Ett effektivare omställningsstudiestöd
Betänkande 2024/25:UbU5
- 1, Förslag, Genomförd
- 2, Beredning, Genomförd
- 3, Debatt, Genomförd
- 4, Beslut, Genomförd
Ärendet är avslutat
- Beslutat
- 13 november 2024
Utskottens betänkanden
Betänkanden innehåller utskottens förslag till hur riksdagen ska besluta i olika ärenden.
Tillfälligt problem
För vissa betänkanden kan det saknas bilagor på huvuddokumentets sida. Bilagorna går att hitta via sökfunktionen. Vi arbetar med att åtgärda problemet. Vid frågor, kontakta riksdagsinformaion telefon: 020-349 000, e-post: riksdagsinformation@riksdagen.se
Beslut
Enklare för de som arbetar inom bristyrken att få omställningsstudiestöd (UbU5)
Reglerna för omställningsstudiestödet, ett studiestöd för vuxna mitt i arbetslivet, ska förenklas. Dessutom ska möjligheterna att få omställningsstudiestöd för de som redan arbetar inom ett bristyrke öka. Riksdagen sa ja till regeringens förslag.
Syftet med förslaget är att ytterligare förbättra förutsättningarna för vuxna att finansiera studier som stärker deras framtida ställning på arbetsmarknaden. Hur behovet ser ut inom det område där den sökande redan arbetar bör inte längre påverka möjligheterna att få omställningsstudiestöd. Förslaget innebär också att det efter en viss tid ska vara möjligt att på nytt kunna få omställningsstudiestöd.
De nya reglerna börjar gälla den 1 januari 2025 och tillämpas första gången vid ansökningar om omställningsstudiestöd som avser studier som påbörjas den 1 juli 2025 eller senare.
- Riksdagens beslut
- Kammaren biföll utskottets förslag.
Teckenspråkstolkat beslut: 2024/25:UbU5
Webb-tv: Teckenspråkstolkat beslut: Enklare för de som arbetar inom bristyrken att få omställningsstudiestöd
Ärendets gång
Förslag, Genomförd
Från regeringen
- Ett effektivare omställningsstudiestödProposition 2023/24:168
Beredning, Genomförd
Justering: 2024-11-07
Trycklov: 2024-11-07
Alla beredningar i utskottet
Enklare för de som arbetar inom bristyrken att få omställningsstudiestöd (UbU5)
Reglerna för omställningsstudiestödet, ett studiestöd för vuxna mitt i arbetslivet, ska förenklas. Dessutom ska möjligheterna att få omställningsstudiestöd för de som arbetar inom ett bristyrke öka. Utbildningsutskottet föreslår att riksdagen säger ja till regeringens förslag.
Syftet med förslaget är att ytterligare förbättra förutsättningarna för vuxna att finansiera studier som stärker deras framtida ställning på arbetsmarknaden. Hur behovet ser ut inom det område där den sökande redan arbetar bör inte längre påverka möjligheterna att få omställningsstudiestöd. Förslaget innebär också att det efter en viss tid ska vara möjligt att på nytt kunna få omställningsstudiestöd.
De nya reglerna föreslås börja gälla den 1 januari 2025. Ändringarna föreslås tillämpas första gången vid ansökningar om omställningsstudiestöd som avser studier som påbörjas den 1 juli 2025 eller senare.
Debatt, Genomförd
Debatt i kammaren: 2024-11-13
Debatt om förslag 2024/25:UbU5
Webb-tv: Ett effektivare omställningsstudiestöd
Dokument från debatten
- Onsdag den 13 november 2024Kammarens föredragningslistor 2024/25:29
- Protokoll 2024/25:29 Onsdagen den 13 novemberProtokoll 2024/25:29 Ett effektivare omställningsstudiestöd
- Onsdag den 13 november 2024 (preliminär)Talarlista 2024/25:20241113
Protokoll från debatten
Anf. 102 Niklas Sigvardsson (S)
Herr talman! I dag står vi inför debatt och beslut angående regeringens proposition om ett effektivare omställningsstudiestöd. Den är i grunden välkommen, och vi socialdemokrater står bakom propositionen men vill uppmärksamma det särskilda yttrande som vi har i ärendet.
