med anledning av prop. 1996/97:110 Vissa skolfrågor m.m.
Motion 1996/97:Ub17 av Beatrice Ask m.fl. (m)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- -
- Motionsgrund
- Proposition 1996/97:110
- Tilldelat
- Utbildningsutskottet
Händelser
- Inlämning
- 1997-04-03
- Bordläggning
- 1997-04-07
- Hänvisning
- 1997-04-08
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Gymnasieskolan
För ganska precis ett år sedan presenterade regeringen propositionen Huvudmannaskapet för gymnasial utbildning m.m. (prop. 1995/96:183). Regeringen framhöll där bland annat att det i första hand är kommunerna som skall vara huvudmän för den offentliga utbildningen inom gymnasieskolan och komvux. Detta ligger väl i linje med moderat politik, vilket vi också framförde i vår motion med anledning av propositionen (motion 1995/96:Ub35).
Efter att ha fastlagt denna målsättning föreslog dock regeringen något överraskande att landstingen skulle ges utökad möjlighet att driva utbildningar på gymnasienivå. Kopplingen mellan mål och medel var minst sagt svår att förstå.
Moderaterna skrev i sin motion:
Vår uppfattning är att all grundskole- och gymnasieutbildning hör hemma i kommunerna, såvitt utbildningen inte bedrivs i form av en fristående skola med egen enskild huvudman. Vi föreslår därför att landstingens gymnasieskolor kommunaliseras. Det är inte logiskt, praktiskt eller modernt att landstingen skall ansvara för en liten del av gymnasieutbildningarna medan kommunerna har det övergripande ansvaret för att alla elever erbjuds en gymnasieutbildning.
Denna uppfattning har vi fortfarande.
Vi framhöll i samma motion:
Vi motsätter oss också att landstingen ges möjlighet att vara huvudman för viss utbildning inom särskolan och särvux. Att kommunerna nyligen givits ansvar för särskolan bygger på en väl genomarbetad och angelägen ambition bl.a. om att i ökad utsträckning integrera undervisningen inom särskolan och grundskolan.
Riksdagen hade således redan förra året goda möjligheter att, genom att stödja vår motion, genomföra reformer som mera direkt förde mot det av regeringen uppsatta målet. Så skedde emellertid ej utan i stället återkommer nu regeringen med ytterligare en proposition i frågan. Genom att på detta sätt hantera viktiga frågor med en strategi av "reformer i små steg" sprids i onödan oro och oklarhet i skolan.
Utifrån sin tidigare uppsatta målsättning hade det naturliga varit att regeringen nu återkommit till riksdagen med förslag om att överföra all gymnasieutbildning, all gymnasial vuxenutbildning, alla påbyggnads- utbildningar i komvux samt kvarstående utbildningar inom nationella program i gymnasiesärskolan och särvux från landstingen till kommunerna. Vi uppfattade förra årets proposition som om det var vad regeringen ville, men att man då inte orkade ända fram efter att Landstingsförbundet varit i kontakt med Utbildningsdepartementet.
Den nu aktuella propositionen visar att regeringens beslutsvånda ännu inte har släppt. Således kommer landstingen även i framtiden att ha initiativrätt när det gäller att bedriva utbildning inom områdena omvårdnad och natur- bruk samt vissa utbildningar inom komvux. Än märkligare är att, förutom denna initiativrätt, landstingen även fortsättningsvis skall kunna vara huvud- man för utbildningar inom gymnasieskolan, komvux, gymnasiesärskolan och särvux.
I den nu aktuella propositionen föreslår regeringen vidare att finansierings- ansvaret för gymnasieskolan skall föras över till kommunerna. Detta skall kombineras med en möjlighet för landstingen att, på samma sätt som andra utbildningsanordnare, erhålla interkommunal ersättning. Regeringen föreslår även att en skatteväxling skall ske mellan landsting och kommuner. Detta tydliggör vem som har ansvaret för finansieringen av gymnasieskolan och komvux - kommunerna.
Regeringens förslag vad gäller finansieringsansvaret innebär ett steg i rätt riktning, men tyvärr når man inte ända fram. I propositionen skriver regeringen att "en skatteväxling mellan landsting och kommuner landstings- områdesvis bör därför ske för gymnasiala utbildningar inom områdena naturbruk och omvårdnad". Eftersom vi anser att kommunerna skall vara huvudman för all offentlig gymnasieutbildning skall skatteväxlingen ske fullt ut mellan samtliga landsting och kommuner. Värt att betona här är att skatteväxlingen bör genomföras fullt ut och att en smyghöjning av skatten genom att landstingen tar det frigjorda utrymmet i anspråk för andra ändamål inte kan tillåtas.
Ytterligare en konsekvens av vårt ställningstagande är att vi motsätter oss förslagen i propositionen att landstingen ges vidgade möjligheter att ordna specialutformade program inom gymnasieskolan.
