Ytterligare anpassning av svensk rätt till Dublinförordningen

Betänkande 2016/17:SfU21

  1. 1, Förslag, Genomförd
  2. 2, Beredning, Genomförd
  3. 3, Debatt, Genomförd
  4. 4, Beslut, Genomförd

Ärendet är avslutat

Beslutat
31 maj 2017

Utskottens betänkanden

Betänkanden innehåller utskottens förslag till hur riksdagen ska besluta i olika ärenden. 

Hela betänkandet

PDF

Beslut

Utlänningslagen ändras på grund av omarbetad Dublinförordning (SfU21)

Utlänningslagen ska ändras så att en asylsökande som har fått ett beslut om överföring till ett annat land kan begära att en domstol inhiberar, avvaktar, beslutet. Det gäller om personen överklagar beslutet inom överklagandetiden. Personen måste själv begära att beslutet avvaktas för att det inte ska börja gälla i väntan på resultatet av överklagandet. Detta gäller endast första gången utlänningen begär inhibition.

Förändringen innebär att utlänningslagen anpassas till den omarbetade Dublinförordningen.

Riksdagen sa ja till regeringens förslag. Lagändringarna ska börja gälla den 1 juli 2017.

Utskottets förslag till beslut
Bifall till propositionen. Avslag på motionen.
Riksdagens beslut
Kammaren biföll utskottets förslag.

Ärendets gång

Förslag, Genomförd

Motioner: 1
Propositioner: 1

Beredning, Genomförd

Senaste beredning i utskottet: 2017-04-18
Justering: 2017-05-18
Trycklov: 2017-05-23
Reservationer: 1
Betänkande 2016/17:SfU21

Alla beredningar i utskottet

2017-04-18

Utlänningslagen ändras på grund av omarbetad Dublinförordning (SfU21)

Utlänningslagen ska ändras så att en asylsökande som har fått ett beslut om överföring till ett annat land kan begära att en domstol inhiberar, avvaktar, beslutet. Det gäller om personen överklagar beslutet inom överklagandetiden. Personen måste själv begära att beslutet avvaktas för att det inte ska börja gälla i väntan på resultatet av överklagandet. Detta gäller endast första gången utlänningen begär inhibition.

Förändringen innebär att utlänningslagen anpassas till den omarbetade Dublinförordningen.

Socialförsäkringsutskottet föreslår att riksdagen säger ja till regeringens förslag. Lagändringarna ska börja gälla den 1 juli 2017.

Beslut är fattat. Se steg 4 för fullständiga förslagspunkter.

Debatt, Genomförd

Bordläggning: 2017-05-30
Debatt i kammaren: 2017-05-31

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 1 Paula Bieler (SD)

Herr talman! Vi är här för att debattera socialförsäkringsutskottets betänkande 21 om ytterligare anpassning till Dublinförordningen. Jag vill börja med att yrka bifall till reservationen i betänkandet.

Herr talman! Ingångna avtal ska givetvis följas, men frågan är under vilka omständigheter en part ensam ska fortsätta att följa avtal som övriga parter inte följer.

Att Dublinförordningen inte följs på det sätt som var tänkt är alldeles uppenbart. Principen bakom Dublinförordningen - att den som är i behov av skydd ska kunna söka det och få det så snart som man befinner sig på säker plats - står vi Sverigedemokrater till fullo bakom. Vi är trots allt det parti som under längst tid och med störst tydlighet har påpekat just detta: Hjälp ska ges så tidigt som möjligt till de behövande.

Det är inte värdigt att personer ska fortsätta att fly längre än nödvändigt eller att personer ska fortsätta att migrera för att de inte får ett värdigt mottagande i länder som kan erbjuda dem skydd.

Herr talman! Det faktum att vi trots detta har haft väldigt höga mottagandetal i vårt lilla land långt uppe i norra Europa, långt borta från konflikter och kriser i världen, talar för att denna princip verkligen inte har följts. Detta faktum talar för att de tankar som ligger bakom asylrätten, Dublinförordningen och principen om att söka asyl i första land har fallit bort totalt.

Dessa tankar gäller inte längre. De utnyttjas av kriminella. De utnyttjas av länder som inte vill ta sitt ansvar i ett race to the bottom för att förmå personer att flytta vidare. De utnyttjas av ligor som i sin tur utnyttjar personer som inte har något annat val.

De utnyttjas också av dem som, medvetna om reglerna, väljer länder att söka asyl i och som förflyttar sig vidare från säkra länder genom att inte registrera sig eller kontakta myndigheter, för att slutligen - ofta - landa i vårt lilla land.

Herr talman! Det kan tyckas rimligt - och det kan tyckas vara en bagatellartad teknikalitet - att svensk rätt ska anpassas efter de avtal som vi har ingått genom medlemskapet i Europeiska unionen. Men så länge som övriga länder inte följer dessa avtal är det inte rimligt att vi ska slå knut på oss själva i försök att ensamma stå upp för principer som ingen annan står upp för.

Att Dublinförordningen inte längre följs och inte är hållbar är uppenbart för hela EU. Just nu pågår, som vi alla vet, omfattande diskussioner om vad som ska gälla i framtiden. En lösning är långt borta, och det kommer att ta tid. Jag tror knappt att det är möjligt, men alldeles oavsett detta är det ett faktum att det som står på papperet i dag inte följs och inte fungerar.

Den proposition som ligger till grund för betänkandet, som handlar om just anpassning efter den gällande Dublinförordningen, lägger fram förslag som ytterligare kommer att öka incitamenten att söka sig vidare till Sverige.