Vi socialdemokrater har sida vid sida med parterna och CSN länge efterfrågat åtgärder för att främja att fler får ta del av omställningsstudiestödet. Det har sedan första ansökningsomgången hösten 2022 varit ett mycket populärt stöd som har varit efterfrågat men som alldeles för många dessvärre har fått vänta på alldeles för länge. Därför är de föreslagna ändringarna av regelverket välkomna så att fler kan få besked snabbare och i tid. Detta kommer att stärka individens ställning på arbetsmarknaden.
Inledningsvis vill jag också betona att det är viktigt att sätta omställningsstudiestödet i sin rätta kontext, för detta är inte vilken reform som helst. Det är en reform som bygger på det fina med den svenska arbetsmarknadsmodellen, där parter - fackförbund och arbetsgivare - förhandlar om spelreglerna för den svenska arbetsmarknaden och där också staten är en viktig del i nästa skede av förhandlingen.
Reformen är en del av det nya huvudavtalet. Det är framförhandlat av parterna och staten, och det är därför viktigt att vi här i riksdagens kammare, som representanter för staten, känner ett stort ansvar för att vårda den överenskommelse som vi har på svensk arbetsmarknad.
Mot den bakgrunden är omställningsstudiestödet extra viktigt. Det ska nämligen stärka individens position på arbetsmarknaden, och därigenom ökar inte bara individens utan hela Sveriges konkurrenskraft.
Det är därför vi socialdemokrater har varit kritiska till hur regeringen har dragit benen efter sig gällande denna reform. Om regeringen i stället skyndsamt hade agerat och varit proaktiv hade många av de beslut vi fattar i dag redan kunnat vara på plats. CSN och parterna har i sina remissvar till både utredningen och propositionen varit tydliga med att det hade varit fördelaktigt om ikraftträdandet hade skett den 1 juli 2024 i stället för den 1 januari 2025. Det är därför vi socialdemokrater endast har ett särskilt yttrande; den tidpunkten har ju redan passerats.
Regler som regeringen, parterna och CSN bedömer som viktiga för att systemet ska kunna komma igång snabbare är vi självklart för, och detta är en viktig del av denna proposition. Det är en självklarhet att alla där ute som har sökt omställningsstudiestödet måste kunna få besked snabbare. Det är en självklarhet att den som söker stöd måste få veta om den har fått avslag eller bifall före studiestart - där är vi inte i dag. Där har vi mycket kvar att göra, och där har regeringen mycket kvar att göra. Annars är det högst troligt att individer kommer att säga nej till utbildning, och det är förödande, inte bara för individen utan för hela samhället.
Tyvärr ser vi att bara en bråkdel av dem som söker kommer att få stöd, och bara en bråkdel av de pengar som är öronmärkta av oss här i kammaren kommer att utnyttjas under perioden 2023-2026. Det kan handla om så pass mycket som 10 miljarder kronor, allt enligt CSN:s egna beräkningar. Det är en anledning till att vi socialdemokrater har varit måna om att få på plats ett snabbare och tydligare regelverk. Regeringen borde ha varit mycket tidigare med detta. Om viljan hade funnits fanns kraften i oppositionen att behandla detta snabbare.
Det viktigaste är inte pengar här, utan det är de individer som söker omställningsstudiestöd. Det är dem som detta handlar om. Det är de som ska kunna stärka sin ställning på arbetsmarknaden genom utbildning.
