Ett förstärkt konsumentskydd mot riskfylld kreditgivning och överskuldsättning
Betänkande 2024/25:CU5
- 1, Förslag, Genomförd
- 2, Beredning, Genomförd
- 3, Debatt, Genomförd
- 4, Beslut, Genomförd
Ärendet är avslutat
- Beslutat
- 27 november 2024
Utskottens betänkanden
Betänkanden innehåller utskottens förslag till hur riksdagen ska besluta i olika ärenden.
Tillfälligt problem
För vissa betänkanden kan det saknas bilagor på huvuddokumentets sida. Bilagorna går att hitta via sökfunktionen. Vi arbetar med att åtgärda problemet. Vid frågor, kontakta riksdagsinformaion telefon: 020-349 000, e-post: riksdagsinformation@riksdagen.se
Beslut
Stärkt konsumentskydd mot riskfylld kreditgivning och överskuldsättning (CU5)
Reglerna i konsumentkreditlagen som gäller högkostnadskrediter, bland annat ränte- och kostnadstak, ska utvidgas och gälla flertalet konsumentkrediter. Räntetaket sänks från 40 till 20 procentenheter utöver gällande referensränta.
Regeringens förslag till ändringar i konsumentkreditlagen ska bland annat motverka riskfylld kreditgivning och att enskilda blir överskuldsatta för att de beviljas lån som de inte kan betala tillbaka.
Riksdagen sa ja till regeringens förslag. Riksdagen riktar även en uppmaning, ett så kallat tillkännagivande, till regeringen med anledning av flera motionsyrkanden. Enligt utskottet bör regeringen vidta nödvändiga åtgärder för att ett system för register över skuld- och kreditinformation ska kunna inrättas.
Lagändringarna börjar gälla den 1 mars 2025.
- Utskottets förslag till beslut
- Bifall till propositionen. Delvis bifall till motionsyrkanden med tillkännagivanden om att inrätta ett system för skuld- och kreditregister. Avslag på övriga motionsyrkanden.
- Riksdagens beslut
- Kammaren biföll utskottets förslag.
Ärendets gång
Förslag, Genomförd
Propositioner: 1
Från regeringen
- Ett förstärkt konsumentskydd mot riskfylld kreditgivning och överskuldsättningProposition 2024/25:17
Motioner från ledamöterna
- Motion 2024/25:1258 av Dzenan Cisija och Amalia Rud Stenlöf (båda S) Ett nationellt skuldregister i Sverige
- Motion 2024/25:1264 av Dzenan Cisija och Mattias Jonsson (båda S) Förändring av företrädesordningen vid reglering av E-målskulder
- Motion 2024/25:130 av Isak From och Åsa Karlsson (båda S) Inkassolagen och inkassobolagen
- Motion 2024/25:1381 av Mikael Eskilandersson m.fl. (SD) Överskuldsättning
- Motion 2024/25:195 av Andreas Lennkvist Manriquez m.fl. (V) Konsumenträtt
- Motion 2024/25:2548 av Boriana Åberg (M) Absolut skuldpreskription
- Motion 2024/25:2957 av Anne-Li Sjölund m.fl. (C) Konsumentpolitik
- Motion 2024/25:3074 av Jennie Nilsson m.fl. (S) Konsumentpolitik
- Motion 2024/25:3190 av Niklas Karlsson m.fl. (S) Skattepolitik
- Motion 2024/25:3196 av Mikael Damberg m.fl. (S) Finansiell stabilitet, finansmarknadsfrågor och betalningssystemet
- Motion 2024/25:3222 av Mikael Eskilandersson m.fl. (SD) med anledning av prop. 2024/25:17 Ett förstärkt konsumentskydd mot riskfylld kreditgivning och överskuldsättning
- Motion 2024/25:3223 av Alireza Akhondi m.fl. (C) med anledning av prop. 2024/25:17 Ett förstärkt konsumentskydd mot riskfylld kreditgivning och överskuldsättning
- Motion 2024/25:3224 av Jennie Nilsson m.fl. (S) med anledning av prop. 2024/25:17 Ett förstärkt konsumentskydd mot riskfylld kreditgivning och överskuldsättning
- Motion 2024/25:3225 av Katarina Luhr (MP) med anledning av prop. 2024/25:17 Ett förstärkt konsumentskydd mot riskfylld kreditgivning och överskuldsättning
Beredning, Genomförd
Justering: 2024-11-21
Trycklov: 2024-11-21
Betänkande 2024/25:CU5
Alla beredningar i utskottet
Stärkt konsumentskydd mot riskfylld kreditgivning och överskuldsättning (CU5)
Reglerna i konsumentkreditlagen som gäller högkostnadskrediter, bland annat ränte- och kostnadstak, ska utvidgas och gälla flertalet konsumentkrediter. Räntetaket sänks från 40 till 20 procentenheter utöver gällande referensränta.
Regeringens förslag till ändringar i konsumentkreditlagen ska bland annat motverka riskfylld kreditgivning och att enskilda blir överskuldsatta för att de beviljas lån som de inte kan betala tillbaka.
Civilutskottet föreslår att riksdagen säger ja till regeringens förslag. Utskottet föreslår även att riksdagen riktar en uppmaning, ett så kallat tillkännagivande, till regeringen med anledning av flera motionsyrkanden. Enligt utskottet bör regeringen vidta nödvändiga åtgärder för att ett system för register över skuld- och kreditinformation ska kunna inrättas.
Lagändringarna föreslås börja gälla den 1 mars 2025.
Debatt, Genomförd
Debatt i kammaren: 2024-11-27
Debatt om förslag 2024/25:CU5
Webb-tv: Ett förstärkt konsumentskydd mot riskfylld kreditgivning och överskuldsättning
Dokument från debatten
- Onsdag den 27 november 2024Kammarens föredragningslistor 2024/25:38
- Protokoll 2024/25:38 Onsdagen den 27 novemberProtokoll 2024/25:38 Ett förstärkt konsumentskydd mot riskfylld kreditgivning och överskuldsättning
- Onsdag den 27 november 2024 (preliminär)Talarlista 2024/25:20241127
Protokoll från debatten
Anf. 82 Mats Hellhoff (SD)
Fru talman! Jag yrkar bifall till propositionen i sin helhet.
"Den som är satt i skuld är icke fri" är ett citat av och titeln på en bok skriven av en före detta finansminister och statsminister. I en annan bok skriven flera tusen år tidigare kan man i Ordspråksboken bland annat läsa: "Den rike är den fattiges herre, den som lånar blir långivarens slav."
