Europapolitik inför 2000-talet
Motion 1998/99:U507 av Lars Leijonborg m.fl. (fp)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- -
- Motionsgrund
- Tilldelat
- Utrikesutskottet
Händelser
- Inlämning
- 1998-10-28
- Hänvisning
- 1998-11-03
- Bordläggning
- 1998-11-03
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Aldrig mera krig
Efter andra världskrigets slut insåg Europas invånare att samarbete och ett ömsesidigt beroende förhindrar krig. Det var i den andan som grunden till det EU vi har idag byggdes. Sedan dess har samarbetet fördjupats genom Romfördraget 1957, Enhetsakten 1985, Maastrichtfördraget 1991 samt Amsterdamfördraget 1997. Det har kommit att inkludera allt fler länder. Den centrala tanken är fortfarande hur frihet, fred, demokrati och säkerhet kan garanteras för Europas invånare. Det är det viktigaste skälet till att vi liberaler är positiva till EU. Vår generation har nu en historisk möjlighet att skapa ett Europa präglat av frihet, fred, demokrati, ekonomisk utveckling och en god miljö. Europeiska unionen är ett unikt verktyg för att nå dessa mål.
Det faktum att Folkpartiet starkt bejakar Europasamarbetet innebär inte att vi förhåller oss okritiska till allt inom EU. Den utvidgningsprocess av EU som pågår ställer till exempel stora krav på reformering av bland annat jordbrukspolitiken och beslutsformer.
För oss liberaler är den högst prioriterade frågan att återigen göra Europa helt. Vi är därför mycket positivt inställda till att utvidgningsförhandlingar med länder från Centralt- och Östeuropa har påbörjats. Samtidigt befinner sig vissa av ansökarländerna, bland dessa Lettland och Litauen, utanför den riktiga förhandlingsprocessen. Sverige bör aktivt arbeta för att Lettland och Litauen snabbt kan komma med i de riktiga förhandlingarna.
Sverige är i akut behov av en Europapolitik. Det är två år kvar tills Sverige tar över klubban och blir ordförandeland i EU. Tills dess måste den svenska regeringen utarbeta en politik. Än så länge har det varit mycket tyst om EU från regeringshåll, och Socialdemokraterna har gjort allt för att skjuta avgörande beslut på framtiden. Fram till våren 2001 är huvuduppgiften att reparera Sveriges anseende i EU. Medlemskapet ger oss enorma möjligheter som inte får gå oss ur händerna. Sverige behöver EU för att lösa många av våra egna problem. Utanför EU och utanför euron minskar Sveriges nationella handlingskraft. Därför behövs en ny strategi för Sverige i Europa.
Sverige som ordförandeland
Under sex månader skall Sverige leda EU (1 januari till 30 juni 2001). Som ordförandeland kommer Sverige att ha en unik möjlighet att påverka vilka ämnen som skall prioriteras. Varje ordförandelands mål är att både få genomslag för egna idéer, uppnå resultat och leda unionen på ett sätt som inger respekt. För att så skall bli fallet krävs att man vill driva utvecklingen framåt.
En regering som har en avvisande inställning till Europasamarbetet och som företräder ett land som ställt sig utanför euron kan inte räkna med att bli tagen på riktigt allvar av andra - vare sig inom eller utom EU. Flertalet EU- länder uppfattar Sverige som en bromskloss och förväntningarna är därför lågt ställda. Det innebär inte att allt hopp är ute om en lyckad ordförande- period.
Utvidgningsprocessen bör kunna ta ett stort steg framåt våren 2001. Förhandlingarna med ansökarländerna kommer att ha pågått sedan två år tillbaka. Under Sveriges tid som ordförandeland bör man kunna fastställa en tidsplan för medlemskap för de länder som kommit längst. Utvidgningen kräver institutionella reformer samt reformering av jordbrukspolitiken och strukturfonderna. Överenskommelser om röstregler, om ytterligare be- gränsningar av vetorätten och om antalet kommissionärer samt omfördelning av budgeten är bara exempel på några svåra frågor som finns att ta itu med.
Utöver det kan egna hjärtefrågor väljas. Miljön är ett viktigt område för Sverige. Arbetslösheten är ett alleuropeiskt problem och öppenheten inom EU:s institutioner en central svensk fråga. Folkpartiet prioriterar ut- vidgningen och de reformer som måste göras på vägen för att ansökar- länderna skall kunna bli medlemmar så fort som möjligt. Lika viktigt är dock att i god tid markera att Sverige är en konstruktiv partner i EU som stödjer samarbetet och som vill att det skall utvecklas.
Den gemensamma valutan
Ett av EU:s största framsteg är skapandet av den inre marknaden. Mycket återstår ändå för att undanröja hindren att sälja varor och tjänster inom andra medlemsländer. Det behövs en ständig kamp för att motverka mer eller mindre protektionistiska ambitioner att slå vakt om eller till och med skapa egna regelverk. Ofta finns det mest utbredda motståndet mot en fungerande inre marknad på lägre nivåer än nationalstaten. Fortfarande kan svenska tillverkare av säkerhetsdörrar inte sälja sina produkter i hela Tyskland utan att deras produkter har godkänts av myndigheter i var och en av de sexton tyska delstaterna.