Avslutningsvis, herr talman, vill jag säga att omställningsstudiestödet är en reform som kan vara en verklig förändringskraft både för individen och för samhället, men för att potentialen ska nås behöver regeringen vara mer handlingskraftig. Att regeringen har skjutit på ikraftträdandet är tyvärr inte bara en försening av ett löfte givet av staten till parterna utan också ett svek mot alla de individer som har sökt stödet men inte får något besked.
Vi socialdemokrater är tydliga med att vi står bakom både syftet och målet med reformen, men vi kräver också att regeringen ska vara handlingskraftig och visa ledarskap, så att omställningsstudiestödet blir så bra som det har möjlighet att bli.
(Applåder)
Anf. 103 Lili André (KD)
Herr talman! Tack, ledamoten, för anförandet! Omställningsstudiestödet stärker den enskildes position på arbetsmarknaden och bidrar därmed till att säkra samhällets och näringslivets kompetensförsörjning. Det är vi alla överens om. Omställningsstudiestödet ger yrkesverksamma vuxna möjlighet att vidareutveckla sin kompetens, och därigenom hittar de vägen till nya utmaningar.
Intresset för omställningsstudiestödet har varit stort, vilket är mycket glädjande. Samtidigt har det stora antalet ansökningar och det komplexa regelverket skapat långa handläggningstider hos Centrala studiestödsnämnden, precis som ledamoten också sa i anförandet. Men det är alltså med anledning av att omställningsstudiestödet är ett helt nytt studiestöd, och administrationen av stödet har varit komplex och tidskrävande.
Regeringen har därför, herr talman, vidtagit ett antal åtgärder för att underlätta administrationen. Man har bland annat sett till att resurserna hos CSN har ökat de senaste åren. I dag har CSN de resurser och verktyg som behövs för att hantera det stora antalet ansökningar, vilket vi är väldigt glada för.
Min fråga till ledamoten är: Är Socialdemokraterna ändå nöjda med regeringens inlyssnande och att CSN nu genomfört ett gediget och hårt arbete för att komma i balans, så att de som söker omställningsstudiestöd ska få besked i tid?
Anf. 104 Niklas Sigvardsson (S)
Herr talman! Tack, Lili André, för frågan! Nej, Socialdemokraterna är inte nöjda med regeringens agerande hittills. Det ska jag vara tydlig med att säga. Detta är faktiskt den första budget där regeringen ger de pengar som CSN kräver. Det är den budget som vi ska börja debattera i kammaren snart. Den budget som nu ligger på riksdagens bord är alltså första gången som regeringen tillskjuter de pengar som CSN hade behövt hösten 2022, våren 2023, hösten 2023, våren 2024 och hösten 2024 för att kunna leverera svar till de tiotusentals som har sökt. Det är över 75 000-80 000 sökande till omställningsstudiestödet.
Vi är inte nöjda med att regeringen har agerat sent och dragit benen efter sig. Däremot tycker vi socialdemokrater, precis som jag sa i mitt anförande, att det är bra att denna proposition nu har kommit. Det är bra att regelverket blir tydligare och bättre för att handläggningen ska kunna gå ännu snabbare hos CSN. Men som jag också sa i mitt anförande skulle ju ikraftträdandet redan ha kunnat ske. Det hade kunnat ske den 1 juli 2024, så att den ansökningsomgång som var fram till den 1 oktober 2024 hade kunnat ha detta regelverk att utgå från.
Det står väl både i denna debatt och i andra debatter tydligt att det är bra att regeringen nu levererar den här delen. Men det är också tydligt att regeringen hade kunnat vara ännu snabbare och mer proaktiv tidigare.
Anf. 105 Lili André (KD)
Herr talman! Tack, ledamoten, för svaret! Regeländringarna i dagens beslut gör omställningsstudiestödet mer effektivt och ändamålsenligt. Regeländringarna innebär också att bestämmelserna för omställningsstudiestödet förenklas och att möjligheterna att få omställningsstudiestöd för dem som arbetar inom ett bristyrke ökar. Det kommer också att vara möjligt att efter en viss tid på nytt kvalificera sig för omställningsstudiestöd.
