Kriminalvården
Motion 1992/93:Ju841 av Lars-Erik Lövdén m.fl. (s)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- -
- Motionsgrund
- Tilldelat
- Justitieutskottet
Händelser
- Inlämning
- 1993-01-26
- Bordläggning
- 1993-02-09
- Hänvisning
- 1993-02-10
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Samhällets insatser
Kriminalvårdens arbete vilar på de principer som slogs fast genom 1974 års kriminalvårdsreform. Grundtankarna i reformen är att motverka de negativa konsekvenser som ett frihetsberövande innebär samt att medverka till den dömdes anpassning i samhället.
De flesta av kriminalvårdens klienter är starkt missgynnade socialt liksom i de flesta andra avseenden. Många saknar arbete och bostad, har ofta dragit på sig stora skulder och har uttalade missbruksproblem. Den allt hårdare inställningen till människor som begått brott har, trots kriminalvårdens höga ambitioner, lett till att det blivit svårare att framgångsrikt främja den dömdes anpassning.
Rehabilitering av de intagna och arbete med att förebygga återfall i brott måste ses utifrån en helhetssyn. Hela samhällets insatser krävs för att kriminalvårdens klienter skall få arbete, bostad och annan samhällsservice i form av sjukvård och omsorg. Brister i samhällets resurser i form av bl.a. arbete och bostad försvårar frigivningsarbete och motverkar på så sätt kriminalvårdens intentioner. Kriminalvårdens klienter skall ha samma rätt som övriga medborgare till samhällsservice.
Detta kräver samarbete över myndighetsgränser. De olika projekt som pågår mellan arbetsförmedling, socialtjänst, sjukvård m.fl. bör utvecklas och fördjupas. Inte minst är det angeläget att de intagnas kontakter med omvärlden stärks redan under anstaltstiden. Det underlättar frigivningsförberedelserna och anpassningen efter anstaltstiden.
Det behövs en övergripande analys av samhällets insatser för dem som är dömda till kriminalvård. Förslag till åtgärder bör tas fram i syfte att lösa de intagnas bostads-, arbetsoch skuldproblem. Regeringen bör snarast ge fängelseutredningen tilläggsdirektiv i syfte att få fram en sådan analys och förslag till åtgärder.
Innehållet i kriminalvården
En av kriminalvårdens uppgifter är att så långt möjligt eliminera de bakomliggande orsaker som kan bidra till förnyad brottslighet. Under senare år har lokala handlingsprogram för de enskilda anstalterna utvecklats och ett ambitiöst motivationsarbete har bedrivits för att ge klienterna insikt om sina problem. Olika behandlingsinsatser för att hindra sexuella övergrepp, misshandel eller att upphöra med ett uttalat missbruk av alkohol och/eller narkotika har byggts ut.
Det är angeläget att detta arbete kan fortgå och utvecklas. Också nya alternativ bör prövas tillsammans och i samverkan mellan myndigheter och organisationer. För att tillgodose de behov av utbildning, missbruksprogram, föräldrakurser m.m. som finns bör det skapas ytterligare avdelningar för bara kvinnor. Även arbetet med att ge vård- och tillsynspersonalen ett ökat ansvar i klientarbetet måste fortsätta.
Det bör betonas att innehållet i kriminalvården är av stor betydelse för att förändra och påverka den intagnes situation och medverka till att klienterna står bättre rustade inför frigivningen.
Behovet av anstaltsplatser
Beläggningssituationen i anstalter och häkten är för närvarande mycket besvärlig. Det är inget som tyder på att behovet av antalet fängelseplatser kommer att minska. Tvärtom kommer flera av den borgerliga regeringens förslag till lagändringar att leda till behov av en kraftig utbyggnad av antalet fängelseplatser. Det gäller bl.a. avskaffande av halvtidsfrigivningen, ändrade straffskalor för vissa brott, åtgärder mot bruk i narkotika samt ringa narkotikabrott och en ny rattfyllerilagstiftning.
Enligt Kriminalvårdsstyrelsens beräkningar kommer behovet av anstaltsplatser med anledning av ändrade regler för villkorlig frigivning att öka med drygt 300 platser de närmaste åren. Vi socialdemokrater avvisar regeringens förslag till temporärt nya regler för villkorlig frigivning. En lösning bör avvaktas till dess straffsystemkommittén redovisat sina samlade förslag.
Vi anser att ett införande av två tredjedelsfrigivning måste kombineras med åtgärder som motverkar behovet av en ökning av antalet anstaltsplatser. Härigenom innebär vårt förslag när det gäller kriminalvården en besparing på minst 50 miljoner kronor i förhållande till regeringens budgetproposition. Den proposition som återförvisats till justitieutskottet bör därför inte nu leda till något riksdagsbeslut. Regeringen bör dra tillbaka förslaget.
Mot denna bakgrund kan anslaget till kriminalvården för budgetåret 1993/94 härigenom minskas med 50 miljoner kronor.
Intentionerna om en human kriminalvård och ambitionerna att tiden i anstalt ska främja återanpassningen ställer krav på möjligheter till differentiering av de intagna. Dels bör den intagne ur säkerhetssynpunkt placeras på lämplig anstalt, dels bör andra skäl såsom personliga egenskaper, missbruk m.m. ligga till grund för placeringen.
Överbeläggning och i flera fall dubbelbeläggning som fått ske under innevarande budgetår gör det svårare att skapa ett sådant innehåll i verksamheten att återanpassningen kan främjas på bästa sätt. Dessutom försvåras kampen mot narkotikan.