Dessa förslag kommer att göra det ännu svårare för oss att säkerställa att Dublinförordningen - eller i alla fall principen bakom den - följs, i och med att de gör det lättare att överklaga och lättare att bromsa verkställigheten av så kallade överföringar.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Ytterligare anpassning av svensk rätt till Dublinförordningen

Förslagen gör det lättare att bromsa verkställigheten av åtgärder som följer på det faktum att personer som har befunnit sig i ett annat EU-land - personer som har sökt asyl eller registrerats där och som ska få sin ansökan prövad i det landet - trots allt har tagit sig till vårt land. Dessa personer ska överföras tillbaka till det land där de ska få sin ansökan prövad, men med det förslag som ingår i propositionen kommer detta att försvåras.

Redan i dag sker alldeles för få överföringar. Redan i dag bär Sverige en börda som inte är rimlig. Redan i dag följer vi en ordning som skapar migration och som inte gynnar vare sig personerna på flykt eller de länder som ska hantera detta. De som gynnas är de som medvetet väljer att förkasta gällande regelverk.

Därför, herr talman, yrkar vi avslag på propositionen, trots att man skulle kunna tro att det är en bagatell att följa de avtal som vi har undertecknat. Vi har visserligen undertecknat dem, men de övriga som har undertecknat dem har redan brutit mot avtalen.

I detta anförande instämde Heidi Karlsson (SD).


Anf. 2 Mathias Tegnér (S)

Herr talman! I dag behandlar vi frågan om ytterligare anpassning av svensk rätt till Dublinförordningen. Bakgrunden till frågan är att EU-parlamentet och rådet 2013 antog den omarbetade Dublinförordningen. Jag vill yrka bifall till propositionen 2016/17:150 Ytterligare anpassning av svensk rätt till Dublinförordningen. Därmed vill jag också yrka bifall till förslaget i betänkande 2016/17:SfU21.

Innan vi ger oss in i detaljerna gällande den nya regleringen i detta förslag tycker jag att det är rimligt att vi tar ett steg tillbaka. Vad handlar egentligen denna fråga om?

I grund och botten handlar detta om huruvida vi tror att migration är en fråga där Europas länder måste samarbeta eller om vi tror att ensam är stark. Som socialdemokrat känner jag mig säker på att ensam inte är stark i dessa frågor och på att vi hanterar migration bättre i Europa om vi samarbetar. Det är också utgångspunkten för denna proposition.

Syftet med Dublinförordningen när den kom till var att på ett tydligt och praktiskt genomförbart sätt avgöra vilken medlemsstat som är ansvarig för att pröva en asylansökan som har lämnats. En huvudprincip i förordningen var att en asylansökan ska prövas av en enda medlemsstat.

Den omarbetade Dublinförordningen har ett vidgat tillämpningsområde och innehåller bland annat särskilda rättssäkerhetsgarantier för ensamkommande barn, bestämmelser om förvar och bestämmelser om informationsutbyte mellan medlemsstater. Detta är bra, även om effekterna på svensk rätt är mindre än vad som är fallet i många andra europeiska länder.

I artikel 27 anges bland annat att det ska finnas en rätt till omprövning i domstol när det gäller beslut om överföring. I förordningen finns tre alternativ för medlemsstaterna.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Ytterligare anpassning av svensk rätt till Dublinförordningen

Det första är att man låter överklagandet innebära att personen har rätt att stanna kvar i landet under omprövningen.

Det andra är att man föreskriver att överföringen avbryts automatiskt - i sådana fall ska en domstol besluta huruvida överklagandet ska beviljas.

Det tredje är att man ger den berörda personen möjlighet att inom en skälig tidsperiod begära att en domstol avbryter verkställigheten av överföringsbeslutet i väntan på resultatet av överklagandet.

Eftersom det tredje alternativet leder till snabbast verkställighet och dessutom är det som mest liknar dagens system i Sverige är detta det rimligaste alternativet. Det är också det alternativ som regeringen föreslår.

Vissa partier menar att det är förenligt med att bedriva en seriös politik att helt enkelt strunta i EU-förordningen. Det är det naturligtvis inte. Vi är med i EU, och det är bra för Sverige. Som en seriös part i EU-samarbetet är det också naturligt att leva upp till de avtal som vi har undertecknat.

Sedan flyktingkrisen 2015 har kommissionen lagt fram ett nytt förslag till förordning. Det är utmärkt och ligger väl i linje med vad exempelvis statsministern har uttalat, kort sagt att Europas länder ska dela på ansvaret för migration.

Trots att förordningen är under omarbetande är det klok politik att anta denna proposition, eftersom propositionen förespråkar den lösning som har snabbast verkställighet och den effektivaste lösningen och som dessutom ger den asylsökande snabbast möjlighet att få sitt fall prövat.

Jag yrkar bifall till propositionen.


Anf. 3 Paula Bieler (SD)

Herr talman! Jag ska inte bli långrandig. Men jag noterade när jag läste igenom propositionen att regeringen valt det alternativ som ligger närmast nuvarande ordning, det vill säga att en överföring genomförs så snart det finns bevis på att det är ett annat land som ska hantera asylansökan. Man har valt det alternativ som skulle kunna kallas miniminivån i EU.

Det är bra att man för en gångs skull följer det man har sagt och lovat den svenska befolkningen, att lägga sig på en sådan nivå att det inte ska vara onödigt gynnsamt att ta sig till Sverige. Men det faktum att personer väljer att söka asyl i just Sverige bevisar i sig självt att Dublinförordningen inte har följts.

Inget av Sveriges grannländer är i en krissituation. Inget av Sveriges grannländer är i en sådan situation att vi kommer att vara första asylland. Det talas om möjligheten att ta flyget hit. Men om man på ett ordnat sätt kan ta sig ombord på ett flyg och ta sig hela vägen upp till oss har man befunnit sig i någon form av säkerhet tidigare, och då är det också där man ska ha fått hjälp.

