Ett starkt polissamarbete i Tornedalsregionen
Betänkande 2024/25:JuU5
- 1, Förslag, Genomförd
- 2, Beredning, Genomförd
- 3, Debatt, Genomförd
- 4, Beslut, Genomförd
Ärendet är avslutat
- Beslutat
- 27 november 2024
Utskottens betänkanden
Betänkanden innehåller utskottens förslag till hur riksdagen ska besluta i olika ärenden.
Tillfälligt problem
För vissa betänkanden kan det saknas bilagor på huvuddokumentets sida. Bilagorna går att hitta via sökfunktionen. Vi arbetar med att åtgärda problemet. Vid frågor, kontakta riksdagsinformaion telefon: 020-349 000, e-post: riksdagsinformation@riksdagen.se
Beslut
Fördjupat polissamarbete i gränsområdet mellan Sverige och Finland (JuU5)
Riksdagen sa ja till ett avtal mellan Sverige och Finland som innebär ett fördjupat polissamarbete i gränsområdet och samtidigt antogs de lagändringar som krävs för att genomföra avtalet.
Lagförslagen innebär att finska polismän ska få utföra brådskande polisiära uppgifter på svenskt territorium i gränsområdet. Det föreslås också bestämmelser som gör det möjligt att föra in finska tjänstevapen in i landet. Bestämmelserna ska även reglera de finska polismännens befogenheter.
Lagändringarna ska börja gälla dag som regeringen bestämmer.
- Utskottets förslag till beslut
- Bifall till propositionen. Avslag på motionen.
- Riksdagens beslut
- Kammaren biföll utskottets förslag.
Ärendets gång
Förslag, Genomförd
Propositioner: 1
Från regeringen
- Ett starkt polissamarbete i TornedalsregionenProposition 2024/25:12
Motioner från ledamöterna
Beredning, Genomförd
Justering: 2024-11-21
Trycklov: 2024-11-21
Betänkande 2024/25:JuU5
Alla beredningar i utskottet
Fördjupat polissamarbete i gränsområdet mellan Sverige och Finland (JuU5)
Justitieutskottet föreslår att riksdagen säger ja till ett avtal mellan Sverige och Finland som innebär ett fördjupat polissamarbete i gränsområdet och samtidigt antar de lagändringar som krävs för att genomföra avtalet.
Lagförslagen innebär att finska polismän ska få utföra brådskande polisiära uppgifter på svenskt territorium i gränsområdet. Det föreslås också bestämmelser som gör det möjligt att föra in finska tjänstevapen in i landet. Bestämmelserna ska även reglera de finska polismännens befogenheter.
Lagändringarna föreslås börja gälla den dag som regeringen bestämmer.
Debatt, Genomförd
Debatt i kammaren: 2024-11-26
Debatt om förslag 2024/25:JuU5
Webb-tv: Ett starkt polissamarbete i Tornedalsregionen
Dokument från debatten
- Tisdag den 26 november 2024Kammarens föredragningslistor 2024/25:37
- Protokoll 2024/25:37 Tisdagen den 26 novemberProtokoll 2024/25:37 Ett starkt polissamarbete i Tornedalsregionen
- Tisdag den 26 november 2024 (preliminär)Talarlista 2024/25:20241126
Protokoll från debatten
Anf. 33 Petter Löberg (S)
Herr talman! Tornedalen är lite speciellt, brukar vi säga när vi åker upp för att hälsa på svärföräldrarna, boende strax norr om polcirkeln. Det är norrskenet och midnattssolen. Det är vackra Torne älv. Det är den högst påtagliga flerspråkigheten i regionen. Det är gränslandet. Det är Tornedalen.
Om man roar sig med lite släktforskning ser man att släkterna och gårdarna historiskt sett har funnits på båda sidor om älven. Det har varit naturligt att flytta över fram och tillbaka - det kvittar lika.
Även avstånden är påtagliga. De geografiska avstånden är långa. I gränsregioner som Tornedalen finns det behov av att ambulans, räddningstjänst och brandkår snabbt kan korsa landsgränsen för att göra akuta utryckningar. Därför undertecknade länderna ett gemensamt avtal 2021 - en avsiktsförklaring för ett fördjupat samarbete gällande krisberedskap, civilförsvar och räddningstjänst.
I morgon kan förhoppningsvis riksdagen fatta beslut om att godkänna ett avtal mellan Sverige och grannlandet med broderfolket - Finland. Avtalet innebär ett fördjupat polissamarbete - äntligen - med tillhörande lagstiftningsändringar.
Jag yrkar bifall till förslaget i betänkandet.