Det är angeläget att åtgärder kan vidtas som leder till att den nuvarande svåra beläggningssituationen kan motverkas. Mot bakgrund av det synnerligen besvärliga statsfinansiella läge som Sverige för närvarande befinner sig i är det just nu inte möjligt att tillföra ytterligare medel till verksamheten.
Det är dock angeläget att åstadkomma rationaliserings- och effektivitetsinsatser i syfte att få utrymme att vidta åtgärder som minskar den nuvarande överansträngda beläggningssituationen. Ambitionen att ha en medelbeläggning på 85 % bör därför inte ges upp, även om möjligheterna att nå målsättningen det närmaste året verkar avlägsna.
Kampen mot missbruket
Ofta är den enda förutsättningen för att bli av med alkohol/narkotikamissbruk att påbörja någon form av behandling. Såväl kontraktsvård som vistelse enl § 34 Kval ger goda möjligheter till rehabilitering. Dessa verksamheter bör utvecklas i samverkan med socialtjänsten och olika vårdgivare för att tillvarata de behandlingsresurser som finns.
Genom en bättre planering, uppföljning och ett flexibelt utnyttjande av vårdutbudet kan möjligheter ges till fler §34- vistelser och att fler kan dömas till kontraktsvård i stället för fängelse. Härigenom skulle behovet av fängelseplatser också minska.
Dock har kommunernas besparingar inom missbruksvården blivit ett hinder för att utnyttja dessa möjligheter till behandling. Det är inte klienternas motivation att bli av med sitt missbruk som saknas, utan ofta handlar det om kommunernas vilja att ta på sig ett kostnadsansvar för missbruksvården. Om kommunen inte gör det återstår i regel endast fängelse som alternativ.
Frivården
Frivårdspåföljderna utgör ett alternativ till fängelse. Det finns all anledning att utveckla såväl föreskrifter som innehållet i verksamheten.
Många av frivårdens klienter saknar arbete och bostad. De har ofta en ofullständig skolutbildning. Hos mer än hälften av klienterna finns ett känt alkohol- och/eller narkotikamissbruk.
En av frivårdens viktigaste uppgifter är den förmedlande, dvs. att se till att klienten får tillgång till det stöd och den hjälp som andra samhällsorgan kan tillhandahålla. Det förutsätter ett väl fungerande samarbete med övriga samhällsorgan, såsom socialtjänst, arbetsförmedling och sjukvård.
Det är genom metodutveckling och ett väl strukturerat innehåll i frivårdspåföljden som andelen klienter i frivård kan öka och antalet klienter i fängelse minska. Det är angeläget att utvecklingen får fortsätta.
De frivilliga övervakarna
För att klara sina uppgifter måste frivården ha tillgång till goda medarbetare i form av väl utbildade övervakare. De gör värdefulla insatser för de dömda, inte minst genom att ge dem en förankring bland ''vanligt folk''. De utför också ett viktigt samhällsarbete genom att förmedla förståelse och kunskap om kriminalvården och dess verksamhet.
Det finns en omvittnad svårighet såväl att rekrytera övervakare som att behålla dem som redan finns. Problemen kan i viss utsträckning tillskrivas den låga ersättningen på 200 kronor per månad. Varken övervakararvodet eller övriga ersättningar som kan utgå för de insatser som övervakaren gör, har följt med i kostnadsutvecklingen under senare år.
Vi föreslår att ersättningen till de frivilliga övervakarna ökas från 200 kronor per månad till 300 kronor per månad. Anslaget till lekamannaarvoden bör därför höjas med 10 miljoner kronor.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tilläggsdirektiv till Fängelseutredningen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om betydelsen av differentieringen av intagna,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den villkorliga frigivningen,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av åtgärder för att främja återanpassningen,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjligheter till kontraktsvård och § 34-vistelse,
6. att riksdagen beslutar anslå 10 000 000 kr för höjning av lekmannaarvoden utöver regeringens förslag,
7. att riksdagen beslutar att till kriminalvården för budgetåret 1993/94 anvisa ett ramanslag på 3 258 089 000 kr.
Stockholm den 26 januari 1993 Lars-Erik Lövdén (s) Bengt-Ola Ryttar (s) Birthe Sörestedt (s) Nils Nordh (s) Göran Magnusson (s) Sigrid Bolkéus (s) Kent Carlsson (s) Alf Eriksson (s)
Yrkanden (14)
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tilläggsdirektiv till fängelseutredningen
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tilläggsdirektiv till fängelseutredningen
- Behandlas i
- 2att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om betydelsen av differentieringen av intagna
- Behandlas i
- 2att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om betydelsen av differentieringen av intagna
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 3att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den villkorliga frigivningen
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 3att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den villkorliga frigivningen
- Behandlas i
- 4att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av åtgärder för att främja återanpassningen
- Behandlas i
- 4att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av åtgärder för att främja återanpassningen
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 5att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjligheter till kontraktsvård och § 34-vistelse
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 5att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjligheter till kontraktsvård och § 34-vistelse
- Behandlas i
- 6att riksdagen beslutar anslå 10 000 000 kr för höjning av lekmannaarvoden utöver regeringens förslag
- Behandlas i
- 6att riksdagen beslutar anslå 10 000 000 kr för höjning av lekmannaarvoden utöver regeringens förslag
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 7att riksdagen beslutar att till kriminalvården för budgetåret 1993/94 anvisa ett ramanslag på 3 258 089 000 kr.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 7att riksdagen beslutar att till kriminalvården för budgetåret 1993/94 anvisa ett ramanslag på 3 258 089 000 kr.
- Behandlas i
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.