Trots många olösta problem inom den inre marknaden torde frånvaron av en gemensam valuta ändå vara det största hindret för mera handel, inte minst för de små och medelstora företagen. Det starkaste argumentet för en gemensam valuta är att en sådan skulle knyta medlemsländerna närmare varandra. Även om inte alla nuvarande och kommande medlemsländer i EU skulle kunna vara med från början, så skulle beslutet och genomförandet av en gemensam valuta spela en stor roll för det europeiska samarbetet.
Vi i Folkpartiet liberalerna har många gånger uttalat vårt stöd för skapandet av en gemensam valuta och för att Sverige bör vara med i detta s k tredje steg av EMU. De s k konvergenskriterierna för deltagande i EMU innebär sunda offentliga finanser, låg ränta och inflation samt stabil växelkurs. Det sistnämnda tolkas av det stora flertalet EU-länder som deltagande i växelkurssamarbetet ERM, medan Sverige hävdar att det är faktisk stabilitet som krävs, inte formellt deltagande i ERM. Vad gäller statsskuldskriteriet tycks den tolkningen gälla att det är tillräckligt med en sjunkande skuldkvot även om nivån överstiger 60 procent. Folkpartiet har kontinuerligt stött regeringens tolkning av kriterierna, vilket innebär att Sverige uppfyller kraven för deltagande från starten 1 januari 1999.
Vi har hela tiden ansett att Sverige bör sträva efter att delta i EMU från starten 1999 och har medverkat till en flerpartiuppgörelse om Riksbankens ställning så att den i sig önskvärda och av EU föreskrivna självständigheten realiseras.
Vi anser att Socialdemokraternas ställningstagande att Sverige inte skall delta i EMU från starten kommer att föranleda både politiska och ekonomiska kostnader för Sverige. Politiska, eftersom Sveriges inflytande minskar. Ekonomiska, därför att utanförskapet skapar osäkerhet om den framtida inriktningen av den ekonomiska politiken, vilket leder till högre räntor och förmodligen krav på starkare offentliga finanser. Vår uppfattning är att frågan om ett svenskt deltagande i EMU skall avgöras i val eller folkomröstning. Eftersom riksdagsvalet 1998 inte blev ett val där EMU- frågan debatterades så mycket menar vi att frågan skall avgöras före det att Sverige skall vara ordförandeland - det vill säga senast under år 2000.
EMU är en motor inom det europeiska samarbetet. För de partier som har en negativ inställning till att Sverige är med i EU och har en politik för att lämna samarbetet går utträdet via ett nej till EMU. När samarbetet kring den ekonomiska politiken från årsskiftet blir verklighet kommer Sverige att stå utanför. I praktiken innebär det att svenskt näringsliv kommer att gå med före det att Sverige går med i EMU. Redan nu pågår långtgående förberedelser.
När de elva euro-länderna har inlett samarbetet får Danmark, Grekland, Storbritannien och Sverige endast rätt att delta när man diskuterar frågor utan direkt anknytning till euron. Gränsen är svår att dra och Euro-11 kommer säkert att utforma en stark gemenskap även i sådana frågor.
Till skillnad från Finlands rivstart med hög aktivitet och entusiasm inom EU och kring europolitiken har den svenska regeringen agerat tvärt emot. Den svenska regeringen tycks ännu inte ha insett värdet av inflytande inom EU, vilket kan bero på att de svenska socialdemokraterna står splittrade inte bara i euro-frågan utan även i sin syn på EU och på vad unionen betyder för framtiden.
För oss framstår det tydligt att även ett utanförskap medför konsekvenser för svensk ekonomi och svenskt näringsliv. Bristen på svensk beslutskraft i eurofrågan inverkar också på det gehör Sverige kan få i andra EU-frågor.
Det är förödande att den nuvarande svenska regeringen saknar strategi och mål för Sveriges deltagande i euron. Det som nu krävs för att återge Sverige trovärdighet efter den socialdemokratiska regeringens vänta och se-linje är ett svenskt medlemskap i ERM. Beslutet skulle vara en stark signal till euro- länderna att Sverige inte tänker vika av från EU:s gemensamma ekonomiska politik. Det skulle också vara en markering gentemot marknaden. Sverige måste visa att det inte har ställt sig utanför euron för att kunna devalvera och att den svenska ekonomiska politiken ligger i linje med övriga EU.