Eftersom jag är först ut i debatten ska jag kortfattat redogöra för innehållet. Förslaget innebär att finländska polismän och poliskvinnor får utföra vissa polisiära uppgifter på svenskt territorium. Det föreslås bestämmelser som gör det möjligt att föra in exempelvis finländska tjänstevapen och som reglerar tillhörande befogenheter hos polismännen.
Förslaget innebär enormt stora fördelar för flexibiliteten i hela regionen och för befolkningens trygghet. Det finns ett antal huvudsakliga skäl som vi kan se väldigt tydligt i förväg.
Framför allt handlar det naturligtvis om responstiden. Det blir möjligt med betydligt snabbare insatser med det här förslaget när det gäller både allvarliga olyckor och grov brottslighet. Därmed blir det också effektivare brottsbekämpning. Detta stärker utan tvivel den operativa förmågan att hantera mord, rån, våldtäkter, människorov etcetera i regionen. Samarbetet gör det helt enkelt möjligt att snabbt mobilisera resurser från båda länderna. Det är synnerligen värdefullt med tanke på hur glest befolkat området är och hur låg polistätheten är. Dessutom leder det, som så ofta när man samarbetar, till förbättrat informationsutbyte mellan poliskårerna i de olika länderna. Detta bidrar naturligtvis även till alla de fördelar som nämndes tidigare.
Man kan naturligtvis också se en rad komplikationer i anslutning till det här. Polisförbundet lyfter - som vanligt, höll jag på att säga - väldigt kloka perspektiv. Det kan handla om praktiska eller juridiska utmaningar som uppstår. Det kan vara språkbarriärer. Det kan vara olika kulturer inom de olika polismyndigheterna. Det kan vara skillnader i lagstiftning som fortfarande inte regleras fullt ut med det här avtalet. Det kommer att finnas behov av gemensam och adekvat utbildning. Naturligtvis kommer det också att krävas samarbete och samövning.
Det kommer att finnas mängder med komplikationer och målkonflikter. De flesta av dem kan vi inte ens förutse, utan de kommer i morgon och i framtiden att dyka upp som strul som vi inte ens visste fanns. Vänsterpartiet lyfter i sin reservation ett perspektiv kopplat till tillsynen, som man kanske också måste justera i efterhand - vad vet jag. Så småningom kommer vi att se saker och ting som behöver justeras.
Trots det måste vi låta det här samarbetet gå vidare och växa fram organiskt mellan människor i glesbygd, som det faktiskt handlar om. I gränsbygderna är människor på goda grunder synnerligen frustrerade över att polisstationen bara har öppet tre timmar i veckan. Man känner en oro över att det kan dröja 45 minuter eller kanske ännu längre innan det kommer en polis på plats om man utsätts för ett våldsbrott. De poliser som jobbar dagligdags ser att gränshinder, byråkratiska hinder och landsgränser sätter käppar i hjulet för att kunna klara upp brott och lösa uppgifterna man har.
Vi har trots allt en grundmurad optimistisk inställning - det här avtalet och de här lagändringarna kommer att leda till ökat samarbete. Men samarbetet över nationsgränserna är skört. Vi kan se hur de geopolitiska förändringarna på norra halvklotet gjort att samarbetet i Barentshavsregionen och på Nordkalotten mer eller mindre kollapsat. Någonting som faktiskt var på gång under många år är nu helt plötsligt obefintligt, och det handlar framför allt naturligtvis om Ryssland.
Vi såg hur man i samband med pandemin slöt sig igen. De svensk-norska och svensk-finska relationerna, som vi hade jobbat med under oerhört lång tid, fick sig en allvarlig törn. Misstron mellan grupper och individer växte. Decennier av relationsbyggande ersattes av misstro gentemot strategier och perspektiv under pandemin. Det här är såklart bakslag.
Men i tider av motgångar och barriärbyggande spottar vi i näven och försöker se framåt och vara konstruktiva. Det här avtalet, som den förra regeringen tog initiativ till, är ett sådant exempel. Vi krånglar inte till det utan gör som vi brukar och sluter ett avtal - typ så.
(Applåder)
Anf. 34 Gudrun Nordborg (V)
Herr talman! Jag och Vänsterpartiet är mycket positiva till det här avtalet. Det finns väldigt många fördelar med att förstärka samarbetet i våra gränsområden. Det är, som Petter nyss anförde, glesbygden det handlar om. Där kan det vara alldeles extra viktigt att få till stånd ett samarbete.
Vi har redan nu sett att ett sådant samarbete leder till fruktbara insatser mot bland annat smuggling och införande av narkotika och annat som har skett mer obehindrat tidigare. Detta kommer nu att utvecklas.
Det handlar om ett samarbete som framför allt riktar sig mot att man ska kunna bekämpa allvarlig brottslighet. Svensk polis ska kunna gå in i Finland och vice versa. Man ska också kunna ställa upp akut, utan att ha en större förankring innan man agerar, för att framför allt kunna rädda liv.