Dessbättre har de flesta av oss ännu inte hamnat i något låneslaveri, men Sverige låg förra året på tredje plats bland de länder som har högst skuldsättning per invånare i EU, och Sveriges skuldkvot ligger på en hög nivå jämfört med många andra länder. Den största delen av de svenska hushållens skulder består av bostadslån, och i takt med att bostadspriserna har ökat har lånen gjort detsamma. När räntorna började stiga fick många hushåll problem med höga lånekostnader.
Men det är kanske inte just där det största problemet för enskilda ligger utan i möjligheten för redan skuldsatta att fortsätta att låna utan säkerhet till hög ränta, ibland på en nivå som gränsar till ocker. Man kan tycka att en långivare skulle tveka inför att låna ut pengar till någon som redan är skuldsatt upp över öronen, är stamkund hos inkassobolagen och emellanåt också tilldrar sig Kronofogdens intresse. Inom parentes var svenskarnas totala skuld hos Kronofogden vid årets början svindlande 119 miljarder.
Men trots detta kan man som sagt fortsätta att låna, ofta under ockerliknande villkor, och i stället för att lånet förbättrar den egna ekonomiska situationen gräver man sig djupare ned i den grop som skuldsättningen utgör och blir överskuldsatt. Överskuldsättning kan förklaras som ett tillstånd då en person inte längre kan betala sina skulder och problemen är långvariga. Det handlar alltså inte om tillfälliga ekonomiska svårigheter utan om ett förhållande som varar under lång tid.
Många i Sverige har som sagt skulder, till exempel bolån och studielån, men det betyder inte att de är överskuldsatta. Men alltför många skuldsätter sig genom att ta lån för vardagskonsumtion eller för att betala andra lån de har. Överskuldsättningen innebär ofta att man fastnar i en ond cirkel och tar ännu fler lån för att täcka sina skulder.
Överskuldsättning är inte bara ett problem för den enskilde. Det medför också stora kostnader för samhället i form av sjukvårdskostnader, minskad arbetsförmåga, arbetslöshetsersättning, sjukskrivning och sjukersättning.
Överskuldsättning är enligt forskning som bedrivs vid Lunds universitet också en riskfaktor för psykisk ohälsa och till och med suicid. Stigande konsumtionskrav, ungdomsarbetslöshet och en aggressiv kreditmarknad gör unga vuxna till en särskilt sårbar grupp. Några exempel på riskfaktorer för överskuldsättning är spelmissbruk, konsumtion på kredit, psykisk och fysisk ohälsa och våld i nära relation i form av ekonomiskt våld.
Fru talman! Vi har ett stort och viktigt ansvar att göra vad vi kan för att motverka en utveckling där överskuldsättning riskerar att bli en ny folksjukdom. Vi behöver bli bättre på att fånga upp individer i god tid för att förebygga ohälsa och minska samhällets kostnader för överskuldsättning. Ännu bättre är det givetvis om individen aldrig hamnar i en sådan situation.
Man vill ju gärna tro att vi i Sverige har kontrollfunktioner och regler som skulle göra det svårt, om inte omöjligt, att sätta sig i den typ av situationer som vi kan se i en av våra kommersiella tv-kanaler. Ni vet vilket program jag menar. Individen har hamnat i en fälla, men speciellt lyxigt är det inte. I stället får vi möta förtvivlan, relationsproblem och en framtida ekonomisk ökenvandring. Men vi har inte de solida kontrollfunktioner eller regler som vi skulle önska och som skulle göra det omöjligt att överskuldsätta sig, att dra på sig lån och krediter man inte kan betala och fortsätta att låna trots att man söks av såväl inkassobolag som av kronofogde.
Även om en långivare vänder sig till de kreditupplysningsföretag som står till buds är det inte säkert att alla krediter, skulder eller andra betalningsproblem finns registrerade. Det finns ingen fullständig plikt för alla långivare att till ett kreditupplysningsföretag rapportera låntagares skulder eller bristande betalningsförmåga.
Det är säkert fler än jag som tycker att det är märkligt att en överskuldsatt person kan fortsätta att progressivt försämra sin ekonomiska situation genom att ta nya lån till ständigt högre ränta.
Fru talman! Förhoppningsvis kommer vi till rätta med en del av dessa problem genom de regler som föreslås i propositionen. Nu får vi en sänkning av den högsta tillåtna räntan för lån, från 40 till 20 procent, och ett kostnadstak som innebär att ett lån inte får kosta mer i form av ränta och avgifter än det utlånade beloppet.
Jag vill särskilt trycka på att vi nu äntligen kan få ett register som ger alla långivare en helhetsbild av en konsuments befintliga krediter, med uppgifter om återbetalningstid, ränta och vad lånet kostar totalt.
Räntetaket förhindrar att ränta och kostnader för ett lån stiger till absurda nivåer och åtminstone stannar inom skuldbeloppet i sig.
Det kommer nu att finnas kontrollmekanismer som skyddar dem som av alla möjliga olika skäl är på väg mot eller redan har fastnat i överskuldsättning.
Jag kan inte nog understryka vikten av att öka skyddet för de konsumenter som faller igenom det säkerhetsnät som dagens regler utgör. Nu täpper vi till dessa luckor, ser till att nätet är helt och fångar upp dem som hastigt rör sig mot överskuldsättning.
Vi har ett stort ansvar att komma till rätta med de uppenbara problem som finns på just denna del av marknaden, och nu tar vi ett viktigt steg i den riktningen.
Med detta sagt yrkar jag åter bifall till propositionen i sin helhet.
(Applåder)
Anf. 83 Anna-Belle Strömberg (S)
Fru talman! Jag tackar Mats Hellhoff för anförandet, och betänkandet är i stort väldigt bra.
I ditt anförande sa du att vi ska göra vad vi kan för att minimera riskerna för skuldsatta, och du pratade om suicid, psykisk ohälsa och så vidare. Jag håller helt med dig om att vi ska göra vad vi kan. Men precis som utredningen anser Socialdemokraterna att en omvänd avräkningsordning vore ett bra verktyg för att skapa bättre förutsättningar för skuldsatta att kunna betala sin skuld när det finns viss betalningsförmåga.
Eftersom ledamoten och regeringen inte vill införa detta undrar jag hur ledamoten ser på konsumentskyddet i detta sammanhang. Vilka andra alternativ ser ledamoten som bättre för att skydda våra konsumenter?
Anf. 84 Mats Hellhoff (SD)
Fru talman! Jag är inte riktigt säker på att jag uppfattade vad ledamoten menar. Talar vi om det man betalar till Kronofogden, ränta och så vidare?
(Anna-Belle Strömberg (S): Det omvända.)