Utrikespolitiken
Säkerhet och fred i Europa var de starkaste drivkrafterna när EU bildades. Frihet och fred är även i vår tid huvuduppgifter för det europeiska samarbetet. Krigen på Balkan påminner oss ständigt om att dessa företeelser inte är något som vi kan ta för givet. Den europeiska integrationen har bidragit till att tränga ut farlig nationalism och intolerans och istället hjälpt till att knyta starkare band mellan folken. Nu är den stora utmaningen att fylla det tomrum som fortfarande finns efter kommunismens kollaps i Öst- och Centraleuropa. Med några få undantag har dessa länder utvecklats till demokratier som strävar efter ökat samarbete med EU för att trygga sin demokratiska framtid. Därför är utvidgningen av EU särskilt angelägen.
Att öppna dörren för ansökarländerna ställer höga krav på unionen. För att hantera EU med över 20 medlemsstater krävs omfattande institutionella förändringar, reformering av jordbrukspolitiken och strukturfonderna samt ändrade regler för beslutsfattandet. Därför var det en stor besvikelse att toppmötet i Amsterdam 1997 inte resulterade i några beslut av det slaget. Folkpartiet anser att förberedelserna inför utvidgningen måste vara en av de mest prioriterade uppgifterna hos EU. Det blir naturligtvis ohanterligt att i en union med 20-25 medlemmar bibehålla en så pass omfattande vetorätt som den nuvarande. Enligt vår mening bör vetorätten inskränkas till ett fåtal av de områden som EU har att besluta om.
Vi har många gånger fört fram de demokratiska argumenten för att förstärka Europaparlamentets befogenheter på ministerrådets bekostnad. En sådan förstärkning skulle tillsammans med en ökad roll för de nationella parlamenten i formandet av den nationella EU-politiken öka legitimiteten i de fattade besluten. Vi beklagar att den svenska riksdagsmajoriteten inte delar vår uppfattning om behovet av en ytterligare förstärkning av parlamentets roll - utöver den som Amsterdamfördraget ger - i lagstiftnings- frågor.
Situationen i Kosova utgör idag det allvarligaste hotet mot fred och säkerhet i Europa. Konflikten har stegvis trappats upp. Sedan serberna satte in artilleri och flyg mot byar och städer pågår ett regelrätt krig, där civilbefolkningen blivit offer för brutaliteten. Hittills har omvärldens fördömanden inte på något sätt lindrat den spända situationen. Tragedin i Kosova har än en gång visat att Europa misslyckats med att hantera europeiska säkerhetsproblem. Våren 1993 motsatte sig EU flygattacker mot serbiska artilleriställningar runt Sarajevo. Bosnierna lämnades försvarslösa. Inte förrän USA ingrep 1995 och bombade de serbiska ställniningarna blev fredsuppgörelsen möjlig. I likhet med fallet Bosnien kommer det av allt att döma att behövas insatser från Nato för att stoppa dödandet, terrorn och övergreppen mot befolkningen.
Folkpartiet anser därför att EU i framtiden bör spela en betydligt större roll inom utrikes- och säkerhetspolitiken. En ökad samordning är helt nödvändig för att lyckas med konfliktförebyggande arbete och hantera nyuppkommande kriser. Visserligen deltar Sverige aktivt i det fredsbevarande arbetet i Bosnien och medverkar i det Nato-anknutna Partnerskap för fred. Men så länge EU:s utrikes- och säkerhetspolitiska samarbete har vaga konturer och Sverige står utanför Atlantpakten är vårt inflytande begränsat.
Det har snart gått ett decennium sedan Berlinmuren föll. Det borde ha lett till en genomgripande diskussion om hur Sverige ska utforma sin framtida säkerhetspolitik. Sverige har haft större möjligheter än på länge att förankra en ny svensk utrikespolitik, inte minst genom att vi varit med i FN:s säkerhetsråd. Men regeringen har försuttit dessa möjligheter. Av rädsla för att blotta bristen på visioner och osäkerhet inför förändringar har regeringen gjort allt för att undvika den debatten. Det är i nära samverkan och som fullvärdig deltagare i internationella sammanhang som Sverige kan spela en betydelsefull roll.
Det går inte längre att blunda för att den säkerhetspolitiska kartan förändrats. Folkpartiet anser därför att Sverige ska bidra till en alleuropeisk fredsordning. Nato bör utvecklas till en struktur för gemensam säkerhet som Sverige med tiden bör ingå i.
En gemensam europeisk flyktingpolitik
Europa får inte stå handfallet när kriser och krig utlöser flyktingtragedier.
EU bör utveckla en gemensam asylpolitik så att ansvaret för flykting- strömmarna fördelas mera jämnt mellan Europas stater. Det förutsätter att flyktingpolitiken blir ett område där majoritetsbeslut kan tillämpas. Inte minst flyktingkatastrofen i det forna Jugoslavien har visat på frånvaron och nödvändigheten av att få till stånd en gemensam europeisk flyktingpolitik. Denna måste bygga på principen om gemensamt ansvarstagande och fördelade insatser.
