En nyanserad bild av invandring
Motion 2024/25:1719 av Jamal El-Haj (-)
Motionen bereds i utskott
- Motionskategori
- Fristående motion
- Tilldelat
- Arbetsmarknadsutskottet
Händelser
- Inlämnad
- 2024-10-02
- Granskad
- 2024-10-03
- Hänvisad
- 2024-10-15
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Förslag till riksdagsbeslut
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att öka tillgången till språk- och integrationsprogram och tillkännager detta för regeringen.
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att stärka samarbetet mellan företag och utbildningsinstitutioner och tillkännager detta för regeringen.
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att skapa mentorskapsprogram och tillkännager detta för regeringen.
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att främja företagande bland invandrare och tillkännager detta för regeringen.
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att öka medvetenheten och utbildningen om mångfald och tillkännager detta för regeringen.
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att fokusera på regional integration och tillkännager detta för regeringen.
Motivering
Sverige har länge varit ett migrationsland, där människor från olika delar av världen har kommit för att bygga sina liv och bidra till det nya samhället. Många av dessa nyinkomna kommer med färdig utbildning och behöver inte belasta samhället med kostnader för utbildning och etablering. De har bidragit till landets utveckling och välstånd på många sätt, men trots detta präglas debatten om migration ofta av negativa tongångar.
Sverige är ett stort land med en relativt liten befolkning. Med en lång livslängd och en befolkning som blir allt äldre står landet inför utmaningen att försörja sig självt i framtiden. Färre personer i arbetsför ålder kommer att behöva försörja fler. Det innebär att vi måste tänka nytt kring hur vi kan öka en stabil och kreativ migration, inte minst för att säkerställa en hållbar välfärd.
Invandrare är inte en kostnad, de är och har alltid varit en tillgång för Sverige. De bidrar med kunskap, innovation och arbetskraft som behövs i många sektorer av samhället. Genom att välkomna och integrera människor med annan bakgrund kan Sverige stärka sin ekonomi och skapa en mer dynamisk arbetsmarknad. Det handlar om att se möjligheterna istället för begränsningarna.
Istället för att fokusera på att minska migrationen bör diskussionen handla om hur vi kan optimera den. Hur kan vi skapa system som underlättar för nyinflyttade att etablera sig och bidra till samhället? Det handlar om att bygga broar mellan olika kulturer och förstå att en mångfald av erfarenheter och perspektiv berikar vårt samhälle.
Sveriges framtid är beroende av att vi ser migrationsfrågan i ett bredare perspektiv. Invandrare är inte bara en resurs – de är en tillgång i vårt samhälle och vår framtida välfärd. Genom att ta hand om varandra kan vi inte bara försäkra oss om en starkare ekonomi, utan också bygga ett mer inkluderande och robust samhälle för kommande generationer.
Förslag på Lösningar
Öka tillgången till språk- och integrationsprogram: Genom att erbjuda effektiva språkutbildningar och kulturkurser kan nyanlända snabbare integreras i det svenska samhället, vilket ökar deras chanser att få jobb.
Stärka samarbetet mellan företag och utbildningsinstitutioner: Genom att involvera arbetsgivare i utbildningsprogram kan man säkerställa att nyanlända får den kompetens som efterfrågas på arbetsmarknaden, vilket underlättar deras anställning.
Skapa mentorskapsprogram: Erbjuda nyanlända tillgång till mentorer inom olika branscher som kan hjälpa dem att navigera arbetsmarknaden och bygga nätverk.
Främja företagande bland invandrare: Genom att erbjuda stöd och resurser för entreprenörskap kan invandrare starta egna företag, vilket inte bara skapar arbetstillfällen för dem själva utan också för andra.
Öka medvetenheten och utbildningen om mångfald: Genom utbildningsprogram för både invandrare och svenskar kan man öka förståelsen för kulturell mångfald och minska fördomar.
Fokusera på regional integration: Skapa incitament för nyanlända att bosätta sig i mindre städer och landsbygd för att motverka befolkningskoncentrationen i storstäderna och samtidigt stödja lokala ekonomier.
Genom att implementera dessa lösningar kan Sverige inte bara optimera migrationen utan också skapa en mer inkluderande och framgångsrik framtid för alla sina invånare.
Jamal El-Haj (-) |
|
Yrkanden (6)
- 1.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att öka tillgången till språk- och integrationsprogram och tillkännager detta för regeringen.
- Behandlas i
- Arbetsmarknadsutskottet
Betänkande 2024/25:AU5
- 2.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att stärka samarbetet mellan företag och utbildningsinstitutioner och tillkännager detta för regeringen.
- Behandlas i
- Arbetsmarknadsutskottet
Betänkande 2024/25:AU5
- 3.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att skapa mentorskapsprogram och tillkännager detta för regeringen.
- Behandlas i
- Arbetsmarknadsutskottet
Betänkande 2024/25:AU5
- 4.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att främja företagande bland invandrare och tillkännager detta för regeringen.
- Behandlas i
- Näringsutskottet
Betänkande 2024/25:NU17
- 5.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att öka medvetenheten och utbildningen om mångfald och tillkännager detta för regeringen.
- Behandlas i
- Arbetsmarknadsutskottet
Betänkande 2024/25:AU5
- 6.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att fokusera på regional integration och tillkännager detta för regeringen.
- Behandlas i
- Arbetsmarknadsutskottet
Betänkande 2024/25:AU5
Behandlas i betänkande (2)
Intressenter
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.