Det omvända, ja.
Jag har svårt att svara på den frågan. Detta är vad vi gemensamt har kommit fram till är det bästa. Man kan ha andra uppfattningar om vad som är bra och inte bra och hur man ska vända på olika saker. Men detta är vår uppfattning.
Anf. 85 Anna-Belle Strömberg (S)
Fru talman! En avräkningsordning innebär att konsumentens behov prioriteras när betalningarna görs. Som det är i dag är det företagarna själva som bestämmer hur betalningarna ska prioriteras även om konsumenten skulle hamna i ekonomiska svårigheter. Min fråga är: Tycker ledamoten att det är rättvist att låta företagen bestämma hur betalningarna ska prioriteras?
Anf. 86 Mats Hellhoff (SD)
Fru talman! Om ledamoten med "företagen" avser långivarföretagen kan jag säga att det måste finnas ett avtal mellan låntagaren och långivaren. Så är det väl från början. Jag vet inte om det är staten som ska gå in och bestämma hur de här avtalen ska se ut och inte. Jag menar att det rätta är att sträcka sig så långt som propositionen gör.
Anf. 87 Anna-Belle Strömberg (S)
Fru talman! Överskuldsättningen ökar, och Sverige blir allt fattigare. Ökningen av obetalda skulder drabbar de skuldsatta personerna men även deras barn och andra släktingar. I dag har Sveriges konsumenter det mycket tuffare än på länge. Med högre boendekostnader, högre energipriser och ökande matpriser ökar risken för betalningssvårigheter.
Antalet krav som skickas till Kronofogden ökar. Enligt Kronofogdens statistik från augusti i år har det sammanlagda kravbeloppet ökat med 70 procent på två år, och det ligger nu på 18,4 miljarder. Det handlar om räkningar till inkassobolag och banker men också kostnader för boende och el. Skuldbeloppen i kraven har blivit allt högre under flera års tid.
De som har stora skulder och inte kan betala tillbaka inom en överskådlig tid kan ansöka om skuldsanering hos Kronofogden. Enligt statistik från Kronofogden för första halvåret 2024 ansökte 17 458 personer om skuldsanering. Jämfört med första halvåret 2022 har dessa ansökningar ökat med 23 procent.
Många äldre har svårt att påverka sina inkomster och har drabbats hårt av de senaste årens ökande kostnader. Fler äldre ansöker om skuldsanering. Ansökningarna från kvinnor över 65 år har ökat med 13 procent jämfört med första halvåret 2023, enligt Kronofogdens statistik från september i år.
Fru talman! För att minska överskuldsättningen genomförde den socialdemokratiska regeringen ett flertal reformer. Ett räntetak för högkostnadskrediter infördes, liksom skärpningar av marknadsförings- och informationskrav samt krav på att kredit inte ska vara förhandsvalt vid köp online. Den socialdemokratiska regeringen tillsatte även Överskuldsättningsutredningen, med uppdrag att granska marknaden för konsumentkrediter och föreslå åtgärder som motverkar riskfylld kreditgivning och överskuldsättning.
Fru talman! Regeringen har nu valt att lägga fram en hel del förslag från Överskuldsättningsutredningen i den proposition som behandlas i det betänkande vi nu debatterar. Vi socialdemokrater välkomnar att regeringen föreslår att det nuvarande räntetaket på 40 procentenheter sänks till 20 procentenheter. Ett sänkt räntetak kommer att begränsa kreditgivarnas möjligheter att tjäna pengar på krediträntan. Vi välkomnar även förslaget om att införa ett tak för uppläggningsavgifter. Det innebär att kredittagaren inte är skyldig att betala uppläggningsavgift för en kredit som är högre än 1 procent av det prisbasbelopp som gäller vid kreditavtalets ingående. Taket ska gälla alla krediter enligt konsumentkreditlagen utom bostadskrediter. Särskild upplysning vid marknadsföring ska utvidgas till att omfatta alla kreditavtal.
Fru talman! Det finns fler förslag på mycket bra konkreta åtgärder från Överskuldsättningsutredningen. Men tyvärr kan vi konstatera att regeringen inte valt att följa utredningens förslag om en ändrad huvudregel för avräkningsordningen. Ändringen skulle skapa bättre förutsättningar för skuldsatta att kunna betala sin skuld när det finns en viss betalningsförmåga. I enlighet med utredningen föreslår vi socialdemokrater en ordning där medel som kommer in genom utmätning i första hand ska avräknas mot fordrans kapitalbelopp och därefter mot ränta och andra biförpliktelser. Det skulle i sin tur kunna motivera den enskilde att betala tillbaka sin skuld och ta sig ur sin skuldsituation.
Många skuldsatta saknar ekonomiskt utrymme att betala räntekostnaderna för sina skulder respektive månad. Det gör att skulderna ökar på grund av den tillkommande räntan, trots att konsumenten har ett visst utrymme att betala av på den totala skulden. I uppgifter från kommunernas budget- och skuldrådgivare har det framkommit att det här gäller många av de skuldsatta som de möter i sitt dagliga arbete och i sin vardag.
Fru talman! Regeringen valde att inte heller gå vidare med förslaget att införa ett system för register över skuld- och kreditinformation, trots att många tunga remissinstanser var för ett sådant system och det enligt utredningen inte finns några starka skäl som talar emot. Register är en förutsättning för att kunna ställa större krav på oseriösa kreditgivare. Vi socialdemokrater föreslår i vår motion att ett skuld- och kreditgivningsregister inrättas. Det är angeläget att komma till rätta med de brister vi har i nuvarande ordning. Vi anser att detta är ett kraftfullt verktyg för att säkerställa att de som beviljas lån också har förmåga att betala tillbaka. Det bör vara ett register i statlig regi.
Men glädjande nog har vi nu i civilutskottet ett förslag till tillkännagivande där det framhålls att ett skuldregister är rättvist eftersom det ger alla långivare samma förutsättningar att bedöma kreditriskerna. Det minskar möjligheten för vissa långivare att utnyttja otydlig information om skulder för att bevilja osäkra lån. På så sätt bidrar det till en mer rättvis marknad där konsumenterna skyddas från oetiska affärsmetoder.
Avslutningsvis, fru talman, yrkar jag bifall till reservation 1.
I detta anförande instämde Denis Begic (S).
Anf. 88 Larry Söder (KD)
Fru talman! Jag tackar Anna-Belle Strömberg så mycket för ett väl genomfört tal. Mycket av det kan jag som kristdemokrat ställa mig bakom. Jag tycker även att många av de frågor som finns i propositionen är viktiga för att man ska komma till rätta med överskuldsättningen.
