Begränsning i friskolors möjlighet att ta ut terminsavgifter
Motion 1991/92:Ub299 av Karl-Göran Biörsmark och Charlotte Branting (fp)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- -
- Motionsgrund
- Tilldelat
- Utbildningsutskottet
Händelser
- Inlämning
- 1992-01-27
- Bordläggning
- 1992-02-06
- Hänvisning
- 1992-02-10
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Valfrihetsrevolutionen kommer att prägla även skolan. Den nya regeringen har utlovat ett skolpengssystem som ger elever och föräldrar rätt att välja vilken skola eleven skall gå i. Denna rätt garanteras genom att de offentliga bidragen följer eleven. De fristående skolor som uppfyller grundläggande krav skall därmed få rätt till samma bidrag som allmänna skolor.
Detta är helt i överensstämmelse med den politik som folkpartiet liberalerna länge har drivit och vi tror att detta kommer få mycket positiva effekter.
I den allmänna debatten har det framförts vissa invändningar mot förslaget med skolpeng -- rätt att välja skola. En sådan går ut på att större valmöjligheter främst kommer utnyttjas av starka, väletablerade familjer och alltså öka ojämlikheten i skolan. Med andra ord skulle segregationen i samhället öka.
Det är i detta sammanhang viktigt att komma ihåg att rätten att välja skola frigör dynamiska effekter. Skolan blir plötsligt beroende av att eleverna vill gå där. Det kommer innebära att skolor som många söker sig bort ifrån helt enkelt tvingas att gå till roten med sina problem. Därmed blir rätten att välja en reform som förbättrar skolsystemet som helhet, vilket de svagaste eleverna har störst glädje av -- det är nämligen de som drabbas hårdast när skolan inte fungerar bra.
Samtidigt måste det sägas att segregation är ett problem redan i dagens skola och självfallet skall vi vara observanta på risken att den ökar. I detta sammanhang är frågan om terminsavgifter intressant. Tidigare har det varit en omöjlighet att driva friskolor utan terminsavgifter, då varken kommunala eller statliga bidrag har tilldelats dessa skolor. När nu friskolor kommer att bli berättigade till skolpeng -- statliga och kommunala bidrag -- är det uppenbart att segregationsrisken ökar om de dessutom kan ta ut terminsavgifter. Det kan bl.a. leda till att vissa skolor har finansiella resurser att ''köpa'' de bästa lärarna etc.
Den viktigaste segregationsfaktorn, bortsett från boendesegregationen, är föräldrarnas olika möjligheter att köpa sig utbildning för sina barn om de är missnöjda med den allmänna skolan. Ett system med skolpeng eliminerar den skillnaden. Alla barn skall få de möjligheter som tidigare var förbehållna de mest välbeställda. Vi anser därför att friskolor som får fulla bidrag från stat och kommun ej skall ha rätt att därutöver ta ut terminsavgifter.
De skolor som idag drivs som internat måste naturligtvis även fortsättningsvis kunna ta ut boendespecificerade avgifter för t ex mat och logi. Skollagen öppnar dessutom redan idag möjligheter för allmänna skolor att ta ut smärre avgifter. Denna rätt måste självklart även gälla friskolor.
Sammanfattningsvis anser vi att ett system med skolpeng -- rätt att välja skola -- är mycket bra. Men för att undvika negativa konsekvenser anser vi att friskolor som får fulla bidrag från stat och kommun ej skall ha rätt att därutöver ta ut terminsavgifter. Detta bör vara vägledande för regeringen i det fortsatta beredningsarbetet angående skolpeng.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om begränsning av möjligheten för friskolor, som får fulla bidrag från stat och kommun, att därutöver ta ut terminsavgifter.
Stockholm den 27 januari 1992 Karl-Göran Biörsmark (fp) Charlotte Branting (fp)
Yrkanden (2)
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om begränsning av möjligheten för friskolor, som får fulla bidrag från stat och kommun, att därutöver ta ut terminsavgifter.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om begränsning av möjligheten för friskolor, som får fulla bidrag från stat och kommun, att därutöver ta ut terminsavgifter.
- Behandlas i
Intressenter
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.