Produktion i Väst

Motion 2004/05:N419 av Monica Green m.fl. (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Näringsutskottet

Händelser

Inlämning
2004-10-05
Hänvisning
2004-10-14
Bordläggning
2004-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförts om behovet av att aktivt stödja en fortsatt utveckling av "Produktion i Väst".

Motivering

Den industriella produktionen i västra Sverige är en avgörande del av hela den svenska tillväxtmotorn. En förutsättning för fortsatt förmåga till kreativitet, tillväxt och internationell industriell slagkraft är utan tvekan utbildning, forskning och synergi mellan industri och högskolor.

Våren 2004 skapades därför Sveriges mest kraftfulla forsknings-, utvecklings- och utbildningsplattform för industriell produktion. Nätverket kallas Produktion i Väst och är ett nära samarbete mellan Chalmers tekniska högskola, Ingenjörshögskolan i Jönköping, Högskolan i Halmstad, Högskolan i Skövde och Högskolan i Trollhättan/Uddevalla.

Syftet med Produktion i Väst är att åstadkomma en omfattande och långsiktig utveckling av forskning och utbildning inom det produktionstekniska området. Genom samordning och profilering av forsknings- och utbildningsverksamheterna mellan de samarbetande högskolorna, kan de samlade resurserna användas betydligt effektivare. Befintliga band mellan industri och akademi stärks ytterligare och samarbetet spänner över hela västra Sverige.

Nationell satsning

Närings- och Utbildningsdepartementen har i rapporten "Innovativa Sverige" - en strategi för tillväxt genom förnyelse" lagt fast att "former för att stödja utveckling av produktionsteknik och produktionssystem bör övervägas inom områden där Sverige har gynnsamma förutsättningar". I samma rapport betonas vikten av stärkt samverkan och nätverk mellan företag, högskolor, universitet och industriforskningsinstitut.

Produktion i Väst kommer även att realisera Vinnovas sedan länge uttalade önskemål om forskningsinsatser, kompetensutveckling, kunskapsspridning och samverkan vid större och medelstora högskolor, institut och lokala utvecklingscentra. Insatserna krävs för att skapa internationell konkurrenskraft hos våra små och medelstora företag.

Bakgrund

I västra Sverige finns en betydande del av svensk verkstadsindustri samlad. Området har därmed stor betydelse som industriell tillväxtmotor. För att öka den internationella konkurrenskraften bör industrin i ökad grad samverka med högskolornas forsknings-, utvecklings- och utbildningsresurser för att ytterligare förstärka den västsvenska tillväxten.

Industriell produktion har stor potential att generera tillväxt, arbetstillfällen och lönsamhet. Trots de senaste årens stora satsningar på telekom, IT, läkemedel, medicinsk teknik och bioteknik så står våra verkstadsföretag fortfarande för cirka hälften av Sveriges varuexport. Dessutom krävs en omfattande produktionsteknisk utveckling om exempelvis landvinningarna inom materialtekniken skall lämna laboratoriestadiet och kunna kommersialiseras. En omfattande utflyttning av produktion ur Sverige pågår, trots att flytten kan ifrågasättas ur ett industriellt såväl som ur ett nationalekonomiskt perspektiv. Konsekvenserna har blivit färre jobb och ett minskat forsknings- och utvecklings­mässigt fokus på produktions­området.

Vision och mål

Vår vision är att Produktion i Väst skall stärka konkurrenskraft, tillväxt och kunskaps­utveckling i västra Sverige genom effektivt samarbete mellan industri och akademi. Honnörsorden är profilering och samverkan. Ingen högskola kan vara bäst på alla de delområden som produktionsområdet omfattar. Genom specialisering och samverkan kan Produktion i Väst snabbt bli det ledande produktions­forskningsklustret i Sverige och ha konkurrenskraft som sträcker sig utanför landets gränser. Produktion i Väst bildar en stark infrastruktur som möjliggör effektivt utbyte av kunskap och forskningsresultat mellan företag och högskolor i Västsverige.

Produktion i Väst kommer att samordna kraftfulla, gemensamma insatser, bl.a.:

  • Effektiv samverkan mellan industri och högskolor genom industribaserade forskningsprojekt.

  • Omfattande forskningssamverkan mellan högskolorna genom högskolegemensamma forskargrupper.

  • Breda satsningar på högskolegemensam fort- och vidareutbildning, anpassade till företags behov och förutsättningar.

  • Långtgående samordning av utbildningsprogram, till civilingenjörer och högskoleingenjörer, för att säkerställa ett industriellt kompetensbehov på bredden och på djupet.

  • Yrkeshögskolor med inriktning mot svensk industri, bland annat fordonsindustrin.

  • Gemensam forskarutbildning inom produktionsområdet, baserad på reella, industriella behov och med ett stort inslag av industrianknutna doktorander.

  • Insatser för effektivt utbyte av kunskaper och erfarenheter mellan akademi och företag.

  • Konkurrensneutral samverkan mellan regionerna i västra Sverige där produktionsfrågan och den industriella utvecklingen står i fokus.

Organisation

Produktion i Väst är ett etablerat nätverk med en fastlagd organisation där en styrgrupp och operativ ledningsgrupp har bildats. Nätverket vill bygga enkla, effektiva och uthålliga former för samarbetet mellan industri och högskola samt mellan deltagande högskolor.

Nätverket skapar fem forskargrupper där varje grupp involverar lärare och forskare från flera högskolor i västra Sverige. De initiala områdena är:

  • processutveckling och processimulering

  • utformning av produktionssystem

  • virtuell produktion

  • människan i produktion och automatisering

  • produktivitet och effektivitet

Samtliga forskargrupper kan genom­föra doktorandutbildning inom sina profilområden, med Chalmers som examinerande bas. Målen är behovsorienterade och utgår från industrins, sam­hällets och akademins behov av forskning inom produktionsområdet. Profilområdena understödjer såväl teknisk som mänskligt orienterad forskning och utbildning inom produktionsområdet.

Nätverket Produktion i Väst är den starkaste samlingen och koordineringen av forsknings- och utbildningsresurser inom produktionsområdet som genomförts i Sverige. Kraftsamlingen och profileringen har genomförts på högskolornas eget initiativ och inom ramen för befintliga resurser. För att stärka ett fortsatt bra arbete krävs det nu en aktiv medverkan och stöd från olika industriforskningsinstitut och regeringen.

Stockholm den 1 oktober 2004

Monica Green (s)

Siw Wittgren-Ahl (s)

Lennart Nilsson (s)

Peter Jonsson (s)

Alf Eriksson (s)

Arne Kjörnsberg (s)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförts om behovet av att aktivt stödja en fortsatt utveckling av "Produktion i Väst".
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.