Praxis för beviljandet av asyl varierar mellan EU-länderna. I verkligheten har flyktingpolitiken successivt stramats åt i hela Europa. En samordning av medlemsstaternas minimiansvar är därför nödvändig, om åtminstone några länder i praktiken skall kunna bedriva en mer humanitär flyktingpolitik. Det får inte bli så att de mest restriktiva länderna sätter normen. Detta måste prägla tillämpningen också av Schengenavtalet och den s k Dublin- konventionen, som rör flyktingpolitiken.
Asylrätten på Genèvekonventionens grund måste värnas inom ramen för en gemensam europeisk flyktingpolitik. EU:s flyktingpolitik måste kompletteras med en ny konvention för att också ge skydd t ex i mass- flyktsituationer. En samordning av flykting- och asylpolitiken - en gemensam praxis - är en förutsättning för en humanisering av politiken inom hela EU.
EU och dess medlemsländer måste på plats bekämpa orsakerna till att människor tvingas fly och bege sig till andra länder. Genom vårt medlem- skap i EU kan vi verka för att mobilisera omfattande stöd till de människor som tvingas på flykt genom ett mer direkt stöd till grannstater som ger dem skydd.
Mot denna vår grundinställning för en gemensam human flyktingpolitik för hela EU är det förslag till en sådan gemensam politik som föreligger från EU:s ordförandeland Österrike väldigt oroande.
Förslaget är oacceptabelt. Utgångspunkten är föga liberal: att begränsa migrationsströmmarna till den europeiska kontinenten. För att uppnå detta talas det om tre till fyra koncentriska cirklar där varje cirkel innefattar ett antal länder med ett system av regler och åtgärder syftande till att minska migrationstrycket. För liberaler, vars målsättning är en ökad rörlighet för människor utan hindrande gränser och andra barriärer är detta ett förslag som går tvärtemot denna vår grundinställning.
Men vårt internationella engagemang får inte göra halt vid Europas gränser. Människors lika värde oavsett nationalitet måste alltid hävdas. Ur respekten för den enskilda människan växer internationalismen.
Sysselsättning
Arbetslösheten är en utmaning för hela Europa. Regeringen har också valt att föra upp frågan på Europanivå. Det är bra. Regeringen ville dock mera sälja sina egna idéer om arbetsmarknadspolitiska åtgärder till EU än att lära sig av de andra medlemsländerna. Socialdemokraterna ansåg därför att de uppnått stor framgång när sysselsättningen kom upp på regeringskonferensens agenda, men regeringen lyckades inte ta till sig av de lösningar som blev resultatet av toppmötet. Regeringen framstår därför som mer handlingsförlamad än någonsin tidigare.
Arbetsmarknadspolitiska åtgärder av socialdemokratisk svensk modell ger människor sysselsättning men inte jobb. Ett framgångsrikt program mot arbetslösheten måste fokusera på att få fram fler arbetstillfällen. Det är också målet för EU:s gemensamma sysselsättningsstrategi. Tyvärr har det inte varit regeringens mål. Trots att regeringen anser att sysselsättningen är en högprioriterad EU-fråga visar man inte minsta vilja att leva upp till de beslut som man själv har varit med att fatta för att minska den europeiska arbetslösheten. En nödvändig förutsättning för att ökad efterfrågan skall översättas till fler arbeten är att utbudet på arbetsmarknaden fungerar flexibelt. Det gör den när lönesättningen motsvarar efterfråge- och utbudsförhållanden på arbetsmarknaden.
Kraven på Sverige är därför entydiga. OECD:s recept för fler jobb är sänkta arbetsgivaravgifter, flexibel lönesättning och enklare regler för anställning. Internationella valutafonden rekommenderar Sverige att sänka skatterna och ändra arbetsmarknadsreglerna. EU:s ministerråd har uppmanat Sverige att sänka skatterna för hushåll och företag. I november 1997 presenterade kommissionen riktlinjerna för medlemsstaternas politik mot arbetslösheten. Sänkt moms på tjänstejobb, sänkt arbetsgivaravgift, enklare regler för småföretag och reformerade strukturer på arbetsmarknaden var kraven.
Folkpartiet har sedan länge fört en politik som syftar till att skatten på arbete och tjänster sänks och den europeiska arbetsmarknaden avregleras. Om så inte sker finns det risk för att arbetslösheten i nästa lågkonjunktur kommer att stiga ytterligare.
EU världens bästa miljöorganisation
Som medlem av EU har Sverige inflytande över den gemensamma miljöpolitiken.
Folkpartiet vill utarbeta en strategi för hur den möjligheten bäst skall tillvaratas.
Oavsett om Sverige är med i EU eller ej påverkas miljön av våra grannländers miljösituation. Föroreningar i luften och utsläpp i vatten bryr sig inte om nationsgränser. Vi äter mat som producerats eller förädlats i andra länder. För att minska miljöförstöringen krävs att vi arbetar fram gemensamma miljöregler för EU:s inre marknad. För att garantera en hög livsmedelskvalitet är det nödvändigt att arbeta på europeisk nivå.