Herr talman! Jag är glad över att vi har bred politisk enighet i dagens beslut och ser fram emot att få dessa regler på plats så snabbt som möjligt. Regeringen har tagit otroligt många fina initiativ för att det ska kunna bli en snabbare handläggning än vad som varit fallet tidigare.
Herr talman! Man ska komma ihåg att reformen var ett initiativ från Socialdemokraterna utan tanke på att säkerställa stödets genomförande. En del av de inkörningsproblem som fanns från början var sådana som alla aktörer visste skulle kunna uppstå då inget handläggningssystem var på plats. Allt fick genomföras manuellt.
Jag tycker mig förstå att Niklas Sigvardsson är mycket nöjd med det som denna regering ändå har uppfyllt och det resultat vi nu ser, nämligen ett effektivare omställningsstudiestöd som vi i dag bifaller.
Anf. 106 Niklas Sigvardsson (S)
Herr talman! Min nöjdhet kan man väl diskutera. Däremot är det ganska tydligt att ledamoten försöker säga att alla problem är Socialdemokraternas fel.
Det var ju sju av åtta riksdagspartier som röstade ja till förslaget. Detta var en del av den stora huvudavtalsförhandlingen som gällde en helt ny och reformerad arbetsmarknad. Det handlade också om lagen om anställningsskydd och liknande. Det var extremt viktigt att dessa delar hängde ihop. När det gällde förändringarna i lagen om anställningsskydd skulle det de facto inte finnas något avtal om inte heller omställningsstudiestödet skulle finnas på plats.
På den svenska arbetsmarknaden är det ett väldigt effektivt givande och tagande. Vissa grejer är man nöjd med i en förhandling, och andra delar får man acceptera för det långsiktigt bästa.
Omställningsstudiestödet är verkligen segern för alla de löntagare och arbetstagare som finns ute i landet. Det är viktigt att komma ihåg att det var därför detta system måste komma på plats samtidigt.
Remissinstanserna var tydliga. Det går att se. Men det var en risk som alla de sju partier som röstade för detta förslag i kammaren, däribland Kristdemokraterna, tyckte var acceptabel på grund av att det var viktigt få stödet på plats.
Men ingen skugga ska falla över CSN och alla dem som arbetar där. De har slitit hårt under de här åren för att se till att stödet ska komma ut. Däremot är det inget skydd för regeringen att säga att det var ett dåligt förberett förslag som alla röstade ja till och att man gör det bästa av det. Man hade kunnat vara mycket mer proaktiv. Man hade kunnat anslå mer pengar till CSN, som myndigheten krävde. Man hade kunnat jobba hårdare med att effektivisera regelverket - det som vi i dag fattar beslut om - och det hade kunnat vara på plats redan i juli i år.
Anf. 107 Anders Alftberg (SD)
Herr talman! För snart fyra år sedan begärde Svenskt Näringsliv, Förhandlings- och samverkansrådet PTK, IF Metall, Svenska Kommunalarbetareförbundet och Landsorganisationen att regeringen skulle modernisera arbetsrätten. I överenskommelsen efterfrågades ändringar i anställningsskyddet, införande av ett nytt, parallellt studiestöd och ett offentligt grundläggande omställnings- och kompetensstöd.
Den nya lagen om omställningsstöd, som vi diskuterar i dag, trädde i kraft sommaren 2022.
Vi har vid olika tillfällen debatterat omställningsstudiestödet här i kammaren. Det mycket stora intresset och söktrycket har som bekant inneburit stora utmaningar. Bristande systemstöd tillsammans med ett snårigt regelverk har lett fram till alltför långa handläggningstider, som påpekats här tidigare. Bland annat har prövningen av etableringsvillkoret varit den mest tidskrävande delen av CSN:s prövning.