Men vi från Vänsterpartiet har en liten invändning. Därför har vi skrivit en reservation. Vi skulle vilja att man går vidare och garanterar rättssäkerhet och kvalitet genom att låta både JO och JK få ha kontroll över de finska poliser som kan komma över på svensk sida. Det är i dag i alla fall en misstänkt lucka i fråga om hur långt JK och JO kan sträcka sig när det handlar om kontroll över just rättssäkerhet och kvalitet hos de utländska poliserna.
Vi skulle vilja att det garanteras att man har samma arbetsvillkor oavsett vilken nation man så att säga tillhör när man agerar i Sverige. Vi tror att det är viktigt att markera så att det blir en starkare tilltro till att man arbetar under samma villkor oavsett nationalitet på polisinsatsen.
Jag yrkar bifall till det ursprungliga förslaget men också till den reservation som Vänsterpartiet har, som blir som ett tillägg.
Anf. 35 Katja Nyberg (SD)
Herr talman! Som polis är det beklämmande att höra att "det svenska tillståndet" blivit ett vedertaget begrepp i våra nordiska grannländer när man talar om grov kriminalitet.
I Danmark har säkerhetssituationen med en hög hotnivå, där danska gäng beställer mord och attentat från unga kriminella i Sverige, varit ett problem under en längre tid. De flesta av oss minns säkert den så kallade dödspatrullens mord i danska Herlev 2019. Och därifrån har det bara fortsatt.
Tidigare i år gjorde finsk polis ett historiskt stort beslag av narkotika. Man upptäckte 42 kilo amfetamin och mängder med skjutvapen och sprängmedel - allt insmugglat från Sverige.
Kriminella gäng från Sverige skickar även personer till Island som försöker ta över den isländska marknaden. Där är antalet mord nu rekordstort.
Herr talman! Landgränsen mot Finland i Tornedalen kan liknas vid en kommungräns. Detta utnyttjas av kriminella nätverk, som smugglar pengar, narkotika och vapen mellan länderna. För tio år sedan gjorde finsk polis tillsammans med tullen beslag på hekton. Nu är det kilobeslag som görs, och polis och tull ser tydliga kopplingar till de kriminella nätverken i Sverige. Betalning för den narkotika som förs in i Finland består av pengar och vapen, som i sin tur göder de kriminella ekonomierna i Sverige.
Det finns med andra ord fullgoda skäl att underlätta polissamarbetet mellan Sverige och Finland så mycket som möjligt. Det är här den nya lagstiftningen träder in.
I dag får utländska polismän i princip inte bedriva polisverksamhet på svenskt territorium annat än i form av biträde åt svensk polis och då alltid i närvaro av svensk polis. Med regeringens lagförslag kommer finska poliser att kunna verka självständigt i den svenska delen av Tornedalsregionen.
Ett sådant samarbete kommer att kunna aktualiseras om ett brott sker i svenska Tornedalen och närmaste lediga patrull finns på den finska sidan. Svensk polis kommer då att kunna be den finska ledningscentralen att skicka den patrullen. Om finsk polis kommer först till platsen kommer den att ha befogenhet att utföra en rad åtgärder i väntan på sina svenska kollegor. Det handlar till exempel om våld, om att gripa misstänkt, om att kroppsvisitera, om att utföra husrannsakan, om att hålla förhör och om initiala utredningsåtgärder.
Svenska poliser kommer såklart att ha liknande befogenheter på den finska sidan, enligt finsk lagstiftning.
Herr talman! Nuvarande regeringsunderlag fick folkets mandat att knäcka gängen och återställa det normala svenska tillståndet. Nu kommer ytterligare en byggsten på plats.
Jag yrkar bifall till utskottets förslag.
Anf. 36 Fredrik Kärrholm (M)
Herr talman! Ingen regering har någonsin tidigare gjort så mycket för svensk polis. Det handlar om rekordhöjda anslag, fler tvångsmedel för att utreda brott, fler tvångsmedel mot efterlysta, tvångsmedel i preventivt syfte, utökat stöd från ordningsvakter, ökat stöd från Försvarsmakten, utökade befogenheter vid gräns och säkerhetszoner. Förolämpning mot polis kriminaliseras. Det handlar också om anonymitetsskydd, en omfattande kameraoffensiv, en ny förverkandelagstiftning, ökade möjligheter att gripa och häkta och ökade möjligheter till informationsutbyte.
Listan kan göras längre.
En ytterligare sak som särskilt förtjänar att nämnas är att vi ser till att lönerna kan höjas för svenska poliser. Det är välförtjänt, och det krävs för att locka fler dugliga män och kvinnor till yrket.