Jag blir dock lite förvånad över den glädje och emfas med vilken Socialdemokraterna pratar om Överskuldsättningsutredningen, vars betänkande lämnats till regeringen. Man genomför nu en del av utredningens förslag. Överskuldsättningsutredningen talar om ett skuld- och kreditregister, men inte ett fullt skuld- och kreditregister, som det nu finns ett förslag till tillkännagivande om. Regeringen har gått vidare med politik från Socialdemokraterna och Miljöpartiet, som tillsatte en utredning och fick det svar de ville. Vi försöker leverera på det. Men då har Socialdemokraterna ändrat politik. Då är min enkla fråga till Socialdemokraterna: Varför har ni ändrat politik?
Anf. 89 Anna-Belle Strömberg (S)
Fru talman! Vi har absolut inte ändrat politik. Vi röstar för ett starkare konsumentskydd och tar ansvar för att förhindra överskuldsättning i samhället. Vi samskriver oss över partigränserna när vi har motioner som har samma syfte, och den här gången handlar det om att stärka konsumentskyddet. Vi har alltid kämpat för att skapa en tryggare ekonomi för alla och minska risken för överskuldsättning.
Andra partier stöder också de här principerna. Det visar att vi är på rätt väg för att göra det svårare för oseriösa kreditgivare att utnyttja utsatta människor. Vi sätter dessa människor i främsta rummet. Men tydligen kanske ledamoten inte gör det.
Anf. 90 Larry Söder (KD)
Fru talman! Då vill jag påminna kammaren om att den här utredningen tillsattes av den socialdemokratiska och miljöpartistiska regeringen. Man hade full rådighet över direktiven till utredningen, och de var ganska tydliga: Utredningen skulle inte föreslå ett fullt skuld- och kreditregister, utan det skulle finnas rimliga gränser i detta.
Socialdemokraterna har nu lagt fram ett förslag tillsammans med SD. Eller rättare sagt: Socialdemokraterna har gått med på SD:s politik i detta. Det betyder alltså att SD leder oppositionen i denna del.
Då är min enkla fråga: Är det viktigare för Socialdemokraterna att få till tillkännagivanden än att få igenom sin politik? Hade man velat få igenom sin politik hade man kunnat gå med regeringen i denna fråga. Det är en enkel fråga som jag skulle vilja ha svar på: Tycker man att det är viktigare att gå med SD och få fram ett tillkännagivande för att knäppa regeringen på näsan än att faktiskt stå upp för sin egen politik, som ju inte innebär ett fullt skuld- och kreditregister?
Anf. 91 Anna-Belle Strömberg (S)
Fru ålderspresident! Jag tackar Larry Söder för frågan.
Att påstå att vi röstar med SD är ett försök att avleda uppmärksamheten från en väldigt viktig fråga. Vi har alltid kämpat för att skapa en tryggare ekonomi för alla och minska risken för överskuldsättning. Vår motion är ett konkret förslag som handlar om att skydda konsumenterna och skapa en mer ansvarsfull kreditmarknad. Det är tråkigt att man väljer att fokusera på partipolitiska etiketter i stället för att diskutera konkreta fördelar med att införa ett skuldregister.
Anf. 92 Jennie Wernäng (M)
Fru ålderspresident! Jag vill börja med att yrka bifall till reservation 2.
I dag debatterar vi riskfylld kreditgivning och överskuldsättning. Detta är ett mycket aktuellt ämne som debatteras brett, även utanför kammaren.
Först vill jag säga att vi anser att det att kunna ta lån är något positivt. Att få möjlighet att äga sitt hus eller sin bil eller få hjälp att fördela sina kostnader över året är positivt. Jag vill i dag rikta in mig på alla oseriösa förmedlare och fokusera på de områden där problemen finns.
I dag lever vi under stor press, inte minst i sociala medier med fokus på perfektion. Det leder till en ökad konsumtion som människor egentligen inte har råd med. För individen kan det innebära en långvarig och svårhanterlig skuldsättning, där alltför många tar ytterligare lån för att komma till rätta med sin situation och därmed hamnar i en skuldspiral som är mycket svår att ta sig ur.
Fru ålderspresident! Regeringen balanserar nu upp med åtgärder som slår där det behövs och arbetar för att få till breda lösningar. Då behöver man slå mot allt från marknadsföringen av lån till oseriösa låneförmedlare.
Parallellt med denna proposition har regeringen gett flera uppdrag till olika myndigheter, uppdrag som har koppling till just skulder.
Problemet med överskuldsättning har delvis sin grund i en bristande grad av omsorg för låntagarna hos vissa långivare. Nära hälften av alla med snabblån har en inkomst under 15 000 kronor i månaden före skatt, och de lånar hos långivare med de absolut högsta räntorna. Därför föreslår regeringen skärpning hos snabblåneföretagen och stärkt skydd för konsumenterna genom förslag om eventuell tillståndsplikt för att kunna förmedla lån, så som en bank. Detta förslag bereds i Regeringskansliet.
Även Kronofogden har fått i uppdrag att rikta förebyggande åtgärder mot extra utsatta grupper för att minska risken för överskuldsättning och stärka möjligheterna till skuldsanering.
Regeringen ger Konsumentverket i uppdrag att genomföra insatser för att fortsätta stärka och utveckla stödet till den kommunala konsumentvägledningen så långt det är möjligt samt redovisa effekterna av dem.
Fru ålderspresident! En bred palett i denna proposition kommer förhoppningsvis att göra stor skillnad med sänkt räntetak, skärpta regler om kostnadstak, begränsade kreditförlängningar och tydligare information vid marknadsföring av krediter.
Men vi kommer inte att vara klara här. Jag ser fram emot regeringens framåtlutade arbete i frågan för att färre människor ska hamna i överskuldsättning.
Anf. 93 Alireza Akhondi (C)
Fru ålderspresident! Ärade ledamöter! Jag vill inleda med att säga att jag tycker att detta är en väldigt bra proposition, den första vettiga vi fått i civilutskottet den här mandatperioden. Det känns kul att äntligen få grotta ned sig i sådant som faktiskt betyder något för någon.
Låt oss börja med lite fakta. Vi har ungefär 420 000 människor som har aktiva skulder hos Kronofogden i dag. Deras skulder ökar. Den svenska skuldhögen, som var uppe på 129 miljarder i början av augusti i år, ökar med 50 miljoner kronor per dag. Hör och häpna - 50 miljoner kronor tillkommer varje dag!
