Gymnasieskolan
Motion 1996/97:Ub240 av Beatrice Ask m.fl. (m)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- -
- Motionsgrund
- Tilldelat
- Utbildningsutskottet
Händelser
- Inlämning
- 1996-10-07
- Hänvisning
- 1996-10-11
- Bordläggning
- 1996-10-11
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
För närvarande måste du klicka på rubriken avsändare under motionen för att se vilka som står bakom motionen.
Inledning
Det är viktigt att Sverige har en gymnasieskola av hög kvalitet och att eleverna är väl förberedda för vidare studier eller för arbetslivet. Om den svenska gymnasieskolan och det svenska samhället skall kunna möta de krav den internationella kunskapskonkurrensen ställer måste all utbildningsverksamhet sträva efter hög kvalitet i undervisningen. Gymnasieutbildning är i dag en nödvändighet för vidare studier och yrkesarbete. Att gymnasieskolan svarar upp mot högt ställda krav är därför viktigt. Att klara högt ställda krav på goda resultat för elever med vitt skilda förkunskaper, intressen och förutsättningar är en utmaning. Dagens gymnasieskola brottas med en rad problem. I motionen presenterar vi förslag till ändringar.
Den nya gymnasieskolan
Den nya gymnasieskolan innebär att alla utbildningar är treåriga och indelade i program med stort utrymme för lokala grenar och individuella val. Samtliga nationella program innehåller en gemensam kärna av allmänna ämnen. Detta innebar stora förändringar för de yrkesinriktade utbildningsvägarna som dels förlängts, dels tillförts en ansenlig mängd undervisning i allmänna ämnen.
Gymnasieskolans utbildningar och ämnen bygger på kurser. Den bygger inte på terminsindelad undervisning i ämnen. Kursutformningen ställer krav på ökad flexibilitet i organisationen, samtidigt som möjligheterna att erbjuda ett rikt kursutbud ökar. Eftersom gymnasieskolan och den kommunala vuxenutbildningen har en gemensam läroplan (Lpf 94) skapas också förutsättningar för samverkan dem emellan.
Det råder ingen tvekan om att gymnasiebeslutet 1991 lett till en febril aktivitet runtom i landet. Decentraliseringen innebar att utvecklingen kom att gå i delvis olika banor i kommunerna. I samband med propositionen om en ny läroplan för gymnasiet skrev den borgerliga regeringen om att öppna vägar för "en mer kursutformad gymnasieskola" där utvecklingen skulle få styras av skolorna själva snarare än av centrala direktiv. Hinder för kursutformning togs bort, bl a gavs nya möjligheter för kommunerna att forma lokala specialutformade program.
Det råder stor enighet om nödvändigheten av en god teoretisk grund i alla utbildningar. Orsaken till omfattningen av kärnämnen, den gemensamma kärnan, (ca 30 procent av undervisningstiden) var främst att Socialdemokraterna ansåg att all gymnasieutbildning på ett nationellt program skulle ge allmän behörighet till högskolan. Debatten före beslutet handlade mycket om i vilken utsträckning en sådan strävan skulle gå ut över undervisningen i specifika karaktärsämnen och huruvida alla elever skulle kunna motiveras och klara högt ställda mål vad gällde de teoretiska ämnena.
Kritik mot den nya gymnasieskolan
Den kritik mot förändringarna av gymnasieskolan som finns gäller framför allt svårigheterna med en bredare intagning samtidigt som kraven på resultat skärpts. Många hävdar att de yrkesinriktade programmen blivit alltför teoretiska. Elever har svårt att känna sig motiverade för studierna. Skälen till detta är bl.a. att de saknar tillräckliga förkunskaper, att studietakten upplevs som för hög eller att de teoretiska kraven ställts för högt. Ett konkret exempel på svårigheterna med de gemensamma kurserna är att 65 procent av eleverna på HA-programmet ansåg ett gemensamt prov i matematik "svårt eller alldeles för svårt", medan 50 procent av eleverna på N-programmet ansåg provet "lätt eller alldeles för lätt". Volymen på kärnämnena är något som vi ifrågasätter, dock utan att känna någon glädje över problemet som är just det vi moderater varnade för 1991.
Med facit i hand kan konstateras att många elever går på ett s k individuellt studieprogram, därför att de inte når kunskapsmålen på ett nationellt program. Det individuella programmet har på vissa håll fått dåligt rykte som "uppsamlingsplats" för elever med studieproblem. Andra skolor har lyckats göra programmet till en intressant valmöjlighet som ger alla elever ökade möjligheter att klara en fullständig gymnasieutbildning.
Ett annat allvarligt problem är att många kommuner inte klarar av att skaffa tillräckligt med arbetsplatser till APU (arbetsplatsförlagd utbildning). Det innebär att många elever inte får den utbildning som riksdag och regering har beslutat om och därigenom uppnår man heller inte programmålen i gymnasieskolan.
Borgerliga förbättringar av reformen
En anledning till de problem som uppstått i samband med gymnasieskolans reformering är att arbetet gått "i fel ordning". Det har inte gett tillräckligt utrymme för lärarna att arbeta med allt det nya.