Tyvärr höjdes inte aspirantlönen en enda gång under S-regeringens tid vid makten. Nu höjs den med 8 000 kronor.
Allt detta är viktigt. En starkare polis är en förutsättning för att trycka tillbaka brottsligheten. Svenska folket kan lita på att polisen kommer att göra det som krävs. Sveriges poliser kan lita på att Moderaterna kommer att ge alla förutsättningar som behövs.
Herr talman! Nu ser vi också till att stärka det operativa samarbetet med polisen i vårt grannland Finland. Det är uppenbart betydelsefullt att man kan agera tillsammans mot gränsöverskridande brottslighet.
Gränsen mellan våra länder är samtidigt lång. Att svensk och finsk polis kan hjälpas åt så att man hinner fram så snabbt som möjligt kan ha stor betydelse vid allvarliga brott som våldtäkt eller rån. Ytterst kan det handla om att rädda liv.
Regeringen fördjupar på ett bredare plan det nordiska samarbetet med Finland såväl som med Norge och Danmark. En viktig del för att möta ett yttre säkerhetshot är såklart Natosamarbetet. Men vi har också ett inre säkerhetshot, och för att möta det är polissamarbete med våra grannländer viktigt.
Uttrycket "det svenska tillståndet" har i många år använts i debatten i våra nordiska grannländer samtidigt som dåvarande justitieminister Morgan Johansson förnekade och förminskade problemen. Nu talar vi klarspråk och gör det som krävs för att bekämpa brottsligheten.
Dessvärre råder det sedan en tid ett "nordiskt tillstånd". I en debattartikel häromveckan skrev Nordens alla fem ordförande för respektive lands polisförbund om hur problemen med organiserad brottslighet och grovt gängvåld spridit sig. Danska gäng samarbetar med svenska gäng. Norge har en skrämmande utveckling med våld och grov brottslighet bland unga. Tidigare i år gjorde finsk polis ett historiskt stort beslag av mängder med skjutvapen och sprängämnen. De nordiska polisförbunden efterfrågar precis det vi nu gör: ökat samarbete för att förhindra brott, gripa och lagföra.
Jag ser fram emot att vi i riksdagen i morgon godkänner samarbetsavtalet med Finland.
Anf. 37 Ulrika Liljeberg (C)
Herr talman! Det här avtalet ger ökad trygghet i både Finland och Sverige, för människorna i Tornedalsregionen på båda sidorna av gränsen. Det här avtalet ger en ökad slagkraft mot brottsligheten i samma region. Det här avtalet är också ett bra sätt att effektivt använda våra gemensamma ekonomiska och personella resurser.
Det här är kort sagt ett mycket bra, rimligt och smart förslag, och vi från Centerpartiet yrkar bifall till utskottets förslag i betänkandet, som är i enlighet med regeringens förslag.
Överläggningen var härmed avslutad.
(Beslut skulle fattas den 27 november.)
Beslut, Genomförd
Beslut 2024/25:JuU5
Webb-tv: Beslut: Ett starkt polissamarbete i Tornedalsregionen
Protokoll med beslut
- Protokoll 2024/25:38 Onsdagen den 27 novemberProtokoll 2024/25:38 Ett starkt polissamarbete i Tornedalsregionen
Riksdagsskrivelse
Förslagspunkter och beslut i kammaren
Ett starkt polissamarbete i Tornedalsregionen
Utskottets förslag:
Riksdagen
a) godkänner avtalet av den 19 oktober 2021 mellan Konungariket Sveriges regering och Republiken Finlands regering om polissamarbete i gränsområdet,
b) antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2017:496) om internationellt polisiärt samarbete.Därmed bifaller riksdagen proposition 2024/25:12 punkterna 1 och 3.Lagförslaget i övrigt
Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation
Beslut:
Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation
Utskottets förslag:
Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i inregränslagen (1996:701).Därmed bifaller riksdagen proposition 2024/25:12 punkt 2.Tillsynsmöjligheter vid främmande stats myndighetsutövning i Sverige
Kammaren biföll utskottets förslag
Beslut:
Kammaren biföll utskottets förslag
Utskottets förslag:
Riksdagen avslår motion
2024/25:930 av Gudrun Nordborg m.fl. (V).- Reservation 1 (V)
Ledamöternas rösterOmröstning i sakfråganUtskottets förslag mot reservation 1 (V) Parti Ja Nej Avstående Frånvarande S 92 0 0 14 SD 63 0 0 9 M 59 0 0 9 C 21 0 0 3 V 0 21 0 3 KD 15 0 0 4 MP 14 0 0 4 L 15 0 0 1 - 2 0 0 0 Totalt 281 21 0 47