Det talas ofta från EU och från övriga partier i denna kammare om flyktingkrisen och flyktingsituationen i världen som att det är Europa som ska lösa situationen, som att det är Europa som ensamt bär ansvar och som är den enda plats på jorden där man kan nå säkerhet. Så är verkligen inte fallet.

Jag undrar hur länge man avser att hålla liv i en politik som i slutändan drabbar personer i akut nöd i och med att man inte ger hjälp direkt där den behövs för att säkerställa att personer når säkerhet.


Anf. 4 Mathias Tegnér (S)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Ytterligare anpassning av svensk rätt till Dublinförordningen

Herr talman! Som utgångspunkt tror jag att vi kan konstatera att vi närmar oss frågorna om Europasamarbete och migration från olika infallsvinklar.

Som Paula Bieler vet är Socialdemokraterna det parti som under lång tid har sett till att Sverige har ett bistånd i världsklass. Det har Sverigedemokraterna under lång tid varit emot, så att försöka hävda att det är sverigedemokratisk politik att stå upp för ett högt bistånd är faktiskt hittepå.

Till skillnad från de flesta sverigedemokrater tror jag på Sverige och på de värden som Sverige är uppbyggt på. Sverige är ett litet, exportberoende land som gynnas av handel. Vårt land gynnas av utbyte, och vårt land gynnas av samarbete. Detta tillsammans med värden som frihet och jämlikhet är nycklar till det svenska välståndet. I den kontexten är EU viktigt, för vad den här frågan faktiskt handlar om är om vi vill ha mer eller mindre samarbete.

Paula Bieler säger att Dublinförordningen inte gäller. Det är riktigt att det är några länder i Europa, ofta styrda av partier med liknande ideologiska utgångspunkter som Sverigedemokraterna, som inte följer Dublinförordningen. Men de flesta länder följer Dublinförordningen.

Då blir frågan: Vad är Sverigedemokraternas lösning framåt?

Min uppfattning är att Sverige ska fortsätta på den inslagna vägen, som handlar om att föra en seriös migrationspolitik som är i linje med den i resten av Europa, men vi ska också följa ingångna avtal. Det är bra för Sverige, och det är bra för svenskarna.


Anf. 5 Paula Bieler (SD)

Herr talman! Det var mycket snack men lite svar på den konkreta frågan. Frågan jag ställde var varför och hur länge man avser att hålla liv i ett system som faktiskt drabbar de nödställda.

Det var inte länge sedan som det kom en rapport från FN om att bland dem som landar på Italiens stränder, som tagit sig dit över Medelhavet, är det mindre än 3 procent som har asylskäl. Det har uppdagats att i flyktingläger som finns nära, där personer kan söka akut skydd för sig själva och sina närmsta samlat med sin familj, kan vi inte säkerställa att de får mat och att de har ett liv som kanske inte är värdigt på det sätt som vi avser med värdigt men tillräckligt för att kunna överleva och sedan ordnat kunna söka sig vidare via vidarebosättningsprogram. Det är vår väg framåt. Det har varit vår väg framåt under lång tid att satsa på att hjälpa där hjälpen behövs, att satsa på att garantera personer i akut kris en överlevnad. Låt därefter vidare migration för att höja välfärden vara organiserad och ordnad via visumansökningar, via vidarebosättningssystem och via klassiska ansökningar om uppehållstillstånd i förväg.

Låt oss vara ärliga: Det är ingen vid Sveriges gränser som flyr för sitt liv. Det är ingen vid Sveriges gränser som kommer att dödas just där och då. Där är man på säker mark.

Sveriges, EU:s och västvärldens politik hjälper inte dem som flyr för sitt liv. Det är klart att man vill hjälpa dem man ser nära sig, men den politik som naiva länder har fört i syfte att stilla sitt samvete har drabbat de mest nödställda. Den har gjort det lönsamt att ta livsfarliga vägar i jakten på ett bättre liv i stället för att vi garanterar liv för dem som behöver det.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Ytterligare anpassning av svensk rätt till Dublinförordningen

(Applåder)


Anf. 6 Mathias Tegnér (S)

Herr talman! Ja, Paula Bieler, det är klart att du kan säga att det är mycket snack, men låt oss gå tillbaka och fundera på vad den här frågan faktiskt handlar om. Jo, den handlar om i vilken mån vi vill följa EU-rätten eller inte och i vilken mån vi tror att det är bra för Sverige att stå upp för de avtal som vi har ingått. Det är vad frågan handlar om. Den handlar inte om migrationspolitiken i allmänhet, utan den handlar om vilken väg Sverige ska ta när det gäller att hålla ingångna avtal.

Vi socialdemokrater har varit tydliga när det gäller migrationspolitiken. Vi kommer att se till att Sverige inte hamnar där vi hamnade 2015 genom att ha ett regelverk som inte avsevärt skiljer sig från det i resten av Europa.

Vi socialdemokrater har dessutom, till skillnad från Sverigedemokraterna, arbetat med förslag kopplat till ett kvotsystem, vilket gör att det finns lagliga vägar in i Europa för människor som flyr för sitt liv. En annan skillnad är att ni vill bryta avtal. Er politik skulle förstöra Sveriges rykte.

Det är inte på något sätt rimligt att göra Sverige till någon form av europeiskt utstött land, som Polen, Ungern och andra länder som styrs av politiker med liknande ideologisk hemvist som Sverigedemokraterna.

Att bryta avtal är dåligt för vår handel, dåligt för vårt rykte och dåligt för vår migrationspolitik. Kort sagt: Det är dåligt för Sverige och dåligt för svenskarna.