Herr talman! Den proposition som ligger på bordet här i dag bygger på förslag som CSN lämnade i rapporten Uppdrag att ta fram förslag på regelförenklingar inom omställningsstudiestödet.
Förslaget består i huvudsak av sju delar:
Etableringsvillkoret ska endast prövas genom inkomsten.
Det ska inte ställas krav på att förvärvsarbete har varit den studerandes huvudsyssla.
Utbildningens längd ska inte ha någon betydelse för när lagen ska börja tillämpas.
Den studerandes årliga inkomst ska kunna bestämmas tidigare.
Beräkningen av omställningsstudielånets storlek ska förenklas.
Det ska vara möjligt att få omställningsstudiestöd under fler veckor för att man ska kunna ställa om vid fler tillfällen i livet.
Det ska vara en ökad möjlighet till omställningsstudiestöd för dem som arbetar inom bristyrken.
Herr talman! Med föreslagna ändringar hoppas vi skapa ett mer effektivt och ändamålsenligt omställningsstudiestöd som ytterligare förbättrar förutsättningarna för vuxna att finansiera sina studier, vilket i sin tur stärker deras framtida ställning på arbetsmarknaden.
Anf. 108 Lili André (KD)
Herr talman! Jag vill inleda med att yrka bifall till utskottets förslag i betänkandet.
Herr talman! I dag tar vi beslut om ett effektivare omställningsstudiestöd. Detta stöd, som har funnits sedan 2022, är ett fantastiskt verktyg för att stärka individernas möjligheter att vidareutbilda sig - därigenom stärker de sin ställning på arbetsmarknaden - och för att rusta Sverige när det gäller kompetensförsörjning för en arbetsmarknad som förändras i snabb takt.
Herr talman! Svensk ekonomi går nu åt rätt håll. Tack vare bland annat regeringens framgångsrika arbete och ekonomiska politik har vi lyckats få ned inflationen. Vi ser nu tecken på att tillväxten tar fart. Vi står på en stabil ekonomisk grund, något som är särskilt värdefullt i en tid av global osäkerhet.
Samtidigt har vi fortsatt utmaningar, inte minst när det gäller kompetensförsörjningen för våra svenska företag och offentlig sektor. Regeringen arbetar målinriktat med flexibla utbildningsformer och med omställning på en alltmer föränderlig arbetsmarknad. Här, herr talman, spelar omställningsstudiestödet en avgörande roll.
I Konjunkturinstitutets återkommande undersökning framkommer detta: Under det fjärde kvartalet 2023 uppgav 26 procent av företagen att de har efterfrågat arbetskraft.
För att säkra Sveriges konkurrenskraft måste vi se till att de enskilda har möjlighet att utvecklas, ta till sig kunskap och byta bana om de så önskar eller behöver. Genom att underlätta för yrkesverksamma att ta del av utbildning och omskola sig stärker vi inte bara individerna utan hela vår ekonomi och samhällsutveckling.
Utbildning och vidareutbildning, herr talman, är investeringar för individen och för samhället. Teknikutveckling, globalisering och digitalisering har förändrat arbetsmarknaden och skapat ett nytt behov av kompetenser. Vissa yrken försvinner eller förändras medan nya branscher växer fram. Omställningsstudiestödet är en lösning för att säkerställa att svenska arbetstagare inte bara klarar sig utan också frodas och fortsätter att vara konkurrenskraftiga i denna nya verklighet.
Det handlar om framtiden för vår arbetsmarknad och om enskilda personers möjligheter till omställning och vidareutveckling i en föränderlig värld. Det handlar om att rusta dem för morgondagens arbetsmarknad.
Syftet med omställningsstudiestödet, herr talman, är att ge fler yrkesverksamma vuxna möjlighet att vidareutbilda sig och ställa om när arbetslivet kräver det. Vi vet att det är ett stort steg att byta karriär och vidareutbilda sig mitt i livet, särskilt när man har familj och andra åtaganden. Genom detta stöd kan osäkerheten kring studier minska och människor ges trygghet att våga satsa på sin framtid.