Styrkan med EU:s miljöarbete är särskilt viktig i det globala miljöarbetet. För att minska växthuseffekten är det viktigt att varje land tar ansvar för att minska sina koldioxidutsläpp. Ett skäl till att länder inte vill skärpa koldioxidskatterna på enbart nationell nivå är att det riskerar att försämra konkurrenskraften för den inhemska industrin. Folkpartiet vill verka för att mer av ekonomiska styrmedel används för att främja miljöanpassad konsumtion och produktion samt hindra miljöskadliga utsläpp.
Koldioxidutsläppen måste begränsas för att minska riskerna för en växthuseffekt. Det kan ske till exempel genom miljöavgift på koldioxid. Men om ett enskilt land inför eller höjer en befintlig koldioxidskatt kan effekten bli att produktionen flyttar. För den globala miljön är inget vunnet med detta.
Det är angeläget att EU inför en koldioxidavgift. Eftersom den betraktas som en skattefråga kan den idag inte införas genom ett majoritetsbeslut inom EU. Miljöavgifter bör istället betraktas som just miljöfrågor och kunna beslutas i den ordningen i EU. Trots att fem partier i riksdagen (inklusive Miljöpartiet) kräver ökad överstatlighet och effektivare beslut när det gäller miljöskatter har regeringen visat sig helt ointresserad av att driva frågan. Vid toppmötet i Amsterdam försatte regeringen chansen att få gehör för en sådan förändring. Nu måste Sverige anstränga sig för att få fram en gemensam koldioxidavgift och höja ambitionen för miljöns skull. Detta bör ges regeringen till känna.
Narkotika, tobak och alkohol
EU bestämmer inte vår narkotikapolitik. Den beslutar vi om själva och så bör det förbli. Varje land bestämmer självt med vilka lagar och metoder det vill föra kampen mot narkotikan. Men politik utformas inte i lufttomma rum. Vi påverkas av synsätt i vår omvärld och reagerar både på vad våra grannar gör och vad de inte gör.
Narkotikapolitiken är en stridsfråga i Europa, och Europaparlamentet är ett slagfält i den kampen. Den striden får Sverige inte förlora och det finns heller ingen anledning att vi skulle göra det. För att vinna krävs dock att politiker, media, polis, tjänstemän, folkbildningsorganisationer m fl är beredda att samla krafterna till gemensamma insatser. För trovärdighetens skull är det också viktigt att de svenska Europaparlamentarikernas enighet i drogpolitiken bevaras - även efter valet till Europaparlamentet 1999. Regeringens profil på narkotikaområdet har hittills varit oroväckande låg. Folkpartiet menar att det krävs ett betydligt mer intensivt arbete för att föra ut Sveriges narkotikastrategi i Europa.
Om Sverige misslyckas med det finns det risk för att den holländska modellen istället kommer att prövas. Sverige måste därför visa upp sig inom EU, föra ut korrekt information om sin narkotikapolitik och om de resultat den gett. Det svenska budskapet måste vara klart och konsekvent, visa och övertyga om att all icke-medicinsk användning av narkotika är och förblir förkastlig.
Med den svenska, mycket restriktiva politiken har vi i Sverige uppnått goda resultat. Statistik över ungdomars användning av narkotika visar också på framgång. I början av 70-talet uppgav ungefär 15 procent av elever i årskurs nio att de testat narkotika. Sedan slutet av 80-talet har siffran legat mellan 3 och 5 procent.
Undersökningar visar att om samhället har en slapp attityd till droger och narkotika är lättillgängligt är fler redo att pröva på droger. Om det istället krävs en ansträngning för att få tag i narkotika så kommer en betydligt lägre andel att pröva.
Statistik visar att skillnaden mellan svenska och holländska tonåringars användning av cannabis är stor. År 1995 hade endast 3 procent av svenska ungdomar i åldern 15-19 någon gång använt cannabisprodukter medan siffror från 1992 visar att 30,2 procent av holländska tonåringar någon gång säger sig ha provat cannabis. Denna markanta skillnad kan tolkas att vara ett resultat av samhällets inställning till narkotikan och av den politik som förts.
Det är viktigt att Sverige gör sin röst hörd på den politiska arenan. Svensk drogpolitik är effektiv och det finns ingen anledning för oss att överge vår politik som präglas av "nolltolerans". Vi måste också kräva en internationell statistik där utgångspunkterna är gemensamma och som ger möjlighet till rättvisande jämförelser mellan bland annat Nederländerna och Sverige.
För att minska alkoholskadorna räcker det inte med åtgärder som enbart är inriktade på det öppna alkoholmissbruket. Även den totala alkohol- konsumtionen måste minska. Det finns övertygande belägg för att en politik som minskar tillgängligheten av alkohol också minskar alkoholkonsumtion och alkoholskador. Huvuddragen i den svenska alkoholpolitiken bör därför ligga fast. EU måste börja betrakta alkoholen som en hälsofråga, inte som ett jordbruksproblem. Offentlig representation med alkohol skall ske under mycket restriktiva former.