Anf. 7 Mikael Cederbratt (M)

Herr talman! Jag ska börja med att yrka bifall till utskottets förslag. Även om jag formellt inte kan göra det å de övriga allianspartiernas vägnar vet jag att de också skulle ha yrkat bifall till förslaget om de hade deltagit i debatten.

Detta är kanske inte världens mest spännande betänkande, men det berör en av de mest centrala delarna av EU:s gemensamma migrationspolitik.

Låt mig först sätta in detta i ett lite större perspektiv. Enligt UNHCR var 65 miljoner människor på flykt 2016. För att ge en bild av omfattningen har Storbritannien, Frankrike och Thailand var för sig 65 miljoner invånare. Det är alltså som om hela Frankrikes befolkning skulle vara på flykt. I kontrast till detta tog EU emot 1,3 miljoner, vilket motsvarar Estlands befolkning. År 2016 tog Sverige emot 29 000 asylsökande.

Dessa siffror får mig att dra två slutsatser. Den ena är att vid en jämförelse av antalet asylsökande till Sverige åren 2015 kontra 2016, med 163 000 respektive 29 000, kan jag konstatera att de åtgärder som Sverige införde med gränskontroll och transportöransvar visar att vi i det korta perspektivet bara kan lita på oss själva.

I avvaktan på att EU axlar migrationsrollen ordentligt tror jag att det temporärt bästa skulle vara att återvända till den 1 maj 1958 och den nordiska passunionen. Då upphörde den interna passkontrollen inom Norden, och man uppehöll en gemensam nordisk gränskontroll vid Nordens yttre gräns.

Men i det längre perspektivet och när vi ser flyktingsituationen i världen är det långsiktigt enbart EU som har storheten att kunna hantera flyktingströmmarna på sikt.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Ytterligare anpassning av svensk rätt till Dublinförordningen

Låt oss efter denna utvikning återvända mer konkret till dagens betänkande.

Dublinförordningen har två huvudfunktioner. Den mest uppenbara och mest diskuterade är hur vi fördelar de asylsökande mellan medlemsstaterna, alltså vilken stat som har ansvaret för att bedöma behovet av skydd. Det är det land som tagit störst del av den asylsökandes inresa eller, enklare uttryckt, det land inom EU som den asylsökande först anlände till. I detta första land ska den asylsökande registreras, och då har det landet ansvaret för asylutredningen.

Den andra funktionen är den andra sidan av statens ansvar: att utföra en asylutredning. Det är den asylsökandes rätt att få sin sak prövad. En asylsökande ska inte riskera att skickas fram och tillbaka mellan två länder som pekar finger åt varandra och säger: Det är ni som har ansvaret.

Dublinförordningen, som bland annat bygger på registrering i första EU-land, har fungerat dåligt. Vi i Alliansen har drivit på för att få fram en omfördelningsmekanism, alltså en omfördelning som automatiskt träder i kraft utan särskilda politiska beslut.

Detta ska ses i ljuset av det politiska beslutet att omfördela 160 000 efter flyktingkrisen 2015 och där det fram till februari i år enbart har omfördelats 12 000 av de 160 000. En automatisk mekanism är alltså att föredra framför enskilda politiska beslut.

En automatisk mekanism ska kompletteras av att det ska kosta att inte sköta sig. Följer man inte EU:s regler ska det få ekonomiska följder.

I denna fråga skjuter vi regeringen framför oss. Nu långsamt börjar regeringen driva denna linje i förhandlingarna. Det är denna omfördelningsmekanism som förorsakat totalstopp i förhandlingarna om Dublinförordningen.

Det finns propåer om att den nuvarande förordningen snart kommer att förändras. Varför då göra små justeringar i den nuvarande, alltså yrka avslag på propositionen? Frågan är relevant, men med hänsyn till att förhandlingarna avseende Dublinförordningen gått i stå tror jag att det kommer att dröja.

Den förändring som föreslås handlar om att få bättre rättssäkerhet men också om att behålla effektiviteten i verkställigheten av Dublinförordningen.

Medlemsstaterna hade tre alternativ att välja på, och betänkandet föreslår det som är mest likt den praxis som redan råder i Sverige.

Överläggningen var härmed avslutad.

(Beslut fattades under § 15.)

Beslut, Genomförd

Beslut: 2017-05-31
Förslagspunkter: 1, Voteringar: 1

Protokoll med beslut

Förslagspunkter och beslut i kammaren

  1. Ytterligare anpassning av svensk rätt till Dublinförordningen

    Kammaren biföll utskottets förslag

    Beslut:

    Kammaren biföll utskottets förslag

    Utskottets förslag:
    Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i utlänningslagen (2005:716).Därmed bifaller riksdagen proposition 2016/17:150 och avslår motion

