Minskning av antalet myndigheter

Motion 2024/25:1174 av Larry Söder (KD)

Motionen är inlämnad

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Finansutskottet

Händelser

Inlämnad
2024-10-01
Granskad
2024-10-01
Hänvisad
2024-10-15

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen skyndsamt bör återkomma med förslag för att minska antalet myndigheter i Sverige och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Polismyndigheten, Migrationsverket och Skatteverket är några exempel på statliga myndigheter. Det är bra vi har myndigheter. Det är myndigheterna som ska tillämpa lagarna och utföra den verksamhet som riksdag och regering har beslutat om. Men är det effektivt att ha för många myndigheter, och kan regeringen styra så många myndigheter så att det blir effektivt för medborgaren och för kostnaderna det innebär.

 

När Alliansregeringen tillträdde år 2006 fanns det 483 myndigheter i Sverige. I januari 2016 fanns det 347 myndigheter. Sedan Alliansen lämnade och Socialdemokraterna tog över regeringsmakten har antalet myndigheter ökat igen. År 2023 är antalet myndigheter 367 stycken. För en tid sedan kunde vi läsa att regeringen med civilminister Erik Slottner (KD) i spetsen vill minska antalet myndigheter och slå ihop flera myndigheter. Tio myndigheter kan bli fem. Det är bra men det borde göras fortare och i större skala.

 

Målsättningen måste vara att minska antalet myndigheter ytterligare genom organisationsförändringar, sammanslagningar och genom att renodla och ompröva deras verksamhet. Det finns alltför många myndigheter som är överflödiga och har tvivelaktiga uppgifter och som driver stora kostnader. För att det ska finnas resurser till kärnverksamheterna måste skattepengarna värnas och statens verksamhet vara effektiv.

 

En del av våra myndigheter sysslar med opinionsbildning, andra har skapats på områden där politiken har brustit. Det är skillnad mellan verksamhetsinformation och opinionsbildning. Opinionsbildande myndigheter är ett demokratiproblem. Ansvaret för opinionsbildning i ett demokratiskt samhälle ska inte vara en statlig uppgift utan ligga hos enskilda människor, intresseorganisationer, partier, medier m.m.

 

Kristdemokraterna och regeringen har tillsatt en utredning som ser över mindre myndigheters uppgifter och organisering. Den är ett viktigt steg för att minska antalet myndigheter och för att säkerställa att skattepengarna används där de gör mest nytta.

 

Regeringen bör skyndsamt återkomma med förslag för att minska antalet myndigheter.

 

 

 

Larry Söder (KD)

 

 

Yrkanden (1)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen skyndsamt bör återkomma med förslag för att minska antalet myndigheter i Sverige och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.