I många västländer intensifieras nu arbetet med åtgärder mot tobaksbruket och rökningen minskar nu långsamt i dessa länder. Samtidigt ökar den kraftigt i Central- och Östeuropa och i tredje världen.
Den nya regeringen i Storbritannien har visat en skärpt hållning i tobaks- frågor vilken kan förväntas bidra till en skärpt tobakspolitik inom EU. Det direktivförslag om reklamförbud vilket hittills blockerats av en minoritet av medlemsländerna kan nu komma att genomdrivas.
Svensk tobaksindustri verkar aktivt i Baltikum, och Sverige bör där liksom i Öst- och Centraleuropa och i tredje världen aktivt stödja dessa länder i arbetet mot tobaksbruk.
Likaså bör Sverige stödja Världshälsoorganisationens arbete med att utforma en internationell konvention om arbetet mot tobaken. Den syftar till att få världens regeringar att samarbeta bättre i det internationella tobaksarbetet och undanröja de problem med frihandelsprinciper o.dyl. som för närvarande ställer till problem när det till exempel gäller att stoppa den internationella smugglingen och de transnationella tobaksföretagens globala marknadsföring. Vi menar vidare att Sverige inom EU skall arbeta för att subventionerna till tobaksodlare avskaffas.
Den gemensamma jordbrukspolitiken
En reformering av CAP (Common Agricultural Policy), den gemensamma jordbrukspolitiken, måste snarast inledas så att EU kan ge tydliga signaler till de kommande medlemsländerna och undvika obalans och snedvridande effekter av konkurrensen på deras marknader. Många länder i Öst- och Centraleuropa är viktiga jordbruksproducenter med ett jordbruk som är eller kan bli konkurrenskraftigt. Men som allt företagande kräver även jordbruket tydlighet när det gäller regelsystem och en viss långsiktighet. Kvoter, regleringar och omständlig administration underlättar inget företagande.
Länderna måste ges tid och förutsättningar att planera för en kraftigt reformerad CAP så att de inte använder CAP som referens när de nu genomför stora förändringar i sina respektive jordbrukssektorer. Denna tydlighet är lika viktig för de nuvarande medlemsländerna som för de presumtiva medlemmarna.
En del menar att man under en övergångstid, eller till och med permanent, skulle ha förmånligare regler för Västeuropas relativt rika jordbrukare än för Östeuropas fattigare jordbrukare. Detta är en lösning som vi inte kan försvara. De nya medlemsländerna skall ha full anslutning till ett EU med en reformerad CAP.
För en ökad tydlighet, och som ett led i strävan efter att återvinna medborgarnas förtroende måste dagens snåriga regelsystem, byråkrati och omvittnade fusk inom EU:s jordbrukspolitik undanröjas. När det gäller jordbrukspolitiken visar EU:s egna siffror att byråkratin slukar 10 procent av jordbruksbudgeten. Det finns också ett antal detaljstyrande regler om allt från jordgubbens storlek till vilka trädgårdsfrön som får säljas. Det finns till exempel en fröförordning som inte medger försäljning av fröer utan hämmande restriktioner. Vi i Folkpartiet menar att besluten inom EU skall fattas så nära den de berör som möjligt. Det finns ingen anledning att ha gemensamma regler om vilka frön som skall få säljas eller hur stora jordgubbarna skall vara.
Den stora byråkratin och de detaljstyrande reglerna skapar förståelig irritation och illegitimitet för hela systemet. Däremot har en kraftigt avreglerad och avbyråkratiserad jordbrukspolitik med satsning på miljö- och landsbygdsutveckling helt andra förutsättningar för att lyckas.
EU har i samband med utvidgningen en unik möjlighet att göra reformer i jordbrukspolitiken som kommer att prägla hela unionens arbete under lång tid framöver. Det viktigaste är att skapa förutsättningar för att jordbrukaren, som vilken annan företagare som helst, ges möjlighet och frihet att på likvärdiga villkor konkurrera med sina produkter på en konkurrensutsatt marknad. Detta förutsätter att både svensk och europeisk politik underlättar för små- och nyföretagandet så att även småskaliga alternativ kan växa fram på landsbygden.
Det finns ytterligare ett viktigt led som måste konkurrensutsättas mer än tidigare - mellanledet, det vill säga de livsmedels- och grossistjättar som finns mellan producent och konsument. Konkurrensen inom livsmedels- och distributionsbranschen måste öka.
Livsmedelspolitiken
Livsmedelsproduktionen är beroende av EU:s gemensamma jordbrukspolitik, CAP. Det är därför viktigt att de kommande reformerna av CAP även tar hänsyn till konsumenternas intressen. EU har haft en gemensam jordbrukspolitik ända sedan starten. De deltagande nationernas jordbrukspolitik var starkt reglerad och den för EU gemensamma jordbrukspolitiken vilar på samma principer. Jordbrukspolitikens mål var och är att tillförsäkra jordbruksbefolkningen en skälig levnadsstandard, stabilisera marknaden, höja produktiviteten, trygga försörjningen och ge konsumenten tillgång till bra livsmedel till skäliga priser. Jordbrukspolitiken bygger på marknadsregleringar samt en för EU gemensam struktur- och regionalpolitik.