Inom nationalekonomin talar man om hushållens skuld som andel av bnp. Den är nu 88 procent. Men ibland glömmer man att berätta att tillgångarnas andel av bnp är 320 procent, så det kanske inte är det som är det största problemet.
Det som kan vara problematiskt och väl värt att notera är att skuldandelen har ökat från 44 procent till 88 procent på knappt 30 år. Frågan är om det är en utveckling som enbart är positiv. Jag noterade att min moderata kollega tyckte att det var bra att låna - ja, absolut, om det går till bra saker.
För att gå tillbaka till själva propositionen är räntetaket och kostnadstaket riktigt bra. Vi hade från Centerpartiets sida gärna sett att man sänkt räntetaket ytterligare. Något säger mig att 20 procent över referensräntan fortfarande är på tok för högt. Detta bör man fundera på och utvärdera.
Kostnadstaket är jättebra. Man ska inte betala mer i ränta och avgifter än själva kapitalskulden. Det säger sig självt.
Det varit lite diskussioner här i talarstolen om avräkningsordningen vid utmätning. Från vår sida tycker vi att det är ganska rimligt att man betalar av sina skulder först. Jag tror att gäldenärerna också vill ha betalt först, innan en massa räntor och avgifter börjar ticka. Jag tror också att människors vilja och engagemang för att betala av skulderna kan öka om de ser att själva skulden minskar. Då kanske man anstränger sig lite extra för att betala av.
Just de båda delarna om räntetak och kostnadstak tar sikte på - jag försöker hitta ett vänligt ord för dem - de sms-låneföretag som inte beter sig som man ska utan lurar människor i en fälla med långtgående konsekvenser för både liv och hälsa. Det är skönt att vi adresserar det.
Sedan har vi frågan om ett skuld- och kreditregister. Det var någon som ville vara finurlig och hävda att vi går på SD:s förslag. Det är inte sant, vilket alla som kan något om hur vi jobbar vet. Vi lägger fram egna förslag i utskottet. Sedan samskriver utskottskansliet förslagen. Det är alltså ingen som har hoppat på SD och helt plötsligt börjat krama om dem.
Det är dock lite olyckligt att regeringen inte tittar mer noggrant på ett skuld- och kreditregister. Vi ska ju inte springa privata upplysningsföretags ärenden. Det finns en vits med att ha ett statligt sådant register om det används vid kreditgivning.
Jag vill slå ett slag för en annan sak. Ibland kan man tycka att regeringen gör bra saker av sig själv. Jag vill betona att detta har sin grund i ett EU-direktiv, som i sin tur har kommit från ett annat håll. Nu har man valt att adressera det. Dessutom hörde vi precis att utredningen tillsattes av den förra regeringen. Nuvarande regering gör dock något bra genom att fortsätta med Konsumentkreditutredningens arbete. Den ska komma med sina förslag, och lagstiftningen ska alltså träda i kraft den 20 november 2026.
Jag tror att jag har sagt allt som är värt att säga. Jag står naturligtvis bakom alla våra förslag men yrkar bifall till reservation 3 under punkt 5.
Anf. 94 Larry Söder (KD)
Fru ålderspresident! Jag yrkar bifall till reservation 2.
I debatter som dessa kan man ibland tycka att vi allihop är stöpta i samma form. Vi hittar vår information på ungefär samma ställe, och det blir kanske en del upprepningar. Men jag gör ändå så, för upprepning är kunskapens moder.
Den sammanlagda skulden hos Kronofogden är 119 miljarder kronor, vilket är den högsta summan någonsin. Det är en ökning med 18 miljarder, eller närmare 50 miljoner kronor om dagen, sedan förra året. På tio år har skuldberget vuxit med nästan 50 miljarder kronor.
Medianskulden per person låg vid årsskiftet på 78 800 kronor, vilket är en ökning med 11 procent jämfört med förra årsskiftet. De vanligaste skulderna är underhållsstöd, fordonsrelaterade skulder, skatteskulder och skulder relaterade till konsumtion, bland annat lån och krediter. Kommuner med högst andel skuldsatta är Ljusnarsberg, Perstorp, Eda, Högsby och Filipstad. Kommuner med lägst andel är Lomma, Danderyd, Vellinge, Täby och mitt kära Kungsbacka.
Svensk överskuldsättning är således ett faktum. De omfattande skulderna påverkar inte bara den skuldsatte utan även dennes barn, övriga familj och omgivning. Skuldfällornas konsekvenser syns på individnivå där överskuldsatta dras med hög psykisk och fysisk ohälsa. På samhällsnivå spär snabblånen på en materiell konsumtion med ett redan högt ekologiskt fotavtryck, och på den ekonomiska sidan skapar skulderna en riskfylld instabilitet.
Marknaden för konsumtionslån, både med och utan säkerhet, har vuxit snabbt de senaste åren. I kronor räknat består den största delen av så kallade blancolån, det vill säga lån utan säkerhet. Samtidigt som hushållens konsumtionslån har ökat har skulderna hos inkassoföretagen och Kronofogdemyndigheten ökat ännu mer.
För att motverka problemen med överskuldsättning i samhället avser regeringen att föreslå att avdragsrätten för ränta på lån utan säkerhet stegvis ska avskaffas. Regeringen kommer även att tillsätta en utredning för att motverka överskuldsättning samt initiera en översyn av riskskatter. I det arbete som regeringen håller på med finns ett skuld- och kreditregister med i tratten med möjliga åtgärder som det sedan kan mynna ut i. De åtgärder som finns med i dagens proposition ser jag som en del av regeringens åtgärdsmatta för att minska överskuldsättningen.
Lagändringarna innebär att de regler som i dag endast gäller för högkostnadskrediter, bland annat ränte- och kostnadstak, ska utvidgas till att gälla flertalet konsumentkrediter. Räntetaket sänks från 40 till 20 procentenheter utöver gällande referensränta. Dessa åtgärder är givetvis inte tagna i luften, utan vi vet att ett räntetak har haft effekt. Men de allra flesta är överens om att det räntetak som finns i dag är alldeles för högt satt.
Med detta vill jag säga att de förslag till åtgärder som föreslås i reservationerna inte på något sätt är ute ur bilden, men ett arbete måste göras metodiskt. De åtgärder som i dag föreslås kommer att få effekt. Vi vet dock inte hur stora. Därmed är regeringen beredd att vidta fler åtgärder framöver. I går diskuterade vi att barn har rätt att växa upp i en trygg miljö. En trygg ekonomisk miljö är också en viktig aspekt.