Tanken med omställningsstudiestödet är god. Men sedan införandet 2022 har det uppstått en del problem. Ett komplext regelverk har bidragit till långa handläggningstider hos Centrala studiestödsnämnden, CSN, som administrerar stödet. Det har fått till följd att många människor tvingas vänta länge på ett beslut men också att studenter inte vet hur deras ekonomi kommer att se ut och att studenter skjuter upp sina studier eller till och med inte genomför dem. Så kan vi inte ha det.
Nu underlättar vi för personer så att de kan planera sin vardag under studietiden och så att de vet bättre vad som gäller kring ekonomin. Nu löser vi de knutar som finns i regelverket för att korta handläggningstiderna och göra processen smidigare för dem som söker stödet. Med förslaget i dag förenklar vi reglerna, och det är vi kristdemokrater glada för.
Herr talman! Vi har också lyssnat på dem som har påpekat att det kan finnas behov av omställning vid flera tillfällen under arbetslivet. Därför har en särskild prioritering varit att underlätta för personer inom bristyrken att få detta studiestöd så att de kan utbilda sig inom nya arbetsområden. Det är en viktig åtgärd för att undvika inlåsningseffekter på arbetsmarknaden, där människor fastnar i yrken där deras fulla potential inte kan nyttjas.
Herr talman! Oppositionen har lyft frågor om genomförandet av reformen. Här vill jag vara tydlig. Vi har lyssnat på remissinstanserna och de berörda myndigheterna.
För att minska handläggningstiderna och den administrativa bördan har vi infört förenklingar. Det gäller till exempel etableringsvillkoret. När det gäller arbetsvillkoret är det prövningen av etableringsvillkoret som har visat sig vara den mest tidskrävande delen av handläggningen eftersom det omfattar en så lång tidsperiod. Denna förenkling minskar de långa handläggningstiderna och säkerställer att de som behöver stödet får det i rätt tid.
Herr talman! Vår regering har arbetat hårt för att åtgärda detta problem för att omställningsstudiestödet ska fungera som det ska. Vi har nu gjort nödvändiga förändringar i regelverket och tillfört resurser för att CSN ska kunna hantera ansökningar mer effektivt. Vi har också skapat en hållbar budget, vilket innebär att fler vuxna nu kan påbörja sin utbildning utan att behöva oroa sig för långa väntetider.
Vi har alla ansvar för att rusta Sveriges arbetsmarknad för framtiden, herr talman. Genom ett effektivare omställningsstudiestöd tar vi ett stort steg för att rusta enskilda personer och arbetsmarknaden när det gäller framtidens kompetensbehov.
Med detta, herr talman, yrkar jag återigen bifall till utskottets förslag i betänkandet. Jag ser fram emot att tillsammans med övriga partier bygga ett starkare och mer kompetensutvecklat Sverige.
(Applåder)
Överläggningen var härmed avslutad.
(Beslut fattades under § 10.)
Beslut, Genomförd
Beslut 2024/25:UbU5
Webb-tv: Beslut: Ett effektivare omställningsstudiestöd
Protokoll med beslut
- Protokoll 2024/25:29 Onsdagen den 13 novemberProtokoll 2024/25:29
Riksdagsskrivelse
Förslagspunkter och beslut i kammaren
Regeringens lagförslag
Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation
Beslut:
Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation
Utskottets förslag:
Riksdagen antar regeringens förslag till
1. lag om ändring i lagen (2022:856) om omställningsstudiestöd,
2. lag om ändring i lagen (2022:864) om ändring i lagen (2022:856) om omställningsstudiestöd.Därmed bifaller riksdagen proposition 2023/24:168 punkterna 1 och 2.