Livsmedel är en del av konsumentområdet som berör alla. Tidigare handlade livsmedelsfrågan främst om möjligheten att kunna äta sig mätt. Detta var under lång tid i Sverige en lyx förbehållen en avundsvärd minoritet. Nu fokuseras frågan alltmer på vad man kan och bör äta.
Valfriheten har ökat. En svensk kan numera uppleva all världens mat- kulturer utan att åka utomlands. Samtidigt förändras livsmedelsmarknaden och nya, tidigare okända, produkter tillkommer snabbt. Det är som regel positivt men skapar också osäkerhet hos konsumenterna. Kunskapen om råvarorna har minskat och vägen mellan bonden och konsumenten ökat. Få har insyn i hela produktions- och distributionskedjan. Samtidigt ställer konsumenten allt större krav på vad livsmedlen innehåller och hur dessa framställs. Vi begär att maten skall hålla hög kvalité och vill veta att den producerats under goda förhållanden för både djur och miljö.
Rätt frågor på rätt nivå
För ytterligare förankring är det viktigt att EU:s närhetsprincip, den s k subsidiaritetsprincipen, gäller. EU skall enligt vår mening endast ägna sig åt frågor där de lokala, regionala och nationella nivåerna inte räcker till. EU måste vara effektivt. Det betyder att beslutsmaskineriet måste vara effektivt. Men det innebär också att EU skall ägna sig åt rätt frågor. Det finns i dag frågor där beslutsmöjligheterna på EU-nivån är för små. Det finns också frågor där möjligheterna att besluta är för stora. Ett exempel på frågor där möjligheterna är för små är ekonomiska styrmedel för en bättre miljö. Dessa frågor räknas idag till skattefrågorna, för vilka varje lands vetorätt gäller. Vi fortsätter kräva att dessa frågor i fortsättningen skall behandlas som de miljöfrågor de är och inte som skattefrågor. Vi beklagar att den svenska regeringen envist motarbetar denna förstärkning av möjligheterna att angripa gränsöverskridande miljöproblem. Detta är negativt inte enbart för miljön i Europa utan också för EU:s möjligheter att påverka den globala miljön.
Ett annat område där de gemensamma befogenheterna är för små gäller den gränsöverskridande brottsligheten. Det är uppenbart att det hittills- varande mellanstatliga samarbetet inte är tillräckligt för att effektivt bekämpa den internationella brottsligheten. Därför bör viktiga delar av den "tredje pelaren" överföras till den "första pelaren", det vill säga mer av samarbetet mot gränsöverskridande brottslighet bör bli föremål för gemensamt beslutsfattande. Förutom att detta skulle öka effektiviteten, så skulle den demokratiska kontrollen och insynen förstärkas genom att EG-domstolen och Europaparlamentet på dessa områden fick samma befogenheter som de idag har inom den "första pelaren".
Det tredje viktiga området där unionen behöver större befogenheter gäller den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken. Vetorätten bör här begränsas till de frågor som verkligen är av vitalt nationellt intresse.
Om det på dessa tre områden - gränsöverskridande miljöförstöring, internationell brottslighet och den gemensamma utrikes- och säkerhets- politiken - således behövs mer samarbete, så finns det områden där det behövs mindre av lösningar på unionsnivån.
En för liberaler självklar utgångspunkt är att beslut skall fattas så nära den enskilde som möjligt och helst av den enskilde och hans familj. Där det inte är möjligt med individuella beslut bör besluten tas på den lägsta praktiska politiska nivån.
De flesta exemplen på onödiga beslut på EU-nivån härrör från den gemensamma jordbrukspolitiken. De är en naturlig följd av att EU:s jord- brukspolitik mycket handlar om ekonomiskt stöd till olika produkter. Den som betalar pengar till en viss typ av produktion vill förstås veta vad man betalar pengar till. Denna mekanism är ytterligare ett skäl till varför EU:s jordbrukspolitik bör förändras. Men det finns också andra områden där förändringar behövs.
Det är den enskilde som bäst kan avgöra om jordgubben är tillräckligt stor eller inte. Det är kommunen eller regionen som bäst kan avgöra hur lång en lokalbusslinje får vara. Det är medlemslandets riksdag som bäst kan avgöra hur föräldraförsäkringen skall vara utformad. Det finns inga starka argument för att skapa en gemensam turistpolitik inom EU. Det är inte EU som skall bestämma om alkoholpolitiken i de enskilda medlemsländerna skall vara restriktiv eller inte.
Sverige borde varit pådrivande för att subsidiaritetsprincipen skulle ha stärkts i Amsterdamfördraget. Sverige bör i allt arbete inom EU arbeta för att unionsnivån bara används i de fall då nationella nivåer inte är tillfyllest för att lösa problemen.