Det är intressant att Socialdemokraterna och Miljöpartiet, som ju tillsatte utredningen om överskuldsättning och därmed haft full rådighet över direktiven till utredningen och fått precis det som de beställt, nu säger sig vilja gå längre och ha ett komplett skuld- och kreditregister. Då bör man veta att det enda parti som hade en motion om ett komplett skuld- och kreditregister var Sverigedemokraterna.
Har Miljöpartiet och Socialdemokraterna vikt ned sig för SD-politiken för att kunna knäppa regeringen på näsan? Då skulle man kunna tala om den SD-ledda oppositionen som slaviskt följer SD:s politik. Det vore intressant att få höra av S och MP vad som har förändrats efter att de tillsatte utredningen, fått utredningens förslag och lämnat in sina motioner. Vad är det som har hänt som har gjort att de nu har sett dagens ljus och säger att vi nu behöver ett komplett skuld- och kreditregister? Eller förhåller det sig så att de har lagt sig för SD:s politik i frågan? I så fall säger jag grattis till Sverigedemokraterna.
Anf. 95 Alireza Akhondi (C)
Fru ålderspresident och Larry Söder! Jag hörde hur ledamoten ansträngde sig för att få en replik, om än inte i första hand från Centerpartiet. Men vad gör man inte för trivseln!
(LARRY SÖDER (KD): Oerhört snällt!)
Det hade varit väldigt bra om statsrådet Erik Slottner hade varit i kammaren. Det är ändå det statsråd som tog emot utredningen och lade fram propositionen. Statsrådet hade säkert blivit glad över att få lite beröm.
Man ska vara lite försiktig när man uttrycker det som att Sverigedemokraterna var det enda parti som ville ha ett komplett skuldregister, vad det nu innebär. Man kan ju använda olika ord men ändå mena samma sak, vilket fallet har varit för åtminstone Centerpartiets del. Det var egentligen inte för detta jag begärde ordet.
Larry Söder är min favoritledamot på den andra sidan. Han talade om vikten av att göra fler saker för att få bukt med överskuldsättningen. Livet för vanliga barnfamiljer går i spillror. Många blir vräkta; vi ansvarar ju också för bostadspolitiken och konsekvenserna av att folk hamnar i det där ekorrhjulet.
Vad tänker Larry Söder och hans kamrater på Regeringskansliet göra för att ytterligare möjliggöra att vi inte får en situation där skuldberget växer med 50 miljoner kronor om dagen?
Anf. 96 Larry Söder (KD)
Fru ålderspresident! Jag ansträngde mig för att få en replik, och jag tackar så mycket för det.
I det här ämnet är det ganska viktigt att vi så många partier som möjligt ser samma bild, det vill säga att vi har ett problem med överskuldsättning. Det är trevligt att köpa fina saker. Men man ska också kunna betala för sig.
Jag tror att det i högsta grad gäller barnfamiljer i dag. Föräldrar kanske känner en ganska stor press att kunna ge barnen sådana saker som andra barn har. I det fallet tror jag att regeringen kan göra en hel del.
Jag tror till exempel att en sådan sak som att man inte får göra avdrag för räntor för blancolån i framtiden kan göra att man tänker till en extra gång innan man faktiskt tar ett lån. Räntetaket kan hjälpa till, men jag tror att man behöver göra fler saker.
Vi är inte på något sätt emot att det skulle finnas ett skuld- och kreditregister. Dock ser vi problematiken. Om man ska ha ett fullödigt skuld- och kreditregister räcker inte den utredning som man har i dag, utan då måste man göra en ny utredning vilket tar ännu längre tid.
Det är inte vad man efterfrågat i själva utredningen. Det är min poäng. När man går in i ett arbete med en utredning ska det sedan göras remisser och propositioner. Det innebär att man måste veta ungefär var man vill landa.
Tyvärr är politiken sådan. Det tar lång tid. Då fungerar det inte att man byter fot mitt i om man inte har en särskild åsikt, har hittat ett fel eller det är något som man inte vill fullfölja på ett eller annat sätt. Det är min poäng i detta.
Jag håller med Centerpartiet om att man ska vårda sina ord och sina delar. Men jag har läst igenom de motioner som finns. Det är en skillnad mellan att man vill ha ett skuld- och kreditregister och att man vill ha ett komplett skuld- och kreditregister. Det kräver betydligt mer arbete för att veta hur det skulle kunna fungera.
Jag menar att det är viktigt att se skillnaden mellan de olika förslagen. Jag ser inte att de fyra partierna kan gå ihop om ett förslag, vilket man har gjort i regeringens förslag.
Anf. 97 Alireza Akhondi (C)
Fru ålderspresident! Tack för svaret, Larry Söder!
Jag vill påminna Larry Söder om att mirakel kan hända i den här kammaren. En ohelig allians gick ihop och fällde förslaget om strandskyddet med exakt samma motivering som Larry Söder nu ger. Det var inte komplett.
Nu väljer regeringen enligt egen utsago att göra exakt på det sättet. Den lägger fram det förslag som Centerpartiet hade jobbat fram. Sedan tillsätter man en utredning för att få de delar som man kanske inte var nöjd med och ville ha på plats.
Det är klart att man då får hålla linjen hela vägen och inte börja skifta. Det är egentligen där som jag från min horisont kan tycka att ord kan betyda olika saker.
Men när vi från vår sida talar om ett skuld- och kreditregister så talar vi om ett skuld- och kreditregisiter. Vi talar inte om något annat. Då ska förslaget rimligtvis vara komplett när det läggs fram.
Det var jättebra att jag fick svar från Larry Söder på de andra frågorna om vad man gör och avser att göra för att lösa de andra frågorna.
Att man tittar över avdragsrätten är fantastiskt bra. Man ska inte få skattesubventioner på något slags köpfest som man sedan dessutom inte kan betala för.
Anf. 98 Larry Söder (KD)
Fru ålderspresident! När det gäller strandskyddet har ledamoten alldeles rätt. Ibland får man lappa och laga efter läge. Det är vad vi försöker att göra på ett eller annat sätt. Ett förslag om strandskydd ska komma fram.
När det gäller blancolånen är det inte alldeles lätt att säga: Vi tillåter inga ränteavdrag på blancolånen. Många av bostadsköpen i dag görs med hjälp av blancolånen. Det gör att våra bostadsköp kommer att bli dyrare.
Vi tror i längden att det kommer att bli mycket bättre att man inte har blancolån utan att man höjer bolånetaket i stället för att inrymma lån i det man har för säkerheter.
Det är inte en alldeles lätt avvägning att göra. Men jag tror ändå att det är rätt att gå den vägen. Jag tror att man kan hitta många sådana delar som riksdagen är helt och hållet är överens om.
