Underhållsstödet
Motion 1998/99:Sf230 av Margit Gennser m.fl. (m)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- -
- Motionsgrund
- Tilldelat
- Socialförsäkringsutskottet
Händelser
- Inlämning
- 1998-10-28
- Hänvisning
- 1998-11-03
- Bordläggning
- 1998-11-03
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Underhållstödet
När införandet av underhållsstödet behandlades, varnades för att underhållsstödets beräkning på två år gamla inkomster skulle kunna skapa betydande problem för de betalningsansvariga. Väsentligt sänkta inkomster t.ex. genom arbetslöshet kan leda till oförmåga att erlägga det fastställda beloppet i tid. Antalet bidragsgivare med skulder har också visat sig vara stort. I december 1997 hade ärenden gällande ca 44.000 personer överlämnats till kronofogden. Denna grupp har ökat sedan dess, vilket framgår av proposition 1998/99:1 utgiftsområde 9 s. 23.
Här anges att det kan finnas flera förklaringar till detta. En hänger samman med övergången från enskilda mål till allmänna, vilket innebär att indrivningsförordningen gäller. De nya reglerna innebär att det inte längre finns utrymme för individuella bedömningar av försäkringskassan om anstånd med betalning av skuld.
En annan faktor som ökat betalningssvårigheterna är att bidragsbeloppet - som redan framhållits - fastställs på två år gamla inkomster. De senaste årens höga, bestående arbetslöshet har successivt ökat problemen. Riksdagen uttalade också vid föregående riksmöte att regeringen bör till riksdagen åter- komma med förslag till ändrade regler för inkomstprövning i underhålls- stödet och ansåg att lösningen fanns i ett system som bygger på principer hämtade från studiemedelssystemet. Här erhåller den betalningsskyldige an- stånd, dvs. amorteringen av studielånet förskjuts framåt i tiden beroende på inkomsternas höjd.
I propositionen anför regeringen en rad svårigheter för att införa ett liknande system inom underhållsstödet.
Tröskeleffekter kan uppkomma. En bidragsskyldig som får jämkning under ett år på grund av tillfälligt låg inkomst kommer att gynnas dubbelt, eftersom samma inkomster kommer att ligga till grund för återbetalnings- skyldigheten två år senare.
Preliminära inkomster är osäkrare än taxerade inkomster och administra- tiva problem kan uppkomma, bl.a. måste ADB-systemen anpassas.
Mot detta kan anföras att många av de personer som hamnar för indrivning hos kronofogden hamnar i långsiktiga sociala problem, därför att de inte får en reell chans att reda upp sina alltmer förvärrade ekonomiska problem. I klartext betyder detta att staten i hög grad bidrar till att öka den ekonomiska utslagningen av personer i yrkesaktiv ålder. Detta är en dyrbar politik.
Möjligheterna till anstånd måste finnas om en persons inkomster minskat med 15 procent eller mer jämfört med två år gamla inkomster. Eftersom en sådan regel avser anstånd, kan återbetalningen ske snabbt, eftersom beräkningen av underhållsstödet på två år gamla inkomster bidrar till att skapa ett amorteringsutrymme. Problem med ADB-rutiner uppkommer säkerligen, men kan inte motivera att inget görs för att hindra den ekonomiska utslagning som underhållsstödets regler i många fall skapar.
Hemställan
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om underhållsstödet.
Stockholm den 26 oktober 1998
Margit Gennser (m)
Gustaf von Essen (m) Cristina Husmark Pehrsson (m) Ulf Kristersson (m) Björn Leivik (m) Göran Lindblad (m) Cecilia Magnusson (m) Carl G Nilsson (m)
Yrkanden (2)
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om underhållsstödet.
- Behandlas i
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om underhållsstödet.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.