Tilltron till EU bland medborgarna i medlemsländerna undergrävs såväl av att unionen inte är kapabel att fatta beslut i genuint gemensamma frågor som att unionen fattar beslut i frågor som den inte borde syssla med. Det är därför inte enbart av principiell vikt att rätt fråga handläggs på rätt plats. Ett sätt att på sikt åstadkomma detta är införandet av en kompetenskatalog, som utifrån närhetsprincipen klarar ut på vilka nivåer besluten skall fattas.
För närvarande finns elva utlokaliserade organ under Europeiska kommissionen, till exempel miljöbyrån i Köpenhamn, i olika medlemsländer. Ännu finns inget i vårt land. Om ett EU-organ placeras i Sverige skulle det inte bara skapa nya jobb utan också underlätta förankringen av EU hos det svenska folket. Därför bör nästa kontor som kommissionen utlokaliserar läggas i Sverige.
Ökad öppenhet
Det är synnerligen väsentligt att en öppenhet präglar unionen. För att invånarna i medlemsländerna skall få ett förtroende för EU måste ansvar, närhet, öppenhet och mångfald vara grundprinciper för all maktutövning. Kravet på öppenhet innebär att EU måste tillämpa en offentlighetsprincip. Detta innebär till exempel att när EU:s ministerråd sammanträder som lagstiftare skall debatterna och besluten vara offentliga.
De folkvalda representanterna i EU-parlamentet är viktiga vad gäller upprätthållandet av demokratin och den folkliga förankringen. Därför bör parlamentet få en ökad makt och likställas med ministerrådet i lagstiftningsfrågor. De båda organen bör på sikt kunna ses som två delar i ett tvåkammarparlament. Det skall också vara möjligt att anordna rådgivande europeiska folkomröstningar i frågor som rör unionens framtid.
Hemställan
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige som ordförandeland år 2001 skall prioritera utvidgningen och de reformer som måste göras på vägen för att ansökarländerna skall kunna bli medlemmar så fort som möjligt,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om samarbetet mot internationell brottslighet,1
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att frågan om ett svenskt medlemskap i EMU skall avgöras i val eller folkomröstning innan Sverige skall vara ordförandeland - dvs. senast under år 2000, 2
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om subsidiaritetsprincipen, 3
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att arbeta för att få något EU-organ placerat i Sverige,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om öppenheten inom EU, 3
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige bör verka för att EU skall betrakta alkohol och tobak som en hälsofråga, inte som ett jordbruksproblem,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att arbeta för att en gemensam koldioxidavgift införs, 4
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om EU:s jordbrukspolitik. 4
Stockholm den 28 oktober 1998
Lars Leijonborg (fp)
Bo Könberg (fp) Kerstin Heinemann (fp) Elver Jonsson (fp) Siw Persson (fp) Yvonne Ångström (fp) Karl-Göran Biörsmark (fp)
1 Yrkande 2 hänvisat till JuU.
2 Yrkande 3 hänvisat till FiU.
3 Yrkandena 4 och 6 hänvisade till KU.
4 Yrkandena 8 och 9 hänvisade till MJU.
Yrkanden (18)
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige som ordförandeland år 2001 skall prioritera utvidgningen och de reformer som måste göras på vägen för att ansökarländerna skall kunna bli medlemmar så fort som möjligt
- Behandlas i
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige som ordförandeland år 2001 skall prioritera utvidgningen och de reformer som måste göras på vägen för att ansökarländerna skall kunna bli medlemmar så fort som möjligt
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 2att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om samarbetet mot internationell brottslighet
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 2att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om samarbetet mot internationell brottslighet
- Behandlas i
- 3att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att frågan om ett svenskt medlemskap i EMU skall avgöras i val eller folkomröstning, innan Sverige skall vara ordförandeland dvs. senast under 2000.
- Behandlas i
- 3att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att frågan om ett svenskt medlemskap i EMU skall avgöras i val eller folkomröstning, innan Sverige skall vara ordförandeland dvs. senast under 2000.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 4att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om subsidiaritetsprincipen
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 4att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om subsidiaritetsprincipen
- Behandlas i
- 5att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att arbeta för att få något EU-organ placerat i Sverige
- Behandlas i
- 5att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att arbeta för att få något EU-organ placerat i Sverige
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 6att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om öppenhet inom EU.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 6att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om öppenhet inom EU.
- Behandlas i
- 7att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige bör verka för att EU skall betrakta alkohol och tobak som en hälsofråga, inte som ett jordbruksproblem
- Behandlas i
- 7att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige bör verka för att EU skall betrakta alkohol och tobak som en hälsofråga, inte som ett jordbruksproblem
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 8att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att arbeta för att en gemensam koldioxidavgift införs.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 8att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att arbeta för att en gemensam koldioxidavgift införs.
- Behandlas i
- 9att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om EU:s jordbrukspolitik.
- Behandlas i
- 9att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om EU:s jordbrukspolitik.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.