Vi kan avsluta diskussionen om skuld- och kreditregister. Vi har lite olika syn på hur vi ser på det. Men vi stannar där.
Anf. 99 Katarina Luhr (MP)
Fru ålderspresident! De flesta av oss som sitter här i dag är bekanta med någon eller har någon nära anhörig som är överskuldsatt. Men många av oss vet nog inte om det.
Att man inte klarar ut sin ekonomi eller att man har tappat kontrollen över sina skulder och räkningar är någonting som man helst inte talar om. Skammen och ångesten över det är oftast övermäktig när skulderna börjar växa någon över huvudet.
Kopplingen är som vi hört också stark mellan överskuldsättning och ohälsa. För dem som lever med ekonomisk stress är risken betydligt förhöjd att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar eller psykisk ohälsa.
Som också redan nämnts flera gånger är självmord vanligare hos överskuldsatta än hos den övriga befolkningen. Man tycker helt enkelt att man har hamnat i en situation som man inte har någon som helst annan möjlighet att ta sig ur.
För samhället och inte minst för den skuldsatta och anhöriga är överskuldsättning ett mycket allvarligt problem. Antalet skuldsatta som hamnar hos Kronofogden ökar i Sverige. Vi har många gånger hört de siffrorna.
För ungefär ett år sedan hade vi 417 000 svenskar som var registrerade med skulder hos Kronofogden. Antalet hade ökat med 6 procent på ett år, vilket var den största ökningen sedan 1990-talet. Den sammanlagda skulden hos Kronofogden var då uppe i 119 miljarder och ökade med ungefär 50 miljoner om dagen.
Det är ganska obegripliga siffror att kunna ta in. Men det som går att begripa är att det är ett stort problem som berör ett stort antal svenskar, och många fler än vad vi kanske tror.
De vanligaste skulderna hos Kronofogden är skulder för underhåll, fordonsrelaterade skulder, skatteskulder och skulder relaterade till konsumtion, bland annat lån och krediter.
Att regeringen nu går vidare med delar av Överskuldsättningsutredningens förslag är viktigt för att skydda fler människor från olika former av skuldsättningsproblematik.
Räntetaket sänks och ska omfatta alla krediter utom bostadslån. Kostnadstaket, det vill säga de regler som reglerar den totala kostnaden för ett lån, utvidgas till att omfatta fler krediter än i dag.
För alla krediter utom bostadslån och räntefria krediter ska också en speciell upplysning finnas om att krediten medför kostnader för låntagaren.
Jag är övertygad om att allt detta, speciellt de skärpta ränte- och kostnadstaken, kommer att ge ett ökat skydd för låntagare. Men Miljöpartiet hade önskat fler åtgärder.
Många överskuldsatta har ett riskbeteende eller befinner sig i en mer eller mindre desperat situation. Det gör att vi har flera åtgärder som skulle behöva vidtas.
Fru ålderspresident! Utskottet har, som vi redan har talat om, ett tillkännagivande om att vi vill se att regeringen utreder ett mer heltäckande skuld- och kreditregister som ett ytterligare verktyg för att kunna tillse att information finns om låntagares totala skuldproblematik inklusive lån, sena betalningar och inkassoskulder. Utredningen lyfter fram ett sådant register, men vi har också tagit hänsyn till att väldigt många remissinstanser trycker på den stora vikten av ett register. Ett sådant här register är någonting som finns i de flesta länder, och många remissinstanser förespråkar det som ett av de viktiga verktyg som behövs. Därför har alla partier i oppositionen följdmotionerat om att införa ett skuld- och kreditregister.
Ett skuld- och kreditregister skulle kunna minska risken för att lån ges till konsumenter som inte har råd att betala tillbaka genom att ge en mer rättvisande kreditprövning. Vi vill också se en avräkningsordning vid utmätning där man börjar med kapitalbelopp och sedan räntan, till skillnad från den ordning som är i dag. Det här är någonting som skulle kunna öka möjligheten för den skuldsatta att minska sin skuld snabbare.
Med det sagt vill jag yrka bifall till reservation 1.
Det finns mer som kan göras för att minska risken för överskuldsättning förutom att stärka människors vardagsekonomi. Det är tydligt att många, inte minst unga, har dåliga ekonomiska kunskaper, vilket både Finansinspektionen och olika forskningsrapporter har lyft fram i olika sammanhang. Många har till exempel svårt att räkna på räntor. Här har konsument- och skuldrådgivning en viktig roll, men det blir också tydligt att det är viktigt att grundläggande utbildning i vardagsekonomi finns med redan i grundskolan.
Det är tydligt att många har svårt att förstå de ekonomiska konsekvenserna av att konsumera på kredit, samtidigt som oseriösa kreditgivare kan tjäna mycket på att få fler att låna till sin konsumtion. Jag tror därför att det framöver finns skäl att gå vidare med skärpta regler kring marknadsföring av krediter och en skärpt kreditprövning. De beslut som vi fattar i dag, inklusive en utredning om ett skuld- och kreditregister, är dock ett viktigt steg på vägen.
Finansinspektionen har tidigare larmat om att överskuldsättning kan bli vår nya folksjukdom. Jag hoppas att vi i dag tar bra beslut om några av motmedlen mot detta.
Anf. 100 Gulan Avci (L)
Fru ålderspresident! Nackdelen med att stå sist på en talarlista är att anförandet inte riktigt liknar det man skrev innan man gick in i kammaren.
Jag tycker att det är väldigt bra att vara i ett utskott där vi har en bred uppfattning kring viktiga frågor som civilutskottet hanterar. I går diskuterade vi barnrättsfrågor, och vi var väldigt överens om hur viktiga de frågor som rör barns utsatthet är.
I dag har vi att debattera riskfylld kreditgivning och överskuldsättning. Jag noterar, som sista talare, att vi är överens om inriktningen i den proposition som vi ska fatta beslut om i dag.
Jag måste säga, fru ålderspresident, att det var väldigt kul att lyssna till ledamoten Alireza Akhondi, som uttryckte en väldigt stor glädje över den här propositionen. Jag tänkte bara komma med en liten kunskapsupplysning eftersom det i ett replikskifte mellan Larry Söder och Alireza Akhondi inte framgick tydligt att en lag kommer att träda i kraft vid årsskiftet som innebär att ränteavdraget för blancolån och annan kredit kommer att fasas ut under de kommande två åren. Detta är ett viktigt steg i att se till att det finns en sansad kreditmarknad så att människor inte blir överskuldsatta.
Mycket har sagts om den här propositionen, och jag håller med mina kollegor i Moderaterna och Kristdemokraterna om varför vi behöver gå fram med den här propositionen och ta ytterligare steg för att stärka skyddet för konsumenter på kreditmarknaden.