    2016/17:3684 av Paula Bieler och Jennie Åfeldt (båda SD).
    • Reservation 1 (SD)
    Omröstning i sakfråganUtskottets förslag mot reservation 1 (SD)
    PartiJaNejAvståendeFrånvarande
    S104009
    M76007
    SD04007
    MP20005
    C20002
    V18003
    L16003
    KD13003
    -0102
    Totalt26741041
    Ledamöternas röster. Sorterat efter "Namn" i fallande ordning
    Abdu, SaidLFrånvarandesakfråganVästra Götalands läns norra
    Abrahamsson, MariaMJasakfråganStockholms kommun
    Acketoft, TinaLJasakfråganSkåne läns västra
    Adan, AmirMFrånvarandesakfråganStockholms kommun
    Ahlberg, Ann-ChristinSJasakfråganVästra Götalands läns södra
    Alm Ericson, JanineMPJasakfråganVästra Götalands läns norra
    Amin, JabarMPJasakfråganVästerbottens län
    Andersson, ErikMJasakfråganStockholms län
    Andersson, PhiaSJasakfråganVästra Götalands läns södra
    Andersson, JörgenMJasakfråganKalmar län
    Andersson, Jan RMJasakfråganKalmar län
    Andersson, JohanSJasakfråganÖstergötlands län
    Andersson, UllaVJasakfråganGävleborgs län
    Andersson Willner, MariaSJasakfråganVästra Götalands läns norra
    Arkelsten, SofiaMJasakfråganStockholms kommun
    Arnholm, MariaLJasakfråganStockholms län
    Ask, BeatriceMJasakfråganStockholms kommun
    Asplund, LenaMJasakfråganVästernorrlands län
    Avsan, AntiMJasakfråganStockholms län
    Axelsson, LennartSJasakfråganÖrebro län
    Bali, HanifMJasakfråganStockholms län
    Beckman, LarsMJasakfråganGävleborgs län
    Bengtsson, AngelikaSDNejsakfråganStockholms kommun
    Bengtsson, FinnMJasakfråganÖstergötlands län
    Bengtzboe, ErikMJasakfråganSödermanlands län
    Bergheden, StenMJasakfråganVästra Götalands läns östra
    Bergman, HåkanSJasakfråganÖrebro län
    Bergström, StinaMPJasakfråganVärmlands län
    Bieler, PaulaSDNejsakfråganKalmar län
    Billström, TobiasMFrånvarandesakfråganMalmö kommun
    Bjälkö, Sara-LenaSDNejsakfråganÖrebro län
    Björck, PatrikSJasakfråganVästra Götalands läns östra
    Björklund, JanLJasakfråganStockholms län
    Bohlin, Carl-OskarMJasakfråganDalarnas län
    Bouveng, HelenaMJasakfråganJönköpings län
    Brännström, KatarinaMJasakfråganKronobergs län
    Bråkenhielm, CatharinaSJasakfråganVästra Götalands läns västra
    Bylund, LinusSDNejsakfråganSkåne läns norra och östra
    Bäckström, DanielCJasakfråganVärmlands län
    Bäckström Johansson, MattiasSDNejsakfråganVästernorrlands län
    Börjesson, AgnetaMPJasakfråganHallands län
    Büser, JohanSJasakfråganGöteborgs kommun
    Carlson, AndreasKDJasakfråganJönköpings län
    Carlsson, GunillaSJasakfråganGöteborgs kommun
    Carlsson, UlrikaCJasakfråganVästra Götalands läns östra
    Carlsson Löfdahl, EmmaLJasakfråganJönköpings län
    Carvalho, TeresaSFrånvarandesakfråganÖstergötlands län
    Cederbratt, MikaelMJasakfråganVästra Götalands läns norra
    Cederfelt, MargaretaMJasakfråganStockholms kommun
    Christensson, FredrikCJasakfråganVästra Götalands läns västra
    Coenraads, ÅsaMJasakfråganVästmanlands län
    Dadgostar, NooshiVJasakfråganStockholms län
    Dahlqvist, MikaelSJasakfråganVärmlands län
    Damm, SofiaKDJasakfråganSkåne läns södra
    Danielsson, StaffanCFrånvarandesakfråganÖstergötlands län
    Delis, SotirisMJasakfråganJönköpings län
    Dibrani, AdnanSFrånvarandesakfråganHallands län
    Dinamarca, RossanaVJasakfråganVästra Götalands läns norra
    Dingizian, EsabelleMPJasakfråganStockholms län
    Dioukarev, DennisSDNejsakfråganJönköpings län
    Drougge, IdaMJasakfråganStockholms län
    Eberstein, SusanneSJasakfråganVästernorrlands län
    Ekeroth, KentSDFrånvarandesakfråganSkåne läns norra och östra
    Ekerum, PetraSJasakfråganVästra Götalands läns västra
    Ekström, HansSJasakfråganSödermanlands län
    El-Haj, JamalSJasakfråganMalmö kommun
    Eliasson, BengtLJasakfråganHallands län
    Emilsson, AronSDNejsakfråganSkåne läns västra
    Emilsson, LenaSJasakfråganSkåne läns västra
    Eneroth, TomasSFrånvarandesakfråganKronobergs län
    Engblom, AnnickaMJasakfråganBlekinge län
    Engström, PatrikSJasakfråganDalarnas län
    Enström, KarinMJasakfråganStockholms län
    Ericson, JanMJasakfråganVästra Götalands läns södra
    Eriksson, LarsSJasakfråganVästmanlands län
    Eriksson, JonasMPFrånvarandesakfråganÖrebro län
    Eriksson, FredrikSDNejsakfråganSkåne läns södra
    Erlandsson, EskilCJasakfråganKronobergs län
    Ernkrans, MatildaSJasakfråganÖrebro län
    Esbati, AliVJasakfråganStockholms län
    Eskilandersson, MikaelSDNejsakfråganGävleborgs län
