Kulturpolitiken och regional tillväxt

Motion 2008/09:Kr351 av Maria Stenberg m.fl. (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Kulturutskottet

Händelser

Inlämning
2008-10-07
Numrering
2008-10-08

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om kulturpolitiken som resurs för regional tillväxt.

Motivering

Kultur i alla dess former bidrar till att berika människors liv. Det gäller alla skeden i livet och i alla delar av landet, och ska så vara. Kulturpolitiken är också viktig för att värna yttrandefriheten och för att skapa reella förutsättningar för alla att kunna ta del av kulturen. Alla måste ges möjlighet till delaktighet i kulturlivet, till kulturupplevelser och till eget skapande. Det är i detta sammanhang viktigt att understryka att kultur både har ett egenvärde och ett kommersiellt värde. Genom att främja kulturell mångfald, konstnärlig förnyelse och kvalitet kan man motverka kommersialismens negativa verkningar. Det offentliga stödet till kulturen måste vara kvar i tillräcklig omfattning, om vi vill att det även i framtiden ska finnas kultur som står fri från beroende av rent kommersiella krafter.

Viktigt att belysa är att det som är kommersiellt gångbart i en tättbefolkad del av landet inte alltid är det i andra landsdelar. Därför är de regionala kulturinstitutionerna viktiga. Det är via dessa som sammanvägningen mellan egenvärde och kommersiellt värde kan göras så att det gagnar människorna i den egna regionen. Särskilt viktigt är det att nå barn och ungdomar. Ett tydligt och klart uttalat mål för alla regionala institutioner bör formuleras där insatser i våra skolor särskilt framhålls. Det är mot den bakgrunden mycket viktigt att bevara och utveckla de regionala kulturinstitutioner som finns idag. Därför ska vi inte vara främmande för att förändra innehållet i den verksamhet dessa institutioner bedriver. Den nyskapande kulturen måste ges en plats i hela landet. En större andel av det statliga kulturstödet bör därför fördelas via och till de regionala kulturinstitutionerna.

Kulturen bidrar till att främja ett öppet, demokratiskt och nydanande klimat i en region och kan bidra till att stimulera entreprenörer till lokala insatser och utveckling av nya produkter. Genom att skapa nya former för mötesplatser mellan människor, till exempel nätverk mellan företagare och aktiva kulturskapare, kan kreativiteten utvecklas hos bägge parter. Kulturen frigör både kraft och idéer och inspirerar människor att utvecklas.

Kultur rätt nyttjad och exponerad kan därmed bidra till att stärka både den bofasta befolkningen och besöksnäringen i alla delar av landet. De statliga kulturinstitutionerna bör därför ges ett tydligt uppdrag att aktivt medverka i sådana utvecklingsprocesser. Det ska ske i samverkan med regioner och kommuner. Särskilda utvecklingsresurser bör avsättas för detta ändamål när stiftelsen Framtidens kultur försvinner.

Ett annat viktigt område där regionala produktions- och resurscentra spelat en stor roll är filmens område. De centra som finns bör stärkas ytterligare och det ska ske i samverkan med berörda regioner. Det är dessutom av mycket stor kulturpolitisk vikt att det finns biografer över hela landet. För att möjliggöra för mindre biografer utanför storstäderna att kunna utvecklas är ett teknikskifte till digitala visningsanläggningar ett måste. Redan nu kan vi se början av teknikskiftet, en utveckling som har gjort det möjligt för fler människor att se till exempel operaföreställningar direkt på sin hemort via de lokala digitala anläggningarna. Ett statligt stöd kombinerat med regionala och kommunala pengar kan möjliggöra och bidra till fortsatt utveckling.

En viktig roll i utvecklingen av kultur i regionerna har de kulturkonsulenter som finns inom flera områden. Med ofta knappa resurser gör de ett mycket bra arbete. För att stärka utvecklingsarbetet inom kultursektorn bör möjligheten att anställa fler konsulenter inom alla kulturens områden ses över. Samtidigt måste uppdraget bli tydligt och resurser tillskapas så att konsulenterna kan vara en aktiv kraft i arbetet bland barn och ungdomar.

Avslutningsvis, att människor kan ta del av opera, teater och dans oavsett var man bor i vårt land är av stor vikt både för människorna och för regionernas utveckling. Framförallt är barnens rätt till egen skapande och kulturupplevelser av god kvalitet viktigt. Kulturpolitiken berikar oss människor. Här kan den utveckling vi idag ser början av med ny tekning på landets biografer bli en viktig resurs. Redan idag ser fler människor an någonsin förr operaföreställningar direkt på sin hemort via de digitala anläggningarna som finns.

Här är det viktigt att kulturen, särskilt i geografiskt vidsträckta län, finns tillgänglig även utanför residensstäderna. Kostnader för resor och övernattning kan leda till att många avstår från att ta del av kulturen om avstånden är för långa. Därför är det angeläget med nationellt ansvar för en sammanhållen kulturpolitik i hela Sverige. Människor oavsett bostadsort ska ha möjlighet att utöva kultur och ta del av kulturupplevelser.

Stockholm den 6 oktober 2008

Maria Stenberg (s)

Agneta Lundberg (s)

Britta Rådström (s)

Carin Runeson (s)

Kristina Zakrisson (s)

Lars Mejern Larsson (s)

Marie Nordén (s)

Sinikka Bohlin (s)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om kulturpolitiken som resurs för regional tillväxt.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.