Fru ålderspresident! Självklart är det viktigt att komma ihåg att den enskilde individen alltid ska ha rätten att bestämma över sin privatekonomi och själv ska fatta beslut om vilka krediter man vill ta. Men i en situation där vi väldigt tydligt ser att väldigt många människor har blivit överskuldsatta kan samhället inte bara stå med armarna i kors, utan då behöver också samhället ta ett ansvar för situationen.
I det här sammanhanget är det viktigt att påminna om, vilket även talare före mig har gjort, att vi faktiskt har haft en lång period av negativa ekonomiska händelser. Pandemin, den höga inflationen, skenande mat- och elpriser, räntehöjningar och så vidare har drabbat väldigt många hushåll. Jag tror därför inte att man kan ha som utgångspunkt att klandra alla som har hamnat hos Kronofogden, utan det finns delvis en förklaring till den situation som har uppstått. Men självklart har det också varit alldeles för lätt att få konsumtionslån, och det behöver vi nu hantera.
Jag tycker att det är bra att en av utgångspunkterna för propositionen är att vi nu sänker räntetaket från 40 till 20 procentenheter. Jag tror att det kommer att bidra till att kreditinstitutionerna inte kan göra så vidlyftiga vinster som man tidigare uppenbarligen har kunnat göra på ganska utsatta gruppers bekostnad.
Jag ska inte förlänga debatten. Det här är bra och viktiga steg i det arbete vi har framför oss, och om man har läst propositionen noggrant vet man också att regeringen inte kommer att nöja sig med de här förslagen. Vi är beredda att vidta ytterligare åtgärder om vi inte får bukt med de problem som uppenbarligen råder på kreditmarknaden.
Jag yrkar för säkerhets skull bifall till reservation 2, även om min kollega Larry Söder också har gjort det.
Överläggningen var härmed avslutad.
(Beslut fattades under § 14.)
Beslut, Genomförd
Protokoll med beslut
- Protokoll 2024/25:38 Onsdagen den 27 novemberProtokoll 2024/25:38
Riksdagsskrivelser
Förslagspunkter och beslut i kammaren
Regeringens lagförslag
Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation
Beslut:
Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation
Utskottets förslag:
Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i konsumentkreditlagen (2010:1846).Därmed bifaller riksdagen proposition 2024/25:17 och avslår motion
2024/25:2957 av Anne-Li Sjölund m.fl. (C) yrkandena 12 och 13.Kostnadstakets omfattning m.m.
Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation
Beslut:
Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation
Utskottets förslag:
Riksdagen avslår motionerna
2024/25:3074 av Jennie Nilsson m.fl. (S) yrkande 7 och
2024/25:3224 av Jennie Nilsson m.fl. (S) yrkande 2.Avräkningsordningen vid utmätning
Kammaren biföll utskottets förslag
Beslut:
Kammaren biföll utskottets förslag
Utskottets förslag:
Riksdagen avslår motionerna
2024/25:195 av Andreas Lennkvist Manriquez m.fl. (V) yrkande 9,
2024/25:1264 av Dzenan Cisija och Mattias Jonsson (båda S),
2024/25:2548 av Boriana Åberg (M) yrkande 2,
2024/25:2957 av Anne-Li Sjölund m.fl. (C) yrkande 14,
2024/25:3074 av Jennie Nilsson m.fl. (S) yrkande 8,
2024/25:3223 av Alireza Akhondi m.fl. (C) yrkande 2,
2024/25:3224 av Jennie Nilsson m.fl. (S) yrkande 3 och
2024/25:3225 av Katarina Luhr (MP) yrkande 2.- Reservation 1 (S, V, C, MP)
Ledamöternas rösterOmröstning i sakfråganUtskottets förslag mot reservation 1 (S, V, C, MP) Parti Ja Nej Avstående Frånvarande S 0 92 0 14 SD 63 0 0 9 M 59 0 0 9 C 0 21 0 3 V 0 21 0 3 KD 15 0 0 4 MP 0 14 0 4 L 14 0 0 2 - 1 1 0 0 Totalt 152 149 0 48 Ett skuld- och kreditregister
Kammaren biföll utskottets förslag
Beslut:
Kammaren biföll utskottets förslag
Utskottets förslag:
Riksdagen ställer sig bakom det som utskottet anför om ett system för register över skuld- och kreditinformation och tillkännager detta för regeringen.Därmed bifaller riksdagen delvis motionerna
2024/25:130 av Isak From och Åsa Karlsson (båda S) yrkande 2,
2024/25:1258 av Dzenan Cisija och Amalia Rud Stenlöf (båda S),
2024/25:1381 av Mikael Eskilandersson m.fl. (SD) yrkande 3,
2024/25:2957 av Anne-Li Sjölund m.fl. (C) yrkande 7,
2024/25:3074 av Jennie Nilsson m.fl. (S) yrkande 6,
2024/25:3190 av Niklas Karlsson m.fl. (S) yrkande 10,
2024/25:3196 av Mikael Damberg m.fl. (S) yrkande 5,
2024/25:3222 av Mikael Eskilandersson m.fl. (SD),
2024/25:3223 av Alireza Akhondi m.fl. (C) yrkande 3,
2024/25:3224 av Jennie Nilsson m.fl. (S) yrkande 1 och
2024/25:3225 av Katarina Luhr (MP) yrkande 1.- Reservation 2 (M, KD, L)
Ledamöternas rösterOmröstning i sakfråganUtskottets förslag mot reservation 2 (M, KD, L) Parti Ja Nej Avstående Frånvarande S 92 0 0 14 SD 63 0 0 9 M 0 59 0 9 C 17 3 0 4 V 21 0 0 3 KD 0 15 0 4 MP 14 0 0 4 L 1 13 0 2 - 2 0 0 0 Totalt 210 90 0 49 Utvärdering av räntetaket
Kammaren biföll utskottets förslag
Beslut:
Kammaren biföll utskottets förslag
Utskottets förslag:
Riksdagen avslår motion
2024/25:3223 av Alireza Akhondi m.fl. (C) yrkande 1.- Reservation 3 (C)
Ledamöternas rösterOmröstning i sakfråganUtskottets förslag mot reservation 3 (C) Parti Ja Nej Avstående Frånvarande S 92 0 0 14 SD 63 0 0 9 M 58 0 0 10 C 0 21 0 3 V 21 0 0 3 KD 15 0 0 4 MP 14 0 0 4 L 14 0 0 2 - 2 0 0 0 Totalt 279 21 0 49