    Ezelius, ErikSJasakfråganVästra Götalands läns östra
    Felten, OlleSDNejsakfråganSödermanlands län
    Ferm, MariaMPFrånvarandesakfråganStockholms kommun
    Filper, RunarSDNejsakfråganÖstergötlands län
    Finnborg, ThomasMJasakfråganSkåne läns västra
    Finstorp, LottaMJasakfråganSödermanlands län
    Forslund, Kenneth GSJasakfråganVästra Götalands läns västra
    Forssell, JohanMFrånvarandesakfråganStockholms kommun
    Forssmed, JakobKDFrånvarandesakfråganStockholms län
    Fransson, JosefSDNejsakfråganUppsala län
    From, IsakSFrånvarandesakfråganVästerbottens län
    Fölster, SofiaMJasakfråganStockholms län
    Gamov, PavelSDNejsakfråganSkåne läns södra
    Ghasemi, TinaMJasakfråganStockholms kommun
    Gille, AgnetaSJasakfråganUppsala län
    Granlund, MarieSJasakfråganMalmö kommun
    Green, MatsMJasakfråganJönköpings län
    Green, MonicaSJasakfråganVästra Götalands läns östra
    Gunnarsson, JonasSJasakfråganVärmlands län
    Gunther, PenillaKDJasakfråganVästra Götalands läns norra
    Güclü Hedin, RozaSJasakfråganDalarnas län
    Haddad, RogerLJasakfråganVästmanlands län
    Hagwall, Anna-FrånvarandesakfråganVästerbottens län
    Haider, MonicaSJasakfråganKronobergs län
    Halef, RobertKDJasakfråganStockholms län
    Hallengren, LenaSJasakfråganKalmar län
    Hammar Johnsson, Ann-CharlotteMJasakfråganSkåne läns västra
    Hammarbergh, KristerMJasakfråganNorrbottens län
    Hannah, RobertLJasakfråganGöteborgs kommun
    Hansson, AndersMJasakfråganSkåne läns södra
    Haraldsson, JohannaSJasakfråganJönköpings län
    Hedberg, GunnarMJasakfråganUppsala län
    Hedin, JohanCJasakfråganStockholms kommun
    Hedlund, RogerSDNejsakfråganStockholms län
    Helander, PeterCJasakfråganDalarnas län
    Hellman, JörgenSJasakfråganVästra Götalands läns norra
    Helmersson Olsson, CarolineSJasakfråganSödermanlands län
    Henriksson, StigVJasakfråganVästmanlands län
    Henriksson, EmmaKDJasakfråganStockholms län
    Herrstedt, CarinaSDNejsakfråganStockholms län
    Heydari, ShadiyeSFrånvarandesakfråganGöteborgs kommun
    Hirvonen Falk, AnnikaMPFrånvarandesakfråganStockholms län
    Hjälmered, LarsMJasakfråganGöteborgs kommun
    Hoff, HansSJasakfråganHallands län
    Holm, JensVJasakfråganStockholms kommun
    Holm Barenfeld, ChristianMJasakfråganVärmlands län
    Holmqvist, PaulaSJasakfråganVästra Götalands läns norra
    Hult, EmmaMPJasakfråganJönköpings län
    Hultberg, JohanMJasakfråganKronobergs län
    Härstedt, KentSJasakfråganSkåne läns västra
    Håkansson, Per-ArneSJasakfråganSkåne läns norra och östra
    Högman, BeritSFrånvarandesakfråganVärmlands län
    Höj Larsen, ChristinaVJasakfråganVästernorrlands län
    Hökmark, IsabellaMJasakfråganStockholms län
    Jacobsson Gjörtler, JonasMJasakfråganSkåne läns västra
    Jakobsson, StefanSDNejsakfråganVästmanlands län
    Jansson, Eva-LenaSJasakfråganÖrebro län
    Jansson, MikaelSDFrånvarandesakfråganGävleborgs län
    Jeppsson, PeterSJasakfråganBlekinge län
    Johansson, OlaCJasakfråganHallands län
    Johansson, Wiwi-AnneVJasakfråganVästra Götalands läns västra
    Johnsson, PeterSJasakfråganVästra Götalands läns norra
    Johnsson, Per-IngvarCJasakfråganSkåne läns norra och östra
    Johnsson Fornarve, LottaVJasakfråganSödermanlands län
    Jomshof, RichardSDNejsakfråganBlekinge län
    Jonson, PålMJasakfråganVärmlands län
    Jonsson, MattiasSJasakfråganGöteborgs kommun
    Juntti, EllenMJasakfråganVästra Götalands läns västra
    Jönsson, JohannaCJasakfråganStockholms kommun
    Kain, NinaSDFrånvarandesakfråganVästra Götalands läns södra
    Kakabaveh, AminehVFrånvarandesakfråganStockholms kommun
    Karkiainen, IdaSJasakfråganNorrbottens län
    Karlsson, HeidiSDNejsakfråganHallands län
    Karlsson, NiklasSJasakfråganSkåne läns västra
    Karlsson, MajVJasakfråganGöteborgs kommun
    Karlsson, SaraSJasakfråganSödermanlands län
    Karlsson, MattiasSDNejsakfråganVärmlands län
    Karlsson, AnnelieSJasakfråganSkåne läns norra och östra
    Kayhan, SultanSJasakfråganStockholms kommun
    Kerimo, YilmazSFrånvarandesakfråganStockholms län
    Kinberg Batra, AnnaMFrånvarandesakfråganStockholms län
    Kinnunen, MartinSDFrånvarandesakfråganGöteborgs kommun
    Klackenberg, DagMJasakfråganStockholms kommun
    Klarberg, PerSDNejsakfråganVästra Götalands läns västra
    Knutsson, ElisabetMPJasakfråganSkåne läns norra och östra
    Koliev, FaradjSJasakfråganStockholms län
    Kristersson, UlfMJasakfråganSödermanlands län
