländer och en rapport om insatser mot våld och diskriminering av lesbiska, bisexuella och queer-kvinnor i Europa. Vidare kommer frågor om sexarbetares rättigheter och skydd mot sexuellt utnyttjande att debatteras.
Europarådets utvecklingsbanks arbete ska också diskuteras och bankens guvernör Carlo Monticelli deltar. Andra gästtalare är Nordmakedoniens utrikesminister Timčo Mucunski samt Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis som deltar i egenskap av nuvarande ordförande i Europarådet.
Vidare finns det förslag om att debattera den försämrade situationen för mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen i Azerbajdzjan, försvunna personer och krigsfångar i Ukraina samt den humanitära krisen i Gaza med fokus på kvinnor och barns hälsa.
Församlingen kommer att anta sin slutliga dagordning under sessionens första dag.
Ledamöter
Den svenska delegationen som deltar vid höstsessionen:
- Markus Wiechel (SD), ordförande
- Mattias Jonsson (S), vice ordförande
- Boriana Åberg (M)
- Azadeh Rojhan (S)
- Jessica Stegrud (SD)
- Annika Strandhäll (S)
- Victoria Tiblom (SD)
- Denis Begic (S)
- Gustaf Göthberg (M)
- Sofia Amloh (S)
- Michael Rubbestad (SD)
- Kristoffer Lindberg (S)
Mer information
Europarådet arbetar för att skapa en gemensam värdegrund baserad på mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer. Sverige var med och grundade Europarådet och dess parlamentariska församling år 1949. Europarådet har i dag 46 medlemsländer.
Kontaktperson för media
Eva Östlund, senior internationell rådgivare, riksdagens internationella kansli, telefon: 070-609 67 39, e-post: eva.ostlund@riksdagen.se