Införande av fyra dagars arbetsvecka i Sverige
Motion 2024/25:805 av Leila Ali Elmi m.fl. (MP)
Motionen är inlämnad
- Motionskategori
- Fristående motion
- Tilldelat
- Arbetsmarknadsutskottet
Händelser
- Inlämnad
- 2024-09-26
- Granskad
- 2024-09-27
- Hänvisad
- 2024-10-15
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Förslag till riksdagsbeslut
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige bör införa fyra dagars arbetsvecka och tillkännager detta för regeringen.
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ändra arbetstidslagen för att möjliggöra införandet av fyra dagars arbetsvecka och tillkännager detta för regeringen.
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att tillsätta en statlig utredning med deltagande av arbetsmarknadens parter, berörda myndigheter och relevanta aktörer och tillkännager detta för regeringen.
Motivering
Miljöpartiet de gröna vill införa en fyradagars arbetsvecka för att skapa ett mer hållbart arbetsliv och som ett steg för att sänka sjuktalen och skapa en hållbar arbetsmiljö där fler orkar arbeta längre. Problemen med sjukskrivningar i dag är enorma, och det är dags att förändra ett föråldrat system.
Människor behöver mer tid för återhämtning, mer fritid, och mer tid med sina barn och för att kunna ta hand om allt annat som hör livet till utöver arbete. Hela samhället tjänar på att människor orkar och vill arbeta fram till pensionen utan att slås ut på grund av stress eller för hårda arbetsvillkor. Vi måste bygga ett samhälle som är bättre för människor, där de kan ha ett långt arbetsliv och samtidigt ha tid för sitt liv, sina barn och sina familjer.
En stor del av det svenska folket vill ha en arbetstidsförkortning, vilket kräver politisk vilja att genomföra. Fyradagars arbetsvecka ses som en önskvärd modell för arbetstidsförkortning. Miljöpartiet föreslår att en sådan reform utformas genom en statlig utredning med deltagande av arbetsmarknadens parter, relevanta myndigheter och forskare. Det är också viktigt att arbetstidslagen fortsätter vara dispositiv för att underlätta anpassningar genom kollektivavtal, så att det finns utrymme för flexibilitet för både anställda och arbetsgivare.
Miljöpartiet har sedan partiet bildades 1982 haft arbetstidsförkortning som en del av sitt partiprogram. Vår gröna ideologi bygger på att främja en hållbar samhällsutveckling som baseras på solidaritet i handling. Utvecklingen har visat att människor arbetar allt mer och att hälsan betalar priset. Flera yrkesgrupper och fackförbund har börjat kräva arbetstidsförkortning, och nu finns ett tydligt stöd även från LO-kongressen.
Det har gått 50 år sedan den 40-timmars arbetsveckan infördes i Sverige. Mycket har hänt i samhällsutvecklingen sedan dess; frågan om fyradagars arbetsvecka har vuxit till en global rörelse, och arbetstidsförkortning har betydande stöd bland väljarna. Flera fackförbund, både inom TCO- och LO-familjen, har öppnat för möjligheten till arbetstidsförkortning, och flera politiska partier är redo att gå vidare i denna fråga. Den teknologiska utvecklingen, inklusive AI, öppnar upp för ytterligare förändringar.
Miljöpartiet ser införandet av en generell arbetstidsförkortning, till exempel genom en fyradagars arbetsvecka, som en del av en strategi för att skapa ett mer hållbart arbetsliv, sänka sjuktalen och skapa en hållbar arbetsmiljö. Vi vill att en sådan reform ska vara väl underbyggd, och därför föreslår vi att en statlig utredning med arbetsmarknadens parter, relevanta myndigheter och forskningen inleds.
Leila Ali Elmi (MP) |
|
Janine Alm Ericson (MP) |
Ulrika Westerlund (MP) |
Jacob Risberg (MP) |
Annika Hirvonen (MP) |
Linus Lakso (MP) |
|
Yrkanden (3)
- 1.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige bör införa fyra dagars arbetsvecka och tillkännager detta för regeringen.
- Behandlas i
- 2.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ändra arbetstidslagen för att möjliggöra införandet av fyra dagars arbetsvecka och tillkännager detta för regeringen.
- Behandlas i
- 3.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att tillsätta en statlig utredning med deltagande av arbetsmarknadens parter, berörda myndigheter och relevanta aktörer och tillkännager detta för regeringen.
- Behandlas i
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.