    Kronlid, JuliaSDNejsakfråganStockholms län
    Källström, EmilCJasakfråganVästernorrlands län
    Lahti, BirgerVJasakfråganNorrbottens län
    Lantz, GustafSJasakfråganUppsala län
    Larsson, YasmineSJasakfråganSkåne läns västra
    Larsson, RikardSJasakfråganSkåne läns södra
    Larsson, Margareta-FrånvarandesakfråganVästra Götalands läns östra
    Larsson, HilleviSJasakfråganMalmö kommun
    Larsson, Lars MejernSJasakfråganVärmlands län
    Lavesson, OlofMJasakfråganMalmö kommun
    Lillemets, AnnikaMPJasakfråganÖstergötlands län
    Lindahl, HelenaCJasakfråganVästerbottens län
    Lindberg, TeresSJasakfråganStockholms kommun
    Linde, HansVFrånvarandesakfråganGöteborgs kommun
    Lindestam, ÅsaSJasakfråganGävleborgs län
    Lindh, EvaSJasakfråganÖstergötlands län
    Lindholm, VeronicaSJasakfråganVästerbottens län
    Lindholm, JanMPJasakfråganDalarnas län
    Ling, RasmusMPJasakfråganMalmö kommun
    Lodenius, PerCJasakfråganStockholms län
    Lohman, EvaMJasakfråganVästernorrlands län
    Lundgren, ElinSJasakfråganGävleborgs län
    Lundgren, KerstinCJasakfråganStockholms län
    Lundh Sammeli, FredrikSJasakfråganNorrbottens län
    Lundqvist, PatrikSJasakfråganGävleborgs län
    Lundström, NinaLJasakfråganStockholms kommun
    Lång, DavidSDNejsakfråganÖrebro län
    Löberg, PetterSJasakfråganVästra Götalands läns södra
    Lönnberg, AndersSFrånvarandesakfråganStockholms län
    Lööf, AnnieCJasakfråganJönköpings län
    Magnusson, CeciliaMJasakfråganGöteborgs kommun
    Malm, FredrikLJasakfråganStockholms kommun
    Malmberg, NiclasMPJasakfråganUppsala län
    Malmberg, BettyMJasakfråganÖstergötlands län
    Malmer Stenergard, MariaMJasakfråganSkåne läns norra och östra
    Manhammar, MagnusSJasakfråganBlekinge län
    Marttinen, AdamSDNejsakfråganStockholms kommun
    Millard, JonasSDNejsakfråganVästra Götalands läns norra
    Modig, AronKDFrånvarandesakfråganGöteborgs kommun
    Mouneimne, JamalSJasakfråganVästerbottens län
    Mutt, ValterMPJasakfråganGöteborgs kommun
    Mårtensen, CamillaLFrånvarandesakfråganSkåne läns södra
    Naraghi, LailaSJasakfråganKalmar län
    Niemi, PyrySJasakfråganUppsala län
    Nilsson, StefanMPJasakfråganStockholms kommun
    Nilsson, KristinaSJasakfråganVästernorrlands län
    Nilsson, PiaSJasakfråganVästmanlands län
    Nilsson, IngemarSJasakfråganVästernorrlands län
    Nilsson, JennieSJasakfråganHallands län
    Nilsson, KerstinSJasakfråganSkåne läns södra
    Nissinen, JohanSDNejsakfråganSkåne läns norra och östra
    Nohrén, EmmaMPJasakfråganVästra Götalands läns västra
    Nordell, Lars-AxelKDJasakfråganÖrebro län
    Nordgren, GunillaMJasakfråganSkåne läns södra
    Nordin, RickardCJasakfråganGöteborgs kommun
    Nordin, LiseMPJasakfråganGöteborgs kommun
    Norlén, AndreasMJasakfråganÖstergötlands län
    Nylander, ChristerLJasakfråganSkåne läns norra och östra
    Nylund Watz, IngelaSJasakfråganStockholms län
    Obminska, MartaMJasakfråganUppsala län
    Ohlsson, BirgittaLFrånvarandesakfråganStockholms kommun
    Ohlsson, CarinaSJasakfråganVästra Götalands läns östra
    Olovsson, FredrikSJasakfråganSödermanlands län
    Olsson, KalleSJasakfråganJämtlands län
    Olsson, LottaMJasakfråganÖrebro län
    Olsson, MarieSJasakfråganDalarnas län
    Omanovic, JasenkoSJasakfråganVästernorrlands län
    Oscarsson, MagnusKDJasakfråganÖstergötlands län
    Oscarsson, MikaelKDJasakfråganUppsala län
    Ottoson, ErikMJasakfråganStockholms län
    Ottosson, MattiasSJasakfråganÖstergötlands län
    Persson, RickardMPJasakfråganSkåne läns västra
    Persson, PeterSJasakfråganJönköpings län
    Persson, MagnusSDNejsakfråganDalarnas län
    Petersson, JennyMJasakfråganHallands län
    Petersson, HeleneSJasakfråganJönköpings län
    Pethrus, DésiréeKDJasakfråganStockholms kommun
    Pettersson, LeifSJasakfråganNorrbottens län
    Pettersson, MarianneSJasakfråganSkåne läns södra
    Pettersson, GöranMJasakfråganStockholms län
    Pettersson, HelénSJasakfråganVästerbottens län
    Plass, MariaMJasakfråganVästra Götalands läns västra
    Polfjärd, JessicaMFrånvarandesakfråganVästmanlands län
    Pärssinen, RaimoSJasakfråganGävleborgs län
    Qarlsson, AnnikaCJasakfråganVästra Götalands läns norra
    Quicklund, SailaMJasakfråganJämtlands län
    Ramhorn, PerSDNejsakfråganKronobergs län
    Redar, LawenSFrånvarandesakfråganStockholms kommun
    Reslow, Patrick-NejsakfråganMalmö kommun
    Riazat, DanielVJasakfråganDalarnas län
    Richtoff, RogerSDNejsakfråganSkåne läns västra