Vi har tidigare i olika sammanhang fört fram olika former av entreprenad som lösningar på frågan om hur bästa möjliga utbildning skall kunna erbjudas eleverna. Det är fortfarande så att nu gällande lag möjliggör entreprenad endast i sådana ämnen som enligt skollagen betecknas som estetiska ämnen, ekonomiska ämnen, tekniska ämnen eller yrkesämnen. Vi vill därför återigen betona vikten av att lagen om entreprenadförhållanden inom skolan förtydligas så att det i framtiden blir möjligt för kommunerna att i ökad omfattning uppdra åt andra utbildningsanordnare att bedriva undervisning.
Vad gäller de eftergymnasiala påbyggnadsutbildningarna som i dag be- drivs både inom det kommunala och det landstingskommunala utbildnings- väsendet anser vi att de successivt skall överföras till den nya yrkeshögskolan som tar form bland annat som en följd av försöksverksamheten med s.k. KY- utbildningar.
Hemspråksundervisning
Språket är av fundamental betydelse både för den enskilda individen och för samhället. För individen utgör förmågan att förstå, tala, läsa och skriva ett eller flera språk en förutsättning för ett fungerande liv. Även om det är användbart att kunna flera språk, detta ökar kommunikationsmöjligheterna och är i de flesta fall ett villkor för att kunna förstå andra kulturer, är det ännu viktigare att ha djupa kunskaper i ett språk.
Språket spelar också en avgörande roll för samhällets uppbyggnad och fortbestånd. Endast om medborgarna kan kommunicera med varandra kan de samverka på det sätt som krävs i ett samhälle. Kommunikationen förenklas givetvis om samtliga medborgare har goda kunskaper i det språk som av tradition eller genom överenskommelse blivit samhällets språk. Detta gäller inte minst eftersom språket i många fall även är en bärare av en gemensam kultur och gemensamma värderingar. Det torde således vara relativt okontroversiellt att påstå att det är av mycket stor betydelse för alla dem som bor inom ett visst språkområde att ha goda kunskaper i det språk som där används.
Regeringen uppehåller sig i propositionen vid frågan om undervisning i hemspråk, dvs. det språk som eleven talar hemma i motsats till det språk som talas i samhället. Inga direkta förslag i frågan föreligger i propositionen. Däremot framhåller regeringen att det finns flera skäl för att stärka hem- språksundervisningen. Samtidigt framhåller regeringen att "ett entydigt orsakssammanhang mellan hemspråksundervisningens effekter och skol- resultat" inte kan påvisas med hjälp av svensk forskning. Intrycket blir här- igenom något förvirrat.
Vi moderater anser att alla barn i den svenska skolan i första hand skall ges de allra bästa förutsättningarna för att lära sig det svenska språket. Vi anser vidare att undervisning i hemspråket har en viktig funktion att fylla. Genom undervisning i sitt hemspråk ges eleven en möjlighet att kommunicera med släktingar och andra som kommer från samma ursprungliga språkområde. Undervisning i hemspråket är ett ansvar både för den enskilda familjen och för skolan som erbjuder undervisning i hemspråk.
Värt att notera i detta sammanhang är att det i grundskolan endast är 55 procent och på gymnasienivå blott 37 procent av de berättigade eleverna som deltar i hemspråksundervisning. Andelarna har stadigt minskat under den senaste femårsperioden. Detta visar, enligt vår uppfattning, att elever och föräldrar själva prioriterar att skolan i första hand ger kunskaper i svenska.
Enligt vår uppfattning står begreppet "hemspråk" för det språk som talas i hemmet och familjen, i motsats till det språk som talas i samhället runt omkring. Begreppet "modersmål" däremot definieras, enligt Nationalen- cyklopedin, som det språk som barn lär sig först. Vidare framhålls att "barn [kan] tillägna sig två olika modersmål samtidigt". För barn födda i Sverige med en eller två föräldrar som talar ett annat språk, medan svenska är språket inom barnomsorg, skola och samhället i övrigt, är därför hemspråk ett relevant begrepp. Utifrån detta synsätt motsätter vi oss regeringens förslag om att ersätta benämningen hemspråk med modersmål.
Hemställan
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om huvudmannaskapet för utbildningen inom gymnasieskolan, gymnasial vuxenutbildning, påbyggnadsutbildningar, gymnasiesärskolan och särvux,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om formerna för skatteväxlingen mellan kommun och landsting,
3. att riksdagen avslår regeringens förslag om att landstingen bör ges vidgade möjligheter att ordna specialutformade program inom gymnasieskolan i enlighet med vad som anförts i motionen,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbildning på entreprenad,
5. att riksdagen beslutar att begreppet "hemspråk" även i fortsättningen skall gälla i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 25 mars 1997
Beatrice Ask (m)
Rune Rydén (m) Ulf Melin (m) Hans Hjortzberg-Nordlund (m) Margareta E Nordenvall (m) Tomas Högström (m) Ulf Kristersson (m) Chris Heister (m) Per Unckel (m) Birgitta Wistrand (m)
Yrkanden (10)
Avsändare (10)
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.