Den borgerliga regeringen fick ta över en reform som genomförts i omvänd ordning. Det naturliga hade varit att både läroplaner, kursplaner och det nya målrelaterade betygssystemet hade varit klara innan riksdagen fattade beslutet om den nya gymnasieskolan 1991. Men den socialdemokratiska regeringen hade bråttom och kunde inte ta sig tid till att genomföra reformen på ett naturligt sätt. Därför är det inte konstigt att det uppstått ett smärre kaos i många gymnasieskolor. Den borgerliga regeringen fick skyndsamt ta fram både nya läroplaner och kursplaner och ett nytt betygssystem infördes. Därtill genomfördes ett antal förbättringar av reformen såsom införandet av specialutformade program, en ny variant av lärlingsutbildning, utbildning på entreprenad, ökad kursutformning och en skolpeng för fristående gymnasieskolor.
Socialdemokraterna har inga lösningar
Många frågeställningar och problem möter skolledning, lärare och elever dagligen ute i skolorna. Rapporter om underkända elever i kärnämnena, bristande förkunskaper, diskussion om betygskriterier, bristande information till föräldrar och elever, antagningsregler till högskolan etc möter oss ständigt vid skolbesök och i media. Vi hade förväntat oss att regeringen skulle ta upp problemen i budgetpropositionen och redovisat vilka åtgärder som planeras. Det enda som regeringen anför är emellertid att man avser att fortsätta följa och utveckla gymnasieutbildningen. Regeringen talar också om att höja kvaliteten i gymnasieutbildningen genom åtgärder på flera plan och medverkan av flera aktörer som agerar samlat. Vad man skall utveckla och hur står det inte en rad om!
Krav på grundskolan
I perspektivet av att Sverige måste höja den allmänna utbildningsnivån är den avgörande frågan om den grundläggande utbildningen har förutsättningar att med tiden rätta till de brister som finns vad avser utbildningsnivån i ett internationellt perspektiv. Kommer grundskolan och gymnasiet att ge alla elever den stabila utbildningsgrund som vi önskar? Vår bedömning är att det inte är självklart, trots den tydlighet vad gäller mål, kommunernas ansvar osv som finns i läroplaner och andra relevanta dokument.
Särskilt oroväckande är att ca 10 procent av eleverna lämnar grundskolan utan fullständiga betyg och med otillräckliga kunskaper och färdigheter i läsning, skrivning och räkning. Enligt vår mening borde debatten om grundskolans längd handla mer om undervisningsresultaten än årsfixeringen. Vi menar att alla elever skall ges möjlighet att uppnå kunskapsmålen innan de lämnar grundskolan. Det innebär att flertalet elever kommer att tillbringa nio år i grundskolan medan andra behöver längre eller kortare tid. Det väsentliga är att den enskilde eleven är förberedd för studier i gymnasieskolan.
En mycket medveten åtgärd för att höja kraven på grundskolan är beslutet om skärpta kunskapskrav för tillträde till ett nationellt program, vilket bl a markerats av regeln om godkända betyg i svenska, engelska och matematik. För de elever som inte uppnår dessa mål i grundskolan skall det ges preparandutbildning inom ramen för det individuella programmet. Vilka effekter detta får går i dag inte att säga eftersom genomförandet sker först nästa år. Däremot vet vi att många elever placeras inom det individuella programmet.
Särskilt viktigt vid tillträde till gymnasieskolan är att eleverna har goda kunskaper i svenska. Detta är en förutsättning för att de skall kunna tillgodogöra sig undervisningen. Vår uppfattning är att undervisningen i svenska som andra språk skall syfta till att så fort som möjligt bibringa eleverna sådana kunskaper att de kan övergå till ämnet svenska och vi ifrågasätter därför beslutet om att jämställa svenska som andraspråk med ämnet svenska vid antagning till gymnasiet. En elev som under sin grundskoletid inte når målen för godkänt i ämnet svenska måste ges stöd för att klara detta.
Kärnämnen och mål i kursplanerna för kärnämnet
Den nya gymnasieskolan med sin kärna av åtta gemensamma ämnen för alla elever är föremål för en debatt om de svårigheter som många elever har att klara kurserna. Debatten handlar om ifall det är rimligt att alla elever skall läsa kurser i kärnämnen med gemensamma mål och samma betygskriterier i den omfattning som nu krävs. Svårigheterna gäller främst elever i de yrkesförberedande programmen och inom ämnena svenska, engelska och matematik. Många elever blir underkända i en eller flera kurser. Problemet gäller också elever på studieförberedande program, som ofta anser att de gemensamma kurserna är för lätta och att steget mellan dessa och fördjupningskurserna härmed blir för stort.
En lösning på problemet är att skolorna använder sig av poängstyrning i stället för tidsstyrning vilket vi återkommer till. Förutom det måste gymnasieskolan arbeta mer med organisation och undervisningsgrupper. En form av nivågruppering är vad som i dag sker.
Vi anser att målsättningen skall vara att alla elever i gymnasieskolan skall kunna tillgodogöra sig kärnämnena och få minst betyget godkänt på dessa kurser, bl a mot bakgrund av det vi ovan anfört när det gäller arbetslivets och samhällets framtida krav på kunskap och kompetens. För att klara detta krävs det att skolan mer arbetar efter principerna om poäng i stället för tid samt nivågruppering.
Samtidigt är vi medvetna om att en grupp elever av olika skäl ändå inte klarar av dessa mål. För oss är det heller inget självändamål att alla elever med automatik skall ha en generell behörighet till högskolan efter avslutat gymnasieprogram. I stället för att som i dag låta en stor grupp elever få betyget Icke godkänd i kurser i kärnämnena föreslår vi att det skall finnas alternativa kurser, främst i ämnena svenska, matematik och engelska, där målen i kursen sätts lägre. Dessa kurser ger inte generell behörighet till högre utbildning. I betygen från kurserna skall det klart framgå vilken kurs eleven har läst. Med sådana åtgärder bör antalet elever i det Individuella programmet radikalt kunna minska. Självfallet skall möjligheterna att komplettera och läsa in en "högre" kurs finnas.
Vi menar också att volymen på den gemensamma kärnan måste ifrågasättas. Antalet kärnämnen bör minskas till svenska, engelska, matematik, samhällskunskap samt idrott och hälsa. De ämnen som inte längre skall vara obligatoriska kärnämnen skall ingå som karaktärsämnen i programmen, men omfattningen av dem i respektive program bör diskuteras. Det utrymme som skapas genom vår modell skall användas för elevens tillval eller ämnesfördjupning. Regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag i den riktning som vi anger. Dessutom föreslår vi att gymnasieskolorna ges möjlighet att reducera timplanerna för olika ämnen till en viss nivå, för att använda tiden som lokal förstärkning av vissa ämnen eller som "gemensam tid" för flera ämnen. Användningen av gemensam tid bör avgöras av berörda lärare i samverkan. Syftet med förslaget är främst att stimulera kontakter och samarbete mellan ämneslärare och lärare i yrkesämnen och att underlätta ämnesövergripande eller profilerad undervisning. Med profilerad undervisning avser vi t.ex. att undervisningen i ett yrkesämne bedrivs på engelska vilket gör att två kursers mål kan uppnås parallellt.
Även i gymnasiet krävs att ämnet svenska ägnas stort intresse. Språket är individens viktigaste påverkbara verktyg för inlärning och kommunikation. Den socialdemokratiska regeringen har föreslagit att två betyg i svenska inte längre skall ges. Vi avvisar detta förslag, dels därför att ämnet har "två ben", dels därför att två betyg viktar ämnet högre.
Programstrukturen och antalet program
Frågan om antalet nationella program och deras inriktning är betydelsefull. Det kan konstateras att flera av programmen diskuteras och debatteras av flera skäl. Industriprogrammet har haft stora svårigheter att rekrytera ungdomar till de olika grenarna, vilket oroar många företag eftersom utbildningarna ger kunskaper som efterfrågas på arbetsplatserna. Medieprogrammet å andra sidan är synnerligen populärt, samtidigt som många menar att utbildningarnas kvalitet är ytterst varierande i olika skolor. Dessutom hävdas att många elever getts felaktig eller missvisande information om vilka möjligheter programmet ger på arbetsmarknaden. Ett tredje exempel på frågeställning gäller de studieförberedande programmen där det dels framförs att NV-programmet borde delas och ett särskilt T-program införas, dels pläderas för ett enda studieförberedande program.
Vi anser att ett samlat underlag om erfarenheterna av programstrukturen inte finns idag. Frågan om industriprogrammets framtid har emellertid underställts en utredning som borde ge regeringen underlag för ett ställningstagande. Vad gäller övriga strukturfrågor bör regeringen snarast tillse att nödvändig utvärdering kommer till stånd eller befintliga uppgifter samlas och analyseras. Frågorna är viktiga bl a därför att strukturen styr elevernas val och därför att grundläggande fel medför dåligt använd tid och bortslösade resurser.
Poäng i stället för tid
För att nå bättre resultat måste gymnasieskolan lämna tidsstyrningen till förmån för poängstyrning. Och den möjligheten finns. För några år sedan fattade riksdagen, på initiativ av den borgerliga regeringen, beslut om att ersätta timmarna i varje kurs med poäng. Ex. A kursen i matematik som omfattar 110 klocktimmar är lika med 110 poäng. Därmed öppnade riksdagen upp för möjligheten att en elev kan gå igenom en kurs på ex. 70 undervisningstimmar och ändå erhålla 110 poäng. I det omvända fallet kan en elev behöva 150 undervisningstimmar för att erhålla 110 poäng. Det stora problemet i dagens gymnasieskola är att den är klockfixerad och att alla elever skall få exakt samma undervisningstid.
Tanken är att elever skall kunna läsa sin gymnasieutbildning på kortare eller längre tid än de normala tre åren. Om skolorna finner formerna för att arbeta mer individuellt med begreppet tid, skulle fler elever än idag nå huvuddelen av de höjda kunskapskraven.
Gymnasieskolan använder fortfarande dessvärre i mycket liten omfattning poängstyrning i stället för tidsstyrning. Resultatet av detta är att de högpresterande eleverna tycker att det är för lågt tempo i kärnämnena medan andra elever upplever att tempot är för högt med kända resultat som följd.
Betyg
Det relativa betygssystemet har ersatts av ett målrelaterat. Det innebär att eleven får betyg utifrån sin faktiska kunskap och inte som tidigare att man får betyg i relation till vad kamraterna har presterat. Eleverna skall kunna veta vad som krävs för att få ett visst betyg innan de börjar läsa en kurs. Det har visat sig att skolan och lärarna är dåliga på att informera eleverna om vad som krävs för att få ett betyg i en kurs. Skälen är flera, men ett är att lärarna inte hunnit sätta sig in i och göra egna, mer konkreta, bedömningar. Ett annat är att lärarna i många fall saknar vana att leda ett målstyrt studiearbete. För eleverna blir konsekvenserna osäkerhet och irritation över att inte få besked.
Många anser att fyra betygssteg, vilket gäller i gymnasieskolan, är för få. Spännvidden mellan elevers kunskaper tydliggörs dåligt. Samtidigt innebär stegen att betygens pedagogiska värde blir sämre, eftersom det blir svårare för lärare att visa att en extra studieinsats kan ge ett bättre betyg.
Frågan om antalet betygssteg var också föremål för diskussion innan förslaget lades. Det faktum att vissa kurser är tämligen korta gjorde emellertid att den borgerliga regeringen ansåg det svårt att formulera betygskriterier i en alltför vid skala. Vi anser att denna bedömning fortfarande är giltig men att frågan om antalet steg måste analyseras i den utvärdering av de nya betygen som vi utgår från att regeringen kommer att ta initiativ till.
En annan invändning mot de nya gymnasiebetygen gäller bokstäverna. "Det går inte att räkna ut medelbetyget" säger många elever. Det ligger en poäng i att det inte skall vara enkelt att räkna ut medelpoäng. Elevers studieresultat definieras bättre och tydligare med kunskapsrelaterade betyg. Därtill kommer att det intressanta knappast är genomsnittspoängen, utan kunskapsprofilen. En praktisk sida av saken är också att om man valt siffror i stället för bokstäver i det nya betygssystemet, då hade fler förvillats att jämföra gamla betyg med de nya, vilket inte låter sig göras.
Rätten att pröva betyg
Riksdagen har beslutat att elever som fått godkänt på en kurs inte skall ha möjlighet att tentera upp sitt betyg under gymnasietiden. Skälen från regeringens sida till inskränkningen var med förlov sagt luddiga.
För många gymnasieelever är det viktigt att kunna komplettera sina betyg för att möjliggöra antagning till önskade utbildningar inom högskolan. Att de som nu tvingas vänta till efter gymnasietiden med förlängd studietid som följd är orimligt. Vi anser att möjligheten att komplettera betygen under gymnasietiden skall återinföras. Det är bra om elever ägnar fritid och lov åt att skaffa sig bättre kunskaper och de skall självklart få detta arbete värderat och dokumenterat.
Förnyelse av yrkesprogrammen
Förutsättningar för samverkan skola - arbetsliv
Samverkan mellan skola och arbetsliv är en god grund för en yrkesutbildning av hög kvalitet. Samarbete förutsätter att såväl arbetsliv som skola har inflytande och ansvar för utbildningen. Vi förordar ett system där yrkesutbildningen är en kombination av skolförlagd utbildning och utbildning på en eller flera arbetsplatser. Därigenom tas det kunnande och den kompetens som lärarna på skolan har och som finns i arbetslivet tillvara.
En utbildningsform där all yrkesutbildning är förlagd till skolan är sårbar. Det finns flera skäl till detta. Det första skälet är att lärarna relativt snabbt tappar sin yrkeskompetens från arbetslivet, de hamnar i "skollunken". Det andra skälet är den snabba tekniska utvecklingen där skolan av ekonomiska skäl inte kan hänga med. Till skillnad från företagen där maskiner slits ut av produktion så är det tiden som sliter ut maskiner i skolan. De blir helt enkelt omoderna. Det tredje skälet är att skolan aldrig kan bli en arbetsplats. Eleverna måste lära sig arbetslivets kultur och få del av dess sociala kompetens. Det är viktigt att lära sig arbeta tillsammans med äldre yrkes- erfarna människor.
Den andra modellen där i princip all utbildning ges på en arbetsplats är heller inte bra. För det första finns det risker att man "cementerar" utbildningen d v s att företaget eller branschen i sig inte hänger med i utvecklingen. För det andra finns det progressiva och mindre progressiva företag. Det blir knappast en bra utbildning om en elev hamnar på ett företag som har ålderdomlig utrustning eller "smal" produktion. För det tredje finns den pedagogiska kompetensen i första hand på skolan. För det fjärde kommer framtidens arbetsmarknad att ställa större krav på gedigna kunskaper i allmänna ämnen. Där har skolan en klar fördel.
Ur elevens synvinkel måste en kombination av lärande i skolan och lärande i arbetslivet vara det bästa. Det finns skillnader mellan olika branscher. I vissa fall krävs det en större andel av utbildning som är skolförlagd och i vissa fall mindre.
För att få detta att fungera krävs det att både skola och arbetsliv lär sig varandras kultur, men också att man anstränger sig att integrera kulturerna. Skola och arbetsliv "måste spela på samma planhalva". Det är givet att det är lättare att få en anställning på en arbetsplats där man som elev/lärling har fått en del av sin utbildning.
Internationella jämförelser och arbetslivets ansvar
I våra främsta konkurrentländer tar arbetslivet ett betydligt större ansvar såväl för anskaffning av utbildningsplatser som för finansieringen av yrkesutbildningen än vad som är fallet i Sverige. I länder som Tyskland, Danmark och Norge är arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer och deras branscher på ett helt annat sätt delaktiga i yrkesutbildningen än vad deras motsvarigheter i Sverige är.
Vi menar att detta för Sveriges del inte är hållbart i längden. Om yrkesutbildningen skall få de kvaliteter som företagen efterfrågar är det nödvändigt att de också engagerar sig mer i utbildningsfrågorna.