    Riedl, EdwardMJasakfråganVästerbottens län
    Rojhan Gustafsson, AzadehSJasakfråganStockholms län
    Romson, ÅsaMPJasakfrågan
    Rosencrantz, JessicaMJasakfråganStockholms kommun
    Roswall, JessikaMJasakfråganUppsala län
    Rothenberg, HansMJasakfråganGöteborgs kommun
    Rubenson, BjörnKDJasakfråganVästra Götalands läns östra
    Rågsjö, KarinVJasakfråganStockholms kommun
    Schlyter, CarlMPFrånvarandesakfråganStockholms län
    Schröder, AndersMPJasakfråganGävleborgs län
    Schulte, FredrikMJasakfråganStockholms län
    Sestrajcic, DanielVJasakfråganMalmö kommun
    Sjöstedt, OscarSDNejsakfråganSödermanlands län
    Sjöstedt, JonasVFrånvarandesakfråganVästerbottens län
    Skalberg Karlsson, JesperMJasakfråganGotlands län
    Skalin, JohnnySDNejsakfråganHallands län
    Skånberg, TuveKDJasakfråganSkåne läns norra och östra
    Sköld, LinusSJasakfråganNorrbottens län
    Snecker, LindaVJasakfråganÖstergötlands län
    Sonidsson, EvaSJasakfråganVästernorrlands län
    Spets, CristerSDNejsakfråganMalmö kommun
    Staxäng, Lars-ArneMJasakfråganVästra Götalands läns västra
    Stenkvist, RobertSDNejsakfråganVästra Götalands läns östra
    Stockhaus, MariaMJasakfråganStockholms län
    Strand, ThomasSJasakfråganJönköpings län
    Strömkvist, MariaSJasakfråganDalarnas län
    Ståhl, JimmySDNejsakfråganGöteborgs kommun
    Stålhammar, PernillaMPJasakfrågan
    Sundin, CassandraSDNejsakfråganÖstergötlands län
    Sundin, MathiasLJasakfråganÖstergötlands län
    Sundén Andersson, LisbethMJasakfråganGöteborgs kommun
    Svantesson, ElisabethMFrånvarandesakfråganÖrebro län
    Svantorp, GunillaSJasakfråganVärmlands län
    Svenneling, HåkanVJasakfråganVärmlands län
    Svensson, MichaelMFrånvarandesakfråganHallands län
    Svensson, SuzanneSJasakfråganBlekinge län
    Svensson Smith, KarinMPFrånvarandesakfråganSkåne läns södra
    Sydow, BjörnSJasakfråganStockholms län
    Sydow Mölleby, MiaVJasakfråganÖrebro län
    Szyber, CarolineKDJasakfråganStockholms kommun
    Sällström, Sven-OlofSDNejsakfråganDalarnas län
    Sätherberg, Anna-CarenSJasakfråganJämtlands län
    Söder, LarryKDJasakfråganHallands län
    Söder, BjörnSDNejsakfråganStockholms län
    Sörenson, Anna-LenaSJasakfråganÖstergötlands län
    Tegnér, MathiasSJasakfråganStockholms län
    Tenfjord-Toftby, CecilieMJasakfråganVästra Götalands läns södra
    Thalén Finné, EwaMJasakfråganSkåne läns södra
    Thorell, OlleSJasakfråganVästmanlands län
    Tobé, TomasMJasakfråganGävleborgs län
    Tysklind, LarsLJasakfråganVästra Götalands läns västra
    Töyrä, EmiliaSJasakfråganNorrbottens län
    Utbult, RolandKDFrånvarandesakfråganVästra Götalands läns västra
    Venegas, MarcoMPJasakfråganSödermanlands län
    Vepsä, MattiasSJasakfråganStockholms kommun
    Vestlund, BörjeSJasakfråganStockholms kommun
    Völker, AlexandraSJasakfråganStockholms län
    W Jonsson, AndersCJasakfråganGävleborgs län
    Wallentheim, AnnaSJasakfråganSkåne läns norra och östra
    Wallmark, HansMJasakfråganSkåne läns norra och östra
    Wallrup, EmmaVJasakfråganUppsala län
    Wallén, AnnaSJasakfråganVästmanlands län
    Waltersson Grönvall, CamillaMJasakfråganVästra Götalands läns norra
    Warborn, JörgenMJasakfråganHallands län
    Weimer, MariaLJasakfråganUppsala län
    Westerholm, BarbroLJasakfråganStockholms län
    Westerén, HannaSJasakfråganGotlands län
    Westlund, ÅsaSJasakfråganStockholms län
    Widegren, CeciliaMJasakfråganVästra Götalands läns östra
    Widman, AllanLJasakfråganMalmö kommun
    Wiechel, MarkusSDNejsakfråganVästra Götalands läns norra
    Wiechel, BjörnSJasakfråganVästerbottens län
    Wigh, HannaSDFrånvarandesakfråganNorrbottens län
    Wiklander, TonySDNejsakfråganVästra Götalands läns västra
    Wykman, NiklasMJasakfråganStockholms län
    Yngwe, KristinaCFrånvarandesakfråganSkåne läns södra
    Zander, SolveigCJasakfråganUppsala län
    Åberg, BorianaMJasakfråganSkåne läns södra
    Åfeldt, JennieSDNejsakfråganMalmö kommun
    Åkerlund, JonasSDFrånvarandesakfråganVästmanlands län
    Åkesson, JimmieSDFrånvarandesakfråganJönköpings län
    Åkesson, AnetteMJasakfråganSkåne läns norra och östra
    Åkesson, AndersCJasakfråganKalmar län
    Åsebol, Ann-BrittMJasakfråganDalarnas län
    Åsling, PerCJasakfråganJämtlands län
    Örnebjär, ChristinaLJasakfråganÖrebro län
    Örnfjäder, KristerSJasakfråganKalmar län
    Östberg, ChristinaSDNejsakfråganKalmar län
    Österberg, AndersSJasakfråganStockholms kommun
    Öz, EmanuelSJasakfråganStockholms kommun