Utbildning på entreprenad
Under den förra mandatperioden infördes möjligheten att lägga ut undervisningen i vissa ämnen på entreprenad. Nu gällande lag möjliggör entreprenad endast i sådana ämnen som enligt skollagen betecknas som estetiska ämnen, ekonomiska ämnen, tekniska ämnen eller yrkesämnen. Lagen om entreprenadförhållanden inom skolan bör förtydligas så att det i framtiden blir möjligt för kommunerna att uppdra åt andra utbildningsanordnare att bedriva undervisning inom ett flertal olika ämnen.
Att företag på detta sätt får en aktiv roll i skolan ger möjlighet till god undervisning liksom till nya idéer och förhållningssätt i frågor om organisation, fördelning av resurser etc.
Situationen i Sverige och en ny modell för APU
I dag har skolan hela ansvaret för yrkesutbildningen i gymnasieskolan och det är skolan som har ansvaret att anskaffa APU-platser.
På de yrkesinriktade programmen skall minst 15 procent av undervisningen vara förlagd till en eller flera arbetsplatser. Tyvärr visar rapporter från Kommunförbundet och Skolverket att många skolor inte kan få ut sina elever på arbetsplatsförlagd utbildning i den omfattning som regering och riksdag har beslutat. Rapporterna visar att det även finns kvalitativa problem med APU:n. Endast 23 procent av den arbetsplatsförlagda utbildningen består av nyinlärning, 36 procent av tillämpning av kunskaper som elever inhämtat i skolan och hela 37 procent utgörs av ren praktik. Detta är allvarligt. En orsak till problemet är att incitamentet bland företagen för att ordna APU-platser är svagt. Regeringen bör återkomma med ett förslag till finansieringsmodell för APU:n utifrån de riktlinjer som föreslogs i betänkandet "Höj ribban!" (SOU 1994:101).
En modern lärlingsutbildning
Vi föreslår att man på ett antal orter och i ett antal branscher på försök introducerar en försöksverksamhet som innebär att yrkesutbildningen år tre och år fyra läggs ut på företag/arbetsplatser. De två första åren har skolan ansvaret för utbildningen, både när det gäller allmänna ämnen och yrkesämnen, och bestämmer om utbildningen skall vara skolförlagd eller läggas ut på entreprenad. År tre och år fyra läggs utbildningen ut på ett företag eller en annan arbetsplats och företaget/arbetslivet tar det fulla ansvaret för utbildningen. Företagen/arbetsplatsen får ersättning som motsvarar kommunens kostnad för en yrkesutbildning för ett år, fördelat på två år. Skälet är att samhället erbjuder alla elever en gymnasial treårig utbildning. Under de två åren i arbetslivet får lärlingen ersättning från arbetsplatsen grundad på den insats som lärlingen gör i produktionen. Avtal skall tecknas som reglerar lärlingens utbildning på arbetsplatsen. Utbildningen avslutas med ett gesällprov och ger ett yrkesdiplom. När det gäller gesällprovet och innehållet i yrkesutbildningen anser vi att branschen/yrket skall ta fram dessa. Innehållet i yrkesutbildningen fastställs av respektive bransch. Denna modell har flera fördelar:
utbildningen blir relevant för eleven och aktuell
det är en morot för företaget
lärlingen får ersättning utifrån sin insats
genom gesällprovet blir utbildningen kvalitetssäkrad.
Regeringen bör snarast återkomma till riksdagen med förslag med denna innebörd.
Fristående gymnasieskolor
I samband med att den borgerliga regeringen genomförde idén om skolpeng på den gymnasiala nivån har det skapats nya fristående skolor av olika slag, samtidigt som väl etablerade skolor fått bättre ekonomiska villkor. För fristående gymnasieskolor som ger utbildning motsvarande gymnasieskolans nationella program gäller att de efter fastställda regler kan förklaras ha rätt till offentligt stöd, enligt den taxa som fastställs nationellt. För fristående skolor med utbildningar som kompletterar gymnasieskolan gäller att sådana dels kan förklaras stå under statlig tillsyn, vilket ger eleverna rätt till studiemedel, dels att de kan ges statsbidrag. Kriteriet för att statsbidrag skall kunna utgå är att utbildningen är av riksintresse.
Intresset för gymnasieutbildningar i fristående skolor är mycket stort. Särskilt intressant är att flera skolor lyckas locka många sökande till utbildningar som i den kommunala skolan är mindre eftertraktade. Därtill kommer att dessa skolor bättre än kommunala motsvarigheter lyckats förverkliga många idéer om pedagogisk förnyelse av undervisningen. Industrigymnasierna är ett tydligt exempel på detta. De lyckas bättre än motsvarande kommunala skolor rekrytera elever till utbildning vid industriprogrammet. Betygsgenomsnittet vid antagning har höjts och fler flickor har sökt utbildningarna. Avhoppen vid skolorna är få.
Industriskolorna har av naturliga skäl bättre förutsättningar att klara målen vad gäller arbetsplatsförlagd utbildning. Värdefullt är också att samarbetet mellan utbildning och arbetsplatser också gäller lärare och annan personal, att eleverna ges möjligheter till sommarkurser och praktik samt att skolorna i flera fall erbjuder ett specialutformat utbildningsprogram som ger eleverna mer undervisningstid.
De fristående gymnasieskolorna innebär en stimulans för kommunala gymnasieskolor. På många håll samarbetar kommunen och de fristående skolorna och på andra håll prövas idéer från industrigymnasierna i samverkansprojekt mellan den offentliga skolan och lokalt näringsliv.
Trots alla positiva erfarenheter väljer regeringen i propositionen om fristående skolor att komma med förslag som innebär stora svårigheter för framväxten av alternativ till den utbildning som ges av kommunen. Detta är särskilt tydligt då bedömningen av hur en ny gymnasieskola påverkar närliggande utbildning skall göras av resp kommun istället för regionala myndigheter.
Huvudmannaskap
Riksdagen beslutade nyligen att ett landsting efter överenskommelse med kommunen får anordna även andra nationella program i gymnasieskolan utöver de inom naturbruk och omvårdnad. Vidare skall ett landsting efter överenskommelse med en kommun få bedriva gymnasial vuxenutbildning och påbyggnadsutbildning inom andra områden än naturbruk och omvårdnad. I samma beslut ingick också att en kommun får, utan landstingets medgivande, bedriva naturbruks- och omvårdnadsprogrammet.
Det naturliga hade varit att regeringen föreslagit att kommunerna skulle ta över huvudmannaskapet för all gymnasial utbildning. Detta var regeringens ambition, men man orkade inte ända fram när Landstingsförbundet motsatte sig innehållet i propositionen.
Vår uppfattning är att all grundskole- och gymnasieutbildning hör hemma i kommunerna, såvitt utbildningen inte bedrivs i form av en fristående skola med enskild huvudman. Enligt vår mening bör riksdagen under pågående riksmöte ta ställning till huvudmannaskapet för den gymnasiala utbildningen.
Vi föreslår därför att landstingens gymnasieskolor kommunaliseras. Det är inte logiskt, praktiskt eller modernt att landstingen skall ansvara för en liten del av gymnasieutbildningarna medan kommunerna har det övergripande ansvaret för att alla elever erbjuds en gymnasieutbildning.
Lokala grenar och elevens rätt att välja skola
Regeringen har i prop. 1995/96 föreslagit att de lokala grenarna fortsättningsvis endast skall vara avsedda för den egna kommunens eller samverkansområdets elever. Nuvarande regler innebär att lokala grenar är riksrekryterande. I framtiden skall regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer, kunna förklara en lokal gren som riksrekryterande.
Regeringen har motiverat sitt förslag med att det inom gymnasieskolan redan finns 700 centralt framtagna kurser och att detta borde räcka. För oss moderater handlar frågan inte primärt om hur många kurser det finns. Det handlar i stället om möjligheten att lokalt fatta beslut och om valfrihet och pluralism. Principiellt anser vi att det är positivt att det växt fram över 400 lokala grenar runt om i landet eftersom det visar att lärares och skolledares idéer och kreativitet har tagits tillvara. Många utav dessa lokala grenar har tillkommit efter samverkan mellan skola och arbetsliv vilket i sig är positivt. Det är bra att gymnasieskolan profilerar sig utifrån sina egna möjligheter och lokala förutsättningar. De lokala grenarna främjar kvalitet och mångfald.
Vi är medvetna om att det finns ett fåtal kommuner som har missbrukat systemet med lokala grenar i syfte att locka till sig elever från andra kommuner. Därför anser vi att det fanns skäl för en viss skärpning av gällande bestämmelser. En sådan skärpning borde dock inte försämra elevernas valmöjligheter, utan i stället skärpa kraven på kommunerna. Vi anser att Skolverket skall ges ansvaret för att förklara om en lokal gren skall vara riksrekryterande eller inte, där utbildningens innehåll skall vara avgörande.
Kompetensen hos yrkeslärarna
I budgetpropositionen skriver regeringen att man har beslutat om en ändring i examensbeskrivningen för gymnasielärare i högskoleförordningen. Regeringen har behandlat de förslag till förändringar i lärarutbildningen för lärare i gymnasieskolans yrkesämnen som lämnades i betänkandet "Höj ribban!".
Förordningsändringen innebär en höjning av kraven på teoretisk utbildning för lärare i yrkesämnen genom krav på högskoleutbildning om minst 60 poäng i de fall relevant sådan erbjuds. Det är bra att regeringen efter en långdragen process äntligen tar sig samman och fattar nödvändiga beslut vilket borde gjorts för minst ett år sedan. Regeringens förslag innebär att man till viss del anpassar yrkeslärarnas förkunskaper till den nya gymnasieskolan. Vi anser att regeringen borde följt utredningens förslag om förkunskapskrav om minst 80 högskolepoäng i de fall relevant sådan erbjuds. Genom att bara föreslå 60 högskolepoäng höjs inte "ribban" tillräckligt.
I dagens gymnasieskola har knappt hälften av yrkeslärarna utöver sin arbetslivserfarenhet högskoleutbildning eller YTH medan de övriga förutom arbetslivserfarenhet har tvåårig gymnasieutbildning eller motsvarande. Det innebär att hälften av lärarna i yrkesämnena inte har en djupare ämnesteoretisk kompetens/kunskap än vad deras elever har när de lämnar skolan.
Lika allvarligt är att de flesta av lärarna har "gamla" kunskaper och att de i ringa omfattning är ute på yrkespraktik eller kompetenshöjande teoretisk efterutbildning. Risken är överhängande att skolan förmedlar kunskap som hör gårdagens arbetsliv till.
Det är bra att regeringen äntligen "kommer till skott" och skärper antagningskraven till utbildningen för blivande yrkeslärare, även om vi gärna sett en ytterligare skärpning. Det som är ytterst förvånande är dock att regeringen inte tänker göra något åt lärarnas fortbildning och uppdatering i yrkesämnet, vilket är helt nödvändigt. Enligt vår mening måste man koppla uppdatering/yrkespraktik till någon form av lärarcertifikat där lärarna regelbundet är ute i arbetslivet och får adekvat yrkespraktik. Detta är en nödvändighet om eleverna skall kunna erbjudas en modern utbildning.
Lektorer
Hösten 1995 fanns det 956 lektorer i gymnasieskolan, varav 885 var i tjänst. 18 procent var kvinnor och medelåldern var 55 år. Lektorerna är inte jämnt fördelade över landet utan är koncentrerade runt universitetsstäderna. För att skolan skall kunna bedriva en undervisning av god kvalitet krävs det fler lektorer i gymnasieskolan. Vi ser mycket allvarligt på den långsiktiga trend som innebär att gymnasieskolan dräneras på lektorer. En bidragande orsak till den negativa trenden är att många lektorer från gymnasieskolan har sökt sig till högskolan. En annan orsak är att många kommuner i allmänhet inte varit benägna att utlysa eller tillsätta vakanta lektorstjänster. Denna utveckling är inte acceptabel. Det är av mycket stor vikt att det finns forskarutbildade lärare i gymnasieskolan. Den forskningsanknytning som fler lektorer innebär ökat givetvis kvaliteten. Ett annat viktigt skäl är att det skapar fler karriärvägar för lärarna i skolan. Detta får i sin tur positiva effekter på rekryteringen till läraryrket.
Ansvaret för att den negativa trenden vad gäller antalet forskarutbildade lärare bryts ligger i kommunerna. Mot bakgrund av det intresse inte minst kommunerna visar för verksamheten vid lokala och regionala högskolor utgår vi ifrån att kommunerna själva känner stort behov av att anställa bl a lärare med mycket god utbildning.
Samverkan mellan lärare - tillämpad undervisning
Vi anser att det finns goda möjligheter att stärka inlärningen i allmänna ämnen hos eleverna på yrkesinriktade program genom att anpassa undervisningen i kärnämnena till programmålen och tillse att innehållet i undervisningen ligger nära elevernas intresseområden. Detta kräver dock att lärare i allmänna ämnen samverkar med lärare i yrkesämnen, något som i många fall inte sker i dag ute i skolorna.
Försöksverksamhet med s k "home-learning"
Den snabba utvecklingen när det gäller informationsteknik innebär stora möjligheter till förnyelse när det gäller undervisningsformerna. Svårigheterna idag gäller utöver brist på datorer och annan utrustning främst otillräckliga kunskaper om teknikens möjligheter och avsaknad av pedagogisk metodutveckling med denna inriktning. Få lärarutbildningsenheter ägnar frågorna särskilt stort intresse. Den verksamhet som finns gäller distansutbildningar på högskolenivå.
Vi förslår därför en försöksverksamhet på gymnasienivå. Skälen är flera. För det första finns i gymnasieåldern många ungdomar med god förmåga till självständigt arbete, vilket är en nödvändighet. För det andra är gymnasieeleverna mogna för en dialog om undervisningens uppläggning och innehåll, vilket är en fördel i utvecklingsarbetet. För det tredje är behovet av nya former, exempelvis med stöd av informationsteknik, stort om gymnasieskolan skall kunna förverkliga mer av tankarna på att låta eleverna genomföra studierna i sin egen takt.
Försöksverksamheten bör ske under ledning av en lämplig gymnasieskola och i nära samarbete med lärarutbildning på aktuell ort. Eleverna skall antas till ett studieförberedande program och undervisningen i huvudsak ske med hjälp av modern informationsteknik. Idén är att eleverna i mycket hög utsträckning själva skall studera hemma. En försöksverksamhet med denna inriktning förutsätter undantag från exempelvis timplaner m m. Regeringen bör därför närmare utreda hur en försöksverksamhet av detta slag bör utformas och återkomma till riksdagen med ett förslag.
Nationell skolpeng
Valfrihet och mångfald inom utbildningsväsendet är nödvändigt för att skolan skall utvecklas. Skolor med olika inriktning, pedagogik och profil ger sammantaget ökade förutsättningar att ta tag i de möjligheter som ligger i utbildning av hög kvalitet. Varken ett offentligt monopol eller ett centralreglerat skolväsende tar vara på och stimulerar de enskilda initiativ som kommer att behövas för att svensk gymnasieutbildning skall kunna nå bästa möjliga resultat. Skolans utveckling är beroende av enskilda initiativ och utrymme för att pröva nya lösningar.
Införande av en nationell skolpeng är en logisk konsekvens av vår övertygelse om att nyckeln till skolväsendets utveckling ligger i aktiva, engagerade elever och föräldrar som kan välja mellan olika skolor, med stort utrymme för professionella bedömningar och lokala lösningar. Den nationella skolpengen innebär att staten övertar huvudansvaret för att finansiera utbildning i gymnasieskolan, med ett fast belopp per elev. Medel utdelas direkt till skolorna utifrån antalet inskrivna elever på olika program. Reformen genomförs i flera steg genom s k skatteväxling mellan stat och kommun. Resurser för särskilda behov skall finnas på kommunal nivå, eftersom ett relativt generellt skolpengssystem inte kan ta alla hänsyn som krävs för utbildning av elever med mycket speciella behov.
Hemställan
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag om alternativa kurser och mål i kärnämnena i enlighet med vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av gymnasieskolans program,
3. att riksdagen hos regeringen begär förslag om färre obligatoriska kärnämneskurser i enlighet med vad som anförts i motionen,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ämnet svenska och antagningen till gymnasieskolan,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om användandet av två betyg i ämnet svenska,
6. att riksdagen hos regeringen begär förslag om återinförande av rätten att pröva betyg under gymnasietiden i enlighet med vad som anförts i motionen,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om samverkan mellan skola och näringsliv,
8. att riksdagen hos regeringen begär förslag om vidgade möjligheter för kommuner att lägga ut utbildning på entreprenad i enlighet med vad som anförts i motionen,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den arbetsplatsförlagda utbildningen,
10. att riksdagen hos regeringen begär förslag om en försöksverksamhet med modern lärlingsutbildning i enlighet med vad som anförts i motionen,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om betydelsen av fristående och kompletterande skolor på gymnasienivå,
12. att riksdagen hos regeringen begär förslag om förändrat huvudmannaskap för de gymnasieskolor som har landsting som huvudman i enlighet med vad som anförts i motionen,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de lokala grenarna och elevers rätt att välja utbildning,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kompetensen hos yrkeslärarna,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av fler lektorer,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av bättre samverkan mellan olika lärare,
17. att riksdagen hos regeringen begär förslag om inrättandet av en försöksverksamhet med riksrekryterande gymnasieutbildning baserad på modern informationsteknik,
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en nationell skolpeng för gymnasieskolan.
Stockholm den 3 oktober 1996
Beatrice Ask (m)
Rune Rydén (m) Ulf Melin (m) Hans Hjortzberg-Nordlund (m) Margareta E Nordenvall (m) Tomas Högström (m) Ulf Kristersson (m) Chris Heister (m) Per Unckel (m) Birgitta Wistrand (m)
Yrkanden (36)
- att riksdagen hos regeringen begär förslag om alternativa kurser och mål i kärnämnena i enlighet med vad som anförts i motionen
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- att riksdagen hos regeringen begär förslag om alternativa kurser och mål i kärnämnena i enlighet med vad som anförts i motionen
- Behandlas i
- att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av gymnasieskolans program
- Behandlas i
- att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av gymnasieskolans program
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- att riksdagen hos regeringen begär förslag om färre obligatoriska kärnämneskurser i enlighet med vad som anförts i motionen
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- att riksdagen hos regeringen begär förslag om färre obligatoriska kärnämneskurser i enlighet med vad som anförts i motionen
- Behandlas i
- att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ämnet svenska och antagningen till gymnasieskolan
- Behandlas i
- att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ämnet svenska och antagningen till gymnasieskolan
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om användandet av två betyg i ämnet svenska
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om användandet av två betyg i ämnet svenska
- Behandlas i
- att riksdagen hos regeringen begär förslag om återinförande av rätten att pröva betyg under gymnasietiden i enlighet med vad som anförts i motionen
- Behandlas i
- att riksdagen hos regeringen begär förslag om återinförande av rätten att pröva betyg under gymnasietiden i enlighet med vad som anförts i motionen
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om samverkan mellan skola och näringsliv
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om samverkan mellan skola och näringsliv
- Behandlas i
- att riksdagen hos regeringen begär förslag om vidgade möjligheter för kommuner att lägga ut utbildning på entreprenad i enlighet med vad som anförts i motionen
- Behandlas i
- att riksdagen hos regeringen begär förslag om vidgade möjligheter för kommuner att lägga ut utbildning på entreprenad i enlighet med vad som anförts i motionen
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den arbetsplatsförlagda utbildningen
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den arbetsplatsförlagda utbildningen
- Behandlas i
- att riksdagen hos regeringen begär förslag om en försöksverksamhet med modern lärlingsutbildning i enlighet med vad som anförts i motionen
- Behandlas i
- att riksdagen hos regeringen begär förslag om en försöksverksamhet med modern lärlingsutbildning i enlighet med vad som anförts i motionen
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om betydelsen av fristående och kompletterande skolor på gymnasienivå
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om betydelsen av fristående och kompletterande skolor på gymnasienivå
- Behandlas i
- att riksdagen hos regeringen begär förslag om förändrat huvudmannaskap för de gymnasieskolor som har landsting som huvudman i enlighet med vad som anförts i motionen
- Behandlas i
- att riksdagen hos regeringen begär förslag om förändrat huvudmannaskap för de gymnasieskolor som har landsting som huvudman i enlighet med vad som anförts i motionen
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de lokala grenarna och elevers rätt att välja utbildning
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de lokala grenarna och elevers rätt att välja utbildning
- Behandlas i
- att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kompetensen hos yrkeslärarna
- Behandlas i
- att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kompetensen hos yrkeslärarna
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av fler lektorer
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av fler lektorer
- Behandlas i
- att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av bättre samverkan mellan olika lärare
- Behandlas i
- att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av bättre samverkan mellan olika lärare
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- att riksdagen hos regeringen begär förslag om inrättandet av en försöksverksamhet med riksrekryterande gymnasieutbildning baserad på modern informationsteknik
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- att riksdagen hos regeringen begär förslag om inrättandet av en försöksverksamhet med riksrekryterande gymnasieutbildning baserad på modern informationsteknik
- Behandlas i
- att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en nationell skolpeng för gymnasieskolan.
- Behandlas i
- att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en nationell skolpeng för gymnasieskolan.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
För närvarande måste du klicka på rubriken avsändare under motionen för att